Dodaj do ulubionych

mydło dla chomika

15.12.21, 23:11
czy jest tutaj użytkowniczka mydła dermaglin? bo chciałabym wiedzieć, czy to mydło ma jakiś termin przydatności do zużycia
już tłumacze dlaczego, to mydło idealnie odpowiada mojej cerze i zawsze było dostępne w popularnych drogeriach, ale nagle znikło, teraz znalazłam je tylko na allegro i chciałabym zrobic zapasy, bo martwie się, że juz nie będzie dostępne

planuje kupic z 10 sztuk, bo tak średnio jedna kostka wystarcza mi na pół roku....ale czy to się nie zepsuje?

i pytanie dodatkowe: czy może jest jakies inne mydło z takim samym składzie?
Obserwuj wątek
    • magdallenac Re: mydło dla chomika 15.12.21, 23:58
      Ewa i chomik, jesteś potrzebna!!
      • ewa_i_chomik Re: mydło dla chomika 16.12.21, 09:34
        Tu chodzi chyba o takie chomiki na twarzy.
    • snakelilith Re: mydło dla chomika 16.12.21, 00:12
      Google mówi, że mydło przy dobrym przechowywaniu nadaje się do użycia przez 2 lata. Miałam mydło lawendowe w szafie, które przeleażało tam kilka lat i po tym czasie straciło trochę kolor zapach i objętość, wyglądało na trochę wysuszone. Ponieważ w mydłach są różne tłuszcze, mogą one też stracić świeżość i zmienić nieco chemiczną strukturę. Więc 4 kostki bym kupiła, ale nie wpadaj w panikę. Bywa, że potrzeby skóry, albo upodobania się zmieniają i zachomikowe na tak długo kosmetyki do niczego się nie przydają. Ja mam przez takie zapasy jeszcze dwie zbędne butelki silikonowego olejku do włosów, 3 kremy do twarzy, dwa szampony i tubkę kremu do rąk.
      • ms.piggy Re: mydło dla chomika 16.12.21, 08:01
        dzięki za fachową odp smile

już 2 lata uzywam i ciągle mnie zachwyca, dlatego przeraziło mnie zniknięcie tego mydła ze sklepów

a mogłabys mi podpowiedzieć jakiś dobry zamiennik o podobnym składzie:
        Sodium Tallowate, Aqua, Sodium Cocoate, Glycerin, Kaolin Clay, Parfum, Linum Usitatissimum Seed Extract, Sodium Chloride, Tetrasodium EDTA, Pentaerythrityl Tetra-di-t-butyl Hydroxyhydrocinnamate, Sodium Benzoate, Potassium Sorbate, CI 77891
        • snakelilith Re: mydło dla chomika 16.12.21, 10:28
          Sorry. Nie używam mydła. Uważam, że mydła nie są idealne do skóry. Generalnie większość mydeł nie różni się specjalnie składem i trudno powiedzieć, czy akurat dodatek glinki (Kaolin Clay), czy lnu (Linum Usitatissimum) dobrze ci robi.
    • hanusinamama Re: mydło dla chomika 16.12.21, 00:32
      Zapytaj dostawce do kiedy termin ważności.
      Natomiast nie wiem jakim cudem jest to mydlo "dermatologiczne", głowny składnik to sodium taloowate- substancja znana z tego ze narusza naturalną barierę hydro-lipidową skóry, silnie wysusza i zapycha pory...
    • nigdynigdynigdy84 Re: mydło dla chomika 16.12.21, 00:34
      Myślałam, że chomika chcesz w nim kąpać 🙄
      • izabela1976 Re: mydło dla chomika 16.12.21, 07:30
        Ja pomyślałam, że to specjalne mydło do jedzenia....
        • cud_bogini_w_bikini Re: mydło dla chomika 16.12.21, 07:37
          Ja też...
        • hanusinamama Re: mydło dla chomika 16.12.21, 10:32
          Ja myslałam, ze chomik się nażarł mydła
          • grey_delphinum Re: mydło dla chomika 16.12.21, 10:42
            Byłam przekonana, że chodzi o kąpanie chomika w wodzie z mydłem i trochę się zawiesiłam 😉

A co do zapasów - mam w domu kilka opakowań kremu Toleriane la roche posay, bo przez lata mi pasował i zrobiłam zapasy przy okazji kolejnej promocji, a dosłownie z dnia na dzień przestał mi służyć, więc unikałabym chomikowania 😉
    • leanne_paul_piper Re: mydło dla chomika 16.12.21, 06:15
      Boziu, długo otwierał mi się wątek i zastanawiałam się, czy, to sam chomik wyraził chęć umycia się mydłem, czy to autorka chce go tak wymydlic🙃

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka