mkutybka 22.12.21, 16:18 Czy ktoś choruje na przewlekłe zatoki bez kataru? Jak sobie radzicie co bierzecie? Flegma splywa po gardle , stoi w nim i w nosie aczkolwiek nos nie jest zatkany masakra! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kity2 Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 10:20 Witaj. Ja się borykam z przewlekłym zapaleniem zatok bez kataru.. Rok temu ponad miałam RMI głowy, z innej przyczyny niż zatoki to wyszło przez przypadek. Tam wyszło zapalenie zatok z pogrubieniami błony śluzowej nosa, wyszło również rozległe pogrubienie Zlekceważyłam to ponieważ nie miałam żadnych bólów ani nic a od 3msc bóle głowy, bardziej czoło, i sitowiu ból uciskajacy, często uszy mi się zatykają.. bóle oczodołów ... ból przy pochylzniu się.. no porażka... Teraz być może też będę musiała wykonać badania itp aż się boję... pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Chore zatoki bez kataru 22.03.22, 19:59 ja nie zlekceważyłam i poszłam na operację, przy czym przed operacją miałam problem z katarem, z flegmą ale żadnych bóli. po operacji - cały wachlarz tego co opisujesz, czyli bóle głowy, oczodołu przy schylaniu, więc nie wyrzucaj sobie że coś zlekceważyłaś. ja zakładam, że nie udała się operacja, wczoraj miałam robioną tomografię, jutro dno oka i będę się rozglądać za pomocą, co z tym można w ogóle zrobić? operatorka zlekceważyła moje żale... Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 10:39 Cierpię od lat, byla diagnostyka astmy, POChP, guza mózgu, alergii i nerwicy ((ha ha) Działa sinupret przyjmowany konsekwentnie przez kilka miesięcy, płukanie zatok. Teraz wypróbowuję też Flonidan (loratadyna na alergię) i już wiem, że łagodzi kaszel wywołany spływaniem wydzieliny po gardle. Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 10:48 Sinupret i Sinulan. Ale przyjmowany systematycznie, regularnie i długo. One nie pomagają po 7 dniach. Jeśli nie ma żadnej wydzieliny, to Sinupret można sobie z czasem darować. Natomiast płukanie zatok (Irigasin) to opinie są podzielone. Niektórzy twierdzą, że z płukanką solną to wyjaławia się zatoki a jak jest stan zapalny, to się go roznosi o wszystkich zatokach. Ogrzewanie zatok pomaga (woreczek z pestkami np. wiśni, albo z solą albo z gorczycą do mikrofalkówki i robić okłądy). Pilnować głowy!!! Zawsze nosić czapkę. U mnie polatanie bez czapki w temperaturze poniżej 15 stopni powoduje od razu ból zatok. Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 11:10 Sinulan na mnie nie działał, to zresztą w przeciwieństwie do sinupretu suplement. Lepszy jest też wyciąg alkoholowy niż tabletki, większość substancji czynnych z ziół ekstrahuje się w alko. Potwierdzam co napisałaś, jeżeli lekki wodnisty katar nie pojawia się po maks 2-3 tygodniach, można sobie go darować. I tak jak piszesz - czapka, paska zawsze, niestety. Ciepłe okłady z soli. Mi pomagają też spektakularnie mocne inhalacje z olejkiem np. pocztowym. Przede wszystkim szukać przyczyny- alergia (np. na pleśń, grzyby), skrzywiona przegroda nosowa, niedoleczone zapalenie, chory ząb. Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 11:11 olejkiem pichtowym 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
gaskama Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 11:20 Olejek pichtowy, zapiszę sobie! Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 11:25 Inaczej jodla syberyjska, ten na zdj. Świetnej jakości, można stosować wewnętrznie, Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Chore zatoki bez kataru 22.03.22, 17:53 ale to sobie inhalatorem aplikujesz?? takim do nebulizacji?? Odpowiedz Link Zgłoś
mava1 Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 12:01 >Sinupret i Sinulan. Ale przyjmowany systematycznie, regularnie ale że sinupret przyjmowac stale? bo w ulotce jest napisane, ze do 2 tygodni. Ja z przypadłością" meczę sie od jakiegos pół roku i nie wiem, czy to nie jakas przypadłość po bezobjawowym covidzie. A mam bardzo wrażliwe gardło i ta wydzielina, zalegajaca je, jest nie do zniesienia dla mnie. Do tego stopnia, ze nie mogłam umyc tylnych zębów bo natychmiast, za przeproszeniem, rzyg był. I zadnego mycia zebów po jedzeniu bo jak wcześniej. I żadnego płukania gardła ani innych zabiegów tp.bo jak wcześniej. Płukanie irigasinem nic nie pomogło, dwutygodniowe przyjmowanie sinupretu też nie. W desperacji poszłam prywatnie do larygologa (byle szybciej), zapłacilam 2 stówy za wizyte a ten...stwierdził że mam jakis kolec w nosie i chciał mnie wyslać na sto tysiecy badań. Oczywiscie płatnych.. Nosz qurła, po kilkudziesieciu latach życia kolec w nosie mi wyrósł? Z łaski przepisał pronasal (który, jak sie okazało, mozna kupic bez recepty), który troche rozrzedza wydzielinę. Teraz jest trochę lepiej ale ta śliska wydzielina, zalegająca jame ustną, odczuwalna szczególnie po nocy, jest ohydna. Myslisz, że mogę brać sinupret, systematycznie i do skutku? Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Chore zatoki bez kataru 22.03.22, 17:54 Ja sinupret stosowałam ciurkiem miesiąc. Tak sie doleczyłam. Odpowiedz Link Zgłoś
superematka Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 10:53 Jak to zatoki? To nie Omikron? Odpowiedz Link Zgłoś
gajmal Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 11:41 Spotkałam się z przypadkiem, że u chorego z przewlekłym zapaleniem zatok laryngolog zdiagnozował alergię (właśnie na podstawie rtg gdzie było widać te zgrubienia o których mówicie). Powiedział, że jego 50-letnie doświadczenie mówi mu, że jest to alergia albo na lakier z mebli albo na dywan. I wiecie co - miał rację. Facet zmienił wtedy meble i wywalił dywan, a problem w ciągu kilku tygodni zupełnie minął i już nie wrócił. Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 11:46 Nie mam dywanu, lakier w meblach raczej odpada ale dopuszczam podobną przyczynę. Na RTG wyszły te same zgrubienia świadczące o zastarzalym i przewlekłym charakterze. Nie fajne jest to, że takie długotrwałe, źle leczone zapalenie zatok może doprowadzić np. do ty opinia mózgu czy udaru. Odpowiedz Link Zgłoś
kity2 Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 11:55 Czytam co piszecie, to ja się boję co mi wykażą badania, ostatnie miałam ponad rok temu i wyszły rozległe pogrubienia wypełniające zatoki ... 😬🙄 teraz doszły uciskowe bóle zatok i grzbietu nosa jakby ropieranie.. ( plus krzywa przegroda nosowa od małego) wizytę u laryngologa mam za 2tyg .. boję się że będzie opcją zabiegu Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 12:00 Przynajmniej wiesz co jest najbardziej prawdopodobną przyczyną. Nie bój się zabiegu, dobrze wykonany może rozwiązać problem na zawsze. Gorzejjak nie wiadomo co tak naprawdę trzeba leczyć a diagnostyka trwa latami. Odpowiedz Link Zgłoś
kity2 Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 12:07 Dokładnie. Ty masz zdiagnozowane chore zatoki ? Odpowiedz Link Zgłoś
kity2 Re: Chore zatoki bez kataru 22.03.22, 09:09 Cześć. Przyszły mi dzisiaj wyniki z tk zatok. Nie jest aż tak źle chyba. Np. Pogrubienie zatok szczękowych do 9mm, I 6mm, ujścia zatoki zaczopowane przez pogrubienia błon śluzowych, Jakiś strop według kerosa I stopnia, upowietrznienie małżowin, Przewody nosowe nieco wąskie, krzywa przegroda nosowa, Odpowiedz Link Zgłoś
marminia Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 12:06 Miałam identyczne objawy, zero kataru, tylko poczucie jakby zatkanych uszu i "ciężkiej" głowy. Laryngolog podczas badania stwierdził, że to na tle alergicznym, właśnie taki obrzęk zatok był widoczny na rtg, to ponoć ślady po wielu zapaleniach. No i jeszcze coś tam było podczas badania kamerką wnętrza nosa, co przemawiało za alergią. Mam steryd donosowy, który mam brać jak zaczynają mi się zatykać. Działa idealnie, od ponad 4 lat nie mam większych problemów, chociaż wiele lat wcześniej całą jesień i zimę męczyłam się i dodatkowo dobijałam antybiotykami przypisywanymi chętnie przez lekarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
graphene.future Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 12:20 Jaki steryd? Jak długo musisz go brać zanim nastąpi poprawa i odstawiasz? Wiesz już co jest alergenem? Odpowiedz Link Zgłoś
kity2 Re: Chore zatoki bez kataru 10.02.22, 12:22 Mi, niewiem czy to od zatok . Aczkolwiek z msc temu ( bez przyczyny dosłownie ) miałam spuchnięte dwa dni nad prawą bawią, dokładnie jak jest zatoka czołowa i jej kształt zdziwiłam się czy to wgl możliwe żeby od tego 🙄 Odpowiedz Link Zgłoś
mama766 Re: Chore zatoki bez kataru 22.03.22, 12:27 Mam tak od zawsze, niestety do tej pory nic mi nie pomogło. Jeden lekarz próbował to leczyć sterydami, ale dostałam jakiegoś uczulenia na twarzy od tego i odstawiłam. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Chore zatoki bez kataru 22.03.22, 18:33 Współczuję, miewam tak regularnie. Próbowałaś Sinupretu? U mnie działa cuda, odblokowuje tę kulę gluta między nosem a gardłem. Tylko zacznij o dawki 2 tabletki 2 razy dziennie, bo zacznie tak spływać, że zaczniesz kasłać. Spróbuj też płukania zatok. U mnie akurat nie zadziałało, ale u syna - tak. Często pomagają leki antyhistaminowe, bp. Xyzal, Rupafin. Kup sobie spraye do gardła i nosa na bazie olejów z wit. A i E. To pomaga na śluzówkę. Odpowiedz Link Zgłoś
kiddy Re: Chore zatoki bez kataru 22.03.22, 18:39 A, i steryd do nosa tez pomaga, może nie spektakularnie, ale efekt jest widoczny. Naprawdę ci współczuję, 2 lata temu przez przewlekłe zapalenia zatok uaktywnił mi się paciorkowiec z gardle (jestem nosicielką). W ciągu 12 miesięcy miałam 6 angin bakteryjnych. Ostatnia była z przytupem - przez durnych lekarzy infekcja zeszła na płuca, więc mialam zapalenie zatok, anginę i zapalenie płuc. Pomogła kuracja Ismigenem, miałam spokój na 2 lata. Niestety na początku marca złapałam COVID. Przeczołgało mnie na tyle, że wrócił problem z zatokami. I to jak... Odpowiedz Link Zgłoś
nowyniknik82 Re: Chore zatoki bez kataru 22.03.22, 23:35 Ja od zawsze mam wrażenie chorych zatok, wiecznie zatkany nos a kataru brak, ból przy pochylaniu, dziesiątki RTG zatok, okazało się że to kwestia krzywej przegrody nosowej Odpowiedz Link Zgłoś