Dodaj do ulubionych

Strażniczki cnót niewieścich

27.01.22, 21:03
Pani Izabela się zgłosiła na ochotniczkę:

www.pudelek.pl/izabela-janachowska-instruuje-jak-zrobic-przedslubny-rachunek-sumienia-zapytajcie-siebie-czy-nie-opowiadaliscie-niestosownych-kawalow-6730907423517376a
Z ciekawszych smaczków z jej portalu

Rachunek sumienia – lista pytań (do spowiedzi przedślubnej):
- Czy nie odnosiliśmy się pogardliwie do rodzin wielodzietnych?
- Czy przez zbyt poufałe obcowanie nie narażaliśmy się na niebezpieczeństwo grzechu?
- Czy w okazywaniu sobie miłości zachowywaliśmy odpowiednią miarę?
- Czy panowaliśmy zawsze nad naszą wyobraźnią?
- Czy dbaliśmy o dobrą opinię ukochanego?
- Czy nie prowadziliśmy zbyt swobodnych rozmów i nie opowiadaliśmy niestosownych „kawałów”?
- Czy umieliśmy wybierać interesujące nas i wartościowe filmy, publikacje?
- Czy staraliśmy się opanować nasze skłonności przez korzystanie ze środków nadprzyrodzonych, a więc modlitwy i życia sakramentalnego? Czy umieliśmy uszanować cześć i godność kochanego człowieka?

A może pani Izabela bierze udział w tym tajnym konkursie z alternatywnej rzeczywistości razem z panią radną od Bogurodzicy i posłanki od relikwii św. Andrzeja Boboli? 🤔
Obserwuj wątek
    • figa_z_makiem99 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:06
      Intryguje mnie termin " środek nadprzyrodzony " smile Czy panowie również robią taki rachunek sumienia?
      • bi_scotti Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:18
        figa_z_makiem99 napisała:

> Intryguje mnie termin " środek nadprzyrodzony " smile Czy panowie również robią
        > taki rachunek sumienia?

Tez mialas wizje, ze skubia wloski na brzuchu & meditate? tongue_out Lovely vision big_grin Cheers.
        • figa_z_makiem99 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:21
          😁
      • katriel Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:27
        > Czy panowie również robią taki rachunek sumienia?

No przecież widzisz, że jest sformułowany w rodzaju męskoosobowym. Gdyby to było tylko dla pań, to by napisała "czy starałyśmy się opanować nasze skłonności". Elementarna wiedza z gramatyki języka polskiego.
        • figa_z_makiem99 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:54
          Serio? A może to było pytanie retoryczne i mogę zarzucić tobie brak znajomości figur stylistycznych? Kto wie smile
      • saszanasza Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 00:06
        figa_z_makiem99 napisała:

> Intryguje mnie termin " środek nadprzyrodzony " smile

Ale co w tym dziwnego, przecież każdy prawdziwy katolik jak i patriota ma nadprzyrodzenie.
        • iwles Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 00:17
          saszanasza napisała:

>
          > Ale co w tym dziwnego, przecież każdy prawdziwy katolik jak i patriota ma nadprzyrodzenie.
          >

I jest ono zawsze pośrodku.
          • figa_z_makiem99 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 00:34
            Ta interpretacja mnie satysfakcjonuje 😄
        • aandzia43 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 10:52
          Nadprzyrodzenie powiadasz, aż żałuję że omijałam z daleka prawdziwych katolików i patriotów.
    • primula.alpicola Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:08
      Janachowska?! big_grin
      Próbuje się wkręcić do tvp, czy o co chodzi?
      Przecież ona nawet nie ma ślubu kościelnego, bo wyszła za rozwodnika?
      Ktoś jej się włamał na konto, czy zamienia się w hipokrytkę Martusię Kaczyńską?
      • arthwen Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:11
        Może pan "dostał" właśnie unieważnienie poprzedniego ślubu tongue_out
        • primula.alpicola Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:17
          Czytam, że mieli ślub w kościele. Może z poprzednią żoną miał cywilny.
          • efka_454 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:40
            Nie wiem czy przy rozwodniku to działa, ale jest jeszcze ślub kościelny jednostronny
            • morekac Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 09:09
              Na rozwodnika kościelnego nie działa.
          • aniani7 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 10:23
            Podejrzewam, ze to kwestia odpowiedniego sypniecia groszem i posiadania odpowiednich znajomych. W koncu inny rozwodnik, Kurski, tez bral drugi slub w kosciele. Zlote a skromne.
    • arthwen Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:10
      A do rodzin bezdzietnych to już można pogardliwie? Czemu tylko wielodzietne wyszczególnione?
      • perspektywa Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:14
        A w ogóle dlaczego rodzin ? O nierodzinach można pogardliwie?
        • arthwen Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:32
          Ale kto to jest nierodzina? Chyba tylko naprawdę pechowi ludzie, którzy zostali całkowitymi sierotami w dzieciństwie i potem też nie udało im się wejść w żaden związek.
          Przecież rodzina to i rodzice, i dziadkowie, i rodzeństwo, i kuzyni. Dopiero później partner i ewentualne dzieci.
          • ichi51e Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:38
            chyba dzieci i ewentualnie partner 🤣🤣🤣
            • arthwen Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:03
              Przecież o bezdzietnych była mowa wink Więc dzieci tylko ewentualne.
          • hanusinamama Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:39
            Nie no u mnie rodzina to najpierw: partner i dzieci potem cała reszta. Plus ja bym do rodziny dodała ze 3 ciotki (z ktorymi nie wiąza mnie zadne więzy rodzinne) i 2 sasiadki...
            • arthwen Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:03
              Chronologicznie, na litość! Nikt nie ma najpierw partnera i dzieci, tylko najpierw to ma rodziców i dziadków, nie?
          • saszanasza Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 00:10
            arthwen napisał(a):

> Ale kto to jest nierodzina? Chyba tylko naprawdę pechowi ludzie, którzy zostali
            > całkowitymi sierotami w dzieciństwie i potem też nie udało im się wejść w żade
            > n związek.
            > Przecież rodzina to i rodzice, i dziadkowie, i rodzeństwo, i kuzyni. Dopiero pó
            > źniej partner i ewentualne dzieci.

Ale brednie opowiadasz, nie wiesz, że w obecnych czasach nie funkcjonuje pojęcie rodzina, tak jak i rodzce, jest mama i tata, babcia i dziadek, wujek i ciocia🙈 „Partner” to chyba jakiś fetysz🤣
          • cisco1800 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 16:56
            arthwen napisał(a):

> Ale kto to jest nierodzina?
            Teściowa to nierodzina 😁
      • hanusinamama Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:38
        NO ale do tych wielodzietnych po ślubie już chyba można pogardliwie...
      • homohominilupus Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 16:02
        arthwen napisał(a):

> A do rodzin bezdzietnych to już można pogardliwie? Czemu tylko wielodzietne wys
        > zczególnione?

Bo bezdzietna to nie jest Rodzina.
        • aniani7 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 16:21
          Nie zapominajmy, ze w swietej rodzinie byl tlok. On, ona + on w dwoch osobach. Moze synus dlatego pozostal w stanie kawalerskim, bo kiedy patrzyl na te zboczenstwa, to fuj. I to nie Maryja byla dziewica, tylko urodzila sie jako niepokalana, bo miala tylko dwoje sprawcow i opiekunow prawnych, a nie troje.
    • nickbezznaczenia Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:13
      Co to za idiotka?!
      • nigdynigdynigdy84 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:46
        Wedding planerka, żona jakiegoś podstarzalego biznesmena.
        • nickbezznaczenia Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:51
          Dziękuję. Już sprawdziłam na instagramie.

Same sławy ją obserwują. Jakieś Czarrtoryskie, Muchy itd.
      • aniani7 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 10:25
        Tancerka Tanca z niegwiazdami.
    • bi_scotti Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:15
      Holy Toledo - a tu tyle watkow o tym, ze jest ponuro, ze life sucks, ze ogolnie nedza & bryndza surprised Wystarczy sobie zaaplikowac te Pania IJ & life gets better z kazdym kolejnym punktem ... hmmm ... programu big_grin Dzieki, Borsu, dawno sie tak nie smialam ... bez chocby proby panowania nad moja wyobraznia, of course tongue_out Cheers.
      • zona_glusia Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:00
        Na życzenie mogę podać link do poważnego wywiadu na poważnej stronie prowadzonej przez konserwatystów, w którym pan tłumaczy, dlaczego Strajk Kobiet należy interpretować w kluczu rytualnym jako współczesne bachanalia.
        • bi_scotti Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:12
          Oh, tak, please - link sie nada - zachowam na ponure dni smile Mam troche links z wypowiedziami plaskoziemcow - oni tez mnie zawsze wprawiaja w stan nieposkromionego chichotu chocby i reality skrzeczalo paskudnie wink Cheers.
          • zona_glusia Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:39
            Płaskoziemcy są na pewno lepsi smile
            Jak zajrzałam drugi raz to już mi się nie wydawało tak zabawne, raczej straszno śmieszne, ale proszę bardzo:
            klubjagiellonski.pl/2022/01/26/powstaje-nowa-polska-ideologia-narodowa-ktora-laczy-narod-z-lgbt-za-teoretyczka-queer-jasbir-paur-mozna-ja-nazwac-homonacjonalizmem/
            • angazetka Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:52
              Co autor ćpał?
              • morekac Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 09:11
                Musiało być mocne...
    • primula.alpicola Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:21
      Jeszcze mam pytanie: czy po ślubie już można robić te wszystkie zboczeństwa, nie panować nad wyobraźnią, swobodnie rozmawiać i poufale obcować?
      • arthwen Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:28
        Któryś oficjel kościelny twierdził, że małżonkom w sypialni zawsze towarzyszyć musi Jezus, więc wszystkie inne zboczeństwa to przy tym wysiadają big_grin
        • primula.alpicola Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:33
          Ale sam jeden, czy w trzech osobach? Bo jak w trzech.... Borsuczycaaaaa!
          • borsuczyca.klusek Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:25
            Już były takie dyskusje na tym forum i do niczego dobrego nie doprowadziły 🙄
        • bi_scotti Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:36
          arthwen napisał(a):

> Któryś oficjel kościelny twierdził, że małżonkom w sypialni zawsze towarzyszyć
          > musi Jezus, więc wszystkie inne zboczeństwa to przy tym wysiadają big_grin

Please, oh please, nie kus! Mam 3 kolegow o wdziecznym imieniu Jesus - jeden jest w typie Javier Bardem a na dodatek sexy szpakowaty - czy ja moge sobie wybrac TEGO Jesus do mojej sypialni? Jak to dziala? Gdzie sie to zglasza, ktory to ma byc? Details, please! tongue_out Cheers.
          • hanusinamama Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:37
            Wyslesz nam jednego?? Ja nie znam żadnego Jezusa...
            • bi_scotti Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:44
              Tych 2 pozostalych to nie wiem, czy rasowa ematka by zechciala - jeden jest Filipino, nieduzy, podstarzaly, very shy, taki w typie "przepraszam, ze zyje" - dobry czlowiek ale nudny okropnie - co z takim robic w sypialni? A drugi jest bardzo mlody, przed 30tka, classic player - moze zlamac serce choc urode ma typowo Latino - not sure czy wart przesylania nad Oceanem wink
              No mowie, ze ja do mojej sypialni to chce tego, ktorego wspomnialam wyzej big_grin Tylko jeszcze musze przekonac Starego Bi_scotta, ze obecnosc tego Jesus to nakaz my new religion wink Cheers.
              • hanusinamama Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:49
                Cholera...u mnie nie przejdzie. Mąż wie, ze ja niewierząca..wyłapie podstęp.
              • aandzia43 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:47
                Jak staremu Bi_scottowi dołożysz Maryjkę to i Jezuska przełknie tongue_out
                • hanusinamama Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:22
                  O twu...grzesznico. Maryjka to była zawsze dziewica...gdzie ona tam?
                  • aandzia43 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:37
                    Dziewica?! Tfuu, to dopiero zboczeństwo!
                • bi_scotti Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:33
                  Gorzej gdyby oni sie soba zajeli (M & J) i nas, starych Bi_scottow zostawili samych sobie ... na lodzie uncertain Very probable, eh wink Cheers.
                  • aandzia43 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:41
                    Stary dowcip z naszej mlodości.
                    Jakie jest największe niebezpieczeństwo przy uprawianiu seksu grupowego? Zostać pominiętym.
              • morekac Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 09:13
                <Filipino, nieduzy, podstarzaly, very shy, taki w typie "przepraszam, ze zyje" - dobry czlowiek ale nudny okropnie - co z takim robic w sypialni? A

A czy ty znasz go od tej sypialnianej strony?
                • bi_scotti Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 13:09
                  morekac napisała:

> A czy ty znasz go od tej sypialnianej strony?
                  >

big_grin big_grin big_grin
                  Chyba Jaroslaw Neverly (ale nie jestem 100% pewna, sorry) pisal w swoich wspomnieniach o rozmowie z pewna pania na temat circumcised vs uncircumcised penises (w kontekscie Nazis, ktorzy kazali sciagac spodnie celem rozpoznania Jewish men) i konkluzja rozmowy byla clear: "panie, niewazne jaki: maly czy duzy, ze skorka czy bez, najwazniejsze zeby byl figlarny!" wink
                  Wracajac do mojego znajomego Filipino Jesus - jest jakas chance, ze w sypialni jest/bywa "figlarny" ale szara codziennosc biurowa na to nie wskazuje wink Cheers.
                  • morekac Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 16:44
                    No właśnie, może nie wiesz co tracisz. A mogłabyś dla Jesuska nie tylko okna myć...
          • arthwen Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:09
            Cośtam było, że między małżonkami ma być, jakby w środeczku, więc nie wiem czy samo przekonanie Starego Bi_scotta wystarczy, jeszcze Jesusa będziesz musiała przekonać big_grin
            • ichi51e Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:46
              to był Duch swiety ale jemu się pomyliło i Jezus się wepchał na czwartego
        • aandzia43 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:40
          Wszystkie zboczeństwa byle nasienie zostało oddane do krynicy kobiecości.
        • morekac Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 10:16
          Widzę, że ematka zbiorowo nie jest w stanie zapanować nad wyobraźnią, w rezultacie popełnia też grzech prowadzenie nieskromnych rozmów (w internetach bo internetach, ale zawsze). A że standardowa ematka nie korzysta przy tym że środków nadprzyrodzonych (modlitwy i życia sakramentalnego) dla poskromienia tych zboczeństw, co jej się w wyobraźni i na klawiaturze lęgną, to jest to trzeci grzeszek ..
      • kasiaabing Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:29
        Raczej!
        • primula.alpicola Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:33
          Krzychubig_grin
        • martishia7 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 09:36
          To jest najlepszy tweet na każdą okazję!
      • hanusinamama Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:37
        I źle mówić o wielodzietnych!!!
      • piesfafik Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:05
        Przypomina mi sie jak Magdalena Samozwaniec cytowala jakas pobozna ksiazeczke
        " Nawet slon luba Filoteo, raz do roku I tylko w celu mienia dziatek.......
        • bi_scotti Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:16
          Nie gwoli swawoli lecz celem ludzkiego rodu pomnozenia
          uzycz mi, panna, swego przyrodzenia
          !
          No idea kogo cytuje ale mysle, ze quote jest w sam raz do tego watku big_grin Cheers.
          • gulcia77 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 13:48
            Biskupa Krasińskiego wacpani cytujesz. 😉 Dostałam od rodziców na osiemnastkę taki fajny tomik "Kiedy mię Wenus pali", że staropolskimi zboczeństwami. Rzeczony biskup i umiał i lubił. 🤣
            • bi_scotti Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 15:41
              Oh, dzieki! Klaniam sie nisko z wdziecznoscia - ematka uczy, ematka radzi, ematka zawsze na wszystko poradzi smile Co cesarskie - Cesarzowi, co biskupie - Biskupowi! Next time, will remember smile Cheers.
      • aniani7 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 10:32
        Jej przychodzi to z pewnoscia latwo biorac pod uwage prawie trzydziestoletnia roznice wieku. Kiedy sobie wyobraze partnera o tyle lat starszego, mam odruch wymiotny i nie piszcie, ze sa starsi aktorzy, ktorzy sa seksi, bo to nie ten przypadek.
    • reinadelafiesta Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:22
      To straszne, że nawet duże pieniądze nie są w stanie uwolnić ludzi od konieczności włażenia komuś w tyłek. No bo nie wierzę, że ona ma na serio takie poglądysad
      • ichi51e Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:39
        obawiam się niestety ze ma
        • riki_i Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:48
          To chyba od niedawna. Ta pani była fanatyczną wielbicielką Radosława Majdana, któremu właziła na siłę w rozporek. I jakoś nie wygłaszała wtedy podobnych poglądów.
          • hanusinamama Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:53
            Teraz jest stateczną i elegancką żoną milionera oraz matką dziedzica fortuny. Nie bluźnij Riki! (ironia...)
          • primula.alpicola Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:04
            Nie wiesz, że z takich grzeszników w młodości są potem najlepsi święci? wink
            • bi_scotti Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:17
              primula.alpicola napisała:

> Nie wiesz, że z takich grzeszników w młodości są potem najlepsi święci? wink

Najlepsi do czego? Nie moge pohamowac/poskromic tej mojej wyobrazni tongue_out I'm blushing wink Cheers.
              • primula.alpicola Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:37
                Najlepsi do wystawiania na ołtarzach i jeszcze sie o nich litanie śpiewabig_grin
                • aqua48 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:41
                  Najlepsi do tropienia grzechów u innych.
                • bi_scotti Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:36

> Najlepsi do wystawiania na ołtarzach

Juz nawet nie zapytam, co oni (ci najlepsi) wystawiaja na oltarzach, bo zaczynam sie czerwienic z powodu wlasnych mysli tongue_out
                  Oh, Strazniczko Cnot Niewiescich, gdzieskolwiek jest, przybadz, HELP - ratuj bi_scotcia duszyczke! Help, please big_grin Cheers.
                  • jowita771 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 07:47
                    Ostrzegam Cię, Bi, nie panujesz nad własną wyobraźnią! Użyj środków nadprzyrodzonych natentychmiast!
                  • primula.alpicola Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 09:00
                    Bi_scotiiiii, jesteś dziś ilustracją mądrości ludowej "w starym piecu diabeł pali" big_grin
                    Módl się córko, może środki nadprzyrodzone uratują Twą duszę!
            • aandzia43 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:45

> Nie wiesz, że z takich grzeszników w młodości są potem najlepsi święci? wink

Najżarliwsze i najbardziej kompulsywne świętoszki ewoluują z kompulsywnych i pełnych poczucia winy ruchaczy.
          • ichi51e Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 07:51
            przecież to nie ona pisze a jakaś studentka robi ctrC ctrV ze strony episkoptu.
            • daszka_staszka Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 10:20
              Pewnie masz rację, ale skoro to idzie na konto jej wizerunku to jednak wypadałoby tekstów przed publikacją autoryzować
    • kasiaabing Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:24
      Czy panowaliśmy zawsze nad naszą wyobraźnią?
      Aż mi żal zrobiło się dorosłych ludzi którzy doroslemu Pani w sukience mówią: " Nie zaplanowałam nad swoją wyobraźnią, proszę o naukę, pokutę i rozgrzeszenie"
      Albo nie, wcale mi ich nie żal 😂😂
      Jak jeszcze bywałam w kościele i musiałam się spowiadać to zawsze miałam ciary żenady i ogólnie uważam, że to gwałt na ludzkiej psychice i myślę sobie czemu ludzie sobie to robią.
      • aniani7 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 10:34
        A pan im odpowiada - dziecko, nie przejmuj sie, pol parafii mowi do mnie wujku (w wersji optymistycznej).
    • huang_he Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:26
      OMG
      A myślałam, że dzbanem roku na bank zostanie burmistrz Wielunia... Widać, że ma konkurencję, a to dopiero styczeń big_grin
      • aniani7 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 10:34
        Co nawywijal?
        • borsuczyca.klusek Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 13:34
          Zgodził się na galę VIP MMA ze "Słowikiem".
          Od dwóch tygodnie cała gruba inba toczy się z tego powodu w internetach i nie tylko.
          • aniani7 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 15:35
            Oooo, czyli zgodnie z tym, co tu kiedys ktos pisal w innym watku, ze sie idealizuje zwykla, chamska bandyterke.
          • huang_he Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 16:03
            E tam, ze zgodzil sie. Widzialas wywiad?
            • borsuczyca.klusek Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 16:09
              Tak wczoraj zmarnowałam na niego 1h życia.
    • hanusinamama Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:36
      Jestem po ślubie ale ok:
      Czy nie odnosiliśmy się pogardliwie do rodzin wielodzietnych?
      ani przed ani po ślubie
      - Czy przez zbyt poufałe obcowanie nie narażaliśmy się na niebezpieczeństwo grzechu?
      wtf??
      - Czy w okazywaniu sobie miłości zachowywaliśmy odpowiednią miarę?
      Co to jest odpowiednia miara w okazywaniu sobie miłości?
      - Czy panowaliśmy zawsze nad naszą wyobraźnią?
      Nigdy
      - Czy dbaliśmy o dobrą opinię ukochanego?
      Jakby nie rozumiem....chodzi o "dobre imię ukochanego"...bo jak niby mam dbać o opinie mojego męża?
      - Czy nie prowadziliśmy zbyt swobodnych rozmów i nie opowiadaliśmy niestosownych „kawałów”?
      W kawałach jestem słaba....swobodne rozmowy prowadzimy.
      - Czy umieliśmy wybierać interesujące nas i wartościowe filmy, publikacje?
      Staraliśmy się, nader często nam nie wychodziło...
      - Czy staraliśmy się opanować nasze skłonności przez korzystanie ze środków nadprzyrodzonych, a więc modlitwy i życia sakramentalnego? Czy umieliśmy uszanować cześć i godność kochanego człowieka?
      Nic a nic nie rozumiem tego pytania. Co to są środki nadprzyrodzone?

Czy ta Pani piła jak to pisała...bo wygląda mi to na bełkot.
      • ichi51e Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:41
        dbanie o opinie to chyba jak koleżanki z pracy przyszłego przychodzą i mówią ze ch... a ty na to różaniec i mówisz "mylicie się drogie panie toz to swiety człowiek. zawsze panuje nad wyobraźnia kawałów nie opowiada oraz zna miarę w okazywaniu miłości"
        • hanusinamama Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:50
          No tak domyśliłam się, że o to chodzi ( niech może pan sam o tą opinie dba..)...ale ona napisała to tak niezgrabnie, nie po polsku...
        • milva24 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:58
          big_grin
      • efka_454 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:49
        hanusinamama napisała:

[...]
        > - Czy dbaliśmy o dobrą opinię ukochanego?
        > Jakby nie rozumiem....chodzi o "dobre imię ukochanego"...bo jak niby mam dbać o
        > opinie mojego męża?
        [...]

Może to chodzi o to, że jak założysz za krótką sukienkę, to ludzie będą gadali: O! ale ten hanusinytata sobie nieobyczajno kobite wzioł! - i już ludziska mają negatywną opinię o hanusinymtacie... przez ciebie ;P
        • hanusinamama Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:51
          Aaaaaaaaaaaaaaaha.
        • ichi51e Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:53
          to tez na pewno. Wiadomo zona to jakby lustro męża. Jak pijak ma święta żonę to tak -5 do pijaństwa.
    • ichi51e Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:37
      obawiam się ze nie panuje nad wyobraźnia uncertain
      • jowita771 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:26
        A próbowałaś w celu lepszego panowania używać środków nadprzyrodzonych?
    • niezwykladziewczyna Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:38
      Borsuczyco: najbardziej winni są liberalni ludzie, którzy pozwalają na modły: a to w sprawie: nienarodzonych dzieci,
    • aqua48 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:39
      Mnie bardzo intryguje punkt czy umieliśmy wybierać interesujące nas i wartościowe filmy, publikacje. Czyli wnoszę, że oglądanie nudnych filmów i czytanie nieinteresujących nas publikacji to grzech? W takim razie nauczyciele polskiego nieustannie nakłaniają do grzechu dzieci i nastolatki każąc im czytać lektury szkolne.
      • hanusinamama Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:41
        Amen!!
    • chococaffe Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:45
      - Czy panowaliśmy zawsze nad naszą wyobraźnią? NIE!

Czy umieliśmy wybierać interesujące nas i wartościowe filmy, publikacje? - OJ , TAK, ALE NIE WIEM CZY TO WŁAŚCIWA ODPOWIEDŹ CZY JEDNAK GRZECH
    • lalkaika Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:49
      To ten lachociag co spłodził z 17 dzieci z młodym od tirów, , nie można powiedzieć,trzyma się zacnie.
      • primula.alpicola Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:05

Nie, nie o Łukomskiej- Pyżalskiej mowa.
    • kasiaabing Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:51
      Mam problem z tym:
      Czy umieliśmy wybierać interesujące nas i wartościowe filmy, publikacje?

Obejrzałam kilka programów z Janachowską i sama nie wiem 🤷‍♀️
      • hanusinamama Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:52
        Ja też 😛 i chyba jednak grzeszyłam
        • jowita771 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:30
          Ja uważam, że wręcz przeciwnie, jak jeszcze parę razy obejrzycie, to będziecie mogły się starać po śmierci o aureolę jako męczennice.
    • sarah_black38 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:56
      borsuczyca.klusek napisała:

> - Czy nie prowadziliśmy zbyt swobodnych rozmów i nie opowiadaliśmy niestosownyc
      > h „kawałów”?

Tak całkiem głupie to nie jest w kontekscie gów... burz jakie ematka prowadzi na forum, jak gardzi tymi którzy mają odmiennne np. poglądy, jak jest wulgarna tongue_out . Czasami jak czytam wypowiedzi niektórych pań to zażenowana jestem poziomem dyskusji, chamstwem dysktuantek tongue_out. I zawsze ciesze się, że nie mam w swoim otoczeniu takich ludzi.
      • chococaffe Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:59
        Wzajemniewink
      • aniani7 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 10:43
        A wiesz, ze czescia skromnosci jest niewytykanie innym ich zachowania?
    • buldog2 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 21:57
      Doceniam starania Pani, spróbuję wspomóc "te wielkie dzieła":

- Czy w chwilach okazywania sobie miłości wzywaliście głośno pomocy Pana/Maryi/swojej świętej patronki?
      - Czy stosujecie naprotechnologię dla uzyskania maksymalnej rozrodczości?
      - Czy wiecie, że wydaniu na świat duchownego towarzyszy oda do radości w wykonaniu chóru Rodzin RM

https://www.focus.pl/media/cache/default_view/uploads/media/default/0001/15/1db607bfe66efe41f2b87044a8831d733485607d.jpeg
      • angazetka Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:13
        No ja to czasem przy okazywaniu sobie z narzeczonym miłości bywam nader religijna i Jezusa wzywam, ale chyba nie w tym celu, co by IJ chciała.
        • borsuczyca.klusek Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:31
          Zboczeństwo 🙄
      • bi_scotti Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:19
        A to nie jest illustration do slynnego/starego joke "tak wyginely dinozaury"? tongue_out Cheers.
        • jowita771 Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:32
          Ale że stosowały naprotechnologię?
      • aniani7 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 10:46
        Ostatnio moj maz powiedzial do mnie - o Boze, odpowiedzialam z uraza - jestem Maryja, a nie Bogiem. Nie ma miejsca u nas w domu na jakies zboczenstwa transowe i inne takie.
        • bi_scotti Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 13:13
          I znow sie przypomina old, old joke, w ktorym to dziecie szkolne zeznaje pani nauczycielce, ze wieczorem do mamusi przychodzi Jesus chociaz jest taka zmeczona big_grin Cheers.
          • aniani7 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 15:44
            big_grin Znam wersje z Maryja. Katechetka pyta dzieci, jak wyobrazaja sobie Maryje. Wstaje Ania, mowi, ze Maryja ma piekna, jasna twarz, duze oczy, na co Jas krzyczy - psze pani, psze pani, inaczej wyglada!!! Jasiu, a jak? Jas odpowiada - ma blond wlosy, jest bardzo opalona, ma duzy dekolt i bardzo krotka mini. Jasiu, co ty opowowiadasz -oburza sie katechetka. Ale to prawda, sam widzialem , kiedy wychodzila nad ranem od ksiedza, a on powiedzial - Maryjo, zeby tylko ktos cie nie zobaczyl.
    • chersona Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:03
      jaja sobie robi?
      • angazetka Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:19
        Nie, po prostu w tekście o spowiedzi przedślubnej pokazuje wytyczne KK.
    • angazetka Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 22:19
      Dobra, sprawdziłam u źródła. Spis pytań pochodzi ze strony Archidiecezji Krakowskiej i jest częścią artykułu o spowiedzi przedślubnej. A ostatnio publikowany na stronie tekst mówi o tym, że ślub cywilny jest tak samo spoko jak kościelny i można iść do niego w sukni ślubnej.
      Więc pudel zrobił z igły widły.
    • thank_you Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:23
      Hrabina, oddaj pani Janachowskiej #talonnabalon big_grin
    • chlodne_dlonie Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:35
      Popłakałam się.. tongue_out
      Za to kocham tu bywać big_grin
    • livia.kalina Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:36
      MNie zastanawia czy tancerka tańców latinoamerykańskich z partnerem nie dopuszczała sie publicznie, a wiec siejąc zgorszenie, zbyt poufałego obcowania, narażającego na niebezpieczeństwo grzechu?
      • bene_gesserit Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:57
        Mi to się wydaje, że tę listę ułożono po to, żeby wyobraźnia wędrowała w bardzo niepokojących kierunkach. Już przy wzmiance o zbyt poufałym obcowaniu pogalopowałam jak na dzikim ogierze. A przy odpowiedniej miarze przy okazywaniu miłości moja wyobraźnia zawiodła mnie w miejsca zgoła nieznane. Ihaha.

https://niezlasztuka.net/wp-content/uploads/2021/01/Wladyslaw-podkowinski-Szal-uniesien-detal-mnk.jpg
        • memphis90 Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 10:15
          Boże, broń mnie przed partnerami, którzy nadmiernie slinią się w trakcie...! I nie umieją opanować języka!
          • bene_gesserit Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 20:20
            Dzięki, do tej pory znałam to tylko z płyty Piwnicy, bez obrazu. Wyobraźnia pracowała wink

(I pomyśleć, że kiedyś takie programy puszczała TVP.)
    • bene_gesserit Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:52
      Oczywiście, łatwo to wyśmiać, bo to rzeczywiście śmieszne.
      Ale z drugiej strony ta lista jest dość straszna - widać tu, i to wcale nie między słowami - pogardę i niechęć.
      Jeśli taka lista wisi na katolickich stronach, to jest ok, bo to coraz bardziej nisza i Cepelia. Ale jeśli trafia do mainstreamu, to jest to niepokojące.
      • angazetka Re: Strażniczki cnót niewieścich 27.01.22, 23:59
        No ale jak ktoś chce brać ślub w kościele, to musi się liczyć z takimi pytaniami, nie? A całe rzesze chcą.
        • bene_gesserit Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 20:22
          Nie wydaje mi się.
          Dla wielu, zwłaszcza kobiet, kościół to tylko dekoracja. Żeby było bardziej księżniczkowo niż w urzędzie. Odbębniona spowiedź, nauki - wszystko to fikcja. Inna sprawa, że nabija to statystyki KK. Ale tylko statystyki.
          • borsuczyca.klusek Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 20:32
            I jeszcze różne rodzaje rodzinnego uwikłania - żeby babci nie było smutno 🙄
      • g.r.uu Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 00:04
        Przecież nasz mainstream jest kompletnie przesiąknięty katolicyzmem a gwiazdki prześcigają się w ślubnych ujęciach spod kościoła.
        • bene_gesserit Re: Strażniczki cnót niewieścich 28.01.22, 20:39
          To teatr, pusta forma, dobre tło.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka