Dodaj do ulubionych

Czy są teraz pralki

03.04.22, 19:47

Które nie mają eko jobla, nie oszczędzają maniacko prądu i wody, mają krótkie i mocne programy, duży wsad itd?

Bo moja obecna pralka i wszystko, czym chcę ja zastąpić to daje wybór: 15 minut program krótki, 45 minut ale tylko pół wsadu i to syntetyków albo pełna pralka bawełny 3h

Kapsułki i proszki mi się nie rozpuszczają całkowicie w pierwszym praniu, dopiero w płukaniu. Muszę dodawać płukanie aby trochę mniej mnie gryzł proszek.

Drażni mnie ten ostatni grat i muszę pralkę zmienić, ale nie znalazłam nic dobrego.
Obserwuj wątek
    • extereso Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 19:49
      A godzinne pranie zwykłe? Na 60 stopni? To już nie ma? Ja dopiero że dwa lata temu zaczęłam korzystać, bo przedtem prałam w tych 2,5 g a teraz tylko ręczniki i pościel piorę w dłuższych.
      • pani_tau Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 19:53
        Takiego programu używam najczęściej.
        Kapsułkę trzeba dobrze upchnąć z tyłu bębna inaczej siła odśrodkowa ją wrzuci w kołnierz.
    • pade Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 19:52
      Mój Boshsmile

Jak mam ochotę na eco jobla to włączam dozowanie produktów do prania i płukania. A na co dzień korzystam z programów 30 min i 60 min.
      • milva24 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 19:58
        Też mam bosha i sobie chwalę ale ma już z 5 lat, nie wiem czy jeszcze sprzedają. Wsad 8 kg, ilość programów w sam raz, dopiera dobrze, można włączyć eko albo sztbkie pranie. Mam nadzieję, że posłuży długo.
        • geez_louise Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:00
          Ostatnia pralka z której byłam w miarę zadowolona to Bosch sprzed 10 lat
    • kropkacom Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 19:53
      Piorę na godzina i dwadzieścia minut. To chyba nie jest długi program i jakiś standard. Krótrze prania mają jedno płukanie.
      • kropkacom Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 19:59
        LG
      • leyla76 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 21:57
        Wlasnie miałam to samo pisać. Pralka LG program mix 1:20. Często tez piorę na intensywnym 1h ale daje temp na 40stopni (z automatu jest na 60).
        • hugo43 Re: Czy są teraz pralki 04.04.22, 08:42
          Caly wsad na tym mix pierzesz?tez mam lg i najczesciej uzywam bawełna ze skróceniem programu ,tez ma 1:20
          • hugo43 Re: Czy są teraz pralki 04.04.22, 08:45
            Dodam jeszcze,ze nowe lg,obecnie w sprzedaży ,nie maja funkcji skracania czasu prania.przyjaciółka kupowała ostatnio pralkę i się naoglądaliśmy sporo modeli.wybrała boscha w mediamarkt z promocji za 1300,pełen wsad,40c bawełna,pierze 1:04 po wciśnięciu przyspieszenia
    • niemaznaczenia Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 19:56
      Znam gościa, który ściąga kilkuletni sprzęt z zachodu w bardzo dobrym stanie. Za 500-600 zl można kupić np. pralkę albo zmywarkę Miele bez tony elektroniki i z roczną gwarancją. Np. suszarki ze starszymi grzałkami są rewelacyjne, te nowe "eko" nie dosuszają ubrań.
      • geez_louise Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 19:59
        Daj namiar, proszę. Tęsknię za starym AGD, mogę nawet kupić coś używanego.
        • turbinkamalinka Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:56
          Nie wiem skąd jesteś, ale ja do wynajmowanego mieszkania kupowałam sobie pralkę używaną. Zwykłe Beko, 6kg wsadu, bez wodotrysków. Zapłaciłam 300 zł, facet przyjechał podłączył, dał gwarancję rok. Działa u mnie już 3 rok.
          Ja kupowałam przez OLX. Zobaczyłam, że facet ma kilka ogłoszeń z pralkami.
      • e-ness Re: Czy są teraz pralki 04.04.22, 11:16
        Potwierdzam, my co prawda małe AGD bo odkurzacz, ale nawet mój dyson nie jest wstanie mu dorównać.
        Namiarów nie mam bo już kilka lat temu został szczęśliwie do nas ściągnięty
    • chatgris01 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 19:56
      Samsung.
      Mozesz sobie od razu ustawic 5 plukan. Ma tez krotsze programy oprocz dlugich.
    • geez_louise Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 19:58
      Wpisujcie proszę modele jeśli macie coś, co pierze pełną pralkę bawełny w godzinę.
      • pade Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:02
        BOSCH I-DOS WAU28PK0PL

Nie używam programu bawełna, na mix ustawiam 60 stopni, 1400 obrotów i po godzinie mam wyprane.
        • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:10
          chyba o tym samym modelu mowimy 😊 9kg wsadu, produkowana w PL

niestety przez moja glupote padl czujnik w I-DOS a nowy przez dwa lata nie moze dojsc PL
          • pade Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:15
            Jak to zrobiłaś?
            • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:22
              wg instrukcji przy myciu szuflady trzeba oslonic chipa a ja wlozylam do brodzika, zalalam calosc ciepla woda ( mocno bylo 'zapuszczone') po jakims plynie do plukania

wyczyscilam i przestalo dzialac, nie pobiera ani plynu do prania ani do plukania

u nas rynek czesci zamiennych jest kiepski, kupilam w PL, przyszla pandemia, poczta polska do dzisiaj nie wysyla do nas paczek i szuflada lezy u kolezanki
              • pade Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:26
                o kurczę, dobrze, że mi powiedziałaś, że tam jest jakiś czipbig_grin
                • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:27
                  jest jest, doczytaj w instrukcji, szuflada tania nie jest 😝
                  • pade Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:30
                    Dziękismile
          • snakelilith Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:19
            Owszem, ale przy krótszych programach i opcji skracania programu wsad się redukuje. To nie jest tak, że masz pełne 9kg. Tak jest tylko przy długich programach - zwykłym i jeszcze dłuższym ecco.
      • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:08
        jak mam wielka gore bawelny, to zaczynam od przeplukania na programie 15min 1200obrotow, potem mix 1.05h 1400 obrotow
        • pade Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:08
          po co?
          • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:12
            bo jakos tak lepiej sie pierze wg mnie oczywiscie

tak, wiem, jest pranie wstepne ale jak wyzej I-DOS nie dziala
            • pade Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:14
              Poprzedniego Bosha miałam z 10 lat, jak nie lepiej. Nigdy nie włączałam namaczania, dodatkowego płukania i innych bajerów. Teraz też tego nie robię, bo wszystko się ładnie dopiera.
              • pade Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:16
                Aha, bawełnę piorę z kapsułką, wyłączam i-dos na płyn do prania, zostawiam tylko do płukania. Wszystko jest git.
                • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:17
                  idos przestal dzialac, wlasnym rekoma zalatwilam
              • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:16
                toz mowie, ze to moj osobisty fijol 😉 ale to tylko przy naprawde wielkiej gorze bawelny
              • kurt.wallander Re: Czy są teraz pralki 04.04.22, 11:10
                pade napisała:

> Poprzedniego Bosha miałam z 10 lat, jak nie lepiej. Nigdy nie włączałam namacza
                > nia, dodatkowego płukania i innych bajerów. Teraz też tego nie robię, bo wszyst
                > ko się ładnie dopiera.

Akurat dodatkowe płukanie warto, gdy pralka mocno załadowana, a ktoś w domu reaguje skórnie na kontakt z detergentami.
                >
      • milva24 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:09
        Sprawdziłam, mam bosh VarioPerfect serie 6. 8 kg bawełna pierze normalnie w 40 stopniach przez 2:55 ale można włączyć opcję szybką, wtedy jest 5 kg i równo godzina. Można też eko i wtedy na tym programie jest 3:33. Można włączyć dodatkowe płukanie ale ono wydłuża czas.
        • milva24 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:11
          *bosch
      • pure_cashmere Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:18
        najtańsza amica za 800 zł, ma program 60 st, pranie trwa godzinę. Można manualnie zmniejszyć temp i wtedy pierze trochę krócej. Wsad 6 kg, bez wyświetlacza, najprostszy model na rynku, ma rozbieralny bęben, gdy się zepsuje, łożysko nie trzeba kupować nowej pralki. Dopiera tak samo jak poprzednia, 2x droższa pralka.
      • kurt.wallander Re: Czy są teraz pralki 04.04.22, 11:07
        Przejrzyj sobie na stronie Bosch parametry ich pralek. W mojej mam kilka opcji, które i tobie by pasowały np. możnaw programie godzinnym 45 stopni zwiększyć temp. do 60 stopni, albo w programie 60 stopni dodatkowo wcisnąc przycisk skrócenia czasu prania o 1/2, wyjdzie na to samo mniej więcej.
    • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:05
      bosch 9kg seria 8

program mix 1.05h z dodatkowym plukaniem 1.11h do 1400 obrotow, najczesciej uzywam, w wersji turbo 45m, temp max 40st
      program do syntetykow 1.5h do1200 obrotow, pierze wszystkie systemowe temp max 40st
      program antyalergiczny, ulubiony 😉 temp od 30 do 60 stp

oprocz tego program pranie reczne, 45min temp do 30stp, piore swetry kaszmirowe i jedwab max 800 obrotow

pelnego programu do bawelny uzywam tylko jak "gotuje" reczniki 90stp

ma jeszcze jakies inne ale rzadko uzywam

kapsulek nie lubie, nie uzywam
      • snakelilith Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:24
        mysiulek08 napisała:

> bosch 9kg seria 8

> program mix 1.05h z dodatkowym plukaniem 1.11h do 1400 obrotow,
        sulek nie lubie, nie uzywam

Mix jest na wsad tylko do 4kg. Sprawdź sobie instrukcję obsługi. Owszem, można włożyć więcej, ale nie ma gwarancji, że efekt będzie dobry. Tym bardziej przy twardej wodzie.
        • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:26
          no i co z tego? wypiera i 6kg bez problemu, jak mam wiecej to robie "zamaczanie"

nie mam twardej wody, do,prania ciuchow uzywam plynu
          • snakelilith Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:32
            mysiulek08 napisała:

> no i co z tego? wypiera i 6kg bez problemu, jak mam wiecej to robie "zamaczanie
            > "

Ale ten Bosch jest na 9kg. Jak ktoś włoży więc zamiast 4-6kg pełny wsad, czyli aż 9kg poplamionej bawełny, ma twardą wodę i używa proszku, to mu się może nie dopierze. Autorka używa proszku i pytała o pełny wsad bawełny.
            • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:47
              to podalam sposob na wieksza ilosc bawelny

9kg tez wsadzam a nawet i wiecej, bo sie czasami pralka buntuje "namaczam" moim sposobem, sypie miarke persila i dopiera, nie wiem jak poplamione i czym by musialy byc zeby nie wypralo na mix

naprawde Snake, daruj sobie wywody

ps
              a jak pralka padnie to kupie nowa
              • snakelilith Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 21:18
                mysiulek08 napisała:

> naprawde Snake, daruj sobie wywody

To ty sobie daruj złośliwości. Autorka pytała o pralkę z możliwością krótkiego prania CAŁEGO wsadu bawełny z proszkiem, a nie o twoje sposoby zastępowania, czego nie masz. Namaczanie mocniej zabrudzonej bielizny także wydłuża proces prania, to nie jest już tylko godzina.
                Piszę to wszystko, bo sama mam Boscha, przeczytałam instrukcję obsługi i WIEM co potrafi ta pralka. Tylko programy bawełna, kolory oraz ecco, wszystkie trwające powyżej 3 godzin, nadają się do prania 9kg, czyli pełnego wsadu. Przy każdym innym wsad należy zredukować.
                Oczywiście, można zalecenia w instrukcji ignorować i prać 9kg bawełny na godzinnym mixie, albo włączyć skracający turbo/speed perfect, ale to nie musi się sprawdzić. I przede wszystkim, nie o to autorka pytała.
                Moja stara Miele prała cały wkład bawełny ciut powyżej godziny, ale to była mała pralka, na maksymalnie 4-5kg wsadu.
                • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 21:26
                  Snake, 15 minut, 15minut moczenia w najkrotszym progamie, potem pranie 1.11h z dodatkowym plukaniem, pelen kosz prania, byc moze i 9kg, czytaj ze zrozumieniem

u mnie ten system sie sprawdza, u ciebie nie musi, a moze u louise zadziala

no tak, jestem wg ciebie za glupia zeby czytac instrukcje albo ich nie rozumiec, ok
            • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:50
              i zebys sie slowek nie czepiala, nie trzymam sie twardych regul przy prozaicznej czynnosci prania, czasami uzywam proszku, czasami dluzszych programow, zalezy od prania, pory dnia, cisnienia, pogody i mojego widzimise

pralka pierze codziennie
    • snakelilith Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:14
      Mój Bosch ma opcję speed perfect. Skraca ponad 3 godzinny program bawełny na godzinę 25, czy jakoś tak. Ale masa wkładu redukuje się wtedy z 9kg na 5kg. Zdarzało mi się włożyć więcej i różnicy w efekcie prania nie było. Ale tak ma większość nowoczesnych pralek. Im krótszy/chłodniejszy program, tym mniejszy możliwy wkład.
      Nierozpuszczony proszek może być też związany z twardą wodą i wtedy lepiej dodawać do prania zmiększacza wody. Ten w proszku/kapsułkach dopasowany jest do wody o średnim stopniu twardości.
      • kropkacom Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:18
        Ja też nie przejmuje się tym ile waży wkład.
        • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:23
          ja tez
          • snakelilith Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:27
            Ale to może mieć znaczenie. Moje pranie nigdy nie jest bardzo brudne i mam bardzo miękką wodę. Ktoś, kto ma dużo poplamionych rzeczy i twardą wodę może przy krótszych programach z niedopasowanym wsadem być rozczarowany efektem prania.
            • kropkacom Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:30
              To inna sprawa.
            • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:30
              plamy trakuje odplamiaczami przed praniem a jak ciuchy sa brudne np od blota albo sa 'robocze' to uzywam innego programu

mix jest do codziennej bielizny, pizam, koszukek itp
      • geez_louise Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:28
        No właśnie to zmniejszanie wkładu mnie wkurza. Dlaczego stare pralki szybko mogły prac cały wsad?

Wodę mam bardzo miękką, zmiękczaną na wejściu do domu, to nie to. Moja pralka po prostu bierze tak mało wody. Jak na początku prania wezmę wyciąganą wylewkę z kranu, wsadzę do szufladki pralki i doleję kilka litrów wody, to wszystko jest ok. Ale nie mam siły i czasu na takie akcje, potrzebuję uprać górę prania szybko i bez ceregieli. Odkąd okazało się, że produkuję prąd dla min.3 domów wielkości mojego, to przestałam mieć wyrzuty sumienia i szukam czegoś nie eko.
        • kropkacom Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:30
          A nie mogą prać? Czy to nie jest przypadkiem zalecenie?
          • mysiulek08 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 21:27
            nie moga, Snake zabrania 🤣🤣😝
        • szmytka1 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 21:31
          W mojej pralce jest funkcja pt pranie w większej ilości wody. Można ją sobie dołączyć, jak ktoś potrzebuje. Ja użyłam tegondopiero raz. Można też sterować czy ma zużyć mniej, czy więcej wybierając spośród 3 stopni zabrudzenia ubran
    • shellyanna Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:20
      Bosh.
      Każdy program mogę skrócić o polowe.
      Przykładowo do chyba 4 kg mogę wyprać w 60 stopniach w mniej niż godzinę. W 30 stopniach w 15 minut. Ręczniki (8 albo 9 kg) w 90 stopniach w 1,5 godziny.
    • extereso Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:26
      Mój Bosh stary, to nie pomogę.
    • ichi51e Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:42
      ja mam aeg kapsułki mi się rozpuszczają
    • szmytka1 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 20:45
      Szukałam, szukałam aż znalazłam. Na fotach przykładowe czasy prania. Liczę obrotów można sobie zwieksYc, temperaturę też. Najczęściej piorę 1 h 40 stopni, obroty z 800 zwiekszAm wtedy na 1200 albo 1000. Ten program godzinny jest przeznaczony na pełen wsad, czyli 7 kg. Zdjęcia może niewidoczne, więc naposE, że 59 minut to ten głównie używam na 7 kg, najkrótszy program ma 14 minut, reszta jest na 45 minut około, długie też są. Te po lewej stronie dodatkowo funkcje parowe mają. Zaryzykowałam chińska produkcję. Mam od grudnia, zapłaciłam na promce około 1600 zł. Zobaczymy ile pociągnie.
      • tenjedennick Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 21:31
        Mam 12-letniego Hoovera, na duży wsad, 1400 obrotów i bez rozbudowanej elektroniki. Programy od 45 minut do ponad 3 godzin. Działa idealnie.
    • madame_edith Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 21:34
      Mój bosch ma 1,15 h program tzw mix, który jest u mnie najczęściej używany (40st). Można go skrócić do 54 minut. Wszystko sie elegancko dopiera.
    • lot_w_kosmos Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 21:47
      Ja mam Bosha.
      Ma i 15 minut i godzinę. Pakuję do pełna zawsze. Nie wnijamw kilogramy.
      Ktoś w to wnika w ogóle?
    • zielonakonwalia90 Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 21:53
      Samsung. Mogę prać 30 minut, 40 minut, 50 minut, godzinę, godzinę 15 i tak dalej. Wybieram co chcę. Do tego ile stopni akurat potrzebuję.
    • mayaalex Re: Czy są teraz pralki 03.04.22, 23:20
      siemens jest genialny jak dla mnie, ma nie tylko programy wlasnie pomiedzy 15-30min a 3h ale tez kazdy program mozna sobie samodzielnie dostosowac, zmieniajac parametry. Nie pamietam jaki uzywalam model (bo to niestety nie jest pralka u mnie w domu) ale chyba to byla pralkosuszarka iQ500. Zakladam, ze pralki maja podobne (zreszta siemens to chyba w sumie bosch, tutaj juz polecany).
      • hugo43 Re: Czy są teraz pralki 04.04.22, 08:54
        Pralki sharp maja program 1h na pełen wsad,mozna regulować temp i obroty.one sa produkowane przez turecki vestel,firmę o wiele lepsza od beko .w Turcji bardzo popularne,bo dosc tanie.mamy taka pralkę w tureckim mieszkaniu i jest niezniszczalna jak stare traktory
        • aagnes Re: Czy są teraz pralki 04.04.22, 11:22
          Tak, mam sharpa, i jedna rzecz - program godzinny, pełen wsad to 60 stopni, nie zawsze pasuje. natomiast są "syntetyki" ok 1,5 godziny i 40 st.
          • hugo43 Re: Czy są teraz pralki 04.04.22, 12:49
            To u mnie mozna zmieniac temp na tym godzinnym,mozna go tez skrócić do 30 minut
    • kryzys_wieku_sredniego Re: Czy są teraz pralki 04.04.22, 09:31
      Nie wiem ale jak mam rzeczy do lekkiego prania to nastawiam na 30 min i w du... mam, ze wsad ma być tylko 1/4 załadunku, daje wtedy minimalną ilosć żelu do prania, zeby się wyplukalo wszystko.
      Kapsulek nie używam tylko żeli więc po problemie z rozpuszczaniem.
      Własciwie pelny wsad to masz na 2 programach do bawelny i mieszanych, cala reszta jest na polowę albo 1-2 kg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka