Dodaj do ulubionych

Jedwab... jak prac

25.10.21, 21:41
wiem, problem pierwszego swiata, ale jak od lat probuje sposobu na pranie jedwabiu, konkretnie bluzek, probowalam recznie, wyciskac i nie wyciskac, w pralce (wiem, to byl eksperyment) i w dalszym ciagu najlepiej wychodzi pranie chemiczne.... tylko nie chce mi sie do tych pralni latac, bo zapominam i pozniej leza tam tygodniami i waznosc traca....
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:46
      Ja jedwabie często ręcznie piorę.
      • extereso Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:55
        A wieszam na dworze na wieszaku. Ale w pralce na jedwabiach też piorę choć do suszarki nie wrzucam.
    • chatgris01 Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:48
      W pralce.
      Ale z jedwabi mam tylko jedną koszulową bluzkę i jeden top z długimi rękawami z jedwabnej dzianiny (18 lat ma).
    • lady.madrugada Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:49
      Mam w pralce program jedwab (niska temperatura i niskie obroty) a dodatkowo wkładam do takiego woreczka do prania. Piorę tak nawet koszulę, która na metce na wytyczną, że tylko pranie chemiczne. Wszystko ok.
      • myelegans Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:57
        lady.madrugada napisał(a):

> Mam w pralce program jedwab (niska temperatura i niskie obroty) a dodatkowo wkł
        > adam do takiego woreczka do prania. Piorę tak nawet koszulę, która na metce na
        > wytyczną, że tylko pranie chemiczne. Wszystko ok.

a w tym woreczku to sie nie gniecie?tez taki mam, i ja wrzucalam nawet do suszarki.... ale doprasowac nie moge bo sie ostre zmarszczki robia takie nie do rozprasowania
        • lady.madrugada Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 22:09
          .
          >
          > a w tym woreczku to sie nie gniecie?

Nie, woreczek jest spory, więc koszula na luzie w nim się mieści. Plus niskie obroty wirowania i strzepnięcie przed rozwieszeniem wink

• magdallenac Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:52
      Ciarki mnie przechodzą, kiedy to piszę, ale ja mój jedwab wrzucam do pralki na pranie ręczne, a później (o zgrozo) do suszarki. Wychodzi idealny!
      • mysiulek08 Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:53
        o suszarce nie odwazylam sie wspomniec tongue_out
        • myelegans Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:58
          o dzieki, bo tez wrzucam(alam), ale nie moge zmarszczek doprasowac, nawet BARDZO goracym zelazkiem
          • mysiulek08 Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 22:03
            w moim boschu jest program 'suszenie welny' trwa 6minut i jesli nadal jest mokrawa posciel to ponawiam cykl
        • magdallenac Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:58
          Bo jak suszę na wieszaku to wszystko jakieś takie sztywne i wymiętolone, z suszarki idealnie miękkie i wyprasowane (??)
      • snakelilith Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:57
        Ja wrzucam czasem wełniane swetry na program wool finish. Za pierwszym razem z duszą na ramieniu, bo sweter był drogi, ale teraz widzę, że to nie szkodzi, a swetry są nawet fajniejsze. Odzyskują puszystość. Jedwab schnie jednak tak szybko, że suszarka nie jest konieczna.
      • bei Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 22:45
        Ja tak samo.
    • mysiulek08 Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:52
      bluzek nie mam ale posciel jedwabna piore w pralce (program prania recznego)
      • myelegans Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:59
        mysiulek08 napisała:

> bluzek nie mam ale posciel jedwabna piore w pralce (program prania recznego)
        >
        Posciel co innego, tez w pralce i susze w suszarce, ale ten cieniutki jedwab bluzkowy, mi sie gnie....
    • snakelilith Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:54
      A co złego jest w praniu w pralce? Nawet moja stara Miele 25 lat temu miała program prania jedwab, nie mówiąc o nowoczesnym sprzęcie. Piorę w pralce w płynie do delikatnych rzeczy, wiruję na 400 albo 600, wieszam, suszę prasuję, gotowe. Miałam kiedyś jedwabną luzkę, która farbowała, dlatego trzeba było prać osobno, ale też pralka była ok. Pralnia chemiczna u mnie w przypadku ubrań noszonych tak blisko ciała nie wchodzi w grę.
    • chococaffe Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 21:58
      Ręcznie.
    • thank_you Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 22:27
      Piorę w pralce, tylko uważaj na łączenia kolorów, bo kilka miesięcy temu załatwiłam tak swoją sukienkę, którą dotychczas oddawałam do pralni. A kiedyś tylko pranie ręczne i certolenie się z tym jedwabiami/kaszmirami/wełnami.
    • kropkaa Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 22:31
      Pralka. Nie rozważałam nawet prania ręcznego. Wełna też, kaszmirowi 10 st. C odejmuję, bo czytałam, że lubi zimno.
      Nie używam proszku, tylko różowy Woolite.
      • myelegans Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 22:40
        Serio, kaszmir nigdy nie probowalam na mokro... zawsze chemicznie
        • mysiulek08 Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 22:43
          swetry kaszmirowe tez piore w pralce, ale juz nie susze w suszarce, ale wszystko piore w pralce 🤣
        • kropkaa Re: Jedwab... jak prac 25.10.21, 22:50
          Piorę na wełnie, tyle że na wszelki wypadek obniżam, bo kaszmir lubi zimną wodę. Niektórzy piszą, żeby w ogóle w zimnej prać - mam opcję 'cold' i może nawet spróbuję następnym razem.
          Wełnę raz sfilcowałam (nastawiłam na sąsiedni program z temp. o 10 st. C wyższą), teraz 2x sprawdzam, a kaszmir 3, jest ok, nic się złego nie dzieje.
          • myelegans Re: Jedwab... jak prac 26.10.21, 00:30
            Welne też piorę na zimnej w pralce, a ale mam taki prymityw, ze mam tylko opcje: zimna, ciepla, goraca 🙄 ale juz ulubionych kaszmirow sie nie odważyłam. Mam takie 2 dwudziestolatki, że bym się zaplakala..

Zreszta, ostatnio posluzyly mi do cietej riposty, jak mi mlodzieniec ryknal na skrzyzowaniu, wymuszajac pierwszenstwo “jak jedziesz”, “ a jak ty, Ja mam swetry starsze od ciebie” bardzo dojrzale sie zachowalam,, glowa nie nadazyla za jezykiem
          • mysiulek08 Re: Jedwab... jak prac 26.10.21, 00:46
            w mojej program reczne i welna ma max 30stp, obnizam do 20 i tez nic sie nie dzieje
    • juzjesien Re: Jedwab... jak prac 26.10.21, 06:51
      Ja piorę ręcznie pozniej dobrze strzepuje

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka