Dodaj do ulubionych

Bóle wzrostowe u dziecka

27.03.22, 23:30
Czy któraś miała taki problem? Moja 2,7 latka zaczęła się budzić w nocy z bólu ☹️☹️ Płacze, ze nóżki bolą... Rozmawiałam kilka razy z pediatra, twierdzi ze to wzrostowe. Nie będę patrzeć jak dziecko się męczy. Jak to się leczy, do kogo (jakiego specjalisty) uderzyć, jakieś badania zrobić? Na razie doraźnie daję paracetamol, pomaga ale wiadomo nie mogę jej ciągle poić paracetamolem.
Obserwuj wątek
    • berdebul Re: Bóle wzrostowe u dziecka 27.03.22, 23:33
      Ortopeda.
      Jeżeli to wzrostowe to spróbuj termoforu, lub maści przeciwbólowych (najlepiej wmasować, bo masowanie tez pomaga).
      • milupaa Re: Bóle wzrostowe u dziecka 27.03.22, 23:39
        Dzięki. A jaka maśc? Bo dla takiego małego dziecka powiedzieli mi w aptece, że nie ma. Ale może jednak coś jest? Tak jak masuję to mówi, ze pomaga. Czyli ciepło też dobrze robi? Opatulam jej nóżki kocem, jakos instynktownie.
        • berdebul Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 09:50
          Ciepło rozluźnia, a to pomaga. Vicks (rozgrzewa), o ile dziecku nie przeszkadza zapach.
        • seaborgium Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 20:18
          Jest naproxen hasco 1,2%
          • milupaa Re: Bóle wzrostowe u dziecka 29.03.22, 01:05
            No właśnie w aptece odradzili mi takie maści, ze dziecko za małe... Szukam coś typowo rozgrzewającego.
            • zabazielona12 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 29.03.22, 17:48
              Troszkę natłuścić skórę kremem,kilka kropli amolu i delikatnie wmasować,ale tylko chwilkę.
    • bywalec.hoteli Re: Bóle wzrostowe u dziecka 27.03.22, 23:51
      Takie bóle w wieku niecałe 3 lata?
      U moich dzieci pojawiały się one znacznie później : 6-7 lat
      Nie znam dobrej recepty poza środkami przeciwbólowymi dla dzieci. Jak maści na ból nie można na dzieciach stosować.
      • milupaa Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 02:28
        Wyczytałam, ze od 3 lat do 12 bywają. Moja ma od kilku miesięcy, ale ostatnio gorzej. Jest duża, szybko rośnie. Bóle ma charakterystyczne bo z tyłu pod kolanami, masowanie pomaga. Dziś sooro chodziła i to by się zgadzało, bo mogą się po wysyłku nasilić. Chociaż czytam ze zaleca się zrobić badania czy to sby nie coś innego.
        • fibi00 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 08:04
          milupaa napisała:

> Wyczytałam, ze od 3 lat do 12 bywają. Moja ma od kilku miesięcy, ale ostatnio g
          > orzej. Jest duża, szybko rośnie. Bóle ma charakterystyczne bo z tyłu pod kolana
          > mi, masowanie pomaga. Dziś sooro chodziła i to by się zgadzało, bo mogą się po
          > wysyłku nasilić. Chociaż czytam ze zaleca się zrobić badania czy to sby nie coś
          > innego.

U mojego starszego syna takie bóle pojawiły się też w okolicy 3 roku życia. Oczywiście najpierw wystraszyłam się że to może być coś poważniejszego ale dr google podpowiedział że łatwo można sprawdzić czy te bóle to bóle wzrostowe. Wziąć zwykły balsam do ciała i zaczął dziecku masować nóżki i spytać czy jest lepiej. Jeśli lepiej to to bóle wzrostowe, jeśli gorzej lub bez zmian to należy szukać innej przyczyny. Na szczęście po takim masażu mój syn zawsze mówił że jest lepiej ☺️. Ulgę przynosiło mu też podkładanie poduszki pod nogi-tak żeby nogi były wyżej.
        • nowyniknik82 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 20:02
          Z kim Ty dyskutujesz? Z bywalcem który dziecko w telewizji tylko widzial?
          • milupaa Re: Bóle wzrostowe u dziecka 29.03.22, 01:03
            Nic głupiego nie napisał. Moja sprawa z kim dyskutuje, ty nie musisz.
      • jammer1974 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 11.03.24, 22:11
        bywalec.hoteli napisał:

> Takie bóle w wieku niecałe 3 lata?

U mojej tez tak sie pojawily. Mozliwe ze nawet wczesniej.
    • milva24 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 00:05
      Moja starsza to miała tak gdzieś między 3 a 4 rokiem życia. Pomagało masowanie nóżek, czasem podawałam paracetamol. Pamiętam, ze było kilka tygodni takich dość intensywnych (2-3 mniej więcej) a później powracało co jakiś czas jeszcze.
    • aguar Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 07:55
      Badania na to nie pomogą tylko dodatkowo pomęczysz dziecko. Specjalista też nie doradzi nic nadzwyczajnego. To co dziewczyny piszą. Paracetamol jest stosunkowo bezpieczny, zwłaszcza, że te bóle nie są non stop latami tylko od czasu do czasu przez kilka dni-tygodni. Ibuprofen też może być, masowanie, termofor również. Z maści Naproxen EMO jest zarejestrowany od 3 lat, ja stosowałam już trochę wcześniej, mój syn lubił ten efekt rozgrzewania, "czuł", że to działa, bez recepty.
      • anilorak174 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 08:02
        Badania warto zrobić żeby wykluczyć inne schorzenia. Bez przesady z tym meczeniem to tak naprawdę jedno pobranie krwi.
        Moja córka miała bóle wzrostowe. Zaczelo się ok 5 roku zycia, trwało do około 12, z mniejszym lub wiekszym nasileniem. Badania w normie, doraźnie paracetamol i masaże.
        • aguar Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 08:07
          Autorka była już u lekarza. Moim zdaniem pediatra jest w stanie rozpoznać bóle wzrostowe, skoro to zrobił i nie widzi potrzeby badań, naprawdę nie ma co się bawić w mądrzejszego od lekarza. Tego się nie da leczyć inaczej niż objawowo. Przecież przyczyny nie zlikwidujesz - wzrostu nie zahamujesz!
          • aguar Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 08:10
            Jeszcze dodam, że są charakterystyczne cechy tych bólów, które powinny rodzica uspokoić np. że w nocy, że symetryczne po obu stronach, że w dzień pomiędzy takimi nocami dziecko normalnie szaleje - biega, skacze.
            • milupaa Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 10:17
              Hm często mówi ze jedna noga boli, występują też vw dzień ale szybko mijają i chyba nie tak silne bo tylko mówi ze boli i bawi się dalej.
              • anilorak174 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 10:21
                Moją córkę czesto tez bolała jedna noga, łydka lub piszczel.
              • jammer1974 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 11.03.24, 22:10
                milupaa napisała:

> Hm często mówi ze jedna noga boli, występują też vw dzień ale szybko mijają i c
                > hyba nie tak silne bo tylko mówi ze boli i bawi się dalej.

Moja tez zawsze bolala jedna noga. Nigdy obie naraz.
          • anilorak174 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 08:12
            Nie pisze o likwidacji przyczyny. Pediatre, który w takiej sytuacji nie zleca choćby podstawowych badan szybko bym zmieniła.
            • milupaa Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 10:16
              Pediatra mi powiedziała ze jak się nasilają to żebym się zgłosiła. Czyli chyba pójdę, badanie krwi nie zaszkodzi, tym bardziej ze ostatnie pobranie miała 1,5 roku temu.
      • milupaa Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 10:13
        Fajnie, dzięki kupię.
        • danaide2.0 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 12.03.24, 07:41
          W przeciwwskazaniach masz dziecko do 4. roku życia (przy tabletkach 16, więc niby coś).

Moje dziecko miało. Ja z męczących dziecko - po prostu masowałam, masowałam, masowałam. Endorfiny i ciepło musiały wystarczyć. Moje dziecko nie lubi się "lepić", więc kremów i tak by nie dopuściło.
    • aguha Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 08:19
      Od diagnozy jest lekarz. Wydaje mi się, że ortopeda dziecięcy.

Syna bolały kolana, ale w znacznie późniejszym wieku. Byłam u ortopedy. Okazało się, że ma chorobę Osgooda-Schlattera. Ortopeda wypisał skierowanie na rtg, chociaż chorobę (teraz już wiem) widać było na pierwszy rzut oka. Twierdził, że u dzieci bywają różne przyczyny bólu kolan, czasem niestety znacznie poważniejsze i dlatego wypisał skierowanie. Zresztą wynik potwierdził diagnozę. Skończyło się na zabiegach rehabilitacyjnych i rocznym zwolnieniu z WF.

Jeżeli Twoją córeczkę ból wybudza w nocy, więc musi być mocny. Idź do lekarza. Będziesz wiedziała, co się dzieje i co w takiej sytuacji robić. Możliwe, że to są bóle wzrostowe, ale niech podejrzenie potwierdzi specjalista.
      • alpepe Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 09:06
        Osgood-Schlatter to dolegliwość głównie występująca u chłopców nastoletnich. Moja córka miała podejrzenie, więc wiem, u niej to było w sumie pochodną szybkiego wzrostu i skoliozy, nie mogła chodzić wręcz. Natomiast bole wzrostowe miałam ja, całe wczesne dzieciństwo pamiętam swój płacz wieczorami i pół polopiryny jako lekarstwo na ból.
        • aguha Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 10:36
          Wiem. Pamiętam jednak to, co powiedział ortopeda. Twierdził, że bóle kolan w okresie wzrostu u dzieci mają różne przyczyny. Oczywiście najczęściej błahe, ale bywają też bardzo poważne. Powiedział, że dla świętego spokoju kieruje na badanie, nie dlatego, że coś podejrzewa, ale żeby czegoś przypadkiem nie przeoczyć.
          Mam w rodzinie rehabilitantów. Twierdzili, że u syna są to bóle wzrostowe, bo ich też w młodości bolały kolana (oczywiście widzieli kolana). Niepotrzebnie posłuchałam i opóźniłam wizytę u ortopedy. Od tamtej pory wolę stan zdrowia dziecka sprawdzić u specjalisty.
    • babsee Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 08:38
      Ja jako dziecko mialam sile bole wzrostowe i moja corka rowniez.Pediatra zalecila wtedy wit D w większej dawce oraz nacieranie nog masciami rozgrzewającymi.Moja Mama mi nacierala spiryusem kamforowym i zawsze mi pomagalo.Tak tez robiłam corce.Zawsze po natraciu nożek i wmasowaniu kamfory(ona rozgrzewa) corka zasypiala.Nigdy nie był potrzebny paracetamol.
    • agjot Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 08:46
      Do smarowania amol, u nas działało.
    • szarotka83 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 08:51
      U nas pediatra kazała podać większą dawkę witaminy d oraz zbadać poziom wapnia i morfologię.
    • karmello29 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 09:49
      milupaa napisała:

> Czy któraś miała taki problem? Moja 2,7 latka zaczęła się budzić w nocy z bólu
      > ☹️☹️ Płacze, ze nóżki bolą... Rozmawiałam kilka razy z pediatra, twierdzi ze to
      > wzrostowe. Nie będę patrzeć jak dziecko się męczy. Jak to się leczy, do kogo (
      > jakiego specjalisty) uderzyć, jakieś badania zrobić? Na razie doraźnie daję par
      > acetamol, pomaga ale wiadomo nie mogę jej ciągle poić paracetamolem.

moja miala bole wzrostowe ale nigdy takie zeby az plakala z bolu.raczej ze rwie noga albo pachwina .
      zbadac trzeba dokladniej,wykluczyc powazniejsze przyczyny a potem skupic sie ewentualnie na zmniejszaniu dolegliwosci
    • hanusinamama Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 09:59
      Tego nie da leczyć. Jak bardzo bolało dawałam paracetamol. Moja miała tak miedzy 5 a 6 rokiem życia. Wtedy tez urosły jej bardzo nogi, od 6 roku ma nogi 2 rozmiary dłuższe smile niż całość ciała.
      Tylko ze ją bolały głownie piszczele. Byłam u lekarza, powiedział ze w przypadku bólu kolan trzeba pilnować
    • szmytka1 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 10:57
      Daje się lek przeciwbolowy, pomasuje i czeka aż przejdzie.
    • ingaki Re: Bóle wzrostowe u dziecka 28.03.22, 22:22
      Mój syn miał jak byś starszy bóle wzrostowe, smarowałam mu nogi magnezem w płynie (spray) pomagało i dawałam magnez tabletki.
    • thea19 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 29.03.22, 08:18
      Na mnie działało i moje dzieci działa gorący prysznic po całych nogach a potem od razu pod kołdrę.
    • haridard Re: Bóle wzrostowe u dziecka 05.04.22, 09:46
      Cześć. Chciałem się podzielić swoimi obserwacjami z chorobą Osgooda. Mój syn 13 lat a ma to od 1.5 roku, zdiagnozowana 3.5 miesiąca temu. Na początku bez diagnozy próbowaliśmy dawać leki. Raz bolały kolana raz nie bolały. Dużo trenuje w piłkę nożną. Często nie chciał się przyznać że go bolą. Bał się że nie będzie chodził na treningi. W grudniu 2021 zaczęły się przerwa świąteczna, kwarantanna więc nie chodził na treningi miesiąc i kolana nie bolały. Jak wrócił po pierwszym treningu ból powrócił. Z tygodnia na tydzień było coraz gorzej aż nie mógł chodzić i biegać. Zrobiliśmy RTG i oczywiście wyszła w dwóch kolanach fragmentacja. Jeden lekarz, drugi lekarz i zakaz piłki przez rok. W sumie brak pomysłu na leczenie. Ma niby samo minąć. Pomyśleliśmy, że jak nie mija po 1.5 roku to nie ta droga. Z drugiej strony zakazać dziecku sportu to dramat, zwłaszcza że jest w klasie sportowej. Dowiedzieliśmy się że jest w okolicach Lublina Pani która wyprowadza dzieci na prostą bezinwazyjnie. Poszliśmy. Leczenie jest w 3 etapach. Wszystko opiera się o okłady kolan róznymi specyfikami - ze sklepu, z apteki. Po 2 tygodniach ból zaczął ustępować. Chłopak robi okłady sam. Po 3 tygodniach wrócił do treningów. Podczas biegania ból nie występował, bolało po treningach. Po 2 miesiącach ból całkowicie ustąpił. Chłopak biega, skacze, nic mu nie jest. Rozpoczynamy 3 etap który potrwa 3 miesiące. Od osób których dzieci leczyły się u tej Pani wiem że ból nie wraca nawet po latach. Leczenie jest tanie. Gdyby ktoś chciał podam namiary. Problem tylko z terminami bo są już zarezerwowane na 2 miesiące do przodu.
      • justyna_justyna2015 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 11.03.24, 21:07
        Proszę o namiar na Panią Doktor
    • jammer1974 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 11.03.24, 22:05
      Moja miala okropnie bole wzrostowe. Niestety nic sie nie wyprosilam. Faszerowalam paracetamolem. Nawet pomagalo.
    • thea19 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 11.03.24, 22:06
      Moi obaj mieli - na obu pomagały gorące kąpiele i szybko pod kołderkę by nogi nie wystygły.
    • jammer1974 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 11.03.24, 22:07
      Jeszcze smarowalam amolem. Moje lubila ten zapachy. Uspokajal ja. Poza tym amol ma w sobie znieczulajacy lekko ethanol czy cos. W kazdym razie w kombinacji za paracetamolem po 10minutach spala znowu.
      • berdebul Re: Bóle wzrostowe u dziecka 11.03.24, 22:27
        Szmatkę w wódce jak zamoczysz, to tez dziecko będzie lepiej spało. Etanol wchłania się przez skore, dlatego nie jest zalecany jako baza lekow dla dzieci.
        • jammer1974 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 11.03.24, 23:35
          Na szczescie juz wyrosla. Znaczy jeszcze rosnie. Ale nie ma juz nocnych boli wzrostowych.
    • fibi00 Re: Bóle wzrostowe u dziecka 12.03.24, 07:51
      U mojego syna było podobnie. Podobno jednym z testów że to raczej bóle wzrostowe a nie inne dziadostwo jest to że masowanie nóżek- jeśli przyniesie ulgę to bóle wzrostowe, jeśli ból wręcz się nasili to inne schorzenie. Nie musi to być nawet smarowanie maścią przeciwbólową, może to być zwykły balsam do ciała. U mojego syna działało jeszcze ułożenie nóżek wyżej niż głowy, czyli podkładałam mu pod nóżki poduszki. Oczywiście badania jak najbardziej możesz zrobić ale już takim pierwszym testem jest ten masaż. Jeśli dziecku przyniesie ulgę to raczej to bóle wzrostowe.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka