Dodaj do ulubionych

przyjecie w 30 minut

04.09.21, 11:01
do kogo jak nie do ematki smile
mam bardzo zajety dzien poza domem
a o 18 winko z kobietami
bede miala dokladnie pol gofdziny na naszykowanie
wprawdzie one naniosa pysznosci
ale jako gospodyni tez powinnam
sy umyje podloge
obrus uprasowalam
po kieliszki zajade
co szybko na stol polozyc zeby bylo smacznie i elegancko?
przychodzi mi salata z grilowanym kurczakiem?
caprese?
mam swojepomidory i bazylie?
cos innego
pomocy
Obserwuj wątek
    • mia_mia Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 11:07
      Klasyk, czyli deska serów, winogrona, orzechy i oliwki, świeża bagietka i najlepsza oliwa jaką znajdziesz w sklepie, grassini i kupny hummus, a jak ci wystarczy czasu to pokrojone warzywa.
      • mae224 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 12:13
        I nie wegetariańsko jakieś kabanoski do tego smile
        • sol_13 Re: przyjecie w 30 minut 06.09.21, 04:33
          Grassini można posmarować serkiem chrzanowym i owinąć szynką parmeńską-sprawdzone u mnie wielokrotnie, mniam.
    • hadron-plus Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 11:07
      Trudno, godzinę trzeba mieć.
    • eliszka25 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 11:08
      Na szybko, to:

- pokroiłabym melona w łódeczki i podała z szynką parmeńską, gęstym basamico i bagietką

- placki tortilli posmarować twarożkiem chrzanowym, na to łosoś wędzony, zwinąć i pokroić w plastry

- wyłożyć oliwki, mozzarellę z pomidorami, bazylią, oliwą i balsamico

-zrobić guacamole i podać z chipsami kukurydzianymi

• arwena_11 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 11:36
        Tortille najlepiej zrobić dzień wcześniej, wieczorem. Schodzą się w lodówce i będą tylko do pokrojenia.
    • daniela34 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 11:12
      Jeśli lubicie figi-zrób caprese z figami. Ładne i na czasie. Plus zawsze dobre są przekąski z ciasta francuskiego (przygotujesz w pół godziny, potem do pieca, wyciągasz ciepłe po przyjściu koleżanek i kładziesz na stół). Salatka z owocami.
      • petronella Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 11:35
        Jeżu jak mi ślinka pociekła.
      • ludzikmichelin4245 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 11:58
        Ło matko. Z uwagi na interesy wspólnoty ematek odchudzających się od września wnoszę o memorandum na kulinarne zdjęcia Danieli big_grin
        • gama2003 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 12:09
          Nie wiem na którym piętrze Daniela mieszka, ale obstawiam długą kolejkę gości do drzwi, komitety kolejkowe i wojenkę podjazdową, kto pierwszy wejdzie na ucztę.

Się porozglądam po Krakowie za czym kolejka ta stoi !
          • daniela34 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 13:42
            Gana a jak już zlokalizujesz kolejkę, to wbijaj 🙃
        • daniela34 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 13:42
          Ludzik, buuuu, a ja mam z ok.tygodniq imprezę i chciał zdjęcia wrzucić 😉😉😉
      • eliszka25 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 12:22
        Przypomniałaś mi o figach! Moje ulubione szybkie danie, to figi zapiekane z szynką parmeńską i kozim serem. Figi naciąć na krzyż lub na pół, w nacięcie włożyć kawałki koziego sera, każdą figę owinąć w plaster szynki, włożyć w zagłębienia formy do muffinek i zapiekać w 200 stopniach aż ser się rozpuści. Podawać z bagietką polane miodem i gęstym balsamico.

Przygotowuje się w kilka minut, a do piekarnika wkładasz, jak goście już przyjdą.
        • sophia.87 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 13:26
          Moje dzieci uwielbiają to danie ☺
      • kotejka Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 13:34
        cudo, jak figi dostane to zrobie, a salatka z owocami, to jak robisz?
        • daniela34 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 13:41
          Sałaty porwane, awokado w kostkę, mango w kostkę, truskawki wymiennie z malinami, ser z niebieską pieśnią wymiennie z fetą (bo 1 gość nie lubi), orzechy włoskiewymiennie z pestkami słonecznika, granat. Dressing 2 części oliwy i po jednej części miodu i soku z cytryny, miód można wymienić na syrop klonowy.
          • lilia.z.doliny Re: przyjecie w 30 minut 06.09.21, 13:15
            Daniela- zacytuje mojego dwulatka: tak sie nie jobi!
            Co ja teraz mam zjesc ns obiad suspicious krupnik? suspicious
            • daniela34 Re: przyjecie w 30 minut 06.09.21, 13:17
              Dobry krupniczek też lubię smile
    • pyza-wedrowniczka Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 11:31
      Ja bym skupiła się, żeby był porządek, a jedzenie ogarnęła już razem, jak przyjdą. Chyba nic się nie stanie, jak winko zaczniecie w kuchni pić.
      Może kup spód do tarty gotowy i zrób jakąś prostą (taką, gdzie tylko pokroić warzywa, polać śmietanką, dodać sera i gotowe). Albo sałatka jakaś szybka (np. mix sałat + camembert + pomarańcza + orzechy)
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 11:37
      Ja bym zrobiła makaron z gotowym pesto (ja bardzo lubię ze słoiczka z Biedry), do tego suszone pomidory i feta, nie wiem słonecznikiem posypać, żeby było bardziej fancy smile. DO tego to caprese bym zrobiła w czasie jak się makaron będzie gotował. I masz dwa dania, w tym jedno na ciepło. NIe wiem czy w pół godziny na pewno się zmieścić, ale raczej powinno się dać smile
      • starczy_tego Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 11:52
        Makaron z gotowym pesto jako fancy danie? 😂
        • kk345 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 13:48
          Nie zrozumiałaś, fancy jest słonecznik 😂
        • memphis90 Re: przyjecie w 30 minut 06.09.21, 11:13
          Nie chcesz to ja zjem...
    • vivyan Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 11:45
      W pół godziny to można np.tak:
      - odpalasz piekarnik
      - płat ciasta francuskiego smarujesz zielonym pesto i wciskasz w to drobno pokrojone suszone pomidory, zwijasz w rulon, kroisz na kawałki i do piekarnika na kilkanaście minut.
      - w tym czasie montujesz szybką sałatkę, np.miks sałat, ser pleśniowy/kozi, gruszka, orzechy i powiedzmy miodowy winegret.
      - skoro masz swoje pomidory to pewnie są pyszne, pokrój na grube plastry, na to świeżo zmielony pieprz (albo jakikolwiek) i bazylia.
      Myślę że akurat pół godziny na to starczy 😊
    • kanna Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 11:47
      Ty zapewniasz miłe otoczenie, one pyszności. Układ fair.

Jakieś przegryzki do winka bym podała, oliwki, pomidorki, krakersy i serek.

Styka.
    • kaki11 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 11:48
      Z tego co wymieniłaś poszła bym w caprese - tu naprawdę praktycznie nie ma roboty, i może zrobiła szybkie rogaliki z ciasta francuskiego żeby było coś na słodko (ciasto francuskie kroisz na kwadraty, na środku układasz owoce- wiśnie, śliwki i czekoladę, albo jakieś powidła, marmoladę, zawijasz to w rogalik, albo składasz w jakieś inne ciastko i wkładasz do piekarnika na 15 minut. Możesz posypać później pudrem).
      Powinno wystarczyć skoro dziewczyny przyjdą z jedzeniem smile
    • volta2 Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 13:07
      miałam 2 tygodnie temu taki dylemat, zaproponowałam mężowi sery i wino (na nic innego nie byłoby czasu)
      nie zgodził się, nie wypada, nie chce tak przyjąć nieplanowanych gości

no to sorry
      • konsta-is-me Re: przyjecie w 30 minut 06.09.21, 10:22
        Nie wypada tak przyjac NIEPLANOWANYCH gości? 😂
        Nieplanowanym gościom mogę zaproponować herbatkę, kawkę i ew.ciasteczka, jak akurat mam.
        Mezowi troszkę peron odjechał.
        I w ogóle nie rozumiem tego podejścia, że NIE planowanych gości należy poczęstować uczta z 7 dań.
        Sama też nie oczekiwałabym niczego więcej, poza przysłowiową herbata, bo niby dlaczego, skoro wizyta niezapowiedziana ?
      • maly_fiolek Re: przyjecie w 30 minut 06.09.21, 11:17
        > nie chce tak przyjąć nieplanowanych gości
        Nieplanowanym gościom daje się to co akurat jest - u mnie ciastka, kabanosy z zamrażarki, grzyby lub ryby w zalewie octowej, trochę serów pleśniowych. Nikt nie marudził smile.
        Moim zdaniem gorsze jest nieprzyjęcie nieplanowanych gości ot tak bez powodu.
    • januszekxxl Re: przyjecie w 30 minut 04.09.21, 14:10
      kotejka napisała:
      > a o 18 winko z kobietami

I tak cię potem obgadają.
      Trzeba było się umówić na winko z mężczyznami.
    • kotejka Re: przyjecie w 30 minut 06.09.21, 04:30
      No i się udało, bardzo dziękuję za inspirację i pomysly wink
      Zrobiłam te deskę, dzieci caprese
      Inne pyszności zapisuje na przyszłość i nap pewno wykorzystam
      😘
    • allijja Re: przyjecie w 30 minut 06.09.21, 10:59
      no rzeczywiscie widać, że sie spieszylas! błąd na błędzie we wpisie i trzeba się domyslać "co autorka miała na mysli" (ale jednak poswieciłas jakies 5 minut, z 30, na ten wpis...zawsze mnie to fascynuje..np. "siedzę w szpitalu z meżem ktorego karetka przywiozla właśnie po zawale! co robić?")
      Jeśli ja zapraszam baby, lub kogokolwiek, na "przyjecie" to jednak mam na wzgledzie czas na jego "organizacje". A jesli akurat (nadzwyczajnie!) tak sie zdarzy, że "cós" to posiłkuje sie zamowieniem zewnetrznym, ktory "organizuje" mi przyjecie.

W pol godziny to ja moge makijaz i fryzurę zrobić a nie przyjecie...
      • mikams75 Re: przyjecie w 30 minut 06.09.21, 12:07
        przeciez te 5 min to nie z tych 30stu.
    • maly_fiolek Re: przyjecie w 30 minut 06.09.21, 11:12
      Pół godziny? Bez zakupów?
      Nie dasz rady nic przygotować, no ewentualnie pokroić kabanosa i wysypać ciastka z paluszkami wink.
      Proponuję 3 opcje:
      - kupujesz gotowe zestawy w sklepie/restauracji wg smaków koleżanek,
      - mówisz koleżankom żeby coś wzięły,
      - kupujesz półprodukty np makaron, szynkę, brokuły i przygotowujecie coś razem, przy okazji raczycie się winkiem smile.
    • ela.dzi Re: przyjecie w 30 minut 06.09.21, 13:10
      Pizza z gotowego ciasta.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka