nowyniknik82 27.03.22, 08:47 Koniec miesiąca, niedługo święta, a ematka nie zakłada wątku porządkowego? Nie ma napięcia, że okna brudne? Że pajęczyna pod sufitem? 🙃 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
sandy_cheeks Re: Święta 27.03.22, 09:09 Nie mam weny na cokolwiek wiecej niz upranie brudnych ciuchow i ogolne ogarniecie chaty. Okna nieumyte, podloga zasyfiona, nawet dzis w nocy kot sie porzygal, to przetarlam chusteczkami do dudy. Firanki poszarzale, zedjme to je poprostu wyrzuce, ale najpierw musze nabyc nowe na wymiane. Jedzeniowo tez ciagle leca polprodukty. Do roboty mi sie jezdzic nie chce. Nic kompeltnie 🤷♀️ Odpowiedz Link Zgłoś
nena20 Re: Święta 27.03.22, 09:17 Dokładnie mam taką sytuację, okna do mycia, odgruzowanie mieszkania, miałam na święta mieszkać w nowym domu, a tu muszę ogarnąć stare śmieci. Odpowiedz Link Zgłoś
milupaa Re: Święta 27.03.22, 09:17 Szczerze to chyba przyjdzie się cieszyć, ze w ogóle szyby w oknach jeszcze mamy.... 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
jammer1974 Re: Święta 27.03.22, 11:20 milupaa napisała: > Szczerze to chyba przyjdzie się cieszyć, ze w ogóle szyby w oknach jeszcze mamy > .... 🙂 To samo pomyslalam. Jakie brudne szyby. Chyba trzeba sie cieszyc ze w ogole je mamy bo nie kazdy ma tyle luksusu Odpowiedz Link Zgłoś
nowyniknik82 Re: Święta 27.03.22, 09:17 Założyłam dwa takie same wątki, bo mi ten jeden uciekł 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
lea_233 Re: Święta 27.03.22, 09:20 Natomiast ja...☺️ po zimowej hibernacji, właśnie ruszyłam z porządkami. I wyjątkowo mi się chce. Impulsem okazała się wizyta dawno nie widzianych znajomych. Dziś mieszkanie mam wysprzątane i pachnące. Przed świętami zostają jeszcze okna. Odpowiedz Link Zgłoś
nowyniknik82 Re: Święta 27.03.22, 10:58 Bo mi coś szwankuje, założyłam jeden wątek i mi go nie pokazywało Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Święta 27.03.22, 09:20 A kiedy te święta? Bo wiem, ze pierwsza niedziela po pierwszej wiosennej pełni księżyca ale nie wiem jak w tym roku pełnią wypada. Odpowiedz Link Zgłoś
anilorak174 Re: Święta 27.03.22, 09:27 W polowie kwietnia. Kupa czasu jeszcze. Chociaz ja wczoraj okna umylam, bo juz nie mogkam patrzeć jakie są brudne po zimie. Kuchnie mam posprzątana, bo jest świeża po remoncie 🙂 Odpowiedz Link Zgłoś
milva24 Re: Święta 27.03.22, 09:32 Dzięki, u mnie bałagan wszędzie bo mąż robi malowanie u córki w pokoju. Wszędzie porozstawiane jej klamoty. Odpowiedz Link Zgłoś
komorka25 Re: Święta 27.03.22, 13:13 U mnie wczoraj tak piżgało, że zrezygnowałam z mycia okien. Może, z naciskiem na "może" jak w którąś sobotę przed świętami będzie ładna pogoda t z zewnątrz przetrę. Od środka umyte. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonakonwalia90 Re: Święta 27.03.22, 10:04 O nie Lecimy na Wielkanoc na Maltę. Sprzątam normalnie, jak zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Święta 27.03.22, 10:32 Okna umyłam w piątek, bo były brudne, a pogoda była dobra 😃 U mnie przygotowania do świąt idą pełną parą Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Święta 27.03.22, 10:49 Daniela, a te cuda to na jakich jajkach tworzycie? Wydmuszki? Czy jakieś sztuczne? Dla dziecka nabyłam, jak co roku, styropianowe. No i ugotowane na twardo będziemy ozdabiać, ale te to max tygodnie poleżą Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Święta 27.03.22, 11:01 W tym roku to jest pełen przegląd jaj: wydmuszki kurze, wydmuszki gęsie, jajka ze styropianu (na drugim zdjęciu są takie własnie) I takie jajka sama nie wiem, chyba z utwardzanego jakoś papieru kupione w sklepie Tedi, wielkości gęsich jaj. Świetnie się na nich maluje, lepiej niż na styropianie. Tak wyglądają Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Święta 27.03.22, 13:50 Wydmuszek nie potrafię zrobić, a i tak bym się bała, że dziecku w rękach będą pękały. Ale te jajka w Tedi to ciekawy trop. Wyślę córkę na poszukiwania. Te Wasze oprócz tego, że ładne to jeszcze ślicznie wyeksponowane Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Święta 27.03.22, 14:50 Powiedz córce, żeby w Tedi szukała jajek (dużych, wielkości gęsiego jaja) pakowanych po 4 w takie wytłoczki (takie,w jakich leżą jajka na giełdzie albo targu). To będą te. Rewelacja i nasze tegoroczne odkrycie. Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Święta 27.03.22, 19:54 Wydmuszki się łatwo robi tylko trzeba pamiętać o dwóch rzeczach: rozbić żółtko igłą bo inaczej nie wypłynie przez małą dziurkę i najlepiej jajka naprawdę organiczne, czyli takie, gdzie kura ma cały dzień na zniesienie nowego jajka a nie ma rytmu dobowego regulowanego sztucznym światłem żeby znosiła jajka częściej, bo wtedy skorupki są cieńsze. No, trochę tez od rasy kury to zależy ale tu masz wybór tylko przy jajkach od chłopa. Odpowiedz Link Zgłoś
kocynder Re: Święta 27.03.22, 18:50 Jaka piękna "kaszubka" centralnie! Sama robiłaś? Uwielbiam wzory kaszubskie, ale jakoś na pisankach nigdy... Za to sama zrobiłam serwetkę i świecę, ale nie liczy się na święta. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Święta 27.03.22, 19:02 Nie, to nie ja. To moja mama to ona ma talent plastyczny w naszej rodzinie i kocha wzory ludowe, zwłaszcza kaszubskie (choć jesteśmy z Malopolski). Twoja serweta jest PRZEPIĘKNA!!! Świeca też. To akurat mogłabym odgapic, bo wyszywać krzyżykami umiem Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Święta 27.03.22, 19:05 To nie ja, to moja mama, to ona ma talent plastyczny w naszej rodzinie i kocha wzory ludowe, szczególnie kaszubskie (choć jesteśmy z Małopolski). Twoja serweta jest PRZEPIĘKNA- to akurat mogłabym odgapić, bo wyszywać krzyżykami umiem Świeca też bardzo ładna. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Święta 27.03.22, 19:09 Forum dziś się krztusi, napisalam drugi raz, no myślałam, że poprzedni post zniknął. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Święta 27.03.22, 10:47 Bo się piękna wiosenna pogoda w sobotę skończyła i wena sprzątaniowa skończyła się razem z pogodą Pies zaczął zrzucać zimową sierść (jak to się fachowo nazywa?) i wszędzie ciągle mam czarne kłaczki, więc nawet odkurzanie traci sens. Okna - pewnie się zbiorę i umyję, bo brudne, zwłaszcza gdy słonko zaświeci. Kurze zetrę. Świąteczne dekorację wyjmę i dziecko zawiesi, jakiś bukiet tulipanów i bazi postawię i będzie git. W kąty, szafki i zakamarki nikt zaglądać nie będzie, bo raczej będziemy sami, więc nie ma co szaleć. A tak po za tym to dobrze, że te szyby w oknach jeszcze są Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Święta 27.03.22, 12:23 ga-ti napisała: > Bo się piękna wiosenna pogoda w sobotę skończyła i wena sprzątaniowa skończyła > się razem z pogodą > Pies zaczął zrzucać zimową sierść (jak to się fachowo nazywa?) Linieje. Pies linieje. Choć niektórzy mówią że się leni 🤣 Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Święta 27.03.22, 11:07 W domu utrzymuję porządek na bieżąco, okna myję gdy są brudne, a nie od święta, pajęczyn nie mam, nie produkuję i nie uznaję ustawiania po wszystkich kątach świątecznych ozdóbek bo dla mnie to przytłaczające. W Wielkanoc na stole stoi koszyczek ze święconym, na Boże Narodzenie mam niewielką choineczkę i to mi zupełnie wystarcza. Na wiosnę i w lecie lubię mieć cięte kwiaty w wazonie. Pisanki Danieli świetne. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Święta 27.03.22, 11:38 Okna czyste, pajęczyn nie mam. Zakupy i gotowanie mnie nie dotyczą, bo pierwszy raz wyjeżdżamy na święta. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Święta 27.03.22, 11:54 zamiast założyć wątek wczoraj znienacka umyłam ostatnie okno w salonie. pozostałe umyłam też z zaskoczenia, poszłam oglądać DŚM i jak zaczęłam słuchać o wojnie to stwierdziłam, że nie usiedzę spokojnie i czymś się muszę zająć oprócz słuchania. padło na okna, akurat słońce zaczęlo przebłyskiwać. okien nie myłam ze 2 lata, bo ciągle w czasie okołoświątecznym latałam do męża, w urlopy też, i w końcu się poddałam, zrobiłam co trzeba bez świąt na horyzoncie. teraz jeszcze 2 firanki muszę uprać, bo sobie wyobrażam ile kurzu mają w sobie, a seznon na alergię u nas juz od 2 tygodni jest. święta będą bardzo pomocne w mobilizacji, mimo że też wyjeżdżam Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Święta 27.03.22, 12:39 homohominilupus napisała: > Jak myje się okna znienacka? 😃 Jak to jak - wyskakujesz zamaskowana zza rogu ze szmatą i płynem i ziuuu, takie okno jest czyste zanim się zorientuje.. Odpowiedz Link Zgłoś
volta2 Re: Święta 27.03.22, 17:15 no właśnie tak, siedzisz na kanapie a nagle wstajesz i myjesz 5 okien, w tym 2 balkonowe. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Święta 27.03.22, 12:00 Liczysz, że znowu któraś pokaże kuciapę 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś
nowyniknik82 Re: Święta 27.03.22, 12:04 Wiesz, no jak mają potrzebę pokazać, to cóż ja mogę? 🤷 Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Święta 27.03.22, 12:13 Ale że kuciapę też trzeba na święta przyszykować? Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Święta 27.03.22, 12:16 To by była piękna forumowa tradycja 😉 Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Święta 27.03.22, 14:00 I to wszystko dla Jezusa😁 Rechot mnie ogarnia na samą myśl o tamtym wàtku. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Święta 28.03.22, 08:29 Znaczy jak się pójdzie ze święconką, to i kuciapę wystawić trza? 😱 Odpowiedz Link Zgłoś
anorektycznazdzira Re: Święta 27.03.22, 12:20 Na radykalne demonstracje swojej religijności, jak w zeszłym roku zrobiła Lajtova, jeszcze ciut za wcześnie, efekt się nie utrzyma do świąt. Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Święta 27.03.22, 12:56 Nie mam napięcia, bo wyjeżdżam, ponadto zaszalałam i "zgodziłam" panią sprzątającą, która ogarnie kwadrat. Czego i wam życzę. Odpowiedz Link Zgłoś
perspektywa Re: Święta 27.03.22, 13:04 Od kilku lat bardzo wyluzowałam. Może to z wiekiem przychodzi. Moje motto to: jak mi się będzie chciało to zrobię, a jak nie, to nie. Odpowiedz Link Zgłoś
anomaliapogodowa11 Re: Święta 27.03.22, 13:15 Też tak mam,jak będę mieć czas i ochotę,to zrobię, k że zamówię te nieszczęsną firankę,a jak nie,to będzie jak jest .Chłopaki chcą tylko zrobić kiełbasę,to już taka tradycja,młodsze pomalują pisanki, chcą jeszcze jechać na piknik,jak pogoda będzie ładna.Lubie Wielkanoc,bo ciepło,mam dodatkowe kilka dni wolnego od pracy, spokój,lenistwo.. Zresztą od kiedy mieszkam daleko, odpuściłam sobie wiele rzeczy ,bo trzeba...ale w większości było to generowane przez moją rodzicielkę,ale to już inna historia .. Odpowiedz Link Zgłoś
hrabina_niczyja Re: Święta 27.03.22, 13:55 Ja w środku mam zawsze czysto, sprzątamy regularnie. Wczoraj zostały umyte okna po zimie, więc można rzec chałupa wysprzątana na glanc. Odpowiedz Link Zgłoś
czarne-jagody Re: Święta 27.03.22, 14:36 Okna umyłam w całym domu, na razie tyle. Będę jeszcze prać firanki. Resztę robi się nabieżąco. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Święta 27.03.22, 14:37 A jeszcze to dziś zrobiłam w ramach świątecznych przygotowań Odpowiedz Link Zgłoś
bovirag Re: Święta 27.03.22, 14:51 Wyjezdzamy na dwutugodniowe wakacje. W dudzie mam swieta, sprzatanie, zakupy. Bede zwiedzac, jesc pyszne jedzenie, lezec na plazy I nie tylko! Odpowiedz Link Zgłoś
chebellacosa92 Re: Święta 27.03.22, 14:46 A ja się rozkręciłam z porządkami do tego stopnia, że zamówiłam kontener na śmieci. Będę przerabiać garaz na siłownię. Nie wiedziałam tylko, że na wstawienie okna tyle się czeka - rzeczywiście, nietypowe, bo po drzwiach garażowych, ale dziewięć miesięcy????? Człowieka można wyprodukować w tym czasie. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Święta 27.03.22, 15:02 Gdy podniosła się temperatura, zrobiłam generalne porządki w domu, piwnicy i garażu. Zawsze nosi mnie na wiosnę, a tym razem dołożyła się wojna i szłam jak burza 🙈 Ale okna czekają na męża i chyba jeszcze tydzień poczekają. Ozdoby świąteczne już w całym domu, dorobimy z dzieckiem kurczaczki i zające z rolek po papierze. Zrobię mazurek i sałatkę, święta dzielone między rodziców i teściów Odpowiedz Link Zgłoś
migafka357 Re: Święta 03.04.22, 23:03 Jak się robi zające i kurczaczki z rolek po papierze? Ja też chcę! Odpowiedz Link Zgłoś
jednoraz0w0 Re: Święta 27.03.22, 18:25 Nosz kurła, specjalnie dziś planowałam śniadanie z jajkami żeby wydmuszki porobić i zapomniałam i wszystkie jajka rozbiłam normalnie. Może zrobię pisanki kitsugi? 🤔 Odpowiedz Link Zgłoś