Dodaj do ulubionych

Imbryk/czajniczek

18.08.21, 08:58
Polećcie imbryk/czajniczek do liściastej herbaty? Zastanawiam się nad żeliwnym z sitkiem Duka czy warto kupić taki czy lepiej ceramiczny? Może macie jakieś ulubione modele czy firmy? Ceramiczny to najlepiej taki który nie kapie i nie rozlewa się.
Obserwuj wątek
    • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:11
      Duka w tym asortymencie to jest przerost formy nad treścią, a ceny są nieadekwatne do jakości. Ich imbryki są takie średnie. Jakościowo imo gorsze niż Ikea, tyle że Ikea z kolei wizualnie nie ma nic ciekawego do zaoferowania.
      Moim zdaniem najlepsze imbryki są albo z przedwojennej porcelany, albo z lat 60 (m.in. z porcelitu), albo w ogóle od uznanych producentów porcelany czy ceramiki, współczesnych. Typu Bolesławiec, Karolina... Dużo takich firm jest polskich i zagranicznych, w różnych cenach, więc jest z czego wybierać.

Żeliwne są ciężkie i w użyciu mniej wygodne. No i nie umyjesz w zmywarce. Co ich oczywiście nie przekreśla, bo sama mam jeden (nie z Duki, z all), mają swój urok, ale jako jedyny by się dla mnie nie sprawdził.
      Osobiście lubię też emaliowane smile Ale to nie dla każdego, bo to taki rustykalny styl.

W każdym razie nie kupuj w sklepach z wyposażeniem wnętrz, bo imo ich oferta jest słaba w porównaniu z ofertą firm specjalizujących się w serwisach. Mogą być np. stosunkowo ładne i modne, ale herbata przy nalewaniu się leje po imbryku, bo dziubek jest źle wyprofilowany. Zdarzyło mi się to kilkakrotnie.
      Jeśli chcesz myć w zmywarce, to odradzam też szklane. Tzn. jeden warto mieć, np. do herbat kwitnących, ale trzeba uważać, bo w zmywarce łatwo pękają. Tu akurat najdłużej służy mi Duka (ale też się źle nalewa z niego uncertain ).
      • thank_you Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:14
        Ciekawe, mi jeszcze nie pękł, a kupiłam lata temu w Tigerze, więc nie jest to jakaś oszałamiająca jakość. wink
        • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:14
          No ciekawe big_grin
          • thank_you Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:18
            Może po prostu to była jakaś linia Tiger Pro. big_grin
            • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:22
              big_grin Albo ja jestem niewystarczająco delikatna, tudzież moja zmywarka.
      • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:19
        Mój ulubiony smile
        • thank_you Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:20
          Ładny. smile
          • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:22
            Twój też jest śliczny smile
        • karen_ann Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:41
          Ładny jaka to firma?
          • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:03
            Bolesławiec "Gile".
            • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:11
              A... to chyba nie do mnie smile Często się gubię w drzewku. Sorry.
              • karen_ann Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:14
                Tak do Ciebie.Ładne, właśnie oglądam Bolesławiec
                • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:17
                  A to się cieszę, że mogę pomóc. I miło, że Ci się podoba smile
      • karen_ann Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:41
        Dziękuję za info. Podobał mi się ten żeliwny z Duka bo z sitkiem i dlugo trzyma niby tempetaturę...
        Czy bez sitka z Boleslawca są ok? Nie leje się?
        Z Ikea to mi się szklany podoba tez z sitkiem...smile
        • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:08
          Wg mnie w ogóle nie warto patrzeć na sitka. Jak chcesz herbatę zaparzyć kilka razy pod rząd, to za każdym razem musisz myć to sitko... Ogólnie sitka stalowe imo są najlepsze. Ceramiczne, albo mają za duże dziurki i przelatują przez nie fragmenty listków, albo za małe i słabo się parzy. Ten czajnik z gilami jest w wersji z zaparzaczem, ale wg mnie to bez sensu. Najlepiej kupić kilka stalowych zaparzaczy takich do powieszenia na krawędzi dzbanka (żadnych "szczypczyków", bo te się prędzej czy później niszczą) i używać według potrzeb. Tu ikea miewa fajne propozycje, pasujące do różnej średnicy "wlewu" smile
          To mój ulubiony (mam dwa, ale to mało, chyba dokupię):
          www.ikea.com/pl/pl/p/ljudloes-sitko-do-herbaty-stal-nierdz-80360239/
          Przy tym trzeba dojść do wprawy w otwieraniu (wysypywały mi się fusy początkowo), ale też jest ok:
          www.ikea.com/pl/pl/p/roerelser-zaparzacz-do-dzbanka-stal-nierdz-20360237/
          • malia Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:42
            Kosmos, a sa jakieś czajniczki, które można używać bez sitek? tylko woda, herbata i czajnik ?
            • kura17 Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:45
              > Kosmos, a sa jakieś czajniczki, które można używać bez sitek? tylko woda,
              > herbata i czajnik ?

nie do mnie, ale napisze, jak jest u mnie wink
              uwazam, ze czarnej herbaty nie mozna zostawic w czajniczku dluzej niz 5-10 minut (zalezy od herbaty i gustu). my uzywamy po prostu papierowych filtrow do herbaty (podobne, jak to kawy, tylko ciensze i maja ksztalt zwykly, prostokatny), jak sie herbata (lisciasta) zaparzy odpowiednio, to filtr z listkami wyrzucamy.
              • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:48
                Tak, papierowe zaparzacze też są. Tyle że to trzeba dokupywać na bieżąco ( jak i tea lighty zresztą tongue_out), jak dużo korzystasz, to jeszcze aspekt finansowy dochodzi. Mnie bardziej pasują takie rozwiązania, gdzie coś raz kupisz i długo korzystasz.
                • kura17 Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 11:00
                  jakie szczescie, ze jestem waska specjalistka i sobie moge na filtry i swieczki pozwolic smile
                  u nas te rzeczy sa zawsze, czarnej herbaty pijemy bardzo duzo.
                  do niedawna w filtry zaopatrywalam moja polska rodzine, bo u nich bylo trudno kupic, teraz juz kupuja sami.
                  • kura17 Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 11:00
                    aha, dla mnie przy tych metalowych zaparzaczach herbata smakuje inaczej, wole z filtra papierowego.
                    • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 11:01
                      Papierowe najczęściej mają w sobie też mikroplastik... Czasy są zwariowane rzeczy przestały być tym, czym się wydają.
                      • kura17 Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 11:03
                        no to umre na mikroplastik z filtrow do herbaty
                        • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 11:06
                          No najwyżej... a jeszcze dokładasz sobie regularne inhalacje z tea lightów, więc wiesz... ryzyko wzrasta tongue_out

A na poważnie, to niestety mikroplastik szkodzi nie tylko ludziom. On już jest wszędzie sad
            • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:46
              Są. Takie z "sitkiem" czyli dziurkami w miejscu gdzie dziubek łączy się z kadłubkiem big_grin Tyle że to zależy od rodzaju herbaty. Herbatę w ścisłym rozumieniu tego słowa parzysz przez określony czas. Więc wygodnie jest móc ją po prostu wyjąć. No chyba że parzysz w zaparzaczu, takim właśnie np. imbryku z sitkiem czy french press i przelewasz do czegoś po tym określonym czasie. A tak długo, bez ograniczeń, mogą się moczyć np. zioła czy rooibosy.
              • malia Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:51
                No tak, dziurki są przy kadlubku smile
                Pyta,, bo kupilabym na prezent dla mega leniwej osoby, pija mieszanki zielonych herbat, teraz wsypuje liście do kubka i zalewa
                • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:55
                  Jak kto lubi. Ale najczęściej zbyt długo parzona zielona robi się cierpka.
                  To w sumie każdy możesz kupić taki z zaparzaczem - jak "leniwa", to najwyżej tego zaparzacza nie wyjmie (widać jej to nie robi różnicy).
                  • malia Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 11:22
                    Nie to, ze nie wyjmie, ona herbaty tam nie napcha. Pomyślałam, ze taki czajnik bylby dobrym rozwiazaniem, bo nasypiesz, zalejesz i mozesz dolewać, a fusy siedzą tylko w jednym czajniku, nie w milionie kubków. To takie moje ubezpieczenie na wypadek nauki zdalnej smile
                    • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 12:12
                      Te zaparzacze wiszą najczęściej na górnej krawędzi, żadna różnica czy wrzuca do imbryka czy do zaparzacza. Albo szukaj takiego z dziurkami przy kadkubku 🙂
                • tairo Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 16:20
                  Jeżeli osoba robi i pije jednorazowo jeden kubek, to może lepiej coś takiego?
                  naczynia.olkusz.pl/pl/p/Kubek-porcelanowy-z-zaparzaczem-430-ml-Classic-Popies/9443 (wzór pierwszy z brzegu)
        • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:10
          I się nie leje, bo zapomniałam napisać.
    • thank_you Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:12
      Piję z takiego:

https://images.finenordic.com/image/41601-large-1543720997/pip-studio-royal-teapot-multicoloured.jpg

I z pękatego, z przezroczystego, bezbarwnego szkła. smile

Ale ja nie znam się na herbatach. wink
    • kura17 Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:14
      my mamy sporo, glownie ceramiczne. nie polece konkretnych, bo chyba wszystkie sa nie-do-dostania latwo w Polsce (mieszkam w niemczech).

ja polecam ceramiczne z podgrzewaczem - nie trzeba sie martwic, ze herbata wystygnie. u nas bardzo popularn opcja, podgrzewacze (najrozniejsze) mozna kupic osobno - zaopatrzylam cala moja rodzine smile

https://static4.redcart.pl/templates/images/thumb/1165/1500/1500/pl/0/templates/images/products/1165/04f40c76eff25ec2698cbf0d294d28d1.jpg
      • kura17 Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:19
        my mamy na przyklad takie

https://i.ebayimg.com/00/s/MTA2OFgxNjAw/z/D6UAAOSwTC5frGY1/$_59.JPG

https://portal-images.azureedge.net/auctions-2020/cuxhav10066/images/11a6ee69-9a02-4e47-9013-abb901216d73.jpg?w=1920&h=1920&mode=max
        • karen_ann Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:43
          O ładne komplety smile
          • kura17 Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:48
            dziekuje - bardzo je lubimy. niestety oba to typowo niemieckie produkty, ten w roze dodatkowo recznie malowany - zmywarka to psuje (mamy kilka strat przez nieuwage).
      • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:21
        Na niestygnięcie imo lepsze są czapki smile Takie specjalne dla czajniczków - ocieplacze. Nie trzeba wtedy podgrzewaczy.
        • kura17 Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:47
          dla mnie podgrzewacze "ladniejsze".
          z tego co obserwuje, to podgrzewacze to frakcje "niemcy polnocne", a czapki to UK wink
          • kura17 Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 09:47
            poza tym swieczka w podgrzewaczu jest nastrojowa LOL
            • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:12
              Ale trujące wyziewy produkuje big_grin
    • solejrolia Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:20
      Mam najprostszy dzbanek szklany z Ikea, z sitkiem metalowym.
      https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/riklig-czajniczek-szklo__0711283_pe728121_s5.jpg?f=s
      Do tego małe zaparzaczki, metalowe, które wkłada się do filiżanki- i te właśnie najczęściej używamy, są najwygodniejsze dla nas.
      https://www.ikea.com/pl/pl/images/products/idealisk-sitko-do-herbaty-stal-nierdz__0713448_pe729535_s5.jpg?f=s
      • evee1 Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 10:46
        O to, to! Szklany czajnik do herbaty z Ikei rulez!
        Ja kolekcjonuje czajniczki do herbaty (mam ich moze ze 40, ale nie liczylam), ale codzienna herbate robimy na ogol w tym szklanym z Ikei. Bo jest duzy smile.
    • bez.papryki Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 16:17
      Podepnę się z pytaniem: a herbata w czajniku ma sens? Mój czajnik ma wewnętrzny, wyjmowany filtr właśnie do herbaty - zdaje to egzamin?
      • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 17:00
        Możesz zalinkować ten czajnik? Lub podobny?
        Bo tak na logikę to średnio - herbata zabarwia naczynia, w których jest parzona. Potem to trzeba przecież myć. Czajnika aż tak często nie czyszczę. Ale może Ty o czymś innym piszesz smile
        • bez.papryki Re: Imbryk/czajniczek 19.08.21, 13:08
          https://www.adler.com.pl/dane/zdjecia/cr_1290/cr_1290_9.jpg
          Tego typu
          • kosmos_pierzasty Re: Imbryk/czajniczek 19.08.21, 13:15
            Czyli jak napisałam wcześniej. Zupełnie nie widzę dbania o jego czystość. Choć na zdjęciu oczywiście super.
          • karen_ann Re: Imbryk/czajniczek 19.08.21, 13:51
            Ciekawy wynalazek. Niemniej po parzeniu herbaty to osad będzie i trudno o gotowanie zwykłej wody bez odrobiny posmaku herbaty
    • lumeria Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 17:32
      Mam szklane - bardzo lubie patrzec jak listki sie rozwijają. Sa rożne wielkości - malutkiego używam do robienia mocnej esencji, a większych do robienia herbaty ziołowej. Przestałam używać koszyczka wewnątrz bo dzbanuszki maja dziurki bądź metalowa spiralkę w dzióbku zapobiegającą wypływaniu listków.

https://lh3.googleusercontent.com/proxy/OV2l3Z4tFTSjUBAAm-f9T-X_rTHaQk2rYejO1sSRPPaJgx-d9e8NkSXlYz3q6aM3FCklwj6JicMndLlXXBtI3h0c8FYOYYNs8Fbg8VDdUW-qpXe-v2WDMbwGLbMX9y2YCwTkEdU9YLQvvEQHSwA_nZsCdbHTD9zcBeKRvrUPmxtIFEqZ_vUMi5IKuvc0HOfEuzdIATVGFOTHhRd77ULI9Z-080_endUlN_lkkhj0CzExvTQmWlJXwWyJ88_yrmXxX4if2FQiEg
      • pani07 Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 17:55
        O, a ja kupiłam dzisiaj sobie taki prosty imbryk, szklany, bez ozdóbek
    • dariamax Re: Imbryk/czajniczek 18.08.21, 18:55
      Porcelana trzyma dłużej ciepło niż fajans. Najbardziej lubię z podwójnymi szklanymi ściankami który nadaje się do zmywarki.
    • stara-a-naiwna Re: Imbryk/czajniczek 19.08.21, 17:13
      kupiłąm na allegro czajnik ceramiczny taki jaki mi odpowiadał wielkoscią i designem.
      Ja mam 1l, wzor kaszub z lublany.
      Zaparzam herabtę lisciastą w zaparzaczu i wyciagam. I potem dosładzam i piję póki gorąca.

Zastanawiałam się przez chwle nad innym czajnikiem (villeroya) ale się bałam - mam 2 dzieci, 2 psy i 2 koty i czeso się u nas coś tłucze i mi było szkoda.
      Mam jeszcze jedne czajnik szwedzki takiej projektantki Marii Philippi (ten kobaltowy walcowaty - auctionet.com/sv/291633-kaffeservis-i-stengods-15-delar-granit-maria-philippi-soholm-danmark-1950-tal ) ale używam tylko jak są goscie z powodu tego samego dla którego nie mam czajnika villeroy&boch) smile

co dziwne mój nisko budżetowy czajnik z allegro mam rok i nawet przykrywka jest całą wink

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka