Dodaj do ulubionych

Rozstępy u nastolatki

12.02.22, 08:57
Proszę o pomoc. Czy jakiś krem, czy leki ?
Rozstępy pojawiają się na biuście.,, takie fioletowy żyły..
Ja nigdy nie miałam .
Co robić ?
Obserwuj wątek
    • nogazmatmy111 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 09:42
      Ja i moje dzieci też tak miałyśmy. Nic nie zrobisz takie predyspozycje. Dziewczyną kupiłam krem na rozstępy dla kobiet w ciąży.
      • homohominilupus Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 11:59
        nogazmatmy111 napisał(a):

> Ja i moje dzieci też tak miałyśmy. Nic nie zrobisz takie predyspozycje. Dziewcz
        > yną kupiłam krem na rozstępy dla kobiet w ciąży.

DZIEWCZYNOM
        • nogazmatmy111 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:44
          Oczywiście
    • gaskama Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 09:45
      Kupuj dobrej jakości kremy dla kobiet w ciąży. Cudów nie zdziałasz. Mnie się na biodrach zrobiły. Z typowo chłopięcej figury szybko zrobiła się klepsydra. Przy ciąży za to nic nie doszło, ani na piersiach, ani na brzuchu. Nie wiem, czy tak po prostu miało być, czy dlatego, że intensywnie dbałam.
      • grey_delphinum Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 09:50
        Mojej córce w wieku dorastania zrobiły się na udach. Mimo cudów wianków zostały. Nie pomogły kremy, masażery, sport, zmiana diety itp. Taka uroda i naprawdę nic nie poradzisz, choć oczywiście warto nawilżać i masować, by kondycja skóry była jak najlepsza.
      • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 09:59
        Żadne kremy nie zapobiegną rozstępom. Można kondycjonować skórę, aby wyglądała lepiej, ale z rozstępami nie ma to nic wspólnego - cecha osobnicza, często dziedziczna.
        • aguar Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:06
          Mój syn ma na plecach po ostatnim skoku wzrostu sad Ja nie miałam, nawet w związku z ciążą, ale mąż, owszem...
          • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:09
            Tak, wiem, że chłopcy często mają na plecach.

Ja nie miałam ani jednego mimo iż w pierwszej ciąży miałam bardzo długo niewidoczny brzuch a urósł mi skokowo w siódmym miesiącu, więc skóra rozciągnęła się dość gwałtownie. I nic.

Niestety, jedyne czemu można zapobiec to jakieś szybkie tycie i chudnięcie, ale na szybki wzrost czy obwód brzucha lub gwałtowny wzrost piersi jak u córki autorki wątku wpływu się nie ma.
        • eliszka25 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:16
          Rozstępy u nastolatków/nastolatek powstają z powodu skoków wzrostowych czy podczas drastycznej zmiany sylwetki (szybko urosły płaskie dotąd piersi). Kremy czy olejki nie mają temu zapobiegać, tylko złagodzić skutki. Kremem nie da się zahamować wzrostu, ale dzięki masowaniu rozstępów odpowiednim specyfikiem można spowodować, że zbledną albo nawet staną się niewidoczne. U mojego dyna masowanie olejkiem bi-oil sprawiło, że w ogóle nie widać jego blizn po operacji.
          • eliszka25 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:18
            U mojego syna. Co to jest dyn, że mój słownik uparcie mi to zamienia? Za każdym razem muszę poprawiać 😡
          • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:21
            Identyczny efekt uzyskałabyś MASUJĄC bliznę olejem słonecznikowym do smażenia. smile)) Olejek biografia-oil nie ma NIC co mogłoby wpływać na wygląd blizny, to kwestia MASAŻU i UCISKU blizny.

• eliszka25 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:55
              Ależ ja ci nie zabraniam smarować się olejem słonecznikowym.

Swoją drogą biografia-oil mi się podoba 😄

Wiem, że to słownik 😉
              • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:59
                Ja Tobie też nie zabraniam smarować się bio-oilem, po prostu mówię ci, że nie ma w jego składzie niczego, co minimalizuje widoczność rozstępów i blizn.
                • eliszka25 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 11:26
                  No nie do końca się zgodzę. Jest choćby vit a i e, które jak najbardziej mają wpływ na wygląd skóry. Ty się nie musisz ze mną zgadzać. Ja widziałam ba własne oczy, jak blizny pooperacyjne stały się niewidoczne. Tak, wiem, że chodzi głównie o masowanie tych miejsc, co jest nawet napisane na ulotce olejku.
                  • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 11:49
                    Wit a i e nie maja wpływu na wyglad blizn (nie mogą miec...). Akurat w bliznach i ich leczeniu mogłabym uzyskać doktorat. wink

Naprawdę, to masaż, a czym masujesz to juz kwestia wtórna.

Jedną z metod leczenia jest ucisk (poparzonym dzieciom zakłada sie specjalne ubranka uciskowe).

Udowodnione działanie ma tez silikon.

• eliszka25 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:18
                      Ja nie potrzebuję doktoratu. Wystarczy mi, że mój syn nie ma ani jednej blizny na brzuchu, choć miał trzy cięcia podczas operacji. Natomiast polecanie zabiegów laserowych na rozstępy nastolatce uważam za kuriozum.

Sama vit a jak najbardziej wspomaga odbudowę uszkodzonej skóry. Nie bez powodu na różne problemy skórne stosuje się choćby maść z vit a. Np. Na niewielkie oparzenia i odmrożenia.

Od początku piszę o masowaniu z olejkiem, a to jak najbardziej ucisk.
                      • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:24
                        Nigdzie nie polecam, tylko pisze, co moze USUNĄĆ rozstępy (a nie spowodować ich mniejsza widoczność). Nie zrobiłabym swojej nastolatce lasera, No, chyba ze by chciała.

Możesz powtarzać milion razy, ze twój syn nie ma juz blizny, tylko to nie jest związane w najmniejszym stopniu z Polecanym przez ciebie olejkiem. Witamina a, która w nim jest, jest substancja nieaktywna, wiec nie moze nic zdziałać. Po prostu Nic, zero, nigdy, na nic. Jedynie natłuszcza. smile

Skoro piszesz o masowaniu olejkiem, to wracałyśmy punktu wyjścia - można tez słonecznikowym za 5 zł/litr smile
                        • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:27
                          Zastanów sie dlaczego bio-oil mogą stosować ciężarne, które od retinoidów powinny trzymać sie z daleka. big_grin Hmm, bo retinyl palmitate nigdy nie przekształci sie w aktywna formę, a tylko aktywne formy wit a wykazują właściwości, o których piszesz.
                          • eliszka25 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:43
                            Cóż, użyję twojego własnego argumentu - możesz nawet jeszcze milion razy napisać mi, że ten olejek nie działa, a i tak nie zmieni to faktu, że blizny mojego syna zniknęły. Miałam kaprys smarować go drogim olejkiem, więc smarowałam 🤷‍♀️
                            • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 13:36
                              Szacun dla marketingowców. big_grin
                        • eliszka25 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:30
                          Ja natomiast piszę, co może spowodować, że rozstępy nie będą widoczne. Dalszą dyskusję uważam za bezsensowną. Smaruj się olejem roślinnym na zdrowie.
                          • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:33
                            Rozstępy i bez smarowania staną się srebrzyste. smile

• eliszka25 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:41
                              Ale co jest złego w chęci przyspieszenia tego procesu, jeśli nastolatka się nimi przejmuje?
                              • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:54
                                Ale to nie przyspiesza... smile Smarować możesz oliwka Hipp za 10zł/200 mln a nie olejkiem za kilkadziesiąt zł i 30 ml. Po prostu gdy masujesz i dbasz to cała
                                Skóra ladniej wyglada - Wot, iluzja. smile

• m_incubo Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:51
                        Nie, nie masz racji, ta witamina A, która jest w olejku, nie robi nic ze skórą. Sam olejek też nie. Nie ma kompletnie żadnego wpływu na wygląd czy bledniecie blizn.
    • eliszka25 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 09:53
      Kup córce olejek bi-oil. Świetnie działa na wszelkie blizny i rozstępy. Niech go sobie wmasowuje przez chwilę w te rozstępy ze 2-3 dziennie.
    • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:03
      Rozstępy leczy się np. laserami, ale to dosyć bolesne zabiegi, więc nie wiem, czy nastolatka się zdecyduje.

Wszelkie kremy i olejki to tylko wyciąganie kasy, niestety, wszystko co miałoby się stać (lub nie) stałoby się bez ich udziału.
      • thea19 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 13:02
        to chyba dopiero jak rozstępy zrobią się białe
        • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 13:06
          No wlasnie nie, zeby usunąć to trzeba reagować od razu, na te fioletowe i różowe i poddać sie serii zabiegów. Mało kto to robi, bo w sumie bolesne a do tego nie wiadomo, czy nie wyjdą nowe.
    • aguar Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:04
      Kup jej test ciążowy!
    • mamkotanagoracymdachu Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:10
      Przede wszystkim nie pielęgnować kompleksów. Rozstępy to normalna rzecz, niektórzy maja do nich tendencje i wiele z tym nie zrobisz.
    • picathartes Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:20
      Nic się z tym nie zrobi, to sprawa hormonalna i dziedziczna.
      Przede wszystkim uświadom młodą, że w czasach nastoletnich prawie każda dziewczyna dostaje rozstępów, ale już w wieku dwudziestu kilku lat u prawie żadnej tego nie widać. Te rozstępy bledną, prawie znikają; nikt tego później nie zauważa i nie zwraca na nie uwagi.

Rozstępy podczas dojrzewania nie przesądzają o tym, czy będzie się je mieć po ciąży. Ja miałam sporo rozstępów na udach jako nastolatka, trochę na łydkach (😱), teraz są praktycznie niewidoczne. W obu ciążach - ani jednego.

Kupiłabym młodej jakiś fajny olejek; na poprawę humoru i żeby czuła, że coś z tym robi. Bio-oil czy np Kneipp.
      • mayaalex Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:26
        o wlasnie, wazne jest zeby wiedziala, ze to cos, co ma bardzo duzo dziewczyn, ze to norma i ze zbledna z czasem. Moje sa w tej chwili prawie niewidoczne, w ciazy nic nowego mi nie przybylo (mimo ze brzuch mialam ogromny w obu ciazach).
        • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:31
          Teraz można pokazać zdjęcia przed i po, myślę, że żadnej nastolatki nie pocieszy - kiedyś nie będzie widoczne, gdy istotne jest tu i teraz. sad
          • mayaalex Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:25
            ale jesli mama od razu zareaguje bez paniki, to moze corka sie za bardzo rozstepami nie przejmie. Moje pojawily sie dosc wczesnie i nie przeszkadzaly mi w ogole, uznalam, ze tak po prostu bywa. Mialam pewnie okolo 13 lat - moze dla pietnasto- czy szesnastolatki to bedzie wiekszy problem. Dlatego zgadzam sie z picarthes, ze wazne jest zeby mama od razu zareagowala spokojnie.
            • eliszka25 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:32
              Dokładnie tak. Jeśli nastolatka się tym przejmuje, to bagatelizowanie sprawy może jedynie pogorszyć sytuację.
              • ichi51e Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:46
                powtarzanie jej ze musi koniecznie smarować bio piłem (jedyne 45 zeta za 200ml) jedyne jeśli chce żeby zniknęło no bo przecież chce być jędrna i piękna na pewno za to pomoze
                • ichi51e Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:47
                  *bio oilem
                • eliszka25 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 13:00
                  Nie ichi, nikt nigdzie nie pisze żeby wmawiać nastolatce, że musi się koniecznie smarować drogim olejkiem. Po prostu jeśli jej to bardzo przeszkadza, wpędza w kompleksy, to dobrze jest pogadać i m.in. można zaproponować, że jeśli chce, to może wypróbować coś na rozstępy. Oczywiście uprzedzając od razu, że efekty niekoniecznie są spektakularne i nie od razu.
                  • m_incubo Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 13:19
                    Możesz również zaproponować nastolatce homeopatię na rozstępy, z tym samym skutkiem, tylko po co? W jakim celu robić głupka z nastolatki?
            • thank_you Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 13:18
              Ale nikt nie mówi o panice. smile Nastolatka to taka osoba, z która można szczerze, aczkolwiek watpię, aby odległa przyszłość była pocieszająca. smile Trzeba uczyć samoakceptacji, codziennie.
      • ichi51e Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:31
        ni wiec właśnie - mi tez się zrobiły w nastolectwie w ciazy ani jednego. A nie dbałam specjalnie bo byłam pogodzona.
        • m_incubo Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 13:12
          Mnie też się zrobiły w wieku nastoletnim, a w żadnej z 4 ciąż nie pojawiły się już nowe, a nie smarowałam kompletnie niczym, bo nie lubię, a już na pewno żadnym bio-oilem.
          Bliznę po cesarce mam niewidoczną, bo masowałam - również bez tego cudownego big_grin bio-oil.
      • mikams75 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:22
        Ja tak samo - mam mnóstwo rozstępów z czasów nastoletnich a po ciąży zero. Inna sprawa, że za młodu nie smarowałam się niczym a w ciąży mustella dwa razy dziennie.
        • picathartes Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:38
          > Ja tak samo - mam mnóstwo rozstępów z czasów nastoletnich a po ciąży zero. Inna sprawa, że za młodu nie smarowałam się niczym a w ciąży mustella dwa razy dziennie.

A ja odwrotnie 😊 Za młodu smarowałam się wszystkim, czym możliwe, w ciąży - w pierwszej może z 10 razy olejkiem, w drugiej ani razu 😅
        • ponis1990 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 14:03
          Ja mam mnostwo w czasie dojrzewania a po ciazy zero, ani tu nie dbalam, ani tu nie dbalam, nie smarowalam niczym.
    • ichi51e Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:29
      pokochać. olać. nie robic problemu
    • pierwszychleb Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:36
      Moze sobie wklepywac krem czy olejek na rozstepy ale przede wszystkim uswiadomic ze to normalna sprawa i kobiety tak maja.
      • mebloscianka_dziadka_franka Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:54
        Faceci też, tylko w innych miejscach.
    • mebloscianka_dziadka_franka Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 10:53
      Jak już się pojawiły, to za bardzo nie da się nic zrobić. Po jakimś czasie zblednie i nie będzie aż tak tego widać. Mało kto ma idealną, gładką skórę, dlatego nie warto się przejmować i wpadać w kompleksy.
    • mikams75 Re: Rozstępy u nastolatki 12.02.22, 12:24
      Zadbać o psychikę nastolatki, żeby nie cierpiała pół życia na kompleksy przez parę kresek na ciele.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka