Dodaj do ulubionych

Szkolne zakazy

• fogito Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 13:02
      Napić sie tak ale wyjsc juz nie.
    • zuzanna_a Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 13:21
      wodę w szklance to nawet papież ma w zanadrzu jak msze prowadzi więc przeginka i to niezła.

choć w klasie u najmlodszego faktycznie było moment że zabraniali ale to dzieci bawiły się i pstrykały bidonami non stop dla fanu i popijali całą lekcję bez przerwy i ustalili ze wszyscy co 15 min robią łyka wody. ale wydurniali się wiec to zrozumiałe. normalnie pozwalają.
    • kotejka Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 15:20
      w klasie, ktorą ja prowadze - nie wolno
      pijemy zaraz po dzwonku - zawsze przypominam przed lekcją
      i siusiamy tez - zanim wejdziemy do klasy przypominam, zanim się rozsiądąi przygotują to już wysiusiani i gotowi do lekcji
      mam niską tolerancje na hałas i ogolna rozpierduche
      rowniez temperowka ma byc z pojemniczkiem, zeby do smietnika nie lazic tongue_out
      jezeli kogos bardzo przycisnie - trudno
      nie zabraniam
      ale po 3 wyjsciach w tygodniu podczas lekcji rozmawiam z rodzicami
      sytuacja awaryjna mozesie zdarzyc raz, dwa
      to nie moze byc regula
      traca na tym dzieci
      inne rowniez
    • krolewska.asma Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 16:13
      U mnie nie mogą pić ale to szkoła na Zachodzie wychowująca naród pracujący a nie jakieś słabe lelije które nie mogą 45 min wytrzymać bez picia……smile

A kto w ogóle sprząta jak dziubdzusię porozlewają w klasie kole albo Kubusia?
      • annaboleyn Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 16:18
        krolewska.asma napisała:

> U mnie nie mogą pić ale to szkoła na Zachodzie wychowująca naród pracujący a ni
        > e jakieś słabe lelije które nie mogą 45 min wytrzymać bez picia……smile
        >
        > A kto w ogóle sprząta jak dziubdzusię porozlewają w klasie kole albo Kubusia?

U nas mogą pić, bo to szkoły wychowujące pracowników umysłowych, nie machających młotem w kamieniołomie, którzy przerwy mają wyznaczane przez strażnika więziennego.
        Dodatkowo uczymy dzieci sprzątać po sobie i nie dajemy im słodkiego syfu typu Kubuś.
        Przykro mi, że u Ciebie jest inaczej!

(Nie mogłam się powstrzymać wink)
      • kub-ma Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 16:28
        Sprzątają dzieci, podczas lekcji smile
        • annaboleyn Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 16:47
          kub-ma napisała:

> Sprzątają dzieci, podczas lekcji smile
          >
          No i bdb. Uważam, że po trzech jazdach na dyżurnym mopie czwarte "przypadkowe" wylanie wody poważnie przemyślą.
          Ale ja z tych, co zachęcała trenera mojego sześcioletniego dziecka, żeby nie dał się zwieść niewinnym ócz błękitem i trzymał obiekt krótko przy twarzy wink I to działa. W szóstek klasie miały już za sobą ten niezwykle trudny etap, żeby wypić kilka łyków wody bez plucia, charczenia i rozlewania dookoła. Było ciężko, ale dały radę! wink
    • zerlinda Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 16:34
      Skoro twój syn nie potrafi napić się po cichu tylko piję jak prosię, to pewnie stąd ten zakaz. Może poćwicz z nim w domu jak należy pić? Co do WC się nie wypowiem, ale to musi być naprawdę dobra klasa i szkoła skoro strach uczniów wypuścić na lekcji.
      • little_fish Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:01
        A skąd ci się wzięło, że pije jak prosię?
      • bergamotka77 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:29
        Porąbało cię? Pije dużo i nie robi bezgłośnie bo musi przełykac. To jest facet 50 kg i potrzebuje trochę wody, zwłaszcza w sezonie grzewczym a nie lyczek. Sama pij po cichu.
        • annaboleyn Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 18:11
          bergamotka77 napisała:

> Porąbało cię? Pije dużo i nie robi bezgłośnie bo musi przełykac. To jest facet
          > 50 kg i potrzebuje trochę wody, zwłaszcza w sezonie grzewczym a nie lyczek. Sa
          > ma pij po cichu.
          >

Nie nauczyłaś dzieci przełykać napojów bez bulgotania i hałasu? To jest do wypracowania, jeżeli ktoś ma z tym trudności. I dla większości ludzi nie stanowi problemu.
          Owszem, Twoja rozmówczyni pewnie pije po cichu. To normalne. Picie z hałasem - nie. Zdumiewają mnie Twoje kłopoty w tej kwestii. I zaczynam rozumieć obostrzenia wobec Twojego dziecka. Choć jedenastolatka juz wypada nauczyć pewnych reguł.

• hiacynta.bukiet123 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 18:57
          bergamotka77 napisała:

> To jest facet 50 kg i potrzebuje trochę wody, zwłaszcza w sezonie grzewczym a nie lyczek. Sama pij po cichu.

Jestem baba 60kg i nie mam najmniejszego problemu z piciem po cichu. Zdecydowana większość ludzi również nabyła tę umiejętność.
          • annaboleyn Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:02
            hiacynta.bukiet123 napisała:

> Jestem baba 60kg i nie mam najmniejszego problemu z piciem po cichu. Zdecydowan
            > a większość ludzi również nabyła tę umiejętność.

Też tego nie pojmuję, wiem, że bywają osoby, które (czy to nie jest przypadkiem na skutek inaczej ukształtowanego podniebienia?) piją głośno i bulgotliwie, mieliśmy w rodzinie takiego malucha, kilka lat trwało (razem z zajęciami u logopedy) uczenie go prawidłowej wymowy i - między innymi - picia bez hałasu, ale poza tym wszystkie spotkane przeze mnie przypadki bulgotania i głośnego przełykania przy piciu z butelki czy szklanki wynikały z pośpiechu, picia wielkimi łykami itp. I tego się dzieci oduczało. Raz, że niebezpieczne, dwa - nieeleganckie smile
        • elf1977 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:02
          bergamotka77 napisała:

> Porąbało cię? Pije dużo i nie robi bezgłośnie bo musi przełykac. To jest facet
          > 50 kg i potrzebuje trochę wody, zwłaszcza w sezonie grzewczym a nie lyczek. Sa
          > ma pij po cichu.
          >
          Niech jeszcze mlaszcze, puszcza na głos mąki i beka...co będzie sobie żałował.
          • elf1977 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:03
            elf1977 napisała:

> bergamotka77 napisała:
            >
            > > Porąbało cię? Pije dużo i nie robi bezgłośnie bo musi przełykac. To jest
            > facet
            > > 50 kg i potrzebuje trochę wody, zwłaszcza w sezonie grzewczym a nie lycz
            > ek. Sa
            > > ma pij po cichu.
            > >
            > Niech jeszcze mlaszcze, puszcza na głos mąki i beka...co będzie sobie żałował.
            Bąki
            • bergamotka77 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:30
              Następna nauczycielka na poziomie. Nie skomentuję litościwie twojego wpisu. Jak w polskiej szkole ma być normalnie jak mamy takich nauczycieli? Zero życzliwości dla uczniów. Jakby pracowali za karę.
              • elf1977 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:34
                bergamotka77 napisała:

> Następna nauczycielka na poziomie. Nie skomentuję litościwie twojego wpisu. Jak
                > w polskiej szkole ma być normalnie jak mamy takich nauczycieli? Zero życzliwoś
                > ci dla uczniów. Jakby pracowali za karę.
                > następna mamusia, która czyta wybiórczo i kobcentruje się tylko na swoim dziecku. O mnie się nie martw, przez 20 lat nie było na mnie żadnej skargi.
                • bergamotka77 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 21:31
                  Może się boją, że się na ucznia uwezmiesz i wolą siedzieć cicho.
                  • elf1977 Re: Szkolne zakazy 20.10.21, 06:08
                    bergamotka77 napisała:

> Może się boją, że się na ucznia uwezmiesz i wolą siedzieć cicho.
                    >
                    Tak sobie to tłumacz. Od kilkunastu lat pracuję w prywatnych szkołach.
              • annaboleyn Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:40
                bergamotka77 napisała:

> Następna nauczycielka na poziomie. Nie skomentuję litościwie twojego wpisu.

Niekomentowanie - robisz to źle.
                Zupełnie jak kuzynek Greg we wczorajszej "Sukcesji" (która już oglądała?).
                • elf1977 Re: Szkolne zakazy 20.10.21, 06:08
                  annaboleyn napisała:

> bergamotka77 napisała:
                  >
                  > > Następna nauczycielka na poziomie. Nie skomentuję litościwie twojego wpis
                  > u.
                  >
                  > Niekomentowanie - robisz to źle.
                  > Zupełnie jak kuzynek Greg we wczorajszej "Sukcesji" (która już oglądała?).
                  Mój brat bardzo chwalił. Ale ja jeszcze nie widziałam.
              • mia_mia Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:40
                W klasie oprócz nauczycieli są inne dzieci, zwykle w ilości większej niż 20, niech każde zapyta się czy może iść do łazienki, a potem na której stronie jesteśmy albo tylko połowa albo tylko 5 i już robi się parodia lekcji.
          • primula.alpicola Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 20:15
            No. Jak smokwink
        • mebloscianka_dziadka_franka Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 20:05
          > nie robi bezgłośnie bo musi przełykac

Twój syn jest postacią z kreskówki?
          • mia_mia Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 20:18
            Raczej nie dorósł do wieku, głośne picie cieszyło mojego syna w przedszkolu, z dumą mówił „wygżduliłem” (jak to się pisze?), ale powyżej 5 rż to raczej problem.
            • gama2003 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 21:54
              W przedszkolu odkrylismy odbijanie i wytrwale trenowałam. I pewnego dnia stałam z mamą w kolejce po jakieś dobra materialne i postanowiłam ją zachwycić nową umiejętnością. Do tej pory pamiętam zaskoczenie, że nie była zachwycona 😉, zwłaszcza liczną publicznością.

A w temacie wątku, nie da się chyba tak pić by lekcję zagłuszyć. Kilka łyków i już.
              O coś innego u Bergamotka musi chodzić. Bo co komu by przeszkadzało, że sobie chłopak trochę wody chlupnie.
            • bergamotka77 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 22:03
              No mój pije jak smok czyli dużo i intensywnie jak jest spragniony.
              • kub-ma Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 22:09
                A ten zakaz picia jest ogólnoszkolny? Takiego dostaliście maila?
              • gama2003 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 22:14
                Ale co, cała butelkę przechyla i opróżnia ją z bulgotem ( butelki ) ?

No to może na lekcji po kilka łyków co jakiś czas by wystarczyło. To już duży chłopak. Na przerwie wypije więcej a w razie czego na lekcji po trochu. Zdrowy jest ? O cukrzycy myślę.
                • bergamotka77 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 23:15
                  Tak jest zdrowy. Badania robione miesiąc temu. Ja też tak dużo wody piję i też cukier mam w normie. No całą to nie, ale pół małej pewnie tak smile
    • asia_i_p Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:05
      Mam mieszane uczucia.
      Ja pozwalam, bo nie wyobrażam sobie nie pozwolić, ale jest to nadużywane (nie woda, ale wyjście do toalety - tak). Uczeń potrafi przesiedzieć całą przerwę gawędząc z kolegami i pięć minut po dzwonku wybrać się do toalety. I tak co drugą lekcję. Z drugiej strony nie będę męczyć ludzi, nie dając im się wysiusiać, bo paru naciągaczy nadużywa.
      • annaboleyn Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:14
        asia_i_p napisała:

> Mam mieszane uczucia.
        > Ja pozwalam, bo nie wyobrażam sobie nie pozwolić, ale jest to nadużywane (nie w
        > oda, ale wyjście do toalety - tak). Uczeń potrafi przesiedzieć całą przerwę gaw
        > ędząc z kolegami i pięć minut po dzwonku wybrać się do toalety. I tak co drugą
        > lekcję. Z drugiej strony nie będę męczyć ludzi, nie dając im się wysiusiać, bo
        > paru naciągaczy nadużywa.

Rozumiem i współczuję.
        >
    • nisar Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:43
      Trochę obok, ale nie całkiem. W klasie syna jest chłopak, który regularnie wychodzi do toalety, żeby pograć na komórce. Ciekawa jestem reakcji rodziców jak się dowiedzą, czy nie będzie przypadkiem pretensji do nauczycieli, że wypuszczali.
    • lanola.x Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:43
      3 szkoły lubliczne: można pić, sikac. Jeść - sporadycznie, jak ktoś jest b głodny i widzę to pozwalam.
    • arthwen Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:50
      Można. Jedyne co, to pamiętam, że w młodszych klasach była zasada, że do wc wychodzą pojedynczo (bo jak wychodzili po 2-3 to zamiast załatawić co trzeba, to były wygłupy).
    • edka12 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:22
      można. Zgłosiłabym do dyrekcji a nawet kuratorium. Nie rozumiem jak można zabraniać napicia się wody. Nauczyciele zapewne na lekcji popijają kawkę a jak uczestniczą w szkoleniach to zawsze na stole jest coś do picia i ciasteczkosmile
      • krolewska.asma Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:24
        To chyba dobrze że dziubdziusię nie mają ciasteczek na ławkach?
        • elf1977 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:35
          krolewska.asma napisała:

> To chyba dobrze że dziubdziusię nie mają ciasteczek na ławkach?
          Mają, mają. Za to tych kawek na biurkach nauczycieli nie widziałam.
    • wkswks Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 23:02
      Mogą. Tylko wode mogą nosić. A do ubikacji pokazują „domek” rękami i nauczyciel udziela pozwolenia. Wychodzą parami z kolega/ koleżanka z ławki.
      • mia_mia Re: Szkolne zakazy 20.10.21, 07:01
        A jak kolega nie chce, bo słucha lekcji? Dziwne rozwiązanie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka