Dodaj do ulubionych

Kolory/ cieniowanie w Excelu

22.03.22, 18:42
Dziewczyny, czy w czeluściach internetu jest jakieś miejsce, które mnie zainspiruje plastycznie tak, aby moje pliki były kolorowo piękne? Żeby paleta była jasna, świeża, przechodziła z barwy w barwę niczym rozmyta tęcza z kilkunastu odcieni. I żebym wiedziała, który to nr z palety.
Wiecie, ktoś otwiera plik i wszysko jest takie idelane, widać od razu co z czego wynika i z czym się wiąże. Żeby to wszystko było kompatybilne.
Tego mi brakuje w życiu pracowym.
Obserwuj wątek
    • bistian Re: Kolory/ cieniowanie w Excelu 22.03.22, 18:48
      mybrandnewlogo.com/pl/generator-palet-kolorow
      Przykładowa strona z różnymi paletami kolorów. Nie pamiętam już jak to wygląda w ekcelu, bo ja mam quatro123 wink
      • kropkaa Re: Kolory/ cieniowanie w Excelu 22.03.22, 19:31
        O, coś takiego może być, tylko żebym jeszcze wiedziała jaki nr ma kolor w Excelu.
          • kropkaa Re: Kolory/ cieniowanie w Excelu 22.03.22, 23:18
            Cieniowania używam, bardziej chodzi mi o takie właśnie palety jak wyżej, tylko żebym miała nr kolorów.
            • ichi51e Re: Kolory/ cieniowanie w Excelu 23.03.22, 09:31
              cos takiego? dmcritchie.mvps.org/excel/colors.htm
    • swiecaca Re: Kolory/ cieniowanie w Excelu 23.03.22, 08:26
      jest coś takiego jak style tabel, od razu gotowe formaty z kolorkami.
      • bistian Re: Kolory/ cieniowanie w Excelu 23.03.22, 08:48
        swiecaca napisała:

> jest coś takiego jak style tabel, od razu gotowe formaty z kolorkami.

To trochę za słabe, w domu można skorzystać, ale w pracy już niekoniecznie.
        Zazwyczaj jest tak, że przychodzi grafik i tworzy takie style, loga, szablony, układy dokumentów i potem wszyscy z tego korzystają.

Przy takich zestawach kolorów, jest podany numer koloru w formacie HTML (szesnastkowo), ale to można też przeliczyć na RGB.

Łososiowy (Salmon) #FA8072 w zapisie RGB to 250 128 114

0 1 2 3 4 5 6 7 8 9 A B C D E F (liczby szesnastkowo)

więc F to (15), a A to (10), dzielimy liczbę FA8072 na grupy po dwie cyfry
        FA 80 72 i przeliczamy na zapis dziesiętny, pierwsza cyfra oznacza liczbę szesnastek

FA: 15 * 16 + 10 = 250
        80: 8 * 16 + 0 = 128
        72: 7 * 16 + 2 = 114

Pewno są jakieś kalkulatory na to, ale tak napisałem, żeby było jasne, skąd ten zapis?
        Nie pamiętam, jak jest z wybieraniem kolorów w arkuszu Excel, korzystam z innych arkuszy.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka