stephanie_harper2 Re: Święta 28.03.22, 08:03 Idziemy do teściów, jutro przyjdzie pani umyć okna. Ja zrobię z dziećmi pisanki, mąż może cos upichci. Dla nas zrobię jajka faszerowane. Totalny luz. Odpowiedz Link Zgłoś
mama-ola Re: Święta 28.03.22, 08:46 Aż wzięłam kalendarz, żeby sprawdzić, kiedy są te święta. Jakie niedługo, jeszcze całe 3 tygodnie Odpowiedz Link Zgłoś
no_name33 Re: Święta 28.03.22, 10:32 Jak dobrze, że ktoś wymyślił święta. Inaczej ludzie nie wiedzieliby, że trzeba sprzątać. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Święta 04.04.22, 09:00 E tam przed wielkanoca to dobry czas na mycie okien bo już nie mrozi (zwykle), Ja tam nie myję np przed BN bo zimno jakby jest. Tak poza tym okna są myte pare razy w roku. Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Święta 28.03.22, 11:27 Od kilku już lat Wielkanoc organizuję w małym, domowym gronie. Za bardzo się nie spinam. Ale teraz już zaczęłam gromadzić łupinki od cebuli i umyłam jedno okno, dziś rano zresztą. Reszta jest sprzątana na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Święta 28.03.22, 11:51 W sobotę okna umyte, wręcz wypucowane, ale tak, jak nigdy dotąd! Reszta robiona na bieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Święta 28.03.22, 11:59 Acha, sprzątamy, żeby było czysto. A nie dlatego , że idą święta. I dekoracje- wiosenne, a nie świąteczne. U nas to kolejne święta bez świąt- przestaliśmy obchodzić, przestaliśmy udawać, bo my z kościołem i świątami kościelnymi nic wspólnego nie mamy. I jest nam z tym bardzo dobrze. Odpowiedz Link Zgłoś
kurt.wallander Re: Święta 28.03.22, 12:46 Ja wciąż czekam na wenę do pozimowego umycia okien. Dzisiaj ładnie, ciepło, to pójdę na rower. Okna nie zając... Odpowiedz Link Zgłoś
emilymall Re: Święta 03.04.22, 20:01 Brudne okna zaczynają mi już przeszkadzać i powoli się przymierzam do ich umycia I tak nie mogę narzekać na nadmiar zajęć, bo mąż się nie wymiguje od sprzątania, no i mamy roombę która ogarnia odkurzanie wszystkich kątów. A może by tak zapłacić komuś za umycie okien? Hmm Odpowiedz Link Zgłoś
mysiulek08 Re: Święta 03.04.22, 21:32 nic nie robie, zadnego mycia okien, wielkich porzadkow, gotowania, nic moze za 10 dni bede mogla zdjac pooperacyjnego buta to ewentualnie rozwaze upieczenie sernika Odpowiedz Link Zgłoś
bergamotka77 Re: Święta 03.04.22, 23:52 W tym roku ludzie mają większe problemy. Odpowiedz Link Zgłoś
stephanie_harper2 Re: Święta 04.04.22, 09:02 A jakie Twoim zdaniem, bo wiem do czego pijesz, jak wojna w Afganistanie była to tez się świętami nie przejmowałaś? Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Święta 04.04.22, 09:06 😄😄😄 okna to myje pani sprzatajaca, porzadek mamy na codzien, a porzedki to jej praca. Okna z zewnatrz myje firma regularnie. Swieta to czas relaksu, mam wolne dwa tygodnie, wlasnie zaczelam. Plany na swieta, pojechac gdzies z synem, planujemy sobote jako dzien tylko dla niego chociaz my tez bedziemy sie dobrze bawic. W niedziele wielkanocna 13 mil spacer w lesie. Syn odpuszcza. Oczywiscie czekoladowe jaja kupione. Zadnych tradycyjnych potraw, zadnego siedzenia za stolem itp. Odpowiedz Link Zgłoś
tt-tka Re: Święta 04.04.22, 09:20 nowyniknik82 napisała: > Koniec miesiąca, niedługo święta, a ematka nie zakłada wątku porządkowego? Nie > ma napięcia, że okna brudne? Że pajęczyna pod sufitem? > 🙃 Nie ma. Pajeczyny mam wylacznie na schodach i wcale mi to nie przeszkadza, lubie pajaki. Wychowalam sie miedzy babcinym " w domu zawsze ma byc porzadek" (i byl ! zawsze ! z zadnej okazji babcia nie urzadzala extra sprzatania) a maminym "balagan tez dla ludzi" - trudno miedzy tym wyposrodkowac, ale wspolny mianownik byl, mianowicie zadnego przedswiatecznego sprzatania Odpowiedz Link Zgłoś
princy-mincy Re: Święta 04.04.22, 09:58 Ale po co? Ja sie na swieta nigdy nie spinam, bo nie mam przymusu wewn by cala chata byla wypucowana na blysk. Nie mam poczucia, by wszystkie szafki umyc. Okna mam pomyte- ale ja od lat nie myje okien, tylko place komus. Dom sprzatany co tydzien tez przez oplacona osobe. Jak sie sprzata na biezaco to nie trzeba sie spinac przed swietami. My raz na jakis czas myjemy szafki (sami z mezem bo tak wolimy), robimy przeglad butow i ubran i niepotrzebne wydajemy. Odpowiedz Link Zgłoś
jowita771 Re: Święta 04.04.22, 10:17 Dobrze, że pomyślałaś. Zeszłoroczny wątek o myciu okien dla Jezusa tak pięknie się rozwinął. 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Święta 04.04.22, 10:20 Życzę powodzenia w myciu okien, gdy za oknem mróz 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Święta 04.04.22, 10:30 Nie ma napięcia, bo sprzątane na bieżąco i okna myte regularnie Dekoracje to większe wyzwanie, wolę coś świeżego, a nie przepadam za zapachem bukszpanu i rzeżuchy. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Święta 04.04.22, 10:32 Zamiast bukszpanu-mirt (ciężko o to, ale do znalezienia), zamiast rzeżuchy- owies. Odpowiedz Link Zgłoś
szafireczek Re: Święta 04.04.22, 11:36 Dzięki, świetny pomysł😘, rozważam jeszcze warzyn (liśc laurowy) w doniczkach - ten jest łatwo dostępny i podgapiona od Ciebie girlanda z zającami się już robi Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Święta 04.04.22, 11:40 To jest pomysł wymuszony okolicznościami. Sama nie mogę znieść rzeżuchy. Bukszpan jako tako toleruję, ale trzymam bez wody. A połączenie na przykład bazi i bukszpanu w jednym bukiecie wywołuje ataki kaszlu u mojej matki. Więc u nas jest owies i limitowany bukszpan, chyba że dorwiemy mirt. Fajnie z tą girlandą, banalne a sympatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Święta 04.04.22, 14:11 Właśnie gruntownie sprzątam. Wymiotłam pajęczyny z kątów, odkurzyłam meble i zaraz wezmę się za nacieranie skórzanej kanapy. Za tydzień w planach mycie okien i pastowanie podłóg. Odpowiedz Link Zgłoś