Dodaj do ulubionych

Spać nie mogę 😩

07.02.22, 02:42
Po południu zaczęło wiać i wieje coraz mocniej. Położyłam się do łóżka, ale ze spania nici. Wstać muszę o 7 rano 😩. Wieje prosto w nasze okno w sypialni. Momentami mam wrażenie, że zaraz porwie piętro naszego domu! Zeszłam na dół, może uda się pospać w salonie. Albo będę oglądać netflix do rana 🤷‍♀️

Jest tu jeszcze ktoś, kto nie śpi?
Obserwuj wątek
    • bi_scotti Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 02:47
      Moj continent smile U mnie dopiero 8:47 pm - definitely jeszcze za wczesnie na spanie smile Zagralismy z mezem w Carcassonne, teraz popatrze na jakis news i ematka na full big_grin No i jeszcze moze cos z Olympics ale tu mam tzw. moralniaka - nie popieram niczego zwiazanego z China a sporty zimowe lubie wiec mna moralnie rzuca w te i we wte wink Cheers.
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 02:53
        O, z olimpiadą mam tak samo. Czytam newsy, ale nie oglądam, choć chętnie bym pooglądała. Póki co jestem twarda.
      • jednoraz0w0 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:19
        no litości, sportowcy sobie nie wybierali gdzie będzie olimpiada, jak chcesz bojkotować to bojkotuj wszystko made in china.
        • bi_scotti Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:22
          Wiesz jak to jest z definicja uczuc ambiwaletnych: tesciowa spadajaca ze skaly w Twoim nowym samochodzie, eh tongue_out The same with Olympics in China ... Life.
          • borsuczyca.klusek Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:25
            Ja tak mam z filmami Polańskiego.
            • bi_scotti Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:37
              Yeah ... that too uncertain Paru mam takich artists, z ktorymi nie jest easy ... nie jest easy, eh suspicious Life.
              • jednoraz0w0 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 12:28
                no a gdyby zboczurem okazał się nie reżyser tylko inspicjent? Też by tobą targały sprzeczne namiętności, że film może i fajny, ale sama myśl, że plan koordynował ten… ten… nawet nie wiem jak się nazywał, ale zboczeniec?
          • jednoraz0w0 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 12:31
            wiem, ale ja nie pytam o olympics in china, tylko czy równie konsekwentnie omijasz wszystko co leżało koło chin. Jeśli nie, to odpuść sobie wyrzuty związane z oglądaniem olimpiady, zwłaszcza, ze ta impreza jak i wszystkie podobne to i tak jest patologia na skalę planetarną więc nie da się tego oglądać bez wyrzutów sumienia gdzie by się nie odbywała.
            • bi_scotti Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 13:10
              Yes, rownie konsekwetnie staram sie omijac wszystko, co lezalo kolo China. Sometimes it's simply impossible i/lub mam zero kontroli ale gdy ja mam & choice jest, no to jestem consistent. Od lat, wieeeelu lat (niestety!), eh. Cheers.
              • jednoraz0w0 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:16
                ale na wiele rzeczy nie masz wpływu, możesz mieć na przykład podejrzenie graniczące z pewnością, że urządzenie z którego forumujesz przynajmniej w jakiejs części jest made in China. I tak samo nie masz wpływu na to, gdzie tych sportowców wysłano na zawody.
                • bi_scotti Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:48
                  smile Przeciez ja sie z Toba nie spieram. Jak by na to nie patrzec, I'm a mature woman big_grin Reguly zycia na Planecie nie sa mi obce. Z tym, ze np. "moi" sportowcy reprezentuja "moj" kraj w duzej czesci (yes, yes, only "czesci"!) korzystajac z "moich" taxes i tzw. ogolnego wsparcia narodowego, ktore tez swoja wartosc ma. Wiec np. gdybysmy sobie jako nation wymyslili, ze nie chcemy by "nasi" sportowcy reprezentowali "nas" na zawodach w kraju XYZ, to zapewne mogloby to byc part of election platform ktorejs z partii i kto wie, kto wie, moze i daloby sie taki boycott uskutecznic w praktyce. Wiec niby bardzo teoretycznie, swoim glosem (wyborczym) moglabym miec jakis wplyw na wyslanie badz nie athletes tu czy tam ... Of course, to sa wylacznie spekulacje i sny o potedze wink Again, nie zyje na swiecie od wczoraj i choc bywam naive, raczej jednak nie az tak big_grin
                  A z China to jest jeszcze i ten supel, ze np. gdy kupuje ubrania Made in Bangladesh to wcale nie czuje sie lepiej uncertain Wrecz miewam jeszcze wieksze watpliwosci ... Obejrzawszy zas documentary na temat sweatshops w polnocnych Wloszech, gdzie w strasznych warunkach pracuja, zyja, mieszkaja ludzie z tzw. second/third world i produkuja np. buty czy plaszcze, to nawet EU nie ufam uncertain No i tak to jest, eh ... Life.
                  • jednoraz0w0 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:51
                    ale ja się nie spieram, tylko próbuję Ci pomóc pozbyć się wyrzutów sumienia jeśli postanowisz oglądać.
                    • bi_scotti Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 18:17
                      Dzieki smile Ogladam, poki co, "jednym okiem" ale women's hokey games & curling (plci obojga) nie umiem sobie odpuscic wiec Twoja pomoc jest bezcenna - jeszcze tylko poprosze o penance big_grin Skoro juz spowiedz mam za soba i moze nawet rozgrzeszenie sie trafi ... wink Cheers.
                  • jednoraz0w0 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:52
                    bi_scotti napisała:

> Wiec np. gdybysmy sobie jako nation wymyslili, ze nie chcemy by "nasi" sportow
                    > cy reprezentowali "nas" na zawodach w kraju XYZ, to zapewne mogloby to byc part
                    > of election platform ktorejs z partii i kto wie, kto wie, moze i daloby sie ta
                    > ki boycott uskutecznic w praktyce.

No przecież już tak było. Jesteś na tyle młoda, że powinnaś pamiętać (Los Angeles, Moskwa).
    • mysiulek08 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 02:48
      Ja 🤣 dopiero 22:43 wiec wieczor mlody jeszcze 😜
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 02:55
        U mnie 2:55, a wstać muszę o 7, więc chętnie bym pospała jednak 🤨
      • bi_scotti Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 02:58
        O, Mysiulek, tak napisze troche od czapy ale w koncu forum ematka wiec why not wink Mam blskie dwie znajome, jedna Chilean-Canadian, druga Argentinian-Canadian, obie maja 43 lata. No i ... bum-bum, obie sa w pierwszych ciazach big_grin Chilean-Canadian podobno totalna niespodzianka, w ogole zadnych planow & ambicji w kierunku rodzicielstwa, maz starszy cos 14-15 lat juz mysli o emeryturze a tu ... surprise wink Argentinian-Canadian po ilus tam in vitro, duzo smutku i zalu w minionych latach az tu nagle prosze bardzo, w czasie glupiego Covid - bedzie baby smile No i wszyscy sie pieknie ciesza po hiszpansku big_grin Cheers.

PS. Baby #1 ma sie urodzic March 01, baby #2 - April 04 smile
    • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 02:56
      I cholera w salonie chyba też za bardzo nie pośpię przez ten wiatr 🤨
    • ponis1990 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 02:56
      Ja. nie śpię i się smucę bo za dużo myślę, jak nie umiem spać. Rano ogrom spraw do załatwiania i chyba mam rajzefiber.
      • bi_scotti Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:03
        Prosze sie nie smucic! Po nocy nadchodzi dzien a po burzy spokoj smile
        Czeka mnie horrendalny tydzien ale who cares, jeszcze wciaz jest ciut niedzielki, jeszcze sobie sacze smoky whisky z malenkiej wysepki Jura (Scotland), jeszcze w tle gra Oscar Peterson - walka o przetrwanie zacznie sie dopiero jutro wink Chwilo trwaj, eh smile Cheers.
        • ponis1990 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 12:19
          Dzięki Bi, smutek nie przejdzie tak szybko, bo to smutek żalobny. Pewnie trochę czasu musi zlecieć. Powodzenia w horrendalnym tygodniu;p
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 08:09
        W takim razie życzę pomyślnego załatwienia tych wszystkich spraw.
        • ponis1990 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 12:21
          Dziękuję, nie udało się ;p Jeszcze długa droga, ale dam radę ;p Mam za to dziś kupę anegdotek z zycia urzędniczych instytucji hehe.
          • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 12:26
            Oj, z instytucjami urzędniczymi to czasami droga przez mękę. Trzymam kciuki za te wszystkie twoje sprawy do rozwiązania.
    • borsuczyca.klusek Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 02:59
      Nie śpię, bo mnie głowa boli. Wzięłam piguły, zrobiłam zimny okład i zero efektu 😒
      • bi_scotti Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:03
        borsuczyca.klusek napisała:

> Nie śpię, bo mnie głowa boli. Wzięłam piguły, zrobiłam zimny okład i zero efekt
        > u 😒
        >

No to tylko good sex can help - wolaj Starego Borsuka! wink Cheers.
        • borsuczyca.klusek Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:07
          A nigdy w życiu 😒
          • bi_scotti Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:15
            Never say "never" tongue_out Cheers.
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 08:10
        Współczuję i ojojam! Mam nadzieję, że jednak udało ci się choć trochę pospać.
        • borsuczyca.klusek Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 08:18
          Dwie godziny, teraz czekam na teleporadę 🙄
          • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 08:22
            To powodzenia życzę. Ja pospałam aż 3,5
            • borsuczyca.klusek Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 22:51
              Niestety covid 😥
      • saszanasza Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 09:19
        borsuczyca.klusek napisała:

> Nie śpię, bo mnie głowa boli. Wzięłam piguły, zrobiłam zimny okład i zero efekt
        > u 😒
        >

Łączę się w bólu głowy. U mnie to 3 dzień(i noc)
    • milupaa Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:06
      Nie śpię ale zaraz odkładam tel i lulu. U mnie wiało ale przestało. Mi takie rzeczy jak wiatr czy deszcz nie przeszkadzaja, nawet lepiej mi się śpi.
      Eliszka zatyczki do uszu się przydają
      Dobranoc.... Uaaaa...
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 08:16
        Zwykły wiatr mi nie przeszkadza, ale jak wieje taki szwajcarski halny, podczas którego trzeba przymocowywać sprzęty na balkonie i modlić się, żeby czasem dachu nie zerwało, to nie jestem w stanie spać. Po pierwsze hałas i wycie wiatru, a po drugie jakiś taki wewnętrzny niepokój, pobudzenie, szybsze bicie serca. Meteopatką jestem i ze spania w taką pogodę nici 😩.

Zatyczki nie pomagają, bo w zatyczkach w ogóle nie zasnę. Jak włożę sobie zatyczki do uszu, to hałasu z zewnątrz wprawdzie nie słyszę, za to w głowie zaczyna mi szumieć tak, że w życiu nie zasnę.
    • paskap Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:11
      Ja się obudziłam i nie mogę spac. Natłok myśli, smutków, przygniata… u mnie dziś całe szczęście nie wieje …. Tez nie mogę spac jak tak mocno wieje
      • bi_scotti Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:20
        Kurcze, co Wam z tymi smutkami? Jest piekna zima, snieg dookola, misie spia i inne futrzaste tez. Snowy owls lataja tu i tam, czasem zajac przebiegnie i zostawi slady na sniegu - nie jest zle smile Za tydzien Valentine's Day - bada czekoladki w nadmiarze i nawet moze jakies kwiatki sie zarobi, bedzie kiczowato i romantycznie - mozna sobie bedzie nawet posluchac jakiegos Michael Buble czy innego Matt Dusk bez embarrassment tongue_out Nie smucic sie, please! Cheers.
        • paskap Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:23
          Śniegu nie ma, deszcze leje, na walentynki jak sama sobie nie kupię to nie będę mieć , mimo ze chłopa mam w teorii …
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 08:18
        O, tego też nie lubię, jak mi się myśli po głowie kołaczą i spać nie dają. Mam nadzieję, że twoje się uspokoiły i choć trochę pospałaś.
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 08:19
        U nas prąd na szczęście cały czas był.
    • crea.tura Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:33
      Tez nie śpięsad tzn spałam ale się obudziłam, i chyba już nic z tego snu nie będzie na dziś. A może za godzinę jeszcze chwilę zasnę? W każdym razie you are not alonetongue_out
      • paskap Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:35
        A rano zombie będziemy smile
        • bi_scotti Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 03:40
          To nie jest zly look: sexy zombie - wydaje mi sie, ze niektore modelki nawet sporo $$$ na takim look zarobily big_grin Glass always half full wink Cheers.
    • leanne_paul_piper Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 05:11
      Ja już się obudziłam i oglądam lyzwiarstwo figurowe. Nareszcie trafiłam na dziewczęta. Może wreszcie tego potrójnego axla się doczekam🙂
      • leanne_paul_piper Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 05:18
        I jeeest. Skąd oni biorą te dziewczęta w Rosji, jakaś fabrykę mają? Tylko najgorsze, że człowiek nie zdąży się przywiązać, bo co roku mają nowe🙄
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 08:21
        Ja tym razem olimpiady nie oglądam. Słuchałam w radiu o przejściach sportowców na chińskich lotniskach i mi się odechciało.
    • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 07:22
      Udało mi się zasnąć jakoś chwilę po trzeciej, ale 20 minut temu zadzwonił budzik. Muszę wyprawić chłopaków do szkoły. Na 10.15 idę na pilates. Może uda mi się pospać godzinkę między 8 a 9, bo jestem ledwie żywa.

Miłego dnia dziewczyny! Dzięki za odezwanie się w tym wątku 😘
      • mikams75 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 13:17
        ja tez zasnelam po trzeciej, od netu odlaczylam sie wczesniej ale wielokrotnie wydawalo mi sie, ze zasypiam, odkladalam ksiazke i mialam spac ale nic z tegi. Tez u nas huczalo od wiatru a budzik zadzwonil o 6.45.... dzieki kawie zyje...
        • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 13:26
          Ja żyję dzięki herbacie. Litr już wypiłam i zaraz zrobię sobie kolejną.
    • primula.alpicola Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 10:23
      Ojojam i ajajajam. Biedna eliszka, cholerny wiatr.
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 12:28
        No cholerny, dzisiaj jestem zombie. Mam nadzieję, że wieczorem nie zacznie znów mocniej wiać. Pilates ledwie przeżyłam 🥵
        • magdallenac Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 13:39
          Niesamowite, że w ogóle poszłaś- szacun! Nie ma szans, abym po takiej nocy poszła ćwiczyć.
          • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:12
            Położyłam się na chwilę, jak chłopaki poszli do szkoły i strzeliłam sobie półgodzinną drzemkę. To mnie postawiło na nogi. Poza tym byłam umówiona z sąsiadką, miałyśmy jechać moim samochodem, więc głupio mi było w ostatniej chwili odwoływać. Za to po powrocie byłam dętka i całe szczęście, że miałam obiad z wczoraj, bo miałam siłę tylko na leżenie na kanapie.
          • primula.alpicola Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 18:08
            Magdallenac, a Ty wróciłaś do ćwiczeń?
            • magdallenac Re: Spać nie mogę 😩 08.02.22, 05:42
              Porozmawiajmy lepiej o tych maseczkach, których nie znasz, a powinnaś.😼
              • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 08.02.22, 07:18
                O! Jakie maseczki? Też chętnie poznam 😁
    • shmu Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 11:31
      Ja nie spałam, ale oglądałam Przyjaciół. Nie słyszałam zbyt dużo, bo od przeziębienia mam zatkane uszy. I tu właśnie: Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło pięknie zadziałało wink
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 12:32
        U nas wiało akurat prosto w okno sypialni i tak trzepało zewnętrznymi żaluzjami, że nie dałam rady spać. Poza tym nasze łóżko stoi pod skosem i strasznie było słychać jak się ten wiatr po dachu tłucze. Na dole było ciszej i w salonie trzy godzinki pospałam. Zatkanych uszu współczuję. Ja bym nie zasnęła. Takie zatkanie uszy strasznie mi przeszkadza i jestem non stop poddenerwowana. Zdrowia życzę!
        • shmu Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 12:59
          No ja też jestem poddenerwowana... wink Tylko nie wiem na kogo to poddenerwowanie skierować, bo wszyscy chorzy.
          • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 13:08
            Utłucz schaby, spuścisz parę 😉
            • shmu Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:37
              Smaku też prawie nie mam, choć schabika bym zjadła smile
              Dziś już chyba nie będzie tak wiało w nocy, a jutro u nas piękna pogoda!
              • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 18:08
                To cię widzę rozłożyło konkretnie!

U nas dzisiaj też już piękna pogoda w dzień była. Słońce świeciło jak gdyby nigdy nic 😄.
                • shmu Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 21:19
                  Przez ostatnie kilka dni było ładnie i właśnie tak trochę burzowo. Nabrałam nadziei, że wiosna już za rogiem. Pierwsze kwiaty zaczynają już się pojawiać, ale czwartek będzie 9 stopni w ciągu dnia smile
                  • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 21:28
                    U nas to jeszcze w kwietniu może przyjść zima i spaść pół metra śniegu, więc ja się jeszcze na wiosnę nie cieszę. W ubiegłym roku mieliśmy śnieg prawie do maja 😁
            • shmu Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:38
              Szczerze, to liczyliśmy na to, że może zwali kilka drzew, które zasłaniają nam słońce u sąsiadów. Ale niestety, niestety wink
              • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 18:09
                Może to i lepiej, jeszcze by wam się na dom czy płot te drzewa przewróciły.
                • shmu Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 21:23
                  Pewnie, że lepiej, choiny są takie, że przewracając się narobilyby dużo szkody. Choc fajnie by było jakby sąsiedzi drzewa ścięli - zasłaniają na prawdę dużo światła.
                  • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 21:37
                    Takie duże drzewa między domami są zawsze problematyczne. Z jednej strony ładne, ale z drugiej właśnie zabierają światło i moim zdaniem stwarzają też niebezpieczeństwo, bo kto wie, kiedy przyjdzie taki wiatr, który im jednak da radę.
    • folivora Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 13:30
      Ja tej nocy spałam, ale ostatnio też tak mam jak wieje. Pod koniec grudnia wywaliłam się na śliskim chodniku i złamałam nos, teraz jak wieje to mnie ten nos boli... Ze złamaną ręką też tak miałam przez pół roku po złamaniu, ehhh.
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:15
        Oj, współczuję z tym złamanym nosem! Oby jak najszybciej przestał bolec! Podobno takie urazy są wrażliwe na zmiany pogodowe.
    • dziubec12345 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 13:47
      TEŻ NIE MOGĘ SPAĆ
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:16
        W dzień się nie śpi!
    • novembre Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 14:06
      Ja spałam, ale późnym wieczorem wiało u mnie tak (BL), że myślałam, że mi szyby okien do środka wepchnie. Ty chyba wyżej mieszkasz npm niż ja, tak mi się wydaje?
      Dziś już spokój, parę gałęzi na chodnikach tylko.
      • picathartes Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:18
        Ja pół nocy nie spałam, tak trzepało na dachu. Nasz dom jest na samym szczycie wzgórza i nawet jak słabiej wieje, to mamy wrażenie, że nam dach zdmuchnie. A zeszłej nocy to już tylko jeden wielki huk był.

Małż zatkał uszy zatyczkami, ja słuchawkami i podcastami. O północy zwlekłam się po tabletkę nasenną, bo w ogóle spać się nie dało. O drugiej nad ranem przylazł nam do łóżka wystraszony starszak.
        O czwartej przestało wiać, wysłałam starszaka z powrotem do jego łóżka.
        O szóstej zadzwonił budzik.

Dziś jestem niewyspana dętka do niczego 🙈
        • picathartes Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:18
          (BS)
          • novembre Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 21:28
            Cze sąsiadka! smile
        • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:28
          Też miałam momentami wrażenie, że właśnie dach nam odfrunął, ale na szczęście jest cały. My mieszkamy na takiej wąskiej wyżynie między dwoma pasmami i jak wieje, to jesteśmy w przeciągu, więc też niespecjalnie lepiej.

Też jestem dzisiaj dętka.
          • picathartes Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:30
            > Też jestem dzisiaj dętka.

🤗
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 17:21
        Ja na 900m prawie. U nas najmocniej wiało gdzieś od północy do rana. Jak leżałam w sypialni, to miałam wrażenie, że zaraz całe piętro domu pofrunie. Na szczęście ani nam ani najbliższym sąsiadom większych szkód ten wiatr nie narobił, ale jak dzieciaki wychodziły do szkoły, to straż na sygnale jeździła, więc nie wszyscy mieli tyle szczęścia.
        • mysiulek08 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 18:04
          u nas wianie jest norma wink
          z jednej strony ocean, z drugiej potezne jezioro, maja sie gdzie scierac masy powietrza i to dni bez wiatru sa ewenementem

jak wieje solidnie to i siding klepie tongue_out i linki stalowe na balkonie zawodza jak traby jerychonskie tongue_out

okna na szczescie bardzo solidne i mimo duzej tafli szkla w mojej sypialni odczucia 'napierania' na szyby nie ma

brak odczuc 'odfruwania' wynika byc moze z konstrukcji domu
          • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 18:14
            U nas te wiatry też są normalne i co jakiś czas przychodzi Föhn, który potrafi pół metra śniegu stopić w jedną noc. My mieszkamy w takim przeciągu, że wiatr jest prawie zawsze, ale ten okresowy mocny porównałabym raczej ze sztormem niż wiatrem od morza.
            • mysiulek08 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 18:45
              taki cieply wiatr 'el raco' wial nam w santiago, wial nocami i potrafil podniesc temp nawet o 20stp

a teraz to zalezy od kierunku wiania, ale az tak cieple te patagonskie wiatry nie sa

takie bardzo silne, sztormowe sa glownie zima, najgorzej czerwiec-wrzesien, apogeum w sierpniu, najslabiej wieje latem w styczniu tongue_out

a dni bez wiatru to raptem kilka w ciagu roku
              • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 18:59
                U na Föhn też wieje zimą 😉
                • bi_scotti Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 22:49
                  Ha, zobacz co znalazlam: Twoj Fohn, to u nas na Prairies Chinook smile Global village big_grin Ale chyba najbardziej podoba mi sie "zjadacz sniegu" (In the interior of North America, the Blackfoot people call these winds the "snow eater") - powinien sie tez pewnie u Ciebie nazywac "sleep eater" big_grin Cheers.
                  • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 08.02.22, 03:13
                    Zjadacz śniegu by pasował, bo zimowy Föhn rozpuszcza śnieg w oczach. On wieje w górach i wtedy u nas potrafi być kilkanaście stopni więcej niż w niższych partiach kraju. Tylko tutaj jest to zwykle bardzo suchy wiatr. Zmiana pogody następuje po jego przejściu. Zdarzało mi się w styczniu wysuszyć na balkonie 3 zmiany prania w ciągu jednego dnia. Pranie schnie w 2 godziny, tylko trzeba dobrze zabezpieczyć suszarkę, żeby nie pofrunęła w siną dal 😄.
    • januszekxxl Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 18:48
      eliszka25 napisała:
      Spać nie mogę

To nie śpij.
      Kogo to obchodzi że nie miożesz spać.
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 18:57
        Najwyraźniej ciebie, skoro się w moim wątku wpisałeś 😝
        • januszekxxl Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 19:13
          eliszka25 napisała:
          > Najwyraźniej ciebie, skoro się w moim wątku wpisałeś 😝

Wpisałem się, bo chciałem się wpisać a nie dlatego że mnie obchodzą twoje problemy z bezsennością.
          • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 07.02.22, 20:27
            A mnie nie obchodzi, co ciebie obchodzi. Założyłam wątek, bo chciałam, a nie po to, żeby tobie się podobał 🤷‍♀️.
    • mysiulek08 Re: Spać nie mogę 😩 08.02.22, 08:00
      to mnie wlasnie bezsenosc dopadla, 3:56 a wierce sie i krece w lozku, herbate zrobilam, romans Mahlerowej skonczylam, Kicia.Yoda mruczac mi przy uchu zasnela, a nic

nie wieje, nie pada, nie jest goraco, cisza totalna

lykne pol pigulki zopliconu i juz
      • eliszka25 Re: Spać nie mogę 😩 08.02.22, 08:17
        Tyle usypiaczy i nic? To kiepsko. Życzę, żeby pigułka pomogła.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka