Dodaj do ulubionych

przedszkole

09.09.21, 22:44
Zmienilybyscie dziecku przedszkole troche wbrew jego woli? Corka lat 5, chodzi do malutkiego, prywatnego, teraz coraz bardziej snobistycznego przedszkola, w ktorym coraz gorzej sie dzieje. Teraz odeszla dwojka jej najlepszych przyjaciol, zostala jedna dziewczynka, z ktora glownie corka sie bawi. Jest duza rotacja dzieci, generalnie atmosfera wsrod dzieci jest srednia, od dlugiego czasu obserwuje, ze dzieci brzydko sie do siebie odnosza, corka czesto wraca smutna. Potem odreagowuje, tez czesto brzydko odnosi sie do innych dzieci jak czuje sie bezpiecznie. Nawet bylam u psychologa, to stwierdzi, ze wyglada to tak, jakby w domu powtarzala zachowania, ktore ktos wobec niej stosowal. Jej wychowawczynie sa akurat wspaniale, probowaly rozwiazac problemy ale poki co to walka z wiatrakami.
Znalazlam drugie przedszkole, piekne, kolorowe, ponad polowe tansze. Corka powiedziala, ze chce isc do nowego, a ze starego chce zabrac swoje rzeczy. Dzieci bardzo milo przyjely corke, nie moge sie do niczego przyczepic. Moze nie ma takiej indywidualnej opieki ale generalnie bardzo fajne miejsce. Piekny plac zabaw. Nie slyszalam zlej opinii. Corka wraca stamtad beztroska, wesola, ale mowi ze nie chce tam chodzic. Od kilku dni rano sa sceny dantejskie ze nie chce jechac do tego nowego przedszkola. Ze chce do starego. Juz jestem bliska zlamania sie i powrotu do starego. Wiem jednak, ze tam bedzie srednio, ze bedzie czesto siedziec przy stoliku i rysowac sama. W nowym chyba przytlacza ja to, ze wszystko tam inne, duza stolowka, inne zasady, inne ksiazki, inne panie itd. Co radzicie, przeczekac ten trudny poczatek?
Obserwuj wątek
    • ela.dzi Re: przedszkole 09.09.21, 22:47
      Ja bym zostawiła w nowym.
      • ladymercury Re: przedszkole 10.09.21, 06:43
        Przeczekać, przytulać, chwalic, że jest dzielna. Bo jest. Dla malucha zmienił się cały świat.
    • taka-sobie-mysz Re: przedszkole 10.09.21, 06:47
      Przeczekać i zostawić w nowym. Na plus starego nie znalazłam nic.
    • lauren6 Re: przedszkole 10.09.21, 06:51
      Zostaw w nowym.
    • marinella Re: przedszkole 10.09.21, 07:02
      Corka wraca stamtad beztroska, wesola, ale mowi ze nie chce tam chodzic.

Chciałabym dowiedzieć się od córki dlaczego nie chce tam chodzić i dopiero podjęłabym decyzję.
      • eliszka25 Re: przedszkole 10.09.21, 07:10
        Ja tak samo. Przede wszystkim rozmowa z dzieckiem i wybadać, o co faktycznie chodzi.,
        • escollo Re: przedszkole 10.09.21, 10:18
          Myslicie ze nie pytałamwink? Twierdzi ze nie bo nie, ze stołówka jej się nie podoba w nowym ( w starym jedli w sali a tu jest osobna jadalnia), ze płac zabaw jej się nie podoba ( jest 10 razy większy od dawnego), potem ze np. Sala jej się nie podoba itd. Wiec myśle ze chodzi chyba o nowość. Nie wiem co robić, corka słabo znosi zmiany. Ale stare przedszkole zrobiło się naprawdę słabe i tez nie widze w nim wielu plusów.
          • trut_u Re: przedszkole 10.09.21, 10:34
            Stres związany ze zmianą i tak już ma. Obiektywnie to nowe jest o niebo lepsze, więc bez sensu przerywać adaptację, skoro już tak daleko zaszłyście. Córka pewnie widzi Twoje niezdecydowanie i to też wpływa na jej reakcje.
          • aqua48 Re: przedszkole 10.09.21, 11:09
            Przeczekaj, przyzwyczai się, zwracaj uwagę dziecka na plusy nowego przedszkola.
          • marinella Re: przedszkole 10.09.21, 12:20
            No ok, ale jak podrążysz to stołówka się nie podoba, bo panie każą długo siedzieć / skończyć zupę czy bo nie ? A plac zabaw, bo jest dużo hałasu / nie ma koleżanki do zabaw czy tez bo nie ?

5latka już kumata jest, wiec powinna wytłumaczyć.
    • berdebul Re: przedszkole 10.09.21, 12:35
      Przeczekać, ale trzymać rękę na pulsie. Poprosić panie o zwrócenie uwagi na dziecko, bo źle znosi zmianę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka