Dodaj do ulubionych

Iloma językami

25.09.21, 12:09
Posługuje się emama? Wystarcza Wam angielski?
Obserwuj wątek
    • abecadlowa1 Re: Iloma językami 25.09.21, 12:14
      Posługuję się językiem potocznym, urzędniczym i prawniczym. Staram się nie używać języka nienawiści ani języka protekcjonalnego. Wciąż uczę się języka inkluzywnego.
      • trampki_w_kwiatki Re: Iloma językami 25.09.21, 14:07
        A to dobre!
    • hiacynta.bukiet123 Re: Iloma językami 25.09.21, 12:18
      Angielski biegle i to by było na tyle. W podstawówce miałam niemiecki, w liceum francuski, a na studiach hiszpański, bo nie zawiązała się grupa z francuskiego. W efekcie każdy z tych języków znam mizernie. Gdybym mogła cofnąć czas, skupiłabym się na niemieckim. Angielski mi wystarcza, ale mąż coś przebąkuje o wyprowadzce do Niemiec, a tam może być ciężko bez języka.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Iloma językami 25.09.21, 12:26
        No właśnie analizuję sobie moje przeróżne sytuacje życiowe, te pracowe również i zastanawia mnie, czy tylko z angielskim ogarnęłabym to. I wydaje się, że tak. Ppsługufuję się jeszcze dwoma innymi, ale chyba nie musiałabym, gdyby się uprzeć. Nie rozpatruję tu czytania literatury w oryginale, bo temat sam dla siebie.
    • alicia033 Re: Iloma językami 25.09.21, 12:18
      Trzema obcymi plus polski.
      • bergamotka77 Re: Iloma językami 25.09.21, 13:28
        Podobnie.
    • mae224 Re: Iloma językami 25.09.21, 12:20
      Co to znaczy "posługuje"? Czytam w trzech obcych. Na poziomie A2-B1, jeszcze w 3 innych obcych. I po polsku.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Iloma językami 25.09.21, 12:23
        Dobrze rozumiem, że łącznie czytasz w sześciu językach obcych?
        • mae224 Re: Iloma językami 25.09.21, 12:27
          Czytam w 3 obcych i polskim literaturę. Trzy pozostałe na poziomie A2-B1 to raczej czytanie na poziomie menu, prostych dialogów, piosenek, rozumienia wypowiedzi w radio i tv, pytania o drogę itp. ale mi to wysyarcza, bo dwa z nich to alfabety niełacińskie.
          • mae224 Re: Iloma językami 25.09.21, 12:28
            Gdyby ktoś miał wątpliwości z 5 mam na dany poziom dokument (certyfikat).
            • kokokoko_euro_spoko Re: Iloma językami 25.09.21, 12:30
              No to ciekawie. Napisałabym, że zazdroszczę, gdyby nie to, że rozpatruję właśnie, czy sam ang by mi nie wystarczył.
            • mae224 Re: Iloma językami 25.09.21, 13:07
              Aha, no i łacina 🙄 zapomniałam.
            • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 14:57
              Aaaaa, certyfikat. To taka bumaga, że kiedy zaćwierkasz z nadbużańskim akcentem i nikt Cię nie zrozumie, to okażesz?
              Strasznie mnie śmieszą te A3 albo G7, to gra w statki?
              • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 15:38
                A jak proponujesz okreslać poziom znajomosci języka? "super/średnio znam jak bumcykcyk"?
                • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 16:22
                  W ogóle. To jest niemierzalne. Jak chcesz oceniać np. talent?
                  • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 16:31
                    Oczywiście, że nie jest to mierzalne precyzyjne, ale daje jakieś pojęcie na bazie w miarę obiektywnych założeń a nie na samoocenę. Przydatne np w zapisach na kursy językówwink Uczyłam w czasach kiedy chętni zapisywali się na dany poziom na podstawie samooceny właśnie i to była tragedia
                    • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 16:39
                      Oczywiście rozumiem, że można zdać egzamin z języka na wyższym lub niższym poziomie trudności. Niech się tam nazywa nawet A1. (To chyba najniższy?) Ale ja z uporem maniaka zawsze powiem, że ważniejszy jest akcent, niż największa nawet biegłość gramatyczna. Oczywiście w języku mówionym. smile
                      • wkswks Re: Iloma językami 25.09.21, 16:41
                        Nie zgadzam się z tobą.Trzeba mieć podstawę, grunt. A akcent się z czasem wyrabia.
                        • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 16:47
                          He he, od ponad trzydziestu lat mieszkam w Niemczech. Wiem, o czym mówię.
                      • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 16:42
                        Najważniejsze to jest umiejętność powiedzenie tego co się chce tak, żeby rozmówca zrozumiał. I rozumienie rozmówcy. W mowie i piśmie. Nie akcent
                        • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 16:48
                          No właśnie! Trzeba tak wymawiać, żeby być zrozumianym. To jest głównie akcent, w moim rozumieniu wymowa.
                          • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 16:51
                            Nie. Także dobór słow. Lub konstrukcja zdania. Na przykład.
                            • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 16:54
                              Mnie chodzi o mowę potoczną. Masz rację, jeśli chodzi o (nazwijmy to górnolotnie) dyskusję.
                              • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 17:01
                                Nawet potoczna. Nie zapominajmy też, że w ramach języka sa różne akcenty i "terminologia"dnia codziennego i czasami natives nie wszytsko od razu zrozumieją jeżeli ich "akcenty" się różnią.
                                • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 17:10
                                  Niech Ci będzie. Nie chce mi się przekomarzać.
                                  smile
                                  (Jak to by było po niemiecku, vermücken?) big_grin
                                  • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 17:13
                                    Nie znam niemieckiego. Słownictwa - i nawet najwspanialszy akcent by mnie tu nie uratowałwink
                                    • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 17:31
                                      Es kommt druff aaa ...
                                      Czyli "es kommt darauf an", po polsku po prostu "zależy". smile
                  • stephanie.plum Re: Iloma językami 25.09.21, 17:41
                    nareszcie ktoś napisał, to, co zawsze w cichości ducha uważałam.

jako nauczycielka języka obcego zawsze dostawałam ciarek na widok tych literek i cyferek określających "poziom znajomości języka".
                    dla mnie osobiście to jest piramidalna biurokratyczna bzdura, wciskanie w sztucznie stworzone ramki czegoś, co i tak wcisnąć się nie da.
                    • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 17:51
                      Siostro, pozwól, że Cię wirtualnie uściskam. wink

To niezwykła rzadkość, że ktoś się ze mną zgadza w innej kwestii, niż tam smak kiełbasy, czy zupy szczawiowej. Hura! smile
                      • stephanie.plum Re: Iloma językami 25.09.21, 18:04
                        a proszę bardzo, ściskaj!

:~)
                        • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 18:43
                          Dziękuję! smile
                    • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 18:44
                      Oczywiście jest to uproszczenie. Ale ułatwia życie w wielu sprawach, np we wspomnianym wpasowaniu się na odpowiedni poziom kursu.
                      • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 18:47
                        p.s. spotkałam już tyle osób, które "świetnie i płynnie znały język", że gdybym miała kogoś zatrudniać to by napisała np minimum C1, żeby było jasne.
                        • wkswks Re: Iloma językami 25.09.21, 18:51
                          Te literki sa bardzo wymierne, zwłaszcza jeśli chodzi o pracę i naukę. Poziom podparty certyfikatem, bo zwykle ukończenie kursu, np.b2, świadczy jedynie o tym, ze kursant zaliczył odpowiednia ilosc godzin.
                          • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 19:32
                            Dobrze, jaką literką obdarzyłabyś Panprezesa w języku polskim? Dla mnie to góra B1.
                            • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 19:38
                              Ja? Nie wiem, staram się nie słuchać

p.s. poza tym ten system nie służy chyba ocenie języka ojczystego
                              • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 19:41
                                p.s. ale prezes prezesem, ja nawet u siebie nie potrafię ocenić tego poziomu w wielu przypadkach bo nie jest mi to do niczego potrzebne. Ale gdybym przeczytała ofertę pracy dla osób ze znajomością języka X to bym chciała wiedzieć mniej więcej na jakim poziomie. Bo o ile te granice między sąsiadującymi poziomami są płynne, to między poziomami ciut od siebie dalszymi sa już widoczne.
                                • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 19:53
                                  Szoko, naszym "problemem" jest, że rozmawiamy z różnej perspektywy. Ja z pozycji Polaka na obczyźnie, Ty z pozycji Polki w konfrontacji z zagranicą. Czyżbym się mylił?
                                  • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 19:56
                                    Niekoniecznie. Mieszkałam na obczyźnie. Teraz na co dzień pracuję "z zagranicą" i procentowo mówię więcej po angielsku niż po polsku na co dzień. Plus zawodowo i hobbystycznie zajmuję się m.in. jezykami

A w problemie, o którym rozmawiamy nie ma to i tak znaczenia.
                                    • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 20:01
                                      I musisz, bidaku, skajpować albo timsować? Współczuwam, jeśli.
                                      • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 20:08
                                        zoomować , jeżeli. Ale generalnie na żywosmile Tu i tam.

• krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 19:47
                                Dlaczego nie? Kalecznie można faflonić w każdym języku.
                                • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 19:51
                                  Można. Tylko to już inny problem - czy np mój angielski jest lepszy od Anglika, który ledwie czyta, bo opuścił szkołę w wieku 16 lat a wcześniej wagarował. Zwłaszcza akcentwink
                                  • krwawy.lolo Re: Iloma językami 25.09.21, 19:55
                                    Aaaa, tym odpowiedziałaś na moje pytanie z powyższa. smile
                                    • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 20:03
                                      Nie sądzę. Oczywistym jest, że znajomośc języka do droga a nie punkt.

Ale podobnie jak z innymi dziedzinami zdefiniowano ogólnie jakieś poziomy wiedzy. Matura z biologii, fizyki czy filozofii czy czegokolwiek i jej wyniki to też tylko ogólne pojęcie o poziomie a nie czuły barometr. Ale istnieje bo jakoś trzeba ten poziom zdefiniować w celach praktycznych.
              • chicarica Re: Iloma językami 26.09.21, 12:30
                No nie do końca tak jest. Słuchałeś np. Żiżka mówiącego po angielsku? A zasób słownictwa facet ma przeogromny i na pewno nie można mu zarzucić że nie zna języka. Zrozumieć też można bez problemu.
                Polacy straszliwie demonizują akcent i potem się wstydzą odezwać bo nie brzmią jak brytyjscy arystokraci z RP.
                • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 12:34
                  Ja akcentu nie demonizuję. Jednak uważam, że nie powinno się gadać w obcym języku, jeśli się nie musi. Szczególnie z kalecznym akcentem.
                  • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 12:36
                    A tę Żiżkę mam guglać, czy sama napiszesz, kto zacz.
                  • boogiecat Re: Iloma językami 26.09.21, 12:49
                    krwawy.lolo napisał:

> uważam, że nie powinno się gadać w obcym języ
                    > ku, jeśli się nie musi. Szczególnie z kalecznym akcentem.

Ale dlaczeeeeegoooooo? Ne rozumiem.
                    • boogiecat Re: Iloma językami 26.09.21, 12:52
                      A sory juz doczytalam- ze sie utrudnia komunikacje, zamiast ulatwiac?
                    • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 12:52
                      To historyczna zależność z czasów, kiedy wtręty w obcych językach były popisami szpanerów.
                      • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 12:54
                        Znaczy chodzi mi o rodaków mówiących ze sobą w obcych językach, albo jeszcze lepiej, mieszających je.
                        • boogiecat Re: Iloma językami 26.09.21, 12:57
                          Aaaaa to nie zrozumialam

Czyli chodzi o to, ze cie to denerwuje?😛
                          • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 13:01
                            Ano smile
                            • boogiecat Re: Iloma językami 26.09.21, 13:30
                              A mnie wogole nie.
                  • chococaffe Re: Iloma językami 26.09.21, 12:59
                    Jednak uważam, że nie powinno się gadać w obcym języku, jeśli się nie musi.

Tak, najlepiej ćwiczyć rozmowę w języku obcym w lazience, z odkręconym kranem, żeby nikt nie usłyszałwink
                    • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 13:04
                      Rozmowę należy ćwiczyć z "nativem", nie z absolwentem kursu na Volkshochschule. smile (Jak ja. big_grin )
                      • chococaffe Re: Iloma językami 26.09.21, 13:14
                        A ktoś mówi o czymś innym? Tylko zwykle kaleczysz akcent zwłaszcza na początku i native może mieć problem ze zrozumieniem. Ale trzeba to wziąć na klatę moim zdaniem, oszczędzisz sobie zmarnowanego czasu.
                      • boogiecat Re: Iloma językami 26.09.21, 13:25
                        Eh no kazdy orze jak moze- moja corcia cwiczy hiszpana ze mna i nawet gdy czegos nie umiemy to i tak wymyslimy zeby bylo « po hiszpansku » 😛
                        • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 13:28
                          Z hiszpańskim to mi się specyficzny rodzaj komunikacji skojarzył. smile
                          • boogiecat Re: Iloma językami 26.09.21, 14:22
                            krwawy.lolo napisał:

> Z hiszpańskim to mi się specyficzny rodzaj komunikacji skojarzył. smile

Jaki?suspicious
                            • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 14:54
                              Cielesny smile
                        • chococaffe Re: Iloma językami 26.09.21, 13:32
                          Ba, poza dwoma wyjątkami moimi pierwszymi nauczycielami języka obcego byli Polacy.
                          • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 13:37
                            Mnie w tej VHS uczyły Niemki i jedna Rumunka. O edukacji szkolnej nie piszę, bo to oczywiste, że angielskiego w liceum uczyła m.in. Rosjanka. big_grin
                            • chococaffe Re: Iloma językami 26.09.21, 13:41
                              Ba, wiem, że w szkołach angielskiego w UK nauczają Polacy. I to moim zdaniem jest bez sensu. No chyba, że tam się ktoś przeprowadził bez znajomości języka. i woli bardziej swojsko. Wyjazdy krótkoterminowe to raczej po to, żeby z natives się uczyć.
                              • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 13:46
                                Ciekawe, jaki przekrój narodowościowy jest w klasach nauczanych przez Polaków. Nie są to chyba prywatne szkoły?
                                • chococaffe Re: Iloma językami 26.09.21, 13:48
                                  Prywatne językowe. Kiedyś szukałam dla dziecka na wakacje i włosy mi stanęły dęba.
                                  • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 14:08
                                    To ciekawe.
                                    • boogiecat Re: Iloma językami 26.09.21, 14:18
                                      U mnie jest instytucja native asystenta jezykowego asystujacego francuskiego nauczyciela jezykow w publicznej.
                                      • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 14:23
                                        ?!
                                        Znaczy co, w klasie jest dwóch nauczycieli, z których jeden umie naprawdę po francusku?
                                        • boogiecat Re: Iloma językami 26.09.21, 14:26
                                          No. Nie widze tu nic szokujacego (chyba, ze cos zle napisalam)
                                          • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 14:53
                                            boogiecat napisała:

> No. Nie widze tu nic szokujacego (chyba, ze cos zle napisalam)

Tam zaraz szokujące, dziwne, warte pytajnika z wykrzyknikiem. smile
                                            I jakie ekonomiczne. smile (Pensją się chyba nie dzielą?)
                                      • chococaffe Re: Iloma językami 26.09.21, 14:26
                                        U "mnie" też była. Zwykle młodzi ludzie na gap year.

dla lola: 4 lekcje w tygodniu prowadził nauczyciel z Polski, 1 godzinę native w podfrupach podgrup

p.s. a propos "naprawdę" - wspomniany przez ciebie panprezes naprawdę zna język polskiwink
                                        • boogiecat Re: Iloma językami 26.09.21, 14:29
                                          chococaffe napisała:

> U "mnie" też była. Zwykle młodzi ludzie na gap year.
                                          >

Tak, do tego system lokowania ich we francuskich rodzinach na zazwyczaj roczny pobyt.
                                        • boogiecat Re: Iloma językami 26.09.21, 14:30
                                          A gdzie to twoje u ciebie szoko?
                                          • chococaffe Re: Iloma językami 26.09.21, 14:34
                                            szkoła? Warszawa.
                                        • krwawy.lolo Re: Iloma językami 26.09.21, 14:50
                                          Zna, ze słyszenia. smile
                                          • chococaffe Re: Iloma językami 26.09.21, 14:51
                                            Tak jak kazdy native wink
                                      • decadent46 Re: Iloma językami 26.09.21, 14:36
                                        W zespole szkół, które kończyłam (publiczna szkoła podstawowa plus liceum), jest native speaker od niemieckiego (pan urodzony w PL, który przez parę lat mieszkał w DE jeśli czegoś nie pomyliłam).
                                        Można wybrać niemiecki podstawowy lub rozszerzony (DSD) - każda osoba chodząca na DSD miała z nim lekcje.
                                        W moim przypadku były to 2 godziny z nativem plus 4 godziny z inną panią w tygodniu.
                                        Dodam, że to już drugi native speaker od tego przedmiotu w tej szkole.

🙂
      • gaskama Re: Iloma językami 25.09.21, 12:24
        A co się czyta na poziomie A2 B1???? Rozumiem, że teksty w odpowiednim podręczniku.
        • berdebul Re: Iloma językami 25.09.21, 13:14
          Menu w knajpie. smile
        • wkswks Re: Iloma językami 25.09.21, 14:40
          B1 to całkiem przyzwoity poziom pozwalający ci zyc w danym kraju i wykonywać prace fizyczna.
          • taniarada Re: Iloma językami 25.09.21, 15:39
            wkswks napisał(a):

> B1 to całkiem przyzwoity poziom pozwalający ci zyc w danym kraju i wykonywać pr
            > ace fizyczna.
            Angielski to każdy głupi.Niech się nauczą niemieckiego.To jest wezwanie.
            • decadent46 Re: Iloma językami 25.09.21, 15:54
              Z niemieckim się zgodzę, to jest wyzwanie. Ja po 6 latach nauki nadal nie ogarniam dwóch zagadnień z gramatyki 🤣
              • wkswks Re: Iloma językami 25.09.21, 16:27
                Podchodzę mega nieufnie do osob, które niby znają świetnie angielski a twierdza, ze nie potrafią nauczyć sie niemieckiego. Poznani przeze mnie Amerykanie, Anglicy a także Holendrzy, Szwedzi itp szybko i sprawnie nauczyli sie niemieckiego.
                • taniarada Re: Iloma językami 25.09.21, 16:33
                  Nie widziałem takich by rozmawiali po niemiecku.Zwłaszcza Amerykanie .
                  • wkswks Re: Iloma językami 25.09.21, 16:43
                    Nie znasz nikogo z USA w de?
                    • taniarada Re: Iloma językami 25.09.21, 17:00
                      wkswks napisał(a):

> Nie znasz nikogo z USA w de?
                      Nie
              • taniarada Re: Iloma językami 25.09.21, 16:31
                decadent46 napisała:

> Z niemieckim się zgodzę, to jest wyzwanie. Ja po 6 latach nauki nadal nie ogarn
                > iam dwóch zagadnień z gramatyki 🤣
                >
                Bo ciężko .Trzeba było by ciągle rozmawiać z tym co zna język niemiecki.
                • decadent46 Re: Iloma językami 25.09.21, 16:40
                  PS: Tania Rado, dzięki za zacytowanie wierszyka o samochwale. Od dziś kończę z przechwalaniem. Nowy rok akademicki, nowe postanowienia. Tylko mnie pilnuj, bo w kwestii postanowień jestem noga. 😁
                  • taniarada Re: Iloma językami 25.09.21, 17:01
                    decadent46 napisała:

> PS: Tania Rado, dzięki za zacytowanie wierszyka o samochwale. Od dziś kończę z
                    > przechwalaniem. Nowy rok akademicki, nowe postanowienia. Tylko mnie pilnuj, bo
                    > w kwestii postanowień jestem noga. 😁
                    > Dobrze. To nie było złośliwe .Przepraszam .
    • decadent46 Re: Iloma językami 25.09.21, 12:33
      Angielski (biegle C1 - dwujęzyczne gimnazjum i matura międzynarodowa IB w liceum)
      Niemiecki (biegle C1 - obowiązkowy niemiecki w szkole)
      Rosyjski (A2 - kurs w szkole językowej, w tym roku rezygnuję z powodów osobistych)
      Od października dojdzie hiszpański.

Chodziłam przez dwa tygodnie na francuski, rzuciłam ze względu na lektora, nie bardzo odpowiadało mi jego podejście
      • kokokoko_euro_spoko Re: Iloma językami 25.09.21, 12:35
        Podasz powody? Lubisz? Musisz? Praca? Podróże? Kultura?
        • decadent46 Re: Iloma językami 25.09.21, 12:39
          Lubię języki obce, po prostu 🙂
          • decadent46 Re: Iloma językami 25.09.21, 12:40
            Hiszpański będzie obowiązkowy na moim kierunku studiów.
            Francuski i rosyjski dla przyjemności.
            • kokokoko_euro_spoko Re: Iloma językami 25.09.21, 12:43
              No to podziwiam. Ja też lubię języki obce, ale traktuje je użytkowo i zastanawiam się, czy 2 by nie starcYły lub też może tylko ang.
              • decadent46 Re: Iloma językami 25.09.21, 14:11
                W okresie fascynacji kulturą żydowską kupiłam sobie też podręcznik do hebrajskiego. Właśnie powędrował do białostockiego Centrum Ludwika Zamenhofa jako darowizna.
                • taniarada Re: Iloma językami 25.09.21, 15:41
                  decadent46 napisała:

> W okresie fascynacji kulturą żydowską kupiłam sobie też podręcznik do hebrajski
                  > ego. Właśnie powędrował do białostockiego Centrum Ludwika Zamenhofa jako darowi
                  > zna.
                  >
                  A po co Ci tyle. Chyba że nie masz co robić z wolnym czasem.Samochwała w kącie stała.
                  • decadent46 Re: Iloma językami 25.09.21, 15:46
                    Napisałam poniżej - bo lubię poznawać języki. Ale ta próba to był niewypał.
                    • taniarada Re: Iloma językami 25.09.21, 17:04
                      decadent46 napisała:

> Napisałam poniżej - bo lubię poznawać języki. Ale ta próba to był niewypał.
                      >
                      Fajnie Jesteś zdolna .Nie było to złośliwe.Jestem pod wrażeniem .
                      • decadent46 Re: Iloma językami 25.09.21, 17:49
                        Spoko, wybaczam 😁
                • miriam_73 Re: Iloma językami 25.09.21, 17:23
                  Hebrahski jest fajny i wbrew pozorom łatwy. Tylko trzeba przejśc przez etap nauki liter w druku i piśmie ręcznym.
    • kosmos_pierzasty Re: Iloma językami 25.09.21, 12:39
      Nie wystarczy. W trzech pracuję, czwartego (z innej grupy językowej) nauczłam się w ramach hobby - na takim poziomie, powiedzmy, wystarczającym dla turysty, czyli spokojnie się porozumiem w sytuacjach dnia codziennego plus czytam ze słownikiem.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Iloma językami 25.09.21, 12:44
        W tych trzech pracujesz naprzemiennie codziennie?
        • kosmos_pierzasty Re: Iloma językami 25.09.21, 12:45
          Tak, ale ja nie pracuję codziennie.
    • volta2 Re: Iloma językami 25.09.21, 12:47
      mnie nie wystarcza ani angielski ani rosyjski, podjęłam próbę nauki miejscowego i poległam(żeby jakoś z zacięciem do tematu podejść, to nie, ot próba)
      syn opanował cyfry, mąż się powoli uczy, ja używam obrazkowego, bo najszybciej

ostatnio syn do wizy robił zdjęcie, to nikt nie rozumiał w zakładzie o co mu chodzi, więc podesłałam swoje zdjęcie i pudełko zapałek obok dla skali - zrozumieli bez problemów (synów wysłałam samych, bo już tam robiliśmy zdjęcia do wizy i obsługa była anglojęzyczna, ale widać poszli spać, i ktoś inny zastępował)
      • decadent46 Re: Iloma językami 25.09.21, 12:50
        Volta, a co to za język "miejscowy"? Gdzie mieszkacie?
        • elenelda Re: Iloma językami 25.09.21, 15:46
          Kojarzę, że mąż Volty mieszka w Egipcie.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Iloma językami 25.09.21, 12:52
        Mieszkasz w Azji?
    • sumire Re: Iloma językami 25.09.21, 12:50
      Angielski biegle. Francuski i włoski komunikatywnie, powiedziałabym - rozumiem, używam, ale o sensie życia bym w tych językach nie porozmawiała. Uczę się hiszpańskiego.
      Niemieckiego natomiast uczyłam się przez sześć lat, nie mówię, nie cierpię, rozumiem tyle, co w komunikatach na pokładzie Lufthansy.
      • podaje_haslo_okon Re: Iloma językami 25.09.21, 13:38
        O, to ja prawie tak samo, tyle że nie uczę się hiszpańskiego, a niemiecki miałam 3 lata.

Angielski na poziomie biegłym mi wystarcza i zawodowo i prywatnie. Francuski na poziomie podstawowym przydaje się w pracy z Francuzami i pochodnymi, bo czasem nie jestem w stanie ich zrozumieć jak mówią we frengliszu.
        • beaucouptrop Re: Iloma językami 25.09.21, 16:58
          Frenglisza nie rozumiesz, ale znając francuski na poziomie podstawowym dogadujesz się z Francuzami w kwestiach zawodowych 🤔
          • podaje_haslo_okon Re: Iloma językami 26.09.21, 11:23
            No zdarzyło się tak dwa razy, jak sobie Francuzi / Luksemburczycy na callu tłumaczyli między sobą po francusku. Frenglisza nie skumalam, a francuskie tłumaczenie skumalam 🙃
        • princesswhitewolf Re: Iloma językami 26.09.21, 12:53
          >bo czasem nie jestem w stanie ich zrozumieć jak mówią we frengliszu.

Jesli znasz biegle angielski i francuski na poziomie podstawowym to powinnas rozumiec bez problemu Frenglish
          • podaje_haslo_okon Re: Iloma językami 26.09.21, 13:27
            Może powinnam, ale zdarza się, że nie rozumiem. Nawet 3 lata związku z Francuzem nie pomogły. Po prostu mój mózg wariuje jak słyszy Frenglisz i się przestawia z angielskiego na francuski i z powrotem.
    • klementyna156 Re: Iloma językami 25.09.21, 12:55
      Nie. Uczę się hiszpańskiego obecnie, kiedyś uczyłam się też francuskiego. Łacina była wiele lat. Rosyjski też, ale wyparłam i nie jestem w stanie nawet odczytać liter już.
      Angielski dość biegle, no ale co najmniej ten hiszpański też chcę.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Iloma językami 25.09.21, 12:58
        Hiszpańskiego potrzebujesz do pracy?
        • klementyna156 Re: Iloma językami 25.09.21, 13:03
          Zupełnie nie, angielski wystarcza.
          Ale podoba mi się, uczę się dla zabawy, żeby rozumieć teksty piosenek latino na przykład. I pogadać na wakacjach, w portach na żaglach z lokalsami gdzieś.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Iloma językami 25.09.21, 13:10
      Znam biegle angielski,niemiecki
      W miarę komunikatywnie hiszpański
    • heca7 Re: Iloma językami 25.09.21, 13:11
      Mnie wystarcza. Znam też ze szkoły rosyjski (który musiałam odświeżyć w pracy z ukraińskimi pracownicami) i podstawy niemieckiego. No i łacina ale to martwy język wink Za to córka zna biegle angielski, nieźle francuski i japoński. Podejrzewam, że dość szybko dojdzie jej holenderski smile
    • potworia116 Re: Iloma językami 25.09.21, 13:15
      Na dobrą sprawę wystarcza. Rosyjski miałam niezły, ale zaśniedzial, po francusku od biedy dam radę zamówić w restauracji.
      Zdecydowanie poniżej ematkowej średniej.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Iloma językami 25.09.21, 13:19
        Nie licząc języka jako hobby, to zastanawia mnie właśnie, czy to taki must have znajomość wielu języków.
        • kosmos_pierzasty Re: Iloma językami 25.09.21, 14:04
          Przecież to zależy, co chcesz robić. Znajomość kolejnych zwiększa szansę na dobrze płatną pracę, ale jeśli chcesz je wszystkie wykorzystywać, to również zainteresuje cię znacznie mniej ofert. Jeśli w jednej pracy miałabyć wykorzystywać jeden język, to o pozostałe musisz dbać prywatnie, żeby utrzymać ich poziom.
          • kokokoko_euro_spoko Re: Iloma językami 25.09.21, 14:26
            Właśnie trochę się w tym temacie zmienia. Jeśli chodzi np o niemiecki, to pracując z Polski jako np ewentualny kontrahent firmy niemieckiej, porozumiewasz się absolutnie bez problemu po angielsku. Tak samo z Holendrami, Belgami, nie wspominając o Skandynawach. Nawet Francuzi, Włosi czy Hiszpanie postarają się o osoby anglojęzyczne dla swoich zagranicznych kontrahentów.
            • kosmos_pierzasty Re: Iloma językami 25.09.21, 15:06
              Zawsze tak było, odkąd pracuję, czyli niecałe 30 lat. Mimo to nie w każdej sytuacji takie podejście się sprawdza.
            • princesswhitewolf Re: Iloma językami 25.09.21, 16:27
              A co gorsza, jak sie jedzie na wakacje do Francji i masz okazje praktykowac francuski to okazuje sie ze oni wszyscy chca cwiczyc angielski ... No i tak tasma leci uncertain
              • asia.sthm Re: Iloma językami 25.09.21, 17:30
                princesswhitewolf napisała:

> A co gorsza, jak sie jedzie na wakacje do Francji i masz okazje praktykowac fra
                > ncuski to okazuje sie ze oni wszyscy chca cwiczyc angielski ... No i tak tasma
                > leci uncertain

We Francji? Nawet kelner w restauracji nie chce praktykowac angielskiego. Nie i juz chociaz rozumie.
                Przez to do Paryza juz wiecej nie pojade, obrazilam sie.
                • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 17:34
                  Chce. Już chce. Od dawna. Na czym boleję bo budzi we mnie lenia
                • princesswhitewolf Re: Iloma językami 26.09.21, 11:11
                  Nigdy nie mialam takich przygód asia, moze dlatego ze ja zawsze zaczynam po francusku a oni bez zmruzenia oka przechodza na angielski. Nawet w restauracjach.
                  • chococaffe Re: Iloma językami 26.09.21, 11:14
                    ja zawsze zaczynam po francusku a oni bez zmruzenia oka przechodza na angielski. Nawet w restauracjach.

Mam tak samo - dlatego na poważnie wzięłam się za francuski jakiś czas temu wink
                    • princesswhitewolf Re: Iloma językami 26.09.21, 12:19
                      Akcentu nie pokonasz i Francuzi paryscy maja taki styl postepowania: zaczniesz po angielsku to sie krzywia ze angielski. Zaczniesz po francusku to nawet jesli powiedz jedno zdanie juz zaczynaja po angielsku. Wcale nie chodzi o poprawnosc wymowy bo ja sie niezle posluguje francuskim potocznym bo od lat jezdze do Francji .Oni po prostu zawsze chca pokazac pewna wyzszosc.
                      • chococaffe Re: Iloma językami 26.09.21, 12:57
                        Też nieźle się posługuję potocznym. Dlatego kelnerzy wykazują się litościąwink
    • clk Re: Iloma językami 25.09.21, 13:30
      4
    • koko8 Re: Iloma językami 25.09.21, 14:19
      Angielski biegle, hiszpanski i rosyjski komunikatywnie. To mi zupełnie wystarcza, wszystkie trzy języki wykorzystuję w pracy.
    • maeve_binchy Re: Iloma językami 25.09.21, 14:20
      Angielski - skonczylam edukacje w US na poziomie matury, wiec ten jezyk znam naprawde dobrze. 90% tego, co czytam czy ogladam jest po angielsku,
      Niemiecki - wyjechalam na rok na wymiane na studiach, zostalam tam 4 lata (plus facet Niemiec). Mowilam plynnie, ale juz dawno nie uzywalam, zapewne po tygodniu w DE wszystko by wrocilo. Rozumiem wiadomosci, filmy, programy rozrywkowe itp. Ale nie lubie tego jezyka i nie sprawia mi zadnej przyjemnosci
      Wloski i hiszpanski - doszlam do poziomu konwersacji w obu, ale to bylo b dawno. Znam obecnie biernie, moge czytac gazety po hiszpansku i rozumiem, moge robic cwiczenia gramatyczne, rozumiem codzienne konwersacje, ale nigdy nie mowilam zbyt dobrze. Wloski podobnie, chociaz w tym roku na wakacjach bylam zmuszona uzywac i dalam rade. Mysle, ze po roku we Wloszech lub Hiszpanii - mowilabym.
    • amast Re: Iloma językami 25.09.21, 14:25
      Poza polskim? 3. Każdy z innym alfabetem. Plus absolutne podstawy (tyle, żeby komunikaty na lotnisku mniej więcej przeczytać i wiedzieć którędy do miasta wink ) kilku europejskich.
    • bo1 Re: Iloma językami 25.09.21, 14:32
      Czterema.
    • hadron-plus Re: Iloma językami 25.09.21, 14:34
      Nie. Trzeci obcy mi kuleje, ale nie mogę się zebrać, by się poduczyć. Chyba to już starość i jej leniwość.
    • wyyznawczyyniwielkiegoczerwia Re: Iloma językami 25.09.21, 14:34
      Angielski C1 (certyfikat). Francuski- posiadam certyfikat C1, ale z racji nieuzywania tego jezyka od dobrych 10 lat podejrzewam ze moja znajomosc ksztaltuje sir obecbie na pozionie A2-B1. W pracy uzywam tylko i wylacznie polskiego.
    • picathartes Re: Iloma językami 25.09.21, 14:37
      Trzema na co dzień, włacznie z polskim.
      Angielski biegle, niemiecki c1.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Iloma językami 25.09.21, 14:43
        No to pytanie od razu: jeśli mieszkasz w Polsce, to na ile komunikując się z Niemcami mogłabyś użyć angielskiego?
        • picathartes Re: Iloma językami 25.09.21, 14:51
          Mieszkam w niemieckojęzycznej Szwajcarii, z mężem rozmawiamy po angielsku, pracuję wyłacznie po angielsku; w instytucjach, sklepach, placówkach dzieci i u lekarzy na co dzień używam niemieckiego. Z częścia znajomych też po niemiecku, bo tak przywykliśmy albo oni nie znaja angielskiego ☺️
    • celandine Re: Iloma językami 25.09.21, 14:37
      Włoski to język mojego otoczenia, więc nie liczę. Angielski to język w którym muszę pisać i przemawiać, więc cały czas pielęgnuję. Po francusku i niemiecku, których uczyłam się w szkole niestety obecnie tylko czytam literaturę fachową i nie umiem już prawie mówić z wyjątkiem sytuacji, gdy w podróży zamawiam jedzenie i inne praktyczne sprawy, teraz będę musiała odświeżyć niemiecki z powodu pracy w niemieckojęzycznym projekcie. Natomiast znam 5 martwych języków, a z 3 innych podstawy, ktoś mnie przebije w marnowaniu życia na bezużyteczne rzeczy?
      • amast Re: Iloma językami 25.09.21, 14:39
        > ktoś mnie przebije w marnowaniu życia na bezużyteczne rzeczy?

Dlaczego bezużytecznie? Mieć fajne hobby to bardzo cenna rzecz.
        • celandine Re: Iloma językami 25.09.21, 14:48
          Właściwie to nie hobby tylko moja praca, ale od 20 lat moja rodzina mnie traktuje jakbym zajmowała się zawodowo lepieniem z plasteliny podczas, gdy oni wszyscy naprawdę pracują.
          • amast Re: Iloma językami 25.09.21, 14:56
            Fajna praca to też bardzo cenna rzecz. A Twoja praca wygląda na fajną. Nawet jak rodzina nie uważa jej za prawdziwą wink
          • gris_gris Re: Iloma językami 25.09.21, 18:21
            Mieszkasz w Neapolu, tak? Pracujesz na uczelni? Pytam ze względu na związki rodzinne z tym miastem, rodzina pracowała na uczelniach wlasnie, wiec jestem ciekawa, jak ci sie podoba.
            • celandine Re: Iloma językami 25.09.21, 19:57
              W zasadzie tu jest kilka uczelni, ta moja mi się podoba bardzo, bardzo, nie ma wielu takich, które zajmują się moją dziedziną w Europie, a ta jest jeszcze bardzo sympatyczna i super ludzie. Zresztą nawet ludzie z Wiednia się zabijają na konkursach dla miejsca tutaj. Co do samego miasta, to jest ciężko, fascynująco, ale ciężko.
              • gris_gris Re: Iloma językami 25.09.21, 20:48
                celandine napisała:

> W zasadzie tu jest kilka uczelni,

Wiem, moi pracowali na Orientale, i Federico II.

ta moja mi się podoba bardzo, bardzo, nie ma
                > wielu takich, które zajmują się moją dziedziną w Europie, a ta jest jeszcze ba
                > rdzo sympatyczna i super ludzie.

Super!

Zresztą nawet ludzie z Wiednia się zabijają na
                > konkursach dla miejsca tutaj. Co do samego miasta, to jest ciężko, fascynująco
                > , ale ciężko.

Tez wiem smile

• ritual2019 Re: Iloma językami 25.09.21, 14:43
      W zupelnosci wystarcza mi angielski. Gdybym mieszkala w pl to wystarczylby mi polski
    • taniarada Re: Iloma językami 25.09.21, 15:31
      Niemiecki to podstawa tam gdzie mieszkam i amen.
      • kokokoko_euro_spoko Re: Iloma językami 25.09.21, 15:35
        A rozwiniesz? Bo ja właśnie o niemieckim w tym kontekście. Czy mogłabyś w urzędach, sklepach, w pracy i z ludźmi zagadniętymi na ulicy rozmawiać po angielsku?
        • taniarada Re: Iloma językami 25.09.21, 15:50
          kokokoko_euro_spoko napisał(a):

> A rozwiniesz? Bo ja właśnie o niemieckim w tym kontekście. Czy mogłabyś w urzęd
          > ach, sklepach, w pracy i z ludźmi zagadniętymi na ulicy rozmawiać po angielsku?
          Nie i po cholerę mi to potrzebne.Moje dzieci tak.Syn tyłka nie ruszy z Polski i ten angielski nie jest mu potrzebny.Córka magister języka niemieckiego pracuje w Polsce w firmie trudniącej się wysyłką ludzi zagranicą do pracy.Zna znakomicie angielski .Pracowała kiedyś w Irlandii wraz z mężem ,ale po 5 latach wrócili do Polski i tyle.
          • kokokoko_euro_spoko Re: Iloma językami 25.09.21, 15:54
            Pytałam o to, czy ludzie Niemcy z twojego otoczenia znają i posługują się językiem angielskim
            • taniarada Re: Iloma językami 25.09.21, 16:21
              Tak paru młodych Niemców mówi po angielsku.
            • snakelilith Re: Iloma językami 26.09.21, 11:08
              Nie licz na to. Ematki opisują tu doświadcznia często z punktu widzenia kogoś, kto pracuje w międzynarodwej firmie i współpracuje z Niemcami. Wtedy tak, możesz się spodziewać, że twoi biznesowi partnerzy znają angielski.
              Żyjąc w Niemczech i pracując w niemieckiej firmie musisz znać niemiecki. Twoja komunikacja będzie inaczej ograniczona, a pracy, gdzie masz kontakt z niemieckimi klientami nie dostaniesz. Angielski nie jest językiem urzędowym w Niemczech i długo jeszcze nie będzie. I nieprawdą jest, że wszyscy się nim tu sprawnie posługują.
              • picathartes Re: Iloma językami 26.09.21, 13:51
                > Nie licz na to. Ematki opisują tu doświadcznia często z punktu widzenia kogoś, kto pracuje w międzynarodwej firmie i współpracuje z Niemcami. Wtedy tak, możesz się spodziewać, że twoi biznesowi partnerzy znają angielski.
                Żyjąc w Niemczech i pracując w niemieckiej firmie musisz znać niemiecki.

Podpiszę się tutaj.
                Mnóstwo Niemców (również młodych) nie zna angielskiego na tyle dobrze, by się z nimi po angielsku dogadać. Owszem, Niemcy pracujący w korporacjach itp znają angielski dobrze, ale przeciętny Niemiec spotkany na ulicy nie całkiem dużego miasta raczej niekoniecznie.

Inne nacje - przede wszystkim cała Skandynawia lub Holendrzy posługują się angielskim o niebo lepiej od Niemców. Słabiej za to wypadają na przykład Francuzi, Hiszpanie i Włosi.
    • chococaffe Re: Iloma językami 25.09.21, 15:54
      Logicznie pod katem pracy: jaj znasz jeden język to mozesz się starać o pracę w firmach gdzie wymagany jest tylko ten język, jeżeli znasz dwa - ta ofert rozszerza się o kolejne, jak trzy- jeszcze o kolejne. itd.itd.

Przyjemnościowo - tutaj nie ma granic- każdy dodatkowy może coś ci dać
      • antykaa Re: Iloma językami 26.09.21, 08:54
        Angielsko C1, niemiecki B1/B2 (kiedys C1, ale rzadko uzywam niestety).

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka