Dodaj do ulubionych

Dzień Wagarowicza

20.03.22, 22:54
Już jutro. Czy będzie jeszcze można zobaczyć w Warszawie tłumy radosnej, przebranej młodzieży, która tak właśnie wita pierwszy dzień szkoły?
Czy jednak to święto zostało zagrabione przez kadrę pedagogiczną, organizując np.wyjścia do kina pod jej czujnym, kontrolującym okiem ?
Obserwuj wątek
    • sylwus34 Re: Dzień Wagarowicza 20.03.22, 22:58
      Wiosny.
      • memphis90 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 11:41
        Organizującą
    • saszanasza Re: Dzień Wagarowicza 20.03.22, 23:01
      Nie wiem jak sytuacja będzie wyglądała na mieście, ale moja 14 latka postanowiła nie iść jutro do szkoły. Planowany wypad do stolicy z koleżankami nie wypalił.
    • profes79 Re: Dzień Wagarowicza 20.03.22, 23:06
      Pierwszy dzień szkoły to 1 września na ogół i jakoś nie kojarzy mi się z radosną, przebraną młodzieżą wink
    • taki-sobie-nick Re: Dzień Wagarowicza 20.03.22, 23:08
      Mam wrażenie, że to święto padło wiele lat temu, kiedy ten dzień oficjalnie ogłoszono wolnym od nauki.
      • sylwus34 Re: Dzień Wagarowicza 20.03.22, 23:12
        A to nie wiedziałam. Moje dzieciaki normalnie mają szkole. Fakt, że to dopiero II i IV kl.
        • taki-sobie-nick Re: Dzień Wagarowicza 20.03.22, 23:18
          To normalni mają czy straszna kadra ich gnębi?
          • taki-sobie-nick Re: Dzień Wagarowicza 20.03.22, 23:18
            normalnie
      • biala_ladecka Re: Dzień Wagarowicza 20.03.22, 23:38
        A konkretnie to kto i gdzie oglosil?
      • maslova Re: Dzień Wagarowicza 20.03.22, 23:41
        > kiedy ten dzień oficjalnie ogłoszono wolnym od nauki

Oficjalnie? A gdzie konkretnie?
      • daniela34 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 10:08
        taki-sobie-nick napisała:

> kiedy ten dzień oficjalnie ogł
        > oszono wolnym od nauki.

A kiedy ten dzień ogłoszono oficjalnie wolnym od nauki, w jakim akcie prawnym i gdzie zostało to opublikowane?
        • vivi86 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 10:18
          też poproszę
      • memphis90 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 11:42
        Ale ze w całej Polsce? Bo na moją wies ta nowinka jeszcze nie dotarła, ale może koń padł listonoszowi, wiodącemu obwieszczenie...
        • daniela34 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 11:54
          Nie, po prostu w pandemii padł wam herold i nie ma kto wykrzyczeć na rynku: "Słuchajcie, słuchajcie: od dziś, z królewskiego rozkazu, dzień 21 marca ma być wolnym od nauki. Słuchajcie, słuchajcie, dziateczek do szkół nie posyłajcie."
          • little_fish Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 12:09
            No to ten nasz też padł. Do roboty poszłam....
            • daniela34 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 12:20
              Widzisz, straszny pogrom był wśród heroldów. Bywa.
    • angazetka Re: Dzień Wagarowicza 20.03.22, 23:27
      W piątek widziałam w godzinach szkolnych jakieś stado młodych przebierańców. Wyglądało na klasę świętującą pod czujnym okiem, takie dwa w jednym.
    • sandy_cheeks Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 06:12
      Corka juz na treningu, potem ida do kina, a po kinie wracaja na lekcje. Zadnego spontanicznego wagarowania...
    • babcia47 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 06:35
      Co za czasy.. pamiętam jak ewakuowałyśmy się przez okno w toalecie, 2m od ziemi A chłopaki nam pomagali, bo w drzwiach stali Belgowie, którzy mieli zapobiec ucieczki. Poszliśmy na wycieczkę do wielkiego parku nad rzeką A potem do mojego mieszkania, bo wszyscy zgłodnieli. Zrobiliśmy ściepę i wysłaliśmy chłopaków po bułki, serki i śmietanę " gierkówkę" . Nawet kujony się nie wyłamały. Ja byłam najlepszą uczennicą ale nie kujonem 😁 Biedne te dzieci dzisiaj, nie będą miały co wspominać
      • babcia47 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 06:39
        Belfrowie stali w drzwiach. To była chyba siódma klasa podstawówki.
      • stephanie_harper2 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 07:00
        Ech, to były czasy. Ja pamiętam, że na Starówkę się jeździło. Trochę policja spisywała to trzeba było uważać. A teraz to kino w wychowawcą, jaki to dzień wagarowicza jak takie kino jest pare razy w roku.
        • aagnes Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 07:53
          Koncerty na Agrykoli..., zadymy na Starówce, naprawde poprzebierani byliśmy, cala klasa. Wagary zaczely sie w liceum, w podstawowce nie pamietam, chyba nie. Teraz okropnie maja dzieciaki, nawet na wagary chodza z nauczycielami albo rodzicami... wiem, ze moja corka (8 klasa) idzie na kontrolowane wagary, maja sie wymykac przez okno, przebiec za krzakami na boisku i byc moze przeskoczyc przez płot... i szczerze powiedziawszy bardzo im kibicuje, niech sie uda.
        • beata985 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 07:59
          stephanie_harper2 napisał(a):

. A teraz to kino w wychowawcą, jaki to dzień waga
          > rowicza jak takie kino jest pare razy w roku.

Niech uciekają z kina...albo w drodze do...🤪
          • stephanie_harper2 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 08:26
            Raczej w drodze do bo z powrotem to już i tak po zawodach. Tylko kasy trochę szkoda bo seans opłacony przez rodziców sad Idea dnia wagarowicza dawno umarła.
    • slonko1335 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 06:45
      Licealistka ma wolne. W pierwszy dzień wiosny zawsze mają Dni Otwarte i jest to dzień wolny od zajęć szkolnych. U mlodszaka normalne lekcje ale do szkoły nie idzie bo kibluje na covidowym. Pojedziemy na spacer z psem za miasto i tyle.
    • lannnnntana Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 07:24
      Mają normalne zajęcia, wprawdzie planowane są przebieranki, ale większość dzieci (zwłaszcza tych starszych) nie chce świętować.
    • andaba Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 07:35
      No nie wiem, moja poszła, bo ma 2 sprawdziany.
      I tak by pewnie poszła, bo lepiej się bawi w szkole niż w domu.
    • fibi00 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 09:02
      U nas klasy 8 jadą na dni otwarte do szkół średnich, lekcji nie mają. Pozostałe klasy nie mam pojęcia. Spytam młodszego jak wróci do domu, czy topili/palili marzannę.
    • anglofillka Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 09:18
      Dzień wagarowicza był jeszcze w latach 90tych.
      W szkole mojego dziecka 21.03 od wielu lat nachalnie promowany jest jako dzień kolorowych skarpetek, czy cos takiego - dzień osób z ZD. Młody dziś ubrał dwie różne skarpetki, cóż, przecież nie zabronię.
      Lekcje w tym dniu odbywają się normalnie, żadnych wycieczek/wyjść do kina
      Wolałabym już dzień wagarowicza.
      • little_fish Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 09:25
        Dlaczego chciałabyś zabraniać?
        • anglofillka Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 11:08
          Żeby nie weszło w nawyk jak u niektórych kolegówbig_grin
          A bardziej serio, jako zwolenniczką prawa do aborcji (usunęłabym taką ciążę) nie jestem za wpychaniem dzieciom przez szkołę jakiegokolwiek światopoglądu - a tak właśnie wygląda dla mnie nachalne promowanie dnia osób z ZD, nawet poprzez niby "zabawną" akcję ze skarpetkami. To wychowywanie całych zastępów nowych Kai Godek...
          • little_fish Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 11:19
            Albo wprost przeciwnie -wychowanie ludzi, którzy mają pojęcie czym jest niepełnosprawność i zd. Wiedza nikomu nie zaszkodziła. Trochę empatii również 🙂
            • anglofillka Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 12:13
              To wiedzą i bez dnia skarpetek nie do pary. A z moich obserwacji środowiska dzieci wynika, że najmniej tolerancyjne są dzieci uczęszczające do kościoła i bombardowane niby "tolerancyjnym" przekazem utopionym w gęstym, religijnym, i de facto, anty-aborcyjnym sosie. Nijak się to nie przekłada na wrażliwość i empatię.
          • conena Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 12:11
            https://th.bing.com/th/id/R.065db78377a00bfb0aadc85dd0517201?rik=Oa68bJoDXgDu2A&riu=http%3a%2f%2freactiongifs.me%2fwp-content%2fuploads%2f2013%2f11%2fbill-cosby-facepalm.gif&ehk=ywB4xem4GD5KZRzJLHbFEMIFnJnzEQIAq6Q8d6fvRsQ%3d&risl=&pid=ImgRaw&r=0
    • marszawka Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 10:04
      Moj 11latek wagary 2 pierwsze lekcje. Tylko piątka ich poszła. Za moich czasów szła cala, zgrana klasa. Trochę smutno, że się dzieciaki nie potrafią wspólnie dogadać.
      • conena Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 12:07
        za twoich czasów 11latkowie chodzili całą klasą na wagary?

ciekawe to musiały być czasy lub ciekawi 11latkowie.
    • pyza-wedrowniczka Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 10:22
      A nie macie wrażenia, że wagary całej klasy w dobie edziennika i telefonów u dzieci są niemożliwe? Zawsze znajdzie się kilkoro rodziców, którzy są przeciwni i wiedzą o tym, że dziecka nie ma 10 minut po rozpoczęciu lekcji i wydzwaniają z pretensjami? Przecież idea wagarów właśnie była taka, że się ucieka bez zgody nauczycieli i rodziców trochę...
      • slonko1335 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 11:32
        Zawsze mogą nie odbierać telefonuwink mój dzwoni mnie poinformować żebym się nie martwiła jak zobaczę. Ostatnio nawiali że sprawdzianu z fizyki. Pani na grupę wysłała im zdjęcie jak trzyma kartkę z napisem "Na poprawie będzie trudno". No i siedzial i rypal ta fizykę i stwierdził że że sprawdzianów już nie zwiewawink
      • memphis90 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 11:46
        >Zawsze znajdzie się kilkoro rodziców, którzy są >przeciwni i wiedzą o tym, że dziecka nie ma 10 >minut po rozpoczęciu lekcji i wydzwaniają z >pretensjami?
        Ale do kogo wydzwaniają niby? Chyba do swego bombelka, który nie dotarł do szkoły...?
        • little_fish Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 12:10
          No to zawsze może bombelek nie odbierać. Albo uprzedzić rodziców
    • asia_i_p Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 11:15
      Wydaje mi się, że wagarowanie ma sens, jeśli jest robione wbrew szkole, a nie za jej zgodą?
      • memphis90 Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 11:48
        W czasach, kiedy byłam uczniem, byłoby mi doskonale obojętne, czy wagary są za zgodą czy bez. Dzień wolny to dzień wolny.
    • conena Re: Dzień Wagarowicza 21.03.22, 12:06
      co to za wagary w dobie librusa?
      big brothera zrobiono z dzieci w szkole, starzy 3 sekundy po dzwonku wiedzą, że dzieciak na lekcję nie dotarł. dodatkowo na ematce dominuje pogląd, że namierzanie telefonów członków rodziny to zwykła sprawa, rodzicielski monitoring trwa całą dobę, dopóki dzieciak nie nauczy się jak zneutralizować gpsa w telefonie.

i pomyśleć, że w latach 90 wszyscy myśleli, że prawdziwa wolność to była w latach 70.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka