Dodaj do ulubionych

Ubranie do teatru

22.09.21, 08:06
Idę do Teatru Narodowego, od kilku dni myślę, jak się ubrać (dawno nie byłam, nie wiem jakie teraz zwyczaje). Jestem oczywiście po lekturze internetu. Czy sukienka klasyczna czarno brązowa z długim rękawem przed same kolano i do tego czarne kozaki będzie ok? Czy szpilki czarne zakładać? Nie ma eleganckich spodni, a dżinsy wiadomo odpadają. Ewetualnie cała czarna sukienka z koronki przed kolano (nieprzezroczysta oczywiście), którą miałam na Christmas Party (ta jest wieczorowa).
Obserwuj wątek
    • alicia033 Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 08:14
      nutella_fan napisała:

> Czy sukienka klasyczna czarno brązowa z długim rękawem przed same kolano i do tego czarne kozaki będzie ok? \

Tak

>Czy szpilki czarne zakładać?

tylko jak lubisz

> a dżinsy wiadomo odpadają.

od dobrej dekady nie odpadają ale imo lepiej w czymś elegantszym.

> Ewetualnie cała czarna sukienka z koronki przed kolan o (nieprzezroczysta oczywiście), którą miałam na Christmas Party (ta jest wieczorowa).

O ile to nie uroczysta premiera to będziesz w niej overdressed
      • nutella_fan Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 08:19
        Dzięki wielkie smile
        • bo1 Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 08:24
          Popieram Alicię, z tym że kozaki odradzam choćby dlatego, że za ciepło w nich będzie, a doradzam szpilki lub czółenka.
    • potworia116 Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 09:37
      Idź jak lubisz, byle czysto. Na co idziesz?
      • nutella_fan Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 09:49
        "Matka Joanna od aniołów"
        • thank_you Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 10:23
          Świetne, w Nowym jest wersja Jana Klaty - możesz porównać, gdybyś miała ochotę, to świetne uczucie zobaczyć dwa różne spektakle o tym samym. smile
        • potworia116 Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 10:47
          Oj, posypały się te matki Joanny, zakładam, że to na fali rozliczeń z katolicka duchowością lub jej trupem. Ja widziałam tylko wersję Klaty, sporządź, proszki, krótka recenzję, jak wrócisz.
          • nutella_fan Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 10:51
            Ja idę bo kiedyś obejrzałam film Kawalerowicza (chyba) z Winnicką i niesamowicie mną wstrząsnął. No i bardzo lubię Kożuchowską. A tak w ogóle stwierdziłam, że chcę iść do teatru i przedstawienie obejrzeć.
            • potworia116 Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 11:21
              Ja za Kożuchowską nie przepadam, ale tej roli jestem akurat bardzo ciekawa - wszystkie sceniczne Joanny jakie widziałam były wyrazistymi, drapieżnymi, wampirycznymi typami, Kożuchowska ma jednak zupełnie inne emploi, poza tym znana jest z zaangażowanego katolicyzmu. To może dać ciekawy efekt, w zależności jak to twórcy rozegrają.
              Film Kawalerowicza niedościgniony, kultowy wręcz.
    • ingryd Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 10:07
      jak sie ubrac ???
      ale to juz chyba sie skonczylo noszenie dlugich sukien ze sznurem perel do teatru (nawet do opery)
      wg mnie ubrac nalezy sie normalnie, czysto i wygodnie, ewentualnie unikac jezeli mozesz suchego prowiantu (kanapek, jajek na twardo i pomidorow...) bo mozna sobie sweterek poplamic wink
      • sumire Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 10:25
        No weź, zaraz ci ktoś napisze o szacunku dla aktorów itepe...
        • ingryd Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 13:07
          trzeba cicho jesc czipsy i delikatnie odwijac cukierki, i jast szacun wink
    • tanebo001 Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 10:16
      www.ofeminin.pl/moda/jak-sie-ubrac-do-teatru/656fr8h
    • mamamisi2005 Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 10:35
      Co prawda nie Narodowego, ale widzem teatru bywam dość często. Dżinsy są zdecydowanie częściej spotykane niż strój wieczorowy, choć częściej u panów. Suknie wieczorowe bywają raczej zjawiskiem wyjątkowym.
      Mainstream to klasyczna stonowana elegancja, czasem z jakimś błyszczącym akcentem u pań, spora część jest typu "jeansy bez dziur", no i nisza, która wygląda nietypowo w każdą stronę.
    • feniks_z_popiolu Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 10:45
      W teatrach już dawno raczej nikt nie przychodzi na galowo. Pojedyncze egzemplarze, które wieeki temu w teatrze były. Czysto, wygodnie, niekrzykliwie. Z tego zestawu wybrałabym sukienkę klasyczną i szpilki. W kozakach będzie po prostu za ciepło.
      • nuta15 Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 12:51
        W ramach coraz bardziej swobodnych strojów często widuję w teatrze i na koncertach panie z dużymi torebkami typu shopperka i facetów z plecakami. I co zrobić z takim obtorbieniem ? Nie ma gdzie tego odłożyć, a trzymanie na kolanach prze dwie, trzy godziny jest niewygodne.
        • ingryd Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 13:05
          No dopsze, ale co ja mam zrobic ze swoim utorbieniem, skoro najczesciej udaje sie na "seans nocny" prosto z roboty (ja w dodatku czesto z kaskiem pod pacha - bo nie zawsze szatnia czynna) ?
          • potworia116 Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 13:45
            ingryd napisała:

> No dopsze, ale co ja mam zrobic ze swoim utorbieniem, skoro najczesciej udaje s
            > ie na "seans nocny" prosto z roboty (ja w dodatku czesto z kaskiem pod pacha -
            > bo nie zawsze szatnia czynna) ?

Nieczynna szatnia w teatrze? No way.
            • ingryd Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 13:58
              no sa takie terytoria na mapach, gdzie temperatury sa przychylne dla istot ludzkich, wiec szczegolnie w duzych metropoliach( dom-metro-biuro), wychodzac w zimie do pracy zarzucasz cieply... szalik !
              i w ten oto sposob szatnie sa przybytkami nieuzywalnosci publicznej en général smile
              • feniks_z_popiolu Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 14:07
                Nieczynna szatnia w teatrze? Chyba w żadnym mi się to nie zdarzyło, nawet w lecie jest przynajmniej jedna osoba obsługująca
                • potworia116 Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 14:14
                  Nawet najbiedniejsze niezależne sceny biedujace bez stałego ogrzewania w pół zrujnowanych praskich kamienicach mają w foyer jakiś wieszak i osobę do obsługi (często kogoś z zespołu).
        • potworia116 Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 13:26
          Ja trzymam koło nóg.
        • sumire Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 13:35
          Ja często chodziłam prosto z pracy i nawet niekiedy z torbą z laptopem. Kładłam po prostu pod fotelem.
    • nutella_fan Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 10:49
      Dziękuję za cenne uwagi, wiedziałam że na ematkę można liczyć smile
    • pyza-wedrowniczka Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 11:03
      Moim zdaniem prosto i elegancko. Klasyczna sukienka będzie ok, kozaki też (chociaż nie założyłabym kozaków we wrześniu). Sukienki wieczorowe i garnitury są przesadą, raczej po prostu trochę elegantsze sukienki, a dla panów koszula z marynarką. Jeśli to czarna sukienka tego typu, to moim zdaniem też jest ok.
      https://encrypted-tbn0.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcSOhjDkHHrj8iIn0xM6wZefdzbAJKgCNEJDVw&usqp=CAU
      • nutella_fan Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 11:12
        O, wlasnie moja jest tego typu, thx.
    • heca7 Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 13:08
      Zawsze przy okazji takich wątków przypomina mi się jak ktoś powiedział, że zawsze ale to zawsze na widowni teatru (Wielkiego, Małego, obojętne) znajdzie się jedna osoba w wielkim, czerwonym, krzykliwym swetrze wink
      • gryzelda71 Re: Ubranie do teatru 22.09.21, 14:06
        Chyba pomarańczowym. I to prawda.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka