zuzanna_a Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 13:21 wodę w szklance to nawet papież ma w zanadrzu jak msze prowadzi więc przeginka i to niezła. choć w klasie u najmlodszego faktycznie było moment że zabraniali ale to dzieci bawiły się i pstrykały bidonami non stop dla fanu i popijali całą lekcję bez przerwy i ustalili ze wszyscy co 15 min robią łyka wody. ale wydurniali się wiec to zrozumiałe. normalnie pozwalają. Odpowiedz Link Zgłoś
kotejka Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 15:20 w klasie, ktorą ja prowadze - nie wolno pijemy zaraz po dzwonku - zawsze przypominam przed lekcją i siusiamy tez - zanim wejdziemy do klasy przypominam, zanim się rozsiądąi przygotują to już wysiusiani i gotowi do lekcji mam niską tolerancje na hałas i ogolna rozpierduche rowniez temperowka ma byc z pojemniczkiem, zeby do smietnika nie lazic jezeli kogos bardzo przycisnie - trudno nie zabraniam ale po 3 wyjsciach w tygodniu podczas lekcji rozmawiam z rodzicami sytuacja awaryjna mozesie zdarzyc raz, dwa to nie moze byc regula traca na tym dzieci inne rowniez Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 16:13 U mnie nie mogą pić ale to szkoła na Zachodzie wychowująca naród pracujący a nie jakieś słabe lelije które nie mogą 45 min wytrzymać bez picia…… A kto w ogóle sprząta jak dziubdzusię porozlewają w klasie kole albo Kubusia? Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 16:18 krolewska.asma napisała: > U mnie nie mogą pić ale to szkoła na Zachodzie wychowująca naród pracujący a ni > e jakieś słabe lelije które nie mogą 45 min wytrzymać bez picia…… > > A kto w ogóle sprząta jak dziubdzusię porozlewają w klasie kole albo Kubusia? U nas mogą pić, bo to szkoły wychowujące pracowników umysłowych, nie machających młotem w kamieniołomie, którzy przerwy mają wyznaczane przez strażnika więziennego. Dodatkowo uczymy dzieci sprzątać po sobie i nie dajemy im słodkiego syfu typu Kubuś. Przykro mi, że u Ciebie jest inaczej! (Nie mogłam się powstrzymać ) Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 16:47 kub-ma napisała: > Sprzątają dzieci, podczas lekcji > No i bdb. Uważam, że po trzech jazdach na dyżurnym mopie czwarte "przypadkowe" wylanie wody poważnie przemyślą. Ale ja z tych, co zachęcała trenera mojego sześcioletniego dziecka, żeby nie dał się zwieść niewinnym ócz błękitem i trzymał obiekt krótko przy twarzy I to działa. W szóstek klasie miały już za sobą ten niezwykle trudny etap, żeby wypić kilka łyków wody bez plucia, charczenia i rozlewania dookoła. Było ciężko, ale dały radę! Odpowiedz Link Zgłoś
zerlinda Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 16:34 Skoro twój syn nie potrafi napić się po cichu tylko piję jak prosię, to pewnie stąd ten zakaz. Może poćwicz z nim w domu jak należy pić? Co do WC się nie wypowiem, ale to musi być naprawdę dobra klasa i szkoła skoro strach uczniów wypuścić na lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
little_fish Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:01 A skąd ci się wzięło, że pije jak prosię? Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:29 Porąbało cię? Pije dużo i nie robi bezgłośnie bo musi przełykac. To jest facet 50 kg i potrzebuje trochę wody, zwłaszcza w sezonie grzewczym a nie lyczek. Sama pij po cichu. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 18:11 bergamotka77 napisała: > Porąbało cię? Pije dużo i nie robi bezgłośnie bo musi przełykac. To jest facet > 50 kg i potrzebuje trochę wody, zwłaszcza w sezonie grzewczym a nie lyczek. Sa > ma pij po cichu. > Nie nauczyłaś dzieci przełykać napojów bez bulgotania i hałasu? To jest do wypracowania, jeżeli ktoś ma z tym trudności. I dla większości ludzi nie stanowi problemu. Owszem, Twoja rozmówczyni pewnie pije po cichu. To normalne. Picie z hałasem - nie. Zdumiewają mnie Twoje kłopoty w tej kwestii. I zaczynam rozumieć obostrzenia wobec Twojego dziecka. Choć jedenastolatka juz wypada nauczyć pewnych reguł. Odpowiedz Link Zgłoś
hiacynta.bukiet123 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 18:57 bergamotka77 napisała: > To jest facet 50 kg i potrzebuje trochę wody, zwłaszcza w sezonie grzewczym a nie lyczek. Sama pij po cichu. Jestem baba 60kg i nie mam najmniejszego problemu z piciem po cichu. Zdecydowana większość ludzi również nabyła tę umiejętność. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:02 hiacynta.bukiet123 napisała: > Jestem baba 60kg i nie mam najmniejszego problemu z piciem po cichu. Zdecydowan > a większość ludzi również nabyła tę umiejętność. Też tego nie pojmuję, wiem, że bywają osoby, które (czy to nie jest przypadkiem na skutek inaczej ukształtowanego podniebienia?) piją głośno i bulgotliwie, mieliśmy w rodzinie takiego malucha, kilka lat trwało (razem z zajęciami u logopedy) uczenie go prawidłowej wymowy i - między innymi - picia bez hałasu, ale poza tym wszystkie spotkane przeze mnie przypadki bulgotania i głośnego przełykania przy piciu z butelki czy szklanki wynikały z pośpiechu, picia wielkimi łykami itp. I tego się dzieci oduczało. Raz, że niebezpieczne, dwa - nieeleganckie Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:02 bergamotka77 napisała: > Porąbało cię? Pije dużo i nie robi bezgłośnie bo musi przełykac. To jest facet > 50 kg i potrzebuje trochę wody, zwłaszcza w sezonie grzewczym a nie lyczek. Sa > ma pij po cichu. > Niech jeszcze mlaszcze, puszcza na głos mąki i beka...co będzie sobie żałował. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:03 elf1977 napisała: > bergamotka77 napisała: > > > Porąbało cię? Pije dużo i nie robi bezgłośnie bo musi przełykac. To jest > facet > > 50 kg i potrzebuje trochę wody, zwłaszcza w sezonie grzewczym a nie lycz > ek. Sa > > ma pij po cichu. > > > Niech jeszcze mlaszcze, puszcza na głos mąki i beka...co będzie sobie żałował. Bąki Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:30 Następna nauczycielka na poziomie. Nie skomentuję litościwie twojego wpisu. Jak w polskiej szkole ma być normalnie jak mamy takich nauczycieli? Zero życzliwości dla uczniów. Jakby pracowali za karę. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:34 bergamotka77 napisała: > Następna nauczycielka na poziomie. Nie skomentuję litościwie twojego wpisu. Jak > w polskiej szkole ma być normalnie jak mamy takich nauczycieli? Zero życzliwoś > ci dla uczniów. Jakby pracowali za karę. > następna mamusia, która czyta wybiórczo i kobcentruje się tylko na swoim dziecku. O mnie się nie martw, przez 20 lat nie było na mnie żadnej skargi. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 21:31 Może się boją, że się na ucznia uwezmiesz i wolą siedzieć cicho. Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Szkolne zakazy 20.10.21, 06:08 bergamotka77 napisała: > Może się boją, że się na ucznia uwezmiesz i wolą siedzieć cicho. > Tak sobie to tłumacz. Od kilkunastu lat pracuję w prywatnych szkołach. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:40 bergamotka77 napisała: > Następna nauczycielka na poziomie. Nie skomentuję litościwie twojego wpisu. Niekomentowanie - robisz to źle. Zupełnie jak kuzynek Greg we wczorajszej "Sukcesji" (która już oglądała?). Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Szkolne zakazy 20.10.21, 06:08 annaboleyn napisała: > bergamotka77 napisała: > > > Następna nauczycielka na poziomie. Nie skomentuję litościwie twojego wpis > u. > > Niekomentowanie - robisz to źle. > Zupełnie jak kuzynek Greg we wczorajszej "Sukcesji" (która już oglądała?). Mój brat bardzo chwalił. Ale ja jeszcze nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:40 W klasie oprócz nauczycieli są inne dzieci, zwykle w ilości większej niż 20, niech każde zapyta się czy może iść do łazienki, a potem na której stronie jesteśmy albo tylko połowa albo tylko 5 i już robi się parodia lekcji. Odpowiedz Link Zgłoś
mebloscianka_dziadka_franka Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 20:05 > nie robi bezgłośnie bo musi przełykac Twój syn jest postacią z kreskówki? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 20:18 Raczej nie dorósł do wieku, głośne picie cieszyło mojego syna w przedszkolu, z dumą mówił „wygżduliłem” (jak to się pisze?), ale powyżej 5 rż to raczej problem. Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 21:54 W przedszkolu odkrylismy odbijanie i wytrwale trenowałam. I pewnego dnia stałam z mamą w kolejce po jakieś dobra materialne i postanowiłam ją zachwycić nową umiejętnością. Do tej pory pamiętam zaskoczenie, że nie była zachwycona 😉, zwłaszcza liczną publicznością. A w temacie wątku, nie da się chyba tak pić by lekcję zagłuszyć. Kilka łyków i już. O coś innego u Bergamotka musi chodzić. Bo co komu by przeszkadzało, że sobie chłopak trochę wody chlupnie. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 22:03 No mój pije jak smok czyli dużo i intensywnie jak jest spragniony. Odpowiedz Link Zgłoś
kub-ma Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 22:09 A ten zakaz picia jest ogólnoszkolny? Takiego dostaliście maila? Odpowiedz Link Zgłoś
gama2003 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 22:14 Ale co, cała butelkę przechyla i opróżnia ją z bulgotem ( butelki ) ? No to może na lekcji po kilka łyków co jakiś czas by wystarczyło. To już duży chłopak. Na przerwie wypije więcej a w razie czego na lekcji po trochu. Zdrowy jest ? O cukrzycy myślę. Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 23:15 Tak jest zdrowy. Badania robione miesiąc temu. Ja też tak dużo wody piję i też cukier mam w normie. No całą to nie, ale pół małej pewnie tak Odpowiedz Link Zgłoś
asia_i_p Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:05 Mam mieszane uczucia. Ja pozwalam, bo nie wyobrażam sobie nie pozwolić, ale jest to nadużywane (nie woda, ale wyjście do toalety - tak). Uczeń potrafi przesiedzieć całą przerwę gawędząc z kolegami i pięć minut po dzwonku wybrać się do toalety. I tak co drugą lekcję. Z drugiej strony nie będę męczyć ludzi, nie dając im się wysiusiać, bo paru naciągaczy nadużywa. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:14 asia_i_p napisała: > Mam mieszane uczucia. > Ja pozwalam, bo nie wyobrażam sobie nie pozwolić, ale jest to nadużywane (nie w > oda, ale wyjście do toalety - tak). Uczeń potrafi przesiedzieć całą przerwę gaw > ędząc z kolegami i pięć minut po dzwonku wybrać się do toalety. I tak co drugą > lekcję. Z drugiej strony nie będę męczyć ludzi, nie dając im się wysiusiać, bo > paru naciągaczy nadużywa. Rozumiem i współczuję. > Odpowiedz Link Zgłoś
nisar Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:43 Trochę obok, ale nie całkiem. W klasie syna jest chłopak, który regularnie wychodzi do toalety, żeby pograć na komórce. Ciekawa jestem reakcji rodziców jak się dowiedzą, czy nie będzie przypadkiem pretensji do nauczycieli, że wypuszczali. Odpowiedz Link Zgłoś
lanola.x Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:43 3 szkoły lubliczne: można pić, sikac. Jeść - sporadycznie, jak ktoś jest b głodny i widzę to pozwalam. Odpowiedz Link Zgłoś
arthwen Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 17:50 Można. Jedyne co, to pamiętam, że w młodszych klasach była zasada, że do wc wychodzą pojedynczo (bo jak wychodzili po 2-3 to zamiast załatawić co trzeba, to były wygłupy). Odpowiedz Link Zgłoś
edka12 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:22 można. Zgłosiłabym do dyrekcji a nawet kuratorium. Nie rozumiem jak można zabraniać napicia się wody. Nauczyciele zapewne na lekcji popijają kawkę a jak uczestniczą w szkoleniach to zawsze na stole jest coś do picia i ciasteczko Odpowiedz Link Zgłoś
krolewska.asma Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:24 To chyba dobrze że dziubdziusię nie mają ciasteczek na ławkach? Odpowiedz Link Zgłoś
elf1977 Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 19:35 krolewska.asma napisała: > To chyba dobrze że dziubdziusię nie mają ciasteczek na ławkach? Mają, mają. Za to tych kawek na biurkach nauczycieli nie widziałam. Odpowiedz Link Zgłoś
wkswks Re: Szkolne zakazy 19.10.21, 23:02 Mogą. Tylko wode mogą nosić. A do ubikacji pokazują „domek” rękami i nauczyciel udziela pozwolenia. Wychodzą parami z kolega/ koleżanka z ławki. Odpowiedz Link Zgłoś
mia_mia Re: Szkolne zakazy 20.10.21, 07:01 A jak kolega nie chce, bo słucha lekcji? Dziwne rozwiązanie. Odpowiedz Link Zgłoś