Dodaj do ulubionych

Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie

07.03.22, 21:45

Z Wikipedii:
Kiedy car osobiście brał udział w kaźniach, rzesze opryczników ustawiały się dokoła i witały je okrzykami „Gojda! Gojda!”.

==
Mistrzostwo Iwana w rzucaniu mięsem w łaźni jest zdumiewające – dopóki nie naparuje i jak należy oćwiczy człowieka witkami – nie uspokoi się. Ale u Bat’i wczuwać się w to zbytnio nie należy, bo już czekają inne przyjemności. Od przeczucia których we mnie nawet w łaźni serce ściska mróz.

[...]

Bije zegar w sali na północ. Koniec wieczornego spotkania opryczniny. Wstajemy wszyscy. Wielkim głosem Bat’ia dziękuje Bogu za strawę i napitek. Każdy żegna i kłania się. Kierują się oprycznicy ku wyjściu. Ale nie wszyscy. Zostają najbliżsi, czyli po naszemu — opryczoprycznicy. Wśród nich i ja. Serce mocno bije w przeczuciu wydarzeń. Słodkie, och jak słodkie te uderzenia! W sali opustoszałej, gdzie ledwie sługi się przemykają, zostały oba skrzydła, i najbardziej jurni spośród młodych opryczników – Ochłon, Potycha, Komoł, Jołka, Awiła, Obdul, Warionyj i Igła. Wszyscy jak malowani – krew z mlekiem, złotowłosi ogniu podobni chłopcy.
Przechodzi Bat’ia z sali wielkiej do sali mniejszej. Za nim podążamy i my – skrzydło prawe, skrzydło lewe, młodzież. Zamykają za nami dźwierze słudzy. […] Ledwie tam wejdę – od razu w nozdrza bije mocny zapach łaźni! I od zapachu tego w głowie się kręci, i krew w skroniach młoteczkami srebrnymi stuka: Łaźnia Bat’i!

Okrywa język mój drżący tabletkę, jako obłok świątynię na wzgórzu stojącą. I rozpływa się tabletka, słodko pod językiem, w ślinie opływającej ją, na podobieństwo rzeki Jordan rozlewającej się na wiosnę. Tłucze się serce, wstrzymuje dech, chłód obejmuje końce palców, oczy wyraźniej widzą wszystko w półmroku. I oto długo oczekiwane: uderzenie krwi w ud. Opuszczam wzrok w dół i patrzę na ud mój, krwią przepełniony. Podnosi się mój ud odnowiony, z dwiema wstawkami z łuskami, ostrzem z hiperwłókna o rzeźbą wykończenia, mięsistym wypełnieniem i ruchomym tatuażem. Wstaje niczym chobot (trąba) syberyjskiego mamuta. A pod udem wspaniałym bije czerwonym żarem uwiesiste mudie. I nie tylko u mnie tak. U wszystkich biorących udział w święcie mudie od ruchu dłoni świetlistej ogarnia żar, niczym u świetlików nocnych w święto Kupały. I rozpala się mudie oprycznoje, i każde – swoim własnym blaskiem. U prawego skrzydła światło przechodzi od jaskrawo czerwonego do pąsowego, u lewego – od niebieskiego w fiolet, a u młodzieży – błyskają zielone ogniki wszystkich odcieni. I tokmo u Bat’i naszego mudie innym ogniem pała, ogniem niż u nas wszystkich odmiennym – żółto-złote mudie u Bat’i drogiego. I w tym – wielka siła bratwy naszej opryczniny. U wszystkich oprycznych mudie odnowione wielką sztuką i artyzmem chińskich lekarzy. Blask bije od mudie, męskiej miłości pożądających. Siły nabiera od ud napęczniałych. I dopokąd to światło nie umarło – żywi jesteśmy my, oprycznicy.

Splatamy się w bratnich objęciach. Krzepkie ręce krzepkie ciała obejmują. Całujemy się w usta. W milczeniu całujemy się, po męsku, bez babskich czułości. Całowaniem nawzajem rozpalamy i witamy się. Łaziebni kręcą się pomiędzy nami z garnkami glinianymi, pełnymi hatajskiej mazi. Czerpiemy mazi gęstej, aromatycznej, mażemy sobie udy. Snują się milczący łaziebni jak cienie, bo nie świeci się im nic.

— Gojda! — wykrzykuje Bat’ia.

— Gojda-gojda! — krzyczymy my.

Powstaje Bat’ia jako pierwszy. Przybliża do siebie Woska. Wstawia Wosk w batiną wierzochę swój ud. Zakracze Bat’ia z rozkoszy, szczerzy w ciemnościach zęby lśniące. Obejmuje Woska Szelet, wstawia mu pomazany róg swój. Westchnie Wosk głucho. Szeletowi Szary dogadza, Szaremu – Samosja, Samosje – Bałdochaj, Bałdochajowi – Mokry, Mokremu – Nieczaj, a już Nieczajowi oblepioną swaję wbić przyszła moja kolej. Obejmuję brata lewego skrzydła lewą ręką, a prawą nakierowuję ud mój jemu w wierzochę. Szeroka wierzocha u Nieczaja. Wbijam mu ud aż po same jądra pąsowe. Nieczaj nawet nie zakracze: przywykł, oprycznik z niego jak krew z krwi, kość z kości. Obejmuję mocniej, przyciągam do siebie, łaskoczę brodą. A już do mnie Buben zabiera się. Czuję wierzochą drżącą buławę jego. Potężna ona – bez pchnięcia nie wlezie. Napiera Buben, wsuwa we mnie grubogłowy ud swój. Do samych kiszek sięga instrument jego, jęk z wnętrzności moich wyciskając. Jęczę w ucho Nieczaja. Buben kracze w moje, rękami chwackimi mnie obejmując. Nie widzę tego, kto wstawia jemu, ale z krakania wnoszę – ud jest dostojny. No, przecież pośród nas innych nie ma – wszystkim Chińczycy udy odnowili, wzmocnili, zmodernizowali. Jest czym sobie nawzajem dawać słodyczy, i wrogów Rosji ukarać. Zbiera się, sprzęga gąsienica opryczna. Wzdychają i kraczą za mną. Zgodnie z prawami bractwa ci z lewego skrzydła (niebiescy – pasywni – tłum.) występują naprzemiennie z tymi ze skrzydła prawego (czerwoni, aktywni – tłum.), a już za nimi młodzież pcha się. Tak u Bat’i poukładane. I sława Bogu…

Po krzykach i mamrotaniu czuję — przyszła kolej na młodych. Dodaje im odwagi Bat’ia:
— Nie sromuj się, greenhorn!
Starają się młodzi, rwą sobie nawzajem wierzochy mocne. Pomagają im łaziebni ciemni, nakierowują, podtrzymują. Oto przedostatni zakrzyknął, ostatni zakrakał — i gąsienica gotowa. Powstała. Zamieramy.

— Gojda! — krzyczy Bat’ia.

— Gojda-gojda! — jak grom nasza odpowiedź.

Postąpił Bat’ia. I za nim, za głową gąsienicy podążamy wszyscy. Prowadzi nas Bat’ia do łaźni. Obszerna jest, pomieści wszystkich. Ciepłą wodą się wypełnia, zamiast lodowatej.

— Gojda! Gojda! — krzyczymy, objąwszy się, nogami przebierając.

Idziemy za Bat’ią. Idziemy. Idziemy. Idziemy krokiem gąsienicznym. Świecą się mudie nasze, podrygują udy w wierzochach.

— Gojda! Gojda!

Wchodzimy do kąpieli. Kipi woda bańkami powietrznymi wokół nas. Po mudie zanurza się Bat’ia, po pas, po pierś. Wchodzi cała gąsienica opryczna do kąpieli. Staje.
Teraz — czas pomilczeć. Naprężyły się ręce muskularne, zaczęły szypieć nozdrza mołodeckie, zajęczeli oprycznicy. Słodkiego uniesienia czas nastał. Obejmujemy siebie nawzajem. Kołysze się woda wokół nas, wznosi falami, z kąpieli wyskakuje. I oto długo oczekiwane, drżenie przez całą gąsienicę przechodzi. I:

Gojda-a-a-a-a-a-a-a!!!

Drży sufit. A w kąpieli sztorm – dziesięć w skali Beauforta.

Gojda-a-a-a-a!!!

Ryczę w ucho Nieczaja, Buben w moje wyje:

Gojda-a-a-a-a!!!

Panie, dopomóż nie umrzeć…

Nie do opisania. Że aż tak bosko.

Rajskiej rozkoszy podobny wypoczynek na miękkich szezlongach-leżakach po opryczniny sczepieniu się. Światło włączone, szampan w wiaderkach na podłodze, w powietrzu zapach sosny. Drugi Koncert Rachmaninowa na fortepian z orkiestrą. Bat’ia nasz po sczepieniu lubi rosyjskiej klasyki słuchać. Leżymy cudownie rozluźnieni. Gasną ognie w mudiach, w milczeniu pijemy, ulatujemy duchem.

Mądrze, ach jak mądrze wymyślił Bat’ia z gąsienicą. Przed nią wszystko w pary się dzieliło, od czego już cień rozdźwięku niebezpiecznego na opryczninę kładł się był. Teraz rozkoszom w parach przyszedł kres. Razem pracujemy, razem używamy rozkoszy. A tabletki pomagają. I najmądrzejsze ze wszystkiego, że młódź opryczna zawsze w ogonie gąsienicy się kotłuje. Mądre to i z dwóch powodów: po pierwsze, miejsce swoje młodzi zajmują w hierarchii oprycznej, po drugie, ruch nasienia idzie od ogona ku głowie, co symbolizuje wieczny kołowrót życia i odnawianie się bractwa naszego. Z jednej strony, młodzież starszych szanuje i uważa, z drugiej – dodaje sił i zapładnia. Tego też się trzymamy. Sława niech będzie Panu Najwyższemu, Bogu.

youtu.be/S4q6J2xdbHo
Obserwuj wątek
    • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 07.03.22, 22:01
      Jest nas już prawie 1000 osób, które pobrały Gąsienicę (najnowsza redakcja przekładu wyżej).
      Wspomniałem, że prócz preambuły (jak do Konstytucji) będzie jakaś treść, jednocześnie obiecałem że nie będzie lania wody.

Okazało się, że wśród spraw bieżących nie ma nic wartego opowiadania, a bardziej ponadczasowe wymagają dłuższego przyłożenia się. Ponieważ podstawowym kryterium doboru treści ma być ich (jakaś, oczekiwana) przydatność, nie uroda i błyskotliwość, spróbuję zacząć od czego innego.

W wątku do administracji Sueellen dała odnośnik do własnego, informacyjnego wątku poświęconego Ukrainie, zastrzegła, że wątek to kompendium wiedzy, do wklejania linków, nie dyskusji. Mamtrzykotyidwa poleciła artykuł Krzysztofa Wojczala

www.krzysztofwojczal.pl/geopolityka/europa-wschodnia/rosja-europa-wschodnia/do-2022-roku-rosja-wywola-wojne-w-europie-lub-na-bliskim-wschodzie/?fbclid=IwAR1MpZR3VAilTsHZHrp5letA7DSH_4kJW7DB4kTfI4W7AGh_FpAMyCf4oEM

W kolejnym wpisie spróbuję odnieść się do wybranych tez tego, obszernego, tekstu. I, mam nadzieję, z pożytkiem dla wszystkich.
      • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 08.03.22, 01:52
        Sensownie napisany artykuł, wiele tez z którymi można się zgodzić. Ale zawiera też tezy nie do utrzymania.
        Cytuję:
        Tymczasem we wrześniu 2019 roku zapadło orzeczenie Trybunału Sprawiedliwości Unii Europejskiej podważające decyzję Komisji Europejskiej dającą Gazpromowi pełny dostęp do rurociągu OPAL będącego lądową odnogą Nord Stream. Zmniejszenie przesyłu gazu przez ten rurociąg stało się już faktem. Co każe zastanowić się nad sensownością budowy i opłacalnością Nord Stream II. Ponadto budowa Nord Stream II wydłuża się, z uwagi na brak na brak zgody Duńczyków na przeprowadzenie gazociągu po dnie ich wód terytorialnych. Pod znakiem zapytania stoi więc nie tylko data ukończenia gazociągu, ale i także docelowa efektywność jego wykorzystywania. Nawet w przypadku ukończenia do 2020 roku drugiej nitki bałtyckiego gazociągu, będzie potrzeba aż 5 lat by osiągnęła ona docelową przepustowość. Ponadto, uzgodnienia w UE dotyczące rozszerzenia wymogów trzeciego Pakietu Energetycznego (TPE III) na podmorską infrastrukturę przesyłową może ograniczyć możliwości transportowe Nord Streamu II aż o 50%.

W dalszej części tekstu z faktu istnienia uwarunkowań niekorzystnych dla NS2 autor wyciąga wniosek, że Niemcy nie będą chciały wiązać swojego zaopatrzenia w gaz z tą inwestycją. Tymczasem życie pokazało, że obstawały przy niej tak długo jak tylko się dało, jeszcze po wybuchu wojny RU-UA. Budowanie całej konstrukcji na jednej nie do końca pewnej przesłance zawsze jest ryzykowne. W przypadku gdy okaże się fałszywa, wali się wszystko.

Następna nie dająca się utrzymać teza autora, to o ratunku dla Rosji idącym z Chin:

Pekin jest zdeterminowany, by utrzymać dla siebie dotychczasowe, pokojowe warunki systemowe (ze swobodą handlową do USA i Europy). Po to, by zdążyć zbudować własny wewnętrzny rynek z bogatą klasą średnią. Jeśli się to nie uda, Chiny może czekać katastrofa gospodarcza i kryzys, jakiego nie przechodziły od czasów Mao Zedonga. Dlatego Chiny zrobią wszystko (łącznie ze „zdradą” Rosji) by ugrać dla siebie jak najwięcej czasu. Z duetu Rosja-Chiny, to te drugie są dla Amerykanów znacznie łatwiejsze do „odwrócenia”.

Tak, Pekin chciał stworzyć własną klasę średnią w skali całego państwa, podnieść poziom konsumpcji, uniezależnić się od zagranicznych rynków zbytu. Dziś wiadomo już, to się nie udało. Ale nie spowodowało to ani katastrofy gospodarczej, ani podporządkowania się Chin Stanom Zjednoczonym Ameryki. Co więcej, Chiny coraz mocniej rzucają Stanom wyzwanie (Tajwan). Dlatego w 2021 dyplomacja USA usiłowała "odwrócić" nie Chiny, ale Rosję (przeciw Chinom). Nie udało się odwrócić Rosji, potwierdziło się przypuszczenie zgodnie z którym jest już, jako państwo wasalne, podporządkowana Chinom.

Białoruś.
        Gaz ten [do Białorusi - buldog] jest dostarczany przez gazociąg Jamał-Europa. I o ile w tej chwili odcięcie Białorusi od tegoż surowca, musiałoby się wiązać z zakręceniem kurka również dla Polski i Niemiec, o tyle za trzy lata może okazać się, że rurociąg jamalski będzie służył tylko i wyłącznie Białorusi. Co kompletnie pozbawi Mińsk jakichkolwiek argumentów w negocjacjach (gdyby przeciągnęły się aż do tego czasu – co wątpliwe).

Starania Mińska o rosyjskie dotacje (cena gazu to tylko jedna z wielu pozycji) za podstawę miały nie szantaż zamknięciem rurociągu do Europy. To nie było nawet do pomyślenia, a tylko kuszenie Rosji perspektywą rychłego utworzenia państwa związkowego. Wyłącznie to.

Kto przed 2014 roku spodziewał się, że po Zimowych Igrzyskach Olimpijskich w Soczi, Putin wyda rozkaz zajęcia Krymu i zbrojnego wkroczenia do Donbasu?

Jak najbardziej, byli, Byli tacy i wiedzieli, z czego ta możliwość się bierze. Rozmawialiśmy o tym na Kraj, jesienią 2013 w czasie trwania protestów, że najpóźniej za rok blisko granicy z Rosją będzie trwała wojna, powstanie tam strefa kontrolowanego chaosu. Są jednoznaczne dowody na to, że ta strefa była tworzona w sposób zamierzony (tu nie będę o tym pisał).

jeśli Łukaszenko będzie dalej lawirował, to możliwe jest nawet zainspirowanie puczu.

Kolejny raz autor pokazuje nieznajomość, kompletną nieznajomość najnowszych relacji Rosji z Białorusią.
        Nieudana próba puczu miała miejsce, w bodajże grudniu 2016 i doprowadziła do czystek w służbach bezpieczeństwa i armii, przechodzących miejscami w represje, tym pliku (na końcu)
        u.pcloud.link/publink/show?code=XZrcx9XZPXlIOD9d1q8FTqSIHRzo80LcIfek
        jest wzmianka na temat (miałem obszerną relację, niestety nie mogę znaleźć). Więcej takich prób nie było.

Przypomnieć tutaj należy, że Stany Zjednoczone są z kolei bardzo czułe na ewentualną utratę zaufania. Cały konstrukcja NATO oraz bilateralnych amerykańskich sojuszy opiera się o wiarygodność USA oraz przekonanie, że US Army, a przede wszystkim US Navy dają gwarancję bezpieczeństwa. Rosjanie mogliby w łatwy sposób naruszyć ten wizerunek, bowiem w ich strefie oddziaływania militarnego znajdują się będące w NATO państwa bałtyckie, a także Ukraina posiadająca specjalny status sojusznika specjalnego USA. W tym kontekście, wszelkie nowe działania siłowe (w tym hybrydowe) przeciwko formalnym partnerom Stanów Zjednoczonych uderzałyby w interesy Amerykanów. I mogłyby przyczynić się do zawalenia zbudowanego przez nich systemu bezpieczeństwa światowego. Waszyngton bez sojuszników prawdopodobnie nie miałby szans konfrontować się z Chinami w taki sposób, jaki robi to w tej chwili.

Akurat w czasie prezydentury Trumpa zobowiązania USA w stosunku do NATO były otwarcie kwestionowane, a wiarygodność USA stała pod wielkim znakiem zapytania.

Jutro dopiszę jeszcze kilka uwag, w tej chwili co innego.
        Jakiś czas temu tu na tym forum była mowa o tzw. doktrynie Gerasimowa, tu:
        u.pcloud.link/publink/show?code=XZBwrzXZp8szs0BWLomcSV8kHsTarfn911dV
        jest artykuł Molly K. McKew prezentujący doktrynę Gerasimowa w jej początkowej wersji (późniejsza została rozszerzona i uszczegółowiona).

https://img.pravda.com/images/doc/6/a/6a720a8-major-general-vitalii-gerasimov-photo.jpg

Gen. Witalij Gerasimow, szef sztabu SZ FR, wczoraj zlikwidowany przez armię Ukrainy

Kolejne ofiary wśród najwyższych dowódców wojskowych armii okupanta. W czasie walk w okolicach Charkowa zginął Witalij Gierasimow, rosyjski dowódca wojskowy, generał dywizji, szef sztabu i pierwszy zastępca dowódcy 41 Armii Centralnego Okręgu Wojskowego Rosji, zginął w akcji pod Charkowem.

Zginęło i zostało rannych wielu wysokich rangą oficerów armii rosyjskiej.

Очередные потери среди высшего командного состава армии страны-оккупанта. Во время боев вблизи Харькова ликвидирован Виталий Герасимов – российский военачальник, генерал-майор, начальник штаба и первый заместитель командующего 41 армией Центрального военного округа России.

Также убит и ранен ряд старших офицеров российской армии
        www.pravda.com.ua/rus/news/2022/03/7/7329273/
          • to1janowa Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 08.03.22, 13:28
            Buldog ty mieszkałes w Rosji .Bo tak wszystko znasz .Czy sie tylko interesujesz tematyka rosyjska?
            • hummorek Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 08.03.22, 23:28
              Taniarada - przed kropką nie robi się spacji.
              • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 18:52
                Za spacje po kropce Putin nie płaci smile
                • hummorek Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 10.03.22, 00:30
                  😉
            • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 18:52
              Interesuję się.
        • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 08.03.22, 15:29
          Właśnie usłyszałem, jak P. Agnieszka Lichnerowicz powiedziała, że to nie Walery Gerasimow (ten od doktryny), ale jednak inny.
        • buldog2 Glosa do zgiełku 12.03.22, 15:46
          Putin został ukształtowany jako szpieg, nie oficer frontowy, i to cały czas przesądza o jego zachowaniu. Tak mówią ludzie, którzy go znali i znają w ogóle zasady KGB. Oficerów wywiadu uczy się ostrożności, wpaja się im stosowanie zabezpieczeń i to cechowało całkowicie reaktywną politykę zagraniczną Putina. Opinia ta jest obiegowa w środowisku. Potwierdzają ją zarówno ci, którzy starają się być uznani za neutralnych, jak też zdeklarowani przeciwnicy Putina.

Agresja na Ukrainę mogła być spowodowana oderwaniem od rzeczywistości i kompletną nieznajomością realiów (skłamanymi raportami o trwającej popularności idei ruskiego mira, braku ryzyka itd.).

Trzeba dodać coś jeszcze, co mogło dołożyć się do niej i to:
          youtu.be/TbSLBQ_QZQo?t=2454
          Znaczy że tę decyzję wymogły na nim Chiny. Odwróciły Rosję w sposób ostateczny i uczyniły z niej swojego nawet nie wasala, co blotki. Doprowadziły już, i prowadzą w tę stronę dalej, do ogromnego kryzysu, w którym Rosja straci może większość swojej gospodarki, a pewnie i struktury państwa.

Muszę się zbierać, później spróbuję napisać więcej. Mam też propozycję, którą przedstawię może w wątku technicznym z Gąsienicą, żeby nie zawracać głowy tutaj.

--
          gubisz się w opowieściach, oj gubisz...http://emots.yetihehe.com/1/dokuczacz.gif - Scarlett74
      • latarnia_umarlych Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 08.03.22, 08:42
        Cześć, przeklejam moje pytania z wątku o szamaństwie:

Ja chyba rzeczywiście bardzo mało wiem, bo pierwszy raz o czymś takim czytam. Nie miałam pojęcia o uzależnieniu Kremla i Putina od szamanów i nie przypuszczałabym, że oni rzeczywiście w to wierzą.
        Szukałam tego Solowieja, ale wyskakują mi same politologiczne prognozy.
        Zaciekawiło mnie:
        "sami za Stalina prowadzili bardzo intensywne prace okultystyczne, w końcu komuny i obecnie przynajmniej jakiejś części badań nadali formy i otrzymali rezultaty naukowo istotne, z tym że z tego co słychać, to nie klasyczny okultyzm, co rozszerzenie nauk przyrodniczych"
        Możesz napisać o tym coś więcej?
        Co to znaczy "rozszerzenie nauk przyrodniczych" i jakie są te naukowo istotne rezultaty?
        Pisz więcej, jestem strasznie ciekawa. Przydałby się wątek "Buldog odpowiada", żeby nie skakać po wątkach.
    • buldog2 Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 11:37
      W wątku "Szamańskie rytuały Putlera" Latarnia Umarłych napisała, że szukała i nie znalazła wypowiedzi Sołowia na ten temat. Cała masa jego wypowiedzi na yt jest w wyliczance:

www.youtube.com/results?search_query=соловей+оккультизм+путина

Jak kto nie zna rosyjskiego, może korzystać z automatycznego tłumaczenia. Najprawdopodobniej da się zrozumieć, a jeśli będzie z tym kłopot, to jakieś fragmenty opowiem.

Latarnia Umarłych pytała
      Co to znaczy "rozszerzenie nauk przyrodniczych" i jakie są te naukowo istotne rezultaty?

i na to pytanie nie mam wyczerpującej odpowiedzi. Oficjalnie wiadomo, że zajmowały się tym różne instytuty, przed wojną i po, w czasach późniejszych robiło to kilka resortów, każdy na własną rękę. Wiele wskazuje na to, że zajmują się tym i dziś.
      Mam o tym całą książkę, przypuszczam, że podobnych może być więcej. Mam, ale nie czytałem, dlatego jakiś skrót relacji przygotuję później, ale teraz też coś mam do pokazania. Zaczniemy od rodzinnego podwórka, czyli od PISu, zaraz okaże się, że PIS i Sowieci to prawie jedno i to samo.

Magia Krwi członków PIS i ePISkopatu

PISowi marzy się Mauzoleum JARa w magicznej formie zikkuratu, która zapewnić ma 1000-letnią trwałość IV RP PIS.
      Jest to forma znana i rozpowszechniona w architekturze okultystycznej na wszystkich kontynentach świata.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2c/SumerianZiggurat.jpg

Dążenie do sprawowania magicznej władzy widać w budowlach węgierskich towarzyszy PIS:

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/5/57/Zikkurat-budapest2.jpg/1600px-Zikkurat-budapest2.jpg

Mauzoleum Lenina:

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/lb/ge/5mpo/GcEuqPvqijIIyHXJX.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/lb/ge/5mpo/5i5ZVcllAS4qh9ujX.jpg

jest dla nich wszystkich najbliższym wzorem do naśladowania, dlatego tak jak Mauzoleum Lenina, Schody do PISiego Nieba.

https://bi.im-g.pl/im/b5/2c/16/z23251893V.jpg

powtarzaja strukturę zikkuratu.

Agenta JARa PISi nie wypatroszą i upieką tak jak onegdaj radził zrobić Palikot. Tak jak Lenina, zabalsamują

https://moscsp.ru/uploads/798815f1f5f1dd15e1f846754420bf11.jpg

zgodnie z tradycją magii mezopotamskiej (podobnie miało być na wszystkich kontynentach, stąd taka ilustracja). Ostatecznym celem PISu jest przekształcenie opartego na Magii Krwi mitu założycielskiego IV RPPIS w twardą dotykalną rzeczywistość, w której Agent JAR będzie wiecznie żywy. Tak jak sam Lenin:

[Яр Качиньский живее всех живых]

Tyle na szybko (kopia mojego wątku na Kraj). Mam co innego do roboty, ale później wkleję tu link do artykułu na temat magii w kręgach rządowych. Tylko przetłumaczę.

• bei Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 12:59
        Czytałam kiedyś o zwłokach Lenina, że mimo konserwacji mumia zaczyna niszczeć.
        • to1janowa Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 13:26
          Okazuje się, że utrzymanie Lenina „wiecznie żywym” co roku kosztuje rosyjskich podatników 13 mln rubli, czyli około 200 tys. dolarów. Zamówienia na usługi konserwatorskie dokonuje Federalna Służba Bezpieczeństwa, a w kwocie zawarte jest: przeprowadzanie niezbędnych prac biomedycznych, dzięki którym stan mumii utrzymywany jest „w stanie przypominającym naturalny”, od czasu do czasu wódz rewolucji ma też fundowany nowy garnitur, buty i krawat.Podaje Newsweek .Tam jest ten artykul.
        • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 15:48
          Wideo z Leninem zrobiło światową karierę. Na filmie Lenin podnosi głowę i lekko podnosi się cały. Amerykanie zrobili analizę nagrania i wyszło im, że oszustwa nie ma smile

Coś niedobrego dzieje się u mnie z Internetem, przestał działać yt (strony gazety i inne się otwierają).
          Dlatego nie powiem w której dokładnie sekundzie to się dzieje (chyba dwukrotnie).
          • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 15:55
            Zaczyna podnosić w ok. 7 sekundzie, dwa razy chyba nie podnosi się.
        • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 16:01
          Tak. Pomimo to, że wypatroszona, psuje się nadal i co rusz go przycinają. Lenin ma własne kosmetyki, tylko dlatego daje się go pokazywać. W necie jest film o tym, jak go konserwują, ale po kilku sekundach odpuściłem.
      • latarnia_umarlych Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 19:38
        Dzięki! Szukałam artykułów na ten temat, nie przyszło mi do głowy słuchać w oryginale, bo dawno nie używałam rosyjskiego. Ale spróbuję dzisiaj jak położę dziecko.
        Czekam na artykuł o magii w kręgach rządowych, znalazłam kilka rzeczy na ten temat po polsku, ale raczej ogólnikowych.
        • lalkaika Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 19:43
          Obleśne. Kosz
          • latarnia_umarlych Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 19:47
            What? 😀
          • hummorek Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 23:35
            Słuchaj dziewczyno, przestań pić. Albo przynajmniej nie pisz, jak jesteś na bańce. Pamiętaj, alkohol uszkadza mózg.
      • juztubylam Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 19:46
        Wy tak poważnie? wszędzie rządzą jacyś sekciarze?
        • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 09.03.22, 09:55
          Jak najbardziej poważnie pokazujemy, jak wygląda otaczający nas świat. Ludzie, ich poglądy na świat, przekonania.

O K U L T Y Z M__P U T I N A

Zgodnie z relacjami niektórych dziennikarzy, ochrona zakazuje choćby przestępować przez nieostygły jeszcze ślad premiera [Putin był wtedy premierem - buldog].

https://via-midgard.com//uploads/posts/2012-10/okkultizm-putina-ili-kak-putin-praktikuet-magiyu.jpg

"Oto na przykład historia, którą przysłał nam jeden z naszych czytelników. Pewnego dnia znalazł się w budynku w regionie, w którym przebywał wówczas premier. Kiedy chciał przejść jednym z całkowicie PUSTYCH korytarzy, został nagle zatrzymany przez ochronę. Mężczyzna zapytał:

- Czy premier będzie tędy przechodził?

- Nie, premier już tędy przechodził" - wyjaśnił strażnik.

- A dlaczego ludzie nie mogą korzystać z korytarza?" - zastanawiał się mężczyzna, kiwając głową na tłum zatrzymanych pracowników, takich jak on.

- I dlatego, że nie wolno przechodzić przez ślad Putina, dopóki ślad nie ostygnie".

Zwykłe pierwszy rzut oka akcje PR-owskie, demonstrujące troskę Władimira Władimirowicza o florę i faunę, w rzeczywistości są tylko widzialną otoczka wydarzeń" - twierdzą publicyści Rosyjskiej Agencji Informacyjnej ARI.

https://via-midgard.com//uploads/posts/2012-10/thumbs/okkultizm-putina-ili-kak-putin-praktikuet-magiyu_2.jpg

Po spotkaniu z Władimirem Putinem tygrysica urodziła trzy tygrysiątka

(tekst zaznaczony na czerwono)
          💕

via-midgard.com/news/in_russia/okkultizm-putina-ili-kak-putin-praktikuet-magiyu.htm
          • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 09.03.22, 18:39
            To może jeszcze to, na temat Putina.

Kanał komunikatora Telegram "Generał SWR" [Generał Służby Wywiadu Zewnętrznego - dość dziwny czekista z prawem podróżowania po świecie, żaden dysydent czy tajna organizacja - buldog] podał, że na przełomie kwietnia i maja 2021 Putin przeszedł poważne badania lekarskie z udziałem czołowych specjalistów, w tym zagranicznych. W wyniku badania u Putina, oprócz choroby onkologicznej i choroby Parkinsona, zdiagnozowano jeszcze jedną chorobę, na którą cierpiał od kilku lat.

Według źródła podanego przez kanał, u Putina zdiagnozowano zaburzenia schizoafektywne. To właśnie ta nowa choroba kremlowskiego przywódcy wiąże się z wieloma nieadekwatnymi wypowiedziami i działaniami Putina - podają źródła wewnętrzne.

Ponadto partner "Generała SWR", profesor Walery Sołowiej, oświadczył, że w ciągu najbliższych dni, 10 czerwca 2021, w bunkrze pod Kremlem zostanie przeprowadzony rytuał czarnej magii z udziałem Putina i jego najbliższego otoczenia.

Osoba wtajemniczona twierdzi, że celem tego rytuału jest "udane spotkanie z Bidenem", którego sukcesu Putin potrzebuje, aby wynegocjować nieingerencję USA i państw zachodnich w proces przekazania władzy w Rosji.

Należy przypomnieć, że wcześniej te same źródła donosiły o wielkim okultystycznym rytuale czarnej magii z ofiarami, który zorganizował dla Putina dziedziczny szaman Szojgu (vel Riwlin) podczas ich podróży do tajgi.

Czarny pies (urodzony w ubiegłym roku w dniu równonocy jesiennej, według szamanów w zasadzie szczeniak) został brutalnie zarżnięty, a na koniec rytuału Putin wypił krew ofiarną z serca zwierzęcia.

leonard17.livejournal.com/732394.html

Sołowiej opowiada takie rzeczy na yt w filmach wskazanych wyżej. Tylko przeglądałem niektóre z nich, nudził. Jak widać w powyższym tekście, do powiedzenia miał niewiele (autor komentarza by takie smaczki wyciągnął). Może znajdę coś jeszcze , to pokażę.
        • buldog2 Czarownice zajęły się w polityką 10.03.22, 09:34
          https://newtime-2024.com/wp-content/uploads/2019/02/krug-sily-dlja-putina-5-fevralja.jpg

Czarownice zajęły się polityką w centrum Moskwy

W starym dworku odbył się "Krąg mocy czarownic i czarowników", podczas którego rzucano zaklęcia wspierające Rosję.

Na pierwszym piętrze Domu Smirnowa przy bulwarze Twerskim ustawiła się długa kolejka. Czarownice i czarownicy otrzymali z dużych kraciastych worków czarne peleryny z wyhaftowaną na plecach czerwoną koroną - logo związku "Imperium Najsilniejszych Wiedźm". Większość trzymała w ręku Księgę Mocy, napisaną przez szefową organizacji, Alonę Polyń (vel Elenę Sulikową). W rogu salonu stały dwie miotły ozdobione kolorowymi wstążkami.

Zajmującą rozmowę przerwało ogólne poruszenie: goście zostali zaproszeni do Sali Egipskiej. Około stu osób ustawiło się w krąg, w jego środku stanęła Aliona Połyń.

- "Wszelkie wasze prowokacje potraktujemy jako działania przeciwko Rosji i naszemu prezydentowi" - ostrzegła dziennikarzy a koleżanki poprosiła o założenie kapturów w celu skupienia.

Rytuał rozpoczynał się od bicia dzwonu, z którym Połyń [połyń znaczy piołun - buldog] chodziła po kręgu.

- Otwórzcie na stronie 105 - rozdział "Moce Kręgu Czarownic", czytajcie szeptem za mną ... Niech moc wejdzie w nas, niech pozostanie tam, gdzie jest słońce. Niech matka ziemia zostanie oczyszczona z wszelkich brudów. (śpiew) Prawdziwie (śpiew) (śpiew) Prawdziwie (śpiew)

- (śpiew) Prawda (śpiew) - publiczność odpowiedziała chórem.

Zaklinanie trwało około kwadransa. Połyń zakończyła uroczystość uspokajającą obietnicą, że "zlikwiduje tych, którzy staną nam na drodze".

- Przeklęci niech będą wrogowie!

- Przeklęci niech będą wrogowie! - odpowiedziały peleryny.

Źródło: www.metronews.ru

В центре Москвы ведьмы занялись политикой

В старинном особняке прошёл «Круг силы ведьм и ведунов», на котором звучали заклинания в поддержку России.

На втором этаже дома Смирнова на Тверском бульваре вытянулась длинная очередь. Ведьмам и ведунам из больших клетчатых сумок выдавали чёрные плащи с вышитой красной короной на спине – логотипом союза «Империя сильнейших ведьм». В руках большинство держали «Книгу силы», написанную главой организации Алёной Полынь (в миру – Елена Суликова). В углу гостиной виднелись две метлы, украшенные разноцветными ленточками.

Занятные беседы прервало всеобщее оживление: гостей пригласили в Египетский зал. Около сотни человек выстроились по его периметру, в центр вышла Алёна Полынь.

– Любые ваши провокации мы будем воспринимать как действия против России и нашего президента, – предупредила она прессу, а коллег по цеху попросила для сосредоточения накинуть капюшоны.

Ритуал начался со звона колокольчика, с которым Полынь прошла по кругу.

– Открываем 105-ю страницу – глава «Силы круга ведьм», читаем шёпотом за мной… Да войдёт в нас сила, да пребудет она там, где солнце. Да очистится земля-мать от скверны всякой. Воистину!

– Воистину! – хором отозвался зал.

Подобное продолжалось около четверти часа. В заключение Полынь пообещала «убрать с пути тех, кто нам мешает».

– Прокляты враги!

– Враги прокляты! – откликнулись чёрные плащи.

Источник: www.metronews.ru
      • latarnia_umarlych Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 19:46
        "na to pytanie nie mam wyczerpującej odpowiedzi. Oficjalnie wiadomo, że zajmowały się tym różne instytuty, przed wojną i po, w czasach późniejszych robiło to kilka resortów, każdy na własną rękę. Wiele wskazuje na to, że zajmują się tym i dziś."

No i tu widzę instytut rodem z powieści "Necronomicon", nic nie poradzę 😉
        • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 23:54
          Lovecrafta uwielbiam smile
      • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 23:17
        Oto pierwszy taki artykuł - "Mauzoleum Lenina - psychotroniczna broń komunizmu"
        u.pcloud.link/publink/show?code=XZE7HVVZfvpg9CHwGhVsExGjS0aSPLXpPbky
        Pomimo zapowiedzi zaskoczy was jego treść, a jeszcze bardziej zakończenie. Tak przypuszczam.

Jakiś komentarz do niego (jeżeli już), to później. Na razie mam dość, ale oczywiście możemy porozmawiać.
        • latarnia_umarlych Re: Okultyzm na Kremlu 09.03.22, 09:02
          Wow, bardzo dziękuję!
          W życiu bym na coś takiego sama nie trafiła. Lubię fantastykę, ale odlot z mumią Lenina i zasysaniem ludzkiej energii przebił wszelkie moje oczekiwania.
          Nie miałam pojęcia o udziale Dzierżyńskiego i Woroszyłowa w budowie mauzoleum.
          Dzięki, Buldogu!
          Wincyyyj!
          • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 10.03.22, 13:55
            To dopowiem, że gdzieś czytałem bardziej szczegółowe wyjaśnienia. Że spokój i ład utrzymywali bolszewicy przy pomocy mumii Lenina, która w czasie demonstracji wydzielała promieniowanie podporządkowujące ludzi, czy też wysysała energię tych, którzy przed nią demonstrowali i przy pomocy tej energii panowała na wszystkimi w ZSRR (chyba przy pomocy pomników Lenina, które stawiano wszędzie). Jakoś tak to szło, dokładnie nie pamiętam, ale chyba te szczegóły nie są istotne. Jeszcze pamiętam, że rozpad ZSRR tłumaczono mumią, że coś tam zaniedbano a może świadomie zrobili coś takiego, co wyłączyło wpływ mumii. Jak mieli to robić, też nie pamiętam.
            Ale było coś o tym, że mumia się zużywa i to co widzimy, te zabiegi, które mają ją chronić (przycinanie, czyszczenie, odkażanie itd.), to też taka widzialna część starań, prócz tego cały czas dokonywane są zabiegi magiczne, które są najważniejsze.

Są jeszcze inne podania, na temat mumii Tamerlana (chyba) i bogini królowej Syberii (jakoś tak ją nazywają, odkrytą mumię). A Miedwiediew jest inkarnacją jakiejś bogini, siedmiookiej.
            • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 16.03.22, 19:21
              Dopowiem jeszcze, że brak pochówku Lenina ma swoje oddzielne tłumaczenie. Mumia jest tak przerażająco złowroga, wydziela trujące promieniowanie, że trzymają ją w zigguracie, który chroni świat przed jej wpływem.
        • taje Re: Okultyzm na Kremlu 09.03.22, 19:56
          Pomniki Lenina jako retranslatory promieniowania głównego zigguratu??! Mumia Lenina, która się rusza?

Bez urazy ale to jakieś schizofreniczne rojenia. Jakbym czytała o 5G i reptilianach.
          • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 09.03.22, 20:28
            My tu przedstawiamy stan umysłów na Kremlu. Należy znać.
            A mumia? Taki film, Amerykanie mówią, że bez fałszerstwa smile
            • latarnia_umarlych Re: Okultyzm na Kremlu 10.03.22, 09:01
              buldog2 napisał:

> My tu przedstawiamy stan umysłów na Kremlu. Należy znać
              >

Dokładnie, dlatego to takie fascynujące.
              • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 12.03.22, 23:14
                Walerij Sołowiej oświadczył, że w najbliższych dniach, a konkretnie 10 czerwca [2021 - bul], w bunkrze pod Kremlem odbędzie się rytuał czarnej magii z udziałem Putina i jego najbliższego otoczenia.

Osoba wtajemniczona twierdzi, że celem rytuału jest "udane spotkanie z Bidenem", którego Putin bardzo potrzebuje, aby wynegocjować nieingerencję USA i państw zachodnich w proces przekazania władzy w Rosji.

Wcześniej te same źródła donosiły o wielkim rytuale czarnej magii z ofiarami, który zorganizował dla Putina dziedziczny szaman Szojgu (vel Riwlin) podczas ich podróży do tajgi.

Czarny pies (według szamanów urodzony w ubiegłym roku w dniu równonocy jesiennej, w zasadzie szczeniak) został brutalnie zarżnięty, na koniec rytuału Putin pił krew z serca zwierzęcia.

leonard17.livejournal.com/732394.html
                Валерий Соловей заявил, что в ближайшие дни, а именно 10 июня, в одном из бункеров под Кремлем будет проведен ритуал черной магии с участием Путина и его ближайшего окружения.

Инсайдер утверждает, что этот ритуал направлен на «успешную встречу с Байденом», которая очень нужна Путину для того, чтобы договориться о невмешательстве США и стран Запада в процесс транзита власти в России.

Напомним, что ранее те же источники сообщали о большом оккультном ритуале черной магии с жертвоприношением, который организовал для Путина потомственный шаман Шойгу (он же Ривлин) во время их поездки в тайгу.

Тогда была зверски умерщвлена чёрная собака (по словам шаманов, рожденная в день осеннего равноденствия в прошлом году, то есть, по сути, щенок), а Путин в конце обряда выпил жертвенной крови из сердца животного.

Można spotkać wzmianki o przeprowadzanych rytuałach z ofiarami z ludzi. Bardzo lakoniczne.
          • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 09.03.22, 20:35
            Kiedy wiesz, jak ludzie myślą, możesz poznać ich światopogląd, system wartości, zrozumieć ich, ich postępowanie.
          • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 09.03.22, 23:27
            Stan umysłów

Na początku lutego w Moskwie odbędzie się "krąg mocy" na rzecz prezydenta Rosji Władimira Putina. Poinformowała o tym Alona Polyn, założycielka Imperium Najsilniejszych Wiedźm, podczas spotkania z dziennikarzami w centrum prasowym National News Service. Sądząc po informacjach opublikowanych na stronie internetowej Imperium, "krąg mocy" organizują wiedźmy nie pierwszy raz. Osobliwości rytuału zostały uwiecznione w filmie opublikowanym na kanale YouTube Aleny Polyn. Uczestnicy zbierają się w kręgu. Wszyscy są ubrani w czarne mantie. W rękach czarownice trzymać będą "Księgę mocy Aleny Wormwood". W środku kręgu - założycielka organizacji.

Alena Połyń, Kongres Wiedźm

Rok wcześniej, 24 marca 2018 roku, w moskiewskim budynku rządowym przy Nowym Arbacie 36, przy wsparciu władz Moskwy, odbył się kongres czarownic zorganizowany przez czarownicę Alenę Połyń (Piołun). Celem zjazdu, który odbywał się pod hasłem "silny naród - silne państwo", było stworzenie oficjalnego państwowego rejestru wiedźm i czarowników.

«Круг силы» в поддержку президента РФ Владимира Путина пройдет в начале февраля в Москве. Об этом заявила создательница Империи сильнейших ведьм Алена Полынь во время встречи с журналистами в пресс-центре Национальной службы новостей. Судя по информации, опубликованной на сайте империи, «круг силы» ведьмы проводят не в первый раз. Особенности ритуала запечатлены на видео, опубликованном в YouTube-канале Алены Полынь. Участники собираются в круг. Все они одеты в черные мантии. В руках у ведьм – «Книга силы Алены Полынь». В центре круга – создательница организации.

алёна полынь конгресс ведьм 24 марта 2018Годом ранее, 24 марта 2018 года в правительственном здании Москвы на «Новом Арбате, 36» при поддержке правительства Москвы состоялся ведьминский конгресс, организованный ведьмой Алёной Полынь. Целью конгресса, прошедшего под лозунгом «сильные люди – сильная страна», было создание официального государственного реестра ведьм и колдунов.
            fedpress.ru
            • mae224 Re: Okultyzm na Kremlu 13.03.22, 19:22
              tak, tak, te mitologie przypominają też te w. rzeszy, która miała trwać wiecznie i trwała 20 lat.
        • katriel Re: Okultyzm na Kremlu 12.03.22, 21:07
          Ja się nie znam na Rosji, ale też lubię fantastykę, więc podrzucam artykuł, powiedzmy, literaturoznawczy: Lenin wiecznie żywy. Tak w ramach skojarzeń.
          • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 12.03.22, 22:59
            A nie chce mi się otworzyć. To plik do ściągnięcia?
            Możesz podać adres, np. rozdzielony spacją? (żeby gazeta nie zmieniła na "Opuszczasz...")
            • katriel Re: Okultyzm na Kremlu 12.03.22, 23:30
              http : // cejsh.icm.edu.pl/cejsh/element/bwmeta1.element.desklight-c9626a38-7207-4e1c-8c9c-9e52eb4589b0/c/04_Zywert-A.pdf
      • hummorek Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 23:33
        Czy możesz podać jaka to książka?
        Mnie też ten temat (od lat zresztą) interesuje.
        • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 23:45
          Kurczę, śpieszyłem się i zapomniałem. To artykuł z portalu Maxpark:
          maxpark.com/community/1051/content/3443418
          A Maxpark wziął go ze strony, której już nie ma, nie ma tam wszystkich obrazków, ale braki częściowo udało mi się uzupełnić (pozostałe pewnie też do znalezienia, ale się śpieszyłem).
          Inny, bardzo podobny artykuł jest tu:
          omolenko.com/publicistic/zikkurat.htm

Na temat wolę się nie wypowiadać, ale na pewno każdy taki tekst (przetłumaczony najbardziej obszerny) wiele mówi o społeczeństwie, dla którego został napisany i które odbiera go w sposób naturalny (bezrefleksyjnie). Zresztą, prawdę powiedziawszy, nie wiem o tym nic...
          • hummorek Re: Okultyzm na Kremlu 08.03.22, 23:53
            Z szacunkiem dziękuję wink
        • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 09.03.22, 00:32
          Może ta książka - "Okultystyczne tajemnice kryminalnej Rosji"
          u.pcloud.link/publink/show?code=XZlYHVVZUgS5t39pB28h3GyXrLTqY01j1gS7
          Cię zainteresuje.
          • buldog2 Re: Okultyzm na Kremlu 09.03.22, 09:00
            Ona nie jest przetłumaczona.
          • hummorek Re: Okultyzm na Kremlu 10.03.22, 00:39
            Wow, super. No to jest coś.
      • umi Re: Okultyzm na Kremlu 13.03.22, 19:13
        Jprdl. Czemu ja dopiero teraz weszlam w ten watek? Tam wszyscy sa nienormalni, czy tak cpaja?
    • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 00:41
      Nowinka.
      Oczekiwana, ale zawsze. Były sowiecki agent KGB Jurij Szwec, obecnie w Waszyngtonie, konsultant administracji USA, powiedział że Ukraina otrzymała 17 000 Javelinów i 2000 Stingerów. Plus oczywiście ręczne wyrzutnie brytyjskie, polskie Pioruny (podobno bardzo dobrze się sprawdzają).
      youtu.be/p5l8bq89G3E
      To tłumaczy absolutny brak skuteczności rosyjskich sił pancernych, śmigłowców itd.

Kilka dni temu napisałem, że jeśli Rosja skonfrontuje się z armią Ukrainy i przemysłem obronnym Zachodu, to będzie bez szans. I, zdaje się, coś takiego zaczyna się już dziać. W tej chwili wojska ukraińskie przechodzą do kontruderzenia, nawet (na niektórych odcinkach) kontrataku.
      • bistian Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 18:38
        buldog2 napisał:

> konsultant administracji USA, powiedział że Ukraina otrzymała 17 000 Jave
        > linów i 2000 Stingerów.

Nie wiadomo, na ile wierzyć w te liczby? Stingery, ok, ale te Javeliny są okrutnie drogie. Polska zamówiła 80 wyrzutni i 160 pocisków, więc te 17 tys. jakoś niewiarygodnie brzmi
        • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 18:48
          Też mam wątpliwości, ale tam idzie wojna. Jeden Javelin (pocisk) kosztuje 80.000 dolarów. tysiąc - 80 milionów. tyle o ilu się mówi, poniżej 1,5 miliarda, a przy takiej ilości to cena spada poniżej miliarda, i to sporo.
          A pomoc USA dla Ukrainy szacuje się na kilka miliardów, samej humanitarnej przyznali 2,75 miliarda. Więc dlaczego nie, skoro te dwie rakiety, to największe pozycje. Ale wątpliwości są, przecież czołgów Rosjanie mają tam (o ile się nie mylę) pomiędzy 1 tys. a 2 tys. A jeszcze inne rakiety tego typu, po co tyle? Żeby producent zarobił? To możliwe jest.
    • betyskai Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 18:26
      A co ty za zboczeństwa tu propagujesz?
    • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 20:08
      Media, w tym takie jak Niezależna, piszą o niebezpieczeństwie wybuch reaktorów Zaporoskiej Elektrowni Atomowej i powtórki z Czarnobyla.
      To zupełnie inne reaktory, niż w Czernobylu.
      Znaczy, potrafię sobie wyobrazić, że ktoś mógłby doprowadzić do niekontrolowanej reakcji łańcuchowej, ale łatwe by to nie było. Tym niemniej wykonalne. Piszę to, ponieważ trochę znam temat, trochę ale zawsze. Nie tak jak ci z Niezależnej, którzy publikowali zdjęcia kokpitu Tupolewa, chyłkiem wywożonego spod Smoleńska śmigłowcem, przez Putina i Tuska.

Nie będę klikał w Niezależną, ale z tytułu w linku do tekstu wnoszę, o czym mowa, mianowicie, że odłączenie zasilania elektrowni doprowadzi do poważnej awarii. Tak było w Fukusimie, kiedy fala tsunami zalała i zniszczyła instalacje zasilające, ale skandalem to był brak awaryjnego zasilania, szczególnie na zagrożonym terenie. Niezależnie od tego, wskutek awarii nie zachorował ani jeden człowiek.

W Zaporoskiej EA może być prawdziwe zagrożenie, ale nie to o którym pisze Niezależna, ale np. w paliwie i sposobie sterowania mocą reaktora. Znaczy w amerykańskim, na które zamieniono oryginalne rosyjskie ok. dekadę temu. A to produkcja unikalna i nie wszystko do czego innego pasuje. To samo zrobiono w reaktorze na Słowacji (czy w Czechach) i okazało się, że problemy są na tyle duże, że powrócono do rosyjskich.

Kolejna sprawa, to znane trudności Ukrainy za zaopatrzeniem w energię elektryczną, szczególnie dostosowanie mocy w systemie do aktualnych potrzeb odbiorców. Normalnie jest tak, że w czasie maksymalnego poboru mocy pracują wszystkie przewidzianego do tego elektrownie. W czasie zmniejszonego poboru mocy (w nocy, latem) wyłącza się te z nich, które wyłączyć łatwo, w pierwszej kolejności wodne i gazowe, na samym końcu są elektrownie atomowe, które dla bezpieczeństwa powinny pracować stale z jedną mocą. Można bezpiecznie zmieniać moc reaktora, ale robi się to powoli, w czasie tygodni i raczej nie częściej, niż 2-3 razy w roku.

Decydenci zdecydowali, że moc ich elektrowni atomowych będzie dostosowywać się do dobowych zmian zapotrzebowania na energie.
      Ukraińscy pracownicy przemysłu atomowego protestowali przeciw tej praktyce, w załączenie skan takiego protestu. Bezskutecznie.

Moje informacje na temat kłopotów z dostawami paliwa pochodzą z 2016 (teraz nie chciało mi się sprawdzać). Można mieć nadzieję, że trudności zostały przezwyciężone, niżej artykuł z 2016 roku.

Związek Przemysłu Atomowego Ukrainy do premiera Jaceniuka: eksperymenty z ukraińskimi reaktorami to przestępstwo, które prowadzi do katastrofy

Związek Zawodowy Przemysłu i Energetyki Atomowej ostro wystąpił przeciw Ministerstwu Energetyki i Przemysłu Węglowego Ukrainy, które zapowiada podwyższanie mocy oraz „manewrowanie” mocą reaktora.

W liście do premiera Ukrainy Arsenija Jaceniuka czytamy: „W imieniu pracowników „Energoatomu”, którzy są wysokokwalifikowanymi specjalistami w dziedzinie energetyki atomowej, przestrzegamy: eksperyment z używaniem ukraińskich reaktorów atomowych do wyrównywania mocy systemu energetycznego może doprowadzić do katastrofy”. List (galeria zdjęć) podpisał przewodniczący Związku Zawodowego Pracowników Przemysłu Atomowego Walerij Matow.

W planach ukraińskiego Ministerstwa Energetyki jest wdrożenie regulacji mocy reaktorów atomowych do końca bieżącego 2016 r. Chodzi zmniejszanie mocy systemu energetycznego w godzinach nocnych, kiedy zużycie energii spada i tak samo musi zmniejszyć się dostarczana do systemu moc. Kiedy w powszechnym użyciu w Ukrainie były elektrownie opalane gazem, zmniejszenia mocy systemu dokonywano przez odłączanie bloków zasilanych gazem, tak jak się to robi w państwach europejskich.

Przewodniczący podkomitetu ds. energetyki Rady Najwyższej Ukrainy Lew Plisiecki jest przeciwny zmianom. Tego samego zdania jest ekspert ds. energetyki Andrej Gerus, według niego zmienianie mocy reaktorów może doprowadzić do katastrofy:

„Manewrować [mocą – jm] mogą u nas albo elektrownie wodne, albo energetyka cieplna. „Energoatom” powinien pracować równym rytmem dniem i nocą, ten system nie jest dostosowany do zmian mocy bloków energetycznych. Właściwie, elektrownie atomowe pracują cały czas z tą samą mocą właśnie ze względów bezpieczeństwa”.
      Jedyną pozytywną stroną obecnego eksperymentów z reaktorami jest to, że ominie on położone przy granicy z Polską elektrownie jądrowe Chmielnicką i Rówieńską.

Przypomnienie

Niepokój budzi także inna decyzja władz. Wskutek kończenia związków gospodarczych z Rosją, Ukraina rezygnuje z dostaw części rosyjskiego paliwa jądrowego firmy TVEL, do którego dostosowane były wszystkie reaktory na obszarze Związku Radzieckiego, i przechodzi na elementy paliwowe amerykańskiej Westinghouse. W gospodarczo i technologicznie rozwiniętych Czechach trwa proces odwrotny. Po doświadczeniach z elementami paliwowymi ТВС-W firmy Westinghouse elektrownia w Temelinie przechodzi na paliwo TVEL.
      Mocno podkreślmy: przejście z paliwa TVEL na Westinghouse to sprawa znacznie poważniejsza, niż dostosowanie silnika BMW do fabrycznej instalacji gazowej Fiata. „Z paliwem, dostarczonym przez Westinghouse, były problemy. Na przykład, przy wysokiej temperaturze pracy elementy paliwowe doznawały deformacji, i systemy bezpieczeństwa reaktora zapychały się” – mówi Wasyl Kotko, prezydent „Energetycznej Asocjacji Ukrainy”.
      W latach 2012-2013 w Południowoukraińskiej Elektrowni Atomowej stwierdzono poważne naruszenia pracy elementów paliwowych Westinghouse, które „tylko cudem nie doprowadziły do katastrofy”.

Co się odwlecze, czyli… katastrofa odłożona w czasie

W opinii ekspertów „Zamiana elementów paliwowych, podwyższenie mocy wyeksploatowanych reaktorów do 110% i sterowanie atomowymi blokami energetycznymi z obniżeniem ich mocy do 75% może spowodować najbardziej katastroficzne następstwa”.

Do katastrofy w Czarnobylu doszło w czasie bardzo podobnego eksperymentu, skutki były tak poważne, że wyraźnie przyczyniły się do upadku ZSRR. Dzisiejsza Ukraina nie ma środków do radzenia sobie z katastrofą, jaka może powtórzyć się w bez porównania większej skali.

Skutki ewentualnej katastrofy nie ominą Europy

Autorzy listu do Jaceniuka mówią wprost: „Obniżanie i podwyższanie mocy reaktorów jądrowych kilka razy na dobę, tak jak tego chce Ministerstwo Energetyki – to przestępstwo…”.

W czasie i przy likwidacji skutków awarii w Czarnobylu zginęło kilkanaście tysięcy ludzi. Szacuje się, że dziś mogą zginąć miliony.

gazeta.dt.ua/conflict_of_interests/dva-eksperimenti-atomnoyi-energetiki-yaki-naslidki-chekayut-na-ukrayinu-_.html
      • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 21:31
        Nigdy nie polegałbym na opiniach Niezależnej. Tu:
        www.epravda.com.ua/rus/publications/2022/03/9/683642/
        mamy coś podobnego.

Elektrownia Czernobylska
        Szef ukraińskiego Energoatomu Piotr Kotin mówi o elektrowni czarnobylskiej:
        "Критической температуры ЧАЭС достигнет через семь суток". Глава "Энергоатома" о ситуации на захваченных АЭС
        "Krytyczną temperaturę Czarnobylska Elektrownia Atomowa osiągnie za siedem dni." Szef Energoatomu o sytuacji na okupowanych elektrowniach atomowych.

W Elektrowni Zaporoskiej jest zapasowy system zasilania na generatorach z silnikami wysokoprężnymi. Na statkach takie działają do 2 lat. Kwestia dostarczenia paliwa.
        Oczywiście, wszystko można zepsuć wysunięte pręty paliwowe będą dostarczać mnóstwo ciepła. Woda z obiegu pierwotnego może wyparować, wszystko zacznie się bardzo grzać, topić się. Wtedy nie wiadomo co się stanie (ja nie potrafię tego powiedzieć). Ale nieprędko.
    • aandzia43 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 21:27
      Mam pytanie, trochę nie w temacie wątku bo dotyczące działań wojskowych. Koleżanka ma koleżankę w Rosji, piszą sobie, tamta laska tłumaczy jej z zapałem, że Rosji chodzi przeciez tylko o zniszczenie amerykańskich baz wojskowych które jakoby miały znajdować się na terenie Ukrainy. No bo Rosja nie chce wojny, nie chce zabijać niewinnych ludzi, chce tylko likwidacji sił wroga przy swojej granicy. Na mój nietechniczny rozumek jeśli chce się zlikwidować konkretne obiekty to chyba najwygodniej napierdalać w nie potężnymi pociskami dalekiego zasięgu, czy tam bardzo dalekiego. Wiem radary, ale co z pociskami latającymi nisko, z dużą prędkością, z którymi systemy namierzania moga mieć problemy. Czy trzeba pchać się z piechotą i wojskami pancernymi żeby w błocie docierać do tych celów? Czy ktoś bardziej techniczny mógłby mi to rozkminić. Abstrahując od retoryki lasi (kształconej i bywałej w swiecie wink.
      • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 22:19
        Ależ tu wszystko jasne i oczywiste. Nie ma i nie było na Ukrainie amerykańskich baz wojskowych, instalacji.
        Być może były czynne jakieś laboratoria, tego wykluczyć nie można. Z pewnością były instalacje nasłuchowe, bo trudno sobie wyobrazić, że mogło być inaczej.

Jak się chce zlikwidować konkretne obiekty, używa się np. rakiet i innych broni precyzyjnych (żeby niszczyć tylko cel, nie szkodzić cywilom). Niektóre rakiety ukraińska obrona zestrzeliła, innych nie, rozmaite cele na terytorium Ukrainy zostały w ten sposób zniszczone (centra dowodzenia, lotniska, samoloty). Można było korzystać z różnych rakiet (Kaliber, Iskander) i tak Rosjanie robili, dopóki zapas tych rakiet się im nie skończył. Teraz bombardują zwykłymi bombami, które spadają gdzie popadnie (nie w konkretne obiekty z dokładnością do kilku metrów), do tego z premedytacją bombardują dzielnice cywilne. To przestępstwo, podobno wielu dowódców próbuje takie rozkazy sabotować, ze obawy, że kiedyś mogą być za to osądzeni. Rosjanie robią tak trochę z desperacji (tak mówią Ukraińcy), bo wyczerpują już zwykłe możliwości sprzętowe i ludzkie, a ofensywa stoi w miejscu. Zostaje mobilizacja.

Kilka dni temu pisałem tu, że wszystko zależy od wielkości pomocy z Zachodu (przede wszystkim USA). Ale ofensywa lądowa nie jest potrzebna do zniszczenia obiektów wojskowych, do tego wystarczą samoloty i rakiety. W ten sposób Izrael zniszczył instalacje nuklearne w Iraku i Syrii czy Libii (nie pamiętam, musiałbym sprawdzić). Nie potrzeba do tego sił lądowych, te potrzebne są tylko do zajęcia i okupacji terytorium.

Niech ta koleżanka z Rosji powie, gdzie były czy może są te amerykańskie bazy wojskowe, co tam jest etc. etc.
        • aandzia43 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 22:32
          Z babą nie ma chyba za bardzo o czym gadać, młoda, kształcona, podróżująca, a wypisuje takie brednie, ze witki odpadają. Można ewentualnie złośliwie zapytać jak to możliwe, że tak świetna armia rosyjska, ze szlachetną misją ratowania świata od tych napastliwych paskudnych amerykańców, musi brodzić w błocie wojskami lądowymi i błądzić po bezdrożach Ukrainy żeby znaleźć obiekty, które mogłaby sobie obejrzeć z satelity i ustrzelić ze swojego terytorium wink
        • celandine Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 23:41
          A co zrobią, jeśli nie będzie postępów? Użyją jakiegoś świństwa?
          • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 10.03.22, 09:12
            Myślisz, że się ze mną konsultują?
            Już używali bomb paliwowych oraz zabronionych kasetowych, ale na małą skalę.

Bomby paliwowe mogłyby zniszczyć opór (życie) w miastach, np. w Charkowie, ale trzeba by zrzucić setki (zależy jak duże). A zająć same ruiny miasta, to wątpliwy sukces. W Charkowie mogą to zrobić, jest wiele mniejszy, niż Kijów, ale w Charkowie pewnie chcieliby umieścić własny rząd, no to jak?

Użycie broni chemicznej prawdopodobne bardziej, niż biologicznej. Nie ma skażenia roznoszącego się wokół, to nie zaraza.
        • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 10.03.22, 10:55
          Później, wieczorem, przedstawię Ci retorykę lasi, prawdopodobnie lepiej, niż ona sama by to zrobiła, pomimo że wygadana.
          • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 10.03.22, 21:19
            Może jutro, bo dziś już mi się nie chce... smile
    • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 22:23
      Kurczę! Sam prawie tu piszę, praktycznie tylko moje wpisy. Interesuje to kogoś?
      • hummorek Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 10.03.22, 00:48
        Tak!
      • anvalley Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 10.03.22, 07:46
        Zdecydowanie!
      • buka-123 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 10.03.22, 20:37
        Interesuje i jest czytane. Nawet są próby dyskutowania, ale ustawa antytrolowa wymknęła się spod kontroli i szalone nożyczki szaleją.
      • kamin Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 21:52
        Mnie bardzo.
        • kamin Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 21:53
          A nie dyskutuje, bo mój poziom wiedzy na omawiane tematy jest niski, ale czytam z zapartym tchem.
          • bistian Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 22:01
            kamin napisał(a):

> A nie dyskutuje, bo mój poziom wiedzy na omawiane tematy jest niski, ale czytam
            > z zapartym tchem.

Nie przesadzaj big_grin Wszyscy są równorzędnymi partnerami przy tylu niewiadomych.
            Gen. Polko mówił przez cały czas, że Putin wejdzie, to tylko kwestia czasu.
            Ja byłem mocno zaniepokojony pod koniec tamtego roku, a teraz już wiedziałem, że wejdzie, tak też pisałem.
            Stany mówiły, że Putin się przygotowuje, ale część ważnych osób pukało się w czoło.

Więc wyluzuj, nie jesteś gorsza od analityków big_grin
      • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 09.03.22, 23:56
        Przesłuchanie

(tak powinien nazywać się wpis wyżej)
        • anvalley Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 10.03.22, 07:51
          Można prosić o skrótowy opis o co chodziło? bo kiepsko u mnie z rosyjskim.
      • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 10.03.22, 10:49
        Zatrzymana: Aleksandra Aleksandrowna Kałużskich

Gdzie pani mieszka
        Odmawiam podania (51 artykuł Konstytucji)
        Rozumiem
        Numer telefonu, żeby można było zadzwonić i wezwać do sądu. Tylko nie rżnijcie głupa.
        Nie, wolę dostać wezwanie pocztą.
        A na jaki adres
        Zgodnie z rejestracją
        mm
        Miejsce nauki
        Pięćdziesiąta pierwsza...
        [uderzenie, upada telefon]
        Zaraz będzie jeszcze bardziej latać [telefon]
        Dawaj, dawaj, przypominaj sobie
        [uderzenia po twarzy]
        Ooo [zatrzymana]

Dalej nie ma co tłumaczyć, wystarczy posłuchać bez.
        Jeszcze to pytanie policjantki:
        Czy to normalne chodzić na wiece protestu?
        • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 10.03.22, 11:02
          Może jeszcze to.
          Policjant:
          Wy wragi naroda! (wrogowie ludu)

Należy posłuchać ostatnich sekund nagrania.
    • buldog2 MiGi-29 dla UA oraz negocjacje RU-UA 10.03.22, 20:05

Sprawa przekazania Ukrainie Migów zamknięta i na długo. To nie porażka, to sukces i majstersztyk rządu PIS. To dzieło wielu. Niezależnie od zastrzeżeń odnośnie pomysłu, część z nich świadomie dążyła do takiego finału rozmów, mając na uwadze interes Rosji.

Rosja cały czas pomniejsza swój potencjał, tak jak mówił jeden z dzisiejszych porannych gości.
      Ukraina traci, ludzi i majątek, ale dzięki pomocy z Zachodu jej siły rosną.

O chęci rozmów z Rosją Ukraina mówi od dawna, tyle że warunki brzegowe nie stykają się. Zelenski nie godzi się na ustępstwa terytorialne (uznanie aneksji Krymu i Donbasu). Właśnie zakończyły się rozmowy Kułeby z Ławrowem, bez rezultatu, donosi Ukraińska Prawda.
      Inne doniesienia, przemawiające za brakiem możliwości porozumienia, to (za Ukraińską Prawdą):

1. W Mikołajowie powstaje "korytarz humanitarny" dla Rosjan, którzy nie chcą walczyć (znaczy morale w rosarmii jest niskie, nie ma co ustępować w tej chwili).
      2.Brytyjski wywiad donosi, że aktywność lotnictwa rosyjskiego nad Ukrainą zmniejsza się (ataki powietrzne, to dziś największa zmora dla Ukrainy. Znaczy nie ma presji na Ukrainę).
      3. Ławrow przyznał, że Rosja świadomie bombardowała szpital ginekologiczny w Mariupolu

To wszystko nie są okoliczności, które przemawiają za zawarciem ugody.

Cytuję Jermaka:

Ukraina będzie dążyć do uzyskania rzeczywistych, prawnie umocowanych gwarancji w systemie bezpieczeństwa, który muszą zbudować państwa świata.
      "Zostanie wybrany najlepszy istniejący model, który da nam pełną gwarancję bezpieczeństwa. Proszę mi wierzyć, że dziś, mimo trudnej sytuacji, zarówno w Kancelarii Prezydenta, jak i poza nią pracują najlepsi specjaliści. Będziemy korzystać z najlepszych praktyk z całego świata, nikt nie będzie robił niczego w biegu.

Będzie to podstawowy dokument, który tworzymy wspólnie z naszymi partnerami. Rozumiemy, że jeśli się pojawi, to dopiero za kilkadziesiąt lat. Musi on chronić Ukrainę przez wieki.

Украина будет добиваться реальных, юридически закрепленных гарантий в системе безопасности, которую должны построить страны мира.
      "Будет выбрана лучшая из существующих моделей, которая даст нам полную гарантию безопасности. Поверьте, что сегодня, несмотря на тяжелую ситуацию, работают лучшие специалисты и в Офисе президента, и вне Офиса. Мы возьмем лучший мировой опыт, никто не будет на бегу что-то делать.

Это будет основополагающий документ, который мы пишем с партнерами. Мы понимаем, что, если он появится, он будет не на десятилетия. Он должен защитить Украину на столетия".

www.pravda.com.ua/rus/news/2022/03/10/7330043/
      • stary.login Re: MiGi-29 dla UA oraz negocjacje RU-UA 10.03.22, 20:14
        A jak Ty to widzisz teraz? Co dalej?
        • buldog2 Re: MiGi-29 dla UA oraz negocjacje RU-UA 10.03.22, 20:20
          Zostało wymienionych kilka "rzeczy", których może dotyczyć pytanie. Sprawa MiGów, sytuacja na froncie, rozmowy z Rosją, perspektywa gwarancji dla Ukrainy. O czym myślisz?
    • buldog2 Spadek PKB Rosji 11.03.22, 18:15
      Jurij Szwec, powołując się na Financial Times, powiedział, tu:
      youtu.be/ES_9q0Erxaw?t=678
      że w drugim kwartale PKB Rosji spadnie co najmniej o 35%.
      Co zgadza się z moimi, bardzo prymitywnymi oszacowaniami (30-50%).
      Co mi się podoba (że moje wyobrażenia mieszczą nie są sprzeczne z ocenami fachowców) smile
    • buldog2 Glosa do zgiełku 12.03.22, 15:50
      Kurczę, miało być na końcu, a wkleiło się nie tam gdzie powinno. Poza tym czerwona stopka wygląda źle. Może teraz.

Putin został ukształtowany jako szpieg, nie oficer frontowy, i to cały czas przesądza o jego zachowaniu. Tak mówią ludzie, którzy go znali i znają w ogóle zasady KGB. Oficerów wywiadu uczy się ostrożności, wpaja się im stosowanie zabezpieczeń i to cechowało całkowicie reaktywną politykę zagraniczną Putina. Opinia ta jest obiegowa w środowisku. Potwierdzają ją zarówno ci, którzy starają się być uznani za neutralnych, jak też zdeklarowani przeciwnicy Putina.

Agresja na Ukrainę mogła być spowodowana oderwaniem od rzeczywistości i kompletną nieznajomością realiów (skłamanymi raportami o trwającej popularności idei ruskiego mira, braku ryzyka itd.).

Trzeba dodać coś jeszcze, co mogło dołożyć się do niej i to:
      youtu.be/TbSLBQ_QZQo?t=2454
      Znaczy że tę decyzję wymogły na nim Chiny. Odwróciły Rosję w sposób ostateczny i uczyniły z niej swojego nawet nie wasala, co blotki. Doprowadziły już, i prowadzą w tę stronę dalej, do ogromnego kryzysu, w którym Rosja straci może większość swojej gospodarki, a pewnie i struktury państwa.

Muszę się zbierać, później spróbuję napisać więcej. Mam też propozycję, którą przedstawię może w wątku technicznym z Gąsienicą, żeby nie zawracać głowy tutaj.

--
      gubisz się w opowieściach, oj gubisz...http://emots.yetihehe.com/1/dokuczacz.gif - Scarlett74
      • bywalec.hoteli Re: Glosa do zgiełku 12.03.22, 16:02
        możesz przetłumaczyć co on mówi? ja mam tylko opcje napisów po kacapsku
        • bistian Re: Glosa do zgiełku 12.03.22, 16:10
          bywalec.hoteli napisał:

> możesz przetłumaczyć co on mówi? ja mam tylko opcje napisów po kacapsku

Ja bym Ci to przetłumaczył, ale nawet nie chce mi się tam zaglądać. Socjopatów się nie słucha, tylko robi swoje. On jedno mówi, a robi drugie.
        • buldog2 Re: Glosa do zgiełku 12.03.22, 18:36
          Tłumaczę (z grubsza):
          IMoże być i tak, że Chiny wezwały do siebie Putina-liapkina i powiedziały: idź i rób co ci każą. Idź i rób to co Putin zrobił. Dla realizacji strategicznych celów Chin. Tzn. nie Putin był inicjatorem działań, lecz Xi dał mu zadanie do wykonania. Co przemawia za tym scenariuszem? Wg ekspertów, którzy znają Putina i widzieli go 5, 10 lat temu, rok temu i ciut mniej niż rok temu, oni mówią, że to był inny Putin, niż ten który jest teraz.

I dla wszystkich, którzy umieją logicznie myśleć, jest jasne, że to nie była zwykła pomyłka, ale coś fundamentalnego na poziomie idiotyzmu w przewidywaniach, i z punktu widzenia wojskowego, i planowania wojennego, i przygotowania, i przewidywania skutków tej operacji dla kraju, jego elity, dla Putina osobiście. Te wszystkie sankcje, to kompletne fiasko. To jest powstaje wrażenie, że to idiota, skończony idiota. Albo że to człowiek, którego zmusili. I dali mu propozycję, a raczej dali mu zadanie, którego wykonania nie mógł odmówić. No, nie przesądzam ostatecznie, ale są dane od wywiadu, które pozwalają to uznać za możliwe do przyjęcia.
          • bywalec.hoteli Re: Glosa do zgiełku 12.03.22, 18:42
            dzięki. Czyli Xî kazał putunowi najechać na Ukrainę i celowo wpakował go na minę?

trudno mi w to uwierzyć . juz prędzej uwierzę ze fiutin uwierzył kłamczuchowi lawrowowi ze Ukraina rządzi USA i faszyści oraz inżynierowi spod Mongolii szojgu ze jego armia to nowoczesna armia i 3 dni zdobędzie władze w Kijowie.

Moim zdaniem cała trójka powinna conajmniej gnić w dożywociu w więzieniu supermax: fiutin, ławrow i szojgu.

oraz ten kumpel fiutina z fsb co na zebraniu wita podwładnych „co nowego zrobiliście skur.ysyny
            • buldog2 Re: Glosa do zgiełku 12.03.22, 19:13
              Nie, tego Szwec nie sugerował. Powiedział, że Xi miał na Putina mnóstwo haków - w tym osławione laboratorium Wulkan, moim zdaniem tu Szwec mija się z prawdą o tyle, że w Wulkanie nic szczególnego się nie działo, o czym Szwec dobrze wiedział i mówił o tym gdzieś 2 lata temu, ale że tenże Wulkan tak czy owak można dziś wykorzystać przeciw Putinowi - i dla potwierdzenia przez Putina swojego oddania Pekinowi, kazał mu zaatakować Ukrainę. Tak samo, jak będącym kiedyś w podobnej sytuacji Chinom Waszyngton nakazał atak na Wietnam (ale nie zmusił go do zajęcia Wietnamu, wystarczyła wojna).
              A że w Ukrainie, w niektórych częściach życia społecznego, w służbach, rządzi USA, to fakt. Mam na dysku zdjęcie promocji oficerów ukraińskich służb, dokonywał go nie przedstawiciel rządu Ukrainy, ale ktoś z USA. Tam jest więcej ciekawych związków, wielostronnych. Na przykład, szef ukraińskiego wywiadu gen. Filin (skądinąd znany z handlu narkotykami, żywym towarem itp. oraz z udziału w sławnej czy raczej osławionej spółce FarWest, osłaniania czeczeńskich terrorystów i zabezpieczania tunelu do Gruzji, żeby Rosjanie mogli wejść w czasie wojny 08.08.08) był swego czasu bardzo mocno broniony przez rosyjski portal APN, mocno, jak wiadomo, związany z rosyjskim Sztabem Generalnym.
            • buldog2 Re: Glosa do zgiełku 12.03.22, 19:20
              Jak już masz napisy kacapskie, wchodzisz w Ustawiena (zębate kółko), dalej klikasz "napisy" > przetłumacz automatycznie > ustawiasz polski.
              Sprawdziłem, działa.
      • bistian Re: Glosa do zgiełku 12.03.22, 16:08
        buldog2 napisał:

> Putin został ukształtowany jako szpieg, nie oficer frontowy, i to cały czas prz
        > esądza o jego zachowaniu. Tak mówią ludzie, którzy go znali i znają w ogóle zas
        > ady KGB. Oficerów wywiadu uczy się ostrożności, wpaja się im stosowanie zabezpi
        > eczeń i to cechowało całkowicie reaktywną politykę zagraniczną Putina. Opinia t
        > a jest obiegowa w środowisku. Potwierdzają ją zarówno ci, którzy starają się by
        > ć uznani za neutralnych, jak też zdeklarowani przeciwnicy Putina.

Weź już go tak nie stawiaj na piedestale. wink Ja wiem, że on był szpiegiem, ale było rosyjskim szpiegiem w DDR big_grin To fakt, można sobie to sprawdzić.

Jasne, że ma kilka wariantów rozwiązań i zabezpieczone spore siły. Ale to jest socjopata, on nie docenia współpracy między ludźmi, nie docenia oporu i walki o swoich bliskich. Nie każdego można kupić.
        Już pisałem o Kadyrowcach, ale powtórzę. Jeżeli nadal będą udawać NKWD, to dostaną wp..ol od samych Rosjan.
        • bywalec.hoteli Re: Glosa do zgiełku 12.03.22, 16:11
          moim zdaniem sami czeczeni mogą chcieć wykorzystać okazje by odłączyć się od rosji korzystając z jej osłabienia i braku wojsk

kadyrow może zrobić wiernopoddańczo a może tez swojemu panu wbić nóż w plecy
        • buldog2 Re: Glosa do zgiełku 12.03.22, 18:16
          A kiedy stawiam Putina na piedestale? Kiedy powtarzam opinie jego znajomych, że bez inicjatywy, reagujący na wydarzenia nie kreujący je, i niezdecydowany? To ma być stawianie na piedestale?

Jeszcze jedno. Kolejny raz proszę o przynajmniej zapoznanie się z wpisem, na który się odpowiada. Na wskazanym wideo nie ma Putina, tam mówi były agent KGB, obecnie współpracownik służb USA Jurij Szwec i to jego opinię powtarzam. Agent sowieckiej ekstraklasy, bo z rezydentury KGB w USA.
        • buldog2 Re: Glosa do zgiełku 12.03.22, 19:26
          I nie traktuj kolejny raz ludzi jak idiotów, mówiąc w razie co to poprawisz tłumaczenie, a teraz sugerując że są ciemniakami i jak nie wierzą, to mogą "sobie to sprawdzić". Są podstawy do przypuszczeń, że niewiele wiesz o tym, co Putin robił w DDR.
          O relacjach ludzi z Kaukazu (w tym kadyrowców) też raczej niewiele wiesz.
      • buldog2 W ciągu trzech dni zamach na Putina? 13.03.22, 00:17
        Są rzeczy dla mnie niepojęte. We wskazanej niżej chwili na filmie uznany amerykański (obecnie amerykański, wcześniej rosyjski opozycjonista) mówi, że w ciągu 72 godzin nastąpi w Rosji zamach stanu, ktoś wejdzie z pistoletem do bunkra i Putina załatwi:
        youtu.be/NwwCDXGRpc4?t=1158

Tak, jego zdaniem, twierdzą źródła amerykańskie, które się nie mylą.
        Wcześniej ten facet prorokował wojnę Izraela z Iranem "nie później, niż za pół roku", - było to w, chyba, 2006 (plus minus rok). Podobnych prognoz zaliczył i ma na sumieniu wiele. I nadal jest uznanym autorytetem.
        Istnienie takich powszechnie na świecie uznanych autorytetów jest niezrozumiałym dla mnie faktem. Chyba tylko rozdęta lansem popularność.

Dla równowagi relacja brytyjskiej Bellingcat:
        Rosja przegrała i usiłuje zamrozić konflikt
        youtu.be/f0hjyWl7Y1M?t=223
        Na grafiku pokazano rozmiary rosyjskich strat, w tabelce obok dla strat ludzkich oraz w poszczególnych kategoriach uzbrojenia - ilość posiadanych sztuk, ilość przeznaczonych do wojny w Ukrainie, straty. O ile dobrze rozumiem (starannie nie słuchałem, rzuciło mi się to w oczy podczas przewijania) nie są to własne szacunki Bellngcat, lecz dane podawane przez stronę ukraińską. Bellingcat podaje, że źródła amerykańskie szacują straty rosyjskie na 5-6 tysięcy zabitych i są to dane minimalne (ograniczenie z dołu). Ale liczba rannych ma wynosić 15-18 tys. Strona ukraińska utrzymuje, że armia rosyjska straciła 45 tys. zabitych i rannych. Rosyjskie okręty wróciły do portu na Krymie, widać dowódcy stracili nadzieję na skuteczny desant. Przy pomocy artylerii rakietowej armia ukraińska zniszczyła duży rosyjski okręt wojenny
        youtu.be/f0hjyWl7Y1M?t=393
        i 2-3 generałów. Rosyjskie dowództwo w panice zmienia taktykę, ale od mieszania herbata nie stanie się bardziej słodka.

W walce Rosjanie stracili 56 samolotów i 82 śmigłowce.
        Przy użyciu artylerii rakietowej 50 śmigłowców zniszczono na ziemi. To niewyobrażalnie duże straty.
        Podobno Rosjanie przygotowują atak bronią chemiczną, najprawdopodobniej na południu Ukrainy.
        Także tu wspomina się przewrocie pałacowym, ale jako o możliwości, nie że jest pewny.

Relacje Bellingcat można polecić.
        • buldog2 Re: W ciągu trzech dni zamach na Putina? 13.03.22, 07:58
          Obrazek: rozmowa z frontu:
          youtu.be/9onLMLzI664
          [można włączyć napisy i wybrać język tłumaczenia]

Oczywiście, wybrana z wielu (może i fejk, też niewykluczone), ale prawidłowo. Oddaje nastroje w armii rosyjskiej na froncie ukraińskim. Rosjanie praktycznie nie posuwają się już naprzód i kilka słów fachowca o tym, później. Sensowne komentarze w sieci są, tylko w naszych mediach brak, nie cytuje ich nikt.
    • buldog2 Broń jądrowa 13.03.22, 15:37
      "Co wy myślicie, że on bombę na Polskę może zrzucić?"
      youtu.be/KlR3kJEBqnw?list=TLPQMTMwMzIwMjJQ9EmHXwBS6w&t=2670
      Wywiad Alesi Bacman z głównym śledczym Christo Grozewem w programie "BACMAN".
      Интервью Алеси Бацман с главным расследователем Bellingcat Христо Грозевым в программе "БАЦМАН". 2022 год

O tym już mówiliśmy my. Tu rzecz o tym, że przeciw Ukrainie Putin broni jądrowej nie użyje, bo chce kontrolować jej terytorium, a to przeszkodziłoby w pokojowej integracji z FR. Co innego Polska, na Polsce może chcieć się odegrać.
      Wspominałem, że konkretne plany użycia broni jądrowej przez FR były znane od dawna. W odniesieniu do Ukrainy mówiło się o detonacji ładunku jądrowego na postrach, wysoko nad ziemią, gdzieś nad błotami Połtawy. Na przykład tam.

Co innego Polska. Niezależnie od chęci odegrania się w grę może wchodzić danie Zachodowi jako całości poważnego ostrzeżenia. O tym też pisałem, ale powtórzę. Uderzyć na Niemcy, Francję, GB czy Włochy, to za dużo. To pewna wojna z całym NATO. Uderzyć na Sofię, Bukareszt, Budapeszt, nawet Helsinki to z kolei za mało (a Finlandia nie należy do NATO), to mało poważne. Polska jest tu bezwzględnie na pierwszym miejscu do dania poważnego ostrzeżenia.

Jeszcze jeden poważny problem — niekompletne dane na temat motywów i myślenia każdej ze stron.
      Ещё одна серьёзная проблема — неполнота данных о мотивах и мышлении каждой из сторон.

Bez względu na przebieg wojny na Ukrainie w normalnej sytuacji jakikolwiek rozwój wydarzeń tam nie byłby powodem do użycia broni jądrowej. Było wiele konfliktów poważnych, w których interesy amerykańskie ścierały się z sowieckimi, nie tylko interesy, bo i wojska też, 70 lat temu w Korei, w czasie kryzysu kubańskiego, blisko było tego w 1973 po agresji Egiptu na Izrael. Ale dziś mamy sytuację nie do końca podporządkowaną rozsądkowi, ze względu na to co się tam w główkach kierownictwa dzieje. Sama decyzji o ataku na Ukrainę i oczekiwanie, że zajmą Ukrainę w ciągu doby-dwóch i praktycznie bez oporu ile mówi o oderwaniu od świata. (To nie pachnące sałatki i smażenie krewetek w szpitalu, ale jak kto się postara, tak jak kolega, to i dostęp do szpitalnej kuchenki może mieć).

Putin jest wyraźnie inny, niż zazwyczaj, widać to na filmach z wystąpień publicznych, potwierdza jego otoczenie, specjaliści mówią o zaburzenia schizoafektywnych. I bez względu na rozrywkowe skojarzenia wynik rytuałów ochronnych i innych może stanowić o decyzjach najwyższego kierownictwa Rosji. Bo kiedy ofensywa (na co wszystko wskazuje) załamie się ostatecznie, kiedy załamie się gospodarka (nieprędko, kwestia miesięcy, ale prognozy są jednoznaczne), a rytuały powiedzą, że będzie zwycięstwo (trudno, żeby inaczej), może się to jawić jako wyjście z opresji. Podkreślmy: od lat wynik magicznych rytuałów jest ważnym, być może przesądzającym o decyzjach na Kremlu i w okolicach czynnikiem. Świadkowie mówią o rozmaitych czerwonych nitkach, amuletach, co który to silniejszy, napomykają o obrzędach nawiązujących do tradycji Azteków. Można się śmiać, ale lekceważyć tego nie można.
      Kompleks Jamantau, a już na pewno osobisty bunkier Putina i Co. zaopatrzony jest znakomicie.
      Rzecz w tym, że te spekulacje powtarza szereg osób posiadających dostęp do informacji wewnętrznych wywiadów zachodnich i także Kremla. Nagle zrobił się ich wysyp i być może nie bez powodu. W każdym razie nie można tracić głowy czy poddawać się nastrojowi fatalizmu, ale ignorować to jest również głupio. "Czarny łabędź" krąży nad irracjonalnym kierownictwem i całym państwem. Nad nami też.

Cały czas możemy mówić o silnym oporze armii w stosunku do wykonania rozkazu użycia broni jądrowej. Sama zgoda trzech osób z dostępem do czerwonego guzika to mało i nawet gdyby spróbowali, użycie broni jądrowej zależy od łańcuszka wykonawców i najprawdopodobniej się to nie uda. Ale nie wiadomo. Dodam, że bardzo często udaje mi się przewidzieć rozwój podobnych sytuacji. Mylę się, systematycznie, kiedy decydentom przypisuję za dużo rozumu.

Bez sensacji, w całkowitym spokoju, przychodzi czas zapoznanie się ze stroną urbanrat.pl/symulacja-bomby-atomowej/ i książką Nuclear War Survival Skills.
      • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 15:43
        Po pierwsze - Polska jest w NATO więc Putin musi się spodziewać że go NATO nawet w tym bunkrze sięgnie. Po drugie - Putin nie jest szaleńcem. On realizuje ten plan od lat. Wygodnie za to jest mu udawać szaleńca.
        • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 16:45
          Polska jest w NATO i to powinno ostudzić wszelkie rozumne działania. Problem w tym, że jego działania przestają być rozumne, oparte na rzeczywistości. Najnowszy i najlepszy dowód - atak na Ukrainę, całkowicie nierozumny. To jak mieć pewność, że dalej będzie postępował rozumnie? A jak zacznie przegrywać tę wojnę (wygląda na to, że przy dostawach z Zachodu to niedługo), w kraju kryzys, bezrobocie, dramatyczny brak wszystkiego i rozruchy (np. robotników z Azji, same chłopy, muzułmanie, nienawidzą Rosjan). Nie będzie pokusy rozpętać wojnę i w tych warunkach trzymać się władzy? A jeszcze, jak Kongres Najsilniejszych Wiedźm Rosji zapewni go o swoim poparciu, wygranej i że będzie zbawcą i nowym carem tysiąclecia?
          Po prostu, nie wiem ale lekceważyć nie mogę.
          • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 16:55
            atak na Ukrainę, całkowicie nierozumny

Nierozumny w wydaniu, jakie widzimy. Można było wykonać go rozumnie i skutecznie w mniejszej skali, a to co widzimy pokazuje, że widzą świat zupełnie inaczej, niż on jest. Nikt nie będzie się bronił, ludziom będzie to obojętne, albo będą witać z kwiatami, a niedobitki się rozbije w ciągu doby (kwestia dojazdu).
            W główkach kierownictwa odlot.
          • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 17:32
            Jego działanie ma swoistą logikę.
            • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:12
              Konsekwencję działań, może tak lepiej. Ale wpisana jest w nią eskalacja działań wojennych, na samym końcu nierozumna, bo traci i Rosja, i klasa rządząca, i sam Putin. Swoistą "logikę" to ma, ale z rozsądkiem się kłóci.
              • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:20
                buldog to ty czy cię podmienili bo zawsze z sensem gadałeś... Putin swoją logikę wyłożył już w Monachium i trzyma się jej z żelazną konsekwencją. Co nie oznacza że wygra...
                • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:28
                  Zgoda, ale logiką tego bym nie nazwał.
                  To właśnie jest konsekwencja, ale brak sensu. Znaczy brak logiki nakierowanej na korzyści, na sukces.
                  Chyba że za sukces przyjąć "nasi wrogowie zginą, a my pójdziemy do nieba". Ale to żaden sukces i żadna logika.
                  • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:42
                    Dla porządku. "Nasi wrogowie zginą, a my pójdziemy do nieba" (powtarzam z pamięci, ale prawie dosłownie, jeśli nie dosłownie, "a my pójdziemy do nieba" - ta część jest dosłowna, pierwsza zachowuje sens). To cytat z Putina, on powiedział to i się tym chwalił, taki mądry.
                  • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 19:02
                    Nie, to jest logiczne. Przez pewien czas nawet to szło z jego planami. I nagle przestało grać.
                    • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 19:47
                      Nie, to jest logiczne. Przez pewien czas nawet to szło z jego planami. I nagle przestało grać.

Chodziło mi nie o jakąś logiczną (konkretniej: syntaktyczną) spójność, tylko że w moim realnym świecie (semantyka) to się kupy nie trzyma.
                      • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 20:05
                        W pewnym sensie to się trzyma. Choćby wyjście USA z Afganistanu. Putin nigdy by nie wyszedł. To częsta przypadłość kaprali - myślą że odwrót był błędem. Mógł więc uznać to za słabość USA. To jest logiczne. Ale się pomylił.
      • ja_mamma Re: Broń jądrowa 13.03.22, 16:29
        Obyś się mylił...
        • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 16:35
          Kiedy ja tego nie twierdzę, uważam że raczej tak się nie stanie i racjonalnych powodów do takich działań brak.
          Powtarzam opinie, których nagle zrobiło się wiele takich samych i mówię żeby ich ot tak, lekko, nie traktować. Fakt dostarczenia (czy obietnica rychłego dostarczenia) do Polski czterech wyrzutni Patriotów też na coś wskazuje, a państwo rosyjskie nie funkcjonuje racjonalnie, jego kierownictwo nie postępuje racjonalnie.
          • snajper55 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 17:15
            buldog2 napisał:

> Kiedy ja tego nie twierdzę, uważam że raczej tak się nie stanie i racjonalnych
            > powodów do takich działań brak.
            > Powtarzam opinie, których nagle zrobiło się wiele takich samych i mówię żeby ic
            > h ot tak, lekko, nie traktować. Fakt dostarczenia (czy obietnica rychłego dosta
            > rczenia) do Polski czterech wyrzutni Patriotów też na coś wskazuje, a państwo r
            > osyjskie nie funkcjonuje racjonalnie, jego kierownictwo nie postępuje racjonaln
            > ie.

Nie postępuje racjonalnie, bo ty tak twierdzisz? A może to ty, mały żuczku, nieracjonalnie do tego podchodzisz?

S.
            • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:07
              Jeśli kto przekonująco uzasadni, że nie mam racji, to się zgodzę.
              Na razie nikt czegoś takiego nie próbował.
              Wielu komentatorów twierdzi, że atak nastąpi i jeśli uważasz, że to wszystko logiczne, że ma sens tak robić, pozostaje żebyś to udowodnił.
              • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:18
                A wielu twierdzi coś przeciwnego. Po pierwsze czym ma nas zaatakować? Jak na razie to na Ukrainie ledwo zipie i ściąga posiłki z zza granicy. A NATO to nie Ukraina. To największy sojusz na planecie. Po drugie żeby zebrać wojsko potrzebuje kasę. Tylko skąd ją weźmie skoro czeka go najgorszy kryzys od 1917?
                • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:33
                  Ma czym nas zaatakować, broni jądrowej ma tyle, że może spalić nas dziesiątki razy. Żadnych posiłków do tego nie potrzebuje.
                  Dodatkowo, może kalkulować, że jak zaatakuje nas, to przestraszy cały Zachód, który machnie na wszystko ręką, żeby mieć pokój. Coś jak z Czechami w 1938. Coraz mniej to prawdopodobne, ale na Kremlu mogą tak to oceniać. Mylnie oceniać, ale do bardzo mylnych ocen są zdolni, co widzimy na przykładzie wojny z Ukrainą, której ich zdaniem nie mogło być.
                  • mae224 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:39
                    ale nato też ma broń jadrową i zakladam, że wiedzą, że atak jądrowy byłby samobojstwem.
                    • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:52
                      Dlatego widzę w tym nieracjonalność. Nierozumność.
                      Ale nieracjonalność działań nie gwarantuje, że ich nie będzie. Głupich działań jest mnóstwo.
                      Przelewanie z pustego w próżne. Po co? Żeby się uspokoić? Spokoju i jasności umysłu nie należy tracić w każdej sytuacji.

Jest taka ogólna sentencja "wierne postrzeganie świata jest właściwym kryterium świętości". To w wersji zachodniej, to samo w innych kulturach, w hinduskiej doktrynie o maji, buddyzmie, u chasydów...
                      • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:58
                        Ta nieracjonalność tych działań jest tylko dla nas widoczna
                        • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 19:54
                          Ta nieracjonalność tych działań jest tylko dla nas widoczna

Tak, dokładnie to mówię.
                          • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 20:00
                            Nie rozumiesz - my nie widzimy w tym logiki co nie oznacza że jej tam nie ma.
                      • taje Re: Broń jądrowa 13.03.22, 22:12
                        Obraz Putina szaleńca może też byc przemyślaną taktyką wywierania nacisku na Zachód. Racjonalny przeciwnik jadący na czołowe w ostatniej chwili skręci, szaleniec nie, stąd Putin kreując się na nieprzewidywalnego szaleńca może liczyc na ustępstwa Zachodu.
                  • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:39
                    Ale daje sobie sprawę że atak jądrowy na NATO to jego śmierć.
                  • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:45
                    Poza tym do tej pory Putin zakładał że zachód jest słaby i skłócony. I przeżył szok. W broni konwencjonalnej Rosję i Chiny zachód nakryje czapkami. W siłach jądrowych jest równowaga.
                    • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:54
                      No ale co chcesz mi udowodnić, kiedy niczego sprzecznego z tym nie powiedziałem i nie myślę.
                      Rozumiem, chcesz powiedzieć, że taki atak nie ma sensu, jest nieracjonalny (nielogiczny). Otóż powtórzyłem to wielokrotnie.
                      • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:59
                        On miał całkowicie racjonalne założenia - że zachód jest słaby. Ale się pomylił.
                        • juztubylam Re: Broń jądrowa 13.03.22, 19:01
                          Gdyby nie gniew narodów oddolny (i facebook) to politycy by machnęli rękami na Ukrainę.
                          • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 19:05
                            No właśnie nie. Putin przewrócił stolik. Zrobił coś co było nie do pomyślenia od 45' - złamał zasadę że w Europie nie ma wojny. I nagle politycy w Niemczech, Francji, UK zaczęli myśleć co po Polsce?
                          • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 20:05
                            Gdyby nie gniew narodów oddolny (i facebook) to politycy by machnęli rękami na Ukrainę.

Tak mogło być (i było) 10 lat temu, kiedy Obama czuł się mocno i mógł lekko podchodzić do interesów drobnych sojuszników, bo wystarczała mu własna siła.
                            Rozmawialiśmy wtedy o tym, że przyjdzie (i nie tak długo czekać) czas, że USA będą potrzebni sojusznicy. I będzie musiał przekonać ich do siebie własną wiarygodnością. I ten czas nadszedł.
                        • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 19:42
                          On miał całkowicie racjonalne założenia - że zachód jest słaby.
                          Fałszywe założenia. Wnioski też fałszywe, choć wyciągnięte prawidłowo.
                          No pomylił się, może też dalej trwać w wyimgainowanym "świecie mitów i hipostaz wymyślonych przez siebie samego".

I może dalej iść tą drogą, właśnie o tej możliwości rozmawiamy i niczym więcej. Bez rozkminiania zawiłości jego myślenia. Bo daleko na tej drodze nie zajdziemy.
                          • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 20:02
                            Tylko że to założenie trafił już szlag i Putin o tym wie. Ma jasno postawioną cienką czerwoną. Nie sądzę żeby po laniu na Ukrainie Putin chciał ją przekroczyć...
                          • taje Re: Broń jądrowa 13.03.22, 22:15
                            Racjonalne założenia mogą być błędne. Albo oparte na błędnych informacjach. A co sądzisz o pięciu (już) listach domniemanego informatora z FSB? Fejk czy nie?
                            • tanebo001 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 22:27
                              Jest to pewne wyjaśnienie. Nie za bardzo wierzę w przekroczenie cienkiej czerwonej przez Putina - on raz zdradził się ze wierzy w odnowienie relacji z zachodem. Powiedział że zachód pogodzi się z Rosją jak pogodził się z Iranem. Więc dopuszcza taką możliwość. Nie będzie więc przekraczał pewnych granic.
                            • buldog2 Re: Broń jądrowa 14.03.22, 16:49
                              A co sądzisz o pięciu (już) listach domniemanego informatora z FSB? Fejk czy nie?
                              Czy to pytanie do mnie?
                              • taje Re: Broń jądrowa 14.03.22, 17:38
                                Tak, do Ciebie.
                                • buldog2 Re: Broń jądrowa 14.03.22, 19:13
                                  O pięciu nie wiem, czytałem to: gulagu-net.ru/news/2022-03-10-1237.html
                                  Tam mowa o dwóch, jeden wyłożony. Szef Bellingcat uznał to za autentyk, natomiast ja z każdym akapitem coraz bardziej odbierałem go jako wrzutkę FSB. Napisane w stylu prof. Sołowia. Napisane [przez kogoś], tak jak dla Sołowia.

Wątpliwości są, ze względu, między innymi, na:
                                  - słabą argumentację,
                                  - styl,
                                  - pełną spójność i konsekwencję wydarzeń,
                                  - widoczny cel przekazu.

Być może słabości, ze względu na które narracja sypie się, jest więcej.
                                  Mówię, co zauważyłem już.

Mógłbym opisać to szczegółowo, ale żeby wyciągnąć na powierzchnię i zrobić to porządnie, trzeba sporo pracy. Porównań itd. Dlatego tylko trochę, żeby nie być w pełni gołosłownym.

Argumentacja
                                  Wojnę zrobiono, bo się obawiano wpadki ze sprzeniewierzaniem pieniędzy. W domyśle czegoś w stylu poprzednika, Serdjukowa. To nonsens, Szojgu ma inną pozycję, przymierza się do stanowiska Putina, na tym poziomie władzy nie było nawet prób ścigania kogokolwiek za cokolwiek. Trochę tak jak Kaczyński może coś ukraść, a przesłuchiwać będą nie złodzieja, lecz okradzionego. A jak będzie jeździł pod prąd, to ze służby wyrzucą policjanta, który interweniował. A jak będzie reklamował SKOK Wołomin, to państwo przejmie straty oszukanych.

Styl
                                  No tu trzeba by wsłuchać się w narrację Sołowia, "generała SWR" i podobnych. Dłuższa historia, na pracę lingwistyczną, nie do opowiedzenia we wpisie. Kojarzy się z pracą Anny Kimerling "Выполнять и лукавить. Политические кампании поздней сталинской эпохи", tam jest szczegółowa analiza stylu. Tu styl jest inny, ale metoda może być zastosowana ta sama.

Spójność przekazu i wydarzenia układające jeden logiczny ciąg
                                  Otóż życie nie składa się z wydarzeń układających w jeden spójny ciąg. A tu tak, tak jak autor wymyślił. Podejrzane i to mocno.

Cel, przyczyna celowa przekazu
                                  Oczywiście, nie ma żadnej przyczyny celowej, to taki żargon na określenie celu działań. Czyli jaki może być skutek listów, jaki cel mogła mieć ich publikacja. To wydaje się proste i jednoznaczne: Popatrzcie, wcale nie jesteśmy tacy źli. Byliśmy zapatrzenie w inne, może nawet znacznie większe, cele. Czasem trochę nam nie wyjdzie, ale wybaczcie to nam, jesteśmy równe chłopy.

Bardzo toporne to co napisałem, ale zawsze. Coś już widać.

A jakie te pozostałe listy, gdzie są? (przepraszam, że pytam, nie chce mi się szukać)
                                  • taje Re: Broń jądrowa 15.03.22, 10:29
                                    Ja śledzę po angielsku - wiele ciekawych profili na Twitterze. Tu jest mega wątek z tłumaczeniem na angielski pięciu listów (ciągle aktualizowany). Grozev, z tego co wiem, sharuje tweety Igora Sushki więc w jakiś tam sposób go legitymizuje. Zwłaszcza list 4 jest interesujący.

twitter.com/igorsushko/status/1503097725918728194
                                    • taje Re: Broń jądrowa 15.03.22, 10:54
                                      A tu szósty list - angielskie tłumaczenie właśnie się pojawia po kawałku na Twitterze. Ogólnie przygnębiająca wizja - eskalacja, eskalacja, eskalacja jako MO Putina.

twitter.com/igorsushko/status/1503668377289584640
                                      • bajgla Re: Broń jądrowa 15.03.22, 18:48
                                        Buldog, a co sądzisz o dzisiejszej wycieczce polskiego rządu do Kijowa?
                                        Jest za tym jakiś mądry plan?
                                        • buldog2 Re: Broń jądrowa 15.03.22, 20:25
                                          Buldog, a co sądzisz o dzisiejszej wycieczce polskiego rządu do Kijowa?
                                          Jest za tym jakiś mądry plan?

Do rządu PIS jestem mocno uprzedzony, zazwyczaj określam go jako rząd agenturalnej jaczejki PIS i nie jestem najlepszym, w sensie rzetelnym i miarodajnym recenzentem jego poczynań.

Ale nawet jakbym się mocno starał, to nie jestem pewien, czy dojrzałbym w tym plan inny, niż łapanie dodatkowych punktów w rankingach popularności.

Robieniem czegoś, nie gadaniem, byłoby zamknięcie dla TIRów granicy z Białorusią, kupowanie węgla z Ameryki Płd. czy Australii (odkrywka, brak chińskiego nabywcy, można kupić go w Amsterdamie, fracht chyba 50 dolarów za tonę).

Jakiś ślad w annałach zostanie, chyba niewiele więcej. Bo to wizyta typu zero konkretów, wyłącznie pod emocje. Tak jak zero konkretów w działaniach PIS na rzecz ofiar wojny na Ukrainie. PIS się z tej wojny cieszy i grzeje przy niej łapy, dla uchodźców rząd PIS nie zrobił nic, nawet porządku na Torwarze, nawet podwarszawskich hal nie załatwił na noclegi (noclegi na Dworcu Centralnym to skandal, kiedy tyle innych spokojnych miejsc jest) nawet pralni nie zorganizował.
                                          W mediach zaczyna się mówić o konieczności błyskawicznego budownictwa dla uchodźców, tym bardziej że to często kobiety z dziećmi. Myśmy tu na tym forum mówili o tym chyba miesiąc temu, były pomysły i propozycje. Moim zdaniem sensowne. ONI też czytają to co MY piszemy i czy ktokolwiek się przejął, wziął to pod uwagę? Tak że rząd agentury PIS to tylko propaganda, także w relacjach z Ukrainą. A tu, poza tym że mógłby wiele pomóc, mógłby coś dla nas na przyszłość załatwić. Na przykład oficjalną rezygnację Ukrainy z pretensji terytorialnych w stosunku do Polski. A one są, nikt o nich dziś nie mówi, ale nikt ich nie odwołał. Nikt nie odwołał propozycji negocjacji zachodniej granicy Ukrainy z Niemcami w Lembergu oraz podobnych pomysłów. A próbować można i warto.

Czy ta wizyta jest częścią szerszego, mądrego planu? Nie wiem, nic takiego nie jawi mi się.

PIS wiele mówi, a prócz tego co chce robi to musi albo wypada i jest mu po drodze. Teraz i zawsze.

Nie widzę nic konstruktywnego w tym, co PIS w sposób nieskrępowany wybiera ze swojego okna możliwości.
                                          • bajgla Re: Broń jądrowa 15.03.22, 22:03
                                            Dziękuję za odpowiedź
                                            • buldog2 Re: Broń jądrowa 15.03.22, 23:51
                                              Dziękuję za odpowiedź

Jeszcze coś. Popatrzyłem na relację i komentarze w Ukraińskiej Prawdzie.
                                              „Chciałbym im podziękować za wielką pomoc.W czasach, gdy wielu nawet ambasadorów opuściło Ukrainę w związku z inwazją na naszą ziemię na pełną skalę Federacji Rosyjskiej.

A ci szanowani ludzie, przywódcy swoich pięknych niepodległych państw europejskich, niczego się nie boją, bardziej boją się o nasz los. I są tutaj, aby nas wspierać. To duży, odważny, poprawny i przyjazny krok”.

"Я хотел бы поблагодарить за то, что они нам очень помогают. В такое время, когда много даже послов покинуло Украину из-за полномасштабного вторжения РФ на нашу землю.

И эти уважаемые люди, лидеры своих прекрасных независимых европейских государств, ничего не боятся, а больше боятся за нашу судьбу. И они здесь, чтобы нас поддержать. Это большой, мужественный, правильный и дружеский шаг".
                                              www.pravda.com.ua/rus/news/2022/03/15/7331709/

Później Zelenski podczas briefingu podziękował premierom za to, że "niczego się nie boją".
                                              Słusznie zrobił, innych powodów do podziękowań widać nie było.

Za to ciekawe komentarze, w pierwszej kolejności kompletny brak zainteresowania wizytą. Komentarzy jest w tej chwili sześć, jeden pozytywny (na taki wygląda), jeden taki, że "wszystkim tym co nie mówią po ukraińsku siekiera w łeb" i cztery nie na temat. Jawny ostracyzm, w warunkach normalnych to owszem tak, w obecnych okolicznościach nie spodziewałem się.

Może czegoś nie rozumiem, ale wygląda na to, że pomoc pomocą, a w stosunku do Polski wiele się nie zmieniło. Pewne zaskoczenie jest.
                                          • buldog2 Re: Broń jądrowa 16.03.22, 08:12
                                            Nie jestem najlepszym, w sensie rzetelnym i miarodajnym recenzentem jego poczynań. Zacytuję opinię Aniechto.only z Kraj:

"Dokładnie, nic nie przywieźli dla Ukrainy, żadnych konkretów. Wielka pijarowska hucpa w nadziei na podbicie sobie słupków w kraju."

forum.gazeta.pl/forum/w,28,173346110,173346110,Kaczynski_ma_zamiar_rozpetac_III_wojne_swiatowa.html?p=173346287
                                      • buldog2 Re: Broń jądrowa 15.03.22, 19:57
                                        Zaraz zobaczę. Ale to przekład, a polityczny i publiczny temat praktycznie zawsze jest zgodnie z jakąś założoną tezą. Dlatego jeśli to możliwe, lepiej mieć oryginał. Swego czasu moje przekłady na Świat były stawiane za wzór i informacyjnie równe oryginałowi, bo staranne i bez tezy. To był wyjątek od reguły.
              • zana23 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 22:08
                A takie może to tylko nowa wojna informacyjna Rosji

defence24.pl/geopolityka/rosja-atakuje-w-poblizu-granicy-z-polska-i-wysyla-czytelny-sygnal-dla-calej-europy-opinia
                • bistian Re: Broń jądrowa 13.03.22, 22:29
                  zana23 napisała:

> A takie może to tylko nowa wojna informacyjna Rosji
                  >
                  > defence24.pl/geopolityka/rosja-atakuje-w-poblizu-granicy-z-polska-i-wysyla-czytelny-sygnal-dla-calej-europy-opinia

Ale przecież to jest głupi wniosek.
                  Rosja zaatakowało to centrum, ponieważ tam były formowane oddziały z ochotników. Zginęło 35 osób, ponad 140 jest rannych, poszedł strach, ludzie się zastanowią.
                  Ukraina zlekceważyła przeciwnika, powinna to przemyśleć. To był poważny błąd.

Takie szkolenia wykonuje się w małych grupach w miejscach nieoczywistych. Przy okazji wypływa sprawa transportu tej broni do Kijowa i dalej. Ja nie wiem, jak sobie poradzi z tym Ukraina, jeżeli robi takie szkolne błędy? Po to również, było bombardowane lotnisko w Iwanofrankowsku, żeby utrudnić transport broni.
                  Javeliny są zapakowane w skrzynie i transportowane przy użyciu transportu samochodowego. Nawet, jeżeli tego będzie około 2 tys. sztuk., to powinno być 200 samochodów wojskowych. Rosjanie oszczędzają rakiety, bo czekają na ten transport, mają ustawionych szpiegów po drodze.
                  Ktoś tam oczadział? Tak się nie wygrywa wojen sad

Ps. Ja mam jakiś tam stopień wojskowy, więc się walę deską do krojenia w głowę, gdy czytam różne informacje uncertain
      • mae224 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 16:34
        wiesz, jak ja o tym napisałam, to mnie dziewczyny wyśmiały. ale ciebie posłuchają.
        • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 16:49
          Chyba zdecydowanie dobrze, że polskie Migi do Ukrainy nie trafią.
          Taki wyraźny przykład nielekceważenia, okazania liczenia się ze stanowiskiem Rosji (w rozumieniu odbiorców: dowód szacunku) może zmniejszyć poziom emocji oraz motywacje.
          • mae224 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 17:08
            ktoś napisał gdzieś w komentarzu, że oficjalna tv w rosji już omawia, jak zaatakować Polskę i kraje bałtyckie, można to jakoś potwierdzić?
            • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 17:10
              Popatrzę, co jest w necie.
            • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:02
              W Yandex wpisałem "будет ли война с западом" (czy będzie wojna z Zachodem) i jakichś apokaliptycznych wyników nie otrzymałem. Trzeba pamiętać, że rosyjska telewizyjna propaganda, w pierwszej kolejności I kanał, to śmietnik. Znaczy nie oglądam tego, tak ludzie mówią.
              No nic takiego nie widzę.
            • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:03
              Nie widzę, co nie znaczy że takiej dyskusji nie było.
            • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:38
              Ale był program ze Starikowem (histork, przynależność partyjna "Sprawiedliwa Rosja"). Starikow powiedział, że wyjście z ZSRR republik bałtyckich było nielegalne i nieważne. Bo Konstytucja dopuszczała wyjście, ale nie zawierała odpowiednich procedur.
              Absurd. Konstytucja nie musi zawierać instrukcji, rozporządzeń itp. Nie on pierwszy takie "argumenty" wyciąga, to się dzieje wtedy, gdy temat staje się chwytliwy.
              • mae224 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 18:40
                ok, rozumiem, że polska nie była brana pod uwagę? ale tylko tych byłych republik radzieckich to jest chyba więcej niż kolka w tym momencie…
                • buldog2 Re: Broń jądrowa 13.03.22, 19:01
                  Ojej, to jeden program, jedna rozmowa z jednym człowiekiem. Na pewno Starikow nie wyznacza postępowania rosyjskich władz, on jest wręcz przez sekowany. Taka rozmowa może być co najwyżej wskażnikiem poglądów ludzi miłościwie panujących (na Kremlu i w okolicach), a i to niekoniecznie.
      • karanissa Re: Broń jądrowa 13.03.22, 16:34
        Nie zabrzmialo to ciekawie sad Zwlaszcza po dzisiejszym ataku na Międzynarodowe Centrum Pokoju i Bezpieczeństwa.
        • umi Re: Broń jądrowa 13.03.22, 19:12
          No to trzeba ich najpierw walnac atomowka.

Co prawda nie wiem, jaki jest sens z walenia w Polske, skoro nie dosc, ze Zachod o ile bedzie mial chociaz resztki rozumu wtedy spokojnie bedzie mogl im oddac, to nawet gdyby nie oddal, Ukrainie tez sie oberwie. Polska troche mala jest. Jak ybna, to myslicie, ze skazenie zatrzyma sie tylko tu? Co innego walic w wyspy, co innego w kontynent.

BTW, jak maja walic, to ja poprosze smierc na miejscu. A ci co przezyja niech zdychaja na chorobe popromienna, a potem w atomowej zimie czy tam innym szalenstwie zywiolow, oprocz tego od mutacji.
      • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 18:56
        Zgoda.
        Czego ma to dowodzić?
        Niemożliwości uderzenia nuklearnego? Tego nie dowodzi.
        • tanebo001 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 19:01
          Zniszczy Warszawę i co dalej? Zachód się podda? Czy raczej ruszy na Rosję i nie spocznie póki będzie żył choć jeden rusek?
          • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 19:25
            Nie wiem. Myślałem, że tak daleko w przyszłość nasza rozmowa nie sięga.
            Chodziło wyłącznie o to, żeby tylu doniesień - nagle! - o możliwości ataku na Polskę nie lekceważyć.
            Szczerze powiedziawszy, moim zdaniem najpierw nastąpiłby atak na Ukrainę, bo tak tam teraz Rosję nienawidzą, że zyskać przychylność Ukraińców poprzez własną powściągliwość się nie da. Ale zastraszyć można. Tak myślę, ale przecież nie muszę mieć racji.
            • tanebo001 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 19:38
              No dobra, zrzuci na Ukrainę atomówkę i co dalej? Już teraz w Rosji mówi się że żeby okupować Ukrainę Rosja potrzebowałaby z 1,5 miliona żołnierzy przez 30 lat. Nawet Putin wie że to niewykonalne.
              • stary.login Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 22:06
                Rosja prosi Chiny o wsparcie militarne ( BBC news)
                • tanebo001 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 22:14
                  Co to za imperium które prosi o pomoc? I jak to miałoby wyglądać? Czy Chiny zaryzykowałyby sankcje? Mają o wiele więcej do stracenia (przemysł) a o wiele mniej do zyskania...
                  • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 22:25
                    Z twoich pytań nic nie wynika. Ze wszystkiego co tu napisałeś, chyba też prawie nic nie wynika. Puste teoretyzowanie i stroszenie piór pawia.
                    • tanebo001 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 22:28
                      Takie jak twoje.
                      • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 22:39
                        Nie zajmuję się teoretyzowaniem. Staram się, żeby moje wpisy dostarczały konkretnych informacji, pomagały lepiej rozumieć rzeczywistość i do czegoś się przydawały. Z komentarzy na forum wnoszę, że większość z nich spełnia to kryterium, o nic więcej mi nie chodzi.
                • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 22:34
                  To wygląda mi na dobrą wiadomość. Bo Chiny wyglądają na rozsądne i będą chciały wielkiej wojny. A Rosja może pójść pod ich przywództwem.

Jeszcze coś znalazłem. Ukraińska Prawda podała:

Pułkownik Richard Camp, który dowodził siłami brytyjskimi w Afganistanie, powiedział, że NATO powinno rozważyć wszystkie możliwości odsunięcia Władimira Putina od władzy, łącznie z zabiciem go.

Полковник Ричард Кэмп, командовавший британскими войсками в Афганистане, заявил, что НАТО должен рассмотреть все варианты отстранения от власти Владимира Путина, включая его убийство.

Wiedza o tym ma duże znaczenie. Takie oświadczenie, podane do publicznej wiadomości, może wpływać na sytuację wewnętrzną w samej Rosji. Putin ma nóż na gardle i możliwe działania w desperacji i dalsza destabilizacja w Rosji.
                  Teraz naprawdę trzeba uważać.
                  • bistian Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 22:38
                    buldog2 napisał:

> Полковник Ричард Кэмп, командовавший британскими войсками в Афганистане, заявил
                    > , что НАТО должен рассмотреть все варианты отстранения от власти Владимира Пути
                    > на, включая его убийство.

Skąd to wziąłeś? Gdzie to się pojawiło?
                    • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 22:41
                      Tu:
                      www.pravda.com.ua/rus/news/2022/03/13/7331082/
                  • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 22:40
                    Tfu, tfu, tfu!
                    Powinno być:
                    Bo Chiny wyglądają na rozsądne i NIE będą chciały wielkiej wojny.
                • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 22:49
                  Prośba do moderacji:
                  To jest wersja poprawiona wcześniejszego wpisu. Pomimo sprostowania pomyłki proszę o usunięcie wcześniejszego wpisu, bo wprowadza w błąd, a sprawa poważna.
                  **

To wygląda mi na dobrą wiadomość. Bo Chiny wyglądają na rozsądne i nie będą chciały wielkiej wojny. A Rosja może pójść pod ich przywództwem.

Jeszcze coś znalazłem. Ukraińska Prawda podała:

Pułkownik Richard Camp, który dowodził siłami brytyjskimi w Afganistanie, powiedział, że NATO powinno rozważyć wszystkie możliwości odsunięcia Władimira Putina od władzy, łącznie z zabiciem go.

Полковник Ричард Кэмп, командовавший британскими войсками в Афганистане, заявил, что НАТО должен рассмотреть все варианты отстранения от власти Владимира Путина, включая его убийство.
                  www.pravda.com.ua/rus/news/2022/03/13/7331082/
                  Wiedza o tym ma duże znaczenie. Takie oświadczenie, podane do publicznej wiadomości, może wpływać na sytuację wewnętrzną w samej Rosji. Putin ma nóż na gardle i możliwe działania w desperacji i dalsza destabilizacja w Rosji.
                  Teraz naprawdę trzeba uważać.
                  • bistian Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 22:58
                    buldog2 napisał:

> Pułkownik Richard Camp, który dowodził siłami brytyjskimi w Afganistanie, powie
                    > dział, że NATO powinno rozważyć wszystkie możliwości odsunięcia Władimira Putin
                    > a od władzy, łącznie z zabiciem go.
                    >
                    > Полковник Ричард Кэмп, командовавший британскими войсками в Афганистане, заявил
                    > , что НАТО должен рассмотреть все варианты отстранения от власти Владимира Пути
                    > на, включая его убийство.
                    > www.pravda.com.ua/rus/news/2022/03/13/7331082/
                    > Wiedza o tym ma duże znaczenie. Takie oświadczenie, podane do publicznej wiadom
                    > ości, może wpływać na sytuację wewnętrzną w samej Rosji. Putin ma nóż na gardle
                    > i możliwe działania w desperacji i dalsza destabilizacja w Rosji.
                    > Teraz naprawdę trzeba uważać.

Ludzie starają się reagować racjonalnie. Większość, chce coś uzyskać, nie tylko stracić.
                    Putin jest bardzo złą opcją, również dla Rosjan, dla generałów także.
                    Facet się uczepił połowy XX wieku, a większość ma świadomość, że mamy XXI wiek. W końcu, to domino ruszy, nie mam wątpliwości, chociaż niespecjalnie dobrze oceniam Rosjan wink
                    • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 23:38
                      Англичанка гадит.

A teraz to się zacznie.
                      Aresztowanie gen. Sergieja Biesiedy to zabawy w przedszkolu. W samej Rosji będzie gorąco i może spełnić się prognoza Piontkowskiego (że w ciągu trzech dni Putina zlikwidują). Ale nawet jeśli nie, sprawa MiGów wpada do Lety i od teraz pierwszy na celowniku dumny Albion, pomimo że ma rakiety. GB tylko dla odważnych, może w górach Walii, jeśli już. Wrogość do GB to tradycja.
                      • bywalec.hoteli Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 23:42
                        o jakim aresztowaniu mówisz?
                        • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 15.03.22, 22:47
                          o jakim aresztowaniu mówisz?

O aresztowaniu Sergieja Biesiedy, szefa jednej ze struktur wywiadowczych (nie Służby Wywiadu Zewnętrznego - СВР) FSB.
                      • tanebo001 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 23:47
                        Nie pij już
                • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 14.03.22, 01:20
                  В Китае открестились от запроса Москвы на военную и экономическую помощь
                  АНАСТАСИЯ КАЛАТУР — ПОНЕДЕЛЬНИК, 14 МАРТА 2022, 01:35

В посольстве Китая заявили, что никогда не слышали о том, что Москва запросила у Пекина военную технику после начала вторжения в Украину.

Источник: представитель посольства Китая в Вашингтоне Лю Пеньюй в комментарии Reuters

Прямая речь: "Я никогда об этом (запросе России – Ред.) не слышал… Теперь первостепенной задачей является предотвращение эскалации напряжения или даже выхода ситуации из-под контроля".

Детали: Лю Пеньюй заявил, что "текущая ситуация в Украине действительно сбивает с толку".

Что предшествовало: Издание NYT со ссылкой на должностных лиц США сообщило, что Россия попросила Китай предоставить ей военную технику и поддержку в войне с Украиной. РФ также обратилась к Китаю с просьбой о дополнительной экономической помощи, чтобы помочь противодействовать санкциям.

www.pravda.com.ua/rus/news/2022/03/14/7331130/
                  • ja_mamma Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 14.03.22, 04:54
                    buldog2 napisał:
                    www.pravda.com.ua/rus/news/2022/03/14/7331130/" target="_blank" rel="nofollow">www.pravda.com.ua/rus/news/2022/03/14/7331130/</a>

To, że rzecznik ambasady Chin w USA "nic nie słyszał" nie jest oficjalnym oświadczeniem odmowy pomocy Rosji.
                    • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 14.03.22, 09:12
                      Nie jest. Ale wcześniejsze kolejne odmowy (obsługi bankowej, dostaw części do samolotów cywilnych) wskazują raczej na odmowę.
                      • ja_mamma Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 14.03.22, 10:22
                        Oby, oby.
                      • ja_mamma Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 14.03.22, 10:26
                        Ktoś tu kłamie?
                        "Twierdzenia amerykańskich urzędników, że Rosja poprosiła Chiny o przekazanie sprzętu wojskowego do użycia na Ukrainie, to dezinformacja rozsiewana przez USA – oświadczyło w poniedziałek chińskie MSZ."

www.msn.com/pl-pl/wiadomosci/polska/chi%c5%84skie-msz-twierdzenia-%c5%bce-rosja-prosi%c5%82a-nas-o-sprz%c4%99t-wojskowy-to-dezinformacja/ar-AAV1n1X
                        • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 14.03.22, 11:24
                          Za mało danych, żeby coś powiedzieć. Ale ważne to jest czy Chiny udzielą Rosji takiej pomocy, czy nie. A to co ktoś powie, tak czy inaczej... - gadanie, że przyciągnąć ludzką uwagę tam gdzie się chce.
                        • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 15.03.22, 22:42
                          Ktoś tu kłamie?
                          "Twierdzenia amerykańskich urzędników, że Rosja poprosiła Chiny o przekazanie sprzętu wojskowego do użycia na Ukrainie, to dezinformacja rozsiewana przez USA – oświadczyło w poniedziałek chińskie MSZ."

Chyba jednak MSZ.
                          W wideo youtu.be/zDXQTa5EhCY konsultant administracji USA Jurij Szwec powiedział, że doradca administracji Bidena Jack Sullivan w związku z atakiem na Międzynarodowe Centrum Pokoju ostrzegł rosyjskie władze: wszelki, umyślny czy nieumyślny atak na Polskę będzie uznany za atak na NATO, ze wszystkimi wynikającymi z art. 5 konsekwencjami.

W tym samym wideo z powołaniem na chinskie Global Times (People's Daily") Szwec potwierdził złożenie przez Rosję prośby do Chin o pomoc wojskową i gospodarczą. Prośba została odrzucona, ponieważ róznice zdań pomiędzy dwoma krajami nie pozwalają zamknąć kanałów komunikacji" i "mechanizm związków na wysokim poziomie pracuje stabilnie".

Nie znalazłem (specjalnie nie szukałem) tego tekstu w sieci i może został usunięty, ale Szwec jest wiarygodny na tyle, że faktów własnych nie ma. Za to budzące wątpliwości opinie od czasu do czasu tak. Wtedy gdy takie niezwyczajne pasują do przedstawianego obrazka rzeczywistości (wcześniej na okoliczność tej samej kwestii mógł mieć inne zdanie, tak bywało smile ).

U nas rzadko się o tym mówi, we władzach Chin trwa ostry konflikt książąt i komsomolców. Pierwsi to z pokolenia na pokolenie, rodzinni przedstawiciele władz, chyba głównie wojskowych, drudzy - grupa szanghajaka, reprezentująca głównie środowiska przemysłowe i nastawione globalistycznie. Z oddali tego nie widać, ale ci co są w temacie mówią, że żrą się oni niesamowicie. Może to tłumaczy chińskie niekonsekwencje.
              • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 13.03.22, 22:06
                No, niewykonalne. Ale nie o tym rozmawiamy i nawet się nad tym nie zastanawiam.
                Żadnego bujania w obłokach rozważań. Wyłącznie sprawy bieżące i praktyczne.
    • latarnik22 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 14.03.22, 17:54
      Bardzo ciekawy wątek, treściwy.
      • nocnamagia Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 14.03.22, 19:20
        Treściwy? Ciekawe określenie
        Buldog, chyba wzbudzilłeś zainteresowanie wśród ruskich szpiegów
        • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 15.03.22, 10:40
          Tych leniwych. Tyle pozbierane w jednym miejscu.
        • buldog2 Sprawy różne. Żołnierz podobny Bogu 15.03.22, 11:52
          No to niech posłuchają komunikatów swojego Ministerstwa Obrony:
          youtu.be/qULkO2tQD1Q

Na filmie z marca 2021 mowa o tym, że Ministerstwo Obrony FR ogłosiło nowy typ wojny - wojny mentalnej, w którym będą brać udział bojowi magowie. Ponieważ film prześmiewczy, w wyszukiwarce sprawdziłem, czy granice fantazji nie zostały w relacji przesunięte bardzo daleko. Nie zostały.

MOSKWA, 25 marca - RIA Novosti. Zachód ze Stanami Zjednoczonymi na czele rozpętał przeciw Rosji nowy typ wojny - mentalną, której skutki będą widoczne nie od razu, oświadczył w wywiadzie dla "Arsenału Ojczyzny" doradca ministra obrony, rzeczywisty państwowy doradca trzeciej rangi Andriej Ilnickij.

МОСКВА, 25 мар — РИА Новости. Запад во главе с США развязал против России новый тип войны — ментальную, последствия которой проявятся не сразу, заявил в интервью журналу "Арсенал Отечества" советник министра обороны, действительный государственный советник третьего класса Андрей Ильницкий.

W 2019 Ministerstwo Obrony powołało oddziały bojowych magów. Oficjalny żurnal Ministerstwa Obrony "Przegląd wojskowy" (Армейский сборник) potwierdził istnienie w Rosji bojowej parapsychologii. Opublikowano artykuł o wojennych metodykach bojowej parapsychologii, pozwalających poznawać myśli przeciwnika i włamywać się w programy komputerowe.

Płk Mikołaj Poroskow opowiedział o satanistycznych praktykach MinOborony:
          Obecnie wszystkie te metody wykorzystuje się w celu stworzenia superżołnierza, który będzie w stanie znieść wszelkie warunki, przekazywać informacje na odległość siłą myśli i jednocześnie walczyć.

Николай Поросков объяснил, что сейчас все эти методы используются для создания сверхсолдата, который способен вынести любые невзгоды, передавать информацию на расстоянии силой мысли и параллельно вести бой.

Koncepcja transhumanizmu wojskowego zakłada, że ostatecznym wynikiem tych prac będzie żołnierz podobny Bogu.
          • latarnia_umarlych Re: Sprawy różne. Żołnierz podobny Bogu 15.03.22, 14:26
            Rosja to doprawdy stan umysłu...
            • buldog2 Re: Sprawy różne. Żołnierz podobny Bogu 15.03.22, 22:11
              Rosja jest bardzo zróżnicowana. Także dlatego fascynująca. (Nawiasem mówiąc, podobne badania prowadzą Amerykanie, tyle że bez fanfarów.)
              Tu: u.pcloud.link/publink/show?code=XZeV8nXZUYwTs8BSDrkj6vBQXtlgFkBYH4ik

jest opowiadanko (relacja?) Aleksandra Buszkowa "Eksperyment mgła".
              Od autora:

Eksperyment rzeczywiście miał miejsce, celem Operacji Mgła było badanie zaklęć szamańskich, przeprowadzono go gdzieś w tajdze około 1983. Pewna niejawna wspólnota humanistów, nie mająca nic wspólnego z oficjalną nauką, w latach przed pierestrojką zajmowała się na Syberii poszukiwaniem, rejestrowaniem i testowaniem działania różnych zaklęć, zamówień, namówień oraz innych magicznych formuł. I po sprawdzeniu na sobie kolejnej takiej formuły, coś zupełnie nie do opisania i jawnie NIE STĄD weszło im do głowy. Wszystko to źle się dla nich skończyło – szpital psychiatryczny do końca życia, bez nadziei na wyzdrowienie.
              Od tamtego czasu minęło już ponad 25 lat, ale informacje jest tak mało i są tak sprzeczne, że aż trudno w to uwierzyć… ale fakty mówią co innego.

Na okoliczność „Eksperymentu mgła” Buszkow udzielił szczegółowych odpowiedzi na spotkaniu z nami w marcu. W kilku słowach - pewna inicjatywna wspólnota humanistyczna, bez związku z oficjalną nauką, w latach przed pierestrojką zajmowała się poszukiwaniem, rejestrowaniem i testowaniem działania różnych zaklęć, zamówień, namówień oraz innych formuł magicznych na Syberii. A po sprawdzeniu na sobie (dzięki Bogu, nie na ochotnikach!) kolejnej takiej formuły, coś zupełnie nie do opisania i jawnie NIE STĄD weszło im w głowy. Wszystko to źle się dla nich skończyło – szpital psychiatryczny do końca życia, bez nadziei na wyjście…. Ogólnie, temat niezwykle interesujący. Choć i ryzykowny. Ja osobiście nie byłem na tym spotkaniu, ale byli znajomi. Ponieważ na okoliczność tego eksperymentu bardzo długo męczyłem wszystkich znajomych, powtórzyli mi [jego relację - bul]. Do ich relacji mogę dodać, że chodziło o szamańskie zaklęcia przyzywające duchy lasu, nawet z użyciem grzybów. Ogólnie mówiąc, zabawiali i doigrali się. Buszkow powiedział, że świadkowie do tej pory bardzo nie lubią o tym bardzo opowiadać - dlatego że skóra cierpnie. Kiedy ludzie, twoi znajomi, na twoich oczach, zachowując zewnętrzną ludzką postać, zamieniają się w coś absolutnie nieludzkiego, co nie ma nazwy w naszym języku. I ja doskonale ich rozumiem. Tak jak i Buszkowa, która nie chce budzić demonów.

4stor.ru/histori-for-life/9185-eksperiment-tuman.html
              Эксперимент действительно имел место быть, целью операции "Туман" было изучение шаманских заклинаний, проводился где-то в тайге примерно в 1983-м году. Некое засекреченное инициативное сообщество гуманитариев, к официальной науке никакого отношения не имевшее, в доперестроечные года занималось в Сибири поиском, записью и проверкой действия разнообразных заклинаний, заговоров, наговоров и прочих магических формул. И после проверки на себе очередной такой формулы им в мозги полезло что-то совершенно неописуемое и явно НЕ ОТСЮДА. Кончилось для них все это плачевно - желтым домом пожизненно, без надежды на выздоровление.
              Прошло уже более 25 лет с того, но информации настолько мало и она настолько противоречива, что трудно верится в такое... но факты говорят об обратном.

Комментарии и обсуждения на: 4stor.ru/histori-for-life/9185-eksperiment-tuman.html
              По "Эксперименту Туман" ААБ дал развернутый устный ответ на встрече с нами в марте. В двух словах - некое инициативное сообщество гуманитариев. к официальной науке никакого отношения не имевшее, в доперестроечные года занималось в Сибири поиском, записью и проверкой действия разнообразных заклинаний, заговОров, наговоров и прочих магических формул. И после проверки на себе (слава Богу, не на добровольцах!) очередной такой формулы им в мозги полезло что-то совершенно неописуемое и явно НЕ ОТСЮДА. Кончилось для них все это плачевно - желтым домом пожизненно, без надежды на выздоровление....Вообще, тема крайне интересная. Хотя и стремная. Я на той встрече лично не был, но были знакомые. Поскольку я насчет этого эксперимента давно всех пытал, мне тоже рассказали. К цытате из рассказанного могу добавить, что речь шла о шаманских заклинаниях вызова лесных духов, да еще и под грибами. В общем, ребята заигрались. И доигрались. Бушков говорил, что свидетели до сих пор очень сильно не любят об этом вспоминать - потому что мороз по коже. Когда люди, твои знакомые, у тебя на глазах, сохраняя внешнюю человеческую форму, превращаются в абсолютно нечеловеческое нечто, чему в нашем языке и названия-то нет. И я их прекрасно понимаю. Как и Бушкова, который не хочет тревожить демонов.
              • buldog2 Re: Sprawy różne. Żołnierz podobny Bogu 15.03.22, 22:12
                bez fanfar

(nie wiem, co przerobiło na fanfarów)
    • taje Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 14.03.22, 18:16
      A piosenkę bojowa można? twitter.com/i/status/1503390894472548359
      • taje Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 15.03.22, 10:22
        Na Zachodzie niektórzy twierdzą, że było to wyreżyserowane a z kolei ukraińscy komentatorzy są oburzeni, że się wybiela jej winy jako dziennikarki kremlowskiej. Ja myślę, że była odważna (pomimo jej wcześniejszych przewin) ale być może nie czytam dobrze sytuacji.

twitter.com/GicAriana/status/1503492597339369472
        • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 15.03.22, 10:29
          Też tak myślę. Na czym miałoby polegać wyreżyserowanie, przez kogo? Władze? Że są tam przeciwnicy wojny to pewne, ale jeśli o czym mówić, to o współuczestnictwie w spisku. Z tym, że siedzieć pójdzie ona.
    • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 15.03.22, 23:18
      1. Rosjanie wprowadzają nowe jednostki (artyleria, artyleria rakietowa, czołgi), ok. 1/3 tego, co już wprowadzono.
      youtu.be/rpnkhKCck4
      Z Syrii ma przybyć ok. 16 tys. najemników.
      W wideo mowa o tym, że Rosji nie wystarczy się do zawojowania Ukrainy. Sprowadza się ochotników z Uzbekistanu, Republiki Centralnoafrykańskiej.

2. Włączyłem dziś radio 357 (w necie). Nie spodziewałem się niczego prócz muzyki, a okazało się, że była długa i ciekawa rozmowa o Aleksandrze Duginie. To przede wszystkim ideolog euroazjatyckości Rosji. bardzo szczególna, i ciemna, postać rosyjskiego życia politycznego. Nie chciało mi się nawet przeczytać w całości choćby jednej jego książki, wspominam o nim, ponieważ ma wpływ na wybrane środowiska polityczne w Rosji (armię, "patriotów", skrajnych konserwatystów bliskich Lepenicy, inspirujących się Nietschem i kim tam jeszcze, nie wiem).
      Nie zaryzykowałbym (tak powiedziano w audycji) twierdzenia, że to druga postać polityczna w Rosji, w ideologii. (A która pierwsza - Putin? W Putinie brak śladu ideologii, on jest pusty).

Miałem kilka innych pomysłów, co ciekawego w tym wątku przedstawić (myślałem o tłumaczeniach), ale jeśli chcecie, to coś o tym człowieku (Duginie) napiszę. Przy okazji, w audycji o pewnych kwastiach była mowa jako o niejasnych, jakby co, można przedstawić je w sposób jednoznaczny (jak nie zapomnę).
      • saszanasza Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 17.03.22, 20:19
        pisz!
    • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 17.03.22, 20:08
      Europejska Prawda donosi, że Kreml nie będzie wykonywać orzeczeń Międzynarodowego Trybunału Sprawiedliwości w sprawach dotyczących wojny na Ukrainie.

Rzecznik prezydenta FR Dmitrij Pieskow powiedział (Interfax):

'Nie możemy brać tej decyzji pod uwagę. Międzynarodowy Trybunał Sprawiedliwości dysponuje pojęciem takim jak "porozumienie stron". Tu żadnego porozumienia być nie może... W tym przypadku to jest to coś, czego nie możemy brać pod uwagę' - powiedział Pieskow.

Nie da się nie widzieć identycznego podejścia do praworządności i poglądów Pieskowa i Ziobry.

Tekst oryginalny:
      В Кремле заявили, что будут игнорировать решение Международного суда ООН по войне

Спикер президента РФ Дмитрий Песков заявил, что Россия не собирается выполнять первое решение Международного суда ООН по войне в Украине.

Как сообщает "Европейская правда", его слова приводит российский "Интерфакс".

"Мы не можем принять это решение во внимание. Международный суд имеет такое понятие, как "согласие сторон". Здесь никакого согласия быть не может… В данном случае это то, что мы не можем принять во внимание", - заявил Песков.
      www.pravda.com.ua/rus/news/2022/03/17/7332217/
    • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 19.03.22, 20:47
      Obecny stan propagandy. Wgląd w sytuację Rosji.
      Krótki tekst niżej nie jest ani odkrywczy, ani wyjątkowy pod jakimkolwiek względem. Wartość artykułu w tym, że chyba nieźle oddaje treść i formę oficjalnej propagandy i pokazuje światopogląd masowego odbiorcy, to co określa jego wyobrażenia o świecie. Pokazuje co w główkach siedzi.

Pomysły słynnego rosyjskiego pisarza Eduarda Limonowa dotyczące przyszłości Rosji w nowej rzeczywistości geopolitycznej okazały się trafnymi przewidywaniami, powiedział muzyk Richard Siemaszkow.

Siemaszkow przeanalizował wszystkie wypowiedzi Limonowa na temat perspektyw Federacji Rosyjskiej na arenie światowej i doszedł do wniosku, że jego prognozy zaczynają się realizować. Tak więc, prorocze wydają się słowa publicysty o tym, że wkrótce zmienią się granice terytorialne Rosji:

„Granice Federacji Rosyjskiej zostaną zrewidowane. Zjednoczmy wszystkich Rosjan w jednym państwie”.
      Sądząc po wszystkim, mowa o tym, że niektóre kraje byłego ZSRR mogą powrócić pod kontrolę Federacji Rosyjskiej. Zdaniem muzyka taka możliwość jest całkiem realna, ponieważ Rosja już zmierza w tym kierunku. Jest przekonany, że kraj może wrócić do historycznych granic.

Jednocześnie Siemaszkow zwrócił uwagę na inne prorocze inicjatywy Limonowa. Limonow wezwał Federację Rosyjską do zerwania współpracy z firmami zachodnimi, wybierając drogę pełnej niezależności od Europy i Stanów Zjednoczonych. W tym przypadku wszelkie próby wywarcia na Federację Rosyjską presji przy pomocy sankcji czeka niepowodzenie.

„Konieczne jest wypędzenie amerykańskiego biznesu z Rosji twardymi metodami. Tak, ludzie stracą wiele miejsc pracy, ale honor państwa jest ważniejszy” – pisał publicysta jeszcze w 2015 roku.
      Właśnie teraz te słowa Limonowa zaczynają się sprawdzać, ponieważ władze rosyjskie obrały kurs na reorganizację gospodarki, kierując wszystkie możliwości na produkcję zamienników z importu i samowystarczalną gospodarkę.

Zgodnie z powyższym pisarz przewidział unikalną strategię Rosji, nakierowaną na zmniejszenie zależności od Zachodu. Teraz Moskwa działa bez oglądania się na zachodnich partnerów, spokojnie realizując swoje interesy na arenie światowej.

Ранее депутат Артем Кирьянов подчеркнул значимость поддержки строительства на фоне антироссийских санкций. По его словам, эта отрасль является настоящим драйвером экономики.

Wcześniej poseł Artem Kirjanow podkreślał znaczenie wspierania budownictwa w kontekście antyrosyjskich sankcji. Według niego ta branża jest prawdziwym motorem napędowym gospodarki.

**
      Предположения известного российского писателя Эдуарда Лимонова о будущем России в новой геополитической реальности фактически оказались точными предсказаниями, заявил музыкант Ричард Семашков.

Он изучил все высказывания Лимонова о перспективах РФ на мировой арене и пришел к выводу, что они начинают реализовываться. Так, пророческими кажутся слова публициста о том, что территориальные границы России в скором времени изменятся:

«Границы Российской Федерации будут пересмотрены. Объединим всех русских в одном государстве».
      Судя по всему, речь идет о том, что некоторые страны бывшего СССР могут вернуться под контроль РФ. По мнению музыканта, такая возможность вполне реальна, потому что уже сейчас Россия движется в этом направлении. Он убежден, что страна может вернуться к историческим границам.

В то же время Семашков обратил внимание на другие пророческие инициативы Лимонова. Так, он призывал РФ отказаться от сотрудничества с западными компаниями, избрав путь полной независимости от Европы и Соединенных Штатов. В этом случае все попытки оказать санкционное давление на РФ потерпят крах.

«Гнать надо американский бизнес из России поганой метлой. Да, люди потеряют много рабочих мест, но честь государства важнее», — писал публицист еще в 2015 году.
      Именно сейчас эти слова Лимонова начинают воплощаться в реальность, поскольку российские власти выбрали курс реорганизации экономики, направив все мощности на импортозамещение и самодостаточное производство.

Соответственно, писатель предсказал уникальную стратегию Россию, направленную на уменьшение зависимости от Запада. Теперь Москва действует без оглядки на западных партнеров, спокойно реализуя свои интересы на мировой арене.

Ранее депутат Артем Кирьянов подчеркнул значимость поддержки строительства на фоне антироссийских санкций. По его словам, эта отрасль является настоящим драйвером экономики.

zen.yandex.ru/media/politexpert.net/prorocheskie-slova-eduarda-limonova-o-buduscem-rossii-nachali-sbyvatsia-62330f203c2d065d90aaeab9
      • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 20.03.22, 16:54
        W piątek 18 marca Ukraińska Prawda podała następujące dane na temat strat wojsk rosyjskich
        Źródło: Dane Sztabu Generalnego z piątku

Szczegóły: Całkowite straty bojowe wroga od 24 lutego do 18 marca wynosiły w przybliżeniu:

personel - ok. 14200 osób,
        zbiorniki - 450,
        bojowe wozy opancerzone - 1448,
        systemy artyleryjskie - 205,
        wyrzutnie artylerii rakietowej - 72,
        systemy obrony powietrznej - 43,
        samoloty - 93,
        śmigłowce - 112,
        sprzęt motoryzacyjny - 879,
        statki / łodzie - 3,
        zbiorniki z paliwem i smarami - 60,
        drony operacyjno-taktyczne - 12,
        wyposażenie specjalne - 11.

To oficjalny komunikat. Trwa wojna i z definicji nie komentuję wiarygodności oświadczeń ukraińskich, tym razem zwrócę uwagę na to, że tydzień temu podawano 25 tysięcy zabitych i ok. 45 tysięcy wycofanych walki (tzn. zabitych i rannych), natomiast Amerykanie szacowali wtedy minimalne straty rosyjskie na 5-6 tys. zabitych i 15-18 tys. rannych:
        forum.gazeta.pl/forum/w,567,173305115,173305115,Sprawy_rozne_Rosyjskie_Czekistowskie.html?p=173331320

Radykalnie wzrosła liczba zestrzelonych samolotów. W ciągu ostatniego tygodnia przybyło ich mniej więcej tyle, co przez wcześniejsze dwa tygodnie wojny.
        • szorstkawelna Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 20.03.22, 16:59
          Buldog, z którego wydania "Dnia oprycznika" jest ten przeklad? Jest inny od tego, które mam w domu.
          • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 22.03.22, 19:18
            Przepraszam, to jest mój przekład. Odważyłem się, pomimo istnienia "kanonicznego".
            • szorstkawelna Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 22.03.22, 19:32
              Muszę przyznać, że jestem pod wrażeniem... Twój podoba mi się bardziej niż ten "oficjalny". Pracujesz na codzień z językiem?
            • szorstkawelna Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 22.03.22, 19:34
              Masz tylko ten fragment czy całość?
              • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 22.03.22, 20:07
                Tylko to. Ale jeśli chcesz, przetłumaczę dwa inne fragmenty, o szturmie терема skazanego dostojnika, tu jest fajny film:
                youtu.be/5tcPBx3O_H4
                i ten, kiedy łykają jakieś narkotyki i mają wizje.

Nie, nie pracuję z językiem na co dzień. Może dzięki temu mogę to robić mniej szablonowo, niż gdybym robił bez ustanku, z obowiązku. Coś tam kiedyś (jakąś książkę) przetłumaczyłem, czy napisałem (kilka artykułów). Książeczka sama z siebie niewiele warta, ale to był manifest literacki grupy spiskowców Andropowa, którzy chcieli obalić tamto wydanie komunizmu. W końcu, udało się... Ale ucięto hydrze wszystkich łbów, nigdy się na to nie zanosiło, i mamy to co mamy.
                Zaraz wkleję coś na temat (łbów hydry). Znaczy za chwilę.
                • szorstkawelna Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 22.03.22, 20:28
                  Chętnie przeczytam, bo czyta się świetnie. Nie znam oczywiście oryginału, ale mam wrażenie, że masz wyczucie języka.
                  • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 22.03.22, 21:57
                    W Czytelniku (który książeczkę wydał) chwalili przekład. Koleżanka, która mnie tam wciągnęła (przyszła z tematem), miała tam wysokie notowania, tłumaczyła noblistów (jednego). Lubiła moje poprawki.
                • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 22.03.22, 20:47
                  Larwa pasożyta Sacculina carcini przykleja się do gospodarza i wtryskuje w jego krew zbiór niezróżnicowanych komórek , które jakiś czas żyją we krwi gospodarza niezależnie, ale, koniec końców, tworzą jeden organizm dorosłego pasożyta, rozgałęzienia którego przenikają całe ciało gospodarza (patrz „Życie zwierząt”, Moskwa, 1968, t. 2, s. 438).

**
                  Na początku lat dziewięćdziesiątych jaczejki/komórki PISB pozostawały w letargu.
                  Ze znajomością rzeczy donosi „Glip92” na forum „Jeżedniewnogo żurnala”: „W biurze […] przestali wypłacać pensje, wypłacać diety, premie itp. Z biura zaczęli masowo odchodzić specjaliści […] W początku lat 90-ych gosbezopasnost’ była całkowicie niezdolna do działania”.
                  Ale ponieważ lustracja, osądzenie i skazanie sfory psów i oprawców PISB, przez dziesięciolecia szarpiących Polskę nie, były wykonane, to obrzydliwe „komórki” tej PISB Sacculin’y, zmuszone działać w nowych warunkach, – niezależnie lub prawie niezależnie, z sukcesem przeprowadziły, – bez jakiejkolwiek widocznej koordynacji (ponieważ starczało ogólnego pojmowania kierunku działań, a także zachowanych związków horyzontalnych), – z sukcesem przeprowadziły gigantyczną „sieciową” specoperację, wykonując kilka zadań.

Zadanie 1
                  Ograbienie społeczeństwa, „prychwatyzacja” poprzez podstawione (bez wątpienia kreatur PISB) firm-„gąbek” z zamiarem wyciśnięcia z tych „gąbek” – po dojściu do władzy – skradzionego przez podopiecznych majątku narodowego.
                  Oczywiste jest, że do każdej firmy typu ArtB i Telegraf doklejonych było wiele „komórek” PISB.
                  Żadne znane „prychwatyzacje” w rodzaju prywatyzacji Banku Śląskiego bez współdziałania komórek PISB-Sacculina nie byłyby możliwe.

Zadanie 2
                  Dyskredytacja w oczach ograbionego narodu instytucji demokratycznych, praw człowieka – dzięki, na przykład, takim kominacjom jak „Tusk-ośmiorniczki” – mającym na celu stworzenie warunków dla „formowania organizmu dorosłego pasożyta” – to znaczy, dla przejęcia władzy i „wyciskania” przez Sacculin’ę wchłoniętego przez „gąbki”.
                  Wykorzystując zdobyte możliwości, kreatury PISB, majątku narodowego oraz lokowania agentów wpływu, działających na rzecz odchodzenia od wartości i struktur Zachodu – NATO i UE.

Jako polityczne przykrycie komórki PISB-Sacculina w sposób mądry i podły, mając na celu w odległej perspektywie dyskredytację demokracji, wykorzystywali właśnie demokratów – od czasu AWSu, albo i wcześniej.
                  Mając na celu w odległej perspektywie, – stawkę na antysemityzm itp., członkowie PISB ustalali etniczny skład „gąbek”.
                  Ludzie, nie wypełniający cichego porozumienia z PISB-Sacculina w zakresie grabienia narodu – stojący na drodze PISB-Sacculina – byli zastraszani, albo mordowani, tak jak w aferze FOZZ.

Zadanie 3
                  Oparłszy się o zrabowany majątek i dzięki profesjonalnej akcji zastraszania społeczeństwa uchodźcami PISB-Sacculina otwarcie i brutalnie zdobyła władzę, „dokonała desantu na podstawowe instytucje państwa” i zaczęła rozsadzać w nich armie „szołuch” i tłumy PISiewiczów. Wykorzystując retorykę patriotyczną skutecznie pozbawiła Polskę wszelkich możliwości wpływu na opinię państw Europy, w pierwszej kolejności tzw. Międzymorza i państw bałtyckich. O skuteczności działań jaczejki PIS przekonujemy się na przykładzie Nord Stream 2.

Na koniec uformowała skończoną postać organizmu dorosłego pasożyta.
                  PISB-Sacculina będąc już u władzy, w postaci uformowanego ukształtowanego pasożyta, dokonała zdrady państwa w postaci pełzającego przewrotu państwowego…

==
                  Na podstawie komentarza Fiodora Fiodorowicza na Grani. Sam komentarz też pokażę. Warto przeczytać.
                  • bistian Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 24.03.22, 17:37
                    buldog2 napisał:

> Larwa pasożyta Sacculina carcini przykleja się do gospodarza i wtryskuje w jego
                    > krew zbiór niezróżnicowanych komórek , które jakiś czas żyją we krwi gospodarz
                    > a niezależnie, ale, koniec końców, tworzą jeden organizm dorosłego pasożyta, ro
                    > zgałęzienia którego przenikają całe ciało gospodarza (patrz „Życie zwierząt”, M
                    > oskwa, 1968, t. 2, s. 438).

Fajne, ale nieprawdziwe. W ciało kraba wnika żeńska larwa i przechodzi do postaci galaretowatej, potem znajduje męskiego osobnika, robi otwór w ciele żywiciela, następuje zapłodnienie w środku kraba, wyjście samca, złożenie jaj i opieka nad nimi przez kraba, po czym śmierć żywiciela
                    pl.wikipedia.org/wiki/Worecznice
                • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 22.03.22, 21:59
                  Tfu! Powinno być:
                  Ale NIE ucięto hydrze
    • buldog2 Użycie broni jądrowej 23.03.22, 00:21

Pisałem, że stopniowo Rosja zaczyna przechodzić do ofensywy, okazuje się, także w kwestii użycia broni jądrowej. Wcześniej, w połowie stycznia sekretarz prasowy Kremla oświadczał, cytuję z RIA Novosti:

WASZYNGTON, 16 stycznia - RIA Novosti. Sekretarz prasowy prezydenta Federacji Rosyjskiej Dmitrij Pieskow w wywiadzie dla amerykańskiej telewizji CNN powiedział, że istnieje „pewne zrozumienie” w stosunkach Rosji ze Stanami Zjednoczonymi i NATO, ale generalnie strony nadają na „zupełnie innych falach”, co według niego budzi niepokój.
      „Jest między nami pewne zrozumienie” – powiedział Pieskow, słowa którego cytuje Bloomberg.

„Ale ogólne, w zasadzie, teraz możemy powiedzieć, że nadajemy na różnych falach, na zasadniczo różnych falach, a to nie jest dobre, to budzi niepokój” – powiedział sekretarz prasowy Prezydenta Federacji Rosyjskiej w związku z rozmowami, które odbyły się w tym tygodniu.

10 stycznia Rosja i Stany Zjednoczone przeprowadziły w Genewie nową rundę dialogu na temat stabilności strategicznej. Następnie odbyło się posiedzenie Rady Rosja-NATO w Brukseli. Następnie w czwartek 13 stycznia odbyły się konsultacje w wiedeńskiej siedzibie Organizacji Bezpieczeństwa i Współpracy w Europie. Rozmowy skoncentrowane były na propozycjach zapewnienia bezpieczeństwa, które strona rosyjska przedstawiła USA i NATO pod koniec ubiegłego roku w kontekście eskalacji kryzysu na Ukrainie.

Pod koniec 2021 Rosja opublikowała projekty traktatu ze Stanami Zjednoczonymi oraz porozumienia z NATO w kwestii gwarancji bezpieczeństwa. W szczególności Moskwa domaga się od swoich zachodnich partnerów prawnych gwarancji zaniechania dalszej ekspansji NATO na wschód, odmowy przyjęcia do Sojuszu Ukrainy oraz rezygnacji z tworzenia baz wojskowych w krajach postsowieckich.

Wcześniej minister spraw zagranicznych Rosji Siergiej Ławrow powiedział, że Federacja Rosyjska przygotowuje się do rozwoju wydarzeń i na razie czeka na odpowiedź Stanów Zjednoczonych i NATO w sprawie gwarancji bezpieczeństwa. Zgodnie z jego oświadczeniem odpowiedzi powinny mieć formę pisemną.

ВАШИНГТОН, 16 янв - РИА Новости. Пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков в интервью американскому телеканалу CNN заявил, что в отношениях РФ с США и НАТО есть "некоторое понимание", однако в целом стороны на "совершенно разных треках", что, по его словам, вызывает беспокойство.
      "Между нами есть некоторое понимание", - сказал Песков, слова которого приводит агентство Блумберг.
      "Но в целом, в принципе, теперь мы можем сказать, что мы на разных треках, на совершенно разных треках, и это нехорошо, это вызывает беспокойство", - отметил пресс-секретарь президента РФ в свете прошедших на этой неделе переговоров.
      Россия и США 10 января провели новый раунд диалога по стратегической стабильности в Женеве. За ним последовало заседание Совета Россия-НАТО в Брюсселе. Вслед за ним в четверг, 13 января, прошли консультации на венской площадке Организации по безопасности и сотрудничеству в Европе. Главным фокусом этих дискуссий стали предложения по безопасности, которые российская сторона представила США и НАТО в конце прошлого года на фоне эскалации кризиса на Украине.
      В конце 2021 года Россия опубликовала проекты договора с США и соглашения с НАТО по гарантиям безопасности. Москва, в частности, требует от западных партнеров юридических гарантий отказа от дальнейшего расширения НАТО на восток, от присоединения к блоку Украины и от создания военных баз в постсоветских странах.
      Ранее министр иностранных дел России Сергей Лавров заявил, что РФ готовится к любому развитию событий и пока ждет ответа от США и НАТО по гарантиям безопасности. По его словам, ответы должны быть письменными.

webcache.googleusercontent.com/search?q=cache:d5-Ur5h7WuoJ:https://ria.ru/20220116/otnosheniya-1768051305.html+&cd=5&hl=pl&ct=clnk&gl=pl&client=opera
      Wskazanego artykułu na stronie RIA Novosti już nie ma (pobrałem kopię).
      Dziś, 22 marca 2022 tenże sam Pieskow powiedział CNN o regułach użycia broni jądrowej:

Użycie broni jądrowej przez Rosję przewiduje koncepcja bezpieczeństwa narodowego w przypadku zagrożenia samego istnienia kraju. Odpowiednich wyjaśnień we wtorek 22 marca udzielił sekretarz prasowy prezydenta Federacji Rosyjskiej Dmitrij Pieskow w wywiadzie dla amerykańskiej telewizji CNN.

„Mamy koncepcję bezpieczeństwa narodowego. Tam można przeczytać o wszystkich powodach użycia broni jądrowej.

Jeśli istnieje zagrożenie dla samego istnienia naszego kraju, można użyć jej zgodnie z koncepcją.

Jest jeszcze szereg innych powodów, które są wymienione w tekście – powiedział rzecznik Kremla, odpowiadając na pytanie, czy można całkowicie wykluczyć użycie broni jądrowej przez FR.

Использование ядерного оружия Россией предусматривается концепцией национальной безопасности в случае угрозы самому существованию страны. Соответствующие разъяснения дал во вторник, 22 марта, пресс-секретарь президента РФ Дмитрий Песков в интервью американскому телеканалу CNN.

«У нас есть концепция национальной безопасности. Там вы можете прочитать про все основания для использования ядерного оружия.

Если есть угроза самому существованию нашей страны, оно может быть использовано в соответствии с концепцией.

Есть ряд других оснований, которые перечислены в тексте», — сказал представитель Кремля, отвечая на вопрос, можно ли полностью исключить использование ядерного оружия РФ.
      www.gazeta.ru/politics/2022/03/22/14656981.shtml

W rosyjskich mediach panuje chaos. Te same doniesienia na jednych portalach można znaleźć, z innych są usuwane. Można domniemywać, że ten sam chaos objął rosyjskie ośrodki władzy.
      Znaczy to, że furtka pozwalająca na użycie broni jądrowej otwiera się. Z wielu źródeł wynika, że decyzja użycia może dotyczyć Ukrainy. W przypadku Kijowa mowa jest o bombie 100 kT albo większej.

--
      • celandine Re: Użycie broni jądrowej 24.03.22, 17:48
        O matko, a jaki zasięg skażenia ma taka bomba?
        • taje Re: Użycie broni jądrowej 24.03.22, 18:03
          Bomby spuszczone na Hiroshimę i Nagasaki miały tylko 16 i 21 kT a tu mówimy o 100kT więc pewnie dużo..,
        • buldog2 Re: Użycie broni jądrowej 24.03.22, 20:13
          Tu: urbanrat.pl/symulacja-bomby-atomowej/
          są informacje dla 300 kT (na dole strony). Strona sensownie napisana, widać że ktoś zna temat.
          Dla 100 kT powierzchniowo pewnie ze dwa razy mniej.
          • triss_merigold6 Re: Użycie broni jądrowej 26.03.22, 09:49
            Czytałam, niezłe jest.
    • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 23.03.22, 10:51
      "ВОТ ЧТО" - "OTO JAK" [się sprawy mają] to prześmiewczy kanał yt, jakich wiele, poświęcony sukcesom "putinowskiego szaleństwa". Tym razem filmik
      youtu.be/ZxYMKVo22V8
      udał się wyjątkowo, mowa między innymi o ogromnych kolejkach do bankomatów, których już nie ma (nie ma w nich pieniędzy), zastąpiły je równie długie kolejki po cukier.
      W tym miejscu youtu.be/ZxYMKVo22V8?t=560
      pokazane życzeniami rosyjskich kobiet za zniknięcie ze sklepów podpasek. Pojawiły się na portalach 10x drożej, niejaka Ludmiła sprzedaje je i czuje się wspaniale. Za względu na okoliczności podaję przekład (tego co na ekranie) bez cenzury:

Potworne kreatury żebyście mieli wieczną biegunkę i żeby wam wiecznie szła krew z chuja

Tępe imbecyle żeby wam raz w miesiącu przez tydzień szła zasrana krew z chuja

AAAAA Faceci skupili wszystkie podpaski i teraz spekulują i zarabiają na kobietach

Nienawidzę facetów : )

Jakich politycznych i gospodarczych zmian można oczekiwać w tym kraju?

Mam nadzieję że u tych wszystkich facetów mieszkania zawalone podpaskami. I w pewien piękny dzień zasypie i lawina Always [inne marki, nie przetłumaczę bez szukania] i zdechną
      I żeby o nich mówiono: Umarł tak jak żył, jako dołbojob.

No, ujebiszcza, żebyście się zatkali tymi podpaskami.

Tiaaa...

Większość towarów podrożała o 50%.
      Wysoko postawieni urzędnicy dostali premie po kilka (ok. 5) pensji.

Są tam i inne zapiski, w tym dziecka z Mariupola, który właśnie wyzwala Putin. Jego matka wczoraj zginęła, ze względu na konwencję wpisu nie cytuję.
    • taje Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 24.03.22, 17:20
      Tu super interesujący wątek o nekrofilskiej estetyce rosyjskiej propagandy wojennej. Przyznam, że nie do końca wierzyłam, jak o tym pisałeś ale teraz zaczynam się obawiać, że to prawda. Wiesz coś może o autorze (Kamil Galeev)? Ostatnio dużo pisze o kwestiach rosyjskich na Twitterze, to jest chyba jakiś socjolog albo historyk. twitter.com/kamilkazani/status/1507004629309132800?s=20&t=lXnGK1hfiuoyL4f-5QM04A
      • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 24.03.22, 20:19
        Będzie i o czym innym, ale to wymaga czasu. A dziś znalazłem jeszcze coś na temat działań magicznych w obecnej wojnie RU>UA. Strona ukraińska też nie ustępuje pola:
        • szorstkawelna Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 25.03.22, 21:49
          A będzie dalsze tłumaczenie "Dnia oprycznika"?
          • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 26.03.22, 14:07
            Będzie. Może w ten weekend.
          • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 27.03.22, 19:50
            Raczej nie będzie to, tylko co innego.
            Kilka godzin starałem się wybrać coś z "Dnia oprycznika" i nie widzę więcej takich dobrych kawałków, jak ten na początku wątku. Wszystko płaskie jak z komiksu, oczywiście można byłoby napisać wariację na temat i pewnie dałoby się to zrobić, ale to już nie tłumaczenie. Poszukam czego innego. Mam taki kawałek z egzekucją bydlęcia z "Epoki martwych z urodzenia", kiedyś już pokazywałem. Chcesz zobaczyć?

Ale jak się uda, będzie coś na temat wyjątkowości ruskiego mira. Kulturologia. Mam motyw przewodni, potrzebne rozwinięcie. No, wypełniacz big_grin
            • tanebo001 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 30.03.22, 23:20
              oko.press/goworit-moskwa-niemcy-ratunek-putina/
          • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 27.03.22, 22:07
            A czytałaś to?
            u.pcloud.link/publink/show?code=XZeXCHXZFudm96cYYoyk7ashJaH0ybJjXqkX

Bezbłędny Świerszcz. Ma w sobie coś.
      • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 26.03.22, 14:06
        W ostatnim Wywiadzie Politycznym P. Karoliny Lewickiej była mowa kłamstwie, jego roli, przyczynach, dla których stało się immanentną częścią systemu. Na tę okoliczność cytacik:

24 lutego prezydent Rosji Władimir Putin wygłosił specjalne przemówienie, w którym mówił o operacji wojskowej. Cel jest dobry - chronić ludzi przed ludobójstwem.

„Nasze plany nie wchodzi okupacja terytoriów ukraińskich, nie zamierzamy nikomu niczego narzucać siłą… Fundamentem naszej polityki jest wolność!”

dailystorm.ru/chtivo/verhovnyy-shaman-rossii-predskazal-skolko-vremeni-prodlitsya-specoperaciya-na-ukraine
        24 февраля президент РФ Владимир Путин выступил со специальным обращением, в котором рассказал о проведении военной операции. Цель благая — защитить людей от геноцида.

«В наши планы не входит оккупация украинских территорий, мы никому и ничего не собираемся навязывать силой… [...] В основе нашей политики — свобода!»

Nie mamy granic wzrostu. Przy odpowiedniej polityce makroekonomicznej stopy wzrostu mogą wynosić co najmniej 10% rocznie. Ale już.

У нас нет ограничений роста. При правильной макроэкономической политике темпы роста могут быть не меньше 10% ежегодно. Уже сейчас.
        svpressa.ru/opinions/sptv/327747/

Wróćmy do wojny

Najwyższy szaman Rosji Kara-ool Dopchun-ool dowiedział się od duchów, jak długo może trwać operacja specjalna na Ukrainie. Musiał w tym celu przeprowadzić specjalny rytuał, podczas którego duchy ukazały mu czas zakończenia walk.

https://dailystorm.ru/media/images/2022/03/14/b3fde2c6-5af9-41a7-b7ea-c5a1ae0ef296.jpg

PIĘĆ MIESIĘCY, jeśli wojna będzie tylko z Ukrainą, PIĘĆ LAT, jeśli walczyć będzie NATO.

„Oczywiście jest przybliżone”, ostrzega szaman, „ponieważ NATO też może na nas napadać. A jeśli tak się stanie, wszystko będzie znacznie dłuższe i trudniejsze!”

„Tam, na Ukrainie, nasi synowie robią porządek” – mówi „Daily Storm” Kara-ool Dopchun-ool. — Rosyjscy synowie, rozumiecie? Którzy wystąpili przeciwko nazistom! Dlatego my, szamani, również nie siedzimy na miejscu, ale karmimy duchy i zwracamy się do Ojca-Nieba i Matki-Ziemii, aby słali im ochronę i pomoc.

https://dailystorm.ru/media/images/2022/03/14/d832565d-ec92-4f52-8fe6-007c38990756.jpg

«Там, на Украине, сейчас наводят порядок и наши сыновья, — объясняет Daily Storm Кара-оол Допчун-оол. —
        Российские сыновья, понимаете? Которые пошли против фашистов! Поэтому мы, шаманы, тоже не сидим на месте, а кормим духов и обращаемся к Отцу-Небу и Матери-Земле, чтобы они послали им защиту и помощь.

Republika Tuwy, okolice Kyzyla, wielkiego i potężnego Jeniseju. W miejscach, gdzie jeszcze do niedawna słyszano nawoływania do uwolnienia świata od pandemii, znów grzechoczą tamburyny i wznoszą się modlitwy. To prawda, tym razem - nie tylko dla wszystkich chorych i cierpiących, ale także dla armii rosyjskiej.

dailystorm.ru/chtivo/verhovnyy-shaman-rossii-predskazal-skolko-vremeni-prodlitsya-specoperaciya-na-ukraine
        • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 26.03.22, 16:11
          IMPERIUM NAJSILNIEJSZYCH WIEDŹM

https://witches-empire.com/upload/iblock/915/915314eaa44b543e2ce00b07e18b74be.jpg

Krąg Mocy, koncepcja wprowadzona do magii przeze mnie, bardzo szybko spodobała się wszystkim "wiedźmom" i one również zaczęły gromadzić wokół siebie ludzi w swoich kręgach mocy. W Świecie Ludzkim słabe Dusze kradną wszystko, co usłyszą i zobaczą, nie poznając nawet istoty sprawy. W każdym razie, mijał Czas, Krąg Mocy Imperium Najsilniejszych Wiedźm wpływał na wydarzenia w Świecie coraz to bardziej i bardziej, kręgi złodziei przynosiły im jakieś dochody. Ale kary dla tego łańcuszka szczęścia, ci towarzysze nie widzieli.

Krąg Mocy wspierający Rosję i urzędującego Prezydenta, który odbył się kilka lat temu, poruszył umysły wszystkich. O tym wydarzeniu mówiły wszystkie media, także zagraniczne. Faktem jest, o co wtedy chodziło, nie wiedział nikt. Powiedziałam tylko, że za kilka dni ukaże się znak.

A przypomnę, dla Wtajemniczonych i mediów, które wycięły kawałki z tego wydarzenia. Krąg Władzy wspierał potęgę Rosji i pomagał Prezydentowi widzieć właściwe ścieżki, a także wypędził z Ziemi religie. Te same religie, które mają zły wpływ na Życie ludzi.

Kilka dni po Kręgu mocy upada dąb Mamre, symbol światowych religii. Nie znak to? Przypadek? Nie sądzę. Później powiedziałam, że za kilka lat przypomnicie sobie Krąg Mocy! […] Wróćmy do karmy Rosj.

Rosja, nie robiąc kroku w kierunku odpracowania tej karmy, przetrwałaby dalej. Ale... Tym razem, gdybyśmy się nie obudzili, nie byłoby Rosji i jej okrain, które teraz nazywają się ukrainą. Ale żeby to zrozumieć, czego oczywiście chochłom nie dano, trzeba być mądrym! Narzecze starocerkiewno-słowiańskiego nie zakorzeniłao się i nie było używana przez wszystkich, a jedynie publicznie. A potężny język rosyjski, który przeszedł szereg zmian, aktywnie żył, żyje i będzie żył. To znaczy, jeśli zniekształcasz język, to nazwa powinna być poprawna. Nie ukraina, ale okraina.

Teraz do Kręgu Mocy. To, że złodzieje, sadyści i miłośnicy wojny mieszkają na obrzeżach, wiedziało wielu i nawet wiersze o tym pisali. Ale tutaj chochły przeszły samych siebie. Na początek u chochliat pojawił się film pełen drwin na temat mojego Kręgu Mocy. Dalej arestowicz [Arestowicz – doradca prezydenta Zelenskiego, w oryginale nazwisko napisane małą literą, tak jak ukraina - buldog] (nazwisko mówi samo za siebie) wezwał na pomoc swoje wiedźmy, a potem odpowiedziały te które uważają się za czarownice i nazywają swoje wydarzenie nie tradycyjnie - Sabatem, ale uwaga... Kręgiem Mocy! Jak cudownie! Ale jest tu niestykowka. W Kręgu Mocy, który stworzyłam, władam Mocą Wszechpoczątku ja. Ona nie potrzebuje ofiar... To Siły Zła żywią się energią cierpienia ofiar. Wygląda na to, że magowie z okrainy postanowili się do nich odwołać, ale nazwali je Wyższą Siłą... Zrozumiałe, głupota i ignorancja. Ale i to nie wszystko. Zmieszali Thora, Peruna, Odyna i ciemne idole. Któremu z nich, , a najważniejsze, w jakim celu zamierzają złożyć ofiarę? Dlatego że bardzo nienawidzą Władimira Putina i myślą, że On napadł na ich kawałek Ziemi. Wygląda na to, że ludzie Mocy są w stanie zrozumieć, że to nie atak, że zostali zaatakowani dawno temu i wcale nie przez Rosję, ale ... W tym procederze, ze skradzioną mi nazwą, nie zrozumie nikt. Jeśli chodzi o ofiary, nie możesz ich nie składać. Ziemia okrainy, niestety, przesiąknięta jest krwią ludzi i bólem, dzięki szaleńcom, którzy postrzegają Rosję jako wroga.
          [...]
          I jeszcze, wszystkim, którzy wysyłają mi pogróżki i wieszczą upadek Rosji, wyjaśnię. Nie będzie mnie i Rosji, nie będzie i was.

I jeszcze. Dopóki Rosja nie zrobi tego, co jej przeznaczone, nie zakończy operacji i Putin nie ma z tym nic wspólnego. Dopóki nie spełnię swojej misji, nie odejdę! Tak że pożałujcie resztkę swoich dni, które wam zostały.

I niech Karą Niebieską i Ziemską będą pokarani wszyscy, którzy staną przeciwko Rosji i mnie! ZAKLINAM!

witches-empire.com/news/krug-sily-na-ukraine/
          • chatgris01 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 26.03.22, 16:24
            A хохол nie wymawia sie "chachoł"?
            • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 26.03.22, 16:48
              Pewnie tak, w gwarze (normalnie "chochoł"). Jeszcze mówi się np. "chochliata" (to sympatyczne, odeszło do przeszłości).

Tu: m2.imperia-vedm.ru/IMG_2302.mp4

rosyjski komentarz na temat ukraińskich rytuałów magicznych w imieniu Odyna, Peruna i Thora.
              Prowadząca wyświetla i cytuje wpis Arestowicza na Facebooku, skierowany do ukraińskich wiedźm:

W ogólności, zwracam się do ukraińskich bojowych wiedźm i znających!
              Po pierwsze, dziewczyny, tak trzymać.

Oryginalne materiały ukraińskie znalazłem (było łatwo) i pokażę smile

Poważnie podchodzić do tematu proszę.
              Arestowicz, prócz tego że jest doradcą Zelenskiego, sam prowadzi warsztaty takie no, holistyczne, psychotroniczne. Żeby nie powiedzieć...
            • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 26.03.22, 22:39
              Ukraińskie czarownice odprawią 31 marca rytuał odsunięcia Putina od władzy

https://images.unian.net/photos/2022_03/1648056813-2440.jpg?0.19373106801951723

Rytuał będzie składał się z trzech części – pierwsza odbędzie się na jednej z gór Ukrainy

Ukraińscy magowie i wiedźmy odpowiedzieli na wezwanie doradcy szefa Kancelarii Prezydenta Ołeksija Arestowicza i przeprowadzą szereg rytuałów w celu odsunięcia od władzy prezydenta Rosji Władimira Putina, żeby przepadł, a także by wesprzeć Siły Zbrojne Ukrainy.
              Po tym, jak 22 marca Arestowicz zwrócił się do ukraińskich wiedźm na Facebooku, sklep magii „Kocioł wiedźmy” ujawnił plany społeczności okultystycznej odnośnie wsparcia tej inicjatywy.
              „31 marca, w 29. dzień księżycowy, dzień rzucania uroków i klątw, my, czarownice Ukrainy, wespół z zagranicznymi kolegami, odprawimy rytuał ukarania wroga narodu ukraińskiego – Władimira Putina” – obwieściły w komunikacie wiedźmy.
              .
              Rytuał będzie składał się z trzech części. Pierwsza odbędzie się na jednej z gór Ukrainy.
              „Zebrano już krąg 13 czarownic, trwa rytuał zamawiania noży ołtarzowych, aby złożyć ofiary Wyższym Siłom”.

Druga część rytuału planowana jest na kwiecień, w słowiańskim kraju z udziałem zagranicznych kolegów. O ile pierwsza, jak się oczekuje, będzie miała stosunkowo niewielki wpływ na Putina, to druga będzie miała już wpływ poważny. Jednym z celów obrzędów będzie również wsparcie armii ukraińskiej.

"Za zwycięstwo naszych wspaniałych ludzi, na szczęście, sukces i otwarcie dróg! I niech nam towarzyszą wszyscy bogowie wojny - Odyn, Thor, Perun!" – mówią organizatorzy.

Trzecia część to kamienny wór dla wroga – izolacja, odsunięcie od władzy, utrata poparcia najbliższego otoczenia. Odkupienie czarnymi ikonami od masowych śmierci i ukaranie winnych.

Ukraińscy magowie wezwali swoich zagranicznych kolegów do wsparcia inicjatywy i wzięcia udziału w obrzędach.

Przedstawiciel ukraińskiej społeczności okultystycznej, pod warunkiem zachowania anonimowości, powiedział, że dokładne miejsca obrzędów nie zostaną ujawnione. Organizatorzy obawiają się nie tylko przeciwdziałania wrogów, ale także ciekawskich oczu obywateli. Szczegóły będą przekazywane wyłącznie osobiście, tylko pomiędzy osobami znanymi bezpośrednio. Następnie wezwał Ukraińców nie biorących udziału w obrzędach, żeby się nie wtrącali.

„Do przedsięwzięcia nie należy odnosić się jako do wrogiego lub szkodliwego dla Ukrainy. Naszym celem jest porażenie wroga Ukrainy Putina i wsparcie Sił Zbrojnych” – dodał rzecznik.

Ponadto przestrzegł przed prześmiewczym lub niepoważnym podejściem do akcji.
              Źródło
    • taje Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 25.03.22, 21:59
      A to o śmierci Szojgu, myślisz, że fejk? twitter.com/golub/status/1507400930941100037?s=20&t=F6nGD00yg2YBtwz43tEjQQ
      • mae224 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 26.03.22, 09:44
        Podobno zawał. Ale kto wie, czy przeżyje.
        • bywalec.hoteli Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 26.03.22, 10:16
          ciekawe jaka jest prawda ws tego zbrodniarza?
        • szorstkawelna Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 26.03.22, 11:48
          Ewentualny zawał Szojga, nie tłumaczy gdzie się podział Gierasimow.
          I gdzie są ich "skrzynki"?
      • buldog2 Re: Sprawy różne. Rosyjskie. Czekistowskie 26.03.22, 14:27
        Tak jak tu napisano, prawdopodobnie po zawale, podobno w areszcie domowym z powodu fiaska ofensywy. To prawdopodobne, w podobny sposób potraktowano odpowiedzialnych funkcjonariuszy FSB. Nic więcej nie wiadomo, kolejnych plotek nie ma co powtarzać ani komentować.
    • buldog2 Wojny informacyjne PISu z Polską 28.03.22, 20:42
      Wklejam niżej wpis z Kraj. To wpis startowy, ale polecić można cały wątek.
      forum.gazeta.pl/forum/w,28,157067342,157067342,Wojny_informacyjne_behawioralne_Prawa_i_Sprawied.html
      Są tam jakieś drobne błędy, ale da się zrozumieć (czuję obrzydzenie do sprawdzania własnych tekstów) dystans4 to mój inny nick.

W szeregu opracowań amerykańskich analityków, wojny behawioralne stają się jednym z dominujących środków walki XXI stulecia, a pod względem niszczącej skuteczności zrównuje się je ze zmasowanym użyciem broni jądrowej. Identycznego zdania są Rosjanie, którzy na tym polu odnoszą już spore sukcesy. Ponieważ sprawa dotyczy nas bezpośrednio, im winniśmy poświęcić najwięcej uwagi.

W wywiadzie Jeleny Łariny dla Regnum.ru znajdujemy następujące zalecenie:

Dziś władza państwowa i biznes powinny zwrócić się [analizie i wykorzystaniu - buldog] Wielkich Zbiorów Danych. Przy czym nie tylko i nie tyle z punktu widzenia miejsca przechowania ich gdziekolwiek, oprócz terytorium FR, ile z pozycji stworzenia efektywnych instrumentów ich obróbki i analizy. Jeśli taki obrót wydarzy się, to my, z obliczeniem naszych narobienia jak w dziedzinie matematyki, tak i wysokich humanistycznych technologii, będziemy w stanie prowadzić pomyślne ofensywne i obronne wojny behawioralne.

www.regnum.ru/news/polit/1898308.html (link nieaktywny)

W obszernym fragmencie wywiadu J. Łarina opowiadała o przyszłych możliwościach, jakie da rozwinięcie zaawansowanych technologii informatycznych w zastosowaniu do skrytego sterowania wielkimi masami społeczeństwa całych państw. Stwierdziła, że obecnie najwięcej doświadczeń zebrały i liderem są na tym polu USA, jednak pod względem jakości i skuteczności rozwiązań koncepcyjnych Rosja ustępuje im nie wszędzie, a jeśli już, to niewiele.

W tym miejscu zwróćmy się ku polskiej scenie medialnej i temu wszystkiemu, co pretenduje do rządu dusz i w polskim społeczeństwie wywołuje najgłębsze podziały. Innymi słowy, ku wojnom informacyjnym, jakie toczą się na polskim poligonie informacyjnym.

Po okresie zbierania się po dramatycznych wydarzeniach przełomu lat dziewięćdziesiątych i odtworzeniu możliwości politycznego i kulturowego oddziaływania na bliższe i dalsze otoczenie, w latach 2005-2007 podjęte zostały działania masowej ingerencji w skali stosunkowo niewielkiego, ale oddzielnego państwa, jakim jest Polska.

Pierwsze podziały w społeczeństwie zostały dokonane poprzez zmianę znaczeń słów i degradację pojęć (np. IV Rzeczpospolita), dokonano ich po roku 2005. W świetle obecnej wiedzy za wysoce prawdopodobny należy uznać udział wysoko kwalifikowanych specjalistów z zakresu wojen behawioralnych, jakich posiada b. niewiele państw, spośród których zainteresowana wypróbowaniem ich skuteczności w środowisku Polski jest Rosja.
      Były to początki prowadzenia wojen behawioralnych, metody sterowania zachowaniami były niedoskonałe i swoje niedostatki projekt okazał już po około roku. W 2007 w konwulsjach upadł.

Okazję do działań bardziej niszczących tkankę społeczną dała katastrofa prezydenckiego samolotu w kwietniu 2010 r. Przy użyciu wszelkich środków, wykorzystaniu wszelkich będących w zasięgu autorytetów (Kościoła, jego mediów, organizacji polonijnych, związków zawodowych), udało się wrzucić w społeczeństwo bombę informacyjną i zrobić wyrwę dzielącą je po dziś dzień. Literatura na temat jest obszerna, jednak z uwagi na powracającą konfrontację Wschód-Zachód, szczególną uwagę należy przyłożyć do publikacji specjalistów rosyjskich, których metody, na najwyższym poziomie światowym, są sprawdzane i doskonalone na poligonach doświadczalnych Europy Centralnej.

W opublikowanym w "Filozofia i społeczeństwo" (nr 3(63)/2011) artykule Wiery Samochwałowej "Specyfika współczesnej wojny informacyjnej: środki i cele niszczenia", jednoznacznie określa się możliwości i sposoby prowadzenie wojen behawioralnych:

W ten sposób, używając kulturę w celu manipulacji świadomością i dla organizacji tłumienia myślenia racjonalistycznego i krytycznego, można całkowicie wyjąć spod kontroli zrodzone przez zaimplementowane procesy negatywne tendencje, których żywiołowy przejaw zdolny jest spowodować w społeczeństwie kolizje, prowadzące do rozpadu nie tylko tradycyjnych wartości, ale i wyobrażenia o wartościach w ogóle. Umyślnie stymulowani i oszczędnie dawkowane w kulturze sytuacje niszczycielskie, sterowanie którymi staje się problematyczne, zdolne są zdominować społeczeństwo, czyniąc człowieka kulturalnie i duchowo niczym w konfrontacji z najbardziej złożonymi technikami destrukcji. W rezultacie nie tylko samo życie społeczne utraci swoje fundamenty, ale i człowiek może okazać się dotknięty nową postacią psychicznej mutacji. Najpierw niewidoczna debilizacja osiągnięta przy pomocy homogenizującej wulgarności, następnie zabijające wszelką adekwatność czynienie z ludzi bezmyślnych zombie, atomizowanie tłumu, jeszcze później deantropologizacja człowieka, a po niej, być może i zezwierzęcenie.

www.socionauki.ru/journal/articles/136100/

Wiedza i opanowanie technik wojen behawioralnych tu nie wystarczą. Potrzebny wykonawca na miejscu - kwalifikowana agentura, kierowana z centrum logistycznego, która wszystkie te zamysły i polecenia wykona.

Taka agentura jest u nas i pomimo wszelkie niedostatki, które budzą śmiech, działa i szykuje się do objęcia władzy. To PiS.

Czeka nas życie w ciekawych czasach. Powinniśmy starannie obserwować najdoskonalsze metody manipulacji i degradacji społeczeństwa, wymienione i z żelazną konsekwencją wprowadzane w życie przez wszystkich tych, którzy pozycję Polski w UE podważają, torpedują ważne dla Polski porozumienia, blokują próby oczyszczenia życia publicznego, a jako cel stawiają sobie wyjście z Unii, ze wszystkimi oczywistymi tego konsekwencjami. Ku czemu prowadzą i czego możemy się po niej spodziewać, widzimy w zakończeniu fragmentu pracy Wiery Samochwałowej.
      • taje Re: Wojny informacyjne PISu z Polską 28.03.22, 21:11
        Atmosfera trochę jak z Dukajowskich wojen monadalnych.
        • buldog2 Re: Wojny informacyjne PISu z Polską 29.03.22, 10:38
          Zauważ że wpis z marca 2015 (data w linku). Robią wszystko co chcą, jak w scenariuszu.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka