juzjesien 30.09.21, 12:37 Czy wróciłybyscie ponownie do Polski i dlaczego? Co wam się podoba a co niepodoba w waszym kraju i jaki to kraj? 😄 za czym najbardziej tęsknicie? Czy żałujecie decyzji o wyjeździe? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mashcaron Re: Emigrantki 30.09.21, 12:40 Nie wróciłabym bo jedyne za czym tęsknię to pierogi ruskie. A to jednak trochę mało :p Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 30.09.21, 12:42 mashcaron napisała: > jedyne za czym tęsknię to pierogi ruskie. Siostro!!! Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 30.09.21, 13:05 O tak, ruskie. Ale te potrafię sobie sama zrobić, więc jako argument odpada od razu. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Emigrantki 30.09.21, 13:53 Też potrafię, problem mam tylko z twarogiem:p Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 30.09.21, 13:56 mashcaron napisała: > Też potrafię, problem mam tylko z twarogiem:p No, Francja ma kilkaset serów, a zwykłego odciśniętego twarogu niet (najwyżej homogenizowane albo serwatkowe w kubełkach/kubeczkach). Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Emigrantki 30.09.21, 13:59 W nl to samo 🙄 a domowy mi wychodzi fujowy:p Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 15:28 >a domowy mi wychodzi fujowy:p bo trzeba dodac maslanki nieco do mleka by bakterie poszly w kierunku kwasu mlekowego. Wtedy wychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 30.09.21, 15:33 Maślanki to się trzeba we Francji najpierw dobrze naszukać (znalazłam w końcu, zresztą dzięki radzie jednej ematki, ale nie jest to artykuł gęsto zastawiający pólki z nabiałem jak w Polsce). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 15:35 Ja przebywam gl w Prowansji jak jade do Francji i tam kupuje maslanke jako lait ribot produkowana w Bretanii i jest w kazdym Auchanie. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 30.09.21, 15:43 Ale do najbliższego Auchan mam 60 km Na szczęście bywa też w moim lokalnym Intermarche. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 15:46 na pewno bywa. Tam gdzie ja jezdze 2-3 razy w roku to Auchan jest blisko pod nosem. Ale oczywiscie jak mowisz na bank jest to w roznych sklepach A wracajac do twarogu to z lait caille zamiast lait fermente lepszy wychodzi twarog wedlug moich "eksperymentow". Do lait caille wlalam lait ribot i wtedy wyszedl nawet niezly ten twarog ( taka wersja domowa wiadomo) ale twarog. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Emigrantki 30.09.21, 16:21 U mnie maślanka jest, nie jakiś ogromny wybór ale w każdym markecie się znajdzie Dajcie jakiś dobry przepis na twaróg, może zrobię jeszcze jedno podejście.. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 18:26 ja robie tak: 10 jaj, budyn smietankowy lub waniliowy, szklanka cukru, 1 kg sera i pol kostki masla ( tluszczu mniej lub wiecej w zaleznosci na ile tlusty jest ser), starta skorka z pomaranczy niepryskanej . Jak ktos chce to na dno ciasto kruche ale trzeba lubic Mielisz twarog ( ja uzywam ricotty bo wole od twarogu) z cukrem ( moze byc mniej cukru, ja uzywam malo), budynien, zlotka z jajek, maslo i skorke z pomaranczy. Osobno ubijasz bialko, Nastepnie bardzo delkatnie wymieszac uzyskana mase z bialkami i do goracego piekarnika siup. A potem pieczesz na 170C, skrecajac do 150C po 10 min. Jak dlugo zalezy od piekarnika. Ja pieke " do suchego patyczka" ktory wbijam w srodek by sprawdzic Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Emigrantki 01.10.21, 08:51 Zgadza sie. A new York cheesecake jest najlepszy Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Emigrantki 01.10.21, 00:24 A nie masz w okolicy polskiego sklepu? Wydawało mi się że są wszędzie Korzystam z tego przepisu, kupuje mleko na farmie, zostawiam w butelce na zsiadłe (w zależności od pogody nawet 5 dni), w zależności jak mocno odcisnę, jest albo miękki twarożek albo twaróg taki że łatwo się kroi w plastry. pracowniaserow.pl/domowy-twarog/ Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Emigrantki 01.10.21, 03:07 masz u siebie swieze pasteryzowane mleko? mozesz dostac podpuszczke nawet i roslinna? jesli tak to robisz bialy ser jak zloto Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 15:26 Fromage Blanc? ( tylko odcisnac) Rians La Faisselle tez moze byc jak na sernik. Bardziej zmielony ale smak czemu nie, podobny. U nas w UK tez go sprzedaja Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 30.09.21, 15:30 To nie jest to. Z niektórych tutejszych kubełkowych da się zrobić niezły sernik, ale na pierogi są zbyt gładkie i za mało kwaskowate. To już ricotta lepsza (choć też nie to). Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 15:32 moim zdaniem sernik na ricotta wychodzi o niebo lepszy niz na polskim twarogu ale to juz osobisty gust. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 30.09.21, 15:35 Możliwe, ale ja pisałam o ruskich pierogach. Że z ricottą lepsze niż z tych francuskich kubełkowych czy samodzielnie uwarzonych twarożków. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 15:37 . La Faisselle to moze i jest kwaskowy ale za wilgotny jak na ruskie i za mocno papkowato zmielony, a fromage blanche to nie kwaskowy. Hm.. na La Faissele to niezly sernik wychodzi. Pierogi faktycznie moga stanowic problem hmm.... Odpowiedz Link Zgłoś
cimabue Re: Emigrantki 30.09.21, 16:09 ja uzywam wlasnie la faisselle do sernika i wychodzi mi bardzo dobry, natomiast do pierogow ruskich uzywam fety i jest ok Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 30.09.21, 15:41 Naprawdę u was tak ciężko z twarogiem? Nosz kurde, u mnie w Lidlu jest ruski, w Edece co najmniej dwa rodzaje niemieckiego, a w Kauflandzie polski. Nie mówiąc o tym, że Polonia Market ma pierdyliony różnych. Twaróg mają też przeróżne sklepy eko. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 15:43 mowa o Francji. W UK jest w Asda i Tesco caly dzial polski nie liczac polskich sklepow na kazdym rogu. Poza tym w UK jest cottage cheese. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 30.09.21, 15:53 Cottage cheese (po polski serek wiejski), to nie jest twaróg. I nie pytam o sytuację w UK, bo mnie kraj z plastikowym jedzeniem nie interesuje, a w kontynentalnej Europie, u chatgris i mashcarona. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 16:02 Znowu niewiedza jesli chodzi o zywnosc u Ciebie wychodzi. W Uk masz wiecej organic bio produktow niz gdziekolwiek. GMO w ogole niet do niedawna Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Emigrantki 30.09.21, 16:18 Znowu się będziecie o nabiał kłócić??😂😂 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 16:30 to snake hobby. i zawsze w kontekscie francuskich wyrobow z nabialu lol Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Emigrantki 30.09.21, 15:58 U mnie jest tylko taki rzadki twaróg- farmer cheese. Za niczym tak nie tęsknię, jak za polskim serem białym. Niestety w moim stanie nie ma już polskiego sklepu Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emigrantki 30.09.21, 16:10 Spakowac Ci paczke? FedEx to pewnie w 1 dzien by Ci dostarczyl. Tylko nie wiem czy "twoi" custom officers przepusza bez protestu polskie goodies wysylane z Kanady ... Food to jest zawsze issue, eh. Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Emigrantki 30.09.21, 16:17 Dzięki biscotti😘 Odkąd nam zamknęli polski sklep, zamawiam wszystko z Chicago, ale ten ser dalej mi nie smakuje tak samo jak polski Klinek, albo ser biały ze Skały. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emigrantki 30.09.21, 16:25 Ja jestem Patnica fun wiec na inne nie zwracam uwagi, nawet nie bardzo wiem jakie maja Chicago to juz tez chyba nie jest takiej bylo w latach 80-90tych kiedy na Jackowie naprawde bylo "wszystko" - wtedy u nas jeszcze tak nie bylo wiec gdy odwiedzalismy familie, to zawsze ktos z local znajomych cos polskiego chcial Ale to lata temu ... Coz to za wspomnieniowy watek, eh Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Emigrantki 30.09.21, 16:34 Po raz pierwszy byłam w USA pod koniec lat 90-tych, przyznam, że byłam w niezłym szoku, kiedy pojechaliśmy na Jackowo, normalnie mała Polska. Ciekawe jak jest teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 30.09.21, 16:30 No wiesz, u mnie pewnie nie ma też tego ze Skały, czy Klinek, ale przypuszczam, że w Polsce też nie wszędzie te produkty znajdziesz. Akurat najęchętniej kupuję ten niemiecki, który trzeba jednak do ruskich odcedzić kilka godzin na sitku, bo jest luźniejszy. Ale do sernika to nie przeszkadza, jest w sam raz. Wolę lokalny, bo jest świeższy. Ten polski i ruski jest jednak już ciut przeleżały i dla mnie często za kwaśny. Odpowiedz Link Zgłoś
mashcaron Re: Emigrantki 30.09.21, 16:35 U mnie jest polski sklep i teoretycznie mogłabym tam ten twaróg pewnie znaleźć, ale nie chodzę tam wcale, bo towar jest mocno niepierwszej świeżości i klientela osobliwa :p zawsze stoi folklor lokalny pod sklepem, nasz rodzimy i inny bardziej wschodni :p Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Emigrantki 30.09.21, 16:40 U nas ten polski sklep też był trochę dziwny- coś jak sklep Społem. Wszystko sprowadzane z Chicago i chleb kupiony w poniedziałek, często pleśniał już we wtorek wieczorem. Ser biały niby jak ten w Polsce, ale bardzo twardy i suchy. Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Emigrantki 01.10.21, 18:03 Nie masz Costco u siebie? Ja zawsze stamtąd kupuje biały ser - bardzo dobry, i na sernik i do pierogów. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emigrantki 01.10.21, 18:15 Wydaje mi sie, ze w naszym Costco bialy ser jest producji Western Creamery/Gay Lea, ktore ma factory w Mississauga wiec w Minnesota moze nie byc w sprzedazy. Nawet w BC go nie ma wiec ... ten tego Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: Emigrantki 30.09.21, 20:58 A jak będziesz w Polsce to spróbuj twarogu ze Strzałkowa, tego w białym papierku. Cudo. Odpowiedz Link Zgłoś
andace Re: Emigrantki 01.10.21, 00:29 Twaróg ze Strzałkowa odkryłam w NL, teraz na szczęście jest już nawet w supermarketach w Polsce dostępny ale 3 lata temu w NL kupowałam bez problemu a w Wawie był nie do znalezienia. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Emigrantki 03.10.21, 18:11 W Lyonie jest rosyjski sklep, wszystkie polskie produkty mozna w nim dostac : ser, mak, pawelki, kapusta kiszona, wedliny….. wszystko 😀😀😀 Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 03.10.21, 18:17 Byłam raz (nie wiem, czy w tym), ale tam kompletnie nie było jak zaparkować. Do Lyonu mam 50 km, ale podjechałabym. Podasz, przy jakiej ulicy? (bo może to inny i ma parking w pobliżu?) Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Emigrantki 03.10.21, 20:59 Les délices de la Caspienne, 39, av. Félix Faure. Zaparkujesz sie bez problemu. Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Emigrantki 03.10.21, 21:01 Tu bylas pewnie w tym drugim, centrum miasta. Raz, faktycznie nie mozna tam sie zaparkowac. Dwa, maly sklep, maly wybor. Poza tym, ja za 3 tygodnia jade do polski, jakbys czegos potrzebowala, to daj znac. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 03.10.21, 21:09 Wielkie dzięki! Zapisałam adres i zajrzę przy następnej wizycie w Lyonie, niedługo. Produkty z Polski (o dłuższym terminie) mam, rodzina mi przysyła albo sobie przywożę, ale wielkie dzięki za propozycję Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Emigrantki 03.10.21, 21:05 W Pforzheim też jest ruski geszeft, w którym można kupić polskie rzeczy. Nie jest tak elegancki i cokolwiek śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 30.09.21, 15:36 mashcaron napisała: > Też potrafię, problem mam tylko z twarogiem:p Trzeba było emigrować do germańskich kalifatów. U mnie jest twaróg - niemiecki, polski i rosyjski. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 30.09.21, 20:48 A ja zyje bez twarogu.. Chinczycy i hindusi zyja bez twarogu... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 00:19 Tego co pisze ze nie moze zyc bez twarogu? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 14:33 > hindusi zyja bez twarogu ale maja paneer a to calkiem podobne do twarogu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 15:24 za pierogami ruskimi nie tesknie bo sobie sama moge je zrobic. Ale tesknie za bialymi szparagami i zolta fasolka szparagowa oraz jagodami dzikimi z lasu. Tak, wiem ze mozna kupic to i owo w polskim sklepie Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 30.09.21, 15:28 Ale doczytałaś, że my też potrafimy zrobić, a nie możemy tylko przez brak twarogu? Ale przynajmniej białe szparagi, żółta fasolka szparagowa i czarne jagody we Francji są, to nie muszę tęsknić Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 15:29 doczytalam bo ja tez robie. Ale mysle jak tu zycie ludziom ulatwic i mowie o moich doswiadczeniach w poszukiwaniu wersji w sklepie podobnej Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Emigrantki 01.10.21, 13:54 chatgris01 napisała: > Ale doczytałaś, że my też potrafimy zrobić, a nie możemy tylko przez brak twaro > gu? > > Ale przynajmniej białe szparagi, żółta fasolka szparagowa i czarne jagody we Fr > ancji są, to nie muszę tęsknić > Te leśne jagody? W Belgii w życiu nie widziałam. Poza tym jest wszystko, twaróg, żółta fasolka, białe szparagi, buraki czerwone, białe i żółte, łącznie z botwinką Tylko grzybów mniej niz w Polsce, trzeba sie troche na targach naszukać, i gatunków o wiele mniej. I nie maja naboznego podejścia do młodych ziemniaków, niestety - pojawiają sie na chwile dosłownie. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 01.10.21, 14:12 Leśne, myrtilles sauvages. Co prawda nie rosną w całej Francji, wyłącznie w północnej (u mnie na środkowym wschodzie w lasach już nie ma), ale w sprzedaży są wszędzie. A Picard nawet ma mrożone importowane z Polski Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Emigrantki 01.10.21, 14:19 Tak, miałam te z Picard, sprawdze następnym razem, czy sa z Polski! Mi brakuje jednak świeżych, mrożone to nie to samo jednak, chyba ze do ciast. W tym roku miałam dobre żniwa chodząc w Gorcach (u nas to sa borówki oczywiscie). Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 01.10.21, 14:22 U mnie to też borówki. Zazdraszczam żniw! Mrożonych używam głównie do porannej owsianki. Świeże są tylko w sezonie, ale są. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emigrantki 01.10.21, 14:30 OK, jak juz o tzw. runie lesnym to mnie bywa brak poziomek w duzych ilosciach. Juz pisalam kilka razy, ze mam w ogrodku troche krzaczkow no ale, let's be honest, jak sie z nich wszystkich ze dwie porzadne garscie uzbieraja w sezonie to max Yeah, na jakies poziomkowe pole to bym sie chetnie wlamala Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 14:32 ja wsadzilam poziomki w ogrodku bo sa nie do dostania w UK. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Emigrantki 01.10.21, 14:36 bi_scotti napisała: > OK, jak juz o tzw. runie lesnym to mnie bywa brak poziomek w duzych ilosciach. > Juz pisalam kilka razy, ze mam w ogrodku troche krzaczkow no ale, let's be hone > st, jak sie z nich wszystkich ze dwie porzadne garscie uzbieraja w sezonie to m > ax Yeah, na jakies poziomkowe pole to bym sie chetnie wlamala Cheers. > Och, poziomki… Tutaj jesli sa, to na tacce mała garsteczka za ciężkie euro… A ostatnio bywam w Polsce juz po szczycie poziomkowego sezonu. Jak sobie przypomnę, jak kiedys kupiłam na Karmelickiej od kobity cała łubiankę za 20 zl…. W moim tutejszym ogrodzie rośnie jakis chwast rodzący cos poziomkowopodobnego. Nie smakuje to absolutnie niczym, wiec moje dzieci nazwały to waterberries Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 14:41 no ale w ogrodniczym mozna kupic fragaria fresca ( wild strawberry) i juz po roku masz cala mase ich bo to sie bardzo latwo rozmnaza. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Emigrantki 01.10.21, 15:01 princesswhitewolf napisała: > no ale w ogrodniczym mozna kupic fragaria fresca ( wild strawberry) i juz po r > oku masz cala mase ich bo to sie bardzo latwo rozmnaza. Mozna, ale ja nie nam miejsca niestety. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 01.10.21, 14:58 Poziomek mam całe łany w górach 7 km od domu Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 15:08 no i to jest powod do zazdrosci z mojej strony. serio Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emigrantki 01.10.21, 15:25 Lucky Szary Kot! Koty jadaja poziomki? Ja "za to" mam co roku nieprzejadalne ilosci jezyn, ktore lubie prawie jak poziomki wiec jakos sobie radze. No i wreszcie dorobilam sie wlasnego szczawiu, ktorego local rabbits w zeszlym i w tym roku nie zezarly przechodzac przez moj backyard. Dzieki pandemic i temu, ze bylismy bardziej obecni w domu, bestie nie spedzaly wystarczajaco duzo czasu na property zeby mogly mi wszystko wyjesc - benefits of Covid przeliczalne na ilosc listkow szczawiu Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Emigrantki 02.10.21, 01:44 Local rabbits nie wiedzą co dobre, żeby szczawiu nie zjeść? Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emigrantki 02.10.21, 01:54 Normalnie to wiedza ale gdy bylismy w domu to jednak czuly respect i sie nie dobieraly do szczawiu ani chrzanu, ani rabarbaru. Rabbits sa grzeczne & considerate Nie to co wiewiory - hooligans & vandals Wrrr! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 14:31 > A Picard nawet ma mrożone importowane z Polski Picard to w Uk tez jest sprzedawany. No ale mowa o swiezych Odpowiedz Link Zgłoś
boogiecat Re: Emigrantki 01.10.21, 15:28 chatgris01 napisała: > Leśne, myrtilles sauvages. Co prawda nie rosną w całej Francji, wyłącznie w pół > nocnej (u mnie na środkowym wschodzie w lasach już nie ma) W polnocnej Francji wiem, ze sa w Wogezach. Ale rosna jeszcze w innych gorach! Sprawdzone - w Alpach, Pirenejach i w Masywie Centralnym. Sporo tam specjalow z lesnych jagod i czasem tez obowiazkowe Swieto Jagody ^^ Ale te co mozna kupic w miastowym sklepie to rzeczywiscie raczej z Polski, wiec ten :p Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Emigrantki 01.10.21, 20:38 Żółtą fasolkę ostatnio kupiłam w Tesco. Małe paczuszki z serii Finest, droższe niż zielona, obok której leżały, ale w końcu jest. Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Emigrantki 01.10.21, 03:14 a ja wylacznie za sledziami, solonymi pojawiaja sie bardzoooo sporadycznie np holenderskie mrozone matjasy ale nie u mnie na prowincji ale za to mam swieze mleko, wiec bialy ser juz nie jest swietym graalem Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Emigrantki 01.10.21, 20:04 zarówno ruskie jak i śledzie w wielu odsłonach mam w polskim sklepie koło domu. Ruskie to nawet chyba z 5 różnych firm. Filety śledziowe matjaski... jedzeniowe to mi raczej brakuje dobrej polskiej wędlinki - no miejscowa ma taki dziwny zapach nie poradzę - pewnie soli ulicznej nie dodają... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 01.10.21, 20:46 Ichi, ale Ty mieszkasz w Austrii? Dziko Ci zazdroszczę cukierni i serników Francuzi są bogami gastronomii, ale bogami cukiernictwa są Austriacy, francuskie ciasta i desery austriackim nie dorównują (ale to może i przez to, że ja nie przepadam za czekoladą - jakbym lubiła, to może miałabym lepsze zdanie, bo z czekolady faktycznie wyczarowują istne cuda). Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Emigrantki 01.10.21, 22:36 nie ma czego... ku mojemu zaskoczeniu jedzenie tu jest hmmm no najlepsze co można o nim powiedzieć ze jest go dużo i jest słone. tort Sahera naprawdę bez rewelacji... lody za to bardzo dobre... sernika przyznam się ze nigdzie nie widziałam - ale ja konserwa jestem - topfenstrudel i apfelstrudel (w zupie waniliowej) mi wystarcza... Słodycze (marcepan) i kawa byłyby super gdyby nie wiedeńska "kultura kawiarniana" która jest na liście unesco a ja jej po prostu nie trawie... Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Emigrantki 01.10.21, 22:41 załączam zdjęcia poglądowe. Jak człowiek w takim miejscu ma wypić kawę w spokoju. Do tego jeszcze do nie dawna (listopad 2019) wszystko w kawiarni uroczo pachniało papierosami bo jak kawa bez papieroska? wielkie ciężkie ciacha do tego - paczki torty kremówki... kelnerki 60+ w strojach służbowych... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 01.10.21, 22:55 Mnie się podoba I uwielbiam pączki i kremówki. Kremówki we Francji na szczęście są, i dobre, choć wolałabym bez lukru na wierzchu, ale to, co oni nazywają pączkami, woła o pomstę do nieba Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Emigrantki 03.10.21, 21:09 Te z lidla najbadziej sie zblizaja, a najlepsze sa w ikei. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Emigrantki 03.10.21, 21:20 Tak, te z Lidla to przynajmniej pączki. Z Ikei nie próbowałam (nawet nie wiedziałam, że mają), dzięki za podpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
tokyocat Re: Emigrantki 03.10.21, 18:09 Nie wrocilabym, a jak sobie kupie bialy ser to i pierogi sobie zrobie 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
sylwus34 Re: Emigrantki 30.09.21, 12:44 Wrõciłam z UK 2,5 roku temu. Po 12 latach. Była to najlepsza decyzja mojego życia😊. Co nie znaczy, że wszystko mi się tu podoba, ale w UK zdecydowanie jeszcze mniej. Odpowiedz Link Zgłoś
herbacinka Re: Emigrantki 30.09.21, 12:46 Ja bardzo tęskniłam za Polską. Nie mogłam wytrzymać, tsm deszcze i plucha...i te loty, których nienawidziłam. A tutaj bliscy, słońce i polska jesień Minęło 2 lata...a ja mam ochotę spakować walizkę i wrócić tam skąd przybyłam. Ze względów finansowych - wiem, banalne. Pewnie gdybym wcześniej zadbała o karierę to teraz nie byłoby problemu Tutaj brakuje mi pieniędzy na życie, nie odłożę - nie ma szans. I co ? Wracać ? Odpowiedz Link Zgłoś
sylwus34 Re: Emigrantki 30.09.21, 12:49 Kiedyś usłyszałam takie zdanie, że jeżeli jedynym powodem bycia na emigracji są pieniądze, to nie warto. Zgadzam się w zupełności. Odpowiedz Link Zgłoś
herbacinka Re: Emigrantki 30.09.21, 12:50 Oj, chyba nie zaznałaś prawdziwej biedy. Odpowiedz Link Zgłoś
herbacinka Re: Emigrantki 30.09.21, 12:53 Ja wróciłam z córką, która tutaj nadal nie jest szczęśliwa. Nie ukrywam, że jednak o te pieniądze głównie chodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
sylwus34 Re: Emigrantki 30.09.21, 13:09 Rozumiem. Moje dzieci są tu szczęśliwe. Co nie znaczy, że tam nie były. I pewnie jakby się tu nie odnalazły też miałabym dylemat. Pozdrawiam i wierzę, że podejmiesz słuszną decyzję, dla Was najlepszą. Odpowiedz Link Zgłoś
bigimax4 Re: Emigrantki 30.09.21, 12:53 bycie przegrywem ktory nic w swoim zyciu nie poprawil tez nie jest jakos szczegolnie fajne Odpowiedz Link Zgłoś
herbacinka Re: Emigrantki 30.09.21, 12:56 Wszystko zależy od ilości zarobionej gotówki, czyż nie? Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Emigrantki 30.09.21, 13:12 >Kiedyś usłyszałam takie zdanie, że jeżeli jedynym powodem bycia na emigracji są pieniądze, to nie warto. I ten milion Polaków siedzi w UK z miłości do Szekspira, herbaty i monarchii czy jednak dla pieniędzy? Jednak większość ludzi opuszcza swój kraj dla pieniędzy - o ile nie mówimy o wojnie. Są oczywiście ludzie, którzy z miłości do Włoch osiedlili się we Włoszech, ale jednak większość wyjeżdża dla kasy. Odpowiedz Link Zgłoś
zurekgirl Re: Emigrantki 30.09.21, 13:57 Ja przyjechalam za herbata, kocham herbate.. i pojawily sie dwa problemy. 1.wybor herbat mniejszy niz w ojczyznie, duzo mniejszy, ubogi wrecz. 2.herbata, ktora ostatnio kupilam, firma angielska, produkcja w Pl. Jak sie nie obrocic, duda z tylu. Teraz to juz z przyzwyczajenia bardziej siedze niz z tej milosci Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Emigrantki 30.09.21, 15:05 Czy masz na myśli Twiningsa? Zwróciliśmy uwagę, że pogorszyła się jakoś produkcji (herbata wysypuje się z torebek) i niestety również smak. Po śledztwie okazało się, że produkcja przeniosła się do PL. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 15:50 bo problem jest w kleju. Klejem zlepiane byly kiedys torebki a teraz staraja sie tego nie robic i zgrzewac. Ale to powoduje tez ze sa slabsze. Serio Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Emigrantki 01.10.21, 03:11 o, tak twinings sie bardzo popsul, odkad jest z PL, a tak lubilam ich zoltego earl greya a jak chcecie super hiper dobre herbaty to niezmiennie polecam Dragon Tea House, wysylaja na caly swiat, przesylka zwykla gratis Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emigrantki 30.09.21, 16:12 zurekgirl napisała: > Ja przyjechalam za herbata, kocham herbate.. Nie ta wyspa Sri Lanka - that's your place Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 15:49 >ale jednak większość wyjeżdża dla kasy. wiekszosc, ale sa tacy ktorzy wyjechali z powodu uczuc do jakiejs osoby ( znam taka jedna), a takze inni w celach edukacyjnych a nie zawodowych i juz zostali, znam tez jedna ktora " zaskoczyl stan wojenny" i zostala. Odpowiedz Link Zgłoś
marinella Re: Emigrantki 30.09.21, 12:47 Wracam z przyjemnością, ale tylko na wakacje. Potem oddalam się w pośpiechu do mojego kalifatu. Odpowiedz Link Zgłoś
herbacinka Re: Emigrantki 30.09.21, 12:57 O, mam tam bardzo bliską rodzinę. Nie planują powrotu Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Emigrantki 30.09.21, 12:47 A co, nowy nowy reportazyk trzeba wysmazyc i tematow brakuje? Ankiety to sie inaczej ustawia. Odpowiedz Link Zgłoś
35wcieniu Re: Emigrantki 30.09.21, 12:59 Przecież to ta od lekarza medycznego. Chora osoba i tyle. Odpowiedz Link Zgłoś
asia.sthm Re: Emigrantki 30.09.21, 13:12 > Przecież to ta od lekarza medycznego. Chora osoba i tyle. Aaaa, faktycznie Jedzie, nie wraca sie, jedzie, nie wraca sie. Sojka to to przy niej wysiada. I ta piosenka tez pasuje: Góraaaalu czyyy ci nieee żaaaaal? a góral: Pierdole, nie jade! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Emigrantki 30.09.21, 13:31 Ona, ona. Nie dalej jak 10 dni temu przeprowadzała się w Bieszczady, potem opisywała wątpliwości co do swojego świeżego związku z 5 lat starszym dentystą stomatologicznym, następnie jednak darła szaty nad tym, ze nie emigrują (radość z wyjazdu w Bieszczady chwilowo opadła). Zaostrzenie ma Odpowiedz Link Zgłoś
eugeniafelek Re: Emigrantki 30.09.21, 13:00 Nie wrocilabym ale ja juz ponad polowe mojego zycia mieszkam za granicą i bardziej tu się czuję u siebie niż w Polsce. Ale Polskę kocham miłością wielkią i mimo, że wkurza mnie w wielu aspektach lubię tam jeździć 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
magda.z.bagien Re: Emigrantki 30.09.21, 13:39 Nie wyobrażam sobie powrotu do Polski, nie podoba mi się w jakim kierunku zmierza ten kraj. Wyjazd za granicę był tylko na parę miesięcy, góra rok, ale wszystko ułożyło się lepiej, niż zakładał początkowy plan. Teraz mam siatkę znajomych, swoje miejsca, dobrą pracę. Nie mam po co wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
celandine Re: Emigrantki 30.09.21, 13:51 Ja bardzo tęsknię za Polską, chętnie bym wróciła, jednak, pomijając nawet obecną sytuację polityczną nawet, nie mogłabym znaleźć pracy w zawodzie. Ani, nawet gdybym znalazła, się z niej utrzymać. No i mąż jeszcze gorzej, bo słabo zna polski. Spędzam zazwyczaj lato w Polsce i zupełnie bez problemu się odnajduję, mimo, że od połowy studiów mieszkam poza ojczyzną. Oczywiście prawdopodobnie nie mam pełnego obrazu sytuacji, jednak mieszkam w kraju, który ma również sporo problemów i kiepską sytuację gospodarczą, więc dzieci nakłaniam do studiowania jeszcze gdzieś indziej. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emigrantki 30.09.21, 14:25 OK, let's pretend, ze Asia & Daniela nie maja racji i ze pytanie jest uczciwe, nowe, zadane just beacause ... Byla wielka chec powrotu w 1990 roku. Wielka. All stars were aligning. Problem pozostal jeden - Sredni i jego health issues. Wypisawszy kilkanascie lists z pros & cons, zawsze w koncu pozostawal ten jeden argument - Sredni mial, ma i bedzie mial much better care w Kanadzie. Ergo, jestesmy gdzie jestesmy & we are happy Za czym tesknie? Hmmmm ... za 1 listopada na Powazkach, za 1lutego na Moscie Slasko-Dabrowskim, za paczkami z roza w Krakowku (ale nawet one juz nie takie jak za czasow durnej i chmurnej ), za listopadowym, pozno-wieczornym powrotem do domu przez Rynek z trebaczem nad glowa (co godzine, co godzine ...) w krakowskiej mgle czy moze oparach siarki (who knows ), za saneczkami w Ogrodach Sejmowych i smakiem sniegu zjadanego z oblepionych rekawiczek, za mna mloda muzykujaca w Stodole, za tatrzanskimi wspinaczkami ze sprzetem, ktory dzis moze by sie nadal do wieszania prania i spacerow po parku, no i za kolegami, rodzina, ktorych juz nie ma ani tu, ani tam, ani nigdzie ... Teskni sie za mlodoscia, taki banal, eh. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Emigrantki 01.10.21, 20:29 ... na Wisle pogapić się z mostu... i z tłumem się przejść w Nowy Świat... tak nachodzi czasem człowieka... Odpowiedz Link Zgłoś
panna.nasturcja Re: Emigrantki 02.10.21, 02:02 bi_scotti napisała: > za 1lutego na Moscie Slasko-Dabrowskim Zawsze Cię za to bardzo pozdrawiam, pewnie się gdzieś kiedyś mijałyśmy na tym moście 1 lutego... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emigrantki 02.10.21, 02:18 6 degrees of separation Kto to wie kiedy, gdzie, pod jakim niebem, na jakim moscie juz sie spotkalysmy albo jeszcze spotkamy ... Life. Odpowiedz Link Zgłoś
milli40 Re: Emigrantki 30.09.21, 15:18 Ja mam tak, że jak mieszkam poza Polską, nie chce mi się wyjeżdżać do Polski, a jak za siedzę w Polsce nie chce mi się wyjeżdżać za granicę. W kraju mojego zamieszkania podoba mi się bardziej system szkolnictwa, służba zdrowia. W Polsce jednak mentalność ludzi, tak ogólnie mówiąc, mniej powściągliwi i bardziej temperamentni co mi bardziej pasuje, lepsze jedzenie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 15:22 >Czy wróciłybyscie ponownie do Polski i dlaczego? Nie. Polska dzisiejsza to nowa i inna Polska z jakiej wyjechalam 26 lat temu. Tak znam jezyk ale to obcy kraj a nie ten w ktorym sie wychowalam. Tu jest moj dom gdzie mieszkam. >Co wam się podoba a co niepodoba w waszym kraju i jaki to kraj? Nie podoba mi sie aktualna partia rzadzaca i Brexit. - UK. Ale tragedii nie ma. Nie jeden rzad przezylam. Psy szczekaja karawana jedzie dalej. >😄 za czym najbardziej tęsknicie? za bialymi szparagami, jagodami i fasolka szparagowa. Tak tak, kupuje w Polskim sklepie ale mowie za czym tesknie. >Czy żałujecie decyzji o wyjeździe? absolutnie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emigrantki 30.09.21, 15:40 >Czy żałujecie decyzji o wyjeździe? Tak. Dusza zostala w Pl i za cholere nie chce do mnie wrocic. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Emigrantki 30.09.21, 16:11 U mnie rozdzieliła się na pół. Podobno to klątwa Indian Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emigrantki 30.09.21, 16:21 Slyszalam o niej. Musze sobie z nimi pogadac na osobnosci. Moja dusza uparta, powiedziala mi za pierwszym razem, ze ona sobie nie zyczy. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 30.09.21, 17:07 Całe szczęście, że jestem ateistką i nie mam żadnej duszy, która ciągnęłaby mnie w kierunku odwrotnym do tego, który nakazuje rozum. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emigrantki 30.09.21, 17:23 snakelilith napisała: > Całe szczęście, że jestem ateistką i nie mam żadnej duszy Skaldowie - O przydatności duszy w życiu ptasim (TVP 1968) Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 30.09.21, 17:39 Jedyne soul, które mnie interesuje, to takie: Aretha Franklin - Think (feat. The Blues Brothers) - 1080p Full HD Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emigrantki 30.09.21, 19:44 dziekuje bi_scotti, o taka wlasnie chodzi. Zdjecie Dimpy Bhalotia chyba moja dusze najlepiej obrazuje. Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Emigrantki 30.09.21, 15:48 Po 7 latach szczerze mówiąc, to już nie bardzo jest do czego wracać. Mamy dwoje dzieci szkolnych. Dzieci przyzwyczajone do tutejszego systemu szkolnego raczej nie poradziłyby sobie już w systemie szkolnym -młodszy zwłąszcza, bo po Polsku tylko rozumie, i posługuje się jakimiś randomowymi słowami. Kontakty bardzo się porozluźniały, zarówno z rodziną i znajomymi - nie wiem dlaczego, ale mam wrażenie że osoby które są w Polsce oczekują, że to my będziemy cały czas wychodzić z inicjatywą rozmów itp - jak w pewnym momencie przestałam wychodzić pierwsza, to okazało się, że garstka, dosłownie garstka osób wychodzi z inicjatywą kontaktu w naszym kierunku. Niestety również jesteśmy pomijani w zaproszeniach na uroczystości rodzinne "bo i tak nie przylecicie" - więc nawet o ślubach w bliskiej rodzinie zdaża mi się dowiadywać z FB. Kontakty pracowe w zasadzie już nie istnieją, więc wszystko byłoby trzeba zaczynac od zera. Do Polski czasami tęsknimy i nie raz zastanawiamy się, jakby to było, gdybyśmy jednak zostali. Ale tak jak mówię, nie mamy już do czego wracać, więc staramy się o tym za bardzo nie myśleć i tutaj budować swoje miejsce. Bywa ciężko, nieraz na płacz się zbiera - najbardziej mi osobiście brakuje pomocy przy dzieciach - dwójkę dzieci wychowaliśmy w 100% sami i niestety widzę, jak odbiegamy finansowo od rodzin, w których to wsparcie dziadków było. Jesteśmy sporo w tyle. Jest sporo plusów i minusów, dla każdego będzie to coś innego. Mieszkamy w Kanadzie, Ontario. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emigrantki 30.09.21, 16:02 No ja lecialam na kilka i mam nadzieje na jakies jeszcze przyleciec Zdecydowanie wole na sluby niz na pogrzeby, eh ... Pomijajac nastroj one vs. the other, sluby sa planowane - nawet te "na szybko" nie trafiaja sie ludziom z dnia na dzien wiec mozna sobie sensibly poukladac czas, wakacje etc. Pogrzeb - wiadomo - ma sie max 3-4 dni zeby doleciec i byc. To definitely komplikuje zarowno kwestie organizacyjne jak finansowe. Life. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Emigrantki 30.09.21, 16:10 Nie z Kanady, ale podobna odległość. Na ślub nie leciałam, ale kilkukrotnie leciałam na urodziny i 2 pogrzeby. Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Emigrantki 30.09.21, 18:02 Lecialam na rozne sluby ze Sanow, moj rekord to przylot w piatek, wesele w sobote, wylot w poniedzialek ,nawet jetleg nie zdazyl mnie dopasc Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Emigrantki 30.09.21, 18:22 Moj record to przylot w czwartek rano, zalatwienie spraw sadowych (w razie niestawienia sie ... blah blah blah), nocne Polakow rozmowy z grupa rodzinno-znajomosciowa i odlot w piatek w poludnie, bo w sobote ... byl slub tu, w Toronto. Same feeling - jetlag nawet nie zaistnial Maybe that's the way to go Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Emigrantki 01.10.21, 04:35 Oczywiście, że tak. Połączyłabym to po prostu z wizytą w Polsce - dłuższy urlop. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Emigrantki 30.09.21, 16:09 Ja też 7 lat, ale utrzymuję bardzo żywe i częste kontakty z rodziną i znajomymi, prowadzę takie życie w rozkroku pomiędzy oceanami. W USA zostajemy dopóki dziecko nie skończy high school, a później przeprowadzka do Europy. Jeśli nie planujecie wracać, to nie ma co rozpamiętywać, użalać się nad utraconymi kontaktami i zastanawiać co by było gdyby, tylko rzeczywiście skupić się na budowaniu życia i nowych relacji na miejscu. Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 16:34 >Ja też 7 lat, no ale jak to? Ty masz duze dzieci juz. One nie urodzily sie w USA? To ciezko musialo im sie przenosic jak juz byly duze Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Emigrantki 30.09.21, 16:37 Wyjechaliśmy do USA, kiedy młoda miała 6 lat, więc zaczęła 1 klasę w USA. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 17:19 to ona ma 13 lat? Ja myslalam ze wiecej ... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 18:29 aa to cie z kims pomylilam bo tam byla 18 latka. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 30.09.21, 19:25 No niestety z takim nastawieniem psychicznym - im wczesniej wrocicie tym chyba lepiej dla wszytkich. Nie zazdroszcze stania nad przepascia gdzie obe nogi sa po roznych stronach wawozu. Sami zdecydujecie co wazniejsze dla was i dziacka i pewni wiecie dlaczego takie a nie inne plany macie ale Patrzac tylko jak to bywalo wsrod znajomych co wrocili to jak dziecko skonczy HS to bedzie jej o wiele wiele trudniej pozostawic tutejsze zycie i kontakty za soba. Ososbiscie pozwolilbym czy tez wykorzystalbym opcje skonczenia tutaj studiow - chciby tylko BS jako ze to daje dobra baze dla przyszlosci i pwal "dojrzec" i dorosnac a jednoczesnie nie wyrywa dorastajacego 17-18 latniego charakteru z korzeniami. Ale wtedy jest oczywiscie ryzyko ze dziecko moze nie chciec wrocic i rodzce nie beda miec nic do gadania. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Emigrantki 30.09.21, 19:34 Ale ja nigdzie nie napisałam, że wracamy z dzieckiem. Dziecko samo zadecyduje gdzie będzie chciało studiować, a my na zawsze będziemy mieć 2 centra życiowe- bo mąż jest stąd, a ja stamtąd. Nigdy nie planowaliśmy zostać w USA na zawsze. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 21:11 Ale wracacie do Polski czy do innego kraju w Europie? Maz jest Polakiem? Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Emigrantki 30.09.21, 21:26 Z dziada pradziada Amerykanin, ale mieszkaliśmy razem przez 10 lat w Polsce, kolejne 10 miało być w USA (będzie trochę dłużej), a kolejny etap to Europa Południowa (miasto z bezpośrednim, szybkim połączeniem z Krakowem). Jeśli dziecko nie zdecyduje się na studia w Europie, będziemy przez jakiś czas żyli na 3 domy. Taki jest plan👍 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 23:59 Oo moj ulubiony temat transportu! To polaczenie to lotnicze chyba? Bo tak z Krakowa na pd Europy pociagiem to chyba sie bezposrednio, bez przesiadki sie nie da. Jedzie jeden Moskwa -Nicea z kuszetkami ale niestety nie przez Krakow tylko Terespol Waszawe Brzesc itd. Tu x Londynu jedzie najdalen ja pd do Nicei a drugi do Marsylii bo nim czasem jezdze Dlaczego trzy domy? 🙄🙄😮 Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 00:22 No 3 domy - jeden amerykanski, jeden Polski i jeden - whatever. Super recepta na szczesliwe zycie - zawsze masz dwie alternatywy Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 01:23 Puste mieszkanie to problem, pusty dom i nikt tam nie bywa to duzy problem. Cos o tym wiem. W praktyce nie jest to takie rozowe. Pozbylam sie 2 mieszkań w PL i zatrzymuje sie u rodziny Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 02:08 Pusty dom to tu zaden problem .. Jaki niby problem? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 14:36 >Jaki niby problem? z bezpieczenstwem. Pusty dom: squat opportunists move in a i zlodzieje sie interesuja. Alarm i firma dogladajaca nie zastapia mieszkajacych w nim ludzi. Taa mi kiedys sasiadka niby mieszkania dogladala... Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Emigrantki 01.10.21, 14:46 Przez prawie 8 lat nikt mi się nie włamał, ani nielegalnie nie zagnieździł, pozostaje mieć nadzieję, że taki stan uda się utrzymać przez kolejne 4 lata😉 Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 15:12 duzo zalezy tez czy mieszkanie czy dom. No i w ktorym kraju i jakiej dzielnicy. W USA niekoniecznie bandyci laza po domach. W Polsce juz roznie moze byc. Sprzedalam po kilkunastu mieszkanie najpierw wlasne bo stalo caly rok puste i raz w roku przez tydzien bywalam. Potem z 3 lata wynajmowalam ale remont po zniszczeniach pochlonal 2 lata zarobku wiec... nie oplaca sie. Drugie to mieszkanie mamy bo podobna byla historia. Ale chcialabym mieszkanie czy domek na pd zach Francji. Rzecz w tym ze szwagierka ma i to bardzo duzy i tam sie zatrzymujemy narazie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 19:09 Nie u nas... Nie potrzebna nawet zadna forma ochraniajca czy alarmy - wystraczy dobry sasiad. Ma kilku sasiadow zyjacych na 2 domy i zostawiaja je niezamieszkale. I nigdu nie slyszalem o problemach. Jedyny problem to czy po przyjezdze odkurzac go samemu czy przed przyjazdem wynajac firme. Odpowiedz Link Zgłoś
magdallenac Re: Emigrantki 01.10.21, 02:58 Nie no, oczywiście, że lotnicze. Trzy domy- trzy centra życiowe. Odpowiedz Link Zgłoś
pruszynkaaa Re: Emigrantki 01.10.21, 04:48 Już chyba za długo jesteśmy w CA. Zmieniamy tylko miasta w kierunku bardziej północnym - za rok chyba znowu wyprowadzka, tym razem bardziej w dzicz północy. Się zobaczy, czy i jaką po studiach robotę dostanę. Tobie również powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
myelegans Re: Emigrantki 30.09.21, 17:02 Na teraz nIe zaluje , ale do tego doszlam dopiero po wielu chudych latach, nie wrocilabym, nIe na stale, ale rozwazam kilkumiesieczne pomieszkiwanie, jak sie dziecko usamodzielni, zeby miec baze wypadowa do reszty Europy, bo moge pracowac zdalnie. Dziecka nie moglabym w Polsce wychowac, kloci mi sie solidnie z mocno lewackim swiatopogladem . Tesknie za rodzina oczywiscie. Tu podob mi sie system szkolnictwa, podejscie do ucznia, mozliwosci edukacyjne, elastycznosc w dopasowaniu programu i poziomu do potrzeb ucznia, nie odwrotnie... Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Emigrantki 30.09.21, 17:59 Wyjechalam ponad dwie dekady temu, ale ja zawsze chcialam wyjechac z Polski. Wczesniej mieszkalam 18 m-cy w innym kraju. Wyjazd byl nalepsza decyzja i nie wrocilabym do Polski. Nie tesknie. Mam kontakt z kilkoma osobami z rodziny, czasem sie odwiedzamy ale oni tylko pomieszkuja w Polsce. Jest tez kuzynostwo, kontakt jest, niezbyt czesty ale serdeczny. Siostra z rodzina oraz rodzice mieszkaja w Niemczech. Lubie Anglie i to bardzo, lubie tu mieszkac, mam mnostwo znajomych, dom, prace, poprostu zycie z ktorego jestem zadowolona. Nie siedze na plocie jedna noga tu a druga tam, wybralam dawno temu. Do zycia w Polsce juz bym sie nie przyzwyczaila. To zupelnie inna bajka, nie moja. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Emigrantki 30.09.21, 18:01 Dentystce stomatologicznej się pogorszyło ostatnio. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 30.09.21, 19:01 Czy wróciłybyscie ponownie do Polski i dlaczego? - absolutnie NIE. To z jednej strony zupelnie inny i obcy kraj w prownaniu z tym z ktorego wyjechalem ale ciagle pozostalo duzo starych charakterow i "zapachow" ktore sie czuje na kazdym kroku Co wam się podoba a co niepodoba w waszym kraju i jaki to kraj? - Podoba mi sie ze w wiekoszosci mage sam decydowac co chce robic i jak zyc. Mam prawo byc bogatymm i zdowyma ale i mam tez prawo byc biednym i chorym. To nie jest kraj gdzie wszytko jest kontrolowaner i idealne i gdzie komus sie cos "nalezy" - to kraj gdzie kazdy moze - ale nie musi byc szczesliwy a jak chce byc to musi sam o to zadbac i na to sobie zapracowac i nikomu sie nic nie nalezy ale jednoczesnie jest wszytko dostpne. A najbardzj mi sieni epodoba to ze mlode pokolenie chce z tego kraju zrobic lewacka Europe . Mam nadzieje ze im sie to nie uda poniewaz nie po to eurpejczycy 200- 300 lat temu z tej Europy tu uciekali zeby sie kolko zamknelo. A ja to czuje ze ucieklame z Polski przek komuna a ta nas tu dopadla i czuje jej odech na plechach. ale tu jest tyle miejsca i mozliwosci ze moge sie od tego co mi sie nie podoba w mizre odizolowaqc zarowno psychicznie jak i fizycznie i zyc jak mi sie podoba. A to oczywiscie nc innego jak USA. Ciagle kraina mozliwosci Za czym najbardziej tęsknicie? Czy żałujecie decyzji o wyjeździe? Za niczym nie tesknie. Cinie znaczy ze nie wracam i nie odwiedzam - stron, rodziny i znajomych. ale to jest wycieczka w znane i juz nie moje strony. Bedac w Polsce lapie sie na tym ze tam to jest "u Was" a tutaj to jest "u Nas". Kontakty z rodzina mam takie jak chce i tyle ile chce. Po 3 tygodniach Polsce tesknie za swoim miejscem tutaj bo to jest kraj ktory mnie przyjal z otwartymi rekami kiedy "ojczyzna" dala kopa w dupe. Najlepsza decyzja w zyciu i podjalbym ja znow i to bez najmniejszego wahania. Chocby tylko porownujac kolegow ktorzy wtedy byli w tym samym miejscu - do czego i jakim kosztem oraz jaka ilosci wysilku doszli po latach majac teoretycznie te same mozliwosci. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Emigrantki 30.09.21, 19:11 Nie wróciłabym do Polski. Wiele mi sie nie podoba w tym kraju (Niemcy, chociaż raczej powinnam napisać Bawaria), ale jeszcze więcej mi sie podoba. Nie podoba mi sie polityka a raczej kompletny brak polityki ograniczenia napływu osob, którzy nie powinni mieszkać w moim mieście, przez co miasto za szybko sie rozrasta, niestety nie da sie klonować lekarzy ani nauczycieli. Klimat podobny, kuchnia podobna, góry są. Najbardziej lubię komunikację zbiorową, uprzejmość i opanowanie ludzi. Nie żałuje wyjazdu. Moja najlepsza życiowa decyzja. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 30.09.21, 19:14 >Nie podoba mi sie polityka a raczej kompletny brak polityki ograniczenia napływu osob, którzy nie powinni mieszkać w moim mieście, przez co miasto za szybko sie rozrasta, niestety nie da sie klonować lekarzy ani nauczycieli. miasto mozna zmienic Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Emigrantki 30.09.21, 19:43 Mamy w planach jak Dzieci sie usamodzielnia. Ja lubię swoje miasto, na razie się nigdzie nie wybieram. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emigrantki 30.09.21, 20:02 wkswks, wygrali u was marksisci podobno. Bedzie ciekawie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 30.09.21, 20:05 srubokretka napisał: > wkswks, wygrali u was marksisci podobno. Bedzie ciekawie. Pogieło cię? Jacy marksiści? O wszystkim masz takie pojęcie, jak o wyniku wyborów w Niemczech? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emigrantki 30.09.21, 20:09 Mnie?. Jezeli juz to moze googla, bo takie info mi podaje. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 30.09.21, 20:11 Gdzie google podaje, że w Niemczech wygrali marksiści? Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emigrantki 30.09.21, 20:17 www.thegreatcoursesdaily.com/what-happened-to-marxism-in-germany-after-marx/ Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 30.09.21, 20:57 Jak widać, w internecie można znaleźć wszystko, ale ciągle trzeba umieć to ocenić. W ostatnich wyborach największą ilość głosów uzyskało SPD (25,7%), CDU/CSU (24,1%), Zieloni (14,8%) i FDP (11,5%). Żadna inna partia nie ma szans na koalicję rządową. Kogo zaliczasz do marksistów? Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Emigrantki 30.09.21, 20:07 Ta- Monachium jest czarno - zielone. Spd nie wygrało w żadnej dzielnicy. Ale cóż, zobaczymy… bedzie drogo. Przeraża mnie afd w Saksonii i Turyngii. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 30.09.21, 20:10 Ale nawet gdyby wygrało SPD, to od kiedy to są marksiści????? Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Emigrantki 30.09.21, 20:14 Nie sa marksiści. Ale koalicja czerwono/zielona odbije sie nam czkawka. Ja osobiście mam nadzieje, ze do niej nie dojdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 30.09.21, 20:50 Martw się o swoje własne goowniane państwo, w którym 28 milionów ludzi nie ma ubezpieczenia zdrowotnego. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Emigrantki 30.09.21, 20:54 snakelilith napisała: > Martw się o swoje własne goowniane państwo, w którym 28 milionów ludzi nie ma u > bezpieczenia zdrowotnego. > Co prawda, to prawda. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 30.09.21, 21:12 A to akurat propaganda. Ja przyjechaleerm z gola dupa i ani dnia nie bylem bez ubezpieczenia... dlaczego? A dlatego ze uwazalem ze 3 najwazniejsze sprawy to jedzenie, dach nad glowa i ubezpieczenie meedyczne i niczego z powyzszego mi nie brakowalo. Ubezpieczenie kupuj sie jak sie jest mlodym i zdrowym i wtedy jest tanio. A dziwisz sie ze ktos zamiast sladki placil to wydawal w kasynie a teraz jak zachrowal to jest zaskoczony? To jest myslnie ludzi przywyklych do opieki rzadowej W innych krajach rzad ludziom narzuca co maja miec a czego nie. A co co uwazja ze nie maja obowiazku placenia za ubezpieczenie kiedy sa zdrowia jak zachoruja to zrobia krzyk i zawsze ktos reke wyciagnie... Szpitale i "SOR" maja obowiazek przyjac kazdego bez wzgledu czy masz ubezpieczenie albo kase czy tez nie. Biedni dostaje darmowa opiek z socjalu a reszt ama obowiazek i prawo o siebie zadbac.... I ta darmow z socjalu wcale ni ejest gorsza od polskiej. Ile razy to trzeba tlumaczyc? Ale media lubia sensacje a niektorym to pomaga czuc sie lepiej. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 30.09.21, 21:04 Ubezpieczen nie maj w zdecydowanej wiekszsci z wyboru - bo tu mozna wybierac dobre ale i zle... I zobacz - jakos zyja a najwieccej sie boja nie braku ubezpieczenia ale komuny. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 30.09.21, 23:22 Guzik mnie obchodzi, czy twoja doopa była goła czy pryszczata. Może jednak tylko słabo kumająca, skoro nie pojmuje do dzisiaj faktów. Miliony ludzi w USA nie mają ubezpieczenia i nie wmówisz mi, że robią to dlatego, że im się tak podoba. A to, że kogoś przyjmą w szpitalu nie oznacza, że będzie miał na rachunek i dalszą terapię. Przestań więc bredzić o złotych górach w Hameryce. Nie porównuję USA też z Polską. To wątek dla emigrantek, my wiemy jak wyglądają cywilizowane kraje i USA już dawno doopy nie urywa. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 00:01 Taa poza Deutschland uber Alles nie ma kraju nie godnego pogardy dla snake. No może tylko kraje znane wsrod Niemcow jako wakacyjne 🤦♀️. Te kompleksy... Normalny czlowiek wie ze kazdy kraj ma swoje piekno, zalety i wady. Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 01.10.21, 00:17 Jak zwykle pyerdolisz princes co ci ślina na język i umęczony ADHD mózg przyniesie. Nigdzie nie napisałam, że tylko życie w Niemczech jest dobre, ale goowniana Ameryka, gdzie różnice pomiędzy tymi co mają forsę, a ci którzy ledwo wiążą koniec z końcem i nie mają nawet na insulinę jest ogromna. Co dla ciebie jako zagrożonej tą chorobą powinno być istotne. W każdym innym kraju Europy zachodnio-północnej żyje się lepiej. Nawet ciągle jeszcze w UK. Choć nie wiadomo jak długo jeszcze . Jesteście na prostej drodze do amerykanizacji systemu i odbije się aroganckiemu Impire czkawką. Ale nie będzie już na kogo zwaIić i krzyczeć I want my money back! Smuteczek. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 01:08 A ty sie wypowiadzsz na temat USA gowno o tym kraju tak naprawde wiedzac. Powtarzasz to co media szukajace sensacji pisza i to co leniwi piszcza ze to niesprawiedliwe ze oni nie maja na opieke bo co z tego ze ten problem cale zycie ignorowali i nie kupowali ubezpieczen - opieka im sie nalezy bo gdzie indziej ja maja. Tak w krajach eurpy zyje sie lepeiej tym co mniej pracuja a dlaczego ? A dlatego ze oni dostaje cos na co sobie nai nie zapracowali ani nie zasluzyli? A dlaczego dostaja? Dlatego aby glsowali w wypborach na tych co im to daja A skad ci co daj to wszytko maja? A zabierajc tym co pracowali ciezej i byli bardziej odpowiedzialni. W zadnym kraju europy nie zyje sie lepiej niz w USA tym co cale zycie byli odpwiedzilani za siebie. I w zyciu bym sie nie zamienil na zaden kraj europejski - zaden. I to cie robi madra? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 01:30 Sadzac po wyrzygu potoku slow to jednak snake ty masz ADHD. Nie wiem co to jsst " "Impire" i mowilam bys podciagnela basic English. O polityce w UK nie masz pojecia poza propaganda jakas. Amerykanizacja w konserwatywnej Uk ha ha ha...z Kierem Starmerem dyszacym w Parlamencie i shadow cabinet. Zero pojecia. O US tez niewiele wiesz. Piszesz znow z psychiatryka ze nie spisz? Dobranoc. Pracujacy ludzie nawet w UK juz ida spac. Nie spia w Europie tylko Polki na zasilkach na zoltych papierach. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 00:57 Oj zeby Twoj mozg byl tak kumajacy jak moja pryszczata dupa to bys inaczej cwierkala. alez ja nie mowie ze oni nie maja ubezpieczen bo im sie tak podoba.. A to ze milony to co? USA to duzy kraj... ponad 330M ludzi Oficjalnie statystyki podaj ze nie ma ubezpieczenia 8%.. a wiec to blisko 30 milionow. O nie. Oni chcileiby je miec ale za darmo i bez wyrzeczen. A przeciez wy tez tego nie macie? Placicie skladki od kiedy pamietacie i pracujecie i co za to macie? Dostep do medycyny.. i co wiecej? No niewiele. I ty nie masz opcji - rzad wie lepiej i z ciebie zdziera ni epytajac czy masz na chleby czy nie...? Bo jak bedziesz gldna to twoj problem a jak chora to juz nie? Roznica jest tak ze wasz rzad uwaza ze wy jestescie glupi i nieodpwiedzialni i nie mozna wam ufac w podejmowaniu takich decyzji a wiec podejmuje za was. Nasz uwaza ze ludzi sa madrzy i odpwoedzilani i sami najlpeij zdecyduja. I jaki system uwazasz za lepszy dla siebie? Oni nie maja ubezpieczen bo maja wybor a nie maja przymusu takiego jak wy macie i co innego im sie bardziej podoba i na ubzpieczenia po prostu "nie wystarcza" albo sie nie oplaca jako ze w sumie bedac mlodym i zdrowym to w ich logice to strata kasy - nieprawda? Nowe auto, wyjazd 2x w roku do all-inclusive czy na Hawaje jest o wiele wazniejszy. A to ze kogos przyjma w szpitalu to znaczy tylko ze ma darmowa konieczna opieke i nie pozwola mu umrzec i ze jak nie zaplaci rachunku to znow go przyjma jak sie zglosi. I wileu robi tak w koloka a to bardzo kosztowne dla stanu czy kraju. No i jak ktos chory to nikt mu juz ubezpieczenie nie chce sprzedac a jak to za duzo kase poniewaz tak to pracuje. To tak samo jak z ubezpieczeniami na samochpd - placisz liczac ze ci nikt nigdy tego nie odda albo nie palcisz i bierzesz ryzyko na siebie? Zlotych gor tu juz nie ma - troche zlota w gorach moze zostalo ale cigale jest go pelno na ulicach.. Wystarczy go cierpliwie zbierac. Ja nazbieralem to i kazdy inny tez moze..?? hehehehe wy wiecie jak wygladaja "cywilizowane" kraje tzn jakie? I jakie wnioski z tego wyplywaja? Ze w "cywlizowanych" krajach placi sie podatki, rzad decyduje co jest dla kogo dobre i dba aby nikt nie byl za bogaty ale pracowal na innych - tych co im sie nie chce? I to jest "sprawiedliwosc spoleczna" i oznaka cywilizacji... bogaty ma obwiazek utrzymuywac biednych? Moze nalezaloby je nazywac krajami socjalistycznymi? A moze i komunistycznymi ? No i wlasnie u nas to chca zrobic i dlatego ja z tego powodu panikuje...poniewaz chce byc wolnym czlowiekiem i pracowac na siebie oraz byc odwiedzialnym za siebie i swoja rodzine... Nie chce aby zabierano mi kase w formie podatkow i decydowano co jes dobre dla mnie a co nie - ja chce o tym sam decydowac. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emigrantki 01.10.21, 01:11 Z wiekszoscia sie z toba engine8 zgadzam. Znam osobiscie 2 milionerki, ktore nie maja ubezpieczenia zdrowotnego, ale na zycie a i owszem. Jednak socjalizm w Usa nie jest od wczoraj. Od kilkudziesieciu lat maja tu hybryde. Nawet nie wiem jak ten system nazwac. Zobacz, nawet Trump wybudowal tysiace mieszkan biednym z wyboru za pieniadze podatnikow. Oplaty w wiekszosci tez byly pokrywane z podatkow innych ludzi (hehe emigrantow, bo tubylcy wiedza jak sie wykrecic) . To trwa dekady. Przyjrzyj sie swojemu rachunkowi za prad. Wiesz komu placisz za rachunek? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 01:26 No i wg Ciebie to lepiej by biedni umierali na ulicach z zimna i by nie budowal tych domow. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 01:51 Upraszczasz....chyba z niewiedzy. To nie sa takie proste alternatywy. Wybudowac im domy czy mieszknai i pozwolic mieszkac za symboliczne oplaty.. Takie sa - oplaty za dom i media sa prortcjnalne do zarobkow i tam ieszkja ludzi odpwoedzilani i biedni.. U nas biedni - bedowni sa na ulicach glwnie z pwodu narkotykow i alkoholu i ci sa gotwi przeniesc sie z ulicy do mieszkan pod warunkiem ze nikt im tam nie bedzie mowil co im wolno a co nie i nikt nie bedzie zmuszal do placenia, pracowania czy utrzymani mieszknia w dobrym stanaie ani do placenia za prad czy gaz.. Oni preferuja wolnosc w parku gdzie maja dostep do toalet i wody oraz latwy dojazd na rowerze do miasta. Niektorzy zgadzaja sie na w pelni oplacony hotel w srodku miasta. A narkotyki sa transportowane przez granice z meksyku bo demokraci nie pozwalaja na kontrole granic. A te sa produkowane w ameryce pd albo chinch a jak juz tu sa to handluja nimi czarni poniewaz to dla nich lepszy zarobek niz kazda inn praca. Niedawno w Californi zmieniono ustawe ze za posiadanie i handel to juz nie przestpestwo a wykroczenie a wykroczeniami prokuratura nie ma czasu sie zajmowac ani nie chce czarnych denerwowac. Dopoki nie zamkna dostaw narkotykow i nie wyciagna z niej tych ludzi to mzona budowac mieszknia ile sie chce - ci i tak tam nie pojda. Najlpeij distac sie do LA - tu cieplo i dostaja wszytko co chca za darmo. Zyc nie umierac i nie pracowac Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emigrantki 01.10.21, 01:56 >No i wg Ciebie t Chyba wedlug Ciebie, bo ja nic nawet takiego nie zasugerowalam. Jak Trump zaczal budowac te bloki mnie nawet na swiecie nie bylo. Nic mi do tego. Tak jak engine napisal, tu sie wybiera styl zycia. Bycie biednym?/bezdomnym w Usa to jest wybor , nie koniecznosc. Zwlaszcza teraz. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 01:29 Ha, mnie to mowisz - chyba w zadnym innym stanie nie ma tak zawansowanego socjalizmu jak w Kaliforni. Gdybym to bral gleboko do serca to bym zwariowal Dobra strona USA jest to ze mozna sie tym w zasadzie nie za bardzo przejmowac i ustawic sie w tamim miejscu - geograficznie i mentalnie, ze mozna ciagle niezle zyc - smiem twierdzic ze ciagle lepiej i bardziej komfortowo niz w kazdym innym kraju Europy.. W europie chyba nigdy bym nie byl w stanie miec tego komfortu zycia prez acly czas pobytu co mam tutaj a na pewno nie za taka cene. I wcale na to nie musialem ciezko pracowac ani miec jakies wyjatkowe szczescie... Moj rachunek za prad jest wyjatkowo niski i polowa tego to oplaty stale kiedy pradu wogole nie uzywam.. A to dzieki klimatowi w jakim mieszkam. A ze jestem w systemie tym samym co LA to wiem ze place za paru nielegalnych... Ale sasiedzi na drugiej ulicy juz sa podlaczeni do systemuu a San Diego i ich rachunki sa co najmiej o 30-50% wieksze... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 01:37 Nie mam pojecia o co chodzi srubokretce z ta elektryka i komu placisz, engine. W USA caly grid prawie jest w rekach prywatnych. Pacific Gas& Electricity jest najwieksze ale wcale żadna dominanta. Wlascicielami sa shareholders i nawet nie ma jednego glownego share owner. Zreszta niedawno wylizali sie z bankructwa. W innych częściach US sa to inne korporacje ktore posiadają grids i power plants Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 01:39 Albo placisz SCE bo tam tez jak kolo San Diego mieszkasz jest taka opcja ze to Edison. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 02:01 A to ze sa to formy prywatne to niewiele znaczy bo kazda z tych firm ma programy dla biednych i jak myslisz kto za to placi? Ci co maj wiecej bo jak sie nie kwalifikuejsz jako biedny to masz wyzsze stawki. LA ma SCE a San diego ma SDGE. SDGE ma wyzsze oplaty za kWh bo kupuja drizszy prad i sie wszcza ze im zamkneli elektrownie atomowa. A formu buduajce domy czy wynajmujace apartamenty tez musz miec programy dla biednych. Ci placa proporcjonalnie do zarobkow a wiec czesto niewile albo wogole.. A kto za to placi - reszta mieszkancow i rzad z naszych podatkow. Zona kiedys chodzila na platny kurs profesjonalny i razem z nia chodzily samotne matki. Te nie racowaly oczywiscie ale mialy nie tylko darmowe mieszaknia i darmowa opiek nad dziecmi kiedy szly do szkoly ale im placono na utrzymanie i paliwo. Kiedy skonczyly i poszly do pracy to wcale nie byly az tak z tego zadowolone ba ze troche wiecej kasy musialy przeciez caly dzien pracowac.. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 08:34 >jak myslisz kto za to placi? Local councils z Twych podatkow Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Emigrantki 01.10.21, 09:04 princesswhitewolf napisała: > >jak myslisz kto za to placi? > > Local councils z Twych podatkow I to jest ok? W UK mnostwo ludzi wykorzystuje to zyjac z benefits. W mediach ostatnio wielki lament bo od pazdziernika nie bedzie juz dodatku covid dla pobierajacych benefits. No jak taka single mum w ciazy z dzieckien numer 6 sobie poradzi? W UK brakuje ludzi do pracy bo lokalnym klientom universal credit nie chce sie pracowac. A pracujacy no coz maja placic wyzsze podatki po to zeby niepracujacy mogli nadal nic nie robic. Pomijam patologie w tej klasie nierobow- to sie nigdy nie zmieni. A szkoda. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 10:45 O USA mowa i nie zajmuje sie ocena czy to dobrze czy zle bo wszystko zalezy od konkretnego przypadku Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Emigrantki 01.10.21, 11:04 princesswhitewolf napisała: > O USA mowa i nie zajmuje sie ocena czy to dobrze czy zle bo wszystko zalezy od > konkretnego przypadku Generalnie nie zalezy. Sa grupy ludzi w kadym kraju ktore sie przyzwyczajaja do tego ze dostaja. I'm wiecej dostaja tym wiecej oczekuja i mniej robia zeby samodzielnie poprawic swoje zycie Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 13:35 >Generalnie nie zalezy. zalezy. Inna sytuacje ma inwalida a inna rozleniwiony facet bez problemow zdrowotnych >Sa grupy ludzi w kadym kraju ktore sie przyzwyczajaja do tego ze dostaja. I'm wiecej dostaja tym wiecej oczekuja i mniej robia zeby samodzielnie poprawic swoje zycie to wiadomo ale to nie wszyscy Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Emigrantki 01.10.21, 15:16 princesswhitewolf napisała: > >Generalnie nie zalezy. > > zalezy. Inna sytuacje ma inwalida a inna rozleniwiony facet bez problemow zdrow > otnych Inwalida tez moze sciemniac. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 18:10 nie bo dostaje orzeczenie medyczne wiec nie ma co sciemniac. Albo chory albo nie chory. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 19:21 O tak? W medycynie zawsze mozna pokazac czy cory czy nie? A jak i kto mi udowodni ze mnie glowa i szyja nie boli i to to do tego stopnia ze nie moge spac ? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Emigrantki 01.10.21, 19:56 princesswhitewolf napisała: > nie bo dostaje orzeczenie medyczne wiec nie ma co sciemniac. Albo chory albo ni > e chory. Pytanie jak dostaje, sa tacy ktorzy potrafia oszukac. Jak wszedzie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 19:19 No a te konkretne przypadki to sa takie ze przy wyplacaniu socjalu czy przyjeciu do szpitala czy na SOR nie wolno pytac czy osoba jest tu wogile legalnie i czy placi podatki... Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 19:17 No ale u was to wiadomo - oipieka nad biednymi ale o USA sie mowi ze tam nic taakiego nie ma i ludze na ulicach z glodu i braku opieki medycznej umieraja? Odpowiedz Link Zgłoś
snakelilith Re: Emigrantki 01.10.21, 10:01 Ty chyba nie myślisz incelu, że ja twoje przydługie wypociny będę czytać? Idź do braci samców, tam swoją Hameryką może zrobisz jeszcze na półgłówkach jakieś wrażenie. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 19:22 Jak nie czytasz czyich tam wypocin to skad i po co wogole te komentarze na temt tych wypocin? Odpowiedz Link Zgłoś
taniarada Re: Emigrantki 01.10.21, 05:51 wkswks napisał(a): > Nie wróciłabym do Polski. Wiele mi sie nie podoba w tym kraju (Niemcy, chociaż > raczej powinnam napisać Bawaria), ale jeszcze więcej mi sie podoba. Nie podoba > mi sie polityka a raczej kompletny brak polityki ograniczenia napływu osob, któ > rzy nie powinni mieszkać w moim mieście, przez co miasto za szybko sie rozrasta > , niestety nie da sie klonować lekarzy ani nauczycieli. Klimat podobny, kuchnia > podobna, góry są. Najbardziej lubię komunikację zbiorową, uprzejmość i opanowa > nie ludzi. > Nie żałuje wyjazdu. Moja najlepsza życiowa decyzja. Niemcy .Ja gut .Bawaria schön.Polska najlepsza ,ale Ty masz z tym problem. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Emigrantki 01.10.21, 07:05 Nie taniarada, polska juz w żadnym momencie nie jest moim problemem. Jak jadę tam na wakacje (tyloo ze względu na rodzinę i moje dzieci) po kilku dniach mamy ochotę wracać. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Emigrantki 30.09.21, 20:21 Być może wrócę (po raz pierwszy, nie ponownie) po przejściu na emeryturę. Dlaczego? Bo mam dokąd, całkiem materialnie. Poza tym jeszcze przez co najmniej sto lat niemiecka emerytura będzie kilkukrotnie więcej warta w Najjaśniejszej. W "moim" kraju podoba mi się, że jest generalnie cieplej, niż w Gdańsku. A nie podoba mi się, że tu, gdzie obecnie pomieszkuję, nie ma morza. A tęsknię za nicnierobieniem. Decyzji o wyjeździe nie żałuję. P.S. Jedynym problemem (widocznym obecnie), który mógłby mnie skłonić do pozostania w Niemczech, jest opieka zdrowotna. Tu też nienajlepsza dla przeciętnego zjadacza chleba, niemniej lepsza niż w Polsce. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Emigrantki 01.10.21, 00:03 >Poza tym jeszcze przez co najmniej sto lat niemiecka emerytura będzie kilkukrotnie więcej warta w Najjaśniejszej Aktualne podwyzki w PL raczej i mniejsze w reszcie EU raczej sugeruja wyrownywanie wartości pomimo ze pwnsje w PL nie rosna tak to gory szybko- Polacy biednieja. Ja bym nie byla niczego pewna. Odpowiedz Link Zgłoś
krwawy.lolo Re: Emigrantki 01.10.21, 18:15 Oczywiście, że niczego nie można być pewnym. W Niemczech mówią, że pewna to jest tylko śmierć i podatki. (Nie wiem, czy to rzeczywiście niemieckie powiedzenie ale nie chce mi się guglać.) Niemniej mało prawdopodobne, że w ciągu najbliższych 20 lat coś się istotnie zmieni. A wtedy, jeśli dożyję, będę miał lat 80 i bardziej będę się troszczył, żeby się nagle nie zesrać, niż o ceny biletów lotniczych. Odpowiedz Link Zgłoś
rosapulchra-0 Re: Emigrantki 30.09.21, 23:36 Nie. Zapuściłam tu korzenie. Moje dorosłe córki również. A to moja najbliższa rodzina. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Emigrantki 01.10.21, 00:08 ja po 4 latach nie chciałam wracać, było mi zbyt dobrze w nowym miejscu, wróciłam z dużym bólem z kolejnego wyjazdu wracałam w podskokach, nowy kraj mocno rozczarowujący, a wydawało się, że to raj na ziemi. zaczęłam lepiej rozumieć koleżankę, która w miejscu gdzie ja widziałam raj, ona czuła piekło i jechała na antydepresantach. wyszło, że to nie kwestia polski jest wiążąca tylko miejsca docelowego. jak nieudane, to będzie się żałować decyzji o wyjeździe. czyli chyba to nie zależy od polski jako takiej, a od miejsca docelowego. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emigrantki 01.10.21, 00:49 > czyli chyba to nie zależy od polski jako takiej, a od miejsca docelowego. Duzo w tym racji. W szkole sredniej moja kolezanka i ja wyjechalysmy do usa na wakacje . Ja wrocilam zachwycona, ona calkowicie zniesmaczona. Zarzekala sie , ze nie wroci. Pogarde bylo slychac w kazdym zdaniu. Teraz obie tu jestesmy. Ona calkowicie przemieniona. Po angielsku woli rozmawiac. Do PL nawet na wakacje nie chce pojechac. Finansowo napewno w Pl by bylo jej lepiej. Tutaj klepie biede (a moze pozory myla) a mimo to w Usa jest szczesliwa. Duzo tez zalezy co tak naprawde mamy w glowie. Jakie mamy podejscie, oczekiwania, doswiadczenia z ludzmi, na co zwracamy uwage itd. Ja bylam w Usa kilka razy zanim zostalam tu na stale. Kazdy pobyt byl na tyle udany, ze zawsze wyjezdzalam z zalem i odchorowywalam powrot. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emigrantki 01.10.21, 00:54 a moze wlasnie!!! czy lekarz dobrze tabletki dobral ;D Moze powinnam sie skusic i sporobowac hmmm Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 01:16 hhehehe Ja po przyjezdzie rozejrzalem sie dookola i staralem sie zrozumiec na jakich zasadcah ten kraj dziala i co trzeba robic aby osiganc sukces i czego nie robic i postepowalem wg tych zasad. Okazalo sie ze zasady so proste i "Fair" i jesli si enie idzie pod rpoad to zycie moze byc jest latwe i przyjemne. Jedyny warunke aby na siebie zarobic i byc za siebie odpowiedzialnym. No nikt nas tego w Polsce nie uczyl i tego sie trzeba bylo nauczyc najpierw bo to wazniejsze niz znajomosc jezyka Kolega zas rozejrzal sie i zauwazyl wszystko co jest gorsze i inne od tego co zostawil i za wszelka cene staral sie to zmienic aby miec "tak jak w europie". No i po kilku latach stwierdzil ze w tym kraju sie nie da zyc bo jest wyzysk zle sie ludzi taktuje itp.... i wyjechal zdegustowany. Emigracja niestety nie jest dla kazdego. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Emigrantki 01.10.21, 02:25 >bo jest wyzysk zle sie ludzi taktuje itp.... U mnie bylo podobnnie tylko problem dotyczy sfery rodzinnej. Okazalo sie , ze cale zycie zylam w jakiesc bance mydlanej, w ktorej nie bylo zlych ludzi. Nigdy wczesniej bliscy ludzie mnie nie oszukiwali, nie manipulowali, nie wyzyskiwali (oprocz jednego ex, ale to epizod byl) itp az tu nagle w najtrudniejszym okresie mojego zycia trafila mi sie rodzina meza. Teraz jest juz dobrze, mocniejsza jestem, rany zagojone, ale przez nie dalej swobodnie krew nie przeplywa. Na codzien o tym juz nie mysle, ale wiem, ze to ma duzy wplyw na chec powrotu do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
engine8 Re: Emigrantki 01.10.21, 02:38 Zycie niestety a szczegolnie emirgacja to ja czesto porownuje do "pinball machine" a my jestesmy jak ta kulka... I teraz zalezy jak sie nam uda dlugo i skutecznie ja kontrolowac.. www.youtube.com/watch?v=aCOhLd9uXBs Odpowiedz Link Zgłoś
evee1 Re: Emigrantki 01.10.21, 02:20 Kiedys myslalam, ze moze kupie sobie w PL dom na wsi i wroce tam na emeryture, ale im bylo blizej tej emerytury, tym ochota mi coraz bardziej przechodzila. Od wielu lat odpowiedz juz brzmi zdecydowanie nie. W moim kraju (mimo, ze ostatnio podobno tak w nim strasznie) nie podoba mi sie tylko to ze nie ma tu magla. Jezeli w ogole, to moze kupie sobie drugi dom w UK i tam bede spedzac troche czasu. Odpowiedz Link Zgłoś
hadron-plus Re: Emigrantki 01.10.21, 10:22 Nie. Nie podoba mi się mentalność większości wyborców. Wiele mi się podoba i wiele nie podoba, jak wszędzie. Bilans zdecydowanie dodatni. Tęsknię za podróżami w ciepłe miejsca, mogę codziennie. Zdecydowanie nie. Odpowiedz Link Zgłoś
znowu.to.samo Re: Emigrantki 01.10.21, 19:24 Nie wróciłabym nigdy do tego grajdoła, no chyba że sytuacja jakośby mnie zmusiła. Odpowiedz Link Zgłoś