Dodaj do ulubionych

polska emigracja w USA

20.08.21, 20:04
Chodzi mi głownie o tych neofitów z pierwszego pokolenia, którzy tam przyjechali 20-30 lat tamu.

Temat powstał po lipcowej wizycie kuzynki stamtąd, która zatrzymała się u nas na weekend w czasie swojego objazdu po Polsce. Osoba już tam urodzona. Przegadaliśmy sporo tematów ze dwa długie wieczory, także o Polonii wink

W większości ortodoksyjnie prawicowi. Część mocno wierząca (głownie ci ze wsi). Nie lubią Meksów, Żydów i czarnuchów. Wszystko kręci się wokół pracy i pieniędzy.
Ciekawe, że wielu z nich ma coś rodzaju zazdrości i żalu, że Polska nieźle się rozwija mimo wszystko, że Polacy coraz częściej w USA są turystami, a nie robotnikami z młotkiem w walizce smile Wg nich najlepiej, aby było tak jak kiedyś, kiedy paczka od ciotki z USA była rarytasem i kiedy robiło się wrażenie banknotem 20$ rzuconym na tacę w kościele w czasie odwiedzin rodziny w PL.
No i ta niechęć do Unii - kołchoz, antychryst i że Polska lepiej sobie da radę sama i że "u nas na hajłeju to jest po osiem pasów a wam Unia dała tylko na dwa" .
Co ciekawe starsza emigracja, ta powojenna i ta już z tego wieku, życzy Polsce jak najlepiej o dostrzega raczej zalety niż złe strony.

Macie podobne wrażenia?
Obserwuj wątek
    • woman_in_love Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 20:12
      Tak: nie ma gorszej hołoty niż amerykańska Polonia. Pierwsze co bym zrobiła to bym im odebrała prawa wyborcze + wprowadziła zasadę, że obywatelstwo im wygasa z automatu jeżeli nie byli w Polsce min. raz na 5 lat.
      • tenjedennick Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 20:14
        Wszystkim? Ty chyba też jesteś emigrantem?
        • woman_in_love Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 20:16
          Nie, tylko tym z USA i spoza UE.
          No i ja tu przyjeżdżam big_grin.
          • tenjedennick Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 20:21
            Moja kuzynka też tu przyjeżdża. Jedna z forumek mieszka chyba w Chile, kilka innych w USA, je też chcesz ukarać?
            • mysiulek08 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 20:27
              mnie (Chile) to akurat prawa wyborcze woman moze zabrac, uwazam, ze branie udzialu w wyborach w PL, gdy do tej ojczyzny sie nie przyjezdza za czesto/jest sie daleko, jest hmmm, niemoralne

a co do obywatelstwa, to ani mnie ziebi ani grzeje
              • ingryd Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 20:35
                Co to znaczy wg ciebie niezaczęsto ?
                • ingryd Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 20:41
                  Bo o jestniemoralne to już się nie pytam albowiem narzucanie SWOJEJ moralności komukolwiek jest bardzo niebezpieczne
                  • mysiulek08 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:06
                    ok, nie dopisalam, ze dla mnie niemoralne, dla mnie
                • makurokurosek Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:57
                  Jeżeli się tu nie mieszka, jeżeli wyjazd zagraniczny nie jest wyjazdem na tzw. "saksy" , tylko wyjazdem na stałe, a przyjazd do Polski jest przyjazdem wakacyjnym.
                  Jak ktoś mieszka na emigracji to winien zająć się polityką kraju w którym obecnie mieszka, a nie kraju z którego pochodzi i z którym wiąże go sentyment.
                  • mysiulek08 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:06
                    dokladnie o to chodzi
                  • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:30
                    >Jak ktoś mieszka na emigracji to winien zająć się polityką kraju w którym obecnie mieszka, a nie kraju z którego pochodzi i z którym wiąże go sentyment.

A gdzie jest napisane ze albo albo? Nie mozna i ta i ta polityka? Obchodzi mnie los Polski.

Albo co, nie moge sie zajac polityka Bliskiego Wschodu? Czytac o tym formulowac wlasnych opinii? Do pierdla maja za to wsadzac?

Smieszne
                    • makurokurosek Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:40
                      "A gdzie jest napisane ze albo albo? Nie mozna i ta i ta polityka? Obchodzi mnie los Polski."

Ale w tej Polsce nie mieszkasz, wpływasz na sytuację osób tu mieszkających ale nie ponosisz tego konsekwencji.
                      Załóżmy, że dzięki głosom emigrantów dojdzie do władzy jeszcze bardziej fanatyczna partia, która np zabierze wszystkie prawa kobietom. Zgotujesz więc w Polsce piekło, ale sama będziesz cieszyła się wolnością i prawami którym Polkom odebrałaś.

Interesować możesz się polityką dowolnego państwa, ale możliwość głosowania i realnego decydowanie o polityce danego kraju winni mieć tylko i wyłącznie osoby w nim mieszkające, a nie znajdujące się na emigracji.
                      • jagoda2 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:44
                        100/100
                        • jagoda2 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:45
                          źle się podpięło. Zgadzam się z makurokurosek.
                      • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:09
                        >Interesować możesz się polityką dowolnego państwa, ale możliwość głosowania i realnego decydowanie o polityce danego kraju winni mieć tylko i wyłącznie osoby w nim mieszkające, a nie znajdujące się na emigracji.

Powiedz tysiakom osob funkcjonujacym troche tu i troche tu lol

1 milion Polakow w UK jak uzna ze chce.glosowac to bedzie czy ci sie to podoba czy nie bo sa obywatelami w Polsce. Tylko w glosowaniach lokalnych nie moga bez meldunku

Ale staraj sie staraj. Jak zostaniesz Premierka albo Prezydentem to wyluszczysz w Sejmie swoj projekt lol
                        • makurokurosek Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:24
                          Polska po przemianach jest krajem silnie katolickim, wszystkie partie mniej czy bardziej zależne są od kościoła, żadna partia więc nie zdecyduje się na zmianę ustawodawstwa w tej kwestii, bo jak wiadomo emigranci zwłaszcza w USA zagłosują tak jak kościółek im każde, więc są łakomym kąskiem
                          • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:42
                            A emigracja w UK nie, i emigracja w innych krajach UE nie zaglosuje na PiS jak pokazaly poprzednie wybory
                            • spirit_of_africa Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 17:10
                              Zmywaki z UK to akurat w 2015 na kukuiza głosowały, wiec co z tego ze nie na PIS
                              • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 22:52
                                Zmywaki hahahha.... Raczej wiekszosc tu to budowlancy
                      • jedn0raz0w0 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 19:01
                        ale fajna hipokryzja.
                        Po pierwsze, Czyli jeśli Polonia zagłosowałaby tak, jak nie chcesz, to należy odebrać im prawa. Ale gdyby głosowała tak jak chcesz, to tak na wszelki wypadek dyplomatycznie milczysz czy tez im dobrze odebrać. Każdy uprawniony do głosowania człowiek może głosować tak, jak ci nie leży. Przy czym Polonia jak już głosuje to patrzy bardziej na interesy Polski na arenie światowej, bo ich nie obchodzą łapówki typu 500+.
                        Po drugie, Polonia, również amerykańska, głosuje bardziej progresywnie i proeuropejsko. Oczywiście jeszcze żyją ci konserwatywno-prawicowi emigranci z lat 80 tych, ale ich już jest mniejszość. Nawet jeśli rząd PiS baaaardzo się starał żeby prawie wyłącznie oni mogli głosować (kilkadziesiąt lokali wybirczych w Nowym Jorku i Chicago i jeden, może dwa, na całe zachodnie wybrzeże).
                        Po trzecie, do Polski też przyjeżdżają imigranci, zazwyczaj z jeszcze mniej progresywnych krajów. Rozumiem, że jesteś otwarta na to, żeby zamiast głosować w swoich ojczyznach, głosowali w Polsce, zgodnie ze swoimi przekonaniami?
                  • chicarica Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 20:05
                    Dopóki jest obywatelem tego starego kraju i nie jest nowego, to polityka starego kraju wpływa na jego sytuację w nowym i dlatego powinien głosować. Osobiście zamierzam głosować nawet i po uzyskaniu obywatelstwa.
            • leni6 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 19:25
              Ale jakie ukarać? Brak mozliwosci wpływu na politykę kraju, w którym się nie mieszka to kara ? Ja bym nie odbierała praw wyborczych, ale bym wymagała stawienia się w Polsce na wybory, komu zależy zapłaci za bilet i przyleci.
              • jedn0raz0w0 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 19:31
                wymóg przylotu byłby niekonstytucyjny raczej bo by dyskryminował wiele osób. Poza tym już i tak jest wymóg polskiego paszportu, który za granicą jesy kilkakrotnie droższy i bardziej skomplikowany do załatwienia, wymaga to bujania się do konsulatu, nierzadko do innego miasta, jeśli komuś się chce to robić to znaczy, że ma powód i silne związki z Polską.
              • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 19:47
                Mnie zalezy na wyborach w Polsce, bo mam tam blisja rodzinę, caly czas place podatki i zus, mam DG, konto w banku, wynajmuje mieszkanie itp. Przyjechać nie mogę chociażby z powodu covidu, ale tez urlopu czy spraw losowych typu choroba albo ciaza.

Poza tym glosowanie i tak jest juz bardzo utrudnione, wybory prezydenckie to w ogole byla farsa - np. ludzie w CA dostawali swoje pakiety wyborcze w dzień, kiedy powinny byc juz w konsulacie, za to w Chicago mozna bylo glosowac w kilku miejscach (bo tam gromadzą sie polscy konserwatysci). Osobiście u nas nie mozna bylo nawet podwiezc i wrzucic przez dziure w drzwiach konsulatu, przyjmowali tylko pakiety wyslane kurierem (co bylo niemozliwe czasowo).

Moim zdaniem prawo wyborcze powinno sie miec w przypadku wiezi z krajem - czy to podatkowej, czy w przypadku posiadania nieruchomosci albo firmy. Natomiast jesli ktos w Pl nie ma niczego i od np. 20 lat mieszka poza granicami, ma do tego podwójne obywatelstwo - no to sorry, glosuj u siebie.
    • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 20:37
      Jest tu na forum jeden pan ze starej polonii, wystawia dosyc jednoznaczne świadectwo.

Za to nowoprzybyli są fajni i inni - raczej traktuja wyjazd jako przygodę, a nie koniecznosc.
      • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 20:43
        O! ten co z kielbasa pod pacha maszeruje co niedziele do kosciola, podkrecajac sobie polskiego wasa?? Tego masz na mysli?
        • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:01
          Dokładnie ten. Do total looku brakuje tylko kufajki, ale w CA jest mało praktyczna, więc żonobijka musi wystarczyć wink
          • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:23
            I to wlasnie pokazuje jak "nowa i mloda" polonia jest glupia i co tu ukrywac chamska.
            Jedna sprzat domny u zydow a druga ma meza loklnego ktory do Poilski nie chce jak widac i ktory ja utrzmuje ale ciagle nie moze sie pozbierac czy zdecydowac kim jest i co tu robi.
            Biedactgow co rok do polski jedzie zeby przywizc 15 chlebow i 15 par butow goralskich i pewnie 5 kg podwawelskiej?
            To chyba o czym swiadczy? glowni eo jej stanie psychicznym.
            Srac na swoich potrafimy dobrze i nie ma co byc z tego dumnym
            A dlaczego tak nas oceniaja? - poniewaz oni sie tu nie moga zaadoptowac a czasy robienia duzej kasy sie skonczyly no a wracac wstyd.
            • ludzikmichelin4245 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:27
              Jak dla mnie, to świadczy o tym, że ma dużo znajomych, którzy ucieszą się z suwenirów.
              I o tym, że niektóre produkty (np. kosmetyczne) nie są dostępne w US.

A tak w ogóle, to spieprzaj dziadu.
              • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:29
                Bzdury. Tu sa dostepne takie same albo lepsze produkty a le moze im kasy brak..
                • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:33
                  Widze dziadku, ze przezywasz kazdy moj watek. Wskaz mi jeden JEDEN sklep w USA, w ktorym moglabym zamowic rzeczy, ktore przywiozlam z Polski.
                  • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:42
                    Ale mzoesz przywzic co chcesz ..
                    Ja jedynie mowie ze to co przywoazlas nie jest coi ani konieczne ani potrzebne ale jak widac nie mozesz bez nich zyc. To nie potrzeba ale "State of Mind".

Ale mozesz tu kupic rzeczy inne bo jak wcale za polskim rzeczami nie tesknie - zaadotowalem sie na tyle aby doceniac i uzywac rzeczy lokalne..
                    A duzo jesli nie wiekszosc rzeczy co przywiazlas mozna tu kupic w sklepach polskich, ruskich czy iranskich
                    Niugdy nie bedziesz tu szczesliwa dopoki nie zaadoptujesz sie i nie zdecydujesz sie kim jestes. A ze masz mieszany zwiazek to im szybciej tym lepiej...
                    Ale to moja opinia a Ty mozesz miec swoja jedank z polskiego chamstwa i ponizania innych radzilbym sie jak najszybcie odzwyczaic - na zdrowi ci to wyjdzie.
                    • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:53
                      Ale przeciez to Ty jestes chamski i ublizasz…O jakiej adaptacji i kryzysach tozsamosciowych Ty piszesz?? Ja dzis mieszkam tu, jutro gdzie indziej. Dzis w USA jest moj dom, za kilka lat znajde takie miejsce gdzies w Europie. Przestan mierzyc wszystkich swoja miarka.
                      • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:25
                        to sa jakna razie Twoje marzenia....bo nie wiesz co bedzie za kilka lat i skakanie z miejsca na miesca niestety nie jest czym co ma zwykle dobry wplyw na nasze zycie, zycie dzieci i wspolne szczescie.
                        Za kilka lat Ty sobie znajdziesz miesce w Europie i bedziesz szczesliwa - czy bedziesz tak mowic aby zabic to co czujesz? a Dziecko? who cares?
                        Poczekaj za 30 - 40 lat spojrzysz do tylu i stwierdzisz czy rzeczywiscie przezylas zycie szczesliwie i wlasciwie.
                        Ja dosknale rozumiem ze porzucenie wlasnego zawodu i kariery, mieszany zwiazek i zycie obcym kraju zwlaszcza kiedy nie odcielismy pepowiny od starego nie jest sprawa latwa... i jak do tego dorzucic problemy wspolne dla wszytkich to naprawde nie zazdroszcze. Nie jest trudno czuc sie osamotnionym i zagubionym..
                        Ale zycze sil i powodzenia bez potrzeby nacigania..
                        Znam zycie, znam emigracje i roznumy sie glownie tym ze ja moga na zycie juz spogladac do tylu a Twoje ciagle przed Toba.. Ja moge sobie pozwalc na oceny a ty chyba jeszcze nie.
                        • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:31
                          O czym Ty w ogóle piszesz?

Magdallenac akurat na forum pisze z perspektywy zadowolonej z życia osoby.
                          • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:33
                            Zebym to ja wiedzial... Ale przeciez wczesniej czy pozniej wy mi to przypomnicie ? LOL
                        • ichi51e Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:41
                          spieszę donieść ze mieszkam obecnie długoterminowo w 4 kraju i jakość mojego życia (szczęście) i rodziny specjalnie nie cierpi. człowieku co jest dobre dla ciebi nie musi być dobre dla kogo innego
                          • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:53
                            Tak naprawdę to cierpisz każdego dnia że nie mieszkasz w Polsce, weź nie ściemniaj tongue_out
                            • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:47
                              Ja? Cholernie cierpie .... LOL
                              • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:49
                                Przecież to było do ichi big_grin
                                • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:52
                                  No wiedzisz jak to na babskich forach - po jakims czasie juz nikt nie wie o co chodzi i kto z kim i na jaki temat gada LOL
                                  • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:17
                                    Eee... ale to Ty nie wiesz z kim gadasz, my sobie świetnie radzimy.
                                    • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:33
                                      Wiem. Przeciez zonaty jestem od tak dawna jak tylko pamietam. LOL
                          • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:46
                            Jestes pewnna ? a ile masz lat?
                            Niedojrzalosc przez ciebie przemawia.
                            Detalow sobie oszczedze...
                            Bo mnie sie wydaje ze jedank cierpi i jaksc zycia i szczescie czy tez jego brak.
                            Czegos przeciez szukasz i nie mozesz znalezc?
                    • ichi51e Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:39
                      ale dlaczego ma kupować w ruskim sklepie jak jest w pl i może sobie przywieźć polski? 🤷🏻‍♀️
                      • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:10
                        No jak to po co?

Kupując ptasie mleczko w np. sklepie firmowym Wedla w Krakowie wspiera germanizację polskich dzieci, za to kupując to samo ptasie mleczko w rosyjskim sklepie w USA wspiera lokalnych producentów, czego nie rozumiesz? big_grin
                        • nickbezznaczenia Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:13
                          Jak Ty się nie orientujesz!
                          Wspiera Koreańczyków i Japończyków.
                          • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:20
                            Ale że to są japonskie krówki udajace polskie??

N I C juz nie rozumiem.
                          • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:50
                            oooo juz cieplo...
                            o tak naprawde koreanskie i japonskie restauracje i wogole jadlo bija na glowe polskie.
                        • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:49
                          O widzisz. Jak to sie mowi "Zatrybilas" ? LOL
                          Tu wspierasz lokalanych handlarzy - w wiekszosci zydow smile
                          • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:50
                            Ok, rozumiem że ktoś może nie wiedzieć co to sarkazm, ale publicznie się do tego przyznawać? big_grin
                            • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:52
                              Nie rozumiem smile
                      • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:48
                        A ja mowie ze nie moze? Moze i zdrowia zycze
              • ichi51e Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:38
                dobrze napisane ludzik! serio ze ktoś tak cudze życie przeżywa... człowieku lecz się
                • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:53
                  Napisz jeszcze kto sie ma leczyc i na co?
            • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:28
              A teraz wdech i wydech…Uspokoj sie, bo jeszcze jakims zawalem przyplacisz. Jak Ci sie juz cisnienie unormuje i rece przestana trzasc, to sprobuj jeszcze raz, tak, aby wszyscy Cie mogli zrozumiec.
              • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:44
                Ni emusz mnie rozumiec . Ci co chca to potrafia a ci co nie to Who F cares?
            • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:53
              I jakby ktoś miał wątpliwości co do podkręcania wąsa z kiełbasa pod pacha - zostały własnie rozwiane big_grin
              • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:31
                O co chodzi z ta kielbasa pod pacha? Lol
                • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:34
                  Glodnemu chleb na mysli?
                • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:34
                  No wlasnie nie wiem…Tak sobie towarzysko bajdurzylysmy z fragile, nie majac nikogo konkretnego na mysli, az tu nagle pojawil sie rozsierdzony engine, wzial to do siebie i nas poobrazal z gory na dol🤷‍♀️Engine o co chodzi z ta kielbasa?
                  • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:38
                    No wlaasnie o nic nnie chodzi. Ty chyba wymyslilas ta kielbase i nawet jaknazwlas podwawelska co mnie zoupelni nic nie mowi jako ze kielbasy nie jem a jeszcze aby wiedziec ktora jaka?
                    I tym wlasnym wymyslem czy kielbasa karmicie sie z ta - jak jej tam dzisiaj bo uzywa kilku nickow... i macie jaks radocje ktrej przwde mowiac ja nie za bardzo czuje. A kilebase uwazam ze jak kazde mielone i przetworzone jedzenie jest swinstwem.
                    Ot i cala teoria kielbasy Magdalenki
                    • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:41
                      😂😂😂😂o matko poplakalam sie
                    • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:10
                      O, która z nas ma wiele nicków?
                      • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:34
                        Podejrzewam ze obie boscie obie zareagowaly smile
                        • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:38
                          No to koniecznie szybciutko pisz do moderacji, bo to zabronione regulaminem forum big_grin
                          • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:44
                            Ja tam nie donosze.. Wg mnie nie powinno byc zadnych regulaminow - wolnosc slowa.
                • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:35
                  Poczytaj jego wypowiedzi w innych wątkach i powiedz mi, że nie widzisz Janusza z 2kg podwawelskiej pod spoconą pachą, który ledwie co sam mówi po polsku ale ciągle pisze o germanizacji polskich dzieci.

Aczkolwiek najbardziej podoba mi się "sprzat domny u zydow" - cały czas probuję dojść do tego dlaczego są to domy Żydów a nie na przykład Buddystów czy Katolików.
                  • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:39
                    O rzeczywiscie…o co chodzi ze sprzataniem domow Zydom?? Engine, wyjasnisz??
                    • ichi51e Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:43
                      jak sprzątasz Żydom to - 10 do jakość życia. wiadomo nie można upaść nizej
                      • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:45
                        Ze taki balagan maja? Czy ze Zydom?
                        • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:01
                          No podobno maja rzczeywiscie balagan. Tak mowi cie ze wschodniego wybrzeza co ta "na domkach" pracuja
                          I zydowki bardzo lubia polki do sprzatania bo sie maga na nich wyzywac i je ponizac
                    • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:49
                      Spotkalem jakis czas temu niebrzydka ale kiepsko wygldajaca polska dziwczyne i tak mi sie skojarzylo.
                      W sumie to bylo mi jej zal. Najpierw udawala jaka to ona elokwnetna, wyksztaalcona i pracuje jako programistka dobrze sie jej wiedzie ale uslyszalem od loklanych ze ona pracuje w polskiej firmie sprzataczkowej i mieszka z jakims dzikim chyba handlarzem narkotykow.... Kiedys widzialem w kosciele podbite oko i zaplakane oczy - pewniena miotle sie nadziala... Ona nie wie co ja wiem a ja udaje ze nic nie wiem.
                      I tak to mi sie skojarzylo. Ale zalozylem ze to nieprawda - jak wiekszsc tego co sei tu pisze i dlatego sobie pozwolilem "obrazac" poniewaz to chyba ma se tak do niej jak ten z kilebasa do mnie.
                      Jesli to prawda to szczezrez przepraszam. Szanuje ludzi ciezko pracujacych.
                      • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:55
                        E, to musiał być ktoś inny, bo ja jestem brzydka jak noc i latam na kocie podczas pełni księżyca, dokonując satanistycznych (i lewackich) rytuałów aborcyjnych w przerwach.
                        • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:58
                          Plus nalezy pamietac, ze pod prawdziwa ematka poswiecona ziemia w kosciele by sie rozstapila, a grzesznica by pofrunela w czelusc. To nie byla fragile.
                          • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:54
                            No Magdalena ( ta lajdaczka od Chrystusa) jakos nie miala z tym problemu? - niektorzy nawet ja widza przy stole na ostatniej wieczerzy.
                            Hm. a Marka cie magadalen nazwala - pytals dlaczego? smile

Podemna sie nie rozstepuje chociaz mam rozne poglady na tematy wiary i kosciola ktore niekonecznie zgadzja sie ztym go kosciol glosi. Moze roznica w tym ze zwykle trzymam je dla siebie poniewaz szanuje ludzi wierzacych i ich potrzeby spirytualne.
                            A ja staram sie przestrzegas tylko jedego przykazania
                            "Szanuj blizniego jak siebie samego" i wcale nie twierdze ze mi to zawsze wychodzi. LOL

Zastanow sie nad jednym....
                            Wierzacy zyja i maja przed soba wizje smierci a po niej jeszcze lepszego zycia.
                            Dodatkowo w kazdym okresie kiedy maj problemy niemozliwe do rozwiazania ciagle maja to skromna opcje nieba i boga.
                            Maja tez w zyciu wyrazny drogowskaz jak zyc i byc po prostu dobryn czlowiekiem.
                            Maja wspolwiernych i duchwnych do wyzalenia sie , pocieszenia, wspomozenia i to za darmo..
                            I maj darmowa spowiedz...
                            I nic nie ma zlego w powyzszym.

A co maja niewierzacy?

Chyba wierzacy maja latwiej?
                            • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:57
                              Swój "szacunek" do innych pokazałeś wielokrotnie na forum. Nie wzięłyśmy wąsatego Janusza w żonobijce znikąd, w pełni sobie na to zasłużyłeś.

Nawet tu jednym sugerujesz forumce, że jej mama nazwała ją Magdą na cześć prostytutki...
                              • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:15
                                Ba, ja uwazam ze ja sobie na swoje zycie zasluzylem a Ty na swoje.
                                A tutaj to zaslugi raczej planowane czy wliczone w koszta smile

I musze przyznac ze to draznienie sie powli zaczyna mi sie nudzic..
                                Ale to forum takie do bolu babskie z baskim myslneim i logoka ze to prowokuje a jednoczesnie to odskocznia od auto-moto.

Tu wystarczy wlozyc kij w morwisko czy roj os i od razy caly roj na ciebie napada LOL
                                • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:19
                                  >Tu wystarczy wlozyc kij w morwisko czy roj os i od razy caly roj na ciebie napada

Z naszej perspektywy wygląda to raczej jak pojawienie się na całkiem miłej imprezie niezaproszonego wujka Staszka, nawalonego w trupa, bełkoczącego niezrozumiale coś o Żydach i germanizacji polskich dzieci. Przez chwile jest śmiesznie, ale potem wszystkim jest zasadniczo żal starszego pana, bo powinien być w ośrodku pod stałą opieką.
                                  • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:41
                                    Ale jakos to was interesuje i wciaga czy drazni albo nie pozwal odpuscic a wiec to jakas takas atrakcyjna osobowosc?
                                    Musze pogadac z malzonka co to jest ze kobiety ciagna do chamow, lapserdakow i wrednych a milych i przyjemnych to olewaja i co najwyzej z takim sie zenia.
                                    Czy to ciagle instynkt maciezynski?
                                    Ja tu wogole testuje wiele teorii na te tematy - co pracuje a co nie i musze przyznac ze czasami to co wygladalo na pewnika nie pracuje... smile
                                    • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:48
                                      Pochlebiasz sobie wink to raczej obserwowanie kuriozum, coś jak oglądanie jak komuś wyciągają szwy z ręki.

Akurat mam w pracy taki dzień, że klikam i mam 3-4 minuty patrzenia na powoli posuwający się do przodu pasek postępu. Jest to śmiertelnie nudne, więc urozmaicam sobie czas emamą.
                                      • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:55
                                        Biednas - ja nie musze juz pracowac.
                                        Moge robic co chce albo nic nie robic ..
                                        • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:16
                                          W wieku 75 lat to już mało kto pracuje wink
                                          • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:32
                                            Jak bede w tym wieku to zobacze. Ale niektorzy to nawet nie dozywaja do tego wieku.
                        • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:44
                          Ciagle jedno nie wyklucza drugiego..
                      • ichi51e Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:04
                        boże strasznie na tej emigracji w usa macie - może warto jednak rozważyć powrót do tej złej wysyłającej jak wampir unii?
                        w kościele wiecie kto dragami handluje? a ja myślałam ze sklep z kanabisem na pobliskiej stacji to już Amsterdam nam z dzielnicy zrobił...
                        • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:03
                          W kosciele dragami ktos handluje? Popier ci sie cos pod sufitem?

• engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:40
                    Ja nie pisza jak ja sobie ciebie wyobrazam... no bo co to komu da i o kim bedzie swiadczyc skoro cie nie znam?
                    A jak Cie zobacze na Pikniku parafialnym to palcem pokaze ze "to pewnie ta" LOL
                    • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:43
                      Myślę, że masz większą szansę na polecenie na Marsa jako specjalista od fuzji termojądrowej, niż na spotkanie mnie na pikniku parafialnym big_grin
                    • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:43
                      Na pikniku parafialnym bedziesz bezpieczny, tam mnie nie uswiadczysz. Nie wiem jak fragile, ale ja gardze kosciolem i jego pomiotami 😉
                      • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:50
                        No wlasnie. Samo to ze GARDZISZ kosciolem juz mow wile o Tobie.
                        • nickbezznaczenia Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:53
                          Mówi, że jest pozytywną osobą. Same plusy!
                        • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:55
                          Masz racje, rzeczywiscie to o mnie dobrze swiadczy, ale przeciez na tym forum jakies 99% piszacych, tez gardzi kosciolem, wiec nie jest to nic nadzwyczajnego.
                      • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:56
                        No to witam w klubie bezbożnic szanowną koleżankę big_grin
                        • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:04
                          Jest klosalna roznica pomiedzu nie robieniem czegos, a gardzeniem..
                          Ja nie znam tego uczucia bo dl amnie to bylby niskie i podle czyms gardzic.
                          A sam wierzaacy nie jestem ale kosciolem i ludzmi w nim zrzszonymi nie gardze. Szanuje ich tak samo jak innych

A boroac pod uwage ze w USa koscol to przede wszytkim centrum polonijne to gardzeni ekosciolem znaczy mniej wiecej to samo co gardzeniem reszta polonii
                          Bardzo niskie. fuj
                          • ichi51e Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:05
                            wierzący ni jesteś do kościoła chodzisz... po co w sumie żeby popatrzeć na te nieszczęsne sprzątające u Żydów...?
                            • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:08
                              I na dealerów idzie popatrzeć, nie zapominajmy o dealerach!
                              • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:41
                                na jakich dealerow?
                            • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:09
                              Nie, Niczego nie rozumiesz.... W kosciele nie slyszsz niczego zlego a mozna uslyszec wiele dobrego. Jest czas na wlasne refleksje.
                              • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:12
                                Własną refleksję zaliczam w lesie patrząć na drzewa, wystarczy mi.

Mogę pomyślec na spokojnie na przykład o tym, ile nietoperzych skrzydeł będę potrzebować do eliksiru latania, który mam zamiar uwarzyć na najbliższy sabat devil
                                • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:42
                                  Mozna a wrecz trzeba miec kontaakt i z przyroda i z ludzmi.

A reszta to juz zostawiam tobie i to bez komentarza smile
                                • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:55
                                  Fragile, nie bierz nietoperzy, do latania na czarnym kocie wystarczy kogut, tylko żebyś go o północy capnęła.
                                  • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:14
                                    Faktycznie, zupa z nietoperzami w aktualnej sytuacji na świecie nie jest najlepszym pomysłem...

A czy zamiast koguta może być kocurek..? big_grin
                                    • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:20
                                      Jak to kocurek? Przecież na kocurku zamierzasz latać!
                                      Chyba, że wolisz latać na kogucie, ale pamiętaj jak skończył Pan Twardowski.
                                      • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:24
                                        Ja to, prosze pani, jestem tradycjonalistka i na żadnym kogucie latać nie będę.
                                        • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:26
                                          Niech sobie pani ze mnie nie żartuje, tradycjonalistki latają na miotle.
                                          • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:30
                                            Chyba w pani kręgu kulturowym!
                                            • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:36
                                              A co, u pani wpływy perskie się zaznaczają i lata się na dywanie?
                                              Nie wiedziałam, że ja tu z arystokracją rozmawiam.
                                              • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:42
                                                Komfort dywanu i miotły to w ogole nieporównywalny jest, zwłaszcza jak przymrozi.
                                                • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:48
                                                  Co fakt to fakt, ale ja bidna wiedźma jestem i nie hamerykańska, muszę dawać radę na miotle.
                                                  • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:53
                                                    No widzisz, a tu tyle (żydowskich!*) mieszkań do wysprzątania, dorobić można big_grin

* czy ktoś rozumie dlaczego jest to podkreślane?
                                                  • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:59
                                                    Cholercia, akurat na miotle to ja umiem latać, ale żeby miotłą robić to już niekoniecznie wink

Ty, wiedźma, choć na priv, co?
                                                  • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 02:01
                                                    fragile_f napisała:

> No widzisz, a tu tyle (żydowskich!*) mieszkań do wysprzątania, dorobić można big_grin

> * czy ktoś rozumie dlaczego jest to podkreślane?

Dlatego, że pan, oprócz wszystkiego innego, jest jeszcze antysemitą.
                                                  • engine8 Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 01:59
                                                    No ale i to trzeba umiec i to umiec dobrze robic .

* czy ktoś rozumie dlaczego jest to podkreślane?

Juz pisalem ze na tym forum nie mozna oczekiwac logiki, rozsadnego myslenia ani rozumienia czegokolwiek. Takich atrybutow nalezy szukac na forum auto-moto. smile
                                              • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 02:03
                                                Teraz to na Dysonie sie lata a nie na dywanach ...
                                                • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 02:17
                                                  Tylko nie można pomylić odkurzacza z wentylatorem!
                      • malgosiagosia Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 17:45
                        magdallenac napisała:

ja gardze kosciolem i jego pomiotami 😉

Gardzisz tutejszymi, wierzacymi forumkami? I nazywasz je pomiotami?
                        Jestem wstrzasnieta.
            • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:35
              >jedzie zeby przywizc 15 chlebow i 15 par butow goralskich i pewnie 5 kg podwawelskiej?

Nie rozumiesz. Ale to nie chodzi o to ze mozesz to kupic w USA. Chodzi o przyjemnosc wakacyjna chodzenia sobie po fikusnych sklepach z lokalnym kolorytem.

Taaak moge kupic crramike prowansalska i grecka fete z beczki i w UK. Ale frajda zakupienia jej w Grecji czy w Prowansji i przywiezienia jest nieporownywalna.

Pamietam jak kiedys przywiozlam pomidory z Sycylii🤫🤔 w pudelku po butach ktore tam tez kupilam...
              • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:37
                Dokładnie tak jest, z podróży po Azji często przywozilismy duperele które bez problemu można było nabyć w Polsce, ale o ile fajniej było połazić po lokalnym targu i wybrać samemu papryczki smile
              • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:38
                No o to tez, ale ja naprawde nie moge nic polskiego u siebie dostac. Ja nie wiem o co mu chodzi (enginowi), kiedy pisze, ze mam szukac krowek, albo ptasiego mleczka u jakiegos “araba”
                • nickbezznaczenia Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:39
                  U Araba to nie, ale Żydzi mają wszystko! smile
                • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:07
                  search.yahoo.com/local/s;_ylt=AwrXpi9dGSBhbDIA_DQPxQt.;_ylu=Y29sbwNncTEEcG9zAzEEdnRpZANDMjAxM18xBHNlYwNzYw--?p=european+food+in+minneapolis&selectedId=24312336&fr=yhs-iba-3&hspart=iba&hsimp=yhs-3
                  • ichi51e Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:18
                    wiesz... to ze restauracja nazywa się "polska" "japońska" czy "włoska" wcale nie oznacza ze dostaniesz tam jedzenie jak w polsce japonii czy włoszech..
                  • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:18
                    No i co Ci wyskoczylo?? Ukrainska restauracja, jedna jedyna- a w niej zarcie, ktore nie ma nic wspolnego z polskim. Kramarczuk dawno, dawno temu sprzedal swoj polski sklep/restauracje Ukraincom, oni zatrzymali nazwe.
                  • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:19
                    W życiu nie poszłabym do polskiej restauracji w USA, nawet w NY.
                    • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:28
                      Poszlam tam w poszukiwaniu sliwek w czekoladzie. W tym przybytku nie ma nic polskiego- to taki jakby bar szybkiej obslugi z ukrainskim zarciem.
                    • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:37
                      Never say never.

I my tez do polskich restaracji nie chodzimy poniewaz polski ejedzeni emozemy miec smaczniejsze i zdorwsz i lepsze w domu. No i w porownaniu z innymi Polskie jedzenie nie jest czym "to write home about"
                      To wkleimel ze so miejsca i zaloze sie ze sa tam jakies zydowskie, ruskie czy inne delikatesy czy sklepy ktore maj jedzenie z polski.
                      U nas sa i polskie i ruskie delikatesy i okazuje sie ze w ruskich jest tyle samo a moze wiecej wiecej dobrego jedzenia polskiego niz w polskich.
                      Pracuja tam panie z ukraainy mowiace bardzo dobrze po polski i sa mile i grzeczne.
                      A w sklepach perskich ( my ich ciagle arabami nazywamy smile ) jest bardzo duzo polskich produktow..
                      www.yelp.com/search?find_desc=polish+deli&find_loc=Minneapolis%2C+MN
                      • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:44
                        Ehe.

Z jednej strony jesz tylko lokalne produkty, bo sie przyzwyczailes, a jak ktos przywozi krówki z Polski, to przegrał życie.

A z drugiej - robisz rajd po ukraińskich delikatesach, żeby kupić polskie jedzenie.
                      • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:45
                        NIE MA u mnie takich sklepow gdzie moge znalezc dobry chleb orkiszowy, prince polo, kosmetyki nacomi, d’alchemy, mokosh itd. Mozesz wklejac do usr🤬nej smierci, a nie znajdziesz. W Minneapolis nie ma juz Polonii, ani polskiej dzielnicy, zostal polski kosciol, ktory chyba nawet nie dziala.
                        • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:52
                          Swoją drogą - zaczynasz dopiero bawić się w pieczenie chleba, czy już wcześniej piekłaś?
                          • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:53
                            Pierwszy raz bede piekla po weekendzie. Zdam relacje!
                            • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:00
                              Super!

Na pewno wyjdzie pyszny smile
                            • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:09
                              Z lokalnej maki, uzywajc lokalnego mleka, soli, cukru itp ? Good luck. smile
                        • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:08
                          hehehehe Prince Polo przeciez to tandetny wyrib. smakowl kiedy nie bylo nic lepszego ale teraz?
                          chelba nie ma dobrego to prawda - a wiec masz ocje odzwyczaic sie od chleba bo w sumie obecne chleby nie sa zdrowe smile Albo sobie piec...
                          Jest tylee dobrego jedzenia i tyle nacji wogole chcleba nigdy nie jadlo i ni eje ze bez tego mozna sie swobodnie obejsc..
                          I wracamy do tego samego - przywiazania do Polski.
                          Nie mowie ze nie lubie dobrego polskiego chleba ale nigdy mi nie przyszlo do glowy aby przywiezc nawet 1.
                          Ja tu nie mieszkam zeby zyc polskim jedzeniem i polskim zyciem? Lokalne zycie jest "zdrowsze"
                          • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:13
                            >Ja tu nie mieszkam zeby zyc polskim jedzeniem i polskim zyciem? Lokalne zycie jest "zdrowsze"

Sam wyżej pisałeś o chodzeniu do polskich sklepów po jedzenie. Ustal może jakąś wersje wydarzeń.
                            • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:18
                              No wszytko gra. Co pare lat wstepuje do deliktesow aby kupic kawalek kielbasy (kurna musza zapmiatac i zappytac o ta podwawelska) i polskie piwo sie znow przekonac ze K nic sie nie zmienilo - brzuch boli po obu.
                              Ale potem czas mija i znow sie zapomina i jak sie okazja zdzrzy bo zona chce zurek na swieta...
                              • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:21
                                Żurek się robi z zakwasu, a zakwas można zrobić samemu - podrzucam pomysł, nie będziesz musiał jeść kiełbasy ani pic piwa big_grin
                                • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:24
                                  A to czy i z czego i jaki zurek to ja pojecia nie mam. A nie mam bo nie musze a nie musze bo mam zone od tego. znaczy sie dobrze sie ozenilem? Aha, ona tez uwaza ze dobrze wyszla za maz smile
                                  • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:43
                                    Wyżej udawałes eksperta od chleba i zakwasu, myślałam że masz pojęcie z czego się żurek robi wink
                                    • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:55
                                      Z cheba i kwasu?
                      • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:57
                        engine8 napisał(a):

> U nas sa i polskie i ruskie delikatesy

Ale słowników w nich nie ma.
                        A u Magdaleny są.
                        • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:59
                          No i co tego ze u Magdaleny sa?
                          W czym jej to porawia zycie, zdrowie czy cokolwiek?
                          • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:01
                            Rety, ty jesteś jeszcze zwyczajnie głupi.
                            • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:12
                              Niestety taka jest ostateczna konkluzja również z mojej strony.
                              • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:28
                                Ok skoro doszlismy do konkluzji , Rozwoadnilismy durny watek i jest TGIF to
                                See'ya later
                            • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:29
                              A Ty? Nadzwyczajnie? Ktore lepsze?

I wiesz ze mi sie ta zwyczjna glupota calkime dobrze zyje? Dziwne co nie?
                              • magdallenac Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 02:53
                                Nie wiem w sumie w jakim celu marnujemy czas na rozmowe z szowinista, bigotem i w dodatku rasista. Engine jest w wieku mojego ojca- spalilabym sie ze wstydu, gdybym sie dowiedziala, ze ojciec robi z siebie zalosnego pajaca i posmiewisko na kobiecym forum. Skoro juz tak sobie personalnie dowalamy, Twoja nienawisc, gniew i frustracja w stosunku do kobiet jest w sumie zrozumiala, kiedy ma sie swiadomosc, ze to dzieki zonie, ktora za uszy Cie ciagnela przez zycie przetrwales na emigracji.
                                • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 06:26
                                  Nie wiesz dlaczego? A pomyslalas i nic nie wymyslilas?
                                  hehehe ty mnie nazywasz bigotem i rasista ? Oj chyba bardziej sie nigdy w zyciu nie pomylilas. Z calym szacunkiem ale z wyciagniem wnioskow nie idzie ci najlepiej.
                                  Radzilbym czesciej konsultowac sie z mezem przed wyrazaniem opini czy podejmowaniem wnioskow.
                                  Mowisz ze ona mnie ciagnela za uszy? Podpowiedz troche jak sobie to wyobrazasz bo mnie jakos to nie idzie?
                                  To ze mnie wspierala i zajmowal sie domem kiedy ja brnalem przez kariere i zarabianie kasy to znaczy ze ciagnela mnie za uszy?
                                  Ty swojego tez tak ciagniesz za uszy?
                                  Jakos ciagniecie za uszy kojarzy mi sie ze zmuszaniem, naklanianiem, popychaniem etc A ona wrecz mnie hamowala ze nie musze ciazko pracowac, ze mamy wystarczajaco ze nie ma potrzeby tolerowani zlego bosa, zlej pracy czy niepotrzebnych stresow.. To chyba niz za bardzo podpada pod ciagniecie za uszy?
                                  Wiesz ze ani ja ani zona nigdy ani przez jeden moment nie zalowalismy decyzji o emigracji pomimo ze byla jak kazda nie latwa na poczatku?
                                  I ze byla to wspolna i dla nas najlepsza decyzja w zyciu ktora bez zmruzenia oka bysmy powtorzyli z bez zmruzenia oka poszlibysmy dokladnie ta sam droga przez zycie? Nie zawsze bylo uslane rozami ale zawsze moglismy liczyc na siebie i w koncu realia zycia przerosly nasze oczekiwania w pozytywnym sensie.
                                  Mozna powiedziec ze nam sie udalo ze mielismy szczescie ale czy mozna miec szczesci i moze sie udawac nascie razy w zyciu czy tez cos wiecej sie przyczynilo?
                                  Czy myslsz ze wyksztalcona, madra, konserwatwna i oddana zona oraz matka tolerowalaby przez geee grubo ponad 40 lat szowiniste, bigota i rasiste?
                                  Ty buc tolerowala?
                                  To chyba cos mowi?
                                  • tanebo001 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 06:46
                                    Spieprzaj tępa cipo do swojego Putinka!
                                  • ichi51e Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 08:11
                                    pytanie - jaki miała wybór w sumie?
                      • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 02:04
                        Pamietam w SF byly polskoruskie
            • chicarica Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 20:07
              A teraz spróbuj napisać to samo po polsku.
              • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 22:53
                Po co, mam od tego ciebie smile
    • jagoda2 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 20:48
      Uważam, że bardzo podsumowałeś współczesną Polonię amerykańską - roczniki 70-te, 80-te, młodszych nie znam. Mam w okolicach Chicago dwie bardzo bliskie kuzynki (ok. 40-tki) i powiem szczerze, że bardzo je znielubiłam, odkąd zadomowiły się na stałe w USA. Pochodzą z Tarnowa, a więc dość typowo, jeśli chodzi o polską emigrację do USA i tamtejsze katolickie poglądy, ale odkąd rezydują w USA na stałe, prezentują postawę i myślenie dokładnie takie, jak opisujesz. Do tego stopnia je znielubiłam za poglądy, że już nawet nie mam ochoty ich w tych "podchicagowskich wiochach" odwiedzać, choć doczekałam się wreszcie zniesienia wiz. Bardzo to przykre, bo w dzieciństwie i młodości byłyśmy naprawdę blisko ze sobą. Autentycznie żal mi tej relacji, ale co ja za to mogę, że Ameryka tak je odmieniła?
      I zgadzam się w 10000%, że Polacy mieszkający na stałe za granicą ABSOLUTNIE NIE POWINNI MIEĆ PRAWA GŁOSOWAĆ w naszych polskich wyborach. A Polonia amerykańska w szczególności.
      • tenjedennick Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:13
        Kuzynka to już drugie pokolenie Tam urodzona. Żonata z Amerykaninem (szkockiego pochodzenia wink Ale bardzo dobrze mówi po polsku i dość dobrze orientuje się w naszym kraju i jest pod wrażeniem jak się zmienił przez ostatnie 20 lat
      • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:27
        I ja uwazam podobnie. A jesli maj prawo to powinni miec prawo glosowani jako zagraniczni i miec wlasnych kandydatow a nie glosowac z listy Warszawa Srodmiescie.
        Ja nigdy nie glosowalem anai nie glsuje wg zasady ze moje decyzje mni enie beda dotyczyc.
        I prosze nie winic Polonii ze glosuja - glsuja bo maj do tego prawo
        wincie siebie siebie ze im na to pozwalacie bo to Wasza a nie nasza wina.
        • jagoda2 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:32
          Ja ich nie winię za to, że mają prawo do głosu. Mam pretensje do ustawodawstwa, że na to zezwala.
          • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:36
            No wiec skoro masz prawo do ustawodawstwa a nie do Poloni to dlaczego piszesz taki ew sumie obrazliwe zdania na temat poloni szczegolnie amerykanskiej?
            Obarczasz NAs swoja wlasna glupota ze na na cos pozwalasz a potem placzesz z eni epowinnismy robic?
            Masz pretensje do ustawodawstgawa? A kto ma nad tym wieksza kontrole - ci co mieszkja w polsce czy w chicago?
            Zastanow sie nad tym co piszesz i nad swoimi teoriami oraz ocena innych
            • jagoda2 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:51
              engine8 napisał(a):

> No wiec skoro masz prawo do ustawodawstwa a nie do Poloni to dlaczego piszesz
              > taki ew sumie obrazliwe zdania na temat poloni szczegolnie amerykanskiej?
              > Obarczasz NAs swoja wlasna glupota ze na na cos pozwalasz a potem placzesz z en
              > i epowinnismy robic?
              > Masz pretensje do ustawodawstgawa? A kto ma nad tym wieksza kontrole - ci co m
              > ieszkja w polsce czy w chicago?
              > Zastanow sie nad tym co piszesz i nad swoimi teoriami oraz ocena innych

Nie rozumiem, dlaczego mnie atakujesz. Wyraziłam tylko swoje zdanie nt. udziału w wyborach, nikogo nie obrażam. Ogarnij się.
              • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:12
                Ogarnalem sie a tobie tylko radze mysles a nie paplac i nie zwalac winy za wszytko na innych.
            • makurokurosek Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:35
              Nie bierzesz pod uwagę, że z moralnego punktu widzenia działania emigracji są nieetyczne. Decydowanie, o czyimś losie i życiu podczas gdy samemu będzie się wygodnie siedziało z dala nie ponosząc konsekwencji swoich decyzji jest po prostu nieetyczne.
              Czy to, że ustawodawca pozostawił furtkę oznacza, że ty bezrefleksyjnie musisz z niej skorzystać?
              Czy to, że pożyczka na żyranta daje możliwość pożyczkobiorcy nie spłacania pożyczki i ściągania należności banku od żyranta, oznacza że należy okradać żyrantów.
              Istnieje coś takiego jak moralność i etyka, branie udziału w wyborach w chwili gdy od lat mieszka sie na emigracji jest moralnie nieetyczne.
              • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:40
                No jesli ludzie tu mieszkaj i zyja "na razie" i czuja sie Polakami ktorzy caly czas planuja powrot do Polski to dlaczego niem ieliby glosowac i przygotowywac sobie gniazdka na przyszlosc?
                • makurokurosek Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:06
                  "No jesli ludzie tu mieszkaj i zyja "na razie"

Nie ma czegoś takiego, jak życie "na razie", na razie to jeździło się na saksy i wracało po kilku miesiącach do Polski, natomiast my mówimy tu o emigrantach, którzy owszem może z sentymentem wspominają Polskę, ale od lat żyją poza jej granicami i nie mają bladego pojęcia o sytuacji w Polsce, bo żyją tylko swoimi wyobrażeniami i wspomnieniami. W nieetyczny więc sposób decydują o losach ludzi, sami nie ponosząc konsekwencji swoich czynów.
                  • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:10
                    Etyki sie nie sadzi w sadzie.
                • makurokurosek Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:14
                  Dodam jeszcze takie porównanie emigracji do zakładania nowej rodziny. Branie udziału w głosowaniu przez emigrantów jest dokładnie tym samym co układanie życia nowożeńcom przez rodziców. Para wzięła ślub, założyła nową rodzinę, ma nowy dom, ale mamusia przyjeżdża i na śmietnik wywala wszystkie meble które młoda para zakupiła wstawia na to miejsce te wybrane przez siebie, jednym słowem niszczy stworzony przez młodych wystrój mieszania i narzuca swój własny, bo w jej odczuciu skoro jej dziecko przez tyle lat mieszkało w jej domu, to ona najlepiej wie co mu jest potrzebne do szczęścia.
                  • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:22
                    Ale zauwaz ze polonia glosuje tylko w jednym obwodzie - w-wa Srodmiescie, wiec jakie to ma w sumie znaczenie oprocz symbolicznego? No i ilez to oni przynosza tych glosow? Bez przesady.
                    No i jak by mi nie pozwoli glosowac a podatki z emerytury sciagali to jak by to bylo
                    "No taxation w/o representation"?

Ale podatki Polacy sciagaja a rzad usa oddaje... tak ze w sumie to ja moge glosowac ale podatkow nie place.
                    • makurokurosek Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:29
                      "Ale zauwaz ze polonia glosuje tylko w jednym obwodzie - w-wa Srodmiescie, wiec jakie to ma w sumie znaczenie oprocz symbolicznego? No i ilez to oni przynosza tych glosow
                      "
                      Owszem ma to znaczenie, bo włazisz z brudnymi buciorami i decydujesz o życiu innych, robisz syf, i sobie wychodzisz,
                      • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:33
                        No ale K zamiast narzekac to rob cos aby to zmienic? i to rob TY a nie oczekuj ze ktos to dla albo za ciebie zrobi?
                        I jak mnie wkurzysz to w nastepenych wyborach polece i na PiS zaglosuje...ba innych namowie.
                        • makurokurosek Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:38
                          są ludzie którzy kradną, gdy widzą tylko okazję, są tacy którzy tego nie robią.
                          • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:42
                            A kto nie kradnie jak widzi okazje? Znasz takich ?
                            • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:45
                              No ja znam - siebie, męża i jeszcze sporo innych osób. Ileś razy odnosiłam do właściciela paczkę którą kurier omyłkowo zostawił nam pod drzwiami, szukałam właściciela telefonu, portfela itp, oddawałam za dużą resztę w sklepie i tak dalej. Ba, ostatnio bardzo zdziwionemu sąsiadowi oddałam $50 które mu wyleciało z kieszeni jak wyciągał klucze.
                            • makurokurosek Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:54
                              znam . Jestem jedną z takich osób. Twoja wypowiedz najlepiej świadczy o tobie.
                              • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:57
                                No ja wiem..
                                Bo wiesz jak to jest - $10 trzeba oddac, $50 trzeba oddac ale powyzej $100 to juz nie trzeba LOL
                                • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:58
                                  Again, sam sobie wystawiasz świadectwo.
                                  • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:00
                                    hehehehehe niedlugo nie bedzie swiadectw bo to by bylo niesprwiedliwe dla mniejszsci smile
                                • makurokurosek Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:06
                                  każdy ocenia względem siebie. Mi wystarcza to co mam, nie muszę kraść. Za to prowadząc DG poznałam ludzi takich jak ty, w tym człowieka który bez skrupułów okradł wielu w tym przyjaciół ,nawet nie oszczędził własnej siostry, kobieta była nękana telefonami od wierzycieli nawet na łożu śmierci.
                                  Tak więc poznałam ludzi takich jak ty, chciwych, pozbawionych skrupułów i kręgosłupa moralnego.
                                • makurokurosek Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:16
                                  Twoja postawa najlepiej obrazuje emigracje w stanach, ludzi którzy uwierzyli w amerykański sen i zderzyli się z brutalną rzeczywistością, tak więc żeby żyć kradli, ukrywali się jak szczury, mieszkali w slumsach
                                  • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:25
                                    nabieracie sie na prowokacje? LOL
                                • magdallenac Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 02:57
                                  Ja prdl…
                                  • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 06:29
                                    Naprawde prdlisz? hehehehe
                                    toz to wszytko to zabawa przeciez - wirtualna zabawa
                                • anomaliapogodowa81 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 22:49
                                  Ależ ty jednak jesteś prostym ćwokiem.
                                  • engine8 Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 01:51
                                    A ty troche lepsza bo jestes zakreconym cwokiem i rzeczywiscie anomalia pod kazdym wzgledem nie tylko pogodowym smile
                            • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:02
                              engine8 napisał(a):

> A kto nie kradnie jak widzi okazje? Znasz takich ?

No zdecydowana większość ludzi nie kradnie jak widzi okazję.

• ludzikmichelin4245 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 20:53
      Nie wiem, nie znam, ale może przy okazji ktoś odpowie - CO STAŁO SIĘ W GŁOWĘ MARIUSZOWI MAXOWI KOLONKO?
      • ludzikmichelin4245 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 20:53
        Czy to jakiś modelowy przykład Polonia state of mind?
      • borsuczyca.klusek Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:09
        Nie wiem też się nad tym zastanawiam. Wygląda niestety na jakąś przykrą chorobę.
        Chociaż od zawsze był hmm specyficzny.
        • ludzikmichelin4245 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:21
          Też myślę, że może to być kwestia choroby, plus czynnik lat wciągania wiadomych substancji i funkcjonowania na turboobrotach w medialnym świecie.
          • borsuczyca.klusek Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:58
            A mógł się skupić na sprzedawaniu tureckich dywanów 😒
      • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:37
        Moze wyjasnij kto to jest?
        • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:37
          Pewien swir. Polski Alex Jones. Zyje z sensacji i klikow na Youtube. Chyba mial romans z Siwiec czy taka jedna corka polityka w okularach co ostatnio zostala single mum...ladna taka, jak jej tam...
          • magdallenac Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:46
            Rosati
            • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 02:05
              O tak Rosati
          • borsuczyca.klusek Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:51
            Rosati i o dziwo ciągle wraca do tego romansu, heheszkując, że go Werka tatuśkiem nazywała 🤢

A z YT zrezygnował jakiś czas temu bo mu nie pasowało. Teraz ma własną płatną platformę.
          • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:10
            Dzieki dalej nic nie wiem i nie ma sensu bo nie zalapie smile
        • ichi51e Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:49
          bardzo znany w swoim czasie dziennikarz pl.m.wikipedia.org/wiki/Mariusz_Max_Kolonko niestety dostęp do netu styl mu beret
          • ichi51e Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:50
            *zryl mu beret. szkoda w sumie
      • srubokretka Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:29
        Miesiac temu sobie o nim przypomnialam i tez odnioslam wrazenie, ze cos zglowa mu sie stalo.
    • bi_scotti Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:02
      Well, kazdy ma taki circle of friends jaki mu odpowiada. Dotyczy to rowniez kontaktow z relatives typu kuzyni-dziesiata-woda-po-kisielu. Nie ze wszystkimi noszacymi moje nazwisko czy majacymi promil "mojej krwi w swoich zylach" mam potrzebe/musze sie spotykac whenever/wherever ... czy to w PL, w USA, czy gdziekolwiek na swiecie.
      Honestly, nie znam ludzi, o ktorych piszecie. Znam paru Polish-Canadians (roznych generacji), ktorzy sa otwarcie bardzo religijni ale w zaden sposob nie wplywa to ich normalne socjalne funkcjonowanie; ciotki, ktore mialam w USA juz odeszly z tego swiata - wszystkie byly mocno lewicujace przed WWII, zaliczyly Syberie, wyszly z I Armia z ZSRR, przez pol swiata (opisanego troche przez np. Wankowicza) dotarly do UK, potem do USA. Do konca zycia baly sie bolszewikow ale jednoczesnie uczestniczyly np. w roznych anti-racism marches & demonstrations w kolejnych dziesioleciach ich bycia Polish-Americans. Fajne byly ... odwazne, bezkompromisowe, z mocno ugruntowanym value system smile Ich dzieci tez sa OK choc niektore juz nie tak na lewo jak ich matki wink
      Glosowanie? But of course, tak dlugo jak jestem obywatelka PL (a nie planuje przestac byc nia kiedykolwiek), tak dlugo z prawa do glosu bede korzystac. Z wielu wzgledow. Dyskusje na ten temat odzywaja przy wszystkich kolejnych wyborach w PL - stay tuned suspicious
      BTW, USA to ogromny kraj i Polonia w USA to armia ludzi (ktos na pewno podrzuci jakies ostatnie stats smile) - generalizowanie naprawde nie ma sensu. Co czlowiek to historia smile Cheers.
    • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:14
      >pierwszego pokolenia, którzy tam przyjechali 20-30 lat tamu.

20-30 lat temu nie bylo to pierwsze pokolenie i Jackowo w Chicago juz dawno dawno istnialo

Ty chyba nie ogladalas Sami Swoi z mlodziutka Anna Dymna odcinka
      • veryvery Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:32
        A ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem
        • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:47
          >A ty nie potrafisz czytać ze zrozumieniem

A ty myslec logicznie. To nie byly zadne pierwszs pokolenia. I jest pisanie " pierwsze" szczegolnie nielogiczne w kontekscie pisania przez nia o " starszym". Kogiel Mogiel
          • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:05
            Ona pisze o ludziach, którzy są tam jako pierwsze pokolenie a nie, że oni są pierwszym pokoleniem polskiej emigracji w USA, przecież to jest jasne.
            • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 02:07
              Neofita i pierwszs pokolenie a to nie w tym kontekscie tautologia czy jak to tam po polsku maslo maslane?
              • veryvery Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 02:24
                Nie, nikt inny oprócz ciebie nie miał problemu ze zrozumieniem o co chodzi
              • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 02:35
                Co Ty bredzisz?
                Autorce chodzi po prostu o ludzi, którzy urodzili się w USA a ich rodzice jeszcze w Polsce.
                Więc pierwsze pokolenie emigranckiej rodziny, które urodziło się już tam.
                • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 22:55
                  Pokolenie ktore urodzilo sie na emigracji to moze byc drugie albo czasem trzecie pokolenie bo drugie moglo przyjechac jako dziatwa. Moze trzymajmy sie ogolnie przyjetego nazewnictwa
                  • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 23:10
                    Nie, pierwsze pokolenie urodzone na emigracji to jest PIERWSZE pokolenie urodzone na emigracji.
                    Jak drugie przyjechało jako dziatwa to urodziło się w Polsce, nie na emigracji.
                    Przyznaj, że nie zrozumiałaś zamiast bredzić.
                    • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 02:01
                      Oczywiscie ze nie bo zawiera to blad semantyczny.

Zreszta nie pierwszy raz czytam cuda wianki jak po polsku ludzie sobie dowolnie dobieraja opisy do znaczen ktore w innych jezykach sa ustalone.
                      Niedawno cuda o working class wyczytalam a i jakze ja ponoc nie zrozumialam. Tak samo o home office lol

Mowi sie o first generation jako o tych co przyjechali i nigdy w kontekscie second or third generations of immigrants.
                      Dla kogos kto przez cale dorosle zycie rozumie po ang ze pierwsze pokolenie to ci przyjezdni to ta wypowiedz nie jest zrozumiala. Ale nie sadzs bys zrozumiala w ogole o czym napisalam

Nikt by nie zrozumial po angielsku " pierwsze pokolenie" urodzone na emigracji bo to niedorzeczne jako ze z zalozenia drugie albo trzecie jest rodzone na emigracji.
                      • panna.nasturcja Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 02:13
                        "Nigdy nie dyskutuj z idiotą. Sprowadzi cię do swojego poziomu a potem pokona doświadczeniem."
        • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:58
          K nie widzisz ze to babskie forum?
      • pocieszka Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:30
        princesswhitewolf napisała:

>
        > 20-30 lat temu nie bylo to pierwsze pokolenie i Jackowo w Chicago juz dawno daw
        > no istnialo
        >

Taka np. Emilia Napieralska, ciekawa postać: dziennikzwiazkowy.com/polskie-chicago-cykl/392454/
    • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:16
      Nie.
      Mieszkam tu od 40 lat - ale ani nie w NY andi Chicago andi zadnym srodowisku mocno polonijnym jednak Polakow jest tu dosc duzo.
      Wyglada ze kuzynka zakowiczyla sie czy urodzila w "specyficznym" i to mocno polonijnym i chyba raczej robotniczym czy wpolowie nielgalnym spoleczenstwie.?
      Emigracja lat 80tych to w wiekoszsci ludzie wyksztalceni i raczej lewicowi. chociaz i prawicowych nie brakuje.
      Widze ze moze nie uwilbiaja meksykanow czy zydow ale traktuja ich tak ja na to zasluguja - jednych lubia a innych nie ale raczej za ich zachowanie a nie pochodzenie.
      Nie widziale tu nikogo kto by na Polske patrzyl z zadroscia - ciesza sie ze Polska sie rozwinela, ze ludziom sie wiedzie lepije i mogu tu przyjechac "za swoje" . Powoedzilabym ze raczej sie szczyca i sa dumni a moze nawet za bardzo z powodu mieszknia tutaj poniewaz tym co przyjechali tutaj 30 czy 40 lt teemu zwykle powodzi sie dobrze i nie maj zamiaru wracac - chociaz mogliby wiech chwala wszytko co amerykanskie i wszytko co amerykanskie jest zawsze lepsze niz polskie. W czym jest duzo prawdy apolakow to starsznie boli bo uwazja ze Oni sa juz tacy ja ci z europy zachodniej i nawet sie europejczykami nazywaja.
      Niechec do Uni istniej ale to wynika z obeserwacji z boku gdzie widac jak EU wsysa Polske z nogami i traktuje jako spolecznosc 2 klasy.. Do tego tutejsi ludzie zachowali swoj patriotyzm i to ze Polacy sie sprzedaja EU - olewaja 1000letnie histarie, wojny, walki o niezaleznosc kraju, narodowasc i to ze ludzi gineli za to aby Panstwo Polskie istanialo a obecne spoleczenstwo upada na kolana przed Unia i oddaje sie Niemcow oczywoscie jest trudnym do zaakceptowania problemem.
      • tenjedennick Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:27
        Mieszka pod Seattle, trodno traktować męża Szkota jako środowisko polonijne. Rodzice w Rockford w Illinois. Polaków też tam niewielu.
        • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:32
          Czyli opwiada rzeczy nie wiadomo skad wyjete.... Moze ma taka rodzine i na tym nie mozna budowac ogolnej teorii ale jako cos osobistego i indywidualnego.
          Ja mieszkam blisk granicy z Meksykiem i na maeksykanow ni ep[atrzymy ani jako gorszych ani z gory ale jako bardzo pracowitych ludzi.
          Ocena innych zalezy w duzej mierz od naszych wlasnych charakterow...
          A zwykle sami G warci innych chca widziec nizej.
      • jagoda2 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:48
        engine8 napisał(a):

> > Wyglada ze kuzynka zakowiczyla sie czy urodzila w "specyficznym" i to mocno pol
        > onijnym i chyba raczej robotniczym czy wpolowie nielgalnym spoleczenstwie.?
        >
        Wiem, że to nie do mnie, ale pozwolę się odnieść do tematu.
        Moje obie kuzynki wyjechały jako młode dziewczyny dwudziestokilkuletnie. Zasadniczo obie dość dobrze ułożyły sobie życie: jedna wyszła za mąż za Polaka, który mieszka w USA chyba od 12 roku życia, druga za rodowitego Amerykanina. Obie pracują (jedna w salonie kosmetycznym, przez chwilę nawet miała swoją mikro sieć solarium, druga jest księgową), są zadowolone, nie mieszkają w typowo polskich dzielnicach Chicago więc z Polakami mają bardzo mało styczności, prawie w ogóle.

> Widze ze moze nie uwilbiaja meksykanow czy zydow ale traktuja ich tak ja na to
        > zasluguja - jednych lubia a innych nie ale raczej za ich zachowanie a nie pocho
        > dzenie.

Rasizm i homofobia zawsze były u nich zakorzenione, to takie typowo tarnowskie, moim zdaniem. Niemniej jednak rasizm pogłębił się u nich masakrycznie odkąd mieszkają w USA.

> ... chwala wszytko co amerykanskie i wszytko co amerykanskie jest zawsze lepsze niz polskie.

To prawda, potwierdzam. Chociaż równocześnie sporo amerykańskich rozwiązań systemowych bardzo krytykują, ale to też typowo polskie wszystko skrytykować, no nie?

> Niechec do Uni istniej ale to wynika z obeserwacji z boku gdzie widac jak EU ws
        > ysa Polske z nogami i traktuje jako spolecznosc 2 klasy.. Do tego tutejsi ludzi
        > e zachowali swoj patriotyzm i to ze Polacy sie sprzedaja EU - olewaja 1000letni
        > e histarie, wojny, walki o niezaleznosc kraju, narodowasc i to ze ludzi ginel
        > i za to aby Panstwo Polskie istanialo a obecne spoleczenstwo upada na kolana pr
        > zed Unia i oddaje sie Niemcow oczywoscie jest trudnym do zaakceptowania proble
        > mem.

Tutaj akurat zupełnie się nie zgadzam. Może w amerykańskich mediach tak jest to prezentowane, ale póki co Polska zyskała znacznie więcej od UE niż sama jej dała. A już mówienie o upadku na kolana, to jest w ogóle totalne nieporozumienie. Jeśli taką sieczkę informacyjną sprzedaje się w USA nt. Polski, to trudno się potem dziwić Polonii, że głosuje, jak głosuje. Przykre to.
        • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:09
          Widzisz, ten ostaatni paragraf jest koplentna nieprawda ktorej EU nnie pozwal obalic
          To co Polska zyskala a ile ja to kosztowalo, kosztuje i bedzie kosztowac to nie tylko wyraz sie z tyle ile polska wplacila a ile od uni dostala - to falszywa przykrywka..
          Zastnow sie tylko dlaczego nikt nigdy ni epoliczyl faktycznych kosztow gdzie wliczy sie to ze UNia zbudowal drogi po ktorych jedza Poalca ale glownie po toa by umozliwsc opcje dla niemsckich forma do przejcie wszytkiego w Polsce co sie da. Niedlugo sie obudzisz i nic nie bedzie Polskiego a wszytko niemiecki, czy europejskie.. A Twoje Dzieci ni ebeda mialy nawet Polski...
          I dla jedynch to bez znaczenia a dl ainnych jest bardzo wazne Aby Polaks byla Polska
          A to co mowisz to propaganda ktora lykacie jak gesi bez pomyslunku.
          EU daje wam 5Euro a wyciaga 10 za pecami w prosty albo bardzij skomplokowany sposob
          I to widac z odlegolosci bo nam nie mydla oczy dotacjami..
          Poczekaj i zaobaczysz - dziwie sie ze obecnie nie widzisz jak siePolsce wylacza wlasna emrgie aby ja zastapic niemiecka.. Nie widzisz tego?
          Nie widzisz z epolski ekoplanie nalezy zamykac a Niemcy zamykaja elektorwnie atomowe aby wlaczyn wile nowych na wegiel?
          Gas ruski bedziecie dostawac z Niemiec i turbiny wiatrowe tez sa z niemiec i samochody niemieckie - w polsce sa tylko montownie ktore zawsz emozna przenisc gdzie sie chce..
          • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:13
            Jak na takiego patriotę, to posługujesz się absolutnie fatalną polszczyzną. Walczysz o zachowanie polskości, a sam z czystego lenistwa pokazujesz swojej ojczyźnie i przodkom wielkiego faka każdym postem.
            • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:30
              Glupia jestes i nic wiecej.... Nie pojelas o co chodzi wiec co tam - kiepska polszczyzna.
              A ty tego nie pojelas tylko dla tego ze ty tego po prostu nie czujesz..
              Urodzilas sie i wychwalas w innym swiecie i tak jak Mao Tse tung uwazasz ze to co stare napezy wywalic na smietnik

Ty Swait widzisz tak?

Trzeba z żywymi naprzód iść,
              Po życie sięgać nowe,
              A nie w uwiędłych laurów liść
              Z uporem stroić głowę

Wy nie cofniecie życia fal!
              Nic skargi nie pomogą:
              Bezsilne gniewy, próżny żal!
              Świat pójdzie swoją drogą!
              • nickbezznaczenia Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:34
                Dobrze, że chociaż Asnyka dobrze skopiowałeś.
                A propos Asnyka, co masz mu do zarzucenia?
                • ichi51e Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:57
                  tez nie rozumiem jak cytat z Asnyka ma się do tego zdania o Mao. przecież dokładnie mówią o tym samym... należałoby tu dac jakiś cytat o tym ze warto przechowywać a nie wywalać 🤷🏻‍♀️
                  • nickbezznaczenia Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:59
                    Warto zauważyć, że Asnyk był ważnym powstańcem styczniowym a on go postponuje!
                • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:16
                  Nic - napisal badzo dpbry wierszyk dla komunstow aby porzucic stare romantyczne myslenie ...

A ze komuna wraca wiec pasuje do obecnego myslenia mlodych
                  • ichi51e Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:20
                    dzwoni ale nie wiadomo w którym kościele. weź się nie ośmieszaj bo widać ze ani o Mao ani o poezji pojecia nie masz
                    • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:30
                      No nie mam .
                      Ale przeciez tutaj wiekoszsc pisze na tematy o ktorych pojecie nie maja wiec w czym sie roznie?
              • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:41
                No tak, nie jestem antysemitką i rasitką, więc nie pojmuję jak można mieć problem z Żydami - w sumie to się zgadza wink

Nie pojmuję również, jak można uważać się za patriotę jednocześnie kalecząc tak okrutnie własny język. Nie jestem jakoś super patriotyczna, ale staram się zawsze pisać poprawnie i zrozumiale z szacunku do własnej kultury i historii.
                • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:17
                  No wiec jak sam piszesz - wiekszosci rzeczy po prostu niep ojmujesz i nie nie ma co dalej drazyc reszty..
                  • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:18
                    No to powiedz mi - co powiedziałby na przykład Adam Mickiewicz o Polaku, który kaleczy własny język w tak okrutny sposob?
                    • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:29
                      Nie wiem i nikt nie wie.
                      No to teraz powiedz mi czy jak sie mieszka w Polsce 25 lat a potem prawie 2x tyle w USA i jest sie obywatelem USa i zyje sie w srodowisku amerykanskim a do Polski jezdzi sie od czasu do czasu - glownie odwiedzic rodzine i nie ma sie zadnego innego zwiazku poza polskim paszportem to czy nalezy uwazac ze polski jest moim wlasnym jezykiem? Ja sie czuje obywatlem amerykanskim urodzonym i wychowanym w Polsce a jak Polska grala w pikle z USa to kibicowalem dla USA smile
                      Widzisz ja potraktowalem przyjecie obywatelstwa powaznie. A wiec USA jest moim krajem i angielski jest moim jezykiem ktorym sie poslugiwalem przez wiekoszsc mojego zycia..
                      I co jeszcze zauwazam na kazdym kroaku to to ze Polacy przywiazuje glowna wage jak rzeczy wygladaja a amerykanie jak sa wygodne.. I to nie tylko w wyposarzeniu domu ale i jak widac w jezyku.. smile
                      I jak wiesz to maozna przywaozywac wago co kto pisze i jak sei tego nie rozumie albo z tym nie zgadza to mozan zwracac uwage jak kto pisze i mu to zarzucac.
                      A najlepiej jak sie komus nie podoba pisanie - "co" albo "jak" to go po prostu nie czytac - ja tak robie smile
                      Bo tu juz niestety chyba lepiej nie bedzie sad
                      • fragile_f Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:48
                        To po co piszesz na polskim forum i to przeznaczonym strikte dla kobiet...?
                        • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:11
                          Lubie sie draznic a tu tyle mozlowsci LOL
                          • fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:16
                            Ale Ty się nie drażnisz z nikim, tylko ośmieszasz się publicznie. Na serio nie widzisz, że robimy sobie z Ciebie jaja?
                            • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:27
                              Widze i czasami mi was zal bo sie przy tym obnazacie a jak mowisz brzydkiescie smile
                              No i tutaj kazdy jest fejk wiec mnienie obrazacie - obrazacie jaiegos tam engina.... a tego moze ukatrupic w pare sekund i stac sie milym i lubianym jakim innym
                              A zreszta kto wie czy nie jestem.
                              Niektorzy nawet podejrzewaja ze ja i bywalec to ta sam kreatura i zabawa na calego
                              LOL
                            • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:31
                              Aha .. zapomnialem napisac ze zona mi to bez przerwy powtarza ze tu z siebie takiego wariata robie.
                              No a ja na to ze musze bo czasami do tych bab bez kija nie mozna podchodzic i przyznaje mi racje. Dobrze ze nie mam takich corek bo trzeba by podejmowac trudne decyzje zyciowe LOL
                        • ichi51e Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:13
                          nie ma przyjaciół zapewne.
                          • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:28
                            O wlasnie - i juz spekulacje. LOL
                            A Ty masz?
          • jagoda2 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:20
            Nawet, gdyby był cień prawdy w tym, co piszesz, to jest to zasługa wyłącznie PIS-owskiego rządu.
            Generalnie jednak widzę, że mózg masz całkiem zryty. I nie chodzi mi tylko o tę jedną wypowiedź.
            Bez odbioru.
            • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:33

To swiadczy o tym ze nie masz pojecia co sie dzieje na swiecie i to co wiesz to jedynie z TVN

Wiesz mnie lata co sie dzieje w Europie - moze nie zupelnie bo ciagle mam tam rodzine ale oni tez wyprani z myslenia...
              I jak preferujesz zyc w tum satnie to masz do tego prawo...

Jak to sie u Was mowi ? - "Moja chata z kraja? "
          • ichi51e Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:55
            niestety dwa powyższe głosy to jest dokładnie to o czym mowa w poście startowym - głębokie przekonanie ze uni wysysa polska na kolanach itd. no nie da się z tym dyskutować bo beton twardy i wie lepiej a jak fakty i świadkowie mówią inaczej to tym gorzej dla faktów i swidkow
      • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 22:39
        >Emigracja lat 80tych to w wiekoszsci ludzie wyksztalceni i raczej lewicowi. chociaz i prawicowych nie brakuje

Dlatego wyniki glosowania Polonii USA byly jakie byly czyli PIS ogromna wiekszoscia i ci co mogli bo maja obywatelstwo to na Trumpa?
        • engine8 Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:19
          Nie wiem. Nie analizuje poloni. Pisze tylko to co obserwuje dookola siebie ,
          I to prawda ze Polonia Kalifornijska to nie Polonia, tak jak Kalifornia to nie Ameryka.
          • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:06
            Polonia w Kalifornii jest mala. W ciagu 5 lat spotkalam 3 Polakow
            • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:26
              Slabo szukalas... smile strasznie slabo.

• fragile_f Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:28
                Niektórzy wcale nie szukają big_grin
                • engine8 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:31
                  I wtedy najwiecej im sie polakow pojawia.
              • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 02:09
                >Slabo szukalas... smile strasznie slabo.

No nie szukalam. Natknelam sie. Jakbym chciala sie otaczac wlasnie Polakami to bym w Polsce zostala
                • princesswhitewolf Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 02:11
                  Engine a ty szukasz? Tu w UK też nie szukam na sile przeciez Polakow. A kie różnica czy Polak czy Wloch czy Anglik. Czy ja o polityce PiS i pierogach musze z kazdym gadac?
      • palacinka2020 Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 08:51
        "widac jak EU wsysa Polske z nogami i traktuje jako spolecznosc 2 klasy.. Do tego tutejsi ludzie zachowali swoj patriotyzm i to ze Polacy sie sprzedaja EU - olewaja 1000letnie histarie, wojny, walki o niezaleznosc kraju, narodowasc i to ze ludzi gineli za to aby Panstwo Polskie istanialo a obecne spoleczenstwo upada na kolana przed Unia i oddaje sie Niemcow"

Powyzsza wyppwiedz tylko potwierdza teze watkodajki... Polonia niech lepiej nie glosuje.
    • rycerzowa Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 21:33
      Trzeba tu odróżnić wschód Ameryki od zachodu.
      Emigracja polska w Kalifornii, liczna w Krzemowej Dolinie, jest diametralnie różna od tej w Chicago, i pod względem wykształcenia, i poziomu, i poglądów.
      Widać to na przykładzie wyborów.
    • srubokretka Re: polska emigracja w USA 20.08.21, 23:43
      Osoba urodzona w Usa, ktora ma meza Szkota powiedziala

"wielu z nich ma coś rodzaju zazdrości i żalu, że Polska nieźle się rozwija mimo wszystko, że Polacy coraz częściej w USA są turystami, a nie robotnikami z młotkiem w walizce smile Wg nich najlepiej, aby było tak jak kiedyś" ???

Uwierze, ze to sa wnioski osoby, ktora w Usa nigdy nie byla i zna Polonie z forum i innych mediow.

Wybory sie zblizaja?
    • maeve_binchy Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 00:10
      na forum udziela się taka - srubokretka
      • srubokretka Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:26
        Pewnie liczysz na goownoburze i z mojej strony. Niestety jestem zajeta zakladaniem kont gieldowych moim mlodszym kuzynkom. Jak juz kupia co trzeba, to pobawie sie z toba, okk? Pa
        • maeve_binchy Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 23:14
          Gownoburze? Jesteś obrzydliwa, antysemicka, ksenofobiczną, ultraprawicowa baba w US. Możesz pisać to, co ci się podoba, ale nie zmieni to faktu, że jesteś jednym z najbardziej obleśnych nicków na tym forum.
          Bawić to się możesz z księdzem dobrodziejem na plebanii.
          • engine8 Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 01:49
            Whow .. A Ty jestes on niej lepsza baba? Pod jakim wzgledem?
            Ty pewnie jeszcze jestes lewacka baba a to juz spada poza dolna skale.
            • srubokretka Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 02:45
              Cos jej podgnilo i sie rzuca biedna. Mialam dzis super dzien. Moze mi ublizac ile wlezie. 😆 Zreszta nie tylko dzis.

Engine byles kiedys w Newport Ri? Bylo dzis niesamowicie przed sztormem.
              • malgosiagosia Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 02:52
                srubokretka napisał:

> Engine byles kiedys w Newport Ri? Bylo dzis niesamowicie przed sztormem.

Ja bede tam za tydzien. Jade na 6 dni.
                • srubokretka Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 04:13
                  Ja jeszcze wroce za kilka dni. Polece ci The Breakers i Marble House, jezeli lubisz te klimaty (w poblizu z jedzeniem bieda. W kafejce tylko kiepskie kanapki. Ostrzegam. Lepiej swoje sloiki wziac 🤪)
                  Mialam jechac w przyszlym tyg., ale jak zobaczylam , ze Henio ma ochote ich jutro odwiedzic, to zmobilizowalam orszak i ruszylismy dzis.
                  • srubokretka Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 04:15
                    Jeszcze kilka
                    • malgosiagosia Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 13:43
                      Pieknie! Dzieki Srubokretka. Na pewno odwiedze te przybytki. Rano sniadanie w hotelu, a potem dopiero wieczorem obiad, tak ze na kiepskie kanapki na pewno sie nie skusze.Moze polecisz cos jeszcze? A moze jakas knajpe dobra znasz?
                      • srubokretka Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 17:30
                        Restauracje sa gdzies w miasteczku. To byl moj pierwszy dzien tam, wiec nic nie polece. Nastawialam sie na cos dobrego nad brzegiem kolo Breakers, ale niestety nic tam nie ma. Nawet kawiarni.
                        Przyjemny mielismy spacer promenada. Od Breakers skreacasz w Marine Ave, pozniej w Bellevue ( szybki marsz 20min).
                        Do zwiedzania jest tam zdaje sie 4 posiadlosci ( + the Elms, Chateau sur Mer, Green Animals Topiary Garden) . Za kazda 20$. Kupilam wiec membership rodzinny, bo chcialabym wszystkie zobaczyc i przyjechac tam zima (dekoracje swiateczne) i na wiosne (ogrody).
                        • malgosiagosia Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 20:43
                          srubokretka napisał:

Kupilam wiec membership rodzinny,
                          > bo chcialabym wszystkie zobaczyc i przyjechac tam zima (dekoracje swiateczne) i
                          > na wiosne (ogrody).

Fajny pomysl. My duzo czasu spedzamy na trasach (hiking trails), ale jeden dzien poswiecimy na miasteczko i oczywiscie wieczorami bedziemy sie po nim szwendac. Dam Ci znac jak znajde fajna knajpe. Jeszcze raz dzieki.smile
                • srubokretka Re: polska emigracja w USA 02.09.21, 07:31
                  malgosiagosia, jestescie jeszcze tam? Wszystko ok?
              • engine8 Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 05:30
                Nie, Nie znam Wschodu poza Bostonem i okolicami.
                Znam za to Newport Beach CA smile i bylem nad naszym Pacyfikiem.
                Z gory wyglada jak jezioro ale zawsze sa fale dla surferow.
                I tu tez obecnie mamy wieksze fale ktore zmywaja piasek z plazy. Ale generalnie wszytko raczej "normalnie"
    • zaspasniegowa Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 01:04
      To trochę o mnie a właściwie moich rodzicach. Ojciec w US od lat osiemdziesiątych, ja z mama i bratem dojechaliśmy w 91. Tradycyjnie, do Chicago.
      To co piszesz to prawda o dużej części tego pokolenia moich rodziców którzy wtedy byli po 30, teraz po 60-ce. Dalej nie lubią czarnych, czuja się lepsi. Liczy sie duży dom i Lexus SUV. Pokolenie które w Polsce miało bardzo mało i to czego się dorobili wydaje im się ze świadczy o ich wartości. Ale to nie tylko Polacy, wielu innych emigrantów z biedniejszych kiedyś krajów tak myśli.
      Ale to tylko cześć tej Polonii.
      Ja siebie zaliczam do innej części. smile przyjechałam tu jako 14 latka. Moja rodzina do typowa rodzina robotniczo chłopska bez kapitału kulturowego. W dodatku mieszkaliśmy w Nowej Hucie!

Jako to pierwsze pokolenie kształcące sie tutaj ze było ciężko. Rodzice z innej rzeczywistości, w dodatku szybko po rozwodzie, nie rozumieli tych realiów, kosztów nauki, pożyczek na szkole. Etc.

Teraz, po latach jestem wąska specjalistka ze tak powiem ale w wieku 44 lat dalej spłacam kredyt studencki.
      • simply_z Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 23:14
        żebyś to wiedziała..jaka nowa huta się zrobiła modna do mieszkania..
    • arthwen Re: polska emigracja w USA 21.08.21, 18:49
      Myślę, że tak jak wszędzie ludzie są różni wink
      Może mam szczęście, a może ta część rodziny, która wyemigrowała to taka bardziej normalna, ale 2 lata temu wiadziałam się z kuzynką, która tam już się urodziła, jej babcia (siostra mojej babci) wyemigrowała z malutkimi dziećmi. Do Polski przyjechała córka (urodzona w Polsce) i wnuczka (urodzona tam). Dla młodszej to była pierwsza wizyta tutaj, starsza średnio raz na 5-6 lat bywa. Obie Polską zachwycone, chociaż raczej turystycznie i zabytkowo, żadnych tekstów o zazdrości i żalu nie było wink
      • engine8 Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 01:47
        Skad wiesz ze typowy?
        • tanebo001 Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 07:25
          Bo znam amerykańską polonię...
          • engine8 Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 19:22
            Polonia to po pierwsze Polacy a po drugie to ludzi odwazni, sprytni i miare zamozni a wiec nie wiam czy powiniens sie z tego cieszyc czy plakac ze jestes w sumie tez z tej spolecznosci i do tego ten mniej odwazny i mniej zamozny i mniej sprytny?
            A to czy Polonia Amerykanska, Ukrainska czy Rzeszowska - jaka to roznica?
    • sumire Re: polska emigracja w USA 22.08.21, 17:34
      Miałam wujka, który wyemigrował w latach 70. Klasyka gatunku. Pisałam kiedyś - gdy odwiedził Polskę w bodaj 1998, przywiózł mojej mamie kawę rozpuszczalną w prezencie, wierząc, że w ojczystym kraju to rzadki rarytas. W Ameryce najbardziej mu się nie podobało, że tylu Murzynów (jego słowa), często deklarował żarliwą tęsknotę za Polską, ale jednak do końca życia siedział w USA.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka