Dodaj do ulubionych

Covid - pilne pytanie

28.10.21, 18:26
Dziewczyny, chcę się upewnic - jeśli córce wyjdzie pozytywny test na covid (dość prawdopodobne, ma lekkie objawy, a jej chłopakowi wyszedł test pozytywny i ma izolację), to my (rodzice I rodzeństwo) - zaszczepieni - nie mamy kwarantanny?

Planujemy z synem wyjazd do hotelu na ten weekend i muszę wiedzieć, na co się szykować.
Obserwuj wątek
    • myosotisblue Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 18:29
      Zapewne, zgodnie z wytycznymi możecie jechać i roznosić po hotelu. Mam nadzieję, że ten hotel poza Małopolską?
      • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 18:32
        Dzięki za odp.
        A hotel w samym centrum Podhala.
        Na pohybel szurom i antyszcxepom!
        • black.emma Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 21:52
          grey_delphinum napisał(a):

> A hotel w samym centrum Podhala.
          To nie macie wink
          U nich się nie przyjęło.
    • slonko1335 Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 18:31
      Nie macie chyba że sanepid uzna że to niezidentyfikowane i niebezpieczna odmiana covidwink
      • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 18:33
        A kto mówi o teście na NFZ?

Zwykły apteczny chcemy córce kupić.
        • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 18:34
          Potem córka (dorosłą) zdecyduję, co dalej.
        • gaskama Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 18:35
          Jeśli chcecie go w domu sami zrobić to w czym problem? Przecież wynik tylko wy będziecie znać.
          • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 18:39
            Myślę, że jeśli test wyjdzie pozytywny, to córka jednak zgłosi się na test NFZ, by mieć formalną izolację (i tak siedzi z infekcja w domu).

Kwestia dotyczy tego, czy lepiej by zrobiła to od razu, czy np w niedzielę, gdy my już wrócimy z wyjazdu.
            • wapaha Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 18:53

>
              > Kwestia dotyczy tego, czy lepiej by zrobiła to od razu, czy np w niedzielę, gdy
              > my już wrócimy z wyjazdu.

lepiej dla kogo ?
              • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 18:59
                Dla nas przecież, chodzi o to, by nam wyjazd nie przepadł.

Nie mam żadnych obiekcji - zaszczepilismy się wszyscy (włącznie z 15-letnim synem) i chcemy skorzystać z możliwości, jakie daje prawo.

• wapaha Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:24

> Nie mam żadnych obiekcji - zaszczepilismy się wszyscy (włącznie z 15-letnim syn
                  > em) i chcemy skorzystać z możliwości, jakie daje prawo.
                  >
                  jesli nie chcecie ryzykować kwarantanny- to lepiej przed niż po
                  bo jesli córka bedzie na izolacji a wy dostaniecie mimo to kwarantannę a wyjedziecie -to poza faktem że ktoś może was sypnąc ( a zdarza sie ) bedziecie musieli w hotelu wypełnić deklaracje covid a w niej odpowiedzieć na pytania m.in. o to, że mieliście kontakt z chorym na covid, czy domownik ma kwarantannę
                  • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:26
                    Dzięki Wapaha, tak myślałam.
                  • triss_merigold6 Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 21:44
                    bedziecie musieli w hotelu wypełnić deklaracje covid a w niej odpowiedzieć na pytania m.in. o to, że mieliście kontakt z chorym na covid, czy domownik ma kwarantannę

na litość boską, ktoś to traktuje serio?
                    • wapaha Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 21:53
                      triss_merigold6 napisała:

> bedziecie musieli w hotelu wypełnić deklaracje covid a w niej odpowiedzieć
                      > na pytania m.in. o to, że mieliście kontakt z chorym na covid, czy domownik ma
                      > kwarantannę

>
                      > na litość boską, ktoś to traktuje serio?

Każdy normalny człowiek który podpisuje się swoim nazwiskiem.
                      Każdy normalny który nie chce ryzykować kary za złamanie kwarantanny.

Tak tak
                      Pamietam
                      Ty z natury przestrzegasz prawa
                      🤣
              • slonko1335 Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:01
                Córka jest zaszczepiona?
                • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:03
                  Tak, trzy razy...
                  • dyzurny_troll_forum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 21:39

> Tak, trzy razy...

He he he....
                    Trolować trzeba umić...
                    • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 21:55
                      Dyżurny, córka jest studentką medycyny i tak, jest zaszczepiona 3 razy (ostatni raz półtora tygodnia temu), ćwoku.
        • slonko1335 Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 18:58
          To o co pytasz tak w sumie?
          • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:02
            Słonko, upewniałam się, czy na pewno gdyby córce ostatecznie wyszedł pozytywny test na covid (ten na NFZ), to sanepid nas nie uziemi.

Teraz rozumiem, że jeśli córce wyjdzie pozytywny test apteczny, to lepiej żeby na test z NFZ zgłosiła się, gdy my już wrócimy.
            • slonko1335 Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:10
              W zasadzie jeżeli i tak zamierzacie jechać to bez różnicy. Jest zapis w rozporzadzeniu o nowej i groźnej mutacji i zostawieniu wtedy decyzji sanepidpwi ale nie słyszałam jeszcze żeby korzystali.
              • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:20

Słonko, dkatego dopytywałam, bo mi się o uszy obiło, że jest jakaś furtka dla sanepidu.

A córka jeszcze nie ma wyniku, m. dopiero pojechał do apteki.
                • slonko1335 Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:43
                  Jest, jest ale nie słyszałam żeby korzystali. Póki co wszyscy znajomi zaszczepieni nie zostali skierowanie na kwarantannę po szczepieniu, więc lecą standardem.
      • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 18:40
        No właśnie...
        • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 18:40
          Miało być pod postem słonko.
    • aguar Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:08
      A córka ma kwarantannę?
      • alicia033 Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:14
        aguar napisała:

> A córka ma kwarantannę?

przecież dla zaszczepionych co do zasady nie ma kwarantanny.
        Więc może mieć tylko izolację po tym, jak jej pozytywny wynik testu dotrze do wiadomości sanepidu.
        • joyce_byers Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 21:56
          Dla zaszczepionych jest nadzór jedynie.
    • primula.alpicola Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:12
      Jesteś morderczyniom!!!
      Serio, ja oczywiście pojechałabym na weekend; prawo pozwala.
    • mamamisi2005 Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:33
      Zaszczepieni z kontaktu nie mają izolacji.
    • demono2004 Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:33
      Nie macie, co jest błędem, bo powinnisacie siedziec w domu a tak bedziecie to diabelstwo roznosic...
      • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:43
        Demono, zaszczepieni przechodzą lekko lub wcale nie chorują, zaś potencjalna choroba antyszczepow nie spędza mi snu z powiek (moja empatią poszła w niebyt, gdy osoba która nie chce się szczepić, publicznie wyśmiała moją zaszczepiona schorowaną mamę, wyzywając ją od idiotek wodzonych na pasku koncernów farmaceutycznych).
        • niktnaprawdewazny0 Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 21:48
          Tu możesz się zdziwić, ponieważ cześć zaszczepionych przechodzi z wysoką gorączką i osłabieniem i męczącym kaszlem. Tylko, że ja z grupy 0, więc szczepienie stosunkowo dawno, może ci, u których czas od ostatniego szczepienia jest krótszy mają inaczej.
        • alicia033 Re: Covid - pilne pytanie 29.10.21, 01:57

> Demono, zaszczepieni przechodzą lekko lub wcale nie chorują

Naprawdę ktoś jeszcze wierzy w te bajki akwizytorów tego specyfiku???.
        • anvalley Re: Covid - pilne pytanie 29.10.21, 07:53
          Zaszczepieni też umierają - popatrz sobie na statystyki z UK. Chcesz mieć jakąś schorowaną babcię na sumieniu?
          • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 29.10.21, 11:32
            Luuuz, test córce wyszedł negatywny.
      • kub-ma Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 21:46
        O nie, nie, nie. Dla zaszczepionych ten wirus to teraz jak każdy inny w sezonie jesienno-zimowym. Zarazimy się albo nie. Jeżeli tak, to trzeba przesiedzieć w domu i się wyleczyć. Jak zawsze przy każdym wirusie.
        Niezaszczepieni mają swoją wizję świata.
        • fandorina Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 22:44
          Zaszczepieni niestety też mają swoją...
    • extereso Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 19:38
      Według mnie nie. Jestem w tej samej sytuacji. Teraz idę czytać inne odpowiedzi
    • rb_111222333 Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 20:54
      Po co jej test, jeśli się izoluje? Po dłuższym czasie od wystąpienia infekcji test może już wyjść negatywny, nawet jeśli jest to covid, po drugie, przez późne testowanie, jeśli wyjdzie pozytywny, wydłużycie jej czas na izolacji, bo to jest +10 dni od dnia wystawienia skierowania, jeśli test zostanie zlecony za 4 dni, to de facto będzie siedziała 14
      • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 21:22
        Wynik negatywny, ufff.
        • jehanette Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 21:34
          No niemozliwe, inne wirusy nadal istnieją wink
          • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 21:56
            😉
        • memphis90 Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 22:34
          Czyli ma baby-covid, tj. RSV. Szczególnie, jeśli siedziała na pediatrii ostatnio.
          • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 22:36
            Memphis, napisz, proszę , coś więcej. Test antygenowy apteczny ma negatywny.
            • rb_111222333 Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 23:15
              Chyba chodziło o to, że córka może być zarażona wirusem rsv, który jest szczególnie groźny dla dzieci.
              • moze_sprobowac_inaczej Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 23:29
                Wśród moich znajomych i rodziny kilkoro dzieci z RSV, w tym ewoje w szpitalu
              • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 23:32
                Teraz rozumiem, dzięki.
    • runny.babbit Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 21:34
      Ciekawe jest porównanie tego wątku z tym, w którym forumka pyta po co ktoś testował bezobjawowe dziecko w klasie. Tam hur-durr oburzenie, że jak to, trzeba wiedzieć żeby nie pozabijać znajomych, a tutaj - jedźcie, rozniescie dalej, szkoda żeby się weekend zmarnował 😃
    • samawsnach Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 21:58
      Trolling. Marny niestety. Córka zaszczepiona z lekkimi objawami po wuja ma się testować?
      • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 22:01
        Żaden trolling. Córka ma zajęcia w szpitalu, w tym na pediatrii (czyli sporo chorych na różne schorzenia niezaszczepionych dzieci), więc jednak izolacja przy covidzie powinna być dłuższa niż po zwykłym przeziębieniu.
        • samawsnach Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 22:21
          Ale Ciebie już nie martwilo, że również możesz wirusa przenieść na bogu ducha winne niezaszczepione przypadkowe dzieci?
          • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 22:25
            Nie martwiło, bo te dzieci są zdrowe w przeciwieństwie do dzieci w szpitalu.
            • grey_delphinum Re: Covid - pilne pytanie 28.10.21, 22:28
              A jeśli rodzice mają chęć ciągać je po hotelach w sezonie infekcyjnym i narażać na choroby, to już nie moja broszka. Mój syn jest zaszczepiony.
            • anvalley Re: Covid - pilne pytanie 29.10.21, 07:50
              A jak trafi im się PIMS albo long covid??? I będziesz miała niewinne dzieci na sumieniu. Dlatego właśnie zaszczepieni też powinni mieć kwarantanny skoro szczepienie nie chroni przed zarażaniem. Cały koncept braku kwarantanny dla zaszczepionych powstał jak rządy jeszcze dały się nabrać że szczepienie zapobiegnie zarażaniu, ale ups - nie wyszło. Dlatego powinni natychmiast wycofać te przepisy

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka