lilia.z.doliny 15.08.21, 18:49 Moje pachnace cudenko Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lilia.z.doliny Re: Ròźany chwalpost 15.08.21, 19:12 Piekna, dziekuje Rzecz jasna, nie zostawilam sobie karteczki z nazwa Odpowiedz Link Zgłoś
kautokeino Re: Ròźany chwalpost 15.08.21, 19:47 Bardzo ladna Roze podziwiam z daleka, oporzadzanie tych roslin jest calkowitym zaprzeczeniem mojej wizji ogrodu. Odpowiedz Link Zgłoś
lilia.z.doliny Re: Ròźany chwalpost 15.08.21, 20:22 Dxieki Och, jak ja kiedys bronilam.sie przed rozami.w ogrodzie Odpowiedz Link Zgłoś
kautokeino Re: Ròźany chwalpost 15.08.21, 21:40 Ja mialam, zeby nie bylo, ze teoretycznie rozwazam. Nie umiem przycinac na czas, ani na odpowiednia wysokosc. Jeden krzak mi zdziczal tak, ze ponad metr kwadratowy ogrodka mu oddalam po dlugiej i zacietej walce. Drugi widzac wygrana pobratymca zaatakowal ze zdwojona sila, ale trafila mu sie miejscowka na drodze wjazdowej i polegl pod koparka. Teraz mam spokojne roslinki: lawende, liliowce, jezowki. Rosna same, kwitna bez wysilku z mojej strony, nikogo nie podrapaly i nie zawlaszczaja sobie wiecej miejsca, niz im dano. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Ròźany chwalpost 15.08.21, 20:36 Śliczna ☺️ Ja ostatnio w lesie widziałam takiego dziwnego porosta uczepionego dzikiej róży.. Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Ròźany chwalpost 15.08.21, 21:33 To nie porost, to wyrośle spowodowane przez szypszyńca różanego (Diplolepis rosae), małą błonkówkę składającą jaja w szczytach pędów dzikich róż. Żerujące larwy wydzielają substancje chemiczne powodujące rozrost takiego "kudłatego" galasa, który służy im jednocześnie za pokarm i schronienie. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Ròźany chwalpost 15.08.21, 21:37 O widzisz, ty to jesteś mądry człek, aż przyjemnie poczytać Nie miałam pojęcia że coś takiego istnieje, myślałam raczej, że to jakiś pasożyt, jak jemioła np. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Ròźany chwalpost 15.08.21, 21:40 Aż mam ochotę tam wrócić i lepiej się temu przyjrzeć Odpowiedz Link Zgłoś
geigo Re: Ròźany chwalpost 15.08.21, 21:49 Bo to jest pasożyt, tylko w formie owadziej W takim dużym galasie potrafi być kilka larw, każda w osobnej komorze. Wygląda to tak, jak na zdjęciach w linku: bladmineerders.nl/parasites/animalia/arthropoda/insecta/hymenoptera/apocrita/cynipidae/diplolepis/diplolepis-rosae/ Odpowiedz Link Zgłoś