ursydia 23.04.22, 20:38 na spacer bo chciałam w spokoju dokończyć audiobook. Nie wiem gdzie ja byłam do tej pory ale wszystko kwitnie nawet bzy! No to się przeszłam trochę po dzielni. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
heca7 Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 20:41 Zazdroszczę. U nas bzy ledwo liście wypuściły Odpowiedz Link Zgłoś
inez21 Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 20:48 Łooo matko jak pięknie🥰 zazdroszczę ...u nas do kwitnących bzów jeszcze daaaalekooo😪 w ogóle jeszce mało co kwitnie ale już jest nadzieja Odpowiedz Link Zgłoś
turbinkamalinka Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:38 Haca mieszkam niedaleko ciebie i u mnie też tylko forsycje i magnolie. Większość drzew ledwo pąki wypuściła. Zimno jest Odpowiedz Link Zgłoś
heca7 Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 22:25 Właśnie. Forsycje chyba kwitną tak długo bo jest zimno. Jeszcze zaczęły kwitnąć mirabelki. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 20:51 O, zazdroszczę. Absolutnie uwielbiam i bez, i konwalie. Jak dla mnie dwie najpiękniej pachnące rośliny/kwiaty, no oprócz fiołków może. Kiedyś mieszkałam w lesie i obok naszego domu była pusta działka porośnięta konwaliami - w maju pachniało to obłędnie. Odpowiedz Link Zgłoś
szmytka1 Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:10 Przy wejściu do przedszkola był klomb gęsto porośnięty konwaliami. Zapach cudowny. Nie wiem czemu zlikwidowali na rzecz Plichty przysypanej kora i jakiegoś iglaczka. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:57 Konwalie są ładne i przyjemnie pachną, ale są też mocno trujące, dekorowanie nimi wejścia do przedszkola to nie jest najrozsądniejszy pomysł. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:59 Myślisz, że przedszkolaki od razu rzucają się na klombik i zjadają konwalie? Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 22:04 Nie muszą się rzucać na klombik, konwalia jest na tyle trująca, że zaszkodzić może nawet napicie się wody, w której stała, a na dodatek ma ładne kwiatki i zachęcająco czerwone owoce rosnące w zasięgu ręki dwu-trzylatka. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 22:08 No ale tu chodzi o konwalie rosnące przed przedszkolem, a nie konwalie stojące w wazonie w sali zabaw. Poza tym dzieci w przedszkolu znajdują się pod opieką nauczycielek, bez przesady. Odpowiedz Link Zgłoś
tairo Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 22:45 Konwalie rosnące przy wejściu do przedszkola, nie wiemy, czy to znaczy, że rosły przy drzwiach do budynku przedszkola, czy przed furtką. Różnica właściwie niewielka, bo oba miejsca mają zwiększone prawdopodobieństwo przebywania grupki dzieci teoretycznie pod opieką nauczycieli lub rodziców, ale w praktyce często nie patrzą oni na dziecko jak jastrzębie, bo trzeba się przywitać/pożegnać/zapytać/odpowiedzieć, a dwulatkowi wystarczy kilkanaście sekund, żeby zerwał kilka owoców i zjadł, albo zerwał kwiatka i w zamyśleniu wsadził łodygę do buzi. A to może wystarczyć do zatrucia. Jeżeli nigdy nawet na sekundę nie straciłaś z oczu bombelków w wieku wczesnoprzedszkolnym i nigdy nie zjadły albo pogryzły w zamyśleniu czegoś, czego nie powinny, to gratuluję, ale jest milion roślin bezpieczniejszych dla dzieci, nie trzeba dekorować bezpośredniego otoczenia przedszkola akurat konwaliami. Odpowiedz Link Zgłoś
gris_gris Re: Poszłam dzisiaj 24.04.22, 01:15 taje napisała: > O, zazdroszczę. Absolutnie uwielbiam i bez, i konwalie. Jak dla mnie dwie najpi > ękniej pachnące rośliny/kwiaty, no oprócz fiołków może. Kiedyś mieszkałam w les > ie i obok naszego domu była pusta działka porośnięta konwaliami - w maju pachni > ało to obłędnie. Mam cztery bzowe drzewa w ogrodzie Kwitna juz jak szalone. Mam tez konwalie. U sasiada glicynia kwitnie, magnolie przekwitly juz dawno. A fiolki najpiekniej pachnace byly u babci w ogrodzie; do tej pory pamietam ten zapach, i juz nigdy wiecej na niego nie trafilam (niektore fiolki w ogole nie pachna). Bzy maja rozny zapach w zaleznosci od odmiany. Te u mnie sa inne niz w Polsce, ale nie wiem, co to za odmiana, to sa stare drzewa. Jesli masz taras, to mozesz posadzic karlowaty bez w donicy! Odpowiedz Link Zgłoś
chococaffe Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 20:54 Ja konwalie dopiero w maju (rosną jak szalone na działce). Bez pewnie też. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:09 Jak poszukujecie zapachu bzu w perfumach to polecam En Passant od Frederic Malle, bardzo podobne do oryginału - bez w deszczu. Autorka perfum (tzw. nos) to Olivia Giacobetti. Długo szukałam i ręczę za efekt. Zapach konwalii trudniejsze do oddania w perfumach. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:34 taje napisała: > Zapach konwalii trudniejsze do oddania w perfumach. Pod koniec lat 90 Dior wypuscil edycje limitowana wody toaletowej Diorissimo o zapachu tylko i wylacznie konwalii, w rozowym matowym flakonie. Pachniala identycznie jak zywe konwalie. Byla w sprzedazy tylko jakies dwa lata, do dzis jej nie moge odzalowac Odpowiedz Link Zgłoś
pepsi.only Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 22:59 A daj spokój, jak one cuchnęły, ciężkie, duszące to był aromat jak z szafy starej baby Jagi... Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 23:23 Lekkie byly, i mialy zapach dokladnie bukiecika zywych konwalii. Chyba je mylisz z jakimis innymi ?(albo moze wachalas przeterminowane?). Nienawidze ciezkich, duszacych i mocnych perfum, a tych zuzylam ze trzy albo cztery flakoniki, zanim zniknely ze sprzedazy. Odpowiedz Link Zgłoś
chatgris01 Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 23:46 Juz chyba wiem, pewnie wachalas klasyczne Diorissimo, one faktycznie sa ciezkawe i vintage. Ta ich wersja, o ktorej pisze, nazywala sie Lily Dior, i naprawde pachniala jak swieze konwalie. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 22:31 Ja tez uwielbiam konwalie ale podobno z chemicznego punktu widzenia, bardzo trudno odtworzyć syntetycznie nutę zapachową. A zwłaszcza teraz, kiedy UE zabroniła używania niektórych substancji w perfumach (pewnie stąd nie ma już różowego Diorissimo, o którym pisze wyżej Chatgris). Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 23:01 Akurat w pobliżu mam sporą polanę w lesie dzikich konwalii. Czekam aż zakwitną. Te sprzedawane w bukietach na straganach to są ogrodowe mam nadzieję. Bez dziki też wszędzie rośnie ale na pewno nawet pączków nie ma jeszcze. Ten bez na zdjęciach w tym wątku jest ogrodowy, taki wypaśny, piękny. Odpowiedz Link Zgłoś
primula.alpicola Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 20:52 Pięknie! U mnie kwitną tylko forsycje. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 22:28 U nas jeszcze fiołki, barwinki, szafirki, niezapominajki i mnóstwo drzewek owocowych. Pachną nieziemsko. Ale bez i konwalie to dopiero w maju. Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:00 Ja nie wytrzymałam i kupiłam trochę roślin na balkon, choć nadal chłodno Odpowiedz Link Zgłoś
lily_evans011 Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:04 Ja trzymam rośliny w domu i niestety są wyrywane przez koty... za chłodno, żeby na balkon wysadzić. Żeby siać od podstaw zamiast kupić gotowy mały krzaczek, to trzeba być mną . Odpowiedz Link Zgłoś
ursydia Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:08 I mną. Albo z ziarenka albo z listeczka. A potem czekam i się denerwuję. Ale jak już wyrosną to ta satysfakcja ... Ach! Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:46 Przy roślinkach hamulce mi puszczaja, nie da się, no! Odpowiedz Link Zgłoś
daniela34 Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:53 Ja i tak dziś wykazałam się wstrzemięźliwością i umiarkowaniem, nie kupiłam ziół i odłożyłam sobie na później petunie. Może w przyszlym tygodniu 😃 Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 22:31 Wszystkie ładne, pelargonie najładniejsze. W tym roku nawet bratków jeszcze nie posadziłam. Bywało kiedyś, że codziennie musiałam temperaturę w nocy sprawdzać i wnosić doniczki, skrzynki do domu, a rano wynosić. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:11 W Szwajcarii wszystko jakos wcześniej niż w Polsce . Forsycja juz przekwitly, za to kwinta bzy. Zdjecia z zeszłego tygodnia Odpowiedz Link Zgłoś
ursydia Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:14 Mieszkałam sporo w Szwajcarii. Już nie mieszkam od ponad 20 lat. Chyba czas wrócić bo tęsknię okropnie. Odpowiedz Link Zgłoś
eliszka25 Re: Poszłam dzisiaj 24.04.22, 00:03 No, to zakeży gdzie w Szwajcarii. U nas dopiero co stopniał śnieg. Jak wyjeżdżaliśmy na Wielkanoc, to tulipany jeszcze nawet nie rozkwitły. Odpowiedz Link Zgłoś
leyla76 Re: Poszłam dzisiaj 24.04.22, 00:45 To fakt, zależy jak wysoko. Ja jestem nad samym jeziorem genewskim, jakieś 400mnpm, wiec u mnie wiosna w pełni. No i w Morges , jak co roku raj tulipanów. Odpowiedz Link Zgłoś
sandy_cheeks Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:11 Dorzucę kilka z Polski, córa robiła 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 22:56 Z Pl. Na psim spacerze. Sama robiłam. Moja córa niestety fotek kwiatów nie robi. Odpowiedz Link Zgłoś
taje Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 23:12 O, szafirki i fiołki! I jeszcze jakieś drzewka owocowe (nie rozpoznaję, przyznam się). Ładne zdjęcia. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Poszłam dzisiaj 24.04.22, 01:34 Dziękuję. Szafirki i fiołki mają drugie życie bo kilka dni popadało i odżyły. A drzewka to chwasty i dziczki czyli mirabelki🙂. Odpowiedz Link Zgłoś
ritual2019 Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:40 Wszystko kwitnie, jest pieknie. Rzepak na polach, drzewa, kwiaty...kilka tygodni wczesniej niz zwykle. Odpowiedz Link Zgłoś
ursydia Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:50 Nie wiem czy do mnie ale jak do mnie to Fryzja. Odpowiedz Link Zgłoś
annaboleyn Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 21:46 Ależ pięknie I już tak słodko pachnie, najlepszy czas Odpowiedz Link Zgłoś
ursydia Re: Poszłam dzisiaj 24.04.22, 09:55 No w Holendrowie to wszędzie raczej. Odpowiedz Link Zgłoś
ga-ti Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 22:50 U mnie zdecydowanie mniej zieleni, na drzewkach dopiero niemrawe pączki. Kwitną tylko forsycje, dość długo, bo zimno, i zaczęły krzaczki mirabelek chyba, bo wiśnie i jabłonki to jeszcze dłuuugo. Z kwiatów tulipany i żonkile i trochę mlecze przekwitają krokusy. Odpowiedz Link Zgłoś
igge Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 23:11 Jeszcze w zoo kwitną właśnie tulipany, żonkile i bratki. Krokusy u mnie daaawno przekwitły. Odpowiedz Link Zgłoś
mika_p Re: Poszłam dzisiaj 23.04.22, 23:39 Mazowsze, sprzed tygodnia, biało kwitnących drzewek multum, to fioletowe to taka kwitnąca niska pokrzywa, dowiedziałam się, że nazywa się jasnota purpurowa, forsycje wszędzie, nawet różowo kwitnące drzewka były, a one zawsze późniejsze niż te białe. Świeższych zdjęć brak, w tygodniu deszcz padał albo miał padać, nie zachęcało do spacerów Odpowiedz Link Zgłoś