Dodaj do ulubionych

Wolność absolutna

08.01.22, 18:41
Foliarze określani są jako idioci nie rozumiejący nauki i kierujący się fake newsami. Ostatnio odnoszę że jest to tylko część prawdy. Sporo ludzi nie szczepienie się traktuje jako możliwość dokonania wyboru. A namawianie odbiera jako naruszenie ich wolności. Tylko rodzi się pytanie: gdzie jest granica wolności? Czy wolno wszystko? No nie. Granice wolności przekracza na przykład molestowanie nieletnich. Albo zabicie kogoś. To drastyczne przykłady ale pozwalają one stwierdzić że taka granica istnieje. Pytanie brzmi gdzie ją postawić. No to przykład bliższy - czy będąc nosicielem HIV mogę nie informować partnerki o tym fakcie? Oczywiście zabezpieczając się. Jak wy postąpiłyście w takim przypadku? Gdzie przebiega granica wolności?
Obserwuj wątek
    • g.r.uu Re: Wolność absolutna 08.01.22, 19:27
      Do niedawna na przykład konfiarze twierdzili, że wolno wszystko. Od kilku dni uważają, że wolno wszystko poza usuwaniem ich z Facebooka big_grin
      • huang_he Re: Wolność absolutna 08.01.22, 22:44
        Konfiarze zawsze twierdzili, że wolno wszystko, ale...
        Ale nie kobietom, ale nie wolno obrażać ich wiary i uczuć religijnych, ale (i tu 100 innych). Najwięksi zamordyści, jakich znam.
    • nowel1 Re: Wolność absolutna 08.01.22, 22:34
      To pytanie, pamiętam, było stawiane na lekcjach w liceum...
      A do czego zmierzasz? Bo rozumiem, że na lekcjach nie uważałeś, ale masz tezę? Dotyczącą szczepień?
      • mamkotanagoracymdachu Re: Wolność absolutna 08.01.22, 22:36
        To, klasyczne pytanie z lekcji etyki wink
      • tanebo001 Re: Wolność absolutna 08.01.22, 22:37
        Przecież napisałem jasno.
    • angazetka Re: Wolność absolutna 08.01.22, 22:39
      Granica mojej wolności przebiega tam, gdzie jest krzywda innego.
      • buldog2 Re: Wolność absolutna 08.01.22, 22:42
        Jak to się ma do żądania "pracuj w nadgodzinach, bo mi potrzebne pieniądze, które zarobisz"?
        Postulat Lewicy Razem z PISem.
        • ajaksiowa Re: Wolność absolutna 09.01.22, 07:06
          Możliwość wyboru oczywiście..

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka