Dodaj do ulubionych

Najem okazjonalny

28.08.21, 07:14
Czy ktoś to przerabiał? Koleżanka chce wynająć mieszkanie w formie najmu okazjonalnego. W umowie trzeba wskazać lokal do którego najemca może się wyprowadzić w razie eksmisji. Czy w takim lokalem może być mieszkanie tej osoby w innej miejscowości, Osoba ta posiada własne mieszkanie w sąsiedniej miejscowości. Czy lepiej by było żeby do umowy wpisane były inne osoby na przykład rodzice, z tym że oni mieszkają 300 km dalej.
Obserwuj wątek
    • savignonblanc Re: Najem okazjonalny 28.08.21, 08:34
      Tak, my tak robimy. Z tym ze w czasie pandemii pozmieniało się i tak naprawdę guzik to daje uncertain
      • bywalec.hoteli Re: Najem okazjonalny 29.08.21, 17:28
        No właśnie, przecież ta osoba może utracić mozliwosc przeprowadzki we wskazane uprzednio miejsce smile
        • eagle.eagle Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 10:22
          Wtedy ma miesiąc na wskazanie nowego miejsca albo musi się wyprowadzić.
          • anvalley Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 10:28
            A jak wynajmujący ma się o tym dowiedzieć?
            • eagle.eagle Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 10:30
              Nie dowie się sam. Ale tak jest w umowie notarialnej, więc wrazie eksmisji jest to jako traktowane nie stosowanie się do w/w umowy.
              • anvalley Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 10:36
                I jak ma to niby zabezpieczyć wynajmującego? - ok, nie dostosował się i co z tego?
                • eagle.eagle Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 11:09
                  Akt notarialny powinien mieć jakąś wagę.

Mam nadzieję, i nie zabieraj mi jej.
    • damartyn Re: Najem okazjonalny 28.08.21, 10:11
      Bez znaczenia. Ma być po prostu wskazane lokum. Umowa notarialna.
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Najem okazjonalny 28.08.21, 11:24
      Bez znaczenia, to i tak gie daje, a tylko dodatkowe koszty i kłopot.
    • valtho Re: Najem okazjonalny 28.08.21, 22:17
      Może być mieszkanie tej osoby w tej samej miejscowości.
    • sophia.87 Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 09:25
      Może, ale ja radziłbym także wynająć nie całe mieszkanie, tylko na papierze zostawić sobie jeden pokój albo 10-15% mieszkania, tak by w razie czego mogła wejść albo wynająć pokój panu Mietkowi
      • eriu Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 10:01
        Znaczy cenę w dół też z tego powodu?
        • sophia.87 Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 16:26
          Dlaczego w dół, uczciwy najemca rozumie jaka jest sytuacja i wie, że to tylko rozwiazanie na papierze, w rzeczywistości cały lokal jest do jego dyspozycji a wlasciel pojawia się od wielkiego dzwonu, po wcześniejszym ustaleniu
          • droch Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 16:31
            Uczciwy najemca nie bierze udziału w kombinacjach (być może) uczciwego wynajmującego. Od pewnego poziomu doświadczenia życiowego nie wierzy się z definicji w zapewnienia „na gębę” składane przez nieznane osoby.
            • sophia.87 Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 16:50
              To trudno, ja nie mam problemu z najemcami ☺
      • jeste_m_sobie Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 10:12
        A jeśli to pokój z kuchnią?
        • jasnozielona_roslinka Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 10:45
          To może wtedy bez piwnicy ? Albo bez balkonu? Albo bez przedpokoju ?
        • mysiaapysia Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 12:21
          Wtedy jest dwóch najemców - jednym z nich jest wujek Heniek jako najemca 1 mkw w przedpokoju pod zamykaną szafką. Drugi najemca nie może wtedy wymienić zamka w drzwiach wejściowych, a jeśli wymieni, to wujek Heniek lub ktoś w jego imieniu ten zamek ponownie wymieni, aby był dostęp do przedmiotu najmu.
          • droch Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 16:12
            Aha, i wujek Heniek może wejść do mieszkania, kiedy ma ochotę? No to życzę powodzenia w szukaniu jelenia na taki układ.
            • anvalley Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 16:21
              Znajomy znalazł bez problemu - najemcy też rozumieją że trudno wyeksmitować niepłacącego lokatora i akceptują to rozwiązanie, jeśli są uczciwi. Chyba większy problem będzie miał właściciel z niepłacącym najemcą niż najemca, do którego właściciel wchodzi, choć obiecał że tego nie będzie robić (po co miałby wchodzić swoją drogą jak wszystko jest ok? Musiałby chyba nie mieć co robić...) - zawsze wtedy może się bez problemu wyprowadzić.
              • leosia-wspaniala Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 16:26
                >Chyba większy problem będzie miał właściciel z niepłacącym najemcą niż najemca, do którego właściciel wchodzi, choć obiecał że tego nie będzie robić (po co miałby wchodzić swoją drogą jak wszystko jest ok? Musiałby chyba nie mieć co robić...)

Wariatów nie brakuje. Niektórym się wydaje, że wynajmując mieszkanie dalej mogą się ładować, jak do siebie.

>zawsze wtedy może się bez problemu wyprowadzić.

Bez problemu? Bez problemu szukać kolejnego mieszkania, organizować wyprowadzkę? Bez problemu wyjechać na wakacje, wiedząc, że teoretycznie jakiś wujek Heniek jest uprawiony do wejścia do mieszkania, za które niemało płacę co miesiąc? Raczysz żartować big_grin
                • sophia.87 Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 16:30
                  Ależ nie, Heniek wprowadzi się gdy Ty przestaniesz płacić, wyłącznie po to by nie mieszkało Ci się za dobrze na cudzy koszt.
                  Jednak szukanie kolejnego mieszkania i wyprowadza to pikuś przy tym co przechodzi właściciel, który nie może się pozbyć nieplacacego lokatora.
                  • droch Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 16:34
                    Nie, wujek Heniek może wejść, kiedy ma ochotę, nawet nawalony jak szpak i w towarzystwie trzech dziewczyn z salonu masażu. Nie tylko wynajmujący są nieuczciwi.
                    • sophia.87 Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 16:54
                      Póki co, to Heniek nie jest najemca.
                      Ale nieuczciwy wynajmujący nie generuje kilkuletnich kosztów dla najemcy. A nieuczciwy najemca dla wynajmującego już tak ☺
                      Generalnie, jeśli komuś nie pasuje to niech szuka dalej.
                      • anvalley Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 18:30
                        Dokładnie. Ale jakbym była np. samotną matką z dzieckiem i szukała mieszkania do wynajęcia to ucieszyłabym się, że ktoś w ogóle chce mi wynająć i proponuje taki układ - bo nikt zdrowy na umyśle nie wynajmie mieszkania matce z dzieckiem przy obecnych przepisach. A jakby się okazało, że wynajmujący świrnięty i robi numery z niezapowiedzianymi wizytami, to można się wyprowadzić. Nie widzę dramatu z powodu konieczności przeprowadzki i szukania nowego lokum - w końcu to wynajem i minusem jego jest konieczność nagłej wyprowadzki (bo np. właściciel zmarł, albo znudziło mu się wynajmowanie, albo nagle zapragnął aby zamieszkała tam jego córka/matka/kochanka).
                        • eagle.eagle Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 19:19
                          No ja mam coś z głową, to fakt.

Sama byłam samotną matką może dlatego teraz wynajęłam też samotnej matce, i to młodej bardzo , ma gorzej jak ja w tamtym okresie ...

Mam nadzieję że będzie dawać radę i będzie płacić.
    • palacinka2020 Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 10:27
      Najem okazjonalny jest jedynie narzędziem selekcji najemców. Jeśli komuś zechce się latac po notariuszach i załatwiać zgody i wskazanie lokalu to pewnie jest to lepszy najemca.

Prawnie to niewiele daje. Po pierwsze prawo do tego innego mieszkania mozna stracic w czasie najmu. Po drugie jest to koszt, czas, załatwiania notariusza. Po trzecie eksmisja, nawet przy umowie o najem okazjonalny, jest bardzo droga (chodzi mi o opłaty dla komornika).

Moim zdaniem lepiej dokładnie selekcjonowac najemców, prosic ich o umowe o prace, nie mięć miękkiego serca, odrzucać rodziny z dziećmy, psy i chomiki.
    • 71tosia Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 11:11
      Okazjonalny czy zwykły jak trafisz na cwaniaka który nie płaci a chce mieszkać to i tak trudno będzie się pozbyć. W ciągu kilkunastu lat dwa razy trafiłam nie najlepiej z najemcami. Umowy najmu mam zwykle na czas nieokreślony z terminem miesięcznym wymówienia dla obu stron, wiec nie musiałam czekać do końca umowy.
    • kasandra33 Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 11:14
      proponuję wynająć w formie apartamentu hotelowego na wynajem, lokator nie ma wtedy żadnych praw bo jest oficjalnie gościem hotelowym
      • droch Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 16:18
        A jak tam z podatkiem…?
      • eagle.eagle Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 16:29
        A firmy nie trzeba mieć aby tak wynająć?
    • nigolla Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 19:18
      Najem tego typu nic nie daje. Osoba, która udzieliła "schronienia" może to odwołać 3 minuty po wyjściu zainteresowanych od notariusza. Próbujesz eksmitować, bo przecież ma gdzie iść najemca, on oświadcza, że nie ma, osoba "od schronienia" potwierdza i tyle, dokładnie jest to samo, co bez najmu okazjonalnego.
      • nigolla Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 19:19
        nigolla napisał(a):

> Najem tego typu nic nie daje. Osoba, która udzieliła "schronienia" może to odwo
        > łać 3 minuty po wyjściu zainteresowanych od notariusza. Próbujesz eksmitować, b
        > o przecież ma gdzie iść najemca, on oświadcza, że nie ma, osoba "od schronienia
        > " potwierdza i tyle, dokładnie jest to samo, co bez najmu okazjonalnego.

Aha, a odwołania zgody na zamieszkanie nikt nie musi nigdzie zgłaszać, ani najemca ani ten, co mu udzielił schronienia.
    • iberka Re: Najem okazjonalny 24.02.23, 19:34
      Raczej mieszkanie lokatora, bo rodzice mogą się z umowy wycofać. To taki kruczek w tej formie najmu i jakoś nikt nie mówi głośno a najemca może być dzikim lokatorem jak każdy inny bez umowy najmu okazjonalnego.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka