Dodaj do ulubionych

..IKP - kto co widzi..?

14.10.21, 19:35
Tzn. czy każdy z lekarzy, dowolnej specjalności przepisując lek lub wydając skierowanie, widzi np. inne zaordynowane leki lub (nie)wykorzystanie recepty zleconej przez niego bądź innego lekarza..?
Kto wie?
Obserwuj wątek
    • katie3001 Re: ..IKP - kto co widzi..? 14.10.21, 19:45
      W opcjach sa ustawienia dostępnosci danych dla innych
      • paskap Re: ..IKP - kto co widzi..? 14.10.21, 20:08
        O właśnie tez mnie to ciekawi. Ostatnio myśle o wizycie u psychologa lub psychiatry i zastanawiam się czy dla innych lekarzy będzie ono widoczne. Np mój dermatolog widzilal, ze byłam szczepiona przecież covid
        • india-mia21 Re: ..IKP - kto co widzi..? 14.10.21, 20:32
          Będzie wiedział. Szczepienie jest widoczne w eWUŚ
          • katie3001 Re: ..IKP - kto co widzi..? 14.10.21, 20:46
            A czy ewus widzi kazdy lekarz? Nawet na wizycie prywatnej?
            • india-mia21 Re: ..IKP - kto co widzi..? 14.10.21, 21:28
              Jeśli na wizycie prywatnej będzie potrzeba wystawienia leku, który można np zrefundować, to wtedy musi sprawdzić czy pacjent jest ubezpieczony (i sprawdzi w eWUŚ).
        • georgia.guidestones Re: ..IKP - kto co widzi..? 15.10.21, 15:40
          paskap napisała:

> O właśnie tez mnie to ciekawi. Ostatnio myśle o wizycie u psychologa lub psychi
          > atry i zastanawiam się czy dla innych lekarzy będzie ono widoczne. Np mój derma
          > tolog widzilal, ze byłam szczepiona przecież covid
          Psychoterapii prywatnej tam nie uwzgledniają. A psychiatra może wystawic recepte i sama recepta sie pojawi, tylko trzeba byloby sie przekilkac zeby sprawdzic, na jakie leki.
    • zonda-m Re: ..IKP - kto co widzi..? 14.10.21, 20:24
      Nie. Niektórym osobom możesz sama ustawić, co widzą.
      • chlodne_dlonie Re: ..IKP - kto co widzi..? 15.10.21, 10:13
        Ok, a gdzie dokładnie na profilu znajdę tę zakładkę (?) do ustawień..?
        Podpowiedz, proszę, bo nie umiem znaleźć.
        • semihora Re: ..IKP - kto co widzi..? 15.10.21, 11:37
          Zakładka Uprawnienia.
          • chlodne_dlonie Re: ..IKP - kto co widzi..? 15.10.21, 13:51
            Dzięki smile

Weszłam i widzę, że należy (chyba..?) wybrać opcję 'Przyznaj dostęp', aby te dane (skierowania, recepty, ich stan realizacji itp.) były widoczne dla lekarzy czy farmaceutów, czy tak..?
            Z default'u nie są one widoczne..?
    • mia_mia Re: ..IKP - kto co widzi..? 14.10.21, 20:37
      Też mnie to ciekawi, chociaż mam inne pytania. Czy lekarz pierwszego kontaktu będzie widział skierowanie na oddział, które jest w systemie? Mam skierowanie od lekarza z prywatnej poradni, nie chcę kłaść się do szpitala, chcę iść do poradni przyszpitalnej, badać się ambulatoryjnie, przynajmniej do czasu badań inwazyjnych, potrzebuję do tego skierowania.
      Czy jeśli z tego skierowania na oddział nie skorzystam szpital może w przyszłości odmówić przyjęcia, jak długo ewentualnie będzie je widać?
    • aguha Re: ..IKP - kto co widzi..? 15.10.21, 09:00
      Ostatnio byłam zaskoczona, jak zalogowałam się do IKP. Znalazłam informację o rozpoznaniu, jakie postawił lekarz na wizycie w poradni reumatologicznej (NFZ). Była to moja pierwsza wizyta i wydawało mi się, że do postawienia diagnozy jest daleka droga. Ciekawa jestem, czy tylko ja widzę to rozpoznanie, czy dostęp do tego mają lekarze innych specjalności?

• xantostrephomonas Re: ..IKP - kto co widzi..? 15.10.21, 11:26
        Lekarz musi wpisać rozpoznanie, żeby NFZ sfinansował wizytę. W czasie kolejnych wizyt, po badaniach wykluczy lub potwierdzi, ale bez kodu ICD-10 choroby ani rusz
        • aguha Re: ..IKP - kto co widzi..? 15.10.21, 11:35
          Bardzo dziękuję za wyjaśnienie. Mam nadzieję, że wstępne rozpoznanie się nie potwierdzi. Aż tak źle się nie czuję 🤔🥵
    • grrrrw Re: ..IKP - kto co widzi..? 15.10.21, 12:02
      Konkretnie - czy lekarz widzi na czymkolwiek (ZIP IKP EWUŚ ...) czy jestem zaszczepiony i na co?
      • zonda-m Re: ..IKP - kto co widzi..? 15.10.21, 13:39
        Tylko covid.
        • grrrrw Re: ..IKP - kto co widzi..? 15.10.21, 13:43
          na ewusiu ?
    • extra_strong Re: ..IKP - kto co widzi..? 11.12.21, 16:51
      Konkretnie - podczas wizyty prywatnej była wystawiona e-recepta. Jest widoczna na IKP. Czy jakikolwiek lekarz-specjalista ja widzi? Czy tylko lekarz rodzinny?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka