18.01.22, 07:25
Nie korzystałam z porad lekarskich na NFZ od dawna, stąd moje pytanie
Czy lekarz rodzinny moze wypisać skierowanie na echo serca?
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Sercowo 18.01.22, 07:37
      Chyba tylko na ekg. Może dać skierowanie do kardiologa, teraz jest trochę miejsc z krótkimi terminami i kardiolog zleca badania na miejscu w poradni (tylko TK mogą nie mieć).
    • mia_mia Re: Sercowo 18.01.22, 07:40
      Nie może, może wypisać skierowanie do kardiologa, a ten jeśli uzna za wskazane na echo.
      • triss_merigold6 Re: Sercowo 18.01.22, 07:45
        Co to znaczy "uzna za wskazane"? To niedrogie, nieinwazyjne badanie o dużej wartości diagnostycznej, które pozwala sporo podejrzeń wyeliminować lub potwierdzić.
        • mia_mia Re: Sercowo 18.01.22, 07:55
          Dlatego zwykle nie ma z tym problemu, natomiast jakieś tam wskazania muszą być, bo wtedy skierowanie wystawiałby internista.
    • iwles Re: Sercowo 18.01.22, 08:36

Szczerze mówiąc nie chciało mi się bawić w skierowania, umawianie się do kardiologa, czekanie na wizytę, potem na echo.
      Poszłam prywatnie, dla świętego spokoju. A i tak czekałam chyba miesiąc.
      Gdyby coś wyszło nie tak, leczylabym się pewnie na NFZ. A że wyszło dobrze, to się uspokoiłam ja oraz lekarz pierwszego kontaktu 🙂
    • nangaparbat3 Re: Sercowo 18.01.22, 09:19
      Idź prywatnie. Płacę 200 zł za wizytę raz na pół roku, pani doktor za każdym razem robi echo, oczywiście też ekg, bada. I porównuje z poprzednimi badaniami, od razu wiem, co lepiej, co gorzej, a co się nie zmienia. Poza tym - dokładny wywiad, nie tylko kardiologiczny. W ten sposób ma mniej więcej obraz mnie jako całości ze szczególnym uwzględnieniem serca i krążenia - wydaje mi się, że to ma sens.
    • nigdynigdynigdy84 Re: Sercowo 18.01.22, 10:56
      Odpowiem zbiorczo
      Pomyslalam że regularnie zostawiam pieniądze w placówkach prywatnych, więc może pora skorzystać z własnej Skalski zdrowotnej.
      Ale jak zobaczyłam terminy na NFZ do kardiologa, to zrozumiałam skąd tyle zgonów na choroby układu krążenia 😐
      • triss_merigold6 Re: Sercowo 18.01.22, 11:00
        Napisz na priv, powiem Ci gdzie jest b. krótki termin na NFZ.
      • mia_mia Re: Sercowo 18.01.22, 11:20
        Będzie dużo gorzej, rozmawiałam z kardiologiem, covid często rzuca się na serce, a jeszcze częściej wywołuje objawy przy których trzeba wykluczyć problemy z sercem, nawet prywatnie zaczyna być problem z terminami, jak będzie po 100.000 zachorowań to kilka miesięcy będzie się czekać na wizytę prywatną. Z własnego doświadczenia powiem, że gabinet do zrobienia echo nie może być przypadkowy, dużo pracuje na przestarzałym sprzęcie, a badający nie mają przygotowania.
        • triss_merigold6 Re: Sercowo 18.01.22, 11:23
          Nie ma problemów z terminami prywatnie, w razie potrzeby lekarze że szpitali będą w fundacyjnych poradniach przyszpitalnych tłuc prywatę całodobowo.
          • triss_merigold6 Re: Sercowo 18.01.22, 11:23
            ze szpitali
          • nigdynigdynigdy84 Re: Sercowo 18.01.22, 12:37
            Chodzę prywatnie połowę życia, bo choruje na serce, i chciałam przyoszczedzic na echu chociaż 🙃
          • mia_mia Re: Sercowo 18.01.22, 13:00
            Zapisywałam się niedawno dwa razy i dwa razy termin był za ponad miesiąc, dostałam się wcześniej na zasadzie, że zostawiłam kontakt i czekałam aż ktoś zrezygnuje. Przy czym to nie były przypadkowe osoby i właśnie od jednej z nich usłyszałam, że przestają wyrabiać, a to było w czasie, kiedy zachorowań było mało (wakacje i krótko po). Szybszy termin był w sieciówce, ale i tak musiałam to potem sprawdzić u bardziej doświadczonej osoby. Dobrze zrobione echo trwa dość długo, nie można tego przyspieszyć, żeby przyjąć więcej pacjentów.
            • mia_mia Re: Sercowo 18.01.22, 13:03
              Jeśli są wskazania dostaniesz skierowanie z adnotacją pilny i wtedy terminy są szybsze.
    • andaba Re: Sercowo 18.01.22, 10:57
      Nie.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka