silenta Re: XVIII Konkurs Chopinowski 16.10.21, 23:04 chopin2020.pl/pl/news/article/339/znamy-nazwiska-12-finalist%C3%B3w-xviii-konkursu-chopinowskiego Odpowiedz Link Zgłoś
qohen.leth Re: XVIII Konkurs Chopinowski 16.10.21, 23:04 To chyba żart? Wyniki sà wreszcie: Armellini Bui Gadjiev Garcia Gevorgyan Kobayashi Kuszlik Lee Liu Pacholec Rao Sorita Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 16.10.21, 23:25 Przeszedł Garcia Garcia. Zachodzę w głowę czy to żart… Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: XVIII Konkurs Chopinowski 16.10.21, 23:44 Garcia Garcia w finale? Jak rany... Odpowiedz Link Zgłoś
qohen.leth Re: XVIII Konkurs Chopinowski 16.10.21, 23:58 Może to będzie ewenement? Koncert grany i jednocześnie śpiewany przez wykonawcę, jedyny w swoim rodzaju A tak serio to chyba pan Garcia od tej pory spędzi noc w panice douczając się nut Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 17.10.21, 00:20 A mnie bardzo cieszy, że się dostał do finału! W 3 etapie udowodnił, że jest świetny i nie znalazł się na tym konkursie przypadkiem. Ale cieszę się, bo 7 z 'mojej' 10 weszło! Cudownie! I niech wygra Gadjiev! Odpowiedz Link Zgłoś
rycerzowa Re: XVIII Konkurs Chopinowski 18.10.21, 22:30 Jak się wam dziś podobała "Mona Lisa Gioconda? (Prawda, że podobna?) Dodaję ją do "Ulubionych". Tak na marginesie - nasi polscy chłopcy to najprzystojniejsi uczestnicy Konkursu. Odpowiedz Link Zgłoś
tanebo001 Re: XVIII Konkurs Chopinowski 18.10.21, 22:36 Fakt, ma w sobie tą radość tworzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 19.10.21, 20:34 Słuchacie? No kurde Garcia naprawdę daje radę🥰 Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: XVIII Konkurs Chopinowski 19.10.21, 20:41 ale nie wierzę, żeby coś z tego wynikło, no nie... Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 19.10.21, 20:52 Ja tam życzę mu wygranej! Zagrał fantastycznie, zresztą już w 3 etapie pokazał, że potrafi też pięknie i lirycznie. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: XVIII Konkurs Chopinowski 19.10.21, 21:04 Pięknie zagrał, ale na to liczyłam po trzecim etapie. Ale i tak, moim faworytem wśród tych, których słyszałam od wczoraj (a nie słyszałam dziś Gadjieva i Bui) zdecydowanie jest Sorita - to był cudowny koncert. Odpowiedz Link Zgłoś
daisy Re: XVIII Konkurs Chopinowski 19.10.21, 23:06 za to Eva G. zupełnie mnie nie zachwyciła, wydawało mi sie, że gra kompletnie obok orkiestry i jakoś tak jak automat, jakby mechanicznie Odpowiedz Link Zgłoś
qohen.leth Re: XVIII Konkurs Chopinowski 20.10.21, 02:37 Wszędzie tak entuzjastycznie o panu GG, ale są zdania odrębne 😜 "Przedziwne. Mnie Garcia x 2 nie ujął. To była dla mnie antyromantyczna koncepcja, co może ma jakieś zalety, ale niekoniecznie w tym akurat koncercie. Żadnych emocji, tylko bardzo sprawnie." (z bloga muzycznego Doroty Szwarcman) Odpowiedz Link Zgłoś
grey_delphinum Re: XVIII Konkurs Chopinowski 20.10.21, 22:05 Dopiero dziś miałam czas, by słuchać na żywo (tzn. z TV Kultura 😉). Kilka godzin minęło jak sen złoty. Niestety, najmniej zachwycił mnie Kuszlik, ale ja się zupełnie nie znam, piszę tylko o swoich odczuciach. I dlaczego on wyglądał tak niedbale (brak koszuli) ? Jakoś mi to zgrzytnęło. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 07:34 serio? p.s. jak ja dzisiaj do roboty pójdę? Odpowiedz Link Zgłoś
hadron-plus Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 06:54 Nie, ale przeczytałam ciekawy artykuł o życiu Chopina na onecie. Odpowiedz Link Zgłoś
mdro Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 12:25 No i jak wrażenia po werdykcie jury? Mnie dziwi brak nagrody, nawet dalszej, dla Hao Rao, z kolei kompletnie nie przekonywał mnie Gadjiev i żadnej nagrody bym mu nie dała, tym bardziej drugiej . A może jurorzy uznali, że Chińczyk (i Gieworgian, strasznie przecież chwalona przez ekspertów, choć mnie osobiście na zachwycała) mają jeszcze czas, by się rozwinąć i zaprezentować za 4 lata? Odpowiedz Link Zgłoś
silenta Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 12:29 Mnie się wynik nie podoba. Kibicowałam Evie. Ale z drugiej strony ja jestem kompletnym laikiem więc kierowałam się tylko ogólnym wrażeniem. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 13:15 A mnie się wynik podoba. Stawiałam na Liu od 2 etapu. Natomiast Eva grała bardzo dobrze. Ale, moim skromnym zdaniem, zbyt dynamicznie. Zabrakło tej śpiewności, delikatności, które prezentował Bruce Liu właśnie. Garcia też mi się podobał ale wiele dodawała tu jego generalnie bardzo sympatyczna osobowość. A w ogóle bardzo wysoki poziom wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 14:14 Well, Montreal gora! Go Canada go Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 14:28 C'est moi, do uslug/at your service I troche Bruce for everybody Tekst linku Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
koko8 Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 14:34 Jeśli chodzi o zwycięzcę- jestem na nie. Dobry techniczne, ale straszny sztywniak. Poza tym na finał wybrał łatwiejszy i bardziej popularny koncert. Moją faworytką od początku była Armellini, wróżę jej wielką karierę. Zresztą od zawsze uważam, że kobiety lepiej czują Chopina na klawiaturze. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 22:17 Ja jestem lekko zniesmaczona. Owszem, Bruce Liu zasłużył na nagrodę, ale na pewno nie pierwszą. Na tę najbardziej zasłużył Kyohei Sorita, na drugą A. Gadjiev i M. Garcia Garcia. Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 22:30 A wg mnie na pierwszą zasłużyła Kobayashi, ale nie jestem zniesmaczona. Jak widzisz co człowiek to opinia Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 22:35 Jak powiedział chyba Olejniczak, poziom wyrównany a w kwestii "podobania się" to dzisiaj podoba mu się jeden jutro inny itd. Odpowiedz Link Zgłoś
qohen.leth Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 23:18 wczorajszy koncert Aimi był magiczny Odpowiedz Link Zgłoś
ania_z_zielonymii Re: XVIII Konkurs Chopinowski 22.10.21, 07:24 Byłam na prawie wszystkich dniach konkursu na sali i pierwszy raz słyszę, żeby ktoś wydobywał z fortepianu takie dźwięki. Myślałam, że to tylko na mnie tak działa, ale zaraz po koncertach był wywiad z Andrzejem Boreyko. Prowadzący zapytali go kto go najbardziej zaskoczył i on też wskazał Aimi. Powiedział, że zaczęli z nią próbę z orkiestrą i ona uderzyła w klawiaturę to wszystkich muzyków na scenie zamurowało. To jakaś czarodziejka. Odpowiedz Link Zgłoś
maniaczytania Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 22:55 A ja przyszłam jednak odszczekać 😁 Posłuchałam teraz koncertu na gali laureatów i zasłużył, jak najbardziej zasłużył! Szkoda, że tak nie zagrał wczoraj, na pewno bym się nie gniewała na jury! Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 23:26 Jak, no jak moglas miec any doubts Wszak on jest w dlugim szeregu great people, ktorych Montreal dal swiatu Leonard Cohen (& Adam Cohen), Naomi Klein, Steven Pinker, Oscar Peterson (!!!), William Shatner, Chilly Gonzales, Mordecai Richler, Jean-Paul Riopelle ... and the list goes on No i teraz jeszcze Bruce! Must be something in the water Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
skarolina Re: XVIII Konkurs Chopinowski 21.10.21, 23:37 A ja posłuchałam i wczoraj i dzisiaj i nadal uważam, że bezapelacyjnie najlepszy był Sorita (dziś też). No ale ja nie lubię pobijania rekordów szybkości na klawiaturze, nigdy nie lubiłam. Odpowiedz Link Zgłoś