Dodaj do ulubionych

Wykluczenie

• loginwieczniezajety Re: Wykluczenie 25.09.21, 06:52
      Rozumiem Cię. Sama sporo ogarniam, ale czasami są rzeczy, których nigdy dobrze nie pojęłam więc czekam, aż dziecko dorośnie na tyle, by mi je wyjaśnić. Natomiast pamiętam jak jakieś 10 lat temu widziałam na poczcie starszą kobietę, która wysyłała do syna... faks. Zapłaciła kilkaset złotych. Zaczęłam z nią rozmawiać, nie jestem pewna czy utrudniony kontakt z dzieckiem nie miał jakiegoś drugiego dna, ale nie potrafiła nawet korzystać z maila.

Odrębną kwestią jest to, że nie każde narzędzie internetowe jest takie cacy. W zamierzchłych czasach była taka lista: co by było, gdyby samochody przypominały komputery? Jedna z odpowiedzi brzmiała: jeśli chciałbyś zatrzymać samochód musiałbyś nacisnąć Start. Wiele programów czy portali nie jest wcale tak intuicyjnych i czytelnych jak moglibyśmy oczekiwać w XXI w. (trzeciej dekadzie, jak ktoś tu wspomniał). Przykładowo - ostatni wniosek o 300+ złożyłam przez bank, ale zaraz dostałam maile z ZUS-u - wynikało z nich, że założono mi konto, ale nie muszę się logować jeśli odpowiedź będzie pozytywna. Odpowiedź była na tyle enigmatyczna, że jednak zaczęłam się logować. Konto mi założono, ale bez hasła, więc zaczęłam od odzyskiwania hasła. Wbiłam się - o matko, co to za średniowiecze? Literki małe, typografia niemal DOS-owska, w "odbiorczych" brak info o odpowiedzi, klikam, klikam, o, jednak jest odpowiedź. Inny przykład: chciałam kiedyś założyć konto Skype dla dziecka z poziomu Maca; musiałam przejść przez założenie konta Microsoft, też dla dziecka. Jechałam na Macu i smartfonie z Androidem, bo strona Microsoft autentycznie wieszała się na Safari.

Albo nie udało mi się rozwiązać tego zadania logicznego. Bo tak chyba wygląda obecnie cała obecność w sieci - obczaisz i wyklikasz - albo nie. Ostatnio: na Zalando info, że mogę wybrać godzinę i datę przyjazdu kuriera. No, nie powiem, że trafiłam bezbłędnie za pierwszym razem. Coś nie pykło.

Do tego pułapki w sieci. Ledwo pojawia się nowe narzędzie, w ślad za nimi idą oszustwa - jak problemy przy okazji wejścia Przesyłek OLX.

Niektóre fundacje czy stowarzyszenia oferują kursy ogarnięcia cyfrowego dla starszych osób, ale to kropla w morzu potrzeb. Nie dziwię się, że ludzie nie korzystają z rzeczy, co do których nikt ich nie przeszkolił, tym bardziej, że nie ma systemowego wsparcia cyfrowego dla seniorów. Co z tego, że powstają multimedialne biblioteki, skoro personel też w wieku raczej średnio ematkowym wzwyż.
      • memphis90 Re: Wykluczenie 27.09.21, 10:40
        >co by było, gdyby samochody przypominały >komputery? Jedna z odpowiedzi brzmiała: jeśli >chciałbyś zatrzymać samochód musiałbyś >nacisnąć Start
        Czy nowe samochody nie mają przypadkiem przycisku start...?

Bo komputerów to chyba od 20 czy 30 lat nie wyłącza się przyciskiem....
        • andaba Re: Wykluczenie 27.09.21, 10:44
          Kurcze, memphis, ja juz różne głupoty w twoim wykonaniu czytałam, ale teraz przeszłaś samą siebie - mam w domu kilka komputerów, żaden nie ma 20 lat i wszystkie włączają się przyciskiem.
          • iwles Re: Wykluczenie 27.09.21, 10:47
            andaba napisała:

> Kurcze, memphis, ja juz różne głupoty w twoim wykonaniu czytałam, ale teraz prz
            > eszłaś samą siebie - mam w domu kilka komputerów, żaden nie ma 20 lat i wszystk
            > ie włączają się przyciskiem.

ale memphis pisała o wYłączaniu.
            • andaba Re: Wykluczenie 27.09.21, 15:03
              Ups, mea culpa. Widać czytać też nie potrafię.
            • amast Re: Wykluczenie 27.09.21, 15:04
              Jeżeli memphis nie wyłącza komputera przy użyciu przycisku (a wbrew pozorom czasem w sytuacjach awaryjnych jest to koniecznie), to z dużym prawdopodobieństwem naciska Start, a potem opcje zasilania.
              Ja wiem, że od jakiegoś czasu ikona Start ma graficzną reprezentację w postaci okna, ale to nadal jest ikona Start, otagowana jako Start smile
        • ginger.ale Re: Wykluczenie 29.09.21, 09:13
          memphis90 napisała:

> Czy nowe samochody nie mają przypadkiem przycisku start...?
          >
          > Bo komputerów to chyba od 20 czy 30 lat nie wyłącza się przyciskiem....
          >

Dokładnie. Nie wiem kiedy ostatni ra wyciągałam kluczyk z torebki - przyciski start/stop, a zamykasz auto dotykając klamki.
      • profes79 Re: Wykluczenie 29.09.21, 09:24
        Akurat kwestia "start" dotyczyła starych Windowsów, tak w okolicach 98. Gdzieś w Secret Service chyba widziałem taki dowcip:

Na ostatniej wystawie komputerowej COMDEX, Bill Gates dokonując porównania przemysłu komputerowego z samochodowym powiedział:

"Gdyby GM dokonał takiego postępu, jaki miał miejsce w przemyśle komputerowym, wszyscy jeździlibyśmy samochodami kosztującymi 25 dolarów i zużywającymi galon paliwa na 1000 mil."

W odpowiedzi na te uwagę, rzecznik GM złożył na konferencji prasowej następujące oświadczenie: Gdyby GM rozwinął technologie taka, jaka rozwinął Microsoft, wszyscy jeździlibyśmy samochodami o następujących własnościach:

Auto ulegałoby wypadkowi dwa razy dziennie bez żadnego powodu.

Po każdym nowym malowaniu znaków na jezdni należałoby kupić nowe auto.

Od czasu do czasu auto stawałoby bez powodu na drodze; należałoby to uznać za normalne, zapalić ponownie silnik i kontynuować jazdę.

Wykonywanie jakiegokolwiek manewru np. skrętu w lewo, powodowałoby czasami wyłączenie silnika, niemożność ponownego uruchomienia i w konsekwencji konieczność ponownego wbudowania silnika do samochodu.

Tylko jedna osoba byłaby uprawniona do korzystania z auta, chyba ze kupiłoby się wersje "Auto95" lub "AutoNT". Ale wówczas należałoby dokupić wieksza liczbę siedzeń.

Macintosh wyprodukowałby wprawdzie pięciokrotnie szybszy, dwukrotnie łatwiejszy w obsłudze i niezawodny samochód napędzany energia słoneczna, ale mogący jeździć tylko po 5% dróg.

Wskaźniki temperatury oleju, wody i lampka kontrolna alternatora zastąpione byłyby przez pojedynczy wskaźnik "general car default".

Nowe siedzenia zmuszałyby każdego do posiadania tyłka tego samego rozmiaru.

Przed zadziałaniem, system airbag zapytaliby "Are you sure?".

Od czasu do czasu, bez powodu, samochód zamknąłby się i dalby się otworzyć tylko przez jednoczesne pociągniecie za klamkę, przekręcenie kluczyka i przytrzymanie anteny radiowej.

GM wymagałby od każdego klienta zakupu luksusowej wersji map samochodowych wydawnictwa Rand McNally (będącego wówczas firma podległa GM) nawet, jeśli kupujący ani ich by nie chciał, ani nie potrzebował. Rezygnacja z tej opcji powodowałaby natychmiastowe zmniejszenie osiągów samochodu o 50% lub więcej. Ponadto spowodowałoby to rozpoczęcie śledztwa przez Departament Sprawiedliwości na wniosek GM.

Za każdym razem, gdy GM zaprezentowałby nowy model, kupujący samochody musieliby uczyć się wszystkiego od początku, gdyż nic nie działałoby tak, jak dotychczas.

Aby zgasić silnik należałoby nacisnąć przycisk "Start".
    • jkl13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 06:56
      Andabo, dziękuję ci za ten wątek. Czytam go sobie od wczoraj i dzięki zbiorowej mądrości ematki postanowiłam,że z mniejszą rezerwą będę podchodzić do internetowych ułatwień. Tzn. ogarniam internety, ale zwykle dużo czasu zajmuje mi nabranie chęci na nowe aplikacje czy rozwiązania, jak np.platnosci telefonem. Dzięki temu wątkowi zrozumiałam,że muszę bardziej iść z duchem czasu, żeby nie przegapić momentu,w którym przestanę nadążać. Bo charakterologicznie jestem bardziej analogowa niż cyfrowa.
      Ale postaram się bardziej. Nie znaczy to,że rzucę się zakładać konta na Facebooku czy Instagramie,ale jak tylko mąż się obudzi poproszę go o pomoc w zainstalowaniu aplikacji umożliwiającej płacenie telefonem. Taki mały pierwszy kroczek w pokonywaniu oporów,które we mnie siedzą.
      Dzięki dziewczyny 😘
      • mid.week Re: Wykluczenie 25.09.21, 08:51
        jkl13 napisała:

Nie znaczy to,że rzucę się zakładać konta na Facebo
        > oku czy Instagramie,ale jak tylko mąż się obudzi poproszę go o pomoc w zainstal
        > owaniu aplikacji umożliwiającej płacenie telefonem. Taki mały pierwszy kroczek
        > w pokonywaniu oporów,które we mnie siedzą.
        > Dzięki dziewczyny 😘

Fajny wpis. Płacenie telefonem to podstawa. To plus eobywatel z dowodem osobistym i prawem jazdy = nie noszę już grubego portfela.
        Tylko w kwestii FB i IG. Tu często padają takie stwierdzenia pełne pogardy dla tych serwisów, czuć dumę i wyższośc w wyznaniach "nie mam żadnego fejsbuka". No ok, można nie miec nikt nie zmusza. Ja mam a moj fejs mnie powiadamia o tym co jest dla mnie istotne. Znajomych do obserwowania mozna sobie starannnie wyselekcjonować, ba - mozna ich wcale nie widziec. Ja za to wiem jakie menu na dany dzien mają knajpki w okolicy mojej pracy. Wiem o promocjach w sklepach. Wiem o wydarzeniach w mieście, o repertuarze, nowych serialach na netflixie. Widze zdjęcia nowej wiezy widokowej w górach i planuje sobie wyjazd. Mam dostęp do darmowych treningów i zdrowego menu. Wiem gdzie przyjmuje weterynarz wieczorem i którego można dorwać całodobowo. Jak ktoś ma na tablicy kuzynkę Grazynkę, która codziennie robi desant fotkami z zawartością pieluch swoich bombelków to naprawdę nie ma w tym winy fejsa big_grin
        • loginwieczniezajety Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:32
          Karta, dowód i prawo jazdy nie czynią portfela szczególnie grubym.
          • panna.nasturcja Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:38
            Dokładnie.
            A „pchanie” wszystkich naszych danych w telefon nie czyni nas bezpiecznymi, wręcz przeciwnie.
            • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 12:33
              panna.nasturcja napisał(a):

> Dokładnie.
              > A „pchanie” wszystkich naszych danych w telefon nie czyni nas bezpiecznymi, wrę
              > cz przeciwnie.

A jednak łatwiej zgubić dowód/kartę pojedynczo niz telefon, który jako specyficzna "smycz" jest dla wielu tak wazny w kieszeni jak buty na nogach
              Dane z karty możesz sczytać, dowodem osobistym od razu sie posłuzyć
              Dane w telefonie-wszelkie karty, dokumenty w mboywatel, są zabezpieczone podwójnie alnbo potrójnie. Po pierwsze blokada telefonu, po drugie blokada aplikacji ( hasło ). Dodatkowo jesli chodzi o bankowość elektroniczną - poza odblokowaniem telefonu jest logowanie do banku ( wygasa co pare minut) i zatwierdzanie 8cyfrowym pinem . Jesli zaś jest podpieta karta - i nawet ktoś odblokuje telefon, właczy nfc to i tak nie wykona większej liczby transkacji niż masz w ustawieniach konta- czyli to samo co by było przy zagubieniu karty

Mój portfel był wypchany - raz, że monety robiły swoje, dwa- dużo różnych kart : lojalnościowych, rodzinnych, płatnicza, biblioteczna, dowód, prawko -no i sam portfel. Czuję że torebka jest lżejsza wink
              • panna.nasturcja Re: Wykluczenie 25.09.21, 17:06
                Zdecydowanie za dużo wiem na temat systemów informatycznych żebym się z Tobą zgodziła.

A w portfelu miałaś, co chciałaś.
                Ja mam oddzielnie gotówkę, karty lojalnościowe i inne drobiazgi a gdzie indziej dowód, karty kredytowe itd. Nie zgubiłam nigdy w życiu.
                • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 17:57
                  Logiczne. Żeby nie miec wypchanego portfela, trzeba nosić dwa portfele big_grin

Ja tez nigdy nie zgubiłam

• mia_mia Re: Wykluczenie 25.09.21, 18:00
                  A mnóstwo, czy większość ludzi zgubiło czy zostało okradzionych. Co z tego wynika? Mój mąż dostał w łeb raz jedyny z nastolęctwie, choćby miał każdy banknot w innej kieszeni (kart i telefonów nie było) to by został z niczym.
                  • simply_z Re: Wykluczenie 27.09.21, 17:55
                    generalnie, placenie telefonem to takie dazenie do soleczenstwa bezgotowkowego i trackowania kazdej transakcji/naszego ruchu. Wiem, wiem nieuniknione ale poki nie musze placic tel, nie mam zamiaru. karte poki co mam.
                    • sumire Re: Wykluczenie 27.09.21, 18:02
                      Już kiedyś to pisałam, ale - nikogo nie obchodzi, że zapłacisz telefonem 20 złotych za wino w Żabce.
                      Chyba że zapłacisz tak kilkadziesiąt razy w ciągu godziny. Co wy macie z tym śledzeniem, ludzie?...
                      • sol_13 Re: Wykluczenie 28.09.21, 20:18
                        Raz, że nie obchodzi, dwa, że nie bardzo czaję różnicę miedzy płatnością telefonem a plastikiem (pod kątem ew sledzenia). Chyba, że niektorzy sobie wyobrażają, ze w bankach siedzą i przy monitoringu transakcji obserwują tez lokalizację urządzenia 🤔
                        • profes79 Re: Wykluczenie 28.09.21, 20:22
                          Po co skoro transakcja i tak jest dosyć dokładnie lokalizowana co do miejsca jej przeprowadzenia? Masz to nawet na wyciągu potem. Bardzo rzadko zdarza się, że jest to zakodowane/zapisane w taki sposób, że sam zastanawiam się, co i gdzie wtedy płaciłem i muszę szukać po google.
                          • sol_13 Re: Wykluczenie 28.09.21, 20:31
                            Otóż to, więc nie ma znaczenia, czy placisz kartą fizycznie, czy z uzyciem telefonu. I tak wiadomo, gdzie to było. I póki nie są to transakcje oszukancze, nikogo to nie obchodzi.
        • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:44
          mid.week napisała:

> jkl13 napisała:
          >
          > Nie znaczy to,że rzucę się zakładać konta na Facebo
          > > oku czy Instagramie,ale jak tylko mąż się obudzi poproszę go o pomoc w za
          > instal
          > > owaniu aplikacji umożliwiającej płacenie telefonem. Taki mały pierwszy kr
          > oczek
          > > w pokonywaniu oporów,które we mnie siedzą.
          > > Dzięki dziewczyny 😘
          >
          >
          > Fajny wpis. Płacenie telefonem to podstawa. To plus eobywatel z dowodem osobist
          > ym i prawem jazdy = nie noszę już grubego portfela.

To tez. Ale też bezpieczeństwo- bo nie można się włamać do karty podpiętej pod telefon- za to do "zwykłej" w portfelu juz tak

> Tylko w kwestii FB i IG. Tu często padają takie stwierdzenia pełne pogardy dla
          > tych serwisów, czuć dumę i wyższośc w wyznaniach "nie mam żadnego fejsbuka".
          Wiem gdzie przyjmuje weterynarz wieczorem i któr
          > ego można dorwać całodobowo. Jak ktoś ma na tablicy kuzynkę Grazynkę, która cod
          > ziennie robi desant fotkami z zawartością pieluch swoich bombelków to naprawdę
          > nie ma w tym winy fejsa big_grin

Dokładnie
          Jelsi narzędzie może być przydatne-warto korzystać
          • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 18:10
            wapaha napisała:

> To tez. Ale też bezpieczeństwo- bo nie można się włamać do karty podpiętej pod
            > telefon- za to do "zwykłej" w portfelu juz tak

Niestety nie do końca. Jeśli-jak napisałaś wyżej-ktoś jest w stanie odblokować telefon, zapłaci też google pay i to każdą kwotę, gdyż nie wymaga to dodatkowego pinu.
            Ale można uznać, ze jest to wystarczające zabezpieczenie, gdyż złodziej zwykle kodu do odblokowania ekranu nie zna. Tym bardziej nie odblokuje odciskiem palca lub face id-jak mają ajfony.
            Obecnie oszustwa polegają raczej na wyludzaniu danych wrażliwych, nie na fizycznych kradzieżach urządzeń.
            • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 18:58
              Nie na każdą- na taką na ile masz ustawiony limit na koncie ( możesz ustawić limit dziennych transakcji, jednorazowych, jak równiez limit na blik)

Obecnie oszustwa polegają raczej na wyludzaniu danych wrażliwych, nie na fizycznych kradzieżach urządzeń
              bo urządzenie cięzko jest po prostu ukraść- a nawet jeśli-to na niewiele sie to zda-bez znajomości kodów/haseł
              • sol_13 Re: Wykluczenie 25.09.21, 20:46
                Oczywiście, że możesz ustawić dowolny dzienny limit, ale nie każdy go ma, niektórzy robią wysokokwotowe transakcje i go nie ustawiają np na posy. A płatności mobilne takie jak wspomniane goigle pay czerpią z limitow karty, nie mają osobnych. Blik to nie karta, żeby zrobić płatność blik musisz mieć dostęp do aplikacji bankowej, a mówimy tu o transakcjach zbliżeniowych.
        • profes79 Re: Wykluczenie 27.09.21, 15:06
          No widzisz. A ja mimo, że nie uważam się z wykluczonego cyfrowo dbam o to, żeby telefon służył głównie do dzwonienia. Nie płacę telefonem; nie używam blika; nie używam aplikacji czy to bankowych czy mObywatela; jak coś potrzebuję to sobie na stacjonarce ściągam plik pdf. na telefon (jak np. ostatnio zrobiłem z paszportem covidowym jak wyjeżdżałem za granicę). Ważne jest to, że mam świadomość istnienia takich opcji i możliwe, że przyjdzie czas, że się do nich przekonam (albo nie będę miał innego wyjścia).
          • chococaffe Re: Wykluczenie 27.09.21, 16:01
            A ja mimo, że nie uważam się z wykluczonego cyfrowo dbam o to, żeby telefon służył głównie do dzwonienia.

Ja też. I poza niektórymi komercyjnymi usługami jest możliwe życie bez smartfona, co dzielnie praktykowałam do niedawna. A teraz i tak mocno ograniczam.

Dlatego moim zdaniem wykluczeniem jest brak pomocy: przy obsłudze on line lub przy fizycznej ("dostarczenie" osob potrzebującej takiej pomocy do urzędu itp). I na wykluczenie pracują np likwidowane połączenia PKS, pociągowe, itd, bariery architektoniczne i inne utrudniające życie np głuchoniemym. Brak bibliotek biblioteki ze stanowiskiem komputerowym w każdej, nawet najmniejszych miejscowościach (i pracownikiem do pomocy)

Nie jest natomiast wykluczeniem dodanie możliwości załatwienia spraw on-line. Wręcz przeciwnie - to walka z wykluczeniem.

• ginger.ale Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:50
        Jkl13, masz rację, trzeba po prostu nadążać za otaczajacym nas światem.
        Ja nie mam fb, insta etc, ale inne aplikacje (bankowa, szkolna, IKP, blik) stają się po prostu częścią otaczającej nas rzeczywistości.
    • loginwieczniezajety Re: Wykluczenie 25.09.21, 08:06
      Ha, siedzę i klikam, a miałam kupić online bilet do kina, żeby nie było potem problemu z miejscami!
    • miriam_73 Re: Wykluczenie 25.09.21, 09:53
      Seriously? Moi rodzice smigają z internetem, matka ostatnio swietnie ogarnęła profil zaufany, mObywatela i IKP, dała sobie radę z różnymi rejestracjami na wyjazd zagraniczny... uruchomila bankowosc internetową, kupuje przez neta... nawet zooma i teamsy. Ma 70 lat.
      • alicia033 Re: Wykluczenie 25.09.21, 10:04
        miriam_73 napisała:

> Moi rodzice smigają z internetem,

A inni nie śmigają. Seriously.
        • little_fish Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:33
          Ale to dokładnie tak samo jak analogowo. Jeden 75 latek będzie śmigał po urzędach, drugiemu bułki ze sklepu pod domem musi ktoś przynieść, bo sam nie da rady. Zawsze będzie ktoś wykluczony, ktoś, kto potrzebuje pomocy.
          • wapaha Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:46
            little_fish napisała:

> Ale to dokładnie tak samo jak analogowo. Jeden 75 latek będzie śmigał po urzęda
            > ch, drugiemu bułki ze sklepu pod domem musi ktoś przynieść, bo sam nie da rady.
            > Zawsze będzie ktoś wykluczony, ktoś, kto potrzebuje pomocy.

Zgadzam się
            Ergo - nacisk powinien zostać położony na system POMOCY osobom wykluczonym i zostawionym samym sobie-bez względu na to, czy analogowo czy technicznie POD WARUNKIEM, że te osoby chca. Bo jeśli nie chcą założyć konta w banku-to nikt ich nie zmusi i jeśli nie chcą żeby im towarzyszyć w drodze do banku- nikt ich nie zmusi. etc
            • little_fish Re: Wykluczenie 25.09.21, 11:51
              Otóż to.
              Gorzej, jak nie chcą, a potem narzekają na wykluczenie.
            • woman_in_love Re: Wykluczenie 25.09.21, 12:08
              Znam ja tych wykluczonych świetnie, bo też mam takich wykluczonych w rodzinie.

I to naprawdę jest zadziwiające, że pójścia do ZUS toto nie ogarnie, ale już świetnie wie kiedy i jak wpisać się na antyaborcyjną listę Godek czy anty-LGBT. Dlatego ch... z nimi.
    • lea_233 Re: Wykluczenie 28.09.21, 06:25
      Wykluczenia i wątek na 818 postów. Czy możliwe było że obył się bez jatki?
    • milka_milka Re: Wykluczenie 28.09.21, 07:26
      Andabo, rozumiem ludzi mocno starszych. Ale Ty? Jestem ciut starsza, a pewnie zaliczyłabyś mnie do dziń z telefonikiem przyrośnięty do ręki. Co mogę, załatwiam przez komputer lub telefon. Po co chodzić i tracić czas?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka