Dodaj do ulubionych

Pytania o zbieractwo

12.01.22, 22:26
Robię porządki i mam kilka pytań. Czy i kiedy wyrzucacie
-archiwalną korespondencję, listy z mlodosci, kartki z życzeniami na przykład slubnymi, kartki świąteczne (zakladam, że są tu takie, które używały kiedyś tradycyjnej poczty)
-roczniki czasopism hobbystycznych, zakładając, że wszystko, co dotyczy waszego hobby jest już w internecie
-dokumenty i płatności mieszkań, w ktorych już nie mieszkacie bez obawy, że ktoś odnajdzie was i będzie ściskał o jakiś niezapłacony rachunek
-archiwalne dokumentacje medyczne
-bilety, które są teoretycznie pamiatkami z wakacji, bilety wstepu do muzeów na koncerty itp
-rysunki dziecięce, zakładając, że dzieci wkrótce będą dorosłe
-stare telefony (zakładając, że sa na nich, bo są, jakieś dane)
-instrukcje obslugi sprzętów...?
Obserwuj wątek
    • rich_coconut Re: Pytania o zbieractwo 12.01.22, 22:31
      Z wymienionych trzymam tylko wybrane rysunki i bilety. I nie planuję się pozbywać.
      • nickbezznaczenia Re: Pytania o zbieractwo 12.01.22, 22:35
        dokumenty i płatności mieszkań, w ktorych już nie mieszkacie bez obawy, że ktoś odnajdzie was i będzie ściskał o jakiś niezapłacony rachunek
        -bilety, które są teoretycznie pamiatkami z wakacji, bilety wstepu do muzeów na koncerty itp

Resztę zostawiam jeżeli mam miejsce.
    • srubokretka Re: Pytania o zbieractwo 12.01.22, 22:37
      Niczego nie zbieram z tego co wymienilas. Teczke z rys. dzieci mam jedna i nie planuje wyrzucic.
      Z rzeczy, ktore leza i czekaja na uzycie latami sa papiery akwarelowe, farby, pedzle. Ostatnio nawet pomyslalam, ze pozbede sie ich , bo mnie zaczynaja dolowac i duzo miejsca zajmuja.
    • milva24 Re: Pytania o zbieractwo 12.01.22, 22:40
      Rysunki dzieci przebieram i zostawiam w mojej opinii najładniejsze big_grin a i tak mam już że trzy pudła. Rachunki po 5 latach też już wyrzuciłabym. Reszta zostaje chyba dożywotnio big_grin
    • mamtrzykotyidwa Re: Pytania o zbieractwo 12.01.22, 22:44

Bardzo różnie.

> -archiwalną korespondencję, listy z mlodosci, kartki z życzeniami na przykład s
      > lubnymi, kartki świąteczne (zakladam, że są tu takie, które używały kiedyś trad
      > ycyjnej poczty)

Listy pisane z moim mężem przed ślubem trzymam.
      Wszystko inne wyrzucam po przeczytaniu.

> -roczniki czasopism hobbystycznych, zakładając, że wszystko, co dotyczy waszego
      > hobby jest już w internecie

Nie wyrzucam, sprzedaję, na wszystko się chętni znajdują.

> -dokumenty i płatności mieszkań, w ktorych już nie mieszkacie bez obawy, że kto
      > ś odnajdzie was i będzie ściskał o jakiś niezapłacony rachunek

Rachunki przedawniają się po trzech latach, wtedy wyrzucam, bankowe po 10 latach.

> -archiwalne dokumentacje medyczne

Trzymam tylko te, które są istotne, reszta wyrzucana od razu.

> -bilety, które są teoretycznie pamiatkami z wakacji, bilety wstepu do muzeów na
      > koncerty itp

Nigdy takich śmieci nie zbierałam, po użyciu do kosza.

> -rysunki dziecięce, zakładając, że dzieci wkrótce będą dorosłe

Niektóre trzymam.

> -stare telefony (zakładając, że sa na nich, bo są, jakieś dane)

Jakieś stare gdzieś leżą na strychu.

> -instrukcje obslugi sprzętów...?

Trzymam dopóki mam ten sprzęt, chyba że jest to tak prosty sprzęt, że nie ma czego zapomnieć, wtedy wyrzucam od razu po zakupie, zostawiam rachunek i gwarancję, do czasu jej wygaśnięcia.

• kautokeino Re: Pytania o zbieractwo 12.01.22, 22:46
      - korespondencje - dosc szybko, ale nie mialam tam zadnych perelek.

- roczniki czasopism - jak mi brak na nie miejsca

- dokumenty po 5-10 latach (niszczarka)

- dokumentacje medyczna jak mi sie choroba zaktualizuje (ale na tym polu mam male doswiadczenie)

- biletow nie zbieram, ale jako pamiatka moglabym tzrymac latami (az nie bede miala miejsca)

- ryzunkow zachowuje pojedyncze, podpisane sztuki, calosci tworczosci sie nie da (przy bardzo czynnych w tej dziedzinie dzieciach) az do konca zycia (swojego)

- starych telefonow nie przechowuje

- az do momentu wyrzuceina opakowania (czyli 1-2 dni od rozpakowania, jezeli wiem ze nie bede zwracac).
    • pepsi.only Re: Pytania o zbieractwo 12.01.22, 22:47
      Czy i kiedy wyrzucacie
      -archiwalną korespondencję, listy z mlodosci, kartki z życzeniami na przykład slubnymi, kartki świąteczne (zakladam, że są tu takie, które używały kiedyś tradycyjnej poczty)

Korespondencja, listy miłosne i karty świąteczne- poszły do kominka,
      Karty na ślub wrzucone do albumu ze zdjeciami ślubnymi- to zostawiłam jako pamiątkę

-roczniki czasopism hobbystycznych, zakładając, że wszystko, co dotyczy waszego hobby jest już w internecie
      Na razie wszystko trzymam, ale za kilka dni mam zamiar wszystko przejrzeć, i czasopisma, i książki,
      i być może części (niewielkiej) pozbędę się- kominek, lub Uwaga śmieciarka

-dokumenty i płatności mieszkań, w ktorych już nie mieszkacie bez obawy, że ktoś odnajdzie was i będzie ściskał o jakiś niezapłacony rachunek
      Mam z biezącego mieszkania. I chyba od 2014 roku włącznie.
      Będę robić większe porządki, to mniej ważnych papierów pozbędę się (zostawię rachunki i faktury zakupowe na remonty wszelakie) Miejsca dużo mi to nie zajmuje, bo coraz częściej wszystko jest via internet

Trzymam wszystko.

Tylko ewidentne pamiątki.
      Po każdym przyjeździe robię ostrą selekcję i nie trzymam każdego śmiecia, tylko przewodnik, ulotka z danego miejsca, i zostawiłam dosłownie kilka biletów.

Ostra selekcja przy remoncie 3 lata temu. I zostawiłam tylko najciekawsze prace z dzieciństwa, praktycznie z każdego okresu życia. (niezbyt duże pudełko wyszło mi)
      Bieżące prace są ozdobą, i wiszą na wierzchu.

Stare od razu są wyczyszczone ze zdjeć, i danych, do ustawień fabrycznych. Na półce leżą 2 ostatnie (żeby były awaryjnie, jak się któryś z aktualnych posuje, i przydawały się!!!.
      Reszta, wywaliłam ostatnio 2 sztuki do kosza na elektro smieci, i ze 3 jakoś latem dałam dla bezdomnych (była akcja)

Trzymam to co jest faktycznie istotne, np jakiś skomplikowane urządzenia z dużą ilością regulacji, i opcją samodzielnej naprawy, typu pralka, zmywarka, ekspres do kawy. Sprzęty do firmy.
      Trzymam tak długo jak mam dany sprzęt.
      Drobne sprzęty, np. suszarka do włosów czy inne bzdurki- wywalam od razu do kominka.
    • iwoniaw Re: Pytania o zbieractwo 12.01.22, 22:47
      mae224 napisała:

> Robię porządki i mam kilka pytań. Czy i kiedy wyrzucacie
      > -archiwalną korespondencję, listy z mlodosci, kartki z życzeniami na przykład s
      > lubnymi, kartki świąteczne (zakladam, że są tu takie, które używały kiedyś trad
      > ycyjnej poczty)

Zalezy od kogo te kartki, niektóre trzymam od dekad i nie xamierzam wyrzucać, innych się pozbywam, gdy co jakiś czas przeglądam i nagle dochodzę do wniosku, że coś było ważne, ale jakoś przestało

> -roczniki czasopism hobbystycznych, zakładając, że wszystko, co dotyczy waszego

Też zależy. Jesli to np. wzory i schematy robótek, to trzymam. Jeśli informacje, które tak czy owak mam w głowie, a inne się nieco zdeaktualixowały - wywalam.

> -dokumenty i płatności mieszkań, w ktorych już nie mieszkacie bez obawy, że kto

W momencie zakończenia umowy dostajesz rozliczenie i zaświadczenie, że z niczym nie zalegasz. To trzymam, reszta out.

Trzymam, no chyba że to prześwietlenie płuc czy morfologia bez wiekszych odchyleń sprzed stu lat. Ale zaświadczenia o szczepieniach, wypisy ze szpitali, historie leczenia trzymam.

> -bilety, które są teoretycznie pamiatkami z wakacji, bilety wstepu do muzeów na
      > koncerty itp

Te wyjątkowe trzymam - procedura pozbywania się jak w przypadku starej korespondencji - z czasem część już nie wydaje się taka wyjątkowa

Jak wyżej. Mam tylko kilka, jakieś laurki i specyficzne rysunki. Trochę prac na zdjeciach na dysku.

Nie. Dane zgrywam, telefon czyszczę przed zaprzestaniem używania, żeby można było go bezpiecznie przekazać komuś innemu lub wywalić do elektrośmieci

Dopóki mam dany sprzet i ma on więcej opcji niż "włóż wtyczkę do gnizadka i naciśnij guzik".
    • aurinko Re: Pytania o zbieractwo 12.01.22, 22:56
      Trzymam część rysunków dzieci, te najważniejsze, resztę mam zeskanowane w rocznikach. Rachunki trzymam tylko te z ostatnich 5 lat i jest ich mało bo większość w historii konta jest. Trzymam całe pudło pocztówek z niemalże wszystkich zakątków świata, takie miałam hobby kiedyś, że zbierałam kartki, które wysyłali mi wyjeżdżający znajomi, a nawet znajomi znajomych i nieznajomi (czasy, kiedy człowiek nie bał się adresu podać). Na pamiątki z wakacji mam oddzielne pudło 🤣 instrukcje obsługi sprzętów wywalam, regularnie wyrzucam gwaramcje, których termin upłynął, wyniki mało ważnych badań wyrzucam po roku, systematycznie z nowym rokiem utylizuję kolejne kartony z dokumentami z dg. Staram się mieć uporządkowaną przestrzeń wokół siebie, ale nie jestem gotowa żeby wszystko wywalić.
    • pyza-wedrowniczka Re: Pytania o zbieractwo 12.01.22, 23:24
      mae224 napisała:

> Robię porządki i mam kilka pytań. Czy i kiedy wyrzucacie
      > ycyjnej poczty)

Trzymam wszystko. Ale nie mamy tego jakoś bardzo dużo. Mieści się w jednym pudełku 30x30 cm. Więc niech leży, może na starość będę sentymentalnai będę sobie czytać.

Nigdy nie zbierałam czasopism w dorosłym życiu. Jakieś magazyny jak kupowalismy, to po przeczytaniu szły od razu albo do kosza albo dalej w świat (Jak się nie dezaktualizowały)

W ogóle. Rachunki za prąd i gaz wywalam od razu. Mam ustawione polecenia zapłaty, mam całą historię płatności na koncie. Nie wiem, po co miałabym trzymać rachunki.
      Rozliczenia ze wspólnoty mieszkaniowej mam raz do roku i trzymam, żeby potem móc sobie coś porównać. Więcej dokumentów do mieszkania nie mam.

Mamy tego mało, bo żadne z nas nie choruje przewlekle. Po jednej teczce na osobę. Co jakiś czas wywalam np stare badania krwi, z których nie wynikało nic ważnego. W przypadku jakiejś historii choroby trzymalaby wszystko do końca świata pewnie.

> koncerty itp

Nie zbieram tego. Mam jakieś pudełko z pamiątkami z młodości. Ale ponieważ to jedno małe pudełko, to leży. Z dorosłego życia nie zbieram takich pamiątek.

Na razie mam na stanie 10-latka, zrobiliśmy przegląd prac z przedszkola i wspólnie wybraliśmy, które zostawiamy. Młody się uparł przy wielu wink ale pudło stoi w jego pokoju, więc na razie niech ma. Jak będzie starszy, to może zostawię 10 jakiś fajnych i tyle...

Przegrywam dane i od razu się pozbywam (albo zostawiam np jako telefon rezerwowy). Ale sam sprzęt traktuję bez sentymentów. Kiedy s robiłam sobie kopię starych sms-ów na dysku.

Dopóki mam sprzęt w domu.
    • katiemorag Re: Pytania o zbieractwo 12.01.22, 23:45
      Ja robię tak, ze pakuje rzeczy do czarnego dużego worka na śmieci. Daje na rok do piwnicy. Jak w tym czasie tego nie używam to wynoszę na śmietnik. Ważne aby worek był ciemny i nie było widac co z nim jest. Nie zaglądać tylko od razu śmietnik.
      Trzymam najładniejsze rysunki dziecka. Ale to jeden karton. Jednen kartonik swoich pamiątek. Dokumentacja medyczna czasami się przydaje. Na przykład usg tarczycy sprzed 10 lat.
      • nigdynigdynigdy84 Re: Pytania o zbieractwo 13.01.22, 06:25
        USG sprzed 10 lat? To ono dawno nieaktualne.
        • mae224 Re: Pytania o zbieractwo 13.01.22, 11:38
          Zakładając, że ktoś nie choruje przewlekłe z jakiegoś powodu to Ok, ale przy chorobach przewlekłych porównywanie wyników i rozwoju choroby jest przecież kluczowe.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Pytania o zbieractwo 13.01.22, 06:21
      Wszystkie instrukcje można znaleźć w internecie, rachunki mam w wersji elektronicznej, ewentualnie robię zdjęcie i zrzucam na dysk.
      Nie trzymam kartek ze ślubu, pogrzebu czy czegokolwiek innego.
      Fenomenu trzymania na widoku dzieciecych obrazków nie pojmuje.
      • mae224 Re: Pytania o zbieractwo 13.01.22, 11:37
        Na jakim widoku? Kto mówi o trzymaniu na widoku, na strychu je mam. Ale chcę pozbywać się zbędnych rzeczy.
    • chebellacosa92 Re: Pytania o zbieractwo 13.01.22, 06:22
      Jestem odwrotnością zbieracza - wywalam, co się da i dbam, żeby nie gromadzić.
    • aqua48 Re: Pytania o zbieractwo 13.01.22, 11:56
      Dwa razy w roku robię staranne porządki w papierach i wyrzucam wszystkie wyżej wymienione jeśli się przedawniły. Dokumentację medyczną wyrzucam po pięciu latach, tak samo rachunki za mieszkanie. Biletów z muzeów, wystaw koncertów nie trzymam wcale. Instrukcje obsługi wywalam razem ze sprzętem jeśli się on nieodwracalnie zepsuje, jeśli nie, zachowuję je..Szkoda mi rysunków i prac dziecięcych, ale trzymam tylko te otrzymane jako laurki oraz życzenia. W osobnej teczce.
    • kaki11 Re: Pytania o zbieractwo 13.01.22, 16:53
      -Karteczki i życzenia itd. zostawiam te do których jeszcze czuję sentyment
      -Nie posiadam, jakieś dawniej zbierane gazety oddałam przy ostatecznym czyszczeniu domu rodzinnego ze swoich rzeczy.
      - Chyba już nie mam żadnych, jeśli gdzieś nie zawieruszyły mi się jakieś umowy wynajmu. Zawsze wyprowadzałam się na czysto i nie wiem nawet kiedy i gdzie pozbywałam się tych dokumentów.
      - Dokumentów zdrowotnych raczej się nie pozbywam, ale w zasadzie nie ma to uzasadnienia, po prostu mam na to teczkę i jeszcze mi nie przeszkadzają.
      - Oduczyłam się już zostawiać bilety na pamiątkę, bo zwykle lądowały w koszu przy kolejnych porządkach, kiedy już nie do końca czułam przywiązanie do biletu z koncertu sprzed roku albo takiego na przejazd kolejką.
      - Tu nie mam doświadczenia- małe dziecko.
      - Zwykle dbam o to aby mieć w domu jeden sprawny stary telefon na wypadek awarii czy utraty obecnie używanego - zastępstwo do czasu naprawy lub kupna nowego. Danych z telefonu pozbywam się przy zmianie, a stary aparat albo wyrzucam jeśli wymiana nastąpiła bo już się do niczego nie nadawał albo zostawiam jako zapas albo komuś oddaję.
      - Do czasu aż dany sprzęt mam w domu, leży mi instrukcja- co może nie jest konieczne, ale czasem jak wyskakuje błąd albo potrzebuję znać model sprawdzam właśnie tam. Jeśli coś zostało już wymienione, pozbywam się instrukcji. Oczywiście mowa o sprzęcie elektronicznym, instrukcję składania łóżka albo montażu rolety idą na makulaturę od razu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka