Dodaj do ulubionych

gruszki w occie

11.10.21, 11:00
czy ktoś może mi dopomóc? przepis z przed lat 40. Bez wątpienia były tam gruszki (bardzo dziwne małe gruszki okrągłe z ogonkami) ocet i cukier. gruszki były kompletnie niejadalne na surowo. produkt finalny to były te gruszki które robiły się mięsiste i cukrowate w czerwonym octowym syropie. Babcia ma lat 100 wszystko robi na czuja mówi ze mam gruszki z zalewie octowej cos tam cos tam (ugotować?) ojciec mój tez średnio pomocny bo upiera się ze mam złe gruszki.
Jak mam ta zalewę robic?
Obserwuj wątek
      • ichi51e Re: gruszki w occie 11.10.21, 11:11
        mój ojciec upiera się ze bergamotki... ja mam jakieś jeszcze inne ale moim zdaniem to są te bo jak w zeszłym roku jedna zjadłam to smakowała właściwie...
        • szmytka1 Re: gruszki w occie 11.10.21, 11:14
          hmmm bergamotki nie są chyba takie małe, żeby dały się z ogonkiem pakować w słoiki? Jak już wypróbowałaś swój przepis i ci smakowało, to rób, co tam ojca uwagi, Niech on zrobi swoje konkurencyjne gruszki wink
          • ichi51e Re: gruszki w occie 11.10.21, 11:18
            no właśnie nie wypróbowałam bo ja to tylko jadłam gotowe uncertain mój ojciec może się nie znać bo to była jakaś dziadowska grusza po niemcu która rosła u nich w ogrodzie i o której mówili ze to bergamotka. a co to było faktycznie to nie sprawdzisz. Moim zdaniem oświaty które znalazłam to właśnie takie same.
    • siwa-faryzeuszka Re: gruszki w occie 11.10.21, 11:16
      jak nie zapomnę to zadzwonię do mamy i się upewnię, bo coś mi się kołacze, że być może należałoby do tej zalewy cukrowo-octowej dodać goździki/wbić w jedną gruszkę?
      przypuszczam że każda twarda gruszka się nada.
      • daniela34 Re: gruszki w occie 11.10.21, 11:18
        No daje się goździki, cynamon (cynamon mógłby tłumaczyć czerwonawą barwę zalewy, ewentualnie- babcia używała czerwonego octu winnego), czasem nawet pieprz i ziele angielskie. Co komu w duszy gra.
        • siwa-faryzeuszka Re: gruszki w occie 11.10.21, 22:37
          ichi51e napisała:

          > będę szalenie wdzięczna. to by tłumaczyło kremówka syropowatosc tej zalewy

          już wszystko wiem o zalewianiu gruszek! smile
          po zasięgnięciu wiedzy u źródła wnioskuję, że gruszki nie były w zalewie octowej, tylko w syropie z dodatkiem octu. mam dwa przepisy:
          1. zalewa - wykonuje się ją z octu 4-5% (rozcieńczasz sklepowy 10% w stosunku 1:1). gotujesz wodę z cukrem, laską cynamonu i goździkami (ilość cukru taka, żeby tobie smak pasował, ja bym pewnie dodała miodu, najchętniej gryczanego, wiem że temperatura niszczy właściwości, ale aromat zostaje, ewentualnie dodałabym go na samym końcu), dodajesz ocet.
          gruszki - matka poleca bergamoty, przekroić, wypestkować, krótko zblanszować, ostudzić. zalać gorącą zalewą. włalaszek, gotowe. oczywiście można zakręcić i postawić do góry dnem, jeśli chce się przechować, żeby się ładnie zassały.

          2. syrop - wszystko podobnie, tylko dodajesz tyle cukru, żeby... zrobił się syrop. matka twierdzi, że do syropu ocet powinien być już słabszy, czyli tak ok. 4% ale nie więcej, może być mniej, żeby to nie było zbyt kwaśne. tak samo, cynamon w lasce i goździki. gruszki blanszujesz, zalewasz i ponownie włalaszek.

          A potem nam zeszło na śliwki w occie. Węgierki. Ostatnio mają dobre w warzywniaku, chyba zrobię... B)
    • szafireczek Re: gruszki w occie 11.10.21, 13:29
      Podaję za M. Kuroniem - Kuchnia Rzeczypospolitej Wielu Narodów
      1 kg gruszek
      200 g cukru
      60-70 ml octu winnego 6%
      pół łyżeczki kwasku cytrynowego
      kilka ziaren pieprzy, ziela angielskiego, goździków
      Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne i włókna wraz z ogonkiem. Wkładamy do wrzątku z kwaskiem cytrynowym i obgotowujemy 3-5 minut zależnie od ich twardości. Następnie przekładamy łyżka cedzakową do wyparzonych słoików. Przygotowujemy marynatę. Mieszamy 250 ml przegotowanej, ostudzonej wody z octem i cukrem.
      Do każdego słoika o pojemności ok. pół litra wrzucamy po 3 ziarna pieprzu i 3 ziarna ziela angielskiego
      oraz 2 goździki. Zalewamy całość marynatą. Zakręcamy i odstawiamy w chłodne miejsce
      • szafireczek Re: gruszki w occie 11.10.21, 13:38
        Aha - to samo źródło:
        druga zalewa (inny smak)
        350 ml octu winnego 6%, 350 ml wody, 250g cukru, skórka otarta z 1/2 cytryny (wcześniej dobrze wyszorować i umyć - można terz nie ścierać, tylko cienko obrać i też pokroić w paseczki), 6 goździków, 2 cm korzenia imbiru obranego i pokrojonego w cienkie paseczki, 5 cm kawałek kory cynamonowej, szczypta utartej gałki muszkatołowej.
        i nieco inna technika z gruszkami - w przepisie są klapsy (1 kg).

        Wlewamy do rondelka ocet, wodę,dodajemy imbir, skórkę z połowy cytryny, cynamon i szczyptę gałki muszkatołowej. Zagotowujemy i odstawiamy do ostudzenia.Gruszki obieramy, kroimy na pół, usuwamy z nich gniazda nasienne oraz włókna wraz z ogonkiem. W każdą gruszkę wbijamy jednego goździka i wkładamy do marynaty. Gotujemy gruszki w marynacie na małym ogniu 8-10 minut. Owoce przekładamy do wyparzonych słoików. Zalewę gotujemy jeszcze 20 minut, następnie wlewamy ją do słoików z gruszkami, tak żeby były
        całkowicie przykryte. Słoiki zamykamy, odstawiamy do ostudzenia.
    • 1012ja Re: gruszki w occie 19.10.21, 19:11
      Zawsze robię z tego przepisu. Właśnie takie małe z ogonkami. U mnie są w sierpniu. Polecam skorzystać w przyszłym roku.
      Robiłam też z bergamutek. Wyszły ok.
      • ichi51e Re: gruszki w occie 19.10.21, 19:22
        wydaje się ze to podobny przepis bo mój ojciec cos podobnego zeznawał gdy przycisnęłam (zwłaszcza o tym ze te gruszki w tym syropie należy zagotować az będą szkliste (tyle ze on twierdził ze to może i być godzina na małym ogniu) bardzo dziękuje zdjęcie zachowam

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka