Dodaj do ulubionych

choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzapalna

07.10.21, 14:23
Czy stosujecie takie diety przy chorobach autoimmuno (jaknp. RZS). Widzicie różnicę, warto - poprawia się stan, wyciszają rzuty?
my dopiero jesteśmy po diagnozie i szukam, jak można sobie pomóc obok standardowego leczenia. Lekarz prowadzący nie zaleca (wytyczne polskiego towarzystwa reumatologicznego są takie).

Obserwuj wątek
    • bei Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 14:30
      Moja znajoma ma chorobę autoimmunologiczną układu pokarmowego, więc to dieta jest nr jeden terapi. Koleżanka, która ma hashimoto diety szczególnej ńie stosuje, po prostu odżywia się zdrowo.
    • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:23
      Nie słuchaj lekarzy w sprawie odżywiania. Oni, o zgrozo, nadal uważają, że odżywianie nie ma nic wspólnego ze stanem zdrowia.
      Oczywiście, że dieta pomoże, poszukaj.
      • princesswhitewolf Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:25
        >. Oni, o zgrozo, nadal uważają, że odżywianie nie ma nic wspólnego ze stanem zdrowia.

jestes jakims szurem chyba skoro tak uwazasz.
        • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:29
          Oczywiście, że szurem. Takie czasy, że każdy kto ma inne zdanie jest szurem. Oto jestem i ja. Lekarze goowno wiedzą o dietach, nie ukrywają tego nawet dietetycy. Jeśli lekarz nie wiąże chorób z odżywianiem, nie powinien się mianować lekarzem.
          Dieta pomaga we wszystkich typach schorzeń.
          A polecam zacząć od Dąbrowskiej. Ona też szur big_grin
          • nutella_fan Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:47
            Zgadzam się w 100 procentach. Nie mają pojęcia o dietach, nie uczą ich tego na studiach. Kompletnie nie mają pojęcia, jaka powinna być dieta np w raku piersi. Zgroza.
            • yennefer.00 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 21:35
              Tak, lekarze często nie znają się na dietach, no tak jest i tyle
          • princesswhitewolf Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:53
            Przeciez kazdy lekarz zaleca wlasciwa diete przy okreslonych chorobach np niskotluszczowa przy kamicy zolciowej. Unikajacej alergenow itd itp
          • kamin Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:55
            Dąbrowska to akurat szur nad szurami.
            Przy niektórych schorzeniach dieta owszem, może pomóc. Niektórych. Może.
            • ania2806 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 23:42
              Mnie zadziwia ta bezkrytyczność względem metod pani Dąbrowskiej w Polsce. Gdyby jej 6 tygodniowy post/głodówka były naprawdę tak skuteczne w leczeniu chorób, to przecież cały międzynarodowy świat medyczny tym tematem by się zajął i dietę nagłośnił. A o pani Dąbrowskiej poza granicami Polski jest cicho.

Żaden znany lekarz na świecie specjalizujący się w leczniczym aspekcie diet nie zaleca wyniszczjącej głodówki 6-tygodniowej.

Prawdą jest, że autofagia może leczyć (nagrodę Nobla bodajże za to przyznali), ale nie musi to być tak ekstremalne jak u Dąbrowskiej. Wystarczy 1 dzień w tygodniu postu, 3 dni raz na kwartał bądź IF codzienne (12-16h niejedzenia dziennie) - jak komuś zależy na leczniczym działaniu autofagii.

kamin napisał(a):

> Dąbrowska to akurat szur nad szurami.
              > Przy niektórych schorzeniach dieta owszem, może pomóc. Niektórych. Może.
              • abecadlowa1 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 08:51
                ania2806 napisała:

> Prawdą jest, że autofagia może leczyć (nagrodę Nobla bodajże za to przyznali)

Nagroda Nobla została przyznana za badania nad mechanizmem autofagii w komórkach drożdży
        • ykke Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:45
          princesswhitewolf napisała:

> >. Oni, o zgrozo, nadal uważają, że odżywianie nie ma nic wspólnego ze stan
          > em zdrowia.
          >
          > jestes jakims szurem chyba skoro tak uwazasz.

Ale to prawda. Statystyczny lekarz nie ma pojęcia o dietach, pokarmach i ich wpływie na funkcjonowanie organizmu. Większość jest ignorantami w tej kwestii.

• ritual2019 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:48
            ykke napisała:

> Ale to prawda. Statystyczny lekarz nie ma pojęcia o dietach, pokarmach i ich wp
            > ływie na funkcjonowanie organizmu. Większość jest ignorantami w tej kwestii.
            >
            Konkretne diety maja sens tylko gdy faktycznie wystepuje nietolerancja albo alergia. Nie ma czegos takiego jak dieta przeciwzapalna.
            • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:56
              Mhm, nazwij to zatem dietą leczniczą, jeśli słowo przeciwzapalna tak Cię uwiera.
              • ritual2019 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:01
                magdamajak napisała:

> Mhm, nazwij to zatem dietą leczniczą, jeśli słowo przeciwzapalna tak Cię uwiera
                > .

Dieta lecznicza nie istnieje. Jesli cos szkodzi to sie tego nie jada. Ja nie jadam nabialu bo mi szkodzi. Jadam za to cala reszte. Osoba z celiakia nie moze spozywac glutenu czyli wszystkiego co go zawiera. Wiekszosc osob powinno zachowac zbalansowana diete.
                • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:05
                  Serio, przestań zmyślać.
                  To, że Tobie się ubzdurało, że coś nie istnieje, nie znaczy, że tak jest.
                  Btw brzmisz zupełnie jak lekarz...
                  • princesswhitewolf Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:54
                    Najma tu jest zlot szurow....

• magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:55
                      Dokładnie.
                  • ritual2019 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 22:30
                    magdamajak napisała:

> To, że Tobie się ubzdurało, że coś nie istnieje, nie znaczy, że tak jest.

Szur...
                    • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 07:24
                      Ależ jesteście nudne. Zieeeeew.
            • nutella_fan Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:48
              Jest.
              • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:50
                No nie mogło być inaczej.
      • hanusinamama Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:26
        Jakie poszukaj, daj źródła tych informacji.
        • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:31
          Źródła, że sposób odżywiania ma wpływ na stan zdrowia? Haha, no nie rozbrajaj mnie big_grin
          „Niechaj pożywienie będzie lekarstwem, a lekarstwo pożywieniem” - Hipokrates
          • kamin Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:58
            Tak. A histerię powoduje wysuszona macica wędrująca po organizmie (też Hipokrates)
      • hope_25 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:38
        magdamajak napisała:

> Nie słuchaj lekarzy w sprawie odżywiania. Oni, o zgrozo, nadal uważają, że odży
        > wianie nie ma nic wspólnego ze stanem zdrowia.
        > Oczywiście, że dieta pomoże, poszukaj.

Niestety to prawda. Mam hashimoto, przeszłam już kilku endokrynologów i żaden nie zaproponował diety, a byli i tacy, co dietę wyśmiali.

Dieta pomaga, ja po odrzuceniu nabiału i glutenu czułam się znakomicie, ustała większość objawów. Niestety nie jest mi łatwo tą dietę utrzymać.
        • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:00
          A z czym grzeszysz, może są jakieś fajne zamienniki? Szkoda zmarnować dobre samopoczuciesmile
          • hope_25 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 22:57
            magdamajak napisała:

> A z czym grzeszysz, może są jakieś fajne zamienniki? Szkoda zmarnować dobre sam
            > opoczuciesmile

Głównie słodycze, ciasta i makarony. Te bezglutenowe mi nie smakują.
            Ale fakt, że dobrego samopoczucia szkoda smile
        • princesswhitewolf Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:55
          ≥Dieta pomaga, ja po odrzuceniu nabiału i glutenu czułam się znakomicie, ustała większość objawów.

Bo moze masz alergie na te rzeczy. Ja mam niedoczynnosc i z racji alergii ograniczam na max nabial a jakos z niedoczynnosci mnie to nie wyleczyło 🤣
          • figa_z_makiem99 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 22:28
            Dieta nie leczy z niedoczynności a pomaga w zmniejszeniu stanu zapalnego w Hashi. Gdy przestaję przestrzegać diety i jem gluten na przykład, mam obrzęki i bardzo złe samopoczucie.
          • hope_25 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 22:55
            Nie, nie mam alergii. Robiłam testy i nic nie wyszło.
            • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 07:25
              Co Ty gadasz, ona wie lepiej big_grin
            • princesswhitewolf Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:41
              >Nie, nie mam alergii. Robiłam testy i nic nie wyszło

mojemu synowi tez ni wychodzi alergia w testach na kota. Dziwnym trafem jak siedzi kolo kota albo glaszcze zaczynaja sie salwy kichania.

Jako alergiczka z 20 letnia praktyka powiadam ci: testy skorne nie sa miarodajne
              • hope_25 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:53
                A skąd wiesz, że robiłam tylko testy skórne?
              • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:56
                Cóż to za herezje wygłaszasz.
                Teorie spiskowe niepoparte badaniami naukowymi, a własnymi obserwacjami.
                I podważasz naukowe testy skórne. Wiesz, jest taka nazwa na "Sz" na takich jak Ty 😄
        • kamin Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:59
          Ja też mam Hashimoto. Nic nie wykluczam, czuję się dobrze, nawet przeciwciała ostatnio spadły.
      • slonko1335 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:43
        Niestety z lekarzy moich i męża przy autoagresji nie zajaknal się nawet na temat diety a sama widzę że są rzeczy po zjedzeniu których czuję się znacznie gorzej.
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 21:18
          Owszem, bo alergie pokarmowe i nietolerancje istnieją.
      • chococaffe Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 22:41
        masz rację, lekarze to złoooooooo!

Na szczęście jest ich coraz mniej
        • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 07:26
          Czytaj i myśl. Napisałam, że lekarze nie znają się na dietach. Nie wiem, co w tym niejasnego.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:27
      Jedzenie macwpływ na praktycznie wszystko.
      Dobra zrównoważona dieta nie zaszkodzi.
      • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:31
        Nastepny szur, witaj ;P
        • memphis90 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:23
          Głodówki Dąbrowskiej, którą tak tu polecasz, nijak nie można nazwać "zdrową, zrównoważoną dietą".
          • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:27
            Jeśli nie znasz tematu, jaki sens jest się wypowiadać?
            Sądzisz, że ona zaleca głodowanie przez całe życie?
            • kamin Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 21:01
              Jeszcze modlitwę
              • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 21:04
                Nie wnikam co kto robi w wolnym czasie.
    • marta.graca Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:30
      Mąż przyjaciółki odczuł ogromną poprawę przy stosowaniu protokołu AIP.
    • ritual2019 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:31
      Co to jest dieta przeciwzapana?
      • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:32
        Dieta, która nie powoduje stanów zapalnych. Taka, która wyklucza choćby alkohol, słodycze, często mięso, choć to zależy od ilości i pochodzenia, i mnóstwo innych gooownianych produktów.
        • ritual2019 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:46
          Aha czyli bzdury. Tak myslalam.
          • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:54
            Tak tak, te bzdury które pomagają są najlepsze smile
          • fitfood1664 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 14:37
            niektórym odstawienie alko i słodyczy jawi się jako bzdury big_grin
            widać poziom intelektualny
            • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 14:38
              Dla większości to herezje, czary i kompletny odpał. Przecież wszystko jest dla ludzi 😁
              • fitfood1664 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 17:28
                tak, wszystko jest dla ludzi big_grin jaki wygodny argument dla ludzi słabej woli
            • ritual2019 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 17:19
              fitfood1664 napisał(a):

> niektórym odstawienie alko i słodyczy jawi się jako bzdury big_grin
              > widać poziom intelektualny

Widac twoj poziom intelektualny.
        • volta2 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:09
          jakby miała nie jeść słodyczy, mięsa nie popić winkiem to jakąż wartość miałoby mieć to dla mnie, że mnie mniej boli? daj spokój, nie siej herezji
          • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:11
            Racja, priorytety.
            • kira02 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:29
              No tak, któraś forumka miala taka sygnaturkę, lepiej umrzeć młodo, z butelka w ręku i fajka w buzi, niz dotrwać do późnej starości bez tych przyjemności.
              • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:51
                Rock&roll baby!
              • fitfood1664 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 14:38
                gorzej, było o chipsach i o tym że "było warto" big_grin big_grin
        • abecadlowa1 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:52
          magdamajak napisała:

> Dieta, która nie powoduje stanów zapalnych. Taka, która wyklucza choćby alkohol
          > , słodycze, często mięso, choć to zależy od ilości i pochodzenia, i mnóstwo inn
          > ych gooownianych produktów.

To nie jest żadna lecznicza dieta, tylko sposób odżywiania. Mnóstwo ludzi je zdrowo i przykłada dużą wagę do zbilansowanej diety, a i tak chorują na choroby autoimmunlogiczne, onkologiczne i mnóstwo innych.
          Choć nie wątpię, że komuś kto od lat jadł gotowce z biedry, zmiana diety na taką, w kórej dominują świeże produkty poprawi stan zdrowia. Pisanie o tym, że dietą da się wyleczyć poważne choroby jest dużym nadużyciem.
          • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 21:00
            Za słownikiem PWN: dieta "system odżywiania się polegający na [...]".
            To mamy wyjaśnione, świetnie.

Czy ja gdzieś napisałam, że koleżanka stanie się nieśmiertelna albo wiecznie zdrowa?

Co to są "poważne choroby"?
      • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:21
        dietetycy.org.pl/dieta-przeciwzapalna/

www.medicover.pl/o-zdrowiu/dieta-przeciwzapalna-na-czym-polega-i-jakie-jest-jej-zastosowanie,7103,n,192
        • memphis90 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:30
          To, co jest w linku to nie jest żadna "dieta przeciwzapalna dla osób z chorobami tarczycy/stawow/jelit" czy inna cudaczna głodówka Dąbrowskiej, tylko normalna zdrowa dieta oparta o aktualne piramidy zdrowego żywienia... Masz tam owoce i warzywa, tłuste ryby morskie, pełnoziarniste zboża, strączki i orzechy, polifenole, ograniczenie cukrów prostych, mięsa i produktów przetworzonych. Nic nowego przecież....
          • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:44
            Te linki to dla koleżanki, która twierdzi,że dieta przciwzapalna nie istnieje.
            Czytałaś w ogóle książki Dąbrowskiej? Ewidentnie nie masz pojęcia, na czym ten cały proces polega.
            Sądzisz, że ona zabrania jeść orzechów? smile Aha.
            • ritual2019 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 22:33
              magdamajak napisała:

> Te linki to dla koleżanki, która twierdzi,że dieta przciwzapalna nie istnieje.

Stosujesz ta diete? To niedobrze, wodac powoduje.zapalnie mozgu
            • memphis90 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:10
              To, co wkleiłaś, to NIE JEST "dieta przeciwzapalna", tylko zdrowa dieta dla każdego zgodna z piramidą zdrowego żywienia. Mozesz ją równie dobrze nazwać "przeciwnowotworowa", albo "przeciwcukrzycowa", albo "przeciwotyłościowa", "przeciwudarowa" lub "przeciwzawałowa". Albo "deita na błyszczące włosy i mocne paznokcie". Nadal jest to jednak zwykły, zalecany zdrowy sposób odżywiania.

>Sądzisz, że ona zabrania jeść orzechów? smile Aha.
              A napisałam gdzieś coś takiego czy tak sobie swobodnie imaginujesz co Ci akurat pasuje, żeby podyskutować sama z sobą...?
              • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:33
                Już mi się nie chce z Tobą gadać smile Ja wiem z doświadczenia swoje, Ty z teorii swoje.
                Jeśli nie rozumiesz, że z powodu pożywieniem można się pochorować i analogicznie wyleczyć to po prostu żyj i żryj co chcesz i daj mi spokój z tymi wynurzeniami smile
                • mon_amour40 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 14:49
                  >Jeśli nie rozumiesz, że z powodu >pożywieniem można się pochorować i >analogicznie wyleczyć

No właśnie się pochorowałam stosując dietę Dąbrowskiej. I to jak się pochorowałam!
                  Od tego momentu stosuje dietę dobrze zbilansowaną…
        • princesswhitewolf Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 21:14
          Jako wegetarianka od 30 lat odzywiajaca sie glownie warzywami, orzechami, nasionami, kaszami powinnam byc okazem zdrowia lol
          • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 07:27
            To dopiero teoria spiskowa🤣
    • lanola.x Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:39
      Dieta weganska u koleżanki lekarki z rzs spowodowała remisuje, nie musiała brać metrotreksatu. U mnie dieta wegetariańska plus czasem ryby po rocznym leczeniu spowodowało remisje trwająca 6 lat. Plus sport.
      • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:41
        E tam, szurzysz big_grin
      • fortalesa Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:44
        Tylko ja mam wczesna nastolatkę na stanie. Musiałabym poszukać dietetyka który nas poprowadzi. Ale to co piszesz brzmi bardzo optymistycznie.
        • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:55
          Poczytaj też bloga akademiawitalnosci, może coś znajdziesz dla siebie.
          • princesswhitewolf Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 21:12
            >bloga akademiawitalnosci

Blog Szuriada
          • dr.amy.farrah.fowler Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:37
            Cokolwiek, co ma na stronie głównej hasło "Oczyszczanie organizmu" powinno zostać natychmiast zamknięte jako sianie dezinformacji.
            • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:57
              Zgłoś to koniecznie na policję 🤣
              • dr.amy.farrah.fowler Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 11:09
                To, że w Internetach można sobie wypisywać dowolne bzdety i nie ma żadnej odpowiedzialności za słowo, nie jest ani trochę śmieszne, debilko.
                • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 11:12
                  Pani doktor takie słownictwo nie przystoi😆
                  Zgłoś na policję, koniecznie dzisiaj!
                  • dr.amy.farrah.fowler Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 11:40
                    Na popkulturze też się nie znasz, debilko. Jesteś w czymś dobra? Choćby w obieraniu ziemniaków?
                    • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 12:20
                      Uważasz, że znanie lub nie jakiegoś tam serialu świadczy, że ktoś się zna lub nie zna na popkulturze?!
                      Przezabawne 😆
                      • dr.amy.farrah.fowler Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 12:33
                        Tak, istnieje kanon, który warto znać, debilko.
                        • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 12:35
                          Jesteś rozbrajająca🤣
        • mamtrzykotyidwa Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 21:36
          fortalesa napisał(a):

> Tylko ja mam wczesna nastolatkę na stanie. Musiałabym poszukać dietetyka który
          > nas poprowadzi. Ale to co piszesz brzmi bardzo optymistycznie.

Jeśli to chodzi o dziecko chorujące na RZS, to przede wszystkim wyklucz z jedzenia całkowicie wszystko, co pochodzi od krowy, owcy i kozy (mleko, sery, mięso, nawet masło), ale najpierw przebadaj dziecko pod kątem alergii. Badanie krwi IgE całkowite z oznaczaniem ilościowym zrób i jeśli wyjdzie wysoko, to testy alergiczne z krwi, a potem idź do alergologa na testy skórne na alergeny wziewne i pokarmowe. Jeśli w skórnych nic nie wyjdzie, to szukaj alergologa, który zrobi testy płatkowe dla pokarmów. Wykluczenie alergenów pokarmowych może całkowicie zlikwidować objawy RZS.
          • fortalesa Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 09:25
            Dziecko objawów nie ma, ma przeciwciała we krwi.
            • mamtrzykotyidwa Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 13:14
              To dlaczego było badane, skoro nic się nie dzieje?
              • fortalesa Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 15:17
                ma inne objawy, które finalnie nie są powiązane z chorobą autoimmuno - ale badania krwi wskazują na taką chorobę - szukam sposobu aby choroba pozostała w fazie takiej jaka jest czyli bez objawów
                • mamtrzykotyidwa Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 21:13
                  A jakie to objawy?
                  • mamtrzykotyidwa Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 21:22
                    Jedyne, co możesz zrobić, to to co wyżej napisałam. RZS może wynikać z alergii pokarmowej, wtedy wykluczając alergeny możesz zapobiec objawom.
                    Może, ale nie musi. Jeśli nie wynika z alergii pokarmowej, tylko przyczyną są wirusy, albo bakterie, to w zasadzie nic nie możesz zrobić. Choroba się pojawi, albo nie.
      • abecadlowa1 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:51
        Jestem wegetarianką od ponad 20 lat. Nie jadam gotowych, wysokoprzetworxonych produktów. I żywiąc się w ten sposób zachorowałam na rzs.
        • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:08
          A dlaczego miałabyś nie zchorować? Nikt nie mówi, że dieta wegetariańska = nieśmiertelność i pełne zdrowie do grobowej deski. Widocznie u Ciebie wystąpiły inne czynniki. Zawsze warto od diety zacząć, zawsze. Jak się leczysz, jeśli mogę spytać i czy są pozytywne efekty?
        • lanola.x Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:57
          Wiem, że niestety dieta bezmiesna nie wszystkim pomaga😞 warto jednak spróbować.
          • abecadlowa1 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 21:15
            lanola.x napisała:

> Wiem, że niestety dieta bezmiesna nie wszystkim pomaga😞 warto jednak spróbować

Ależ ja sobą tą dietę bardzo chwalę. Nie wyobrażam sobie powrótu do jedzenia mięsa. Piszę jedynie o tym, że u mnie niejedzenie mięsa nie powstrzymało zachorowania na RZS.
      • volta2 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:15
        ja po zbadaniu czynnika reumatoidalnego, nie leczyłam się w ogóle, bo remisja przyszła na kilka lat. uderzyło bez przyczyny po paroletniej przerwie od stwierdzenia rzsu .

raczej w czasie tej remisji zażerałam się polskimi wędzonkami, żeby odreagować codzienne zażywanie kawioru na śniadanie przez kilka lat.
      • una_mujer Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 07:43
        U mojej koleżanki z Hashimoto dieta wegańska spowodowalła ustabilizowanie wyników na tyle, że koleżanka zaszła naturalnie w ciążę, na co wcześniej lekarze jej nie dawali szans.
        Na pewno nie jest to remedium na wszystkie choroby, ale jestem w stanie sobie ogicznie wytłumaczyć, że przy autoimmunologicznych są pokarmy, które wywołują pobudzenie układu odpornościowego - nie tak silne, żeby wykryły to testy na alergię, ale wystarczające, żeby pogorszyć stan chorego...
    • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 19:56
      A żeby tak konkretniej, moja przyjaciółka oparła się z AZS w szpitalu, co ona tam przeszła to przechodzi ludzkie pojęcie - sterydy na całe ciało, naświetlania, ból. W czasie terapii, owszem, poprawiło się, ale tylko terapia została przerwana i wszystko wróciło podwójnie. Powiedziała dość, rzuciła pszenicę, nabiał i mięso, i całe szitowe żarcie. Po kilku miesiącach jej skóra wyglądała jak pupa niemowlaka. Do tej pory tak się odżywia i nie miała nawrotów.
      Druga kumpela, podobna historia, ale tutaj wygrała z Hashimoto. A lekarka twierdzi, że to cud, albo potajemnie brała leki, bo przecież leczenie dietą to bujda!
      I na końcu ja, z poważnym schorzeniem żołądka, stan przednowotworowy, zmiana diety, ale tu również pracy (stres) i oto jestem. Szur w całej okazałości.
      Skutkiem ubocznym takiego "leczenia" jest duża i długotrwała utrata wagi, także miej się na bacznościwink
      • geez_louise Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 20:56
        Nie, żaden lekarz Ci nie powie, że w problemach z układem pokarmowym znaczenie ma dieta i stres. Żodyn.
        • madzioreck Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 22:50
          Ależ powie - że należy odżywiać się zdrowo, w sposób zbilansowany, i unikać słodyczy i alkoholu. Na tym kończy się wiedza większości lekarzy o żywieniu.
          • dr.amy.farrah.fowler Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:39
            Bo to wystarczy. Wszystko inne to pie*rzenie kotka za pomocą młotka.
            • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:41
              Mhm. A te przykłady tu wymienione to na pewno trolle🤣🤣
              Dziewczyny, jesteście przezabawne. Czasem wkurzające na tyle, że nie chce się tu zaglądać, ale jednak tak zabawne, że chęć uśmiania bierze górę 😁
              • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:42
                Ty chyba też lekarz😄
        • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 07:28
          Nie powiedziało. Trzech.
          • fitfood1664 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 15:36
            mnie dermatolog powiedział że dieta nie ma znaczenia big_grin DERMATOLOG !!! Bał się pewnie że już nie wrócę. I tak nie wróciłam, bo ktoś kto mówi takie rzeczy dobrym lekarzem byćnie może.
            BTW jak wygląda twoja dieta?
            • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 14.10.21, 12:16
              Brawo za rozsądek przy kretyńskiej dermatologsmile
              U nas to coś pomiędzy wegetariańska a wegańska. Z odzwierzecych jemy jajka i kozie sery raz na jakiś czas.
              Zero białego cukru, nigdy nie kupuję słodyczy ani przekąsek w sklepie, tak samo przetworzonych czy półproduktów, łącznie z tymi wege kiełbaskami, pulpetami etc. Pszenicę też odstawiłam, no chyba że teściowa zrobi pierogi wink tutaj nie jestem az takim radykałem.
              Nasz dwuipółlatek odżywia się tak jak my, OMGwink
      • kamin Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 21:05
        "Druga kumpela, podobna historia, ale tutaj wygrała z Hashimoto. A lekarka twierdzi, że to cud, albo potajemnie brała leki, bo przecież leczenie dietą to bujda!"

Bardzo wiarygodna historia zważywszy na fakt, że nie ma leków "na Hashimoto".
        • princesswhitewolf Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 21:10
          Leki sa, tylko nie lekow ktore skutecznie wylecza
          • ritual2019 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 07:45
            Jest treatment czyli suplementacja thyroxine. Proste i skuteczne, na swiecie lakarze rodzinni doskonale to kontroluja. A dieta zupelnie normalna, zbilansowana jak u kazdego.
            • mon_amour40 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 14:58
              Nie ma leków na Hashimoto!
              Hashimoto nie musi powodować niedoczynności tarczycy. Może powodować nawet przemijająca nadczynność…
    • madzioreck Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 07.10.21, 21:44
      Masz na myśli protokół? Tego nie stosowałam, ale kilka lat temu byłam dość długo na diecie eliminacyjnej na podstawie testów IgG. Stawy też mi dawały do wiwatu, ale u mnie głównie chodziło o wyciszenie alergii (astma, katar), bo za nic nie oddałabym zwierzaków wink Tak, pomogło, i na alergię i na stawy przy okazji. Lekarz był, oczywiście, sceptyczny, ale jednak badał mnie w środku sezonu pylenia (no i cały czas mieszkałam z moimi alergenami, zwierzaki, kurz) i objawów nie było, sam się nie mógł nadziwić. Mąż z chorobą jelit i potworną alergią na pyłki też odczuł dużą poprawę, tzn. leków na alergię nie bierze od czasu diety, a jelita są w stanie zadowalającym. Tak, żywienie jest ważne.
    • lot_w_kosmos Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 07:39
      Czytałam trochę, ale to za trudne.
      Może gdybym nie miała rodziny albo pracy, to bym i spróbowała choćby protokołu : mam kilka plamek bielaczych i hashimoto.
      Ale trzymać się tego żyjąc na obrotach między pracą i rodziną, przekracza moje możliwości.
      Endokrynolog zapytany o dietę powiedział, że jedynie poleca kiszonki plus pilnowanie poziomu selenu. Kazał mi zbadać selen, wynik jedt naprawdę ok. Pozwolił mi jeść orzechy brazylijskie , które uwielbiam, a miałam wobec nich obawy, bo tradycyjnie tu na forum ktoś straszył selenozą od tego. Lekarz to wyśmiał.
      • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 07:42
        Selenozą??? 🤣 Tu piszą jednak wariatki😄
        • lot_w_kosmos Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 07:52
          No, przeczytałam tu kiedyś że jak się je za dużo orzechów brazylijskich to można sobie podnieść selen do wartości toksycznych.
          Lekarz wyjaśnił że to niemożliwe przy zjedzeniu paczki 200 g na 2 tygodnie, ani nawet na tydzień.

Protokół odradził.

Natomiast kiszonki i selen zalecił.

Horoby autoimmunologiczne są okropne. Trudne do leczenia, bo trudne do zbadania.
          Jestem na grupie buelaczej, a to chyba najbardziej uciążliwa choroba auto.
          Ja mam małą plamkę na biodrze schowaną pod majtkami i kilka małych na dłoniach. I to od wielu lat. Mialam koło oczu ale po naświetlaniach znikły.
          Ale ludzie mają pełno, na twarzy, na całym ciele.
          Cierpią z tego powodu okrutnie i tam naprawdę próbują wszystkiego: suplementacji, diet, maści, terapi światłem.
          I niektórzy mają realne efekty.
          Ale tak naprawdę to nie wiadomo od czego bo nikt tegonie zbadał: czy od którejś z metod, czy po prostu organizm sam zdecydował że odpuszcza. Ale czemu?

I jak nie mam nic do lekarzy, 5ak mogę powiedzieć, że bielactwo mimo strasznych skutków psychicznych, jest całkowicie lekceważone przez lekarzy i świat medyczny.
          • ritual2019 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 08:52
            Ale tak naprawdę to nie wiadomo od czego bo nikt tegonie zbadał: czy od którejś z metod, czy po prostu organizm sam zdecydował że odpuszcza. Ale czemu?

Wlasnie dlatego nie ma skutecznych lekow na choroby autoimunologiczne bo sa nieprzewidywalne i nieznane sa do konca przyczyny. Czasem poprostu organizm przestaje niszczyc organy ktore zaczal.
            • lot_w_kosmos Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 09:32
              Też tak uważam.
              Ale wiesz - jak ktoś choruje to szuka sposobu.
              Ja się przyglądam, bo mam komfortową sytuację. Mam kilka małych plamek które ledwo widac od kilku kat bez zmian. Mam hashimoto , które objawia się bardzo wysokimi przeciwciałami ale mam na ysg bardzo ładny ibraz tarczycy i hormoby cały czas w normie. Tsh 1.67.
              Ale rozumiem ludzi, którzy cierpią. Rozumiem matkę 13latki, której połowa twarzy i dłoni w kilka tygodni zrobila się biała.
              Ludzie chwytają się wszystkiego.
              Suplementuja różnymi rzeczami. Diet szukają.
              A świat medyczny autoimmunologiczne choroby lek-ce-wa-ży.
              Bo zwykle nie bolą i nie prowadzą do śmierci.
              N8e licząc RZS czy mocnego ataku łuszczycy.
              • ritual2019 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 09:39
                Medycyna ich nie lekcewazy, poprostu mechanizm jest bardzo skomplikowany ale caly czas prowadzi sie prace. Moj syn ma niedoczynnosc tarczycy, bierze hormon i dziala ok. Diete ma normlana, je wszystko. Ja wybieram EBM a nie szurow ktorzy maja swoje teorie nie poparte dowodami na dzialanie. Takie diety moga wyrzadzic sporo zlego zwlaszcza u dzieci nie powinno sie tego stosowac. Dorosly ryzykuje i bierze to na siebie. Ja wiem ze trudno zaakceptowac zwlaszcza rodzicom ze nie ma leku, ze medycyna nie wyleczy a jedynie zalagodzi czy przystopuje ale jednak trzeba kierowac sie rozsadkiem.
                • lot_w_kosmos Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:01
                  No wiem. Coś tam się robi, bada.
                  Na bielactwo tez jest już w Stanach maść- w końcówce testów.
                  W Polsce yesty właśnie trwają od roku.
                  Prawdopodobnie za rok będzie można ją kupić. Skuteczność na poziomie 70%.

Ale to nadal leczenie objawu. Jak w łuszczycy czy rzs.

Znalezienie przyczyny dla której organizm postabawia u niektorych zniszczyć jakieś komórki czy irgqny chyba jeszcze potrwa.
                  A wyłączenie tego mechanizmu nastręczy kolejnych poszukiwań.
                • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:59
                  A jakiej to diety nie powinno się stosować wg Pani dochtor?
                  • fitfood1664 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 15:39
                    odstawienia syfiastego żarcia, bo to bombelka zestresuje
    • gdanskamarylka Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:07
      Wszystko jest trucizną i nic nie jest trucizną. Tak, dieta ma wpływ na zdrowie, bo nadmiar syfiastego żarcia szkodzi jak skurczysyn, ale samo odstawienie nabiału, glutenu, węglowodanów, czegoś tam jeszcze, bo akurat taka moda i żywienie się kiełkami nie jest magicznym sposobem na zdrowie.
      • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:35
        Nie jest, to chyba oczywiste. Ale może znacząco pomóc.
        • fortalesa Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 11:15
          Czytam Twoje wypowiedzi w tym wątku - operujesz truizmami, nie przedstawiasz konkretów. To że wartościowa dieta jest ważna, i lekarz tego nie mówi bo jest to oczywiste. Tak samo jak przy każdej okazji nie mówi, nie pal, nie zażywaj narkotyków, nie pracuj przy azbeście itd. Chodzi mi o doświadczenia osób, które przy chorobach autoimmuno stosują specyficzną dietę i mają efekty. Jedna forumka opisała, że po protokole AIP można było odstawić metatroksat. Inne natomiast mimo diety mają objawy czy nawet zaostrzenie choroby. Czyli efekt placebo tutaj mamy.
          • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 11:24
            Przedstawiłam trzy konkrety, trzech różnych przypadķów, w których dieta, nazwijmy to eliminacyjna, przyniosła pożądany efekt = choroba się cofnęła.

Nie podam konkretnego przepisu, bo on dla każdego jest inny, przecież każdy jest inny i służy i szkodzi mu co innego.
            Jeden po alko rzyga, inny nawet kaca nie miał.

Nigdy natomiast nie zgodzę się ze stwierdzeniem, że dieta nie może poprawić zdrowia.
            • dr.amy.farrah.fowler Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 12:08
              To są konkrety z gatunku "sąsiad zjadł kisiel i tydzień później dostał zawału, ergo, spowodował zawał". Nie uczyli w szkole o błędzie logicznym Post hoc ergo propter hoc?
              • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 12:26
                Autorka pyta -"Czy stosujecie takie diety przy chorobach autoimmuno (jaknp. RZS). Widzicie różnicę, warto - poprawia się stan, wyciszają rzuty?"

Ja (i inne) odpowiadamy - tak, stosujemy, tak, widzimy różnicę, tak poprawia się stan, tak, mamy takie doświadczenia.

Ale przyszło kilka takich, dla których jak na pubmedzie nie napisali to znaczy, że nie istnieje. I się zaczęło.
                • dr.amy.farrah.fowler Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 12:32
                  Na zrozumienie, jak działa EBM (badania na dużych próbach, żeby wykluczyć wpływ innych czynników, predyspozycje genetyczne, wpływ środowiska itp.) też jesteś za tępa?

(Choroby autoimmunologiczne tak mają, że się nasilają i ustępują same z siebie).
                  • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 13:20
                    A gdzie "debilko"?!
                    No wiesz, zawiodłam się na Tobie.
                • fortalesa Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 15:20
                  ale jaka choroba ci się wyciszyła, po jakiej diecie? nie mówię o alergiach, gdzie jak się odstawi czynnik alergizujący to jest lepiej, bo to wiedza powszechna. Mówię o ciężkich chorobach autoimmunologicznych jak RZS czy twardzina.
                  • fitfood1664 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 17:26
                    mojej koleżance z pracy stanowczo się poprawiło po diecie bgbmbc a cierpiała na sile bóle w związku z RZS, niestety pociąg od fraises tagada był silniejszy niż ból i objawy wróciły po odejściu od diety
                  • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 14.10.21, 12:22
                    Opisałam trzy przypadki powyżej.
      • homohominilupus Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 10:37
        Amen
      • fitfood1664 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 15:38
        nie jest sposobem na zdrowie dla kogoś kto za skarby nie może wyrzec się pewnych rzeczy, choćby mu i szkodziły
    • mon_amour40 Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 15:06
      Dieta nie pomogła ale bardzo pomogło ograniczenie do minimum stresu, wyprowadzka za miasto i współpraca z psychologiem. Choroba autoimmunologiczna bardzo przystopowała i odstawiłam większość leków.
      Poza alergiami, nietolerancjami, chorobami metabolicznymi wykluczanie określonych produktów nie uzdrowi. Próbowałam różnych diet „przeciwzapalnych” i efektem były wyłącznie niedobory.
      • fortalesa Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 08.10.21, 15:22
        ok, dziękuję za tę odpowiedź - tego się obawiam, że dieta eliminacyjna, zwłaszcza że córka intensywnie rośnie, może zrobić więcej złego niż korzyści
        • magdamajak Re: choroby autoimmunologiczne - dieta przeciwzap 14.10.21, 12:15
          Chciałam tylko zauważyć, że wszystkożercy również mają niedobory.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka