Dodaj do ulubionych

Dobry dom?

18.01.22, 08:58
Z czym emamom kojarzy się to pojęcie? Bo mam wrażenie, że tutaj pomylono pojęcie: "bogaty dom" z pojęciem "dobry dom"
Obserwuj wątek
    • g.r.uu Re: Dobry dom? 18.01.22, 09:06
      Z bidetem.
      • heca7 Re: Dobry dom? 18.01.22, 09:07
        I musi być kosz w łazience!
        • princesswhitewolf Re: Dobry dom? 18.01.22, 11:33
          A jak nie ma to podpaskami blokuja ubikacje czy maszeruja z nia przez mieszkanie?

chyba jakis watek mi umsknal
          • borsuczyca.klusek Re: Dobry dom? 18.01.22, 11:35
            Cały wątek zaczął się od zatkanej muszli 😁
          • g.r.uu Re: Dobry dom? 18.01.22, 11:37
            W dobrym domu używa się kubeczka menstruacyjnego a nie plebejskich podpasek!
            • borsuczyca.klusek Re: Dobry dom? 18.01.22, 11:57
              Chyba, że ktoś jest dziewicą to wtedy jeszcze zostają ewentualnie majtki menstruacyjne 🙄
    • ajaksiowa Re: Dobry dom? 18.01.22, 09:06
      Dobry dom nie musi być bogaty,ale kaźdy każdego słucha i szanuje,oczywiście bogate domy teź takie mogà być..
    • senoj Re: Dobry dom? 18.01.22, 09:17
      A przeczytałaś ten artykuł? Tak, opisanie tam domy są dobre. Mam nadzieję, że wszytko im się wyprostuje.
      s.
    • borsuczyca.klusek Re: Dobry dom? 18.01.22, 09:34
      Tak, dobry dom w rozumieniu potocznym kojarzy mi się z domem bogatym, gdzie mamy rodziców na stanowiskach, koneksje, prywatne szkoły i ogólnie brak większych problemów ze sfinansowaniem nie tylko podstawowych potrzeb, ale i zachcianek.
      Od lat jestem słuchaczką różnych materiałów true crime i w zasadzie u wszystkich wyrażenie "dobry dom" jest używane w takim kontekście.
      • nicknanowyrok Re: Dobry dom? 18.01.22, 09:54
        Może nie tyle bogaty, ale ustabilizowaną sytuacją finansową i rodzinną (przynajmniej oficjalnie). "Stanowisko" to może być np. dobrze prosperująca kosmetyczka albo informatyk.
      • ortolann Re: Dobry dom? 18.01.22, 10:14
        Mam podobne skojarzenia i dodatkowo zawsze myślę o domu Dulskich, że to też był dobry dom: bogaty, zaopatrzony, dbajacy o wizerunek. No tylko tak pod spodem jakby coś nie do końca się jednak zgadzało- tak właśnie jak w tych dobrych domach opisywanych w true crime.
      • hanusinamama Re: Dobry dom? 18.01.22, 15:30
        Dokładnie takie znaczenie potoczne ma "dobry dom". Dzieciaki z dobrego domu...nie znaczy, z domu gdzie się o nie dba tylko z domu gdzie jest kasa i rodzice na odpowiednich stanowiskach
    • marinella Re: Dobry dom? 18.01.22, 10:17
      W mois otoczeniu “dobry dom” funcjonowal jako „pełna rodzina” czyli dom bez rozwodu,a nie jako dom bogaty.
      • bergamotka77 Re: Dobry dom? 18.01.22, 10:25
        Dla mnie dobry dom to taki, gdzie potrzeby dzieci są zaspokojone, i materialne i emocjonalne, stabilny, bez patologii, problemów rodzinnych i finansowych.
        • hanusinamama Re: Dobry dom? 18.01.22, 16:26
          Ale stwierdzenia "dziecko z dobrego domu" nie znasz? W sensie: bogata rodzina, tatuś lekarz, matka prawnik?? Nie mowimy jaki dom jest dobry dla dziecka..ale własnie o okręsleniu "dzieciak z dobrego domu"
    • primula.alpicola Re: Dobry dom? 18.01.22, 10:19
      Sąsiadka o moim kicie znajdzie: oooo, widać że z dobrego domu😅
    • yenna_m Re: Dobry dom? 18.01.22, 10:23
      Z najedzonym, rozpieszczonym i odpowiednio zaopiekowanym weterynaryjnie kotkiem smile
    • runny.babbit Re: Dobry dom? 18.01.22, 10:38
      Zawsze gdy czytam takie artykuły mam wrażenie, że autorzy mocno nie doceniają ile głupich rzeczy jest w stanie zrobić młody człowiek, nawet z najlepszego domu. Presja rówieśnicza, moda, nuda, chęć spróbowania czegoś innego- na to mogą się złapać nawet dzieci które mają wszystkie potrzeby zaspokojone. Czytałam wiele wspomnień narkomanów, część otwarcie przyznała " byłem ciekawy jak to będzie, myślałem że nic groźnego mi siebie stanie". Takie są nastolatki. Czasami bezmyślne.
      • 71tosia Re: Dobry dom? 18.01.22, 11:26
        Tez mam takie wrazenie, poziom kłopotów w jakie ładuje się dorastający nastolatek bardziej zależy od temperamentu młodego człowieka niż od rodziców i sposobu wychowania. Różnica między tzw dobrym domem a rodzina patologiczna polega na tym ze po okresie kłopotliwego dorastania ci z lepszych rodzin wracają do normalnych i mniej społecznie kłopotliwych zachowań.
        • triss_merigold6 Re: Dobry dom? 18.01.22, 11:33
          Dom zapewnia im spadochrony, po prostu, zawsze tak było.
          • 71tosia Re: Dobry dom? 19.01.22, 21:41
            Nie tylko. Jezeli i rodzice przekazali dobry wzorzec funkcjonowania w rodzinie i spoleczenstwie to po okresie buntu i głupoty młody człowiek zwykle akceptuje to co wyniósł z domu.
        • runny.babbit Re: Dobry dom? 18.01.22, 11:34
          A także, że ci z biedniejszych domów po prostu palą i piją, bo nie stać ich na drogie narkotyki.
        • konsta-is-me Re: Dobry dom? 18.01.22, 12:05
          Nie , ktoś z patologicznego domu ma mikroskopijna szansę żyć inaczej, bo zwyczajnie NIE WIE (a nie że "nie chce") jak to zrobić...
          Cały jego świat jest w tym osadzony i nie zna innej rzeczywistości.I bardzo nieliczni herosi są w stanie z tego wybrnąć.
        • hanusinamama Re: Dobry dom? 18.01.22, 17:02
          Temperament to jedno...towarzystwo to drugiie. Taka loteria niestety
          • 71tosia Re: Dobry dom? 19.01.22, 21:42
            Temperament często decyduje tez o tym jakich znajomych sobie znajdujemy
    • ichi51e Re: Dobry dom? 18.01.22, 10:41
      pewnie w znaczeniu przenośnym (właśnie negatywnym) "to była dziewczyna z dobrego domu!" "to był chłopak z dobrego domu!" czyli bogaci albo inteligencja (lekarze prawnicy urzędnicy)
      • ichi51e Re: Dobry dom? 18.01.22, 10:43
        tez wyżej ktoś zauważył - pełna rodzina. Zawsze to ma taki dziwny wydźwięk "wszystko bardzo dobrze wygladalo normalni ludzie a tu proszę!"
    • bigimax4 Re: Dobry dom? 18.01.22, 11:29
      spoko , 8mo klasisci i koks, predzej tynk ze sciany zmieszany z jakas tableta przeciwbolowa , urojeniami czerskich to bym sie jakos nie sugerowal
      • g.r.uu Re: Dobry dom? 18.01.22, 11:39
        A znasz w ogóle dzieciaki w tym wieku?
        • kloi0505 Re: Dobry dom? 19.01.22, 06:54
          A z jakiego powodu nie możesz kupić przykładowo 2 opakowań Gripexu w aptece?
      • kloi0505 Re: Dobry dom? 19.01.22, 06:56
        Dokładnie. Gdzie te reportaże wyborczej sprzed lat?
    • lauren6 Re: Dobry dom? 18.01.22, 11:46
      Czytałaś artykuł?

Tak, to są dzieci z dobrych domów. Dlatego, że są z dobrych domów rodzicom być może uda się wyrwać je z tego narkotykowego bagna.

Prawdziwym problem został wyraźnie nakreślony. Młody bandzior z poważnymi zarzutami nadal chodzi do tej samej szkoły, gdzie może rekrutować kolejne dzieciaki do dilowania narkotykami. Szkoła pięknie wypiera problem.
    • piesekpustyni Re: Dobry dom? 18.01.22, 11:54
      Z Bergamotka
      • joana012 Re: Dobry dom? 18.01.22, 12:28
        Dobry to taki gdzie szanuję się innych i takiego szacunku uczy się kolejne pokolenia. Może być biedniej ale ze względu na ten szacunek dzieci nie są emocjonalnie i fizycznie zaniedbane. Nie chodzą brudne, głodne i samotne w codziennych sprawach.
        Może być bogato ale dzieciom wpaja się szacunek do pieniędzy, uczy wysiłku oraz doceniania każdej pracy poza tą z wyższej półki oraz ludzi ją wykonujących.
        Ja tak to rozumiem chociaż potoczne znaczenie tego określenia to dom dostatni
        • borsuczyca.klusek Re: Dobry dom? 18.01.22, 12:45
          To o czym piszesz to dla mnie dom kochający, może być biedniejszy może być bogatszy, ale nikomu niczego nie brakuje
          • volta2 Re: Dobry dom? 18.01.22, 16:33
            kochający to właśnie dobry dom
            bogaty - to się mówiło, że z bogatej rodziny, albo bogaty z domu (do dziś na jematce funkcjonuje to wyrażenie)

a dobry dom - rodzice w normie, razem, bez paczłorków, kasa element dodatkowy ale niekonieczny
        • taki-sobie-nick Re: Dobry dom? 18.01.22, 22:42
          Dawniej potoczne było chyba: dom, w którym rodzice są wykształceni?
    • perspektywa Re: Dobry dom? 18.01.22, 12:39
      Wystarczy jak nie lejom i karmiom.
    • kafana Re: Dobry dom? 18.01.22, 12:48
      Kiedyś to na bank Bogaty i wykszatalcony.
      Dla mnie to po prostu wystarczająco dobra rodzina w opozycji do rodzin dysfunkcyjnych.
    • kaki11 Re: Dobry dom? 18.01.22, 15:25
      Artykułu przeczytać nie mogę, więc trochę odpowiedź może się mijać z tym do czego się odnosisz.

Dla mnie osobiście, dobry tom to po prostu zwyczajnie dom w którym zwyczajnie rodzina o siebie dba, szanuje się i interesuje sobą wzajemnie. I jednak ze wskazaniem na to aby przy tym móc tam zapewnić podstawowe potrzeby godnego życia w takim materialnym sensie.
      Natomiast mówienie "tak zwany dobry dom" o domu w którym na odległość nie widać biedy, patologii, przemocy, nałogów a ludzie mają jakiś tam lepszy status materialny, to nie jest żadna nowość, i serio chyba mnie to określenie w takim kontekście nie dziwi.
      Przypuszczam (ale podkreślam, że tylko przypuszczam), że w artykule właśnie o coś takiego chodzi: dzieci których domy z daleka wydają się ok, ale one też mogą popaść w problemy z nałogami czy zostać przestępcami. I że być może w takich domach zwyczajnie czasem brakuje uwagi czy szacunku, bo nie starcza czasu, siły albo się tego nie dostrzega.
      To nie jest żadna nowość w tego typu określeniach. I jeśli jest w tym kontekście, to myślałam, że nikogo nie dziwi..
      • triss_merigold6 Re: Dobry dom? 18.01.22, 15:30
        Akurat problemy z nałogami są bardzo demokratyczne, patrz syn i mąż Andy Rottenberg czy małżonka Kalisza, prawnik, o rozlicznych pisarzach, aktorach, artystach nie wspominając.
    • error.404 Re: Dobry dom? 18.01.22, 17:03
      Dobry dom to taki, co nie wspiera watykañskiej mafii, nie popiera 500+, i chodzi na demonstracje z ośmioma gwiazdkami, zabierajàc dzieci i zachwycajàc się, że ma tylko 10 lat, a już taki dojrzały politycznie.
    • podaje_haslo_okon Re: Dobry dom? 18.01.22, 17:32
      Jak słyszę, że ktoś jest z dobrego domu, to mam w głowie, że i z bogatego i inteligenckiego, z którego wyniósł dobre maniery. Jak dom jest bogaty, ale nieinteligencki, to wtedy jest się z bogatego domu. Nie wiem z którego są dzieciaki z artykułu, ale jak ich stać na kokę w ósmej klasie,to na pewno z jednego z tych dwóch.
      • triss_merigold6 Re: Dobry dom? 18.01.22, 17:34
        Nie biorą żadnej koki, to wydumki dla podkręcenia dramatyzmu.
    • po_godzinach_1 Re: Dobry dom? 18.01.22, 17:37
      Dobry dom w potocznym znaczeniu to ten, gdzie jest oboje rodziców, są oni wykształceni, i mają pozycję społeczną nie ma biedy ani tego, co rozumiemy jako patologia - alkoholizmu, narkomanii, przestępczości itp.

• chococaffe Re: Dobry dom? 18.01.22, 22:47
      M.in z takim, w którym dzieci nie są świadkiem pogardy dla innych, nawet zapakowanej w ładny papierek, dom bez uprzedzeń
    • cosmetic.wipes Re: Dobry dom? 19.01.22, 02:34
      Moja matka pochodziła z dobrego domu, którego główną kapłanką była babka.

Na szczęście nam mama stworzyła dom normalny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka