Dodaj do ulubionych

Zus pytanie zwolnenie

03.09.21, 05:37
Jestem przewlekle chora. Chcialam zmienić pracę. Do 31 sierpnia pracowalam w innej firmie.
Od 1 września podpisałam umowę zlecenie w innej firmie. Pracowalam 2 dni.
I powiedzcie na jaką firmę lekarz wystawia zwolnenie? Niestety choroba się rozwija. Muszę iść na zwolnenie. Lekarz wystawia zwolnenie na nową firmę? Ja zwolnenie mam ale lekarz nie wiedział na kogo wystawic. Czy za 2 dni zlecenie, czy na pracodawcę u którego pracowalam kilka lat.
Czy powinnam złożyć jakies wnioski w Zus jako niezatrudniona?
Czy zwolnenie musi być wystawione na jakąś minimalną liczbę dni żeby zus zaplacil? Muszę miec na leczenie.
Obserwuj wątek
    • lotka_5 Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 09:03
      To zależy czy w nowej pracy opłacasz dobrowolne ubezpieczenie chorobowe.
      Jeśli tak- masz ciągłość ubezpieczenia i zwolnienie na nową firmę.
      Jeśli nie - do 14 dni od zakończenia umowy u poprzedniego pracodawcy możesz się rozchorować i lekarz wystawia zwolnienie na starą firmę. Wtedy musisz mieć min 30 dni zwolnienia ( nie ciągiem) aby otrzymać zasiłek.
      • lotka_5 Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 09:06
        Oczywiście pod warunkiem, że poprzednia praca to umowa o pracę, w której składki ZUS są obowiązkowe.
        • 10.10.10.madzia Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 09:30
          Odmowa ze wzgl ze umowa jest nowa
          • lotka_5 Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 21:41
            10.10.10.madzia napisała:

> Odmowa ze wzgl ze umowa jest nowa

Ale odmowa czego i od kogo ???
        • 10.10.10.madzia Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 09:35
          Umowa o pracę trwajaca 10.lat.a teraz zlecenie trwające 2 dni. Bez skladek chorobowych. To znaczy ze nic mi się nie nalezy?
          • nagako Re: Zus pytanie zwolnenie 04.09.21, 11:56
            Nic Ci się nie należy.
            Jedyne z czego mogłabyś się ubiegać o zasiłek chorobowy to umowa zlecenie gdyby było opłacone chorobowe.
            Bez chorobowego - odmowa.
            Skoro podjęłaś umowę zlecenie po zakończeniu umowy o pracę to (do spraw zasiłku chorobowego) możesz zapomnieć o zasiłku chorobowym z umowy o pracę. Z tytułu zakończonej umowy o pracę ZUS (jeśli złożysz taki wniosek o zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia) wyda odmowę bo podjęłaś inne zatrudnienie (umowa zlecenia).
      • 10.10.10.madzia Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 10:32
        Czy jeśli nawet pracodawca wyrejestruje z zatrudnienia z dniem zarejwstrowania, czy moge sie ubiegać o zasilek, mimo iz ślad zostaje Przeciez
        • lotka_5 Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 21:41
          Oczywiście. Do 14 dni po zakończeniu umowy możesz się rozchorować. Wówczas były pracodawca dostaje zwolnienie i musi przygotować dokumentację do ZUS. Mimo, że już tam nie pracujesz. Po prostu umowa o pracę tak jakby zabezpiecza cię nawet po ustaniu zatrudnienia
          • nagako Re: Zus pytanie zwolnenie 04.09.21, 11:58
            Ale podjęła zatrudnienie na umowę zlecenia. Ślad w systemie ZUS już jest. Art 13 ustawy zasiłkowej punkt 2. Zasiłek chorobowy po ustaniu zatrudnienia nie należy się jeżeli osoba kontynuuje lub podjęła inna działalność zarobkową stanowiącą tytuł do objęcia ubezpieczeniem chorobowym.
          • nagako Re: Zus pytanie zwolnenie 04.09.21, 12:01
            Podjęła po ustaniu zatrudnienia inną działalność zarobkową stanowiącą tytuł do objęcia ubezpieczeniem chorobowym. W takiej sytuacji jest odmowa z tytułu zatrudnienia które ustało. W ZUS umowa zlecenie będzie widoczna. ZUS ustali z zleceniodawcą że świadczyła pracę i pozamiatane. Ale można próbować.
            Jeśli autorka chce próbować to ZLA na byłego pracodawcę i wniosek do ZUS (zas-53 plus Z-10)
    • alicia033 Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 09:12
      Z pewnością nie na starą firmę, bo nie masz z nią już nic wspólnego, oni zgłoszą wyrejestrowanie cię z ubezpieczenia u nich.
      Jak umowę zlecenia jest twoim jedynym tytułem do ubezpieczeń, to pracodawca ma obowiązek cię zgłosić do ubezpieczenia chorobowego. Upewnij się, że na pewno tak zrobił. Długość zwolnienie nie ma znaczenia, natomiast za pierwsze 33 dni w roku płaci pracodawca, nie zus. Jak jeszcze nie byłaś w tym roku na zwolnieniu albo nie trwało (w sumie) 33 dni, to niestety płaci pracodawca z własnych środków, nie zus.
      • lotka_5 Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 09:21
        Nieprawda
        Stary pracodawca zapewnia ubezpieczenie do 14 dni po ustaniu stosunku pracy. Mimo wyrejestrowania, jeśli pracownik się rozchoruje lekarz wystawia zwolnienie na poprzednią firmę. Jeśli zwolnienie będzie trwało min 30 dni to ZUS wypłaca zasiłek. Oczywiście od razu zasiłek a nie wynagrodzenie chorobowe bo jest to zasiłek po ustaniu zatrudnienia.

I kolejna nieprawda. Na umowie zlecenie składki ZUS są obowiązkowe, ale chorobowe jest dobrowolne. Jeśli pracownik niezadeklaruje opłacania chorobowego to nie dostanie zasiłku/macierzyńskiego itd
        • 10.10.10.madzia Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 09:33
          Czy nowa umowa zlecenie zepsuła wszystko? Zus odmówił ze na stara firmę nie mogę. Chyba ze nowy pracodawca mnie wyrejestruje z dniem zarejestrowania.
          • lotka_5 Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 22:08
            10.10.10.madzia napisała:

> Czy nowa umowa zlecenie zepsuła wszystko? Zus odmówił ze na stara firmę nie mog
            > ę. Chyba ze nowy pracodawca mnie wyrejestruje z dniem zarejestrowania.

Jakim cudem masz już jakąkolwiek odp z ZUS ?wink dopiero co lekarz nie wiedział na którego pracodawcę wystawić a tu już ZUS odmówił?
            To może warto jednak rozwiązać umowę zlecenie i się wyrejestrować. Może wtedy uznaliby starego pracodawcę.
            • nagako Re: Zus pytanie zwolnenie 04.09.21, 12:03
              Może by uznali? W takich sprawach nie ma że ktoś coś uzna. Ustawa mówi jasno że jest odmowa.
        • alicia033 Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 09:40
          lotka_5 napisał(a):

> Stary pracodawca zapewnia ubezpieczenie do 14 dni po ustaniu stosunku pracy.

ale ona ma już nowy tytuł ubezpieczenia.
        • dziennikaktywnosci Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 10:25
          lotka_5 napisał(a):

> Nieprawda
          > Stary pracodawca zapewnia ubezpieczenie do 14 dni po ustaniu stosunku pracy. Mi
          > mo wyrejestrowania, jeśli pracownik się rozchoruje lekarz wystawia zwolnienie n
          > a poprzednią firmę. Jeśli zwolnienie będzie trwało min 30 dni to ZUS wypłaca za
          > siłek. Oczywiście od razu zasiłek a nie wynagrodzenie chorobowe bo jest to zasi
          > łek po ustaniu zatrudnienia.
          >
          > I kolejna nieprawda. Na umowie zlecenie składki ZUS są obowiązkowe, ale chorobo
          > we jest dobrowolne. Jeśli pracownik niezadeklaruje opłacania chorobowego to nie
          > dostanie zasiłku/macierzyńskiego itd

Lotka, przywracają mi wiarę w ematke.

Strach czytać pozostałe porady uncertain

Jak Wy pracujecie mateczki 😉
          • abecadlowa1 Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 23:58
            dziennikaktywnosci napisał(a):

> Strach czytać pozostałe porady uncertain

Wielokrotnie mnie zastanawiało skąd w ludziach potrzeba doradzania w kwestiach, na których zupełnie się nie znają.
      • 10.10.10.madzia Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 09:31
        Nie zostalam zgl do chorobowego, więc jest wyjście zeby zus wypłacił zasilek na stara firmę?
        • filipianka Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 09:45
          Jest 3 września. Zgłoś, że pomyliłaś się w oświadczeniu o dobrowolnym chorobowym i niech skorygują ZUA jeśli rzeczywiście już zgłosili.
          • 10.10.10.madzia Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 09:54
            Gdzie to zgłosić? W zus? Ja z nowej umowy nic nie zarobilam
            • elieka Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 12:27
              Pracodawcy zgłoś. Oni cię zgłaszają do ZUS jako objętą ubezpieczeniem chorobowym
              • 10.10.10.madzia Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 12:38
                Nie ma sensu bo jesli tam nic nie zarobiłam to nie ma sensu nic zglaszac
                • nagako Re: Zus pytanie zwolnenie 04.09.21, 12:04
                  To pracowałaś czy nie?
                  • nagako Re: Zus pytanie zwolnenie 04.09.21, 12:07
                    W poście startowym napisałaś że pracowałaś? Jakie wynagrodzenie masz na umowie.
                    Że zlecenia możesz dostać zasiłek (od razu jest zasiłek na umowie zlecenie) jeśli podlegasz do chorobowego. Zleceniodawca musi do 7.09 zgłosić do ZUS że zgłasza Cię też do chorobowego.
                    Kwestia podstawy zasiłku to coś zupełnie innego.
    • hadron-plus Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 09:37
      Współczuję. Mam nadzieję, że to nie tak. Zdrówka!
      • hadron-plus Re: Zus pytanie zwolnenie 03.09.21, 09:37
        Rak. Znaczy nie rak. Zdrówka jeszcze raz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka