Dodaj do ulubionych

Szczepienia p/grypie

29.11.21, 12:06
Szczepicie się?
Jak to sie ma do szczepienia p/covid, zachowujecie jakieś odstępy między szczepieniami, czy można od razu?
Obserwuj wątek
    • daniela34 Re: Szczepienia p/grypie 29.11.21, 12:08
      Tak, jestem zaszczepiona. Przy czym odstęp pomiędzy szczepionką na grypę, a trzecią dawką to u mnie będzie około 2 miesięcy (bo dopiero wtedy będę mogła przyjąć III dawkę). Ale u moich rodziców między szczepionkami minęło 10 dni. Niektórzy lekarze zalecają albo jednoczesne przyjęcie obu, albo odstęp około 2 tygodni.
      • azealia_banks Re: Szczepienia p/grypie 29.11.21, 12:09
        daniela34 napisała:

> Tak, jestem zaszczepiona. Przy czym odstęp pomiędzy szczepionką na grypę, a trz
        > ecią dawką to u mnie będzie około 2 miesięcy (bo dopiero wtedy będę mogła przyj
        > ąć III dawkę). Ale u moich rodziców między szczepionkami minęło 10 dni. Niektór
        > zy lekarze zalecają albo jednoczesne przyjęcie obu, albo odstęp około 2 tygodni
        > .

Dzięki, pogadam jeszcze z lekarzem oczywiście, ale chciałam to sobie wstępnie zaplanować. Na grypę szczepię się jutro, więc pewnie z Covid poczekam te dwa tygodnie.
        • daniela34 Re: Szczepienia p/grypie 29.11.21, 12:14
          No i tak pewnie najlepiej. Pewnie chodzi o to, że albo niech się skumulują reakcje poszczepienne, albo niech będzie pomiędzy nimi jakiś odstęp. Przy czym ja poza covidowym i grypowym ramieniem nie miałam żadnych reakcji (tym razem, wcześniej po szczepionce na grypę miewałam objawy grypopodobne), więc w zasadzie spłynęło po mnie jak po kaczce. Zobaczę, jak będzie z trzecią dawką.
    • ela.dzi Re: Szczepienia p/grypie 29.11.21, 12:12
      Lekarz mówił, że albo razem albo tydzień przerwy.
    • saszanasza Re: Szczepienia p/grypie 29.11.21, 12:12
      Można szczepić się jednocześnie (w dwa ramiona). Być może w przyszłości dostępna będzie szczepionka skojarzona.
    • aqua48 Re: Szczepienia p/grypie 29.11.21, 12:18
      Tak zaszczepiłam się. Miałam wymuszone dwa tygodnie odstępu, bo tak mogłam wziąć trzecią dawkę na covid.
    • jehanette Re: Szczepienia p/grypie 29.11.21, 12:18
      Ja to nawet zaszczepiłam się mając covida, dwa dni po szczepieniu zaczęłam się czuć przeziębiona i okazało się, że to covid. W dniu szczepienia czułam się normalnie. Żyję.
      W rodzinie osobnik jeden wziął obie szczepionki jednego dnia, też żyje.
    • wapaha Re: Szczepienia p/grypie 29.11.21, 12:55
      U mnie szczepią się wszyscy domownicy
      Ja nie, mam obawy ( alergia na białko kurze )
      • wapaha Re: Szczepienia p/grypie 29.11.21, 12:57
        p.s. 2tyg odstępu miedzy szczepieniami - czy to covid czy inne
        ( u mnie młody najbardziej foliarski a ja najgorsza matka co miesiąc-3 tyg- mmr-grypa-covid-hpv )
    • novembre Re: Szczepienia p/grypie 29.11.21, 13:52
      Moją mamę zaszczepili jednocześnie.
    • backup_lady Re: Szczepienia p/grypie 29.11.21, 13:55
      Tak, zaszczepiłam się przeciwko grypie. Na trzecią dawkę p/covid póki co się nie łapię, jeśli obniżą wiek, to też się zaszczepię.
    • lauren6 Re: Szczepienia p/grypie 29.11.21, 13:56
      Szczepiłam się w październiku.
    • primula.alpicola Re: Szczepienia p/grypie 29.11.21, 13:58
      Nie, nie planuję.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka