Dodaj do ulubionych

Czy da się,? Kulinarnie

08.10.21, 23:25
Zrobić dobra wątróbkę drobiowa bez próbowania? Nigdy nie robiłam. Jako dziecko zostałam nią na siłę nakarmiona w przedszkolu. Wymiotowałam dwa dni. Od tego czasu sam zapach mnie mdli. Ale jest u mnie na weekend mój tata,, który bardzo mi pomaga i on ja uwielbia. Rzadko je bo mama nie lubi. Chciałabym mu jutro zrobić na obiad ale po pierwsze nie wiem jak, po drugie nie spróbuję. Będę wdzięczna za rady.
Obserwuj wątek
    • kropkaa Re: Czy da się,? Kulinarnie 08.10.21, 23:30
      Kiedyś na forum Kuchnia Bene Gesserit podawała świetny przepis na paté z wątróbki. Robiłam ja, robiła moja koleżanka. Wiem, to nie klasyczna wątróbka, ale tacie by smakowało i można nie próbować.
    • daniela34 Re: Czy da się,? Kulinarnie 08.10.21, 23:42
      My najczęściej robimy wątróbkę z cebulą i jabłkami. I doprawiamy ją dopiero na talerzu, czyli próbowanie można spokojnie ominąć.
      Watrobkę trzeba oczyścić z pęcherzyków żółciowych, wrzucić do mleka na minimum godzinę, osuszyć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Obsmaża się na sporym ogniu, zmniejsza ten ogień, wrzuca pokrojoną cebulę i jabłko i jeszcze chwilę podsmażasz. Możesz dać trochę majeranku na tym etapie-na oko. Watróbka jest gotowa kiedy ją nakłujesz i nie wypływa krew.
      • aqua48 Re: Czy da się,? Kulinarnie 09.10.21, 16:25
        daniela34 napisała:

        > Watrobkę trzeba oczyścić z pęcherzyków żółciowych, wrzucić do mleka na minimum
        > godzinę, osuszyć i smażyć na rozgrzanym tłuszczu.

        Ja obieram jeszcze dodatkowo z wszystkich błonek i wrzucam do wody którą co pół godziny zmieniam.


        > Obsmaża się na sporym ogniu, zmniejsza ten ogień, wrzuca pokrojoną cebulę i jabłko i jeszcze chwilę podsma
        > żasz.

        Ja najpierw podsmażam cebulę w półtalarkach, a dopiero do takiej cebuli wrzucam partiami wątróbkę, osączoną na sitku, smażę, starannie przewracając każdy kawałek z dwóch stron i na talerzu (inaczej twardnieje) solę i posypuję pieprzem. Widać kiedy wątróbka jest usmażona bo.. jest przysmażona na brązowo i nie wydziela się krew. Nie próbuje jej się z patelni. ale można przekroić kawałek na pół, w środku powinna być różowa.
    • szczypawka100 Re: Czy da się,? Kulinarnie 08.10.21, 23:42
      Wątróbkę drobiową oczyszczoną i osuszoną obtocz w mące- nie sól,smaż na oleju,krótko tylko do zrumienienia. Osobno zeszklij i zrumień cebulę,włóż wątróbkę, posól, popieprz, krótko podduś. Możesz dodać majeranku. Na ok.1/2 kg. wątróbki: łyżka mąki,1-2 cebule, bardzo płaska łyżeczka soli. Ew.jablko. Dasz radę bez próbowania smile
    • taje Re: Czy da się,? Kulinarnie 09.10.21, 00:11
      Ja ostatnio robiłam sałatkę z wątróbkami na ciepło i wyszła bardzo dobra bez próbowania (choć ja akurat b. lubię wątróbkę). To jest przepis z Jamiego Olivera - podsmażasz na łyżce oliwy boczek w cieniutkich plastrach, 400 g wątróbki i świeży rozmaryn, po 3 minutach solisz, pieprzysz, dodajesz 125 ml Marsali (albo jak nie masz to sherry albo porto) i łyżeczkę konfitur malinowych i chwile gotujesz aż wszystko zgęstnieje i zacznie lekko przywierać. Po zdjęciu z ognia dodajesz 2 łyżki jogurtu naturalnego. Do tego sałatka z mieszanych liści sałat, z kiełkami i bardzo cienko pokrojonymi na plasterki czerwoną cebulą, marchewką, 1/2 ogórka i posiekaną natką pietruszki, dresing z oliwy, soku z cytryny, trochę octu balsamicznego; posypane pokruszoną fetą. Wyszło bardzo dobre bez próbowania. Nie moczyłam w mleku ani nie obtaczałam w mące. Ale nie jest to do końca polski smak (wątróbka z boczkiem, jogurt na koniec, nie ma smażonego jabłka ani cebulki) więc nie wiem czy Twojemu tacie podejdzie.
    • mysiulek08 Re: Czy da się,? Kulinarnie 09.10.21, 00:44
      z grubsza to mniej wiecej jak wyzej, ale watrobka w obroce termicznej jest niesforna, raz zapach a dwa potrafi niezle usyfic plyte, wiec technike mam taka
      watrobke oczyszczasz, mozesz namoczyc w mleku ale musu nie ma, na patelnie olej, tak zeby byla patelnia pokryta ale watrobka w oleju nie plywala, wkladasz watrobke na zimny ! olej ( bez obtaczania w mace), przykrywasz patelnie i dusisz okolo 1o min, potem zwiekszasz plomien / sile grzania i rumienisz watrobke ruszajac patelnia, ktora jest caly przykryta, jesli tato lubi lekka krwista to jest gotowa, jesli bardzie wysmazona to chwile jeszcze dusisz

      w rondelku roztapiasz maslo z olejem, dajes cebule pokrojona w piorka, dobra jest czerwona, albo cebulka se szczypiorem, dusisz do miekkosci, solisz, solidnie pieprzysz, koniecznie majeranek i pieprz ziolowy, ktory daje fajny aromat, cebuli musi byc duzo 😊

      watrobki jako takiej w czasie obrobki cieplnej sie nie przyprawia a juz napewno nie soli, wiec cala dobroc smaku jest w cebuli

      jak zostaje watrobki i cebuli to mozna to zmiksowac, dodac troche koniaku i smietanki, wychodzi calkiem dobre smarowidlo do szybkiego zuzycia

      nie robie z jablkiem bo nie lubie ale chlust zubrowki jest calkiem ok
    • mia_mia Re: Czy da się,? Kulinarnie 09.10.21, 06:05
      Jedyne podroby jakie lubię to wątróbka, ale nigdy nie robiłam, z tego co sprawdzałam w internetach jak mi przeszło przez myśl, żeby zrobić to nie jest specjalnie skomplikowane i nie trzeba próbować. W takim barku koło pracy jest czasami wątróbka po tykocinsku, z rodzynkami, całkiem smaczna, mam też ochotę na wątróbkę z jabłkami, ale nigdy nie jadłam. Wątróbka ma swój mocny smak, a takie dania ciężko zepsuć i wiele nie potrzebują, a dosolić można na talerzu.
    • extereso Re: Czy da się,? Kulinarnie 09.10.21, 07:07
      Ja, za radą pani sprzedającej w rzeźniku wstawiam do piekarnika, skropiona oliwą i nakłuta, plasterki jabłka i cebuli. Sól i pieprz już na talerzu. Nie ma babrania,a bardzo smaczna. Najpierw 200 stopni kilka minut a potem 180.
    • qwirkle Re: Czy da się,? Kulinarnie 09.10.21, 07:28
      Albo zrób tak (wujek robił z baraniej wątróbki, ja robię z drobiowej) :

      Na patelnię włóż trochę masła/oleju, wrzuć siekany/przeciśnięty przez praskę czosnek (dużo, my lubimy), jak zacznie pachnieć, wrzuć watróbkę. Obsmaż z każdej strony, aż zmieni kolor. Podlej winem/octem winnym (jedno chluśniecie - ma być mokre, ale nie pływać zanadto. Odparować. Doprawić solą i pieprzem.

      Podawać z sałatą, najlepiej w sosie vinegret.
    • mamtrzykotyidwa Re: Czy da się,? Kulinarnie 09.10.21, 12:23
      Usmaż cebulę na oleju, broń boże nie solić.
      Jak już tata u ciebie będzie i będzie miał jeść, to podgrzej cebulę, wrzuć wątróbkę i ciągle mieszając doprowadź do tego, aby nie była surowa. Poznasz po tym, że z przekrojonego łyżką kawałka nie będzie wyciekała krew(no, chyba że tata lubi krwistą), możesz większe kawałki przekroić w czasie smażenia, to szybciej będą gotowe. Podsmażyć tylko do utraty surowizny, jak najkrócej. Nie solić w trakcie smażenia, bo się zrobi twarda. Tata posoli i popieprzy sobie według uznania na talerzu. Z ziemniaczkami pycha.
    • allijja Re: Czy da się,? Kulinarnie 09.10.21, 16:27
      ja z reguły nie próbuje dań. Nie lubię. No..jeszcze zupy to tam sobie spróbuje ale np. mięso? to jak?
      ja nie lubie podrobów w ogóle. Rzadko ale robie wątróbke dla męża - i też nie próbuję. Mam książkę Kuronia, Macieja. Z niej biore przepis.
      Spróbuj wg tego przepisu
      smażona wątróbka - wszystko dokładnie wytłumaczone.
      U Macieja na koniec, oprócz soli, dodaje sie majeranek i przeciśnięty czosnek - tak po wierzchu wątróbek smaruje.
      Wątróbka drobiowa jest delikatna i, z tego co wiem, jej nie trzeba moczyc w mleku i tego nie robie. Moczyc powinno sie wątróbke wieprzową itd.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka