Dodaj do ulubionych

Stopy % w góre.

04.01.22, 16:17
NBP podniósł dziś stopy % o 50 punktów.
I cyk kredyciki do góry. A waluty i tak nie stanieją. A inflacja i tak się nie zatrzymasmile
Pieknie w Polsce!!!!!
Wiwat Premier Morawiecki!!! Wiwat Prezes Glapiński!!!
Obserwuj wątek
    • malia Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 16:19
      O tak, pięknie jest w Polsce. Wiwat suweren, z pewnością promienieje szczęściem
      • saszanasza Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 16:26
        malia napisała:

> O tak, pięknie jest w Polsce. Wiwat suweren, z pewnością promienieje szczęściem

Wstaliśmy w końcu z kolan. Teraz nikt nas już nie prześcignie! Wzbiliśmy się na wyżyny wszystkiego i wzbijamy się dalej!
        • saszanasza Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 16:27
          saszanasza napisała:

> malia napisała:
          >
          > > O tak, pięknie jest w Polsce. Wiwat suweren, z pewnością promienieje szcz
          > ęściem
          >
          >
          > Wstaliśmy w końcu z kolan. Teraz nikt nas już nie prześcignie! Wzbiliśmy się na
          > wyżyny wszystkiego i wzbijamy się dalej!
          >

btw, brakuje mi tu wątku trolololo „W Polsce pięknie jest” czy jakoś tak
        • asia-loi Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 17:59
          saszanasza napisała:

> Wstaliśmy w końcu z kolan.

Czy aby na pewno. Bo ja mam wrażenie, że ile razy próbowaliśmy wstać z tych kolan, to przewracaliśmy się na łopatki. A teraz w związku z tym ruskim ładem - leżymy całkiem na plecach. sad
          A tak na poważnie, napiszę tak: większość tak wybrała. Sprzedajny lepszy sort zgotował wszystkim taki los. Mam na myśli wyższe ceny w sklepach, na rachunkach, oprocentowanie kredytów.
          Szkoda tylko, że lepszy sort nie łączy skutków z przyczyną. W TVP PiS narracja jest taka, że to wszystko wina Tuska i UE.
          • sumire Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 19:05
            No nie połączy, bo Polacy mają bardzo niską wiedzę ekonomiczną - od zawsze uważam, że podstawowych praw ekonomii powinno uczyć się w szkole średniej, tak samo jak logiki. Bardzo wielu wierzy, iż piniondz bierze się z magicznego źródełka piniondza (co w sumie w realiach PiS-owskich nie jest tak do końca nieprawdą, ale...).
    • pepsi.only Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 16:36
      Tak, mamy 3 różne kredyty ;-(
      a na przykładzie samochodu (mały, ekonomiczny, i wcale nienowy) z 400 paru złotych od stycznia płacić będę 600zł ;-(

jebać pis
      • palacinka2020 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 18:41
        To kredyt samochodowy nie jest na oprocentowanie stale?
        • nutella_fan Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 21:46
          Kupować samochód na kredyt??? Ojp... Słyszałam też o ludziach biorących kredyty na święta, wesela, nic mnie już nie zdziwi.
          • lauren6 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 21:51
            Widocznie nie zarabia 20 tysięcy miesięcznie.
            • nutella_fan Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 11:03
              A jak zarabia mniej to stać ją na przepłacanie? Kredyty są dla bogatych.
          • lotka_5 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 22:27
            nutella_fan napisała:

> Kupować samochód na kredyt??? Ojp... Słyszałam też o ludziach biorących kredyty
            > na święta, wesela, nic mnie już nie zdziwi.

OJP ja też słyszałam o ludziach, którzy zarabiają tylko kilka tys miesięcznie, czasem 3 tys 😱😱😱wow. Zdziwiona?
            • nutella_fan Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 11:01
              I jak zarabiasz 3 tys miesiecznie bierzesz samochód na kredyt, serio?
          • engine8 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 00:09
            Nawet jak kredyt jest na ZERO% to sie nie oplaca?
            • nutella_fan Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 11:01
              Ja nawet na 0% nie biorę, wg mnie to uczy złych przyzwyczajeń życia na kredyt. Mam gotówkę to kupuje, nie mam to nie.
              • frequenter.light Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 18:32
                nutella_fan napisała:

> Ja nawet na 0% nie biorę, wg mnie to uczy złych przyzwyczajeń życia na kredyt.
                > Mam gotówkę to kupuje, nie mam to nie.

Masz gotówkę by w Warszawie kupić mieszkanie na kredyt za milion od dewelopera i jeszcze je wykończyć i urządzić?
                • engine8 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 21:50
                  Przeciez Ci pisze ze jak nie ma to nie kupuje mieszkania w Warszawie za milion
    • milva24 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 17:05
      A ktoś jest zdziwiony? Na koniec roku obstawiam 4%.
    • bib24 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 17:07
      ciekawe co józuś na to smile
    • jaga34 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 17:16
      Trzeba było być niezłym frajerem biorąc kredyt mieszkaniowy na 30 lat.
      • alicia033 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 17:18
        oczywiście, przecież najlepiej mieszka się pod mostem.
      • milva24 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 17:18
        A gdzie w Polsce jest super, nowy ład jest super i dzięki PiS mamy wreszcie dobrze? Nie zapłacili od nowego roku?
      • sumire Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 17:19
        A znasz, jago, anno, ksawery i jakie tam jeszcze masz nicki, jakiś inny sposób w Polsce na nabycie własnej nieruchomości przez przeciętnego trzydziestolatka?...
        • alicia033 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 17:46
          sumire napisała:

> jakiś inny sposób w Polsce na nabycie własnej nieruchomości przez przeciętnego trzydziestolatka?.

Parę by się znalazło. Np:
      • silenta Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 17:19
        A co proponujesz pisi, amebowaty trollu? Życie pod mostem? W tym kraju pisowskiej szczęśliwości strach wziąć kredyt?
        • jaga34 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 00:01
          można mieszkać z rodzicami lub teściami, w mieszkaniu odziedziczonym po baci, kupić za gotówkę lub wynajmować - jest wiele inych alternatyw zamiast ładować się w kredyt
          • milva24 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 00:22
            Słyszałam też, że można też się nieźle obłowić na trollowaniu, prawda to?
          • mamkotanagoracymdachu Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 18:08
            Zwłaszcza w tym odziedziczonym. Pewnie masa ludzi mając wybór miedzy odziedziczonym, a kredytem, idzie w kredyt. Bo czemu nie.
          • aamarzena Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 18:38
            Tak tak, bo wynajmować w Polsce to się bardzo opłaca 🤣
            Kurcze, szkoda, że nie odziedziczyłam mieszkania po babci. Muszę zanieść reklamację na cmentarz.
          • perspektywa Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 19:54
            Albo bogato wyjść za mąż jak babcia długowieczna.
      • asia-loi Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 18:02
        jaga34 napisała:

> Trzeba było być niezłym frajerem biorąc kredyt mieszkaniowy na 30 lat.

W bogatych krajach, też ludzie biorą kredyty na wiele lat.
      • malenka9 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 19:31
        jaga34 napisała:

Takie były realia. trudno bylo przewidziec, ze swiat sie poj...bie.Nikt nie jest wróżką. Jak ktos brał rok temu, to faktycznie frajer, bo wierzy w ostatnią prostą, jeszcze dwie szczepionki i dwa lockdowny.
        • milva24 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 19:58
          Ja brałam w zeszłym roku kredyt, frajerem się nie czuję. Co prawda sądziłam, że do przyszłych wyborów stopy będą jako takie i plan był aby przez ten czas nadpłacić co się da ale trudno.
          • milva24 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 19:59
            I dodam, że raczej nikt realnie myślący biorąc kredyt na 20 czy 30 lat nie zakłada, że stopy przez cały ten okres będą w okolicy zera.
        • lauren6 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 21:54
          Jeżeli brał przy rekordowo niskich stopach na zmienne oprocentowanie to powinien się liczyć z tym, że rata może pójść o 50% do góry. Jeśli tego ryzyka nie brał pod uwagę to faktycznie frajer.
      • joana012 Re: Stowpy % w góre. 04.01.22, 19:32
        jaga34 napisała:

Pieprzysz jak mąż mojej koleżanki, który dostał mieszkanko od matki i nie rozumie jak to tak się zadłużać można
        • aniani7 Re: Stowpy % w góre. 04.01.22, 20:19
          Mozna tez z mamusia zyc do konca w jednym mieszkaniu. Jest pieknie.
          • asia-loi Re: Stowpy % w góre. 04.01.22, 20:24
            aniani7 napisała:

> Mozna tez z mamusia zyc do konca w jednym mieszkaniu. Jest pieknie.

Przez to wspólne mieszkanie, to niejedno małżeństwo się rozpadło. wink
      • kryzys_wieku_sredniego Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 19:42
        Bralam w 2008 r.,
        Po 3 latach gdy lokaty byly oprocentowane na 10% - AmberGold, bylo przez chwilę nieciekawie.
        Pisali, ze kto bral kredyt w zlotówkach ten przegral życie, pi czym franek posxybowal do 3,8zł a oprocentowanie zaczęlo spadać, i spadać, i spadać i tak przez kolejne 7 lat.
        Co mogę powiedzieć ... fajnie się placiło "miniratkę"
        W dniu brania kredytu moja rata wynosila 2150 zł, od kilku lat place ponizej 1800 zł, ostatni rok 1580zł. Najwięcej płaciłam 2680zł, przez okolo pól roku w okolicach 2010-2011 r. już nie pamiętam dokladnie - to wszystko to raty stałe.
      • figa_z_makiem99 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 20:37
        U mnie kredyt mieszkaniowy nie zmienił się, wiem od znajomych, że poszły w górę raty za mniejsze kredyty, wzięte na samochód na przykład. A nawet gdyby ludziom poszły w górę raty za kredyty mieszkaniowe, i tak za ileś lat będą mieszkali na swoim, a ci którzy będą wynajmowali na starość przestaną chyba jeść. Ceny za wynajem i opłaty też idą w górę.
        • kryzys_wieku_sredniego Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 20:50
          U mnie jeszcze też nie, bo masz wibor nie 1M tylko pewnie 3M lub jak ja 6M.
          Ale spokojnie, co ma wisieć nie utonie .
          • figa_z_makiem99 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 21:02
            Pewnie tak. Wkurza mnie gadanie o frajerach, mogłam mieszkać bez kredytu w mieszkaniu teściów, które wynajmują teraz, ale wolę swoje. Nawet gdy ludzie odziedziczą kiedyś mieszkania po rodzicach, wolą mieć swoje, a nie ładować komuś do kieszeni za wynajem. Długofalowo oszczędzać się nie opłaca, bo inflacja, a mieszkanie zawsze można sprzedać albo wynająć.
      • hanusinamama Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 22:32
        MIlcz i nie rób z siebie kretynki dalej...
    • tanebo001 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 17:57
      I dobrze. Ta władza musi zgnić.
    • alpepe Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 18:16
      Popatrz Europo, jak pięknie można żyć!
    • palacinka2020 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 18:43
      Pis I tak wygra kolejne wybory, bo wiekszosc jego elektoratu to niepracujacy. Ci zazwyczaj nie maja kredytow.
      • milva24 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 18:48
        Akurat większość elektoratu PiS to emeryci, nawet jakby mieli kredyty to o tak byłaby wina Tuska, tak że ten...
        • zimnolistna Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 18:54
          Dokładnie. Mój tata, którego guru jest Kaczynski powiedział mi dziś, że to niemożliwe, że to jest wina PISu. On uważa, że gdyby PO nie kradło, to Polacy nie byliby biedni i PIS nie musiałby ratować obywateli. Wszystko wina Tuska.
          • figa_z_makiem99 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 20:45
            Tak niestety myślą wyborcy PISu.
        • podaje_haslo_okon Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 18:57
          Emeryci dostaną w de z innej strony - inflacja plus podwyżki cen prądu i gazu. Każdy będzie teraz zaciskał pasa. No poza politykami i znajomymi królika.
          • pepsi.only Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 20:27
            Na Fb bardzo dużo emerytów skarży się dziś , że dostali o kilkaset złotych mniej emerytury . Bo wszedł nowy ład, i jak się to stało, jak im tak to wyliczyli, skoro oni całeeee życie odprowadzali składki, a teraz ich okradają, i jak to tak?!

Ano tak to, pis=drożyzna, jebać pis!

Dotarło i do emerytów !
            I niestety, nie piszę tego ani z satysfakcją, ani zadowoleniem.
            Niech kaczor zdechnie już. W męczarniach. Nikomu źle nie życzę, ale jednak życzę.
            • angazetka Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 20:45
              > Dotarło i do emerytów !

Ale wiesz, że 40% emerytów nie głosowalo na PiS?
              • pepsi.only Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 23:42
                A wiesz, że w ogóle nikt, kogo mam w swoim otoczeniu nie głosował na pis? Kogo nie zapytam, to nie, nie głosował na pis. Jak to możliwe?
                • milva24 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 00:24
                  A ja znam takich co głosowali i nadal się tego nie wstydzą, tak że ten...
            • engine8 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 01:53
              Jak moglo tak sie stac ze emerytury spadly?
              U nas np podniesli emrytury o 5.9% ale podniesli tes skladki wiec w sumie emrytura wzrosla ne o 5.9% ale o 5.5% tym co maja wieksze albo o 5% tym co maj mniejsze ..ale nikt nie stracil bezwzglednie?
              • mava1 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 11:22
                normalnie "mogło sie stać". Są ludzie, którzy maja wieksze emerytury niz 1000 zł. Jest ich ok. 10% i oni nie podlegaja pod ulgę dla klasy sredniej więc płacą wszystko (podatek + składka zdrowotna). Nie podlegaja bo, jak usłyszałam z ust jakiego dupka z rzadu, "nie opłacało sie robic algorytmu (rozumiem, przeliczeniowego) dla 10% emerytów. I ci emeryci dostali po dupie.
                Przy czym "emerytura bogacza" to niewiele powyzej 5000 zł. Brutto.
                Warto miec na uwadze, ze ci emeryci całe swoje zawodowe zycie płacili WYSOKIE składki emerytalne (i podatki od wysokich pensji), w przeciwieństwie do emerytów z 1000 zł emeryturami
                HWD pisSSuarom.
      • kretzkrety Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 20:50
        Też tak sądzę. Elektorat nie umie dodać dwa do dwóch. Pis dobry bo daje pieniążki, a Po nie daje nic, tylko jeszcze wiek emerytalny podwyższa
    • engine8 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 18:53
      Tylko sie cieszyc.
      W koncu zaczniecie zarabiac kase na kontach oszczednosciowych.
      • sumire Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 18:56
        Taaaaa.
        Kiedy wracasz do tej krainy mlekiem i miodem płynącą, kalifornijski emerycie? Jakoś się nie śpieszysz....
        • engine8 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 19:09
          Nie bede Wam tego mleka i miodu przeciez spijal no i coz ja bym tam robil ze swoja skromna rzadowa emrytura w bogatym panstwie Uni Europejskiej - biede mialbym klepac?
          Pozostane wiec tutaj i bede sie meczyl w tym kraju 3-go swiata.
          • sumire Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 20:10
            Ach, nie ma to jak wielcy polscy patrioci, którzy za kasą spierniczyli za granicę, a potem silą się na rzewny sarkazm dotyczący kraju, o którym już nie mają pojęcia.
            • engine8 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 20:49
              Pojecie o kraju maja i ro calkiem niezle. I m in dlatego nie wracaja.
              I tak opcje pierniczenie za granice przeciez kazdy ma? wiec o co pretensje?
          • hanusinamama Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 22:35
            A to akurat jest prawda, zyjesz w kraju 3go świata...żebyś nie wiem jak tupał nózką, tak jest
            • engine8 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 23:43
              No i ja sobie zdaje z tego sprawe. Ale tu jest latwo - wystarczy byc bogatym smile
              Tylko sie tak zastanwiam ze skoro ja zyje w kraju 3-go swiata to gdzie wy zyjecie? Strach sie bac
              I zastanwiam sie drugi raz i probuje wymyslec chociaz 3 plusy dla Polski w porownaniu z tym 3-cim swiatem i za nic nie moge wymyslec.
              Pomozesz? (koszty zycia nie wazne)
              - opiek medyczne na tyle lepsza ze wprost nieporwnywalna z Polska (nawet ta prywatna)
              - uklady miedzyludzkie o wiele lepsze
              - biurokracji, nakazowm, zakazow, wymagan, kar itp w prownaniu z PL praktycznie nie ma.
              - komfort zycia lepszy
              - klimat bez porownania
              - przyroda o wiele ciekawsza

Czego tu nie ma to rodziny oraz starych - bliskich i znajomych, ale widzac jak to wyglada wsrod mieszkajacych w Polsce to chyba to jedynie nasza pamiec i falszywa wyobraznia.

Ale na pewno o czyms zapomnialem (ale jak zapmnialem to chyba nie takie wazne?)

Pomozecie? Obiecuje sie przyznac
              • milva24 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 00:34
                W Polsce bogatym też jest łatwo. U nas przynajmniej brak powszechnego dostępu do broni i nie ma co chwilę doniesień o tym, że świr wpadł do szkoły/pracy/kościoła i wystrzelał kilkanaście osób. Pogoda też mimo wszystko bardziej stabilna i tornada/pożary/powodzie są rzadkością. A jeśli chodzi o opiekę medyczną to w Twoim pięknym kraju lepiej poważnie nie chorować, bo opieka owszem super ale jak kogoś stać.
                • engine8 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 01:35
                  milva24 napisała:

> W Polsce bogatym też jest łatwo.

Tzn jak jest im latwo skoro 100% czasu musza zyc i egzystowac w tym systemie? Jest im latwiej niz innym ale ciagle musza sobie radzic z biurokracja, podatkami, waskimi drogami, policja na kazdym kroku etc...

> U nas przynajmniej brak powszechnego dostępu do broni i nie ma co chwilę doniesień o tym, że świr wpadł do szkoły/pracy/kościoła i wystrzelał kilkanaście osób.

Tzn uwazasz ze ograniczenia z jakimi musicie zyc - to jest oznaka wyzszosci czy "lepszosci" nad systemem gdzie jest wolnosc? Wolnosc nie jest darmowa oczywiscie ale ja wole sam podjemowac decyzje czy miec bron czy nie niz mam sie cieszyc z tego ze wladz mi czegos zabrania?
                  A jak wam zabronia posiadana samochodow w imie bezpieczenstwa na drogach to tez bedzie to plus?

>Pogoda też mimo wszystko bardziej stabilna i
                  tornada/pożary/powodzie są rzadkością.

Stabilnie do D pogoda to przewaga? Tu gdzie ja mieszkam powodzie i pozary sa taka samo albo wieksza rzadkoscia niz w Polsce.
                  Przeciez ja moge mieszkac gdzie chce i nie musze mieszkac ani tam gdzie strzelaja ani tam gdzie sa powodzie czy pozary?
                  W Polsce masz chyba o wiele mniej opcji wyboru innego srodowiska?

>A jeśli chodzi o opiekę medyczną to w Twoim pięknym kraju lepiej poważnie nie chorować, bo opieka owszem super ale jak kogoś stać.

Wiesz ze tu jest o wiele bezpieczniej i wcale ni edrozej chorowac niz w Polsce?
                  Gdyby zdefiniowac "jak kogos stac" tak samo jak w Polsce to wszyscy na sile mieli by dobra opieke ale za to gorsze np samochody..
                  Tutaj tylko bardzo znikomy % ludz naprawde mialby problem z posiadaniem ubezpieczenie gdyby chcieli je miec i gdyby byli gotowi zrobic jakies tam kompromisy.
                  Ja sie powtzrzam ale jak przyjechalem to nie mialem grosza prz D ale ubezpieczenie mialem.
                  Koszt ubezpiecen zalezy od dochodow. Jak masz bardzo male to masz rzadowe albo stanowe
                  Kilka razy stracilem prace i "pracowe" ubezpieczenie ale kupowalem prywatne - dlatego ze to byla dla nas wazne tak jak jedzenie.

Ludzi tu maja wolnosc wyboru i wielu wybiera nowe auto zamiast oplat za ubezpieczenie i to z kilku powodow.
                  1. Kazdy szpital musi przyjac kazdego kto sie zglosi i "postawic go na nogi" zanim zapyta czy masz z czego zaplacic. Jak nie masz naprawde to nie zaplacisz.
                  2. Wielu ma z czego i nie placi za ubezpieczenie i dlatego bankrutuja - bo biedny przeciez nie banktutuje. Tak zdarza sie ze ktos musi sprzedac dom bo na siebie wzial ryzyko. I teraz placze ze musial sprzedac dom. A dlaczego musial sprzedac? Bo go mial a wiec biedny nie byl?
                  3. Tacy co maja ogromne rachunki zaczynaja krzyczec i wolaja media i te oplaty im umarzaja...
                  Jakos nikt nie umiera na ulicy z braku pomocy medycznej? Umieraja za to z nalogow ale to inna sprawa.

Tako ze opieke medyczna czy jej brak to niestety w zdecydowanej wiekoszsci wybor a wiec nie placz tak nad nimi.

I pamietaj ze najwazniesza warotscia tego kraju jest wolnosc wyboru - to nie jest "to nam sie nalezy i wladza moze brac podatki ale ma nam to dac" . Tu placisz mniejsze podatki a za wszystko placisz - kupujesz sobie to co chcesz albo co mozesz.
                  Ale jak juz masz ubezpieczenie ( i chyba tylko 8% statystycznie nie ma) to nie masz ograniczen - i nie czekasz na badanie czy procedure rok.

I dla porownania podam ci ze jako emeryt mam do wybory dziesiatki opcji ubezpieczen. I za to co mam place skladke $170 miesiecznie (po obecnych podwyzkach bo bylo $144 ale podniesli emrytury wiec i skladki) i w tym mam wszystko co potrzebuje na pstrykniecie palcem. Np szpital mam tylko pokoje jednosobowe z wl;asna lazienka i jedzenie restauracyjne - dostajesz menu do wyboru. Nikt tu nie slyszal aby do szpital przynsci jedzenie - ba jak zona byla to zamawiala tyle ze oboje sie najedlismy kiedy ja odwiedzalem (i to sugerowal pielegniarka zeby zamowila wiecej) . Nikt nie przynosi wlasnej pizamy, kapci, pasty do zebow czy szczotecczki.
                  Za niektore rzeczy sa drobne oplaty ($5 -$10) za recpete lekow) ale za wiekoszsc nie ma. I porownaj sobie czy w Polsce skladki sa mniejsze niz 170 zl? I co za to masz? Jak policzysz ile ludzi placa skladki plus leki plus wizyty i badania prywatne to w Polsce leczenie jest o wiele drozesz niz u nas.
                  W czasie wizyty w Pilsce mialem zawal. Za szpital zalaclem sam a tu moje ubezpieczenie zwrocilo mi 100% tych kosztow bez pytanie ani nawet nie musialem tlumac dokumentow - uwierzyli na slowo i wzieli dolkuemnty po polsku.
                  Wyobraz sobie teraz sytuacje odwrotna - przyjezdzasz z Polski do USA i masz zawal ?
                  Kto ma lepsza opieke medyczna?
                  • ewka.n Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 05:34
                    Ciekawie czyta się opowieści Polaka jaka to Ameryka w tych Stanach i słucha się Amerykanów, którzy żyjąc poza USA (EU, Polska, Singapur, Tajlandia itd.) łapią się na tym, że jako Amerykanie wykazują jakieś przedziwne i chyba niezbyt normalne zachowania:

- unikają jak tylko mogą lekarza, nawet gdy są chorzy i płaczą z bólu (koszty);
                    - dziwią się, że małe dzieci nie są uczone tak podstawowych umiejętności jak uciekanie zakosami (lawirując), gdy ktoś mierzy do nich z broni;
                    - przekonują się, że work-life balance to nie jest 10 dni urlopu/rok, że można być chorym dłużej niż 5 dni itp., że możliwe są miasta bez całych dzielnic pokrytych namiotami z bezdomnymi;
                    - nie trzeba być uzbrojonym po zęby, aby czuć się bezpiecznie, a gaz pieprzowy nie musi być standardowym i rozsądnym dodatkiem do breloczka na klucze;
                    - po cesarce kobieta nie musi jak najszybciej zwiewać ze szpitala (koszty);
                    - jeśli podejrzany gość w warszawskim tramwaju wyciąga coś zza pazuchy, to przeważnie smile nie jest to broń;
                    - boją się wezwać karetkę pogotowia (koszty);
                    - bronią się u lekarza jak tylko mogą przed prześwietleniami i innymi zleconymi badaniami (koszty);
                    - spacer pod miastem po lasach czy łąkach, nie stwarza nieustannego zagrożenia, że cię zaraz ktoś zastrzeli za wkroczenie na jego ziemię;
                    - huk pękającego balonu w szkole nie powoduje u tubylców (w przeciwieństwie do Amerykanów) panicznego szukania strzelca i możliwości ukrycia się;

Ale może w przeciwieństwie do Polaka w Stanach nie są to żadni prawdziwi Amerykanie tylko jacyś... czy ja wiem,... lewacy? smile

• engine8 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 06:41
                      Najpierw moze napisz ile masz lat poniewaz inaczej sie rozmawia i argumentuje w dyskusjach ludzi dojrzalych i rozumiejacych Swiat i ameryke a inaczej z dziecmi.

Ameryka to nie jeden konglomerat i to co sie dziej w jej jedym koncu ma niewile wspolnego z tym co sie dziej na drugim. Pamietaj ze USA nie mozna porwnywac z Polska ale co najwyzej z cal Europa.
                      A to jak sie ludziom tu zyje zalezy w zdecydowanej woekoszsci od nich samych.
                      Mnie sie tego wideo nie chce ogladac - widze ze to sfrustrowne dzieci ktorym sie jedynie wydaje ze cos wiedz bo cos widzieli - moze maja lata ktore ich czynia doroslymi ale wiemy ze dopuki ludzi nie pracuja i nie sa odpeidzilani za siebie to nie sa dojrzali. A na pewno widac ogromna pretensjonalnosc i absolutna niedojrzalosc.
                      Zaraz ci powiem czego oni nie mowia
                      Nie wiem dlaczego oni mieszkaja poza granicami (bo nie slucham tego) ale wiem ze w ich wieku oni nie maja pojecie o zyciu. A do tego smiem twierdzic ze ja tu mieszkam i zyje na pewno dluzej niz oni a byc moze 2x tyle.. i wiem cos na temat zycia i odpwiedzilanosci i mozliwosci i opcji
                      Wiem jak dorastaly moje dzieci ( starsze od nich BTW) i jak sie zmienialo ich rozumowanie kiedy musieli byc odwiedzialani za siebie i za swoje rodziny.
                      Jak juz chcesz uzywac argumentooew to dawaj tych co tu mieszkaja i tych co sa djrzeli i opwiedzilani.
                      Rownie dobrze moglbym ocenia Polskie przytaczjaac wywiad tego Polka co to ostantio uciekl na Bialorus
                      No i poniewaz zamiast chciec tu pracowac podejrzewam ze wyjechali tam gdzi jest tanio i nalezy pamietac ze ci co to pokazuja siebie na YT maj jeden glwny cel - jak najwiecej klikniec i subskrypcji a wiec jak najwiecej sensacji i zainteresowania.

Z reszty argumentow mozna sie po prostu smiac.
                      O zapmnials dodac ze od malego dzieci uczy sie jak i gdzie sie chwac jak jest trzesinei ziemi. Ze wszyscy nas ucza i przypominaj co i ile potrzeba miec zapasow na wypadek pozaru czy trzesienia i ze jak cie policja zatrzyma ni wolno szukac dokumentow w skrytce ale trzymac rece na kierownicy..

I oni nie baliby sie tych kosztow tak bardzo gdyby chcieli po prostu pracowac.
                      Ja przytoczylem jedynie swoje obserwacje ze swojego otoczenia a dodatjowo mam tu rodzine dzieci ktore maj swoje rodziny

W sumie masz racje... to nie sa prawdziwi anerykanie poniewaz ci mieszkaja i pracuja w ameryce smile
                      A czy to lewactwo to nie wiem
                    • dramatika Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 18:09
                      ewka.n napisał(a):

> Ale może w przeciwieństwie do Polaka w Stanach nie są to żadni prawdziwi Ameryk
                      > anie tylko jacyś... czy ja wiem,... lewacy? smile

Pewnie tak. W UE (i nie tylko w UE) jest specyficzna nagonka na USA, przypomina to trochę czasy PRLu.
                      • engine8 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 18:13
                        No i USA to rzeczywscie nie jest kraj dla ludzi ktorzy nie potrafia brac odpowiedzialosci za swoje zycie i preferuja aby to ktos za nich robil a oni beda siedziec i narzekac jak im zle,
                  • milva24 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 09:27
                    Tak, uważam, że w pewnych kwestiach ograniczenia są konieczne. Ja wolę nie mieć dostępu do broni i żeby potencjalny niezrównoważony uczeń czy były nauczyciel że szkoły też takiego dostępu nie miał, akceptuję więc ograniczenie mojej wolności w celu poprawy ogólnego bezpieczeństwa. Jeśli ktoś czuje potrzebę i spełnia warunki możliwość posiadania broni ma, ale nie jest ona powszechnie dostępna co jest dla mnie dużym plusem. A odnośnie samochodów i wolności, rozumiem, że w stanach nie ma ograniczeń prędkości na drogach?
                    Z resztą nie będę polemizować bo o opiece zdrowotnej w USA wiem tyle co z wiadomości, książek i seriali a gdzie dokładnie mieszkasz tez nie wiem więc w kwestii klimatu danego regionu się nie wypowiem. Grunt, że Ci tam dobrze i jesteś z tego zadowolony. Mnie nigdy USA nie wydało się atrakcyjnym celem emigracji, gdybym kiedykolwiek taką rozważała.
                    • kokosowy15 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 11:10
                      Gdy czytam Engina to mam wrażenie jakbym słuchał Morawieckiego lub któregoś z jego kolegów, którzy opowiadają jakim wspaniałym krajem jest Polska, bo on dobrze zarabia, ma oszczędności, znakomity dostęp do służby zdrowia, może w każdej chwili zmienić klimat i nawet przekraczać prędkość. No kraj wolności i nieograniczonych możliwości. A co o Rosji powiedział by Putin? To raj na ziemi!
                      • engine8 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 18:06
                        Ciesze sie ze rozumiesz ze sa takie opcje. I nie so one wcale takie nizwykle - skoro emigrant z Polski moze je miec to dlaczego nie reszta?
                    • engine8 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 18:04
                      Problem jest glwnie w tym ze ludzi oceniaja USA jako calosc i statystycznie analuzyja a to doprwadza do absolutnie beldnych wynikow. Milaby to jedynie sens gdyby jedyna opcja bylo rzycebie kogos gdzies tam i wtedy ryzyko byloby ze wpadnie w srodek Chicago..

USA jest krajem unikalnym poniewaz tutuja dobrze sie czuja i dobrze sobie radza wszyscy ci ktorzy sie nie boja sie pracy ani brania odwoedzialanosci za swoje czyny
                      Wszyscy inni ktorzy preferuja aby ktos za nich bral odwiedzilanosc czuj sie o wile lpeiej w Europie.
                      Ja w pracy zdecydowanie preferwoalem dla przykladu oferte $120 k rocznie i zero urlopu od oferte $100k i mieisiac urlopu.
                      A jakby ktos oferowal $140k i ani urlopu ani ubezpieczenia medycznego to bralbym wlasnie to... No ale takich ofert nie bylo
                    • engine8 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 18:29
                      A odnośnie samochodów i wolności, rozumiem, że w stanach nie ma ograniczeń prędkości na drogach?

Alez sa tylko z ich ustalaniem przestrzeganiem i egzekwowaniem to roznie bywa.
                      Organiczenia predkosci nie sa wyssane z placa ale ustalane na podstawie badan. A badani wygladaj tak ze przez okres badani nie egzekwuje sie ograniczen i pozwal ludziom jechac tak szybko jak to uwazaj ze stosowne i bezpieczne. Potem sie ocenia ze 85% jedzie z predkoscia wlascia do warunkow i po ustaleniu tej - inzynierowe w miescie zaokraglaj to do najblizczych 5 mil/h i tak jest predkosc na danej drodze.
                      A wiec 15% jest naroazonych na potencjalny mandat tylko ze nikt nie lapie za "lekkie" przekroczenie.
                      Nie wolno tez robic ani tzw "pulapek" ani zatrzymywac "do kontroli" bez wyraznego powodu.
                      A wiec w moim miescie jest kilka ulic gdzie ograniczenie jest do 50mph (80 km/h) i ruch sie odbywa ok 60 mph. Dopiero za powyzej od czasu do czasu daja mandaty.
                      I teraz jak dostaniesz mandat to masz prawo zarzadac najnowszych badac uzasadnijacyc h to ze takie ograniczenie ma sens.
                      Policja rowniez nie lapie tom gdzie nie ma wypadkow albo zagrozenia nawet jak ruch sie odbywa duzo powyzej ograniczen bo to wg nich strata czasu i widocznie zle ocenione ogranczenie.
                      Na autostradzach w obrebie miast jest z definicji ogranicczzenie fo 65mph ale ruc h odbywa sie ok 80mph i dopoki nikt nie sprowkuje policji to nikomu nie przeszkadadzaja. A sprowokwac mozna jak sie jedzie duzo szybciej, zmienia pasy czy jedzie glsnymi i sportowym auto demonstrujac predkosc. Poza terenami sa ograniczenia do 75 albo 80 mph i wtedy tez ruch odbywa sie ok 10-15 mil powyzej.
                      Tak ze ograniczenia sa ale one maja sens.
                      Podobnie jest z bronia - nie nalezy zabraniac ale kontolowac komu pozwoilc do tego stopnia aby nie mogli jej posiadac ludzi nieodpowiedzialni.
                      USA jest krajem trudnym do emigracji bo niedaleko od prawdy jest stwoerdzenie ze tu cie wrzuca na gleboka wode i nikt sie toba nie przejmuje czy sie utrzymasz i czy przezyjesz
      • podaje_haslo_okon Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 18:59
        Kiedy zaczniemy? Ostatnio sprawdzałam lokaty w banku, oprocentowanie 0,1% A maili o podwyżkach oprocentowania kredytowek, to już ze 4 dostałam.
        • engine8 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 19:12
          heheheh to mnie placa 0.4% na koncie oszczednosciowym. A ze kredytow nie mam to nic tylko czekac kiedy i nasze stopy poleca w gore . smile
          Najwazniejsze ze gielda tez leci gore
          • kotletymielone5 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 20:49
            tak, jasne, to wszystko wina PIS, w innych krajach UE ani w stanach tak wcale nie jest. Jejku, ale wy jednak jesteście ograniczeni
            • podaje_haslo_okon Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 20:57
              My tu o lokatach, a Ty o PIS, już o niczym się pogadać nie da....
            • engine8 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 23:44
              Pod jakim wzgledem ograniczeni?
    • frequenter.light Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 22:36
      a za granicą jakie mają stopy procentowe?
      • palacinka2020 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 22:42
        Przede wszystkim maja to w dupie, bo oprocentowanie kredytow jest stałe a nie zmienne i zalezy od stopy w chwili wziecia kredytow. Po drugie euro libor jest wciąz ujemny.
        • damartyn Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 23:50
          palacinka2020 napisała:

> Przede wszystkim maja to w dupie, bo oprocentowanie kredytow jest stałe a nie z
          > mienne

Nie jest. To zależy od kredytobiorcy na jakie się decyduje- zmienne czy stałe.
          • engine8 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 23:53
            Oczywiscie ze tak opcja zmiennnego oprocentowania istnieje
            Ale kto by sie decydowal na zmiennie majac stale bardzo niskie?
        • engine8 Re: Stopy % w góre. 04.01.22, 23:51
          Dokladnie. Ludzi tutaj maja kredyty na domy na ok albo ponizej 3% i rata jest stala na 30 lat. I ci czekaja az raty wzrosna bo im na kontach oszczednosciowych sie bedzie oplacac.
          A jak do tego dodasz ze kwota oprocentowania kredytow na dom jest odpisywan od zarobkow i przez to masz nizsze podatki to to jeszcze lepiej wyglada. I domy rosna na wartosci bardzo szybko i to mozesz tez wykorzystac (wziac dodatkowy kredyt na dom i za to kupic sobie auto np.).
          • frequenter.light Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 00:13
            Engin, czy już mówiłem dzisiaj, że Cię nienawidzę? smile
            • engine8 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 01:50
              Za co ?
              • frequenter.light Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 09:38
                za to niskie oprocentowanie i możliwość odliczenia od podatku
                • engine8 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 18:07
                  Tak jest polityka mieszkaniowa Rzadu.. Robia wszystko aby cie przywiazac do budy smile
          • palacinka2020 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 05:09
            3% to chyba taka srednia, najnizsze w Europie jest w Belgii gdzie mozna bylo wynegocjowac opticentowanie rzedu 1.2% zafiksowane na 20 lat.
            • engine8 Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 06:48
              Obecne oprocentowanie nie jest najnizsze jakie widzialem ale ciagle oscyluje dookola 3% w zaleznosci czy to jest na 30 czy 15 lat i czy to swieza pozyczka czy przefinansowanie na nizsze procenty
              www.zillow.com/mortgage-rates/
            • princess_rzepicha Re: Stopy % w góre. 05.01.22, 18:33
              Ja mam 0,8% razem z ubezpieczeniem. Oprocentowanie stale na jeszcze ok. 12 lat. Mozna wiec znalezc duzo duzo nizsze, przynajmniej we Francji.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka