Dodaj do ulubionych

Miałam pojechać na weekend

23.10.21, 20:16
do rodziny ale nie wypaliło. Do mnie również nikt nie może przyjechać. Brak czasu, praca, nie opłaca się na te dwa dni, itd.
"Siedzę sama" już ponad miesiąc. I źle mi z tym.
W mieście, w którym nie znam zupełnie nikogo. Nie znam nawet dobrze samego miasta. No dobrze: miasto już trochę znam.
Od zajadania, tych negatywnych emocji, utyłam już 5 kg. "Super".
A jak radzicie sobie z samotnością?
Obserwuj wątek
    • clk Re: Miałam pojechać na weekend 23.10.21, 20:20
      Teraz wręcz za dobrze, bo miałam takie same doświadczenia jak ty.
      Po samotnej przeprowadzce do innego kraju, pierwsze 4-5 miesiące były dramatem - wiecznie sama, tez zadałam smutki. Rzuciłam się w prace bo najwzyczajniej nie miałam się do kogoś odezwać.
      Potem samo przeszło - znalazłam sobie zajęcia, nauczyłam się być sama.
      Do dzisiaj lubię ta moja samotność, mimo ze już wiele lat minęło
    • ludzikmichelin4245 Re: Miałam pojechać na weekend 23.10.21, 20:26
      Może poszukaj sobie zajęć sportowych, kulturalnych?
    • mia_mia Re: Miałam pojechać na weekend 23.10.21, 20:27
      Ale w czym problem? Ile ja bym dała za taki miesiącsmile
      • ladymercury Re: Miałam pojechać na weekend 23.10.21, 20:31
        Wszystko zależy od tego, czy samotność jest chciana, czy nie.
    • berdebul Re: Miałam pojechać na weekend 23.10.21, 20:29
      Spaceruję. Dlatego na służbowych wyjazdach chudnę, bo włóczę się do oporu.
    • rozaliaolaboga Re: Miałam pojechać na weekend 23.10.21, 20:32
      Uwielbiam być sama, zwłaszcza w nowym miejscu, jest tyle rzeczy do odkrywania....
      Rozumiem tęsknotę, ale skoro nie możesz sie z nikim spotkać, postaraj sie znaleźć sobie sama zajęcie. Albo odpal Netfliksa smile
    • arthwen Re: Miałam pojechać na weekend 23.10.21, 20:40
      Zazdrościmy! Dobra, utycia może nie.
      W tym roku miałam tylko tydzień "bycia samej" i już mi się wyczerpało naładowanie. A tu dziecko ma szkołę, mąż pracę, nie ma jak wyrzucić ich z domu na jakis wyjazd, a sama też niestety wyjechać nie mogę.
    • alicia033 Re: Miałam pojechać na weekend 23.10.21, 20:40
      w takim przypadku znalazłabym sobie jakąś lokalną grupę nordicwalkinową, czy turystyczną, albo zapisała się na jakiś kurs, na który brakowało mi czasu.
    • mizantropka_20 Re: Miałam pojechać na weekend 23.10.21, 20:46
      Nie pomogę - kocham samotność....
    • turzyca Re: Miałam pojechać na weekend 23.10.21, 20:59
      Znam ten problem! smile

Po pierwsze każde miasto, do którego się przeprowadzam, staram się poznać i polubić. Zwiedzam jak turysta, ale też szukam "moich" miejsc, kawiarni, lodziarni, biblioteki, ładnego miejsca na spacery. Robię to w międzyczasie całkiem planowo, np. staram się odwiedzić każdą dzielnicę miasta i trochę o niej dowiedzieć. Dzięki temu przestaję się czuć w mieście obco, łatwiej mi też włączyć się do rozmów lokalsów.

Po drugie stałam się ekspertką od znajdowania znajomych. Można zapisać się do lokalnych grup w internecie, ale tego nie lubię, można poszukać np. jakiegoś darmowego zwiedzania, grup wędrujących po okolicy, można wypróbować nowe hobby lub odświeżyć stare. Dobre są hobbies rękodzielnicze, dekupaże, malowanie itp, bo siedzisz, robisz swoje i gadasz, a wtedy okazuje się, że ktoś np. chce zrobić coś na co Ty też masz ochotę. Fotografia też jest niezła.
      Trochę zależy od kraju, w różnych okolicach są różne zwyczaje.
    • mikams75 Re: Miałam pojechać na weekend 23.10.21, 21:12
      A nie mozesz wyjsc zwiedzac to miasto, pieszo, rowerem, jakkolwiek?
    • taki-sobie-nick Re: Miałam pojechać na weekend 23.10.21, 22:05
      Wyjść na jakiekolwiek zajęcia. Poznać tubylców.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka