Dodaj do ulubionych

Zmywarka nie domywa

06.12.21, 12:54
Naczyń z górnej półki, głównie kubków. Oczywiście wyczyszczona detergentem do zmywarek, filtr sprawdzony. Co jeszcze można zrobić? Fachowca raczej nie będę wzywać, bo skasuje nas pewnie na 400-500zł, jeśli cokolwiek trzeba wymienić, a już wolę dopłacić drugie tyle i kupić nową, to 45cm, wiec koszt nowej ok. 1000zł. Tylko muszę jakoś przeczekać do stycznia, bo nie chcę się przed świętami pakować do sklepu, a agd w ciemno nie kupię.
W związku z tym wszelkie rady, jak rozwiązać problem niedomywania mile widziane. smile Zmywarka beko.
Obserwuj wątek
    • heniek.8 Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 12:58
      Jest sól? Ja bym uzupełnił sól i puścił program bardzo brudne i zobaczył co będzie
    • wapaha Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 13:03
      U nas to samo
      Może zapchało się "smigiełko" -wyjmij i przetkaj iglą, i wodą pod ciśnieniem
      Może spada ciśnienie wody
      Może źle ustawiasz naczynia ( sprawdz instrukcję, bo byc może wprowadziliście swoje usprawnienia)
      • hiacynta.bukiet123 Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 13:20
        Co to jest śmigiełko? 🙄
        • hiacynta.bukiet123 Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 13:23
          Dobra, już wiem.
          Chyba potrzebna mi kawa. 😅
        • wapaha Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 13:23
          Na górze zmywarki i na dole- masz takie smigiełko ( spryskiwacz)- przez nie leci woda pod ciśnieniem. Wyjmij je, wsadz pod kran i sprawdz czy ze wszystkich dziurek tak samo leci woda
    • elinborg Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 13:08
      zatkane otwory w śmigle- u nas to były skorupki od jajek
      • reinadelafiesta Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 14:28
        Ja ryż stamtąd wiecznie wydłubuję, taki napuchnięty od wody akurat jest wielkości tych dziurek w śmigiełku. A konstrukcja tego elementu jest taka, że ni diabła wypłukać/wyciągnąć się tego w prosty sposób nie da.sad
    • iwoniaw Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 13:11
      Z moich doświadczeń wynika, że niedomywanie naczyń to głównie problem ich ustawienia - woda z dyszy musi swobodnie móc dotrzeć w brudne miejsca.
      • hiacynta.bukiet123 Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 13:22
        Próbowałam już puszczać zmywanie w załadowanej w 1/4 zmywarce, żeby zdiagnozować problem. Nadal były niedomyte, a stały dobrze.
    • hanusinamama Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 13:15
      U mnie to zonacza ze trzeba odkamienić górne śmigło. Zalewam te dziurki octem, zostawiam na 20 minut, myje na pusto bez detergentu. Uzupełniał sól
    • hiacynta.bukiet123 Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 13:24
      Dzięki, idę czyścić śmigło. smile
    • eliszka25 Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 13:40
      Z tym niedomywaniem zawsze tak było, czy zrobiło jej się tak „na starość”? Jeśli niedomyte są tylko kubki, to obstawiam złe ustawianie ich w zmywarce. W niektórych modelach ważne jest miejsce w koszu, w którym daną rzecz ustawiasz. W mojej poprzedniej musiałam sama rozkminić, jak układać sztućce w szufladzie, bo się nie domywały. Najśmieszniejsze jest to, że najbardziej niedomyte były gdy ułożyłam je wg instrukcji producenta. Właściwy sposób układania rozkminiłam dopiero wtedy, gdy w desperacji zaczęłam poszukiwać w necie koszyka na sztućce, który pasowałby do tej zmywarki. Wtedy zauważyłam, że na tych internetowych zdjęciach sztućce w szufladach są zupełnie inaczej. Ułożyłam tak samo i taaadaaaam! Sztućce się umyły.

Jeśli problem niedomywania pojawił się po jakimś czasie, to obstawiam zapchanie jakiejś dyszy. Rozmontuj wszystkie śmigła, wyjmij kosze, wymyj zmywarkę w środku - w sensie wymontuj filtr, porządnie umyj wszystko w tej „dziurze” po filtrze i sam filtr oraz wszystkie wiatraczki i śmigła. W instrukcji zmywarki powinno być pokazane, jak to zrobić. Na koniec wszystko zamontuj na miejsce, uzupełnij sól i zapuść program z najwyższą temperaturą, jaki masz w zmywarce. Bez naczyń w środku, za to z detergentem do mycia zmywarek. Powinno pomóc.
    • gaskama Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 14:03
      U nas tak jest, jak zapchane jest śmigiełko, które pryska wodą do góry.
    • afro.ninja Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 14:52
      U mnie trzeba było wymienić część w środku. Koszt tak jak piszesz okolo 400 stów.
    • czarna_kita Re: Zmywarka nie domywa 06.12.21, 15:19
      U mnie jak zmywarka zaczęła tak robić to oznaczało jej koniec. W sensie miała już swoje lata i mylą świetnie a na starość jednym razem przestała domywac górny kosz z kubkami. Co ja się nagimnastykowalam... I czyściłam i rozkręcalam i cuda wianki. Wypróbowałam chyba wszystkie propozycje z internetu i nic. Na święta Wielkanocne to akurat było więc załamka podwójna bo musiałam za każdym razem domywac ręcznie.
      Koniec końców kupiłam nową zmywarkę bo mąż stwierdził że tej starej już nic nie pomoże i chce iść na emeryturę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka