bakis1 Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 09:43 Dla mnie wigilia zaczyna się od śledzi. To moje ulubione danie. Śledzie: Pod pierzynką z buraczkiem W śmietanie Co roku nowe na próbę Do śledzi ziemniaki w skórkach - zwyczaj rodzinny mojej mamy Sałatka jarzynowa - must have męża Barszczyk czerwony z pasztecikami Filety z karpia smażone w panierce z sosem chrzanowym i chałka Piergi z kapusta i grzybami Kapusta Ja kończę ba kawałku karpia, pierogów i kapusty już nie jem, bo nie przepadam. Pierogi i kapustę robi zawsze moja mama i przywozi do mnie. Ja robię resztę. Chciałabym żeby ktoś mi zrobił karpia w śmietanie i rybę w galarecie - smaki, które uwielbiałam w dzieciństwie. Ciasta: Piernik - ostatnio pomidorowy z jadlonomii Sernik Coś ekstra, co roku innego Kompot z suszu obowiązkowo. Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 10:42 O dżizas...wątasek o jedzeniu .... < rozmarzona> przycupam koło was i poczytam u nas w tym roku mąż przygotowuje -w ramach prezentu Odpowiedz Link Zgłoś
extereso Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 10:51 Ale masz fajnie. Dla mnie menu w porządku. U mnie barszcz, pierogi z kapustą i grzybami, śledzie pod pierzynką i w oleju, karp z pieczarkami jeśli mama zrobi, łosoś, kapusta z grzybami, sałata, surówka jakaś, zapiekany camembert z żurawiną, kompot z suszu. Po Wigilii piernik, sernik, makiełki, ptysie. Czysta tradycja. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 11:19 Wiedziona zbiorową mądrością ematki, zmodyfikowałam menu. Tak lepiej? Jadlybyscie? - barszcz czysty z pasztecikiem (osobno!) - pierogi (osobno!) - salatka jarzynowa (bez ziemniakow) - salatka ziemniaczana bawarska z vinegre, - kapusta kiszona na ciepło, - sledzie z majonezem, - sledzie z oliwą truflową, - pieczony sandacz i halibut z remoladą - herbata z cytrusami, miodem, kardamonem... - pierniki - makowiec Odpowiedz Link Zgłoś
iwles Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 11:28 chomiczanora napisał(a): > Wiedziona zbiorową mądrością ematki, zmodyfikowałam menu. Tak lepiej? Jadlybysc > ie? > > - barszcz czysty z pasztecikiem (osobno!) > - pierogi (osobno!) > - salatka jarzynowa (bez ziemniakow) > - salatka ziemniaczana bawarska z vinegre, > - kapusta kiszona na ciepło, > - sledzie z majonezem, > - sledzie z oliwą truflową, > - pieczony sandacz i halibut z remoladą > - herbata z cytrusami, miodem, kardamonem... > - pierniki > - makowiec O taaaak ! 😛 Odpowiedz Link Zgłoś
nigdynigdynigdy84 Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 12:53 Kapusta kiszona na ciepło, w sensie bigos?? Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 11:36 Imo menu bardzo fajne. Tylko trzeba rozważyć, z czym pierogi, a z czym paszteciki - bo chyba nie z takim samym farszem? I 'kapusta kiszona na ciepło' brzmi podejrzanie - nie możesz po prostu zrobić postnej kapusty wigilijnej? Jeśli grzyby odpadają, dodaj śliwki suszone. Jeśli na śliwki też masz mentalny ban, użyj jabłka (i dwa razy więcej przypraw, niż w przepisach - u nas w domu daje się też kumin i ziarna kolendry). Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 11:46 bene_gesserit napisała: > Imo menu bardzo fajne. > Tylko trzeba rozważyć, z czym pierogi, a z czym paszteciki - bo chyba nie z tak > im samym farszem? Paszteciki z mięsem, pierogi ze szpinakiem. > I 'kapusta kiszona na ciepło' brzmi podejrzanie - nie możesz po prostu zrobić p > ostnej kapusty wigilijnej? Jeśli grzyby odpadają, dodaj śliwki suszone. Jeśli > na śliwki też masz mentalny ban, użyj jabłka (i dwa razy więcej przypraw, niż w > przepisach - u nas w domu daje się też kumin i ziarna kolendry). I to jest genialny pomysł! "kapusta wigilijna" dzięki 😚 Odpowiedz Link Zgłoś
wapaha Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 12:52 chomiczanora napisał(a): zjadłabym z tego to : > - pierogi (osobno!) > > - > - > - pieczony sandacz i halibut z remoladą > - herbata z cytrusami, miodem, kardamonem... > - makowiec Po swojemu dodałabym -tradycyjną sałatkę jarzynową ( ziemniaki muszą być ) -sledzie z suszonymi pomidorami / w occie -ryba po grecku ( musi być) - pierogi obowiązkowo ruskie ( z kapustka i grzybami też ) -ciasto marchewkowe -sałatkę z zupek chińskich - uwielbiamy i modyfikacje ze względu na potomstwo - obowiązkowo ser żółty - obowiązkowo nalesniki/racuchy z jabłkami Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 13.11.21, 12:55 annaboleyn napisała: > O widzisz, bardzo dobrze jest Dupa, a nie dobrze. Śledzie w truflowym oleju po 5dniu przegryzania są mało zjadliwe. Zrobię zwykłe, w oleju lnianym. Bez wydziwiania. Teoria, że dobre+dobre=dobre, tutaj nie działa 😑 Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Zaczynam! Wigilia 13.11.21, 13:53 chomiczanora napisał(a): > annaboleyn napisała: > > > O widzisz, bardzo dobrze jest > Dupa, a nie dobrze. Śledzie w truflowym oleju po 5dniu przegryzania są mało zja > dliwe. Zrobię zwykłe, w oleju lnianym. Bez wydziwiania. Teoria, że dobre+dobre= > dobre, tutaj nie działa 😑 Oj. Wywaliłaś? Może daj jeszcze parę dni? Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 13.11.21, 14:10 > Oj. Wywaliłaś? Może daj jeszcze parę dni? W życiu! "Delektuję" się po jednym 🤢Bogdan patrzy na mnie z podziwem, co go utwierdza w przekonaniu, że moje kubki smakowe są bardziej arystokratyczne, niż jego. Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 13:43 Hm... No tak średnio jak dla mnie. Bardzo "zimne" to menu, surowizna i kiszonki, jak na poście dąbrowskiej. Ale może się mylę. Może patrzę za bardzo pod kątem swojego podniebienia, które nie tknie śledzi pod żadną postacią, a buraczki traktuje jako coś, co od biedy mozna zjeść, a nie jako rarytas. Niemniej wydaje mi się, że potrawy po prostu nie pasują do siebie. Czy buraki z parmezanem zgrywają się ze śledziami? Zimna kiszona kapusta do łososia? Bo chyba nie do buraków? Barszczyk jak dla mnie ok, u nas akurat je się z uszkami, ale wiem, że niektórzy lubią duże pierogi. Postawiłabym na dwie ryby, do tego ciepłe dodatki - zamiast zimnej surówki kapusta z grzybami, gotowane warzywa (bez udziwniania, może być brokuł, marchew, kalafior) . Z zimnych zakąsek coś oprócz śledzi w kilku wariantach, chyba, że u Ciebie wszyscy śledziowi. Pokombinowałabym z sałatkami, niech będzie jakieś zielone, zamiast dwóch wersji gotowanych korzeni z majonezem. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 13:51 No weź, już jest aktualizacja 🤭 - barszcz czysty z pasztecikiem (osobno!) - pierogi (osobno!) - salatka jarzynowa (bez ziemniakow) - salatka ziemniaczana bawarska z vinegre, - kapusta kiszona na ciepło/"wigilijna", - sledzie z majonezem, - sledzie z oliwą truflową, - pieczony sandacz i halibut z remoladą - herbata z cytrusami, miodem, kardamonem... - pierniki - makowiec Odpowiedz Link Zgłoś
memphis90 Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 14:52 Jak pisałam, to nie byłam świadoma, że są dwie strony odpowiedzi... Ja bym dała jeszcze bagietkę z pastą tuńczykową lub inne pasty do wyboru, rybkę w galarecie (ale nie karp, bo to fuj) i wrapy z łososiem. Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 15:14 Przepraszam, ale kto to jest piwniczak? Odpowiedz Link Zgłoś
furiatka_wariatka Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 17:40 Ale czy piwniczaki wymagają jakiegoś specjalnego menu wigilijnego, i z tego powodu autorka wspomina o tym w poście startowym? Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Zaczynam! Wigilia 12.11.21, 10:23 pizza i frytki oraz co mama zniesie do piwnicy. Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 15:43 - sledzie w oliwie truflowej, Mam ostatnio zboczenie truflowe i z szafki wypadają mi oliwy truflowe, starte trufle, kremy grzybowe z truflami i sery z truflami, i powiadam ci: NIE RÓB TEGO. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 16:13 piataziuta napisała: > - sledzie w oliwie truflowej, > > Mam ostatnio zboczenie truflowe i z szafki wypadają mi oliwy truflowe, starte t > rufle, kremy grzybowe z truflami i sery z truflami, i powiadam ci: > NIE RÓB TEGO. WHY? Przepyszne, właśnie wyjadam ze słoika. Może źle napisałam; to są w zasadzie sledzie w oleju lnianym z DODATKIEM oliwy truflowej, czerwonego pieprzu i czerwonej cebuli. Przecież dobre z dobrym, musi wyjść dobre😏 jest to mocne połączenie ale IMO b.dobre Odpowiedz Link Zgłoś
piataziuta Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 16:15 Ok. Śledzie w dobrym lnianym kocham, odrobina truflowej nie powinna zepsuć. Ale z czerwonym pieprzem to już pojechałaś. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 13.11.21, 12:59 piataziuta napisała: > - sledzie w oliwie truflowej, > > Mam ostatnio zboczenie truflowe i z szafki wypadają mi oliwy truflowe, starte t > rufle, kremy grzybowe z truflami i sery z truflami, i powiadam ci: > NIE RÓB TEGO. Przyznaję rację. Po 5 dniach smakują jak kobieta oblana pol na pol Angelem Muglera i Jungle Kenzo. Chociaż na początku procesu przegryzania, były całkiem mniam. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 23:05 Ja tam w gary nikomu nie zaglądam i każdy robi co uważa, ale jak dla mnie za mało wigilijne. Ja robię dosyć tradycyjnie bo po prostu nam tak smakuje dla tego nie rozumiem tego carpaccio z buraków i surówki z kapusty kiszonej. To można na codzien zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
czarna_kita Re: Zaczynam! Wigilia 11.11.21, 23:08 Dobra, sory! Doczytałam teraz że była aktualizacja 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
ewcia.1980 Re: Zaczynam! Wigilia 12.11.21, 09:44 Moje menu wigilijne: - barszcz z uszkami (uszka przywozi moja teściowa) - pierogi ruskie - paszteciki z kapustą i pieczarkami - krokiety z serem i pieczarkami - karp smażony (przynosi moja mama) - kotlety rybne - sałatka jarzynowa tradycyjna - ryba po grecku kompot z suszu piernik jabłecznik ciasto z kremem (co roku inne) A ty zrób to co wy lubicie. Odpowiedz Link Zgłoś
mid.week Re: Zaczynam! Wigilia 12.11.21, 09:47 paszteciki z kapustą i pieczarkami paszteciki z kapusta robię co roku, zawijam w gotowca fracuskiego i voila. To jest taka relacja nakładu pracy do efektu jaką lubię najbardziej Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Zaczynam! Wigilia 12.11.21, 10:19 Ja jestem jeszcze lepsza : na ostatnią wigilię, ktòrą robiłam, zrobiłam barszcz czerwony na zakwasie. Reszta dań przyjechała.😀 Odpowiedz Link Zgłoś
paulownia88 Re: Zaczynam! Wigilia 12.11.21, 09:48 Ja też pracuję nad menu wigilijnym, pierwszy raz przyjmuję prawie 30 osób, oczywiście, będzie pomoc przy gotowaniu. Planujemy tak - na zimno - ryba faszerowana w galarecie, karp w galarecie, śledź w sosie kurkowym, śledź pod pierzynką, śledź w śmietanie, rolmopsy - wszyscy w rodzinie kochają śledzie, rolada szpinakowa z wędzonym łososiem, sałatka z tuńczykiem, sałatka jarzynowa, sałatka bawarska, ryba po grecku, jajka w majonezie - muszą być, sos tatarski, ćwikła, chrzan, żurawina, grzyby marynowane, zupy do wyboru grzybowa z łazankami lub barszcz czerwony z uszkami, pierogi z kapustą, kotleciki z karpia, kapusta modra z rodzynkami, pstrąg smażony w migdałach, ciasta sernik, torcik węgierski, makowiec, tort makowy teściowej, do picia kompot z suszu - ja nie cierpię, ale goście lubią, makiełki, wina czerwone i białe. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Zaczynam! Wigilia 12.11.21, 09:55 11 potraw z ryb. To jest festiwal dan rybnych. 😀 Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Zaczynam! Wigilia 12.11.21, 10:22 Nieźle. Mój rekord, to 7 z czego 4 rodzaje śledzi. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 15.11.21, 21:03 paulownia88 napisała: > Ja też pracuję nad menu wigilijnym, pierwszy raz przyjmuję prawie 30 osób, oczy > wiście, będzie pomoc przy gotowaniu. Planujemy tak - na zimno - ryba faszerowan > a w galarecie, karp w galarecie, śledź w sosie kurkowym, śledź pod pierzynką, ś > ledź w śmietanie, rolmopsy - wszyscy w rodzinie kochają śledzie, rolada szpinak > owa z wędzonym łososiem, sałatka z tuńczykiem, sałatka jarzynowa, sałatka bawar > ska, ryba po grecku, jajka w majonezie - muszą być, sos tatarski, ćwikła, chrzan, żurawina, grzyby marynowane, zupy do wyboru grzybowa z łazankami lub barszc > z czerwony z uszkami, pierogi z kapustą, kotleciki z karpia, kapusta modra z ro > dzynkami, pstrąg smażony w migdałach, ciasta sernik, torcik węgierski, makowiec > , tort makowy teściowej, do picia kompot z suszu - ja nie cierpię, ale goście l > ubią, makiełki, wina czerwone i białe. WOW! Trzymam kciuki za skuteczne oddelegowanie zadań. Zaklepalabym sobie do przygotowania to: sos tatarski, ćwikła, chrzan, żurawina, grzyby marynowane, 😏 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zaczynam! Wigilia 15.11.21, 21:26 E, menu jest tak zaplanowane, że można spokojnie to ogarnąć przez dwa dni. Ja bym oddelegowała dyrygowanie ruchem, sprzątanie ze stołu i zmywanie. 30 x pełna zastawa w ciągu kilku godzin, żadna zmywarka tego nie ogarnie. Odpowiedz Link Zgłoś
agniesia331 Re: Zaczynam! Wigilia 12.11.21, 10:32 Może barszcz z ,pierogi trudno będzie w barszczu zjeść,tj pokroic Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Zaczynam! Wigilia 13.11.21, 11:54 Nie ma dziwnego menu na Wigilię, to, co zdecydujesz i wchodzi w domową tradycję jest ok Ja bym pewnie do tego dorzuciła karpia, ale my lubimy, wiem, że sporo osób nie znosi tego smaku. Jak mam Święta z takimi, którzy karpia nie tolerują- robię jeszcze jakąś inną rybę. Pstrąga z migdałami w galarecie, na przykład. Ja bym szła w pieczonego sandacza tutaj, bardzo dobre. Moim zdaniem nie za mało Ale ciasta jakieś? Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 13.11.21, 13:59 annaboleyn napisała: > Ale ciasta jakieś? Płakać mi się chcę, jak.pomyślę o ciastach. No nie umiem. Bogdan zrobi jabłecznik, bąbelek przywiezie pierniki z Torunia, kusi mnie to ciasto mandarynkowe, na które dziewczyny podały przepis, ale boję się, że nie wyjdzie. Makowiec chyba zamówię Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zaczynam! Wigilia 13.11.21, 16:20 Spróbuj zrobić to mandarynkowe na próbę. Choćby tylko dla domowników z połowy proporcji. Mąka migdałowa jest teraz w Lidlu. Odpowiedz Link Zgłoś
mamaemmy Re: Zaczynam! Wigilia 15.11.21, 18:39 Fajne menu U nas tradycyjnie zawsze Barszcz z uszkami Żurek zupa grzybowa pierogi ruskie pierogi z grzybami karp/pstrąg /sandacz,łosoś Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Zaczynam! Wigilia 15.11.21, 20:17 Żurek na wigilie? Mój ma w sobie tyle świni, że każdy tradycjonalista by padł trupem na miejscu. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zaczynam! Wigilia 15.11.21, 20:27 Nonieno, żur może być bez świni, postny też jest ok, w dodatku można go zaprawić paroma borowikami, wychodzi coś rodzaju kwaśnej zupy grzybowej (grzyby uwielbiają kwaśny smak - do grzybowej dodaję kwaśne jabłko do rozgotowania się albo trochę kwasu spod ogórków kiszonych). Inna sprawa, że żurek to raczej na Wielkanoc. Odpowiedz Link Zgłoś
bialeem Re: Zaczynam! Wigilia 15.11.21, 23:35 Można, można... ale po co? Tzn ja nikomu nie odmawiam. Po prostu mój żurek ma w sobie wszystko i jest konsystencji wojskowej grochówki. Boczek, kiełbasy wędzone wszelakie walające się w lodówce, biała kiełba w całości i kawałkach, ziemniaki i osobno jajko. To wszystko oczywiście z zabójczą ilością cebuli. Brat ją nazywa zupą-chlebem i to nie z powodu podawania w chlebie. Jak wystyga można ją kroić w pajdy. Odpowiedz Link Zgłoś
pyza-wedrowniczka Re: Zaczynam! Wigilia 16.11.21, 10:30 Ja bym dorzuciła na pewno coś jeszcze na ciepło jedno + coś na słodko. U mnie na wigilię jest bardzo tradycyjnie, ale to lubimy: - zupa grzybowa z kaszą, - pierogi z grzybami + barszcz (w kubeczku, do popicia) - smażona ryba - kapusta z grochem na ciepło - ryba po grecku (+ wersja wege z selera) - sałatka warzywna - czasami jakaś jeszcze sałatka, - śledzie - 2-3 rodzaje - karp w galarecie, - strucla makowa - sernik - piernik / pierniczki - makiełki (u mnie robi się z chałki moczonej w mleku i wymieszanej z masą makową), Odpowiedz Link Zgłoś
jehanette Re: Zaczynam! Wigilia 16.11.21, 10:33 Bardzo tradycyjnie wg mnie. Jak chcesz sama gotować to zrób sobie dobrze i część zamów, zwłaszcza to co czasochłonne (pierogi) albo może nie wyjść (barszcz) Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 16.11.21, 12:59 jehanette napisała: > Bardzo tradycyjnie wg mnie. > Jak chcesz sama gotować to zrób sobie dobrze i część zamów, zwłaszcza to co cza > sochłonne (pierogi) albo może nie wyjść (barszcz) Rozważałam zamówienie pierogów ale nie mam zaufania do cudzych farszów, no nie mogę się przekonać. Zbyt brzydliwa jestem. Liczę zaangażowanie Bogdana w materii mącznej. > Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Zaczynam! Wigilia 19.11.21, 16:28 Jak barszcz moze nie wyjsc? Ja zawsze próbje zrobic z wlasnego zakwasu buraczanego, ale w razie czego buteleczka koncentratu krakusa jest na podoredziu. Jak mi zakwas wyjdzie na slaby to kilka kropel krakusa i zawsze wyjdzie. Odpowiedz Link Zgłoś
wena-suela Re: Zaczynam! Wigilia 16.11.21, 10:49 Za dużo zimnego za mało ciepłego. Zamiast kapusty kiszonej kapusta na ciepło z grzybami. Ziemniaki też wolałabym na ciepło skoro już jest ta nieśmiertelna sałatka jarzynowa, m. zd. zbędna. Oliwa truflowa nie pasuje do śledzi. Jak chcesz jej użyć to zrób puree ziemniaczane i polej. No i i żadne łososie/halibuty nie zastąpią mi karpia na wigilijnym stole. I gdzie jakikolwiek deser z makiem? Odpowiedz Link Zgłoś
gryzelda71 Re: Zaczynam! Wigilia 16.11.21, 11:49 W naszych kręgach nigdy sałatka jarzynowa nie pojawia się jako danie wigilijne. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 16.11.21, 12:50 ajr27 napisała: > W naszych też! Szlachta kurlandzka. Ej, no to wiadomo. My to z chłopstwa kaszubskiego, te se zrobimy sałatkę jarzynowa 🤪 Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zaczynam! Wigilia 16.11.21, 13:36 A ja chyba zaryzykuję wprowadzenie białego maku do seromakowca" będzie biały i niebieski (i ser oczywiście) Ciekawa jestem czy jest jakieś ryzyko kulinarne.. Odpowiedz Link Zgłoś
palacinka2020 Re: Zaczynam! Wigilia 19.11.21, 16:25 Dla mnie wszystko dobre Sledzie w majonezie zrobiłabym w wersji bardziej na bogato- pod pierzynką. Dodatek jablka, ogórkow przełamuje majonez. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 19.11.21, 16:37 Właściwie to jest nasza roboczo-domowa nazwa, bo to są śledzie w sosie majonezowo jogurtowym z cebula cukrową, a to wszystko skąpane w tonie cukru. To są najlepsze śledzie ever. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 19.11.21, 16:42 Zresztą, kto tam był i je jadł, ten wie 😏 pistachio-lo.blogspot.com/2014/12/pyszne-sledzie-w-sosie-smietanowym-z.html?m=1 Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 26.11.21, 22:43 Jak tam z u Was z planowaniem potraw? Moze jakaś dobrą dusza podeślę przepis na tą nieszczęsną kapustę z grzybami. Okazało się, że u nas 4/10 osób z miłą chęcią by takiej kapusty spróbowało 🤦♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zaczynam! Wigilia 27.11.21, 17:02 Przepis? To coś jak bigos, tyle że bez mięsa. Odsączona kapusta kiszona pół na pół ze słodką, gotowane osobno. Liście laurowe, ziele angielskie, jałowiec. Potem to łączysz i dodajesz sparzone, posiekane grubo grzyby i gotujesz wszystko razem. Można dopaprać cebuli, można dodać marchewkę, ja tego nie robię - wolę wędzone śliwki (jeśli rodzina nie lubi - można dodać trochę jabłek, kontrolując poziom kwaśności odsączonym wcześniej sokiem z kiszonej kapusty, ew rodzynków). Można podlać wytrawnym winem. Na końcu sól i świeżo mielony czarny pieprz. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 13.12.21, 13:06 O dzięki, przeoczyłam przepis. A jakie proporcję: kapusta z grzybami ma być pół na pół? Tzn tyle samo kapusty i grzybów. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zaczynam! Wigilia 13.12.21, 19:51 Nienie, grzyby to dodatek. Chociaż grzyby z kapustą kiszoną byłyby, jak sobie wyobrażam, świetne. Poszukaj w necie może przepisu z proporcjami, my robimy na oko, ale proporcje dadzą ci pojęcie o kierunku. Powodzenia. Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Zaczynam! Wigilia 13.12.21, 20:14 U mnie grzybów jest zawsze dużo i robię tylko z kapusty kiszonej. Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zaczynam! Wigilia 13.12.21, 22:39 Też uwielbiam to, co kwaśne, a kapustę to już w ogóle. I ogórki. Ale po pierwsze, gotuję z bardzo kwaśnej kapusty, a poza tym, nie tylko dla siebie. Zauważyłam, że chociaż Polacy doceniają kwaśny smak bardziej niż inne europejskie nacje, to jednak są różnice osobnicze i trzeba je uszanować. Niestety Odpowiedz Link Zgłoś
nickbezznaczenia Re: Zaczynam! Wigilia 13.12.21, 22:43 U mnie rodzina nie protestuje. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 13.12.21, 13:02 Tadam! Chwalę się bogdanowymi pierogami. Ulepił. Dał radę. Do zdjęcia wybrane te najpiękniejsze. Proszę się zachwycać. Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Zaczynam! Wigilia 13.12.21, 13:10 Zachwycam się! My też robimy dopiero od roku Odpowiedz Link Zgłoś
morekac Re: Zaczynam! Wigilia 13.12.21, 13:26 Tylko 8 dało się wybrać do zdjęcia? Słabo to widzę... Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Zaczynam! Wigilia 13.12.21, 13:30 Jołki-połki - amazing! Tylko nie wrzucaj do barszczu, please (pomysl czule o takich jak ja - niesprawnych lyzkowo w krojeniu pierogow ) Zloty medal w ksztalcie pieroga za lepienie Bon appetite! Cheers. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 13.12.21, 20:18 bi_scotti napisała: > Jołki-połki - amazing! Tylko nie wrzucaj do barszczu, please (pomysl czule o ta > kich jak ja - niesprawnych lyzkowo w krojeniu pierogow ) Zloty medal w ksztal > cie pieroga za lepienie Bon appetite! Cheers. > Bi_scotti to menu z pierwszej strony nieaktualne. Posłusznie zastosowałam się do rad ematek i jest modyfikacja. Bogdan pęka z dumy, dopytuje kiedy będzie mógł robić paszteciki😏 Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zaczynam! Wigilia 13.12.21, 19:46 Bardzo fajne pierogi. Ciasto wygląda na cienkie, a farszu tyle, ile się dało - tak, jak powinno być. Bogdan mistrz Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 13.12.21, 22:14 Bogdan się napina i przesyła nieśmiałe pozdrowienia. Gdybyś wiedziała jak długo rzeźbił te pierogi... Ze strachem planuję lepienie pasztecików Odpowiedz Link Zgłoś
bene_gesserit Re: Zaczynam! Wigilia 13.12.21, 22:37 Wydziel mu kącik w kuchni, niech sobie usiądzie na zydelku i cyzeluje Mistrzostwo wymaga czasu, taki Matejko malował 'Bitwę...' 6 lat. Odpowiedz Link Zgłoś
chomiczanora Re: Zaczynam! Wigilia 14.12.21, 16:59 Masz podaną piękną definicję parę wpisów wyżej. Odpowiedz Link Zgłoś