Dodaj do ulubionych

Hemoroidki

12.04.22, 11:42
Miała, albo ma któraś z was? Jak sobie radzicie? Była konieczna wizyta u proktologa?
Obserwuj wątek
    • gaskama Re: Hemoroidki 12.04.22, 11:46
      Proktosedon, mało jeansów i obcisłych ciuchów, odpowiednia dieta ... i jeszcze raz proktosedon.
      • woman_in_love Re: Hemoroidki 12.04.22, 11:49
        Nie słuchaj gaskamy, te propozycje to prowizorka.

Od razu proktolog i usuwanie gumkami czy tam radiowo.
        • gaskama Re: Hemoroidki 12.04.22, 11:54
          Bzdury piszesz. Hemoroidy tak. Ale nie hemoroidki. Tu starczy proktosedon i reszta. Jak se wyhoduje hemoroidy, to proktolog i decyzja co dalej.
          • chrum_chrum_chrum Re: Hemoroidki 12.04.22, 11:56
            A to chyba nie mi oceniać, smaruję procto glyvenol od 4 dni i nie widzę zmian. Kupię tę maść, którą polecasz a jak nie pomoże to zadzwonię do lekarza.
            • marta.graca Re: Hemoroidki 12.04.22, 12:12
              No raczej sama nie jesteś w stanie ocenić, co to jest. Wg mnie nie obejdzie się bez wizyty u lekarza.
          • woman_in_love Re: Hemoroidki 12.04.22, 12:01
            hemoroidki zaleczasz a one za chwilę, dokładnie te same znów się pojawiają
            • gaskama Re: Hemoroidki 12.04.22, 12:26
              No nie. Mnie się od dwóch lat nie pojawiają.
              • woman_in_love Re: Hemoroidki 12.04.22, 12:58
                i jeszcze raz proktosedon

Bo bierzesz ciągle proktosedon: steryd + antybiotyk + HGW co jeszcze tam jest.
                Od tego dostaniesz martwicy odbytu w końcu.
                • gaskama Re: Hemoroidki 12.04.22, 14:34
                  Eeee, nie już nie biorę proktosedonu. To tylko na cito, wolno tylko 7 dni brać. Ale od 2 lat nie było konieczne. Na hemoroidki pomogło. Żadne inne gówna nie pomagały. Proksedon jest najsilniejszym lekiem sprzedawanym bez recepty.
      • chrum_chrum_chrum Re: Hemoroidki 13.04.22, 11:42
        Kupiłam i będę stosować do do poniedziałku, jest napisane że do 6 dni. W sobotę minie tydzień jak się męczę 😏
    • marta.graca Re: Hemoroidki 12.04.22, 11:49
      Nie miałam akurat hemoroidów, ale miałam podobne dolegliwości ( szczelina przewlekła, zakrzep w splocie naczyń itd). Trzy razy byłam u proktologa i za każdym razem ulga była szybka. Leczenie farmakologiczne wystarczało.
    • znana.jako.ggigus Re: Hemoroidki 12.04.22, 11:53
      Regularne wyproznianie sie - rano masz naturalny refleks pojscia do toalety. A ludzie rano sie spiesza i nie ida rano zrobic kupy, bo do pojsc do toalety ma wiele znaczen.
      Mozna ten refleks odzyskac, rano po prostu robic wszystko wolniej (ja np co rano lubie poranne dumanie nad gazeta) i isc do toalety i usiasc na muszli tak przez pare dni. Nauczyc sie tego.
      Kiedys lekarze przy klopotach z hemoroidami wlasnie pytali - ile rano czasu potrzebuje Pan/i przed wyjsciem do pracy?
      • chrum_chrum_chrum Re: Hemoroidki 12.04.22, 11:57
        U mnie inaczej to się objawiło. W szoku w ogóle jestem.
        • znana.jako.ggigus Re: Hemoroidki 12.04.22, 13:36
          Tzn hemoriody to skutek parcia przy zaparciach.
          A zaparcie to nie tylko dieta i brak ruchu, ale i wyciszenie refleksu porannej kupy.
          Zycze Ci duzo zdrowia!
          • mamtrzykotyidwa Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:39
            Guzik prawda.
            Hemoroidy to skutek stanu zapalnego śluzówki w jelitach.
            • znana.jako.ggigus Re: Hemoroidki 13.04.22, 11:56
              Pytanie - skad sie bierze...
      • ewka.n Re: Hemoroidki 12.04.22, 18:55
        znana.jako.ggigus napisała:

> Regularne wyproznianie sie - rano masz naturalny refleks pojscia do toalety. A
        > ludzie rano sie spiesza i nie ida rano zrobic kupy, bo do pojsc do toalety ma w
        > iele znaczen.

Z jakiejś książki pamiętam taką sentencję jakoby starożytnych Rzymian:
        Poranne wypróżnienie znaczy tyle co leczenie.
        smile
        • znana.jako.ggigus Re: Hemoroidki 13.04.22, 11:56
          Piekne...
    • magata.d Re: Hemoroidki 12.04.22, 12:13
      Miałam raz w życiu, po porodzie. Powiedziałam mojej ginekolog, przepisała jakąś maść i dała lek doustny. Szybko przeszło i nie powróciło.
    • jednoraz0w0 Re: Hemoroidki 12.04.22, 12:42
      Miałam po porodzie, żadnego proktologia nie potrzebowałam tylko pilnowanie jednej rzeczy, mianowicie pozycji, opisane jest tutaj: wylecz.to/uklad-pokarmowy/pozycja-przy-wyproznianiu-wazniejsza-niz-myslisz/
      • chrum_chrum_chrum Re: Hemoroidki 12.04.22, 12:54
        Dzięki, poczytam.
    • primula.alpicola Re: Hemoroidki 12.04.22, 18:15
      Hemoroidki to takie mniejsze hemoroidy, czy co? Nie pomogę bo nie miałam, ale tylko przypomnę o podstawku na stopy na czas wypróżniania. Masz taki czy czy przesz pod górkę?
      • akseinga1975 Re: Hemoroidki 12.04.22, 18:32
        Dzieci hemoroidow. Przepraszsm nie moglam sie powstrzymac.
        • chrum_chrum_chrum Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:11
          😂
      • jednoraz0w0 Re: Hemoroidki 12.04.22, 18:35
        Podstawka dotyczy właśnie to co zalinkowałam, tylko on ma być POD stopy tongue_out
        • chrum_chrum_chrum Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:11
          Kupiłam smile
          • primula.alpicola Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:16
            Gratuluję👏 Zrozumiesz co to znaczy zrobić 💩
            • chrum_chrum_chrum Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:23
              Ja już kiedy o tym czytałam i raz założyłam obcasy na platformie, jednak na dłuższą metę nie miałam do tego serca. Z podnóżkiem będzie jednak łatwiej.
              • jednoraz0w0 Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:28
                ja o tym czytałam w jakiejś broszurze medycznej z lat 50tych, tam było, ż żołnierze radzieccy tak srali i dzięki temu bili zdrowsi od wroga, co przyczyniło się do zwycięstwa 💩💪🏻
                • primula.alpicola Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:32
                  Ruskie onuce, oby ci współcześni dostali przewlekłej obstrukcji. Albo i laksacji, byle przewlekłej!
                  • jednoraz0w0 Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:35
                    no więc właśnie mam nadzieję, że poziom konsumpcji który się u nich podniósł przez ostatnie dekady sprawił, że oduczyli się zdrowo srać i przez to szczezną.
    • larix_decidua77 Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:16
      Miałam raz i nie wróciły. Najlepiej działają tabletki diohespan max (1000). Do tego krem Procto hemolan. Ale najważniejsze tabletki.
      • chrum_chrum_chrum Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:24
        Biorę już trzeci dzień te tabletki i dokładnie ten krem, czwarty dzień. Nie widzę różnicy. Tzn dyskomfort jest mniejszy, ale postanowiłam zmienić krem na ten u góry polecany.
        • mamtrzykotyidwa Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:33
          Czopki Hemorektal i krem clotrimazolum do smarowania.
          • chrum_chrum_chrum Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:39
            A on nie jest na drożdżycę pochwy? Mówisz o tym bez recepty?
            • mamtrzykotyidwa Re: Hemoroidki 13.04.22, 02:06
              Jest, ale do tego aby hemoroidy nie piekły i nie swędziały, też się nadaje.
              Jak nie masz takich odczuć, to wystarczą same czopki.
        • larix_decidua77 Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:45
          2 tygodnie lecz, nie odstawiaj.
    • princesswhitewolf Re: Hemoroidki 12.04.22, 20:43
      skleroterapia. Naprawde to nie jest zadna operacja tylko wstrzykują plyn w zyle ( bez znieczulenia bo to nie boli) . Proces trwa moze.
      3 min z czego najdluzej zajmuje zorientowanie sie gdzie wstrzykiwac.
      Najskuteczniejsze
      • paskap Re: Hemoroidki 12.04.22, 23:07
        Hej nawet miałam podobny wątek zakładać. Powiedzcie mi do proktologa czy chirurga ogólnego się idzie jak po raz pierwszy? Jak wygląda taka wizyta. Mi pękają te hemoroidy i chyba już muszę się udać do specjalisty.
        • marta.graca Re: Hemoroidki 13.04.22, 09:15
          Ja poszłam do proktologa. Wizyta wygląda tak, że najpierw jest krótki wywiad, mówisz z czym przyszłaś, a później kładziesz się na kozetce ( albo na boku, albo przodem na kolanach) i lekarz zagląda w tyłek smile Nie ma się czego bać, trwa to bardzo krótko.
        • chrum_chrum_chrum Re: Hemoroidki 13.04.22, 11:39
          Ja się umawiałam przed chwilą, na uwaga 17.05. Takie są terminy, więc lepiej googluj i dzwoń.
          Stwierdziłam po długiej lekturze że bez lekarza się nie obędzie wink
          • paskap Re: Hemoroidki 13.04.22, 18:32
            Ale na NFZ? Potrzebne pewno skierowanie?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka