Dodaj do ulubionych

Przeterminowane relanium 😱

12.02.22, 20:13
Po ostatnim in vitro został mi progesteron. Dawalam go tydzień temu koleżance, ktora dziś rano miała transfer zarodka. Ona juz w drzwiach zapytała czy nie zostało mi czasem relanium, bo przed transferem bierze się tylko 1 tabletkę, a kupić trzeba całe opakowanie, wiec na szybko przejrzałam szafkę i znalazłam. Wycięłam jej tą jedna tabletkę z blistra, bo więcej nie chciała i przy okazji stwierdziłam, ze mam bajzel w lekach i trzeba zrobić porządek. No i dzis porządkując patrzę, ze to Relanium było ważne do 2019r 😱
Wiem ze kolezanka żyje i ma się dobrze , bo pisała do mnie po transferze, ale głupio mi jak cholera.
Obserwuj wątek
    • korag100 Re: Przeterminowane relanium 😱 12.02.22, 20:31
      Najwyżej nie zadziała. Nic innego się nie stanie
    • onucejurija69 Re: Przeterminowane relanium 😱 13.02.22, 13:49
      https://fotoforum.gazeta.pl/photo/9/hi/jb/nnzr/Doa9GQaC8nu0tUGQX.jpg
    • bergamotka77 Re: Przeterminowane relanium 😱 13.02.22, 14:01
      Nie sprawdzasz daty lekow przed podaniem, zwlaszcza rzadko uzywanych? Ja zawsze. I kto trzyma leki przeterminowane od kilku lat w apteczce? Trochę niechluj jesteś i tyle.
      • bergamotka77 Re: Przeterminowane relanium 😱 13.02.22, 14:02
        Obys kiedyś kogoś nie zatrula.
        • alpepe Re: Przeterminowane relanium 😱 13.02.22, 15:42
          I dlatego właśnie lekarze Bez Granic leczą przeterminowanymi lekami... Berga, to nie jest takie zerojedynkowe.
    • marinella Re: Przeterminowane relanium 😱 13.02.22, 14:06
      1) „suche” tabletki maja znacznie dłuższa przydatność do spożycia niż podaje producent
      2) nawet jak substancja aktywna już nie działa/ działa połowicznie, koleżanka uzyska efekt placebo
    • snakelilith Re: Przeterminowane relanium 😱 13.02.22, 14:24
      Tabletki są o wiele dłużej ważne, niż przewiduje data na opakowaniu. Jedynie przeterminowe antybiotyki mogą być sporym problemem, ale z relanium nic nie będzie. Brałam kiedyś tabletkę przeciwbólową z kodeiną przeterminowaną o 3 lata, bo potrzebuję rzadko, a nie miałam nic innego równie skutecznego. Działała bez zarzutu.
    • 35wcieniu Re: Przeterminowane relanium 😱 13.02.22, 14:27
      Jak wyżej. Nic jej nie będzie.
      • inez21 Re: Przeterminowane relanium 😱 13.02.22, 18:02
        Tabletki są duuużo dłużej ważne a jeśli już nie to po prostu nie zadziałają lub działanie będzie słabsze...raczej nie ma opcji żeby zaszkodzily

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka