Dodaj do ulubionych

Pytanie do kawiar-ekspertek

08.01.22, 13:44
dostałam zestaw kaw 100% arabica z egzotycznego kraju w niemoralnej cenie - jak se sprawdziłam smile
teraz właśnie miałą być ta chwila przyjemności, internet, kawa, cisza...

..kawa jest straszna, aż mnie wykręciło (nie chodzi o kwaśnośc, tylko, że nie smakuje jak znane mi kawy)
już po otwarciu inaczej wygląda, jest bardzo drobno zmielona, wygląda jak kakao, jest tłusta
zrobiłam ją w ekspresie ciśnieniowym, a na opakowaniu właśnie widze, że polecana do robienia na sposób turecki, w tygielku

czy sposób parzenia może tak zmienic smak?
czy moze moje kubki smakowe, przyzwyczajone do popularnych kaw nie potrafią docenić smaku?

Obserwuj wątek
    • hrabina_niczyja Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 13:46
      Może i zmienić skład i może być tak, ze z pozoru droga i ekskluzywna kawa może smakować jak siano. Zaparz w inny sposób, może będzie lepsza. Jak nie to puść w obieg, bo komuś innemu może bardzo smakować.
    • magdallenac Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 13:56
      Spróbuj zrobić w tygielku, albo w French pressie, smak może się diametralnie zmienić. Tak drobno zmielona kawa w ekspresie ciśnieniowym może się po prostu "przeparzyć" skwaśnieć i zgorzknieć. Może też być tak, że ta kawa Ci po prostu nie smakuje, kiedy w końcu udało mi się kupić Black Ivory, nie byłam jakoś specjalnie zachwycona.
      • ms.piggy Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 14:03
        nie mam tygielka ani zaparzacza sad

wezmę do pracy i będę częstować chętnych .... mam już takie cukierki o smaku rybnym czy krewetkowym - też prezent big_grin
        • lumeria Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 14:15
          Zrób "po turecku" - łyżeczkę kawy zalej wrzątkiem, za dwie minuty kawa opadnie na dno i można pić.

Ale to, ze kawa była droga, nie znaczy, ze będzie Ci smakowała. Tez czasami dostaje kawę robioną w jakiś super-duper maszynach ciśnieniowych, z Hawaii czy innych Antypodów - piję i myślę, ze moja zwykła kawa robiona w domu i tak jest lepsza smile

• hrabina_niczyja Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 14:15
          Zrób po turecku i ocenisz.
        • leyla76 Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 14:44
          Sprobuj ja w malutkim rondelku zagotować/zaparzyć na ssob turecki.
          Daj powiedzmy łyżeczkę kawy, zalej zimna woda i gotuj na małym ogniu , aż zacznie sie podnosić w gore. Przelej do filiżanki.
          Ja od siebie dodam, ze mnie np nie smakuje kawa turecka. Jest ona właśnie bardzo drobno mielona, mój stary expres ciśnieniowy nie dawał rady wody przez nią przepchnąć. Za to moja śp mama uwielbiała te kawę. Zaparzała ja „po turecku” czyli łyżeczka kawy zalana gorąca woda.
        • mikams75 Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 09.01.22, 13:50
          w malym garnuszku tez bedzie ok, choc jak dla mnie ten rodzaj kaw wlasnie tak smakuje jak opisujesz i tez mi nie pasuja.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 14:11
      Raz dostałam drogą kawę jako prezent. Po otwarciu paczki aż mnie cofnęła. Waliła jak, wybaczcie porównanie, zasuszone odchody.
      • beata985 Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 14:15
        No bo może dostałaś tą ekskluzywną najdroższą kawę którą to małpki wydalają 😳🤦‍♀️😂🤪
      • magdallenac Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 14:21
        Może to była copi luwak?
        • daniela34 Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 17:16
          Piłam, dostałam. Nie waliła ale i nie zachwycała
    • dr.amy.farrah.fowler Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 14:16
      Zasadniczo kawę należy parzyć tak, jak napisali. Kupiłam kiedyś (uparłam się, bo mnie nazwa urzekła) coś, co było pod dripy, chemexy i temu podobne wynalazki. Parzona w ekspresie ciśnieniowym była paskudna.
      • profes79 Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 17:12
        Działą to też w drugą stronę - drobno mielona kawa przeznaczona do ekspresu nie nadaje się do zaparzania w tradycyjny sposób - w UK sie męczyłem dopóki nie trafiłem w końcu na polski sklep z przyzwoitą kawą.
        W robocie żartowali, że piję "f.king tarmac" smile
      • chlodne_dlonie Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 09.01.22, 16:25
        dr.amy.farrah.fowler napisał(a):

> Zasadniczo kawę należy parzyć tak, jak napisali. Kupiłam kiedyś (uparłam się, b
        > o mnie nazwa urzekła) coś, co było pod dripy, chemexy i temu podobne wynalazki.
        > Parzona w ekspresie ciśnieniowym była paskudna.
        >

Zgodzę się, przywiozłam z Cypru kiedyś kawę, która bardzo mi tam smakowała i próbowałam najpierw użyć ją w moim domowym ekspresie ciśnieniowym - to zdecydowanie nie było to samo. Dopiero zaparzona jak należy, w tygielku, smakowała bardzo dobrze wink
    • chococaffe Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 17:16
      Ja czuję różnicę w smaku tej samej kawy, parzonej w tym samym french press (-ie?), w zależności od poziomu zmielenia kawy
      • daniela34 Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 17:19
        O to to na pewno.
    • primula.alpicola Re: Pytanie do kawiar-ekspertek 08.01.22, 17:33
      Prawdopodobnie za drobno zmielona jak na eskpres ciśnieniowy.
      Spróbuj tego tureckiego parzenia, nie musi być w tygielku, tylko w zwykłym małym garneczku.

Zobacz może tu:
      www.konesso.pl/Kawa-po-turecku-blog-pol-1460117385.html

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka