Dodaj do ulubionych

Do ilu dojdzie WIBOR?

18.12.21, 08:49
Jak przewidujecie?
Kilka miesięcy temu byłam w banku. W okienku obok jakaś młoda para dopytywała się o szczegóły kredytu hipotecznego. I bardzo miły pracownik powiedział im (akurat usłyszałam, bo byłam totalnie obok) - "nie powinieniem tego Państwu mówić, ale moim zdaniem WIBOR nie podskoczy wyżej niż sprzed czasów pandemii".

Ja pamiętam dobrze lata 90-te. Niestety, za dobrze. Potem pamiętam szał w 2007-2008. Też za dobrze. Tyle, że wysoki frank został ułagodzony niskim liborem.

Moim zdaniem w pierwszym kwartale przyszłego roku WIBOR 3M dojdzie do 3 proc, a za rok spokojnie będzie 5 proc.
Obserwuj wątek
    • trampki_w_kwiatki Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 08:51
      Przy tej inflacji? Spokojnie masz rację. Jeśli dodać do tego wysokie marże banków nakładane w czasach super niskich stóp, to...
    • milva24 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 08:58
      Też obstawiam 5 procent ale to bardzo dziwne, że jakiś pracownik banku gadał takie rzeczy. My sami w tym roku braliśmy kredyt i pani w żadne dywagacje na temat stóp procentowych się nie wdawała dostaliśmy za to szczegółowe wyliczenia jak się może układać nasz kredyt przy wzrostach stóp. Ja się tyle pomyliłam, że parę miesięcy temu nie przewidziałam tego wzrostu tak szybko. Dawałam w miarę niskim stopom dwa lata a później duży wzrost. Niemniej kto był rozsądny ten się po korek nie zakredytował nawet kosztem trochę mniej odpowiadającej nieruchomości albo gorszej jakości wykończeniem.
      • huang_he Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:05
        Jeszcze powiem, w którym banku to było - tym na M z dłuższą nazwą. To tak a propos aktualnych spraw sądowych frankowiczów, którzy byli idealnie o wszystkim informowani kilkanaście lat temu.
        • trampki_w_kwiatki Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:22
          Ja doskonale wierzę. Pamiętam tych nadpobudliwych młodych doradców kredytowych sprzed kilkunastu lat, co to nie tylko kredycik doradzili, ale i wiedzieli doskonale na pięćdziesiąt lat do przodu jak się będą kształtowały ceny walut, a do tego potrafili doradztwem podatkowym służyć, optymalizację podatkową doradzić, no wszechstronni eksperci po prostu.
          Wierzę, że dziś też są tacy młodzi, rzutcy, hop do przodu mistrzowie sprzedaży kredytów z dużą marżą i po korek.
          • kokosowy15 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:25
            Przecież ich pracodawca za to im płaci. Wyobrażasz sobie sklep z lodówkami gdzie sprzedawca mówi "proszę nie kupować u mnie bo towar drogi i lichy"?
            • podaje_haslo_okon Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:56
              kokosowy15 napisał(a):

> Wyobrażasz sobie sklep z lodówkami gdzi
              > e sprzedawca mówi "proszę nie kupować u mnie bo towar drogi i lichy"?

Ja sobie wyobrażam, pójdź sobie do MM czy innego marketu z elektroniką, sprzedawcy jak mogą, tak Cię zniechęcą do kupowania u nich, stacjonarnie 😂

A tak serio, to doradca kredytowy powinien być zawodem regulowanym z obowiązującym kodeksem etycznym, może wtedy by się ci ludzie trochę opanowali.
              • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:59
                Banki by na to pozwoliły?
      • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:54
        Tylko te 5% zawsze uderzy w ludzi. U mnie zacznie się zaciskanie pasa. Zwłaszcza, że jestem samotny.
        • huang_he Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:04
          Tobie to życzę ci 20 %
          • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:10
            Bo jesteś złą i podłą socjopatką. Natomiast życząc mi, życzysz jednocześnie innym ludziom. To jest dopiero podłość. Życzyć źle komuś, wiedząc o zagrożeniu również dla innych.
            • angazetka Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 18:41
              Powiedział Józek, który wprost pisał, że chce krzywdy innych.
        • marta.graca Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:14
          Ludzi, którzy głosowali na obecną władzę i wpakowali kraj w to bagno, nie jest mi żal.
          • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:17
            A jeśli ktoś uważał PiS za jedyną partię zgodną ze swoim sumieniem? Mi jako katolikowi nie wolno głosować na partie, które wprowadziłyby związki homoseksualne i aborcję na życzenie. Poza rządy PO nie były łaskawe dla prostych chłopaków takich jak ja.
            • milva24 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:41
              To trzeba było na PSL zagłosować, mniej szkód by narobili.
            • marta.graca Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:46
              To niech teraz płacze, jeśli kwestie światopoglądowe były dla niego ważniejsze niż ekonomiczne i gospodarcze.
            • trampki_w_kwiatki Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:04
              Skoro jako katolik chciałeś swoją katolską wizję narzucać innym ludziom na siłę kosztem rozjebanej gospodarki, to teraz płacz i płać na zdrowie.
              • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:10
                Obecny kryzys to głównie wynik pandemii.
                • marta.graca Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:21
                  W innych krajach też jest pandemia, ale nie ma takiego dramatu. A na środki z funduszu odbudowy tylko my i Węgry nie umiemy się doczekać.
                  • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:26
                    Bo Unia jest chora.
                    • marta.graca Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:29
                      Rozumiem, że dla ciebie praworządność i prawa człowieka to choroba?
                      • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:37
                        Praworządność w rozumieniu Unii to pałka do bicia. Polska powinna w takim razie nie zapłacić składki członkowskiej, to Unia zmięknie.
                        • marta.graca Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:40
                          O prawie pojęcia nie masz i zapewniam cię, że nikt za nami w Unii płakać nie będzie.
                    • milva24 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:39
                      Jak z tej chorej Unii wyjdziemy to pierwsi rolnicy będą płakać.
                    • droch Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 19:47
                      Bo Unia jest chora.

Dokładnie, na zachodzie zawsze panowała zgnilizna moralna i bezhołowie. Wszystko, co najlepsze, zawdzięczamy towarzyszom radzieckim.
            • droch Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 19:46
              Mi jako katolikowi nie wolno głosować na partie, które wprowadziłyby związki homoseksualne i aborcję na życzenie.

Katolikom wolno głosować na parti, której członkowie są masowo na bakier z 8 przykazaniem Dekalogu? Dla kumpeli pytam.
              • trampki_w_kwiatki Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 23:13
                Ja to się dziwię, że katolikom w ogóle wolno głosować...
        • milva24 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:47
          Uderzy ale co poradzisz, takie życie. Chciało się rozdawnictwa przez lata to teraz za to zapłacimy.
          • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:25
            Czy 500+ to było aż takie straszne rozdawnictwo? Może jeszcze dodaj, że podwyżki płacy minimalnej i minimalna stawka godzinowa to też jest rozdawnictwo.
            • marta.graca Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:32
              Tak, było straszne, bo nie było nas na nie stać.
              • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:33
                A jak się odniesiesz do wzrostu wynagrodzeń?
                • marta.graca Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:09
                  Wzrost wynagrodzeń jest wtedy, gdy masz więcej kasy w portfelu, a nie kiedy masz wyższą pensję i możesz za nią kupić tyle samo.
                  • milva24 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:11
                    No dokładnie.
                  • chlodne_dlonie Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 19:56
                    marta.graca napisała:

> Wzrost wynagrodzeń jest wtedy, gdy masz więcej kasy w portfelu, a nie kiedy mas
                    > z wyższą pensję i możesz za nią kupić tyle samo.
                    >

albo i mniej, niestety uncertain
              • kokosowy15 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:40
                Na co byłoby stać ludzi którzy by tej minimalnej stawki godzinowej nie otrzymywali? A nie otrzymywali by napewno, bo przedsiebiorca przecież musi maksymalizować zyski i płacenie pracownikom to niesprawiedliwość i zło konieczne.
            • milva24 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:16
              500+, 300+, trzynaste i czternaste emerytury gdzie taniej by było emerytom uczciwie zrewaloryzować. A za wzrost płacy minimalnej zapłaciliśmy wszyscy, również ci, którzy tę podwyżkę dostali. I za całokształt tych dokonań będziemy jeszcze płacić długo. Może za 15 czy 20 lat wyjdziemy z tego dołka w który nas te nieudolne rządy wpakowały pod warunkiem, że trafi się ktoś sensowny, kto nam przeprowadzi reformy ale za to większość będzie go nienawidzić.
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:10
      Mojej siostrze w banku którym brała kresyt 3 lata temu robili symulacje raty stalej w zlotówkach do sytuacji z 2009-2011? Nie pamiętam, ale wtedy oprocentowanie lokat bylo na poziomie 9%. I rata kredyru wzrastala jej o okolo 70%
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:11
        Moja rata (też złorówki, też stała) obecnie 1650 zł, w tamtych latach wynosila 2700 z groszami..
        • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:51
          Chciało wam się z mężem wtedy aż tyle płacić? Ludzie wtedy zarabiali często mniej niż 2 tysiące na rękę.
          • 35wcieniu Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:54
            Widać oni nie byli tymi ludźmi.
          • marta.graca Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:15
            No raczej musiało im się chcieć.
          • milva24 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:49
            Chciało nie chciało, gdzieś mieszkać trzeba a jak się ma rodzinę to raczej w kawalerce jest się ciężko zmieścić.
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:16
        No dobra przesadziłam z tymi 70%, bo siostra poprosiła o symulację na max z okresu 20 ostatnich lat, czyli to musialy być okolice '99 -2000 r. nie 2010.
    • caponata75 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:16
      Twoje wspomnienia tamtych czasów to akurat ogrimna zaleta,żadne tam 'niestety pamiętam aż za dobrze." Kłopot mają ci, którzy nie pamiętają.
      • huang_he Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:23
        Zaleta? Heh
        Jak myślisz - dlaczego tak to pamiętam? Nie pamięta ten, kogo to nie dotknęło. Ja i moi rodzice z bagna wyszliśmy, ale mój ojciec z depresji nie wyszedł już tak naprawdę nigdy. Dlatego przeraziły mnie ostatnie dwa lata (rosnące ceny mieszkań, wysokie kredyty rozdawane na prawo i lewo), bo doskonale wiem, do jakich tragedii to prowadzi. Dla kogoś, kto kupił mieszkanie na górce, przy niskim oprocentowaniu i przy niskiej inflacji, w tej chwili jest uderzenie z każdej strony. Tzn. jeszcze nie z każdej, bo jeszcze jest górka (trudno powiedzieć, czy ceny mieszkań spadną, czy nie, tutaj się nie wypowiem, po 2008 przyszła jedynie korekta), ale inflacja i oprocentowanie to dla wielu przeciętnych ludzi kilkaset złotych w kieszeni mniej. I tak, ja im ogromnie współczuję.
    • trampki_w_kwiatki Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:31
      I jeszcze jedno.
      To właśnie między innymi dzięki takim optymistycznym sprzedawcom ceny nieruchomości wyglądają obecnie tak, jak wyglądają, że za trzypokojowe mieszkanie w mojej okolicy trzeba zapłacić z 700 tysięcy. Takie nieduże, bo za duże to już bardziej milion.

Swego czasu rozważałam kredyt w wysokości 300 tysięcy, bo uważam, że coś takiego udźwignę i tyle mi było potrzeba. Poszłam do banku sprawdzić zdolność kredytową, pan mi wyliczył i zaproponował spokojnym tonem sumę dla mnie kosmiczną. A potem mówił, że spokojnie, rata za ten niewielki kredycik przy stopach rzędu 0,1 to JEDYNIE 3700 złotych, bez problemu, a jakie to daje możliwości. Musiałam drukowanymi literami tłumaczyć chłopcu, że się myli, bo doskonale wiem, że mnie na ten kredyt nie stać. I że nie ma takiej opcji, dziękuję bardzo.
      • milva24 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:39
        No fakt te zdolności kredytowe były z kosmosu. Nawet nie braliśmy z mężem pod uwagę zakredytowania się po korek. Nie znam nikogo, kto tak zrobił ale na pewno się tacy trafili.
        • trampki_w_kwiatki Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:49
          Są tacy, są.
          Koleżanka z pracy serio rozważała zakup domu właśnie po korek. Opamiętała się nieco, gdy do kosztów życia doliczyła paliwo za dojazdy do pracy z tego wygwizdowa oraz utrzymanie takiego domu (teraz mają tanie w utrzymaniu mieszkanie). Ostatecznie jednak gdyby nie bunt młodszej córki, która nie ma ochoty na zmianę szkoły to by się pewnie zdecydowali za zasadzie "jakoś to będzie".
          • 35wcieniu Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:58
            Niektórzy się też kredytowali po korek wcale nie przez nabywanie bóg wie jakich rezydencji, tylko przez zdolność kredytową przyznawaną tam gdzie jej nie było nawet przy kupnie małego mieszkania. Z jednej strony- dla niektórych spoko bo dzisiaj by nie dostali, część z czasem zaczęła zarabiać więcej i spłacili, z drugiej- dramatów z tego powodu też była masa.
            • podaje_haslo_okon Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:44
              No właśnie, część osób zakredytowala się pod korek, bo tylko tak mogli kupić mieszkanie w mieście, w którym mieli perspektywy na dobrą pracę i wzrost zarobków. Ja w takiej sytuacji doszłabym do wniosku, że na zakup mieszkania mnie nie stać, ale gdybym była rodziną z dzieckiem i jako alternatywę miała mieszkanie u rodziców na wsi, to kto wie...
              • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:47
                I jaka praca byłaby na tej wsi, np. pod Przemyślem?
                • podaje_haslo_okon Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:53
                  No biedapraca, dlatego piszę, że to nie zawsze była sytuacja wyboru typu - kupię sobie dom zamiast dużego mieszkania, bo mnie stać.
                  • trampki_w_kwiatki Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:10
                    Ale ja się zgadzam. To jest dramat. Natomiast na skutek tej cudownie rosnącej zdolności kredytowej moi super zarabiający sąsiedzi kupili sobie ostatnio dwa małe mieszkania na wynajem. Tym samym przyłożyli się do wzrostu popytu na te małe mieszkania, w efekcie czego młode rodziny chcące kupić coś na własność mają teraz ceny typu dwa pokoje 45 metrów za 450 tysięcy.

• droch Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 19:56
                      Tym samym przyłożyli się do wzrostu popytu na te małe mieszkania, w efekcie czego młode rodziny chcące kupić coś na własność mają teraz ceny typu dwa pokoje 45 metrów za 450 tysięcy.

To nie jest "zasługa" kupujących, tylko instytucji odpowiedzialnych za kształtowanie polityki pieniężnej. Wartość oszczędności leci na ryj, nie każdy ma możliwość przechowywania złota czy dzieł sztuki.
                      • trampki_w_kwiatki Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 19.12.21, 00:33
                        Zgoda, to był skrót myślowy. Kupujący słusznie czynili uciekając z gotówką gdzie się da, bo ta zaczęła topnieć.
                        I zaczęła się spirala inflacji, podwyżek cen mieszkań, takie tam.
                    • chlodne_dlonie Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 20:02
                      trampki_w_kwiatki napisała:

> Ale ja się zgadzam. To jest dramat. Natomiast na skutek tej cudownie rosnącej z
                      > dolności kredytowej moi super zarabiający sąsiedzi kupili sobie ostatnio dwa ma
                      > łe mieszkania na wynajem. Tym samym przyłożyli się do wzrostu popytu na te małe
                      > mieszkania, w efekcie czego młode rodziny chcące kupić coś na własność mają te
                      > raz ceny typu dwa pokoje 45 metrów za 450 tysięcy.
                      >

A wiesz czy te mieszkania wynajmują? Bo ja np. w dobie pandemii i niemożności eksmisji niepłacących 'klientów' zwyczajnie bałabym się podobnych komplikacji i chyba wolałabym ponosić koszty utrzymywania pustych mieszkań..
                      • trampki_w_kwiatki Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 19.12.21, 07:05

> A wiesz czy te mieszkania wynajmują? Bo ja np. w dobie pandemii i niemożności e
                        > ksmisji niepłacących 'klientów' zwyczajnie bałabym się podobnych komplikacji i
                        > chyba wolałabym ponosić koszty utrzymywania pustych mieszkań..
                        >
                        Wynajmują. Tak jak i poprzednie swoje mieszkania. Mają doświadczenie nie nacięli się.

• milva24 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:17
            No właśnie nam się znajomi dziwili, że wydaliśmy tyle ile wydaliśmy na mieszkanie w środku miasta zamiast za tą samą cenę kupić dom w stanie deweloperskim 10 km pod miastem. Tylko że potrzebny byłby drugi samochód, koszty wykończenia i dojazdu, strata czasu bo tam się po godzinie w jedną stronę. Co prawda płacimy spory czynsz ale wszędzie blisko, dzieci mają 10 min do szkoły, mąż 15 min do pracy. Ja dalej ale komunikacją miejską w miarę tanio.
          • ludzikmichelin4245 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 21:27
            Ja się kredytowałam w pewnym stopniu pod korek (1/3 ówczesnych zarobków). Ceny już wtedy poszybowały i nie miałam prawie oszczędności (trudno było je mieć, jeśli przez 10 lat płaciło się za wynajem), więc drogą różnych kombinacji kredytowałam też wkład własny.
            Ale mimo wszystko jak pomyślę, że udało mi się to bez żadnych spadków po babci i darowizn od starych, to jest to na tyle duży booster samoocenowy, że myślę, że było warto.
            • bywalec.hoteli Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 21:32
              Ludzik Michelin, brawo Ty, ze dałaś rade!
              Dużo metrów kwadratowych kupiłaś?
              • ludzikmichelin4245 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 21:37
                Malutkie - 45m, ale tanie w utrzymaniu i jeśli by było kiedyś moim mieszkaniem emerytalnym, to będzie bardzo ok - niskie piętro i wszędzie blisko.
                • perspektywa Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 21:58
                  Brawo ty. Dojść własnymi siłami do bycia posiadaczemi mieszkania to trudna rzecz, a być na swoim bezcenne.
                • bywalec.hoteli Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 19.12.21, 01:36
                  pewnie ładne i przytulne - no i własne! smile
            • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 21:52
              U mnie to było trochę mniej niż 1/3, ale też kiepsko było z oszczędnościami. Za to skorzystałem z MdM, inaczej byłoby gorzej. Przez to, że byłem w związku słabo mi szło oszczędzanie na wkład własny przy niskich zarobkach.
              • trampki_w_kwiatki Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 19.12.21, 00:31
                konserwatywna_rebelia napisał:

>Przez to, że byłem w związku sła
                > bo mi szło oszczędzanie na wkład własny przy niskich zarobkach.

Zaraz, chcesz powiedzieć, że w ciągu tego tygodnia czy dwóch "bycia W zawiązku" wydałeś wszystkie oszczędności?
                Nic dziwnego, że od tamtej pory boisz się kobiet 🤣
      • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:49
        3700 zł na ile lat?
        • trampki_w_kwiatki Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:07
          Na tyle że się w głowę postukałam.
          • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:11
            Rozumiem, że jednak to nie był kredyt na 30 lat?
    • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:51
      Ja się modlę, żeby te same 5% to było maks.
      • starczy_tego Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:54
        Nie będzie, twój ukochany rząd doprowadzi do potężnego kryzysu, to się już zaczyna dziać. I tacy jak ty dostaną najbardziej po doopie
        • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 09:57
          Na razie to Unia doprowadza do kryzysu energetycznego.
          • tanebo001 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:02
            Nie pierdol głupot faszystowska gnido! O uwolnieniu cen energii słychać było już 10 lat temu. Po prostu infrastruktura budowana za Gierka wali się a na budowanie nowej potrzebna jest kasa.
          • tanebo001 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:08
            Rachunek za energię elektryczną przeciętnej polskiej rodziny za 2021 rok wzrośnie o ok. 100 zł z powodu opłaty mocowej. Opłata mocowa ma pokryć koszty stałe utrzymania sterowalnych elektrowni, których wytwórcy energii nie byli w stanie odzyskać na samym rynku energii (ze sprzedaży samej wyprodukowanej energii). Część ze starych bloków węglowych, m.in. z powodu wchodzenia na rynek nowszych jednostek (czyt. bardziej efektywnych) węglowych i gazowych, odnawialnych źródeł energii oraz rosnącego importu, produkuje dziś energię na tyle rzadko, że ich właścicielom (gł. państwowym koncernom energetycznym) nie opłacałoby się utrzymywać ich przy życiu, a tym bardziej dostosowywać do coraz ostrzejszych wymogów ochrony środowiska. Gdyby jednak wytwórcy wyłączyli je w ciągu kilku najbliższych lat, groziłoby nam ryzyko ograniczania dostaw energii do odbiorców. nie pierdol więc łaskawie że to przez Unię. Jeśli Unia ci się nie podoba to spierdalaj na Białoruś jak ten dezerter!
            • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:12
              Na Białorusi przynajmniej nie ma pakietu klimatycznego, stąd u nich produkcja hula.
              • tanebo001 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:14
                Kłamiesz rusofilska gnido!
              • marta.graca Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:17
                To może się tam wyprowadź? Będziesz miał luksusy.
                • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:22
                  Podobno programiści bardzo dobrze żyją na Białorusi.
                  • marta.graca Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:23
                    A ty jesteś programistą?
                    • chlodne_dlonie Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 20:04
                      marta.graca napisała:

> A ty jesteś programistą?
                      >

Raczej wklepywaczem danych do tabelek w Excelu tongue_out
                  • tanebo001 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:26
                    I dlatego masowo spierdalają do Polski?
                    • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:35
                      W Polsce chcą mieć bardziej liberalne, zachodnie życie i sami o tym mówią. Białoruś podobnie jak Chiny jest państwem konserwatywnym, autorytarnym.
                      • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 16:43
                        Tutaj napisałem, dlaczego protesty bananowych próżniaków nie oferują nic korzystnego dla białoruskich robotników forum.gazeta.pl/forum/w,567,172884704,172884704,Ruch_oporu_na_Bialorusi_to_tzw_rewolucja_dzinsowa.html?t=1639841800#p172884704
              • buldog2 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 19.12.21, 13:50
                Na Białorusi produkcja hula? Bzdura.
                Odrobinę temat znam, co jakiś czas przyglądam się, co tam się zmienia, nawet nakiś artykuł na temat mam (znaczy napisałem).
                Poza informatyką, w której mieszkańcy Białorusi są potęgą, jest tam coraz mniej i ubywa z każdym rokiem. A był czas, że Białoruś była "najbardziej naukową" republiką ZSRR, 2/3 wszystkim instytutów było na Białorusi. To zostało zmarnotrawione przez gospodarkę bardzo podobną do PISowskiej i nie przez przypadek twój prezes-przestępca wołał na wiecu:

Przyjrzyjcie mi się, bo patrzycie na Łukaszenkę!

Dziś na Białorusi zostały wykształcone kadry (spora część społeczeństwa) która nie cierpi takich porządków.

Gospodarka Białorusi od dekad trzyma się wyłącznie dzięki rosyjskim dotacjom, które (wszystko razem - pieniądze bezpośrednio, zniżki na surowce, dostęp do rynku) szacuje się na sto kilkadziesiąt (niektórzy na ponad 200) miliardów dolarów.
                Ok. 6-7 lat temu białoruscy ekonomiści mówili, że polska gospodarka jest wzorem do naśladowania. Niedościgłym wzorem, wtedy.
                Więcej nie będę pisał, bo szkoda czasu na komentowanie/obalanie bzdur.
      • milva24 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:52
        Nie będzie maks, po wyborach pójdzie w górę nie ważne kto wygra (ale zapewne niestety znowu PIS ale nie większością).
        • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:27
          A jak w przyszłym roku inflacja zacznie spadać lub chociaż się stabilizować? Przecież stopy po 10% to wypchną wielu ludzi na szparagi.
          • trampki_w_kwiatki Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:13
            Jesteś obrzydliwym klasistą, choć masz się za sprawiedliwego społecznie. Co masz przeciwko pracy na szparagach?
            Jesteś lepszy, bo klepiesz fakturki w biurze?
            • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:15
              Nie mam nic. Wolę jednak, by ludzie mieli godziwą płacę na miejscu i nie musieli być zmuszani do niechcianych wyjazdów zarobkowych. Myślisz, że na szparagi to ludzie jeżdżą, bo lubią?
              • marta.graca Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:38
                Niektórzy mają godziwą płacę. Ale kwalifikacje nikomu z nieba nie spadają.
                • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:43
                  W takiej Danii to można robić byle co i mieć bezpieczeństwo socjalne.
                  • marta.graca Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:44
                    Granice otwarte, możesz zasuwać!
                    • chlodne_dlonie Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 20:05
                      I to szybko, radziłabym, póki są otwarte uncertain
                  • starczy_tego Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 16:06
                    Ale przecież to niekatolicki kraj, z aborcja i ONSami. Ty chcesz katolickiego socjalizmu - to coś jak ta twoja piękna skromna dziewica wyuzdana 😂
                    • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 16:19
                      Nie oceniam niczego zerojedynkowo. Jeśli coś w krajach skandynawskich to jest dobre, to trzeba z tego czerpać. A z ich rozwiązłości niekoniecznie.
                      • buldog2 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 19.12.21, 14:06
                        Józek, co masz przeciw wyuzdanym dziewicom?
    • bigzaganiacz Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 10:36
      10%
    • podaje_haslo_okon Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:35
      Biorąc kredyt założyłam, że max to 10% w perspektywie 10 lat. Taką chyba też dostałam symulację, przez którą nie kupiłam wymarzonego mieszkania w kamienicy. Obym była czarnowidzem. A pracownika, to powinni wywalić za plecenie takich głupot.
      • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:39
        10% to ogromny WIBOR i odbije się na naszej gospodarce oraz doprowadzi do wzrostu bezrobocia. To nie jest rozwiązanie dla kraju rozwiniętego. Wysokie stopy to są w krajach biednych.
        • podaje_haslo_okon Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:45
          A my jesteśmy krajem bogatym? Ejże.
          • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:48
            Stoimy jednak wyżej od Ukrainy i Mołdawii.
            • podaje_haslo_okon Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:51
              Co w żaden sposób nie kwalifikuje nas do krajów bogatych. Sam podkreślasz, że ematki zarabiają krocie, a większość społeczeństwa żyje w biedzie. To jest jedna z cech krajów biednych - polaryzacja zarobków.
              • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:55
                Nazwijmy jednak Polskę po prostu średniakiem, takim między Niemcami a Ukrainą. Mówi się, że możemy przegonić Portugalię z Hiszpanią i zacząć dążyć do poziomu Włoch.
                • podaje_haslo_okon Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:58
                  Ale w czym mamy przegonić Portugalię z Hiszpanią?
                  • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 11:59
                    W zamożności jako państwo.
                    • chlodne_dlonie Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 20:06
                      Aha
                • buldog2 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 19.12.21, 14:04
                  Tak się mówiło kiedyś, obecnie zdążamy w kierunku krachu Grecji i poziomu Ukrainy.
                  Hiszpanię z Portugalią przeganiamy już - w poziomie inflacji i na nic innego się nie zanosi.
        • huang_he Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:32
          G. się odbije. Niektórzy zacierają ręce i nie mogą się doczekać.

Wielu ludzi nie będzie stać na spłaty wielkich kredytów i może będzie takie pęknięcie bańki jak w 2008 w USA. Kupowałam wtedy mieszkanie w Polsce. Jego dotychczasowy właściciel za otrzymane ode mnie pieniądze kupił ogromny dom w USA (jego siostra pracowała tam w banku i wyszukiwała kąski). W latach 90-tych wibor był dużo wyższy i co? Żyjemy? No żyjemy. Tyle, że niektórym złamie to życie. Ale tak samo życie niektórym łamie ustawa antyaborcyjna. Jeśli ma złamać życie tobie, złamasie i tobie podobnym, to od ust sobie odejmę, żeby rozkoszować się waszym widokiem w rynsztoku.
          • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:42
            Jesteś podłym człowiekiem. Czy ja komuś życie złamałem. Jestem porządnym obywatelem, co pracuje, żyje skromnie i o nawet grosza pomocy do nikogo ręki nie wyciąga. A lata 90te w Polsce to lata biedy i wysokiej przestępczości. Wysoki WIBOR to bowiem duże bezrobocie i niższy wzrost PKB, skurczenie się gospodarki.
            Zacierają ręce tylko spekulanci o mentalności tego potwora Sorosa, co chcą dorabiać się na ludzkim nieszczęściu.
            • huang_he Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:44
              Oczywiście, że jestem podła. A raczej podłością reaguję na podłość i jestem niesamowicie mściwa. Będę żarła szczaw i mirabelki, ale to będą dla mnie delicje przy twoim widoku żrącego gówno.
              • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:49
                A jaką ja niby podłość na tym forum komuś kiedykolwiek wyrządziłem? Pisząc, że marzy mi się dziewica?
      • dyzurny_troll_forum Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 16:09
        podaje_haslo_okon napisała:

> A pracownika, to powinni wywalić za plecenie takich głupot.

Pracownik ma sprzedać kredyt!
        Od tego ma płacone....
        • podaje_haslo_okon Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 18:42
          Ludziom wypłacalnym!
          • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 21:16
            Od oceniania zdolności jest analityk, doradca ma wciskać jak się tylko da.
            • podaje_haslo_okon Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 21:57
              No jak doradca wciska osobom, które po analizie kredytu nie dostaną, to z niego trąba, a nie doradca. Przepala swój czas.
              • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 22:37
                Analitycy widocznie też mieli narzucone, żeby dawać komu leci.
    • bywalec.hoteli Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:24
      trzeba by patrzeć jak to się dzieje w sąsiednich krajach na zachodzie gdzie pewne rzeczy są szybciej niż w Polsce. Ktos cos?
    • asia_i_p Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:34
      Biorąc pod uwagę, że 2005 też jest przed czasami pandemii, to w sumie nie skłamał - stwierdził, że jego osobistym zdaniem WIBOR nie przebije najwyższego dotychczasowego poziomu.
      • asia_i_p Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:38
        Tak jak teraz patrzę na wykresy, to jest jakieś 30% w 1995 - to możliwe, czy ja jakąś bzdurę znalazłam? Bo w takim razie na 100% miał rację, więcej nie będzie.
        • huang_he Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 12:42
          Tak było, pamiętam to dokładnie. Wielu tego nie przeżyło, tzn pomogli sobie w nieprzeżyciu uncertain
        • perspektywa Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 16:28
          Pamiętam. Tak było. 26% na lokacie 3 m-cznej. Udało nam się w trzy lata odłożyć i kupić małe mieszkanie.
        • anorektycznazdzira Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 19.12.21, 08:11
          Dokładnie tak.
          Na przełomie wieków był pierwszy szał na kredyty walutowe właśnie dlatego, że kredyt złotówkowy to była rata dajmy na to 3200 złotych miesięcznie (za chatkę kosztującą 140 tys) a dolarowy za to samo to było 1100 zeta.
          W 2002 roku wzięłam swój pierwszy kredyt, był w euro, moja rata wynosiła 480 zł, a gdybym miała złotówki to musiałabym płacić jakieś 1,5k.
    • zwyczajnamatka Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 14:20
      Moim zdaniem stopy procentowe wzrosną do 3-4%
      • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 14:23
        To by było akceptowalne.
      • buldog2 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 17:20
        Na początku co pół roku, następnie co kwartał. Co później trudno powiedzieć.
    • buldog2 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 16:24
      Po zastanowieniu, myślę tak: nie da się przewidzieć, powiedzieć, bo to zależy od tego, co zdecyduje prezes PIS, zanim gospodarka nie runie.
      Jest gorzej i zanosi się na to, że będzie gorzej, niż można było przypuszczać. Związki Polski ze strukturami Zachodu są zrywane, a gospodarka coraz bardziej traci charakter rynkowej. Jest pieniądz, firmy ustalają ceny na podstawie rachunku ekonomicznego, ale fundamenty konstrukcji są rozmywane. Za chwilę może ich nie być.

Nie mamy euro i na pomoc typu ratujemy Grecję nie możemy liczyć.
      Nie sposób przewidzieć jaki będzie stan państwa, kiedy razem z gospodarką runie PIS.
    • nena20 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 16:32
      Niestety wszystko drożeje z dnia na dzień. Akurat kończę urządzać dom. Brakuje mi jeszcze kanapy, telewizora, stołu, sypialni i materiału na zabudowę szaf. Schody wycenione na 12 tys, zdrożały do 13 tys, następnie do 15.5 tys. Schody które gość robił za 13 teraz życzy sobie za 20 tys..tutaj nie podrożał tyle materiał, po prostu nakręca się spirala płacowa. Sami fachowcy nie wiedzą ile brać.
      Szacuje stopy procentowe na 5-6%. Akurat mnie to nie przeszkadza, nie mam żadnego kredytu.
    • leanne_paul_piper Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 17:29
      Jak brałam kredyt w 2008 to miałam oprocentowanie coś koło 7,5%. Później dopiero zaczęło spadać. A ostatnie 5 lat to była bajka. Człowiek do dobrego szybko się przyzwyczaja. Cóż, trzeba się odzwyczaić. Wcale się nie zdziwię, jak znów wyląduje na 7%.
      • leanne_paul_piper Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 17:41
        I tym, że u mnie zostało trochę ponad 100k do spłaty. Tak już myślałam, że ew. sprzedałabym samochód, rodziciele dolozyliby drugie tyle i kredyt praktycznie spłacony. Ale bez samochodu to jak bez ręki, nie wiem, jak miałabym żyć.
      • droch Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 20:02
        Ale dla niektórych umów wcale nie jest tak daleko tych 7%, WIBOR 6M to już 2,61%, w listopadzie 2013 średnia marża dla kredyty hipotecznych to 3,32%, czyli razem 5,93%...
        • leanne_paul_piper Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 19.12.21, 01:36
          droch napisał:

> Ale dla niektórych umów wcale nie jest tak daleko tych 7%, WIBOR 6M to już 2,61
          > %, w listopadzie 2013 średnia marża dla kredyty hipotecznych to 3,32%, czyli ra
          > zem 5,93%...

To jest zdzierska marża, na ktora ludzie nie powinni się godzić. Są granice chciwości banksterow no, a przynajmniej powinny być. Mój nieżyjący już kredyt bank dał 0,7%, jeśli się miało wklad własny i bralo inne produkty np.
          Kartę kredytową (ktora można było oddać normalnie). Nikt mi też nie wciskał franków szwajcarskich, jak to zawsze zakredytowani w CHF twierdza, że oni tylko przechodzili koło banku i kończyli z kredytem na 150 tys. CHF
          • droch Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 19.12.21, 11:20
            i bralo inne produkty np.

Przecież to tylko inna forma marży... smile
    • ludzikmichelin4245 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 20:28
      Jestem ciekawa, czy rozważano scenariusz wyhamowywania inflacji poprzez wycofanie 500+ zamiast podwyżki stóp.
      • bywalec.hoteli Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 20:32
        niemożliwe - kto zlikwiduje 500+ - przegra wybory.
        500+ się samo likwiduje ale po trochu - bo dzisiejsze 500 to tyle co 300 w 2015 kiedy program ruszył
        • ludzikmichelin4245 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 20:46
          Być może, przy czym wymiar jest raczej symboliczny - bo kredytobiorców hipotecznych w Polsce jest niemal tyle samo, co beneficjentów 500+.
        • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 20:59
          Tylko dodatkowe 300 lub jego wielokrotność to nadal dużo dla niejednego budżetu polskiej rodziny.
      • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 21:01
        Ja bym dodał, że ta podwyżka stóp może nie wyhamować inflacji. Wiele przedsiębiorstw jest zależnych od kredytów i tym samym może podnieść ceny swoich produktów i usług.
        • buldog2 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 19.12.21, 14:09
          Nie bój żaby, inflacja nie wyhamuje, już się o to postara twój prezes z twoim Pinokio i resztą złodziei. A kraść będą coraz bardziej, bo widzą brak pieniędzy z Unii i własny koniec albo koniec sznura na którym zawisną, przy czym kota prezesa nikt nie ruszy.
    • malenka9 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 21:10
      > I bardzo miły pracownik powiedział im (akurat usłyszałam, bo byłam totalnie obok) - "nie powinieniem tego Państwu mówić, ale moim zdaniem WIBOR nie podskoczy wyżej niż sprzed czasów pandemii".

Co za pieprz. oszust.
    • makurokurosek Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 21:21
      Biorąc pod uwagę politykę Pisu, obstawiam, że w 2022 dojdzie do 10 i będzie rosło.
      Dodruk pieniędzy zawsze kończy się dużą inflacją i wysokimi stopami.
      Jak ktoś liczy, że uda mu się spłacić kredyt jedną pensją tak jak to było możliwe przez krótki czas na początku lat 90 to się grubo myli, wówczas umowy kredytowe były inaczej skonstruowane. Wskaźnik WIBOR natomiast wszedł w 93 i uniemożliwia przeciętnemu człowiekowi takiej spłaty, WIBOR 9 I 12, dzięki długiemu okresowi stałości umożliwiają taki ruch ale takie umowy nie są przeznaczone dla przeciętnego człowieka
      • konserwatywna_rebelia Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 21:27
        Nie winiłbym tak Pisu. Wszędzie wzrosła inflacja przez pandemię. Owszem w Polsce była nienajniższa, ale nie jakoś przeraźliwie wysoka. Jeśli jest wzrost PKB i płac, umiarkowana inflacja może być korzystna dla gospodarki. Gdyby nie pandemia, polityka Pisu sprawdzałaby się.
        • droch Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 21:42
          Owszem w Polsce była nienajniższa, ale nie jakoś przeraźliwie wysoka.

Pech polega na tym, że trend wskazuje na dalsze rozpędzanie się inflacji w 2022. Ja wiem, że to wina krasnoludków i Tuska, ty to też wiesz, ale miliony ludzi błędnie przypisują to rządowi PiS.
        • makurokurosek Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 23:01
          Dodruk pieniądza zawsze kończy się inflacją, pandemia, a konkretnie zamrożenie gospodarki tylko przyśpieszyła cały proces.
          Rzucić na rynek pieniędzy bez pokrycia, zawsze kończy się utratą wartości tej waluty.
          Poczytaj o przyczynach hiperinflacji.
          Aż dziw, że ktoś kto przeżył kryzys lat 90 ma tak słabą wiedzę na ten temat.
    • welcome_back Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 21:38
      Splacałam kredyt hipoteczny przy WIBORze bodajże koło 7? Przeżyję suspicious
      • malenka9 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 22:02
        welcome_back napisała:

> Splacałam kredyt hipoteczny przy WIBORze bodajże koło 7? Przeżyję suspicious

7 to jest optymistyczny wariant, osiągnie w ciagu najblizszych dwoch lat.
        • malenka9 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 22:05
          Niektorym te 7 podwoi kredyt lub potroi w zaleznosci od kredytu. czy na 7 sie skończy? Oby.
          • huang_he Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 22:11
            Trzeba brać pod uwagę wielkości kredytów. Szczerze wątpię, żeby te "spłacałam przy 7" brały kredyt w wysokości pół miliona na 45 m2. A to normalne stawki warszawskie. Podwarszawskie wcale nie lepsze, bo wzrosło WSZĘDZIE. Budowa domu to tak samo teraz ogromny koszt, bo wzrosły ceny wszystkiego - stal itp.
            Wartość mojego własnego mieszkania wzrosła w ciągu dwóch lat o... ponad 100%. I to realnie wzrosła, czyli wystawiam dzisiaj, sprzedaję jutro.
            • hugo43 Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.12.21, 23:48
              Nasze to samo,ponad 100% od 2018.to z 2007 to już ponad 300%,do tego kupione za gotówkę,wiec mamy luz.
    • anorektycznazdzira Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 19.12.21, 08:03
      Za poprzedniego pisu moja rata kredytu wynosiła 2100 zł. Przed pisem, jak brałam ten kredyt, wynosiła 1450.
      Przez ostatnią dekadę z okładem ta rata wynosiła 1300.
      Nie wiem do czego dobije WIBOR, ale moja rata zakładam że do 2100 spokojnie.
    • bywalec.hoteli Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 18.05.22, 11:25
      Dziś Wibor 6M to 6,66% a Wibor 3M to 6,44%. Czy to zgodne z twoimi przewidywaniami? Chyba przewyzszylo je sad
    • bywalec.hoteli Re: Do ilu dojdzie WIBOR? 21.11.22, 09:53
      Aktualnie 7,58% za Wibor 6M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka