Dodaj do ulubionych

Dieta IF i problem

16.01.22, 20:44
Od początku września jestem na tej diecie. Idzie nienajgorzej, schudłam jakieś 7- 8 kg. Ostatni posiłek jem do 17, następny o 8 rano. No i mam problem, bo są dni, że wieczorem jestem wściekle głodna i nie wiem jak sobie z tym poradzić. Staram się w ciągu dnia jeść tyle ile trzeba, całkowicie zrezygnowałam ze słodyczy, przegryzek, orzeszków, czipsów itp..
Radzę sobie ale ten głód jest czasami koszmarny.
Jest na to jakiś sposób?
Obserwuj wątek
    • kamin Re: Dieta IF i problem 16.01.22, 20:52
      Jedyny znany mi sposób na głód wieczorem to kolacja. W wersji dla dbających o linię białkowa, a już na pewno bez zbóż. U mnie działa serek wiejski z wykrojonym pomidorem i ogórkiem
    • sea.sea Re: Dieta IF i problem 16.01.22, 20:57
      A możesz jeść powiedzmy do 20, a pierwszy posiłek ranny o 11?
      Większości ludzkości łatwiej przychodzi niejedzenie śniadań, niż siedzenie od 17 do nocy o suchym pysku.
    • b-b1 Re: Dieta IF i problem 16.01.22, 20:58
      Ja na IF jestem ponad 20 lat ( od niedawna wiem, że mój dziwny sposób odżywiania ma nazwę)🤣i nie wyobrażam sobie nie jeść po 17😁
      Okno w innych godzinach nie sprawdzi się u Ciebie? Może spróbuj przesunąć godziny.
      Ja jem do 21, ale pierwszy posiłek dopiero ok 15/16.
      • marusiatoja47 Re: Dieta IF i problem 16.01.22, 20:59
        Nie sprawdzi się. Śniadanie jem od razu po wstaniu i jak go nie zjem to nie funkcjonuję w ciągu dnia.
        • marusiatoja47 Re: Dieta IF i problem 16.01.22, 21:01
          No i jak zjem o 20- 21 to nie mogę spać. Pełny żołądek nie pozwala
          • mysiulek08 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 20:15
            to przesun ten o 17 np na 19

jesz dwa czy trzy posilki?

jak dwa, to doloz trzeci mniej wiecej w polowie miedzy 8 a 19 a jak trzy to przestaw godziny
    • szara.myszka.555 Re: Dieta IF i problem 16.01.22, 20:58
      Może przesuń sobie to okno na późniejszy czas. Naprawdę jesteś rano głodna? Może wystarczyłaby kawa?
      • igge Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 01:14
        Mnie się wydaje, że jak ktoś potrzebuje zjeść po obudzeniu to trudno z czymś takim walczyć I przesuwać porę śniadania na popołudnie.
        To trochę jak z byciem sową albo skowronkiem.
        Ja znowu nie wepchnę w siebie nic rano.
        Moi bliscy odwrotnie.
        • memphis90 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 20:25
          Gorzej, jak koniecznie musis zjeść rano i wieczorem też...
    • mamkotanagoracymdachu Re: Dieta IF i problem 16.01.22, 21:03
      Tak. Zjeść.

Ludzie powariowali, naprawdę.
      Jak chce Ci się siku, to tez się zastanawiasz JAKI NA TO JEST SPOSÓB?
      • snajper55 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 01:47
        mamkotanagoracymdachu napisała:

> Tak. Zjeść.
        >
        >
        > Ludzie powariowali, naprawdę.
        > Jak chce Ci się siku, to tez się zastanawiasz JAKI NA TO JEST SPOSÓB?

Jeśli postanowiła sikać raz dziennie - to tak.

S.
    • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 16.01.22, 21:03
      Ja pije wtedy duza szklanke wody, albo kubas gorzkiej herbaty lub herbatki ziolowej. Przewaznie pomaga.
    • bib24 Re: Dieta IF i problem 16.01.22, 21:18
      jeżeli jesteś głodna to cos masz nie tak ze składem posiłków. strzelam, ale za pewne jesz za mało mięsa i za mało tłuszczu, szczególnie chodzi o tłuszcz zwierzęcy. zrób sobie na obiad krótko smazony stek wołowy, taki co najmniej 250 gram, mięso ma nie być chude + trochę sałatki i zobacz czy ci sie poprawi. powinnaś po tym być spokojnie najedzona do śniadania.
      jeżeli to zadziała to masz kierunek.
      • jeste_m_sobie Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 12:15
        A jeśli jest się wegetarianką albo weganką? Czy IF nie jest dla takich osób?
        • bib24 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 12:26
          moim zdaniem jest trudniej. a weganom to już w ogóle. ale trzeba po prostu włożyć w układanie posiłków więcej wysiłku. problem jest taki, że w wege wiele o ile nie wszystkie główne źródła białka zawierają jednocześnie dużo węgli. a najbardziej sycące na długo są białka i tłuszcze. jak jesz mięso taki posiłek łatwiej skomponować. zasada przy if to niekoniecznie obcinanie dziennych kalorii. to tylko okienko żywieniowe. więc jak standardowo jadłaś 5 razy a teraz masz jeść 2 razy to musisz za każdym razem zjeść po prostu dużo więcej. i wtedy też się jest dużo dłużej najedzonym. organizm potrzebuje trochę czasu, żeby się przestawić, nikt z dnia na dzień do takiego jedzenia sie nie przyzwyczai, trochę to trwa.

od razu pojawiają się tu argumenty, że rozepcha się żołądek. w praktyce tak to nie działa. wystarczy pociągnąć na if z miesiąc, żeby zobaczyć, ze żołądek się raczej kurczy a nie rozciąga. Ale jeżeli chcesz jeść dalej soki, cukier, ciastka to się nie uda, bo biędziesz glodna.
          • jeste_m_sobie Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 20:27
            No, bez przesady, soki, cukier i ciastka to nie jest dobra dieta dla nikogo.
    • snakelilith Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 00:00
      Sprawdź jeszcze raz kalorie. Bo jak schudłaś od września 7-8 kg, to mamy więcej niż kilogram miesięcznie. Może być ok, a może być efektem zbyt rygorystycznego ograniczenia kalorycznego bilansu. A mocny głód jest oznaką, że jesz za mało. Przynajmniej w niektórych dniach.
    • koronka2012 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 00:52
      Przepraszam a co chcesz właściwie osiągnąć jedząc w tak kuriozalny sposób? Zamierzasz się tak katować do końca życia?

Taki opis jest dla mnie idealnym wyjaśnieniem skąd się bierze efekt jojo, ludzie męczą się miesiącami stosując jakieś idiotyczne zalecenia a potem wracają do normalności. I waga wraca
      • mysiulek08 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 00:57
        jedzenie trzech posilkow, bez przegryzek pomiedzy, uwazasz za kuriozalny?

jadam tak od wielu miesiecy, z tym, ze sniadanie okolo 12, obiad okolo 16, kolacja okolo 21, spac chadzam okolo 1

rezygnacja z cukru, podjadania, przegryzania daje efekty, wolne ale efekty
        • mysiulek08 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 00:59
          poprawily sie wyniki, te ktore nie wygladaly zle, ale zdecydowanie byly do poprawki
          • koronka2012 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 09:10
            mysiulek08 napisała:

> poprawily sie wyniki, te ktore nie wygladaly zle, ale zdecydowanie byly do popr
            > awki

Wierzę, ale poprawiłby się dokładnie tak samo bez jadania z zegarkiem w ręku, Bo wygląda to raczej na skutek braku pogryzania i odstawienia słodyczy
            • mysiulek08 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 15:05
              ale ja nie jem z zegarkiem w reku, tak mam rozlozony dzien, ze te a nie inne godziny mi pasuja

wariacji bym dostala jedzac piec malych posilkow w ciagu dnia, jak zaleca wiekszosc dietetyczek, ciagle bym w kuchni byla

jesli mam sie trzymac sztywno regul to nie, dziekuje za taka diete, a tak mam zachowany swoj rytm (pozno wstaje, pozno chodza spac) i stosuje zasade MŻ, tylko tyle i az tyle
              • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 19:50
                mysiulek08 napisała:

> ale ja nie jem z zegarkiem w reku, tak mam rozlozony dzien, ze te a nie inne go
                > dziny mi pasuja
                >
                > wariacji bym dostala jedzac piec malych posilkow w ciagu dnia, jak zaleca wieks
                > zosc dietetyczek, ciagle bym w kuchni byla
                >
                > jesli mam sie trzymac sztywno regul to nie, dziekuje za taka diete, a tak mam z
                > achowany swoj rytm (pozno wstaje, pozno chodza spac) i stosuje zasade MŻ, tylko
                > tyle i az tyle
                >

Identycznie.
              • memphis90 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 20:30
                Najgorsze są te "diety " w których trzeba stać 5xdz przy garach. No na śniadanie omlet, na drugie koktajl własnoręcznie wyciskany, potem sałatka z wlasnorecznie pieczonym lososiem, potem jakieś warzywa z piekarnika, a na kolację stek, znow z warzywami... Ja wymiękam już na smażeniu omlecikow przed pracą...
        • leosia-wspaniala Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 08:42
          >jedzenie trzech posilkow, bez przegryzek pomiedzy, uwazasz za kuriozalny?

Kuriozalne jest narzucanie sobie "okna" i niejedzenie, kiedy minie magiczna godzina, bo nie. I kuriozalne jest odmawianie sobie jedzenia na głodzie, bo godzina nie taka.
          • koronka2012 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 09:07
            Dokładnie o to mi chodzi. Szczególnie że siedemnasta to niemal środek dnia. Może nie każdy chodzi spać o pierwszej tak jak ja ale nawet do dwudziestej pierwszej jest jeszcze masa czasu i jest to czas z dużą aktywnością co za tym idzie - również zapotrzebowaniem kalorycznym.

Absolutnie rozumiem dążenie do perfekcji i zdrowia ale czy ktokolwiek zdoła utrzymać taki reżim na resztę życia?
            • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:11
              koronka2012 napisała:

ale czy ktokolwiek zdoła utrzymać taki reżim na resztę życia?

Od prawie 20 lat jadam dwa posilki dziennie, drigi i ostatni nie o 17, tylko do 14-15. Jaki rezim? To jest kwestia przyzwyczajenia, poxniej zwyczajnie nie chce mi sie jesc? Mam w siebie wciskac na sile, czy co?
              A jak raz na ruski rok (zdarza sie wylacznie w zimie, zwlaszcza jak jest mroz) poczuje glod wieczorem, to jem kolacje, przewaznie zupe. Nie przekracza to 3 posilkow dziennie.
              Acha, Francuzi (dorosli) tez jadaja 3 posilki dziennie, i zero przegryzania pomiedzy. Nawet dzieci tu nie jadaja pomiedzy posilkami (tylko dzieci maja tych posilkow 4-5).
              • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:13
                A, spac chadzam najwczesniej o polnocy.
                Ale ja nigdy w zyciu nie jadalam w nocy.
              • 35wcieniu Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:14
                poxniej zwyczajnie nie chce mi sie jesc? Mam w siebie wciskac na sile, czy co

No nie masz. Nie chce Ci się to nie jesz. Jesz kiedy jesteś głodna, i to jest ta różnica. A autorka je, kiedy zegarek pokaże i na dłuższą metę się to nie sprawdzi, bo pomimo tego ustalonego nie wiadomo na jakiej podstawie schematu JEST (w przeciwieństwie do Ciebie) głodna. Gdyby zaczęła jeść tylko wtedy, kiedy faktycznie jest głodna miałaby problem z głowy.
                • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:22
                  Ale jak sie przestawialam na ten sposob odzywiania, to tez na poczatku bywalam wieczorem glodna. Przetrzymalam, i po jakims czasie juz sie to praktycznie nie zdarza. To naprawde kwestia przyzwyczajenia (tak samo, jak odczuwanie glodu o stalych porach posilkow).
                  • panna.nasturcja Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 19:23
                    A mogłabyś napisać co jesz na te dwa posiłki? Tak przykładowo?
                    Ja mam problem ze zjedzeniem dużego posiłku, źle się po nich czuje, kombinuje, ze może skład nie taki?
                    • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 19:42
                      Na sniadanie (w godzinach 8-9:30, zalezy; o ktorej wstane) owoc (pomarancze lub jablko), owsianka z 2 lyzek platkow owsianych zalanych na noc woda i zasypanych garscia mrozonych owocow (czarne jagody lub czeresnie lub wisnie lub maliny), rano dodaje do tego maly jogurt naturalny i mieszam. Do tego 2 kromeczki brioszki lub kawalek (1/3 lub 1/4) bagietki z maslem, oraz wiaderko kawy (czarnej, bez cukru).
                      Na obiad (podany najwczesniej o 12, najpozniej o 15, najczesciej okolo 13) normalna porcja obiadowa (np. stek i 2-3 ziemniaki lub porcja gotowanej fasolki szparagowej z wody, lub porcja lasagne, lub porcja makaronu z sosem, lub 2 pomidory faszerowane miesem i zapieczone, do tego troche ryzu, itd.
                      Spora porcja salaty z winegretem, czasem porcyjka sera na zakonczenie.
                      W weekendy jeszcze deser.
                      Przewaznie wieczorem nie tylko nie jestem glodna, ale nawet nie bardzo dalabym rade cos zjesc (bo czuje sie syta).
                      • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 19:46
                        A, jeszcze czasem omlet z salata lub omlet wiejski (z dodatkiem podsmazonych ugotowanych ziemniakow) z salata (nie jadam miesa codziennie).
                        W lecie w czasie upalow moge jesc prawie codziennie salate po nicejsku (zielona salata z dodatkiem pomidorow, jaj na twardo i tunczyka z puszki).
                        • panna.nasturcja Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 23:11
                          Dziękuje bardzo.
                          Głodna się od czytania zrobiłam.
                          Smacznie to bardzo brzmi.
                          • primula.alpicola Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 07:40
                            Brzmi bardzo smacznie, i też zrobiłam się głodna na myśl o tak niewielkiej dziennej racji żywnościowej.
                      • kura17 Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 10:48
                        bardzo malo jesz, Kocie.
                        • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 11:25
                          Serio malo? Moje porcje nie sa malutkie, a jak jestem mocniej glodna, to biore jeszcze dokladke.
              • kk345 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:51
                >Od prawie 20 lat jadam dwa posilki dziennie, drigi i ostatni nie o 17, tylko do 14-15

Tak z ciekawości- jak funkcjonujesz we francuskiej kulturze wieczornych biesiad? Siedzisz przy stole przy szklance wody?
                • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 12:25
                  Zwyczajnie, jak jestem zaproszona na wieczor, to nie jem w poludnie (albo sama salate) i wtedy wieczorem jestem glodna. To sie zdarza raz na pare miesiecy, wiec nie zakloca mi normalnego rytmu posilkow.
                  • hiacynta.bukiet123 Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 09:15
                    Jakim cudem jesteś w stanie dotrwać do wieczora po samym śniadaniu, w dodatku opartym na cukrze (broszki, owoce, owsianka)?
                    • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 11:32
                      Och, ja jestem w stanie dotrwac nawet bez sniadania nawet do nastepnego dnia, pijac tylko duzo wody . Jak sie odchudzalam, to przez jeden dzien w tygodniu (wolny od pracy i wolny od wiekszych wysilkow fizycznych) robilam calodniowe glodowki i nie czulam sie zle. A jadania kolacji unikam jeszcze od czasow nastoletnich.
                      To wszystko kwestia przyzwyczajenia, serio (oczywiscie nie twierdze, ze zawsze i kazdy organizm da sie przyzwyczaic, bo nie jestesmy identyczni i ktos moze miec inaczej).
                  • beaucouptrop Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 11:42
                    Wieczorem mąż sam siedzi przy stole z kolacją? W tej kulturze to w tygodniu najważniejszy posiłek. Moment w którym rodzina może się spotkać i pogadać. Autentycznie nie znam francuskiego domu gdzie nie jadloby się wspólnego wieczornego posiłku. Oczywiście nie twierdzę, że takie nie istnieją, ale to wyjątek.
                    • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 12:15
                      My jadamy ten wspolny posilek w poludnie, mam przerwe obiadowa i wracam na obiad do domu. A wieczorem to on nie jada wiele, tylko porcje salaty albo twarozku, albo jogurt.
                      Razem to siedzimy w sejour cale wieczory (i czesto popoludnia), nie potrzebujemy przy tym jesc.
              • snajper55 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 12:42
                chatgris01 napisała:

> koronka2012 napisała:
                >
                > ale czy ktokolwiek zdoła utrzymać taki reżim na resztę życia?
                >
                > Od prawie 20 lat jadam dwa posilki dziennie, drigi i ostatni nie o 17, tylko do
                > 14-15. Jaki rezim? To jest kwestia przyzwyczajenia, poxniej zwyczajnie nie chc
                > e mi sie jesc? Mam w siebie wciskac na sile, czy co?

A próbowałaś się ograniczyć do jednego posiłku dziennie?

S.
                • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 12:47
                  A po co? Lubie dwa.
                  • snakelilith Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 17:40
                    chatgris01 napisała:

> A po co? Lubie dwa.
                    >

Ja też jem dwa raz dziennie. Czasem trzy. Kompletnie nie wiem jak można wcisnąć więcej posiłków, bez wrażenia, że ciągle rusza się buzią.
                • bib24 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 12:51
                  dużo ludzi tak robi. niekoniecznie cały czas ale np okresowo, albo jeden dzień co co jakiś czas. przy omad głównym problemem jest takie ustawienie tego posiłku, żeby zjeść wszystko co organizm potrzebuje.
          • misiamama Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 09:42
            nie wydaje mi się to kuriozalne, raczej zgodne z naturalnym rytmem człowieka, który przez wieki nie miał do dyspozycji lodówki ani żarcia po kokardkę. Moim zdaniem żyjemy dłużej dzięki lekarstwom (antybiotykom zwłaszcza) i higienie, a chorujemy przez obżeranie się i niedopuszczanie do bycia głodnym.
            • 35wcieniu Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:10
              No więc niech dopuszcza do bycia głodną. Jak najbardziej. Chyba się z tym wszyscy zgodzą. Tylko prostu niech je, kiedy naprawdę odczuwa głód, a nie dlatego że zegarek pokazał magiczną godzinę, w której już można. To ma być ten naturalny rytm człowieka?
              • misiamama Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:35
                w sumie masz rację, ja rozumiem, że autorka je rano bo już jest głodna, a nie bo jest 8 na zegarze. Potem je również kiedy jest głodna, a nie w wyznaczonej godzinie. A czasem - ale nie codziennie - jest również głodna wieczorem i to bardzo. I tu są dwie możliwości: zjeść coś albo przeczekać (wytrzymać głód), ewentualnie w pakiecie zwiększyć/ zmienić ostatni posiłek danego dnia żeby wystarczył na dłużej, wypić wody/ ziółek. Jedni uważają, że głód jest sygnałem że muszę zjeść i należy go natychmiast eliminować z życia. Inni - że jest naszym naturalnym stanem, fizjologicznie koniecznym, i należy nauczyć się z nim żyć, ponieważ nienormalny dla człowieka jest stan stałej dostępności pożywienia, a normalny jest właśnie stan głodu (nie permanentnego głodu ani niedożywienia, tylko okresowego, od czasu do czasu). Ja jestem w tej drugiej grupie, autorka chyba również, ale rozumiem opinię (również Pyzy) że autorka "nie powinna się męczyć". W sumie kiedy biegamy dla zdrowia, też się męczymy, a może nie powinniśmy się męczyć?
                • memphis90 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 20:37
                  >nni - że jest naszym naturalnym stanem, >fizjologicznie koniecznym, i należ >nauczyć się z nim żyjć,
                  Żyć z uczuciem głodu? Nie wyobrażam sobie... Ja mogę nie jeść do 14, ale kiedy wreszcie głód się włącza, to nie mogę funkcjonować bez jedzenia. Ręce mi się trzęsą, robi się niedobrze, przed oczami latają mi mroczki...
                  • snakelilith Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 22:15
                    memphis90 napisała:

> Ręce mi się tr
                    > zęsą, robi się niedobrze, przed oczami latają mi mroczki...
                    >

Ale to jest raczej objaw zaburzonego metabolizmu, hyperinuslinemii, a nie zwykłego głodu. Ludzie ze zdrowym metabolizmem mogą nie jeść i cały dzień. Zapasy glikogenu wystarczają mniej więcej na tyle. Oczywiście będą głodni, będzie burczeć i ssać im w brzuchu, humor też może spaść, mogą trochę bardziej marznąć niż zwykle, ale nie będą mieli trzęsących się rąk i mroczków przed oczami.
                    • alfa36 Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 07:49
                      A jeśli trzęsą mi się ręce i mam mroczki po intensywnych ćwiczeniach? To związane jest też z metabolizmem? Jak zjem, mija...
                      • bib24 Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 08:33
                        przy ćwiczeniach zużyważ glikogen a metabolizm nie umie dobrać się do tłuszczu. skoro mija to zjedzeniu to raczej tak jest.
                      • snakelilith Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 12:15
                        alfa36 napisała:

> A jeśli trzęsą mi się ręce i mam mroczki po intensywnych ćwiczeniach? To związa
                        > ne jest też z metabolizmem? Jak zjem, mija...

No jasne, że jak dostarczysz organizmowi natychmiast cukru, to to mija. Przecież to jest spowodowane zbyt dużym spadkiem cukru. Cukier nie powinien jednak u zdrowych ludzie tak szybko i tak gwałtownie spadać po wysiłku fizycznym. Mamy przecież zapasy glykogenu i mamy tłuszcz, metabolizm może przełączyć na większe spalanie tłuszczu. Jak spada, to zwykle wina za wysokiej insuliny.
            • pyza-wedrowniczka Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:23
              Ale jednak organizm człowieka w procesie ewolucji się przystosowuje do warunków. I tryb jedzenia naszych prozdków nie jest już zgodny z naszym trybem. Zjedzenie czwartego posiłku o 20.00 to nie będzie obżeranie się, a jeżeli autorka jest głodna to nie powinna się męczyć.
              • kobietazpolnocy Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 13:15
                Dodajmy też, że cała historia ludzkości pokazuje, że nasi przodkowie robili wszystko, by głodnymi nie być (wojny, czyli walki o zasoby; postęp, który tak naprawdę ma na celu jak największy komfort życia, itd.).
                Głód nie jest dobry, głód stresuje organizm i wpływa na zdrowie fizyczne i psychiczne. Dobrze widać, co się dzieje z małymi dziećmi, gdy są głodne.
                Autorka powinna być nasycona (nie przejedzona).
                • snakelilith Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 13:21
                  kobietazpolnocy napisał(a):

> Dodajmy też, że cała historia ludzkości pokazuje, że nasi przodkowie robili wsz
                  > ystko, by głodnymi nie być

Nasi przodkowie nie musieli jednak walczyć też z efektami przejedzenia i przeforsowania metabolizmu. Aktualnie mamy potężną pandemię pod nazwą cukrzyca typ2. Nie mówi się o niej tyle co o covidzie, bo nie jest tak widoczna w objawach i zabija powoli. Od dawna wiadomo, że trochę głodu jest dobre dla naszego metabolizmu, co nie oznacza automatycznie niedożywienia, o czym ty piszesz.
                  • kobietazpolnocy Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 13:35
                    snakelilith napisała:

> kobietazpolnocy napisał(a):
                    >
                    > > Dodajmy też, że cała historia ludzkości pokazuje, że nasi przodkowie robi
                    > li wsz
                    > > ystko, by głodnymi nie być
                    >
                    > Nasi przodkowie nie musieli jednak walczyć też z efektami przejedzenia i przefo
                    > rsowania metabolizmu. Aktualnie mamy potężną pandemię pod nazwą cukrzyca typ2.
                    > Nie mówi się o niej tyle co o covidzie, bo nie jest tak widoczna w objawach i z
                    > abija powoli. Od dawna wiadomo, że trochę głodu jest dobre dla naszego metaboli
                    > zmu, co nie oznacza automatycznie niedożywienia, o czym ty piszesz.
                    >

Ja piszę o sytości, nie o przejedzeniu. Taki stan naprawdę istnieje, wbrew temu, co można czasem wyczytać na forum.. Nie wiem, co rozumiesz przez pojęcie "trochę głodu". Oczywiście, że nie musimy wszyscy jeść dzień w dzień z zegarkiem w ręku (czy to raz, czy to pięć razy). Ale permanentne poczucie niedosytu jest IMO mało pożądane, bo wg moich obserwacji tak odżywiających się ludzi, zbytnio fiksuje zarówno ciało jak i umysł na jedzeniu.
                    Permanentne przejedzenie rzecz jasna też nie jest pożądane, ale ja nie o tym piszę.
                • bib24 Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 13:28
                  nasi przodkowie w okresach braku zżarcia głodowali.
                  głód wyzwala procesy, które sa przyblokowane podczas stanu najedzenia. stąd uważa się, że dobre jest przeplatanie głody/najedzenia.

a jak ktos na sobie nosi setki tysięcy kalorii w zapasach tłuszczu to trochę głodu niedożywienia mu nie spowoduje.
                  • kobietazpolnocy Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 13:40
                    Nie o niedożywienie chodzi, tylko o fiksację na punkcie jedzenia. Jeszcze raz powiem, spójrz na małe dzieci, które muszą jeść częściej niż dorośli. Nawet te dobrze odżywione na głód reagują źle i nie chodzi tylko o ssanie w brzuchu, ale też o zachowanie - nerwowość, złe samopoczucie, itd. Oczywiście, że nikomu nic się nie stanie jak raz na jakiś czas trochę pobędzie głodnym. Ja mówię o permanentnym stanie niedosytu. Coś jak często doradzane wstawanie od stołu zawsze niedojedzonym, itd. Bardzo łatwo przesadzić w drugą stronę i jeść zbyt mało i zbyt rzadko.
                    A potem są rozstrząsania typu "jestem głodna, ale jest dopiero 8, co robić" albo idę na imprezę wieczorem, to muszę cały dzień być na sałacie.. To jest dla mnie właśnie zbytnie zafiksowanie na pożywieniu (co, kiedy, ile), wcale nie takie różne od kompulsywnego objadania się.
                    • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 19:12
                      kobietazpolnocy napisał(a):

> idę na imprezę wieczorem, to muszę cały dzień być na sałacie..

No to co wg Ciebie powinnam zrobic, zeby na tej imprezie wieczorem dac rade cos zjesc bez wmuszania na sile? Jesli zamiast salaty w poludnie zjem normalny posilek, to wieczorem juz raczej nic nie zmieszcze (albo bardzo niewiele), bo nie bede glodna.
                      Dwa posilki dziennie wcale nie musza oznaczac glodowania, ja moimi najadam sie do syta, nigdy nie zostawiam tego uczucia niedosytu. Jak koncze posilek, to znaczy, ze juz nic wiecej zwyczajnie nie dam rady przelknac.
                      Dletego zreszta do szalu doprowadziloby mnie 5 posilkow (o tej samej wartosci kalorycznej co moje dwa), bo od kazdego wstawalabym nienajedzona do syta, w dodatku mialabym wrazenie, ze przez calutki dzien co chwile cos jem i co chwile babram sie w garach.
                      Zaprawde, mniej by mnie wnerwil caly dzien kompletnej glodowki, niz takie cos, serio (jesli mowa o samopoczuciu).
                    • bib24 Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 19:20
                      toż napisałam najlepsze jest przeplatanie trochę glodu trochę najedzenia..
    • milupaa Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 01:04
      Daj sobie spokój z ta dietą, schudłaś bo ograniczyłas kalorie a nie stosując tak długie przerwy w posiłkach. Jedz normalnie kolację. Ja w IF nie wierzę, jest bardzo niezdrowe. Doprowadziłam nim sobie do rozstroju i bólów żołądka. Schudłam odstawiając słodycze i wszelkie cukry (dżem, miód, soki owocowe out) oraz pilnując odp. nawodnienia 8 szklanek wody dziennie. Polecam.
      • chebellacosa92 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 15:20
        milupaa napisała:

> Daj sobie spokój z ta dietą, schudłaś bo ograniczyłas kalorie a nie stosując ta
        > k długie przerwy w posiłkach. Jedz normalnie kolację. Ja w IF nie wierzę, jest
        > bardzo niezdrowe. Doprowadziłam nim sobie do rozstroju i bólów żołądka. Schudł
        > am odstawiając słodycze i wszelkie cukry (dżem, miód, soki owocowe out) oraz pi
        > lnując odp. nawodnienia 8 szklanek wody dziennie. Polecam.
        Bzdury piszesz, IF niezdrowe? Dzięki tej diecie wreszcie mój cukier zaczyna się normalizować. Autorka wątku najprawdopodobniej zjada za dużo węglowodanów, dlatego jest głodna. Ja jestem na keto - zdarza mi się nie jeść przez 48 godzin i jakoś specjalnie nie odczuwam głodu. Ktoś jeszcze wierzy w liczenie kalorii???
        • primula.alpicola Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 17:35
          Tak, ja wierzę. Tzn. nie liczę ich, bo ogarniam "na oko".
          I w węglowodany wierzę, że to podstawowe źródło energii, ważne dla mózgu, mięśni, samopoczucia, itp.
    • igge Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 01:10
      A ten ostatni posiłek o 17 godzinie to nie mógłby być taki solidny i kaloryczny?
      • snajper55 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 01:52
        igge napisał:

> A ten ostatni posiłek o 17 godzinie to nie mógłby być taki solidny i kaloryczny
        > ?

A nie zdrowiej zamiast obżerać się na pół dnia o 17 dodać posiłek o 20. Po co katować swój organizm? Może jeszcze biczowanie dołączyć?

S.
        • bib24 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 08:41
          po to żeby nie mieć tyle chorób co ty na starość. if miedzy innymi leczy albo przynajmniej nie zwiększa chorób metabolicznych. a pewnie połowa albo więcej twoich chorób ma początek w rozchwianym metabolizmie i podwyższonej insulinie.
          • leosia-wspaniala Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 08:45
            Taaak, jak zje o 20 serek wiejski z pomidorem to na starość dostanie cukrzycy, miażdżycy i brodawek. A jak zje lekką sałatkę albo zupę krem to dostanie osteoporozy.
            • milupaa Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:02
              👍 Jakby ci najmniej tylko ludzie stosujący ta idiotyczna dietę byli zdrowi a cała reszta świata chora 🙈
              • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:15
                Ja tam jestem zdrowa jak kon tongue_out
                Zdrowsza chyba od wielu ematek, choc grubo od nich starsza.
                • bib24 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:31
                  nie wytłumaczysz. nie rozumieją sensu okienka żywieniowego i tyle.
                  • milupaa Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:45
                    Rozumieją założenie, ale jest błędne. Ketoza może i działa ale zdrowa na pewno nie jest, tylko dla ludzi z idealnie zdriwum żołądkiem. Poza tym baaaardzo ciężka do osiągnięcia.
                    • bib24 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:46
                      ale to nie chodzi o to, żeby być ciągle w ketozie. ale żeby mieć metabolizm elastyczny, który jak trzeba spali węgle i jak trzeba wyprodukuje ketony. a jak ktoś ma 40 lat i od 39 nie był w ketozie to żeby ciało tego nauczyć to trzeba trochę bycie w keto poćwiczyć.
    • leosia-wspaniala Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 08:37
      Tak, jeść i nie cudować. Jak będziesz pilnować liczby kalorii, to dalej będziesz chudła.
    • lauren6 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 08:42
      Jaki piękny efekt jojo sobie szykujesz przy takim głodzeniu się.
      Może zamiast kierować się modnymi dietami z internetu idź do dietetyka?
    • tilijka123 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 09:48
      Piłabym coś ciepłego. Wodę z sokiem z cytryny, herbatki ziołowe. Też muszę jeść śniadanie i wszelkie moje próby utrzymania IF jak dotąd były porażką ale ciepła woda z cytryną rano trochę pomagała.
    • 35wcieniu Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:08
      Zamiast być w niewoli "IF" i żyć z zegarkiem w ręku, przerzuć się na stary i fantastyczny sposób: jesz wtedy, kiedy jesteś naprawdę głodna. I tylko wtedy. Nie z nudów, nie bo coś dobrego leży. Tylko kiedy czujesz głód. Gwarantuję że będzie przyjemniej i skuteczniej.
      • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:17
        U osob z rozregulowanym metabolizmem to sie nie sprawdza, bo sa bez przerwy glodne...
        • 35wcieniu Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:21
          Ale to co robi autorka to nie jest metoda. Co zresztą z jej wpisu widać. Poza tym pisze że jest głodna tylko wieczorem. Daję głowę że w ciągu dnia je wg jakiegoś ustalonego przez siebie schematu, czy jest głodna czy nie jest, a wieczorem nie je pomimo głodu - jeżeli to jest racjonalne żywienie, to życzę powodzenia w dalszym stosowaniu. Chociaż sukcesu nie wróżę.
          • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:24
            Podejrzewam, ze w ciagu dnia je za malo. Tak jak dziewczyny radza, na jej miejscu przyjrzalabym sie liczbie kalorii.
            • chatgris01 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:26
              Bo jak sie jada ciagle o stalych porach, to zaczyna sie w tych godzinach odczuwac glod, wiec nie ma mozliwosci zmuszania sie do jedzenia nie bedac glodnym.
            • primula.alpicola Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 17:37
              Tak, to samo podejrzewam, za mało kalorii w ciągu dnia, może i proporcje makro jakoś zaburzone. Pewnie stąd ten dziki głód rano.
        • black_magic_women Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 20:39
          Ja np. im częściej jem, tym więcej jem. IF pomaga mi na problemy z kompulsywnym jedzeniem. Oczywiście przepracowuję problem w głowie, ale to jest dla mnie świetne wsparcie.
      • veryvery Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 20:06
        Piekna rada, stosując się do niej jadłabym cały czas, od rana do wieczora, aby jedynie z krótkimi przerwami dla odsapnięcia
        • black_magic_women Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 20:39
          Podpisuję się!
    • pepsi.only Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:31
      Najwyraźniej ta dieta ci nie służy, lub coś źle robisz. Nie wiem co, może za mało kalorii a może za mało białka. Dietetyk musiałby to przeanalizowac.
      Ale na chłopski rozum , głodnym być nie można, jeśli to schudnięcie ma być na stale. Dołóż sobie kolację, choćby w wersji mini ( jakiś serek wiejski z warzywami, czy sałatka) bo inaczej szybko zniechecisz się, wrócisz do nawyków sprzed diety i efekt jojo cię dopadnie.
    • bib24 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:35
      to jeszcze dodam, że utrzymanie if ma sens wtedy, jak jesteś w stanie łatwo wejść w ketozę i trochę pofunkcjonujesz na diecie nisko węglowodanowej / keto. Wtedy automatycznie głód spada i się rzadziej je.
      jeżeli jesz to co zwykle ale mniej, unikasz tłuszczy i do tego masz if to się nie dziwię, że jestes głodna. w praktyce to jest mało sensowne. bo dalej nie masz dostępu do tysięcy kalorii, które nosisz na ciele w postaci tłuszczu i organizm dopomina się jedzenia. w keto jak nie masz bieżącego jedzenia organizm sięga do zapasów i dlatego się jest mniej głodnym i na luzie można nie jeść 24 albo więcej godzin.
    • wapaha Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 10:44
      A masz jakoś sensownie ułożony ten plan żywieniowy ? -posiłki zbilansowane pod kątem W,B,T ? Bo może ostatni posiłek jest po prostu zbyt ubogi ( zwróć uwagę na to co jesz na ostatni posiłek w dni, w których masz napad głodu. Dobrze jest sobie zapisywać posiłki i swoje odczucia po nich )
      • black_magic_women Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 20:41
        Mam aplikację IF na telefon i tam można takie rzeczy notować. Ja akurat jadłospisów nie zamieszczam, ale np takie poranne zapytanie samej siebie "jak się czujesz", które można by oczywiście zadać sobie od tak, bez IF, jest dla mnie cennym ćwiczeniem.
    • marusiatoja47 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 17:22
      To ja tak może zbiorczo.
      Przede wszystkim dzięki za odpowiedzi.
      Ten sposób odżywiania bardzo mi pasuje- waga sobie powolutku wreszcie spada, unormowało mi się ciśnienie, lepiej wyglądam i się czuję.
      Do głodnych wieczorów jestem przyzwyczajona o ja od ok. 20 lat nie jem kolacji. Zawsze kładłam się spać lekko głodna i nie mam z tym problemu.
      Nie głodzę się!!
      Mam jedynie problem jak poradzić sobie z wyjątkowo uciążliwym głodem CZASAMI. Np. wczoraj. I faktycznie wygląda na to, że wiele zależy od tego, co zjem w ciągu dnia i to na to muszę zwrócić baczniejszą uwagę.
      Tak więc jeszcze raz dziękuję za wszelkie uwagi i rady.
      • mikams75 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 18:44
        nie jestes tuz przed okresem? ja wtedy mam najwieksze napady glodu sad
      • milupaa Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 18:55
        Ciśnienie i samopoczucie ci się unormowało bo spadła waga 🙂, a nie z powodu ketozy.
        • milupaa Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 18:57
          A nie z powodu nie jedzenia tyle godzin miało być. Na ketonicznej chyba nie jesteś
        • bib24 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 18:58
          albo z powodu spadku insuliny wywołanego ifem.
      • pyza-wedrowniczka Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 22:24
        Jeśli to jest tylko czasami, to bym bez wyrzutów sumienia wtedy zjadla. Jak raz na 2 tygodnie złamiesz zasadę IF to nic się nie stanie. Więc tym bardziej na luzie.
    • nangaparbat3 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 18:51
      Piję gorącą wodę. Pomaga.
    • jednoraz0w0 Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 19:15
      A bulion lub czysty barszcz?
    • black_magic_women Re: Dieta IF i problem 17.01.22, 20:33
      Wstyd, wstyd ciii, ale w takich momentach podjadam. W aplikacji na telefon mam nawet taki przycisk "cheat". Ale ja nie chcę schudnąć, więc może to nie jest rada, zwłaszcza przy jeśli chce się stracić kilogramy.
      • primula.alpicola Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 07:44
        Do czego to doszło, żeby jedzenie, kiedy jest się głodnym, nazywać oszukiwaniem.
    • ninanos Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 10:03
      Ja mam okno żywieniowe od 11 do 19, dla mnie to najlepszy czas. Rano piję kawę, potem gorzką herbatę najlepiej z goździkami i oczywiście wodę. Z rana nie odczuwam głodu, za to od zawsze na wieczór mnie łapała chcica na żarcie, zwłaszcza niezdrowe. Teraz jem kolację dość obfitą, tak 550kcal, bogatą w białko, często słodką, bo to hamuje mój apetyt na słodycze i niezdrowe przegryzki na wieczór.
      Musisz na kolację jeść więcej kalorii jak nie chcesz ruszać okna żywieniowego, albo stopniowo go przesuwać.
    • nena20 Re: Dieta IF i problem 18.01.22, 12:26
      Zjedz dwa orzechy, napij się wody, kawy.
      Wagę tracisz powoli czyli dobrze. Ja od lutego do września schudłam 13 kg, do teraz kolejne 4 kg. Nie chodzę głodna. Jeśli jestem wściekle głodna a dwa orzeszki nie dają rady zjadam kanapkę przed snem. Staram się przeciągnąć głód , nie rzucam się na jedzenie tej kanapki o 19 tylko wolę zjeść o 21, wtedy jestem najedzona i mam spokojny sen.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka