Dodaj do ulubionych

Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy

19.02.22, 11:49
Potrzebuję Waszej pomocy. Jakie badania jeszcze wykonać i czego szukać. Kot 11 lat i 5 miesięcy, niewychodzący brytyjczyk. Od około roku leczony metamizolem (nadczynność). Na początku źle zareagował na leczenie - po podaniu Apelki t4 spadło do zera i kot popadł w depresję. Lekarz kazał odstawić lek i po ponownych badaniach zaczęliśmy wprowadzać lek od mikrodawek. Od jakiegoś czasu kot znów jest depresyjny, schudł ponad kilogram, apetyt mniejszy niż kiedyś. Badania krwi robione raz w miesiącu są dobre, t4 podwyższone, od wczoraj stosujemy już maksymalną dawkę Apelki. Od 3 dni kot nie chce jeść, chowa się po kątach, zbadany przez weta - wszystko ok. Poniżej wynik badań z wczoraj. We wtorek usg jamy brzusznej i tarczycy. Czy to nadczynność, czy przygotować się na diagnozę jakiej wolałabym nie poznać. Jakie jeszcze badania robić?
Obserwuj wątek
    • elenelda Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 13:46
      Podbijam, może ktoś coś zasugeruje...
    • szare_kolory Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 13:58
      Mysiulek pewnie dię odezwie za jakiś czas, to podpowie. Ona akurat ma wiedzę i doświadczenie lepsze niż niejeden wet.
      • mysiulek08 Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 17:10
        mysiulek najmocniej przeprasza, ale zaden z ferajny nie ma problemow z tarczyca, wiec doktoratu z tego zagadnienia nie musielismy robic

ale ta, wazne sa teraz badania obrazowe usg/rtg, swietny bylby rezonas albo tomograf, dodatkowo pelna biochemia krwi
        • elenelda Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 18:45
          Dzięki mysiulku za odezwanie się w wątku. Cóż, pozostaje mi czekać i obgryzać paznokcie ze stresu. Badania załączyłam, czy uważasz, że jeszcze coś powinnam zbadać? We wtorek kocur ma usg. Ech, martwię się o niegouncertain
          • mysiulek08 Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 19:04
            stres i obgryzanie paznocki nic Ci nie da, wiem i rozumiem, ze trudno, ze ciezko sie patrzy na kota, ktory nie chce jest, jest osowialy i zgaszony, ale jak Ty bedziesz spieta to i jemu sie to udzieli

poza dobrym obrazowaniem (jakby byla mozliwosc rezonansu to super) i solidnym wetem raczej nic wiecej, wazne zeby jadl, pil, dostal cos na apetyt?

u nas od razu daja krople

www.centralvet.cl/farmacia-para-perros/21852-apetil-gotas-frasco-10-ml-holliday.html

i odzywki

im dluzej nie bedzie jadl tym szybciej siadzie watroba

on nie mial jakis problemow z jelitami?
            • elenelda Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 19:26
              W młodości miał zapalenie jelit i do tej pory ma dość delikatny układ pokarmowy. Przedwczoraj dostał kroplówkę, zastrzyk przeciwwymiotny (raz zwrócił jedzenie), zaczął trochę jeść, dzisiaj też trochę zjadł, pije wodę. Kilka miesięcy temu wet zmienił mu karmę, bo zaczął się przytykać (obraz usg jak w początkach megacolon), po zmianie karmy wszystko wróciło do normy.
              Karmę je i suchą (Royal Canin Gastrointestinal Fibre) i mokrą Gastrointestinal (wyjada wyłącznie galaretkę). Nic innego nie chce, gardzi karmą z kawałkami mięsa czy, o zgrozo plastrami polędwicy wołowej. Jeżeli w usg nic podejrzanego nie wyjdzie, zrobię rezonans.
              • mysiulek08 Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 19:44
                to dobrze pamietalam

czyli teraz cos je i pije, to dobrze, bilirubina zaczyna byc poza skala

poza tarczyca, nadal cos sie moze dziac z jelitami i stad te inne poziomy w krwi
    • podaje_haslo_okon Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 19:02
      Spróbuj może w jakiejś grupie kociej na Fejsie podpytać? Ja jestem na - o kotach merytorycznie, na której jest trochę weterynarzy i zazwyczaj coś doradzą. Tylko broń borze nie wolno tam pisać, że kot je suchą karmę tongue_out
      • mysiulek08 Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 19:06
        a tam zeby w ogole sie dostac nie trzeba zrobic pelnej spowiedzi, typu co kot i je i inne? bylam tam przez krotka chwile, szybko ucieklam i nie pamietam tongue_out
        • podaje_haslo_okon Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 19:12
          Nie, z tego co pamiętam, to były pytania z regulaminu, ale zapisywałam się tam dawno temu. Wkurza mnie ta grupa, ale jednak coś potrafią doradzić na podstawie wyników badań.
    • mamtrzykotyidwa Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 19:40
      Obniżone neutrofile, wysokie monocyty i limfocyty mogą wskazywać na jakąś infekcję.
      Nie mieliście ostatnio covida w domu? Kot też może chorować.
      Ale mogą też być skutkiem chłoniaka.
      Mocz zbadaj, może coś z nerkami się dzieje?
      Niby w badaniach nic nie ma, ale nadczynność leczona dużymi dawkami, może skutecznie maskować problem nerkowy.
      Nie ma problemów z sikaniem? Może zakażenie układu moczowego?
      • elenelda Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 19:54
        Sika normalnie, korzysta z kuwety, ZUM miał kiedyś i objawy wyglądały inaczej. Covid miałam ja ok. miesiąc temu, ale kot był badany w ciągu ostatnich tygodni dwukrotnie - osłuchowo ok, węzły chłonne niepowiększone, badania krwi podobne, wartości nieco lepsze niż ostatnio (monocyty spadły, ale lekko podwyższone były już w październiku, z kolei neutrofile są niższe niż ostatnio). Chłoniak to właśnie diagnoza, która mi siedzi w głowieuncertain
      • mysiulek08 Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 20:25
        kot ma historie jelitowa i ja bym szla w tym kierunku jednak
        • mysiulek08 Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 20:26
          obok tarczycy oczywiscie
    • spirit_of_africa Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 19:54
      Niestety ale koty z nadczynnością potrafią reagować apatia i brakiem apetytu właśnie na tiamazol. Przerabiałam to sad u nas pomogło rozdzielenie dawki dobowej znowu na mniejsze i powolne przystosowywanie. U niektórych pomaga zmiana Apelki na „ludzki” Tiamazol w tabletkach.
      • elenelda Re: Chory kot, ematko pomóż szukać diagnozy 19.02.22, 19:56
        Spirit, dzięki za wskazówkę.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka