esperantza 06.04.22, 21:05 Wytłumaczcie mi jak dziecku co Polska robi wśród krajów które pretendują to gwarantów pokoju na Ukrainie . Pozostałe kraje to potęgi militarne. Jaka ma być nasza rola do odegrania? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 21:10 Streszczę się: granica i NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 21:24 Członków NATO w tym gremium jest więcej, są tez inni członkowie graniczący z UA . Rozwiń jednak Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 21:33 Inni mają krótszą granicę lub mają jeszcze bardziej prorosyjskie rządy (Słowacja i Węgry). Polska tak czy siak byłaby (jest) krajem tranzytowym i bazą dla wojsk NATO. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 21:43 Czyli gwaranci to źródło siły militarnej i zaplecze logistyczne na wypadek braku owego pokoju? Taka w tym logika ? Pan buk nas pokarał takim położeniem geograficznym . Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 22:12 esperantza napisała: > Pan buk nas pokarał takim położeniem geograficznym . To akurat wiadomo od jakiegoś tysiąca lat.. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 22:18 No wiem, ale w takich sytuacjach to widać jak na dłoni Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 23:30 Nie no pewnie...w czasie I i II wojny światowej, rozbiorów Polski i wielu innych wydarzeń nie było tego widać nic a nic Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 23:26 Drzewo na balkonie ma sadzic? Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 23:54 niemaznaczenia napisał(a): > Pan Bóg. Allah. S. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 23:26 >Pan buk nas pokarał takim położeniem geograficznym . Absolutnie. Nie wiadomo tylko za co Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 23:29 A coś ty na historii robiła?? Spała. To słabe położenie to nam od dawien dawna bruździ... Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 23:36 Nie od zawsze. Byly czasy kiedy to Polska byla mobem i podbijala. Za Kazimierza Wielkiego czy za takiego Sobieskiego i nie tylko. Historia opisuje to jako zwyciedtwa ale to byly dla podbitej ludnosi zabory Odpowiedz Link Zgłoś
hanusinamama Re: Gwaranci pokoju 07.04.22, 08:25 Napisałam od dawien dawna...nie od zawsze. Ale przypieprzyć się zawsze możesz. Na zdrowie. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gwaranci pokoju 07.04.22, 23:37 Nie musisz brac wszystkiego tak wojennie chodzi o to by miec tez na wzgledzie se to nie jest znowu tak ze Polska nie byla nigdy w stanie byc mocarstwem. Gdyby cud sie stal i Trojmorze zaistnialo to bylaby. Ale to niestety mrzonki. Moze kiedys... Odpowiedz Link Zgłoś
leosia-wspaniala Re: Gwaranci pokoju 08.04.22, 09:00 > Byly czasy kiedy to Polska byla mobem i podbijala. Czym była??? >Historia opisuje to jako zwyciedtwa ale to byly dla podbitej ludnosi zabory No raczej nie. Pomijając ten drobny fakt, że w czasach, o których mowa, ludność en masse nie miała świadomości narodowej i politycznej, to w Europie panował system feudalny. Chłop pańszczyźniany naprawdę mógł nawet nie wiedzieć, kto aktualnie jest jego królem i w jakich granicach właściwie przyszło mu żyć, nie służył też bezpośrednio królowi tylko swojemu panu. Ciężko jego los porównać do losu podbitych Indian czy losu dzieci z Wrześni. Inna była sytuacja mieszczan, ale i miasta funkcjonowały na innych zasadach niż dzisiaj czy w XIX wieku. To nie było tak, że sobie wpadł Kazimierz Wielki do miasta, brał pod zabór, kazał mieszczanom mówić po polsku i recytować Bogurodzicę, ale o tym chyba wiesz, prawda? Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Gwaranci pokoju 08.04.22, 09:03 leosia-wspaniala napisał(a): > > Byly czasy kiedy to Polska byla mobem i podbijala. > > Czym była??? > Mobem, np. creeper w minecraft Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gwaranci pokoju 08.04.22, 10:34 myla mi sie jezyki czasami. Chodzi o tlum najezdzcy, kryminalne lobuzy itd Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gwaranci pokoju 08.04.22, 09:39 >Pomijając ten drobny fakt, że w czasach, o których mowa, ludność en masse nie miała świadomości narodowej i politycznej Oczywiście ze miala. Myslisz ze jak wpadali obcojęzyczni ( a jezykow bylo multum wtedy) i kazali mieczem sie modlic do jakiegos Jezusa i wyzynali za wielbienie Światowida to nie bylo swoadomoaci odrebnosci kuturowej i spolecznej? A co dopiero za Kazimierza Wielkiego. Kazdy wiedzial kto krol, kto lokalny pan pod krolem i czyimi sa wasalami. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Gwaranci pokoju 07.04.22, 09:06 I po co takie komentarze. Pewnie ze dostawaliśmy po dupie często . Jak widać lata płyną u nic się nie zmienia i nie zmieni. Ot, taka refleksja na miarę ematki. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 23:53 esperantza napisała: > Czyli gwaranci to źródło siły militarnej i zaplecze logistyczne na wypadek brak > u owego pokoju? Taka w tym logika ? > Pan buk nas pokarał takim położeniem geograficznym . To może z Ukrainą się na położenie zamienimy? Łotwą? Co ty chcesz od naszego położenia? S. Odpowiedz Link Zgłoś
veryvery Re: Gwaranci pokoju 07.04.22, 00:10 snajper55 napisał: > esperantza napisała: > > > Czyli gwaranci to źródło siły militarnej i zaplecze logistyczne na wypade > k brak > > u owego pokoju? Taka w tym logika ? > > Pan buk nas pokarał takim położeniem geograficznym . > > To może z Ukrainą się na położenie zamienimy? Łotwą? Co ty chcesz od naszego po > łożenia? > > S. Chyba nawet Finlandia ma gorsze od Polski Odpowiedz Link Zgłoś
lodomeria Re: Gwaranci pokoju 07.04.22, 00:33 Weź mi nie przypominaj! Parę dni temu mi się koleżanka z Portugalii mądrzyła, że po co NATO prowokowało rosję. Koleżanka, która mieszka w kamienicy zbudowanej przez pra-pra-pra dziadka, w chacie z obrazami kupionymi przez jakiegos pra-wujka w XVIII wieku i jak je tam po zakupie powiesił, tak własnie do dzis dnia wiszą. Odpowiedz Link Zgłoś
kicifura Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 23:33 Jesteśmy najlepszym gospodarzem wojen, dlatego nam często powierzają ten zaszczyt Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 22:22 Przypomnę, ze Jezus Chrystus został intronizowany na króla Polski. A Rosja i Ukraina ( w myśl katolickiej zasady "wszyscy jesteśmy winni", co oczywiście nie działą w przypadku księdza pedofila bo wtedy to on jest niewinny) zostały w Polsce zawierzone Matce Boskiej. To przepraszam bardzo ale niby kto tu jeszcze Polsce podskoczy? Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 22:25 Jezus Chrystus został intronizowany na króla Polski a Maryja na królową zatem Polacy to efekt związku kazirodczego i stąd takie pojebanie w tym kraju Odpowiedz Link Zgłoś
hummorek Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 23:52 Jezu. No genów faktycznie - nie oszukasz. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 22:33 livia.kalina napisała: > Przypomnę, ze Jezus Chrystus został intronizowany na króla Polski. Livka, nie denerwuj się. To naprawdę chwilowe, że nas jako Polskę posadzili obok mocarstw. Za chwilę benzynka po 15 i ogrzewanie tealightami czyli tak, jak być powinno w katolickim ciemnogrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
woman_in_love Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 22:40 mówisz? a wykończą cie w końcu kredytem frankowym? Odpowiedz Link Zgłoś
livia.kalina Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 22:43 Nie wiem, skąd ci jakieś nerwy przyszły do głowy? Odczuwam ogromną dumę i rozpiera mnie radość, że jesteśmy tak wspaniale chronieni i emanujemy pokojem (z jakąż skutecznością!) na cały świat! A w sumie to wszechświat. Odpowiedz Link Zgłoś
dramatika Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 23:26 livia.kalina napisała: > emanujemy pokojem (z jak > ąż skutecznością!) na cały świat! No z tą emanacją pokojem to rzeczywiście lekka przesada w sytuacji, gdy opozycja lewicowo liberalna prześciga się z pisowcami o to, którzy są bardziej moralni, czyli którzy bardziej chcą wplątać Polskę w wojnę w obronie Ukrainy. Odpowiedz Link Zgłoś
snajper55 Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 23:57 dramatika napisał(a): > livia.kalina napisała: > > > Przypomnę, ze Jezus Chrystus został intronizowany na króla Polski. > > Livka, nie denerwuj się. To naprawdę chwilowe, że nas jako Polskę posadzili obo > k mocarstw. Za chwilę benzynka po 15 i ogrzewanie tealightami czyli tak, jak by > ć powinno w katolickim ciemnogrodzie. Mocarstwa między którymi jesteśmy: Ukraina, Czechy, Słowacja, Białoruś, Litwa... S. Odpowiedz Link Zgłoś
bi_scotti Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 22:36 esperantza napisała: > Pozostałe kraje to potęgi militarne. Nie sadze, ze Cie to jakos pocieszy ale please, believe me - Canada definitely (!) NIE jest potega militarna. I przy calej szlachetnosci gestu, opcja szybkich & expensive inwestycji w Canadian army mnie (taxpayer) podoba sie umiarkowanie, nie tylko zreszta mnie ... Co innego przyjmowac refugees, wspieranie finansowo & sprzetowo Ukrainian army, a co innego postawienie sie z wlasnej, nieprzymuszonej woli w pozycji "guarantor" przy zalozeniu, ze just in case ta Canadian army ma podjac faktyczna walke. Nie podejrzewam zreszta zeby obywatele Turkey, Germany, Italy, and Israel mieli inne podejscie. Kazdy sie boi, nikt nigdy nie chce "umierac za Gdansk", eh ... A czy jakies negotiations sie powioda, to trudno zgadnac ale ... jak wiadomo, nadzieja umiera ostatnia. Peace. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 22:43 No właśnie nie jestem naiwna myśląc, ze wszyscy rzuca die to obrony w razie W. Dlatego w ogóle takie koncepcje mnie nie przekonują i tym bardzie mam wrażenie ze Polska znowu wsadza paluchy między drzwi. Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gwaranci pokoju 06.04.22, 23:30 Popatrz na sprawe z MIGami. Polacy chca dac MIGi Ukrainie- USA odpowiada " Brawo dla Polakow" Polacy odpowiadaja ze tak chca dac ale qpadna na serwis ich do bazy amerykanskiej w Niemczech i stamtad na Ukraine poleca- USA odpowiada " O nie nie, niu niu, to nie jest jednak dobry pomysl" Wiec wiesz. Tak to jest z ta jednoscia w NATO. O umowach sojuszniczych z 1939 nic nie napisze bo mnie dementorzy forumowi wyssaja ze strasze ich Odpowiedz Link Zgłoś
black.imak Re: Gwaranci pokoju 08.04.22, 07:56 Dokładnie. Sprawa z tymi migami niestety pokazała czarno na białym do czego Polska jest tu potrzebna, namawiana, i jak zachód chętnie zwaliłby na nas to co niebezpieczne, a sami kategorycznie się tego nie podejmą. Cały czas było podkreślane, że to ma być nasza suwerenna decyzja. Według mnie to wyjaśnia wszystko. Również kwestię pomocy w razie W, faktycznej obrony naszego kraju, a nie wyrażenie świętego oburzenia, apele do Putina i wysłania trochę sprzętu. Jak bi_scotti napisała "Nikt nie będzie umierać za Gdańsk" Mam gorącą nadzieję, że ten nasz głupi rząd nie złamie się i nie podejmie w tej kwestii żadnej suwerennej decyzji. Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Gwaranci pokoju 08.04.22, 12:54 Mam dokładnie takie same oddczucia stąd próba ustalnia po co Poslka w tych nowych planach. Zgłaszamy się na ochotnika? Odpowiedz Link Zgłoś
iuscogens Re: Gwaranci pokoju 07.04.22, 01:10 Widzę, że mamy teraz kolejną taktykę trola czyli trol nierozumiejący ale pytający... Odpowiedz Link Zgłoś
black.imak Re: Gwaranci pokoju 08.04.22, 08:09 Doszukiwanie się wszędzie trolli to jest już jakaś chora paranoja na tym forum. To forum nie służy już do dyskusji, wymiany poglądów. Tu poglądy mogą być tylko "jedynie słuszne", takie same jak u reszty. Nic innego nie przejdzie. Każdy najmniejszy odchył, wątpliwość, pytanie i już TROLL. Nawet jeżeli te wątpliwości są podyktowane różnymi przecież opiniami czołowych ekspertów, polityków i rządzących. Nawet jeżeli się poprze swoje zdanie linkami do źródeł. Nie, troll i koniec . Ruska onuca. Można się tylko radośnie taplać w kółku wzajemnej adoracji i wspólnych poglądów. Naście lat temu można było na tym forum prawdziwie dyskutować o wszystkim, a nie tylko bezmyślnie przytakiwać . Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Gwaranci pokoju 07.04.22, 09:04 Chce wiedzieć do czego kraj w którym mieszkam się chce zobowiązać . Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gwaranci pokoju 07.04.22, 23:39 Nikt w zadnym kraju tak naprawde tego nie wie. Szare eminencje przedstawiaja nam propagande Odpowiedz Link Zgłoś
premeda Re: Gwaranci pokoju 08.04.22, 09:43 Ake pytasz o takie gwarancje, jak te na podstawie, których Ukraina oddawała broń atomową? Odpowiedz Link Zgłoś
esperantza Re: Gwaranci pokoju 08.04.22, 12:52 Pytam o te, które obecnie są dyskutowane Odpowiedz Link Zgłoś
asfiksja Re: Gwaranci pokoju 08.04.22, 10:18 Nasza rola będzie polegać na tym, że wszystko, co trzeba przepuścimy przez nasze terytorium i przestrzeń powietrzną. Odpowiedz Link Zgłoś
tonik777 Re: Gwaranci pokoju 08.04.22, 10:53 Przecież Ukraina dostała już gwarancję od USA, Wielkiej Brytanii i Rosji. W 1994 roku jeśli dobrze pamiętam. Więc po co się łudzić, że kolejne coś dadzą? Odpowiedz Link Zgłoś
princesswhitewolf Re: Gwaranci pokoju 08.04.22, 11:20 Budapest Memorandum to nie byla umowa obronna. NATO jest umowa obronna. tamta byla o zrzeczeniu sie broni nuklearnej i gwarancji ze takowa nie bedzie uzyta na terenie Ukrainy a gdy bedzie to gwaranci sie zaangazuja Odpowiedz Link Zgłoś