homohominilupus 13.05.22, 13:19 Lubicie? Odwiedzacie? Ja uwielbiam. Dawno nie byłam i nieprędko pewnie pojadę więc tęsknię. Cudne, klimatyczne miasteczko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
triss_merigold6 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 13:29 Cudne, klimatyczne miasteczko to było 35 lat temu. Już 20 lat temu KD był równie upiorny jak Zakopane. Odpowiedz Link Zgłoś
triss_merigold6 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 14:13 Byłam kiedyś w maju, może to faktycznie sezon. Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 15:49 Jeśli w okolicach majówki to tam jest koszmar. Na wypad na weekend w marcu-kwietniu jest naprawdę spoko. Odpowiedz Link Zgłoś
tenjedennick Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 19:09 Tak w marcu-kwietniu przy zacinającym deszczu i temperaturze 7C Odpowiedz Link Zgłoś
lauren6 Re: Kazimierz Dolny 14.05.22, 09:42 Mamy ocieplenie klimatu i suszę. Trzeba mieć mega pecha by trafić na deszczowy weekend. W razie czego polecam prognozę pogody i nie wyjeżdżanie jak ma lać. Odpowiedz Link Zgłoś
droch Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 14:17 Jeśli w KD nie osiedlili się górale, to jeszcze daleko do Zakopanego… Odpowiedz Link Zgłoś
sol_13 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 17:04 No właśnie. Byłam kiedys na weekend jakoś pod koniec sierpnia/początek września z kumpelą i dzieciakami. Co tam się działo...z wózkiem się przejść chodnikiem nie dało, parkingi-masakra, w restauracjach dzikie tłumy. Odpowiedz Link Zgłoś
la_felicja Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 20:22 Szkoda. Pamiętam z lat 90-tych. Wtedy było cudne. Odpowiedz Link Zgłoś
bywalec.hoteli Re: Kazimierz Dolny 14.05.22, 08:54 triss_merigold6 napisała: > Cudne, klimatyczne miasteczko to było 35 lat temu. Już 20 lat temu KD był równi > e upiorny jak Zakopane. Niestety blisko do Warszawy wiec warszawska stonka robi tam tłum Odpowiedz Link Zgłoś
aqua48 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 13:37 Bywałam późną jesienią - zimą dokładnie 35 lat temu. Wtedy robiło wrażenie. Takie pustawe, senne, zamglone miasteczko z rozczarowanymi ludźmi o wielkich aspiracjach. Tak je zapamiętałam Odpowiedz Link Zgłoś
ajr27 Re: Kazimierz Dolny 14.05.22, 09:01 To może żeśmy się spotkały, bo miałam to samo, tyle, że 25 lat temu. Pamiętam, jak podczas spaceru do Mięćmierza łaziłam po pustej działce Olbrychskiego i podziwiałam Wisłę z tarasu jego domku zamkniętego na głucho. Odpowiedz Link Zgłoś
beataj1 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 13:40 Zupełnie nie kupuje fenomenu Kazimierza. Nasłuchałam się jaki to cud urody i uroku, pojechałam parę lat temu i po mniej więcej godzinie usiadłam zawiedziona z myślą - miało być tak cudownie a to już? Za 3 tygodnie zamierzam tam ponownie wpaść jak będę wracać z Lublina z wystawy Tamary Łempickiej. Zobaczymy czy zmienią się moje odczucia. Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 15:28 Daj znać jak wystawa. Ja mam pod nosem i jakoś nie mogę się wybrać 😒 Na mnie KD największe wrażenie zrobił jesienią. Złote liście na drzewach i chodnikach, niewielka mgła, niskie słońce i mniej ludzi niż w sezonie. Zabijają za to ceny gastro przynajmniej przyrównując do standardów lubelskich. Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 15:41 borsuczyca.klusek napisała: > Daj znać jak wystawa. Ja mam pod nosem i jakoś nie mogę się wybrać 😒 > Do kiedy wystawa? Poszłabym. > Odpowiedz Link Zgłoś
borsuczyca.klusek Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 16:48 Sprawdziłam, że do 14 sierpnia to jeszcze mam szansę się wybrać 😁 Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 20:08 O, to ja też! I przy okazji zahaczyć o Kazimierz 🤩 Odpowiedz Link Zgłoś
nicknanowyrok Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 13:41 Nie wiem jaki tam "klimaty". pospacerować 2 godziny, napić się zimnego piwa i można bez żalu się pożegnać. Odpowiedz Link Zgłoś
purchawka2020 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 13:54 To tak jak pojechać do Krakowa, wypić piwo na Rynku i stwierdzić , ze to wszystko. Ale dzięki takiemu pojęciu o Kazimierzu po zboczeniu z trasy Baszta - Rynek - Wisła można się napawać jego pięknymi zakamarkami prawie w samotności Odpowiedz Link Zgłoś
homohominilupus Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 15:23 purchawka2020 napisał(a): > To tak jak pojechać do Krakowa, wypić piwo na Rynku i stwierdzić , ze to wszyst > ko. > Ale dzięki takiemu pojęciu o Kazimierzu po zboczeniu z trasy Baszta - Rynek - > Wisła można się napawać jego pięknymi zakamarkami prawie w samotności O to to Odpowiedz Link Zgłoś
zimnolistna Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 13:43 Już chyba Sandomierz i Tarnów sa bardziej klimatycznyle Odpowiedz Link Zgłoś
chloe30 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 14:00 Uwielbiam, bywam co dwa, trzy lata. Trzy tygodnie temu wpadłam tam na parę dni. Kocham każda jedna uliczkę, budynek, wąwóz. Jezu, wszystko tam kocham, byle ludzi mało było 😊 Odpowiedz Link Zgłoś
ichi51e Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 14:13 piękne miejsce tylko komary nie do wytrzymania Odpowiedz Link Zgłoś
feniks_z_popiolu Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 14:50 Lubię, odwiedzam. Klimatyczne ale niestety powoli dryfuje w stronę tandety i komercji. Jest małe i robi się ciasne. A sezon robi się coraz dłuższy. Byłam ostatnio pod koniec marca, jeszcze było sennie. Odpowiedz Link Zgłoś
kaki11 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 14:53 Byłam i bardzo mi się podobało - właśnie jako takie dość przyjemne, klimatyczne miasteczko które tez jest tak położone, że można spędzić kilka dni w fajnej okolicy. Co prawda wracać nie zamierzam nardzie, bo jakoś mi w tamte strony nie po drodze, a jakoś nie podobało mi się tak bardzo, że chcę jechać jeszcze raz, ale może kiedyś jeszcze odwiedzę i na pewno jak ktoś nie był, to warto się wybrać Odpowiedz Link Zgłoś
sueellen Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 15:47 Lubiłam, ale ostatni raz byłam chyba z 15-16 lat temu... W Anglii jest multum klimatycznych miasteczek, wiec nie tęsknie aż tak bardzo. Odpowiedz Link Zgłoś
nuka_2 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 19:16 Darzę ogromnym sentymentem. Spędzałam tam wakacje w latach osiemdziesiątych w przedwojennym domu ciotki mojego ojca. Odpowiedz Link Zgłoś
srubokretka Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 20:15 Niestety jedno z rozczarowan. Moze dlatego, ze pojechalam tam z zachwyconymi Warszawiakami? Odpowiedz Link Zgłoś
tinywee Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 21:53 Z Albrechtówki w pogodny dzień mogłabym się nie ruszać. Tylko smakować bycie. Odpowiedz Link Zgłoś
shellyanna Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 22:15 Nigdy nie byłam. Kojarzy mi się z Zakopanem i Gałkowem. Moja mama uważa ze jest romantyczny (ale ja zostałam poczęta w Zakopanem wiec gust mojej mamy jest odmienny od mojego). Odpowiedz Link Zgłoś
faustine Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 22:22 Kazimierz jest taki " wymuskany". Wolę Chełmno, Tarnów, Sandomierz. Odpowiedz Link Zgłoś
na.rozdrozu Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 22:19 Kochałam to miasteczko miłością bezwzględną. Każde wakacje i ferie - tam. Miałam ciotkę, do której jeździłam. Mieszkała przy rynku, potem na Krakowskiej... Moje dzieciństwo i wczesna młodość - lata 80- i 90- te. Ten klimat, malarze, galerie, kazimierska śmietanka oryginałów... Odwiedziłam Kazimierz 2 miesiące temu... i się rozpłakałam... Ten mój ukochany i bardzo wtedy autentyczny świat przepadł. A jego miejsce zajęła wydmuszka, komercja i jakaś taka tandetna zwyczajność popularnych turystycznie miejsc. Nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek tam wrócę. Serce za mocno zabolało... Odpowiedz Link Zgłoś
mizantropka_20 Re: Kazimierz Dolny 14.05.22, 08:57 Uwielbiałam kiedy byłam tam z tygodniową wizytą z MMŻ - po latach. podczas urlopu z siostrą okazał się taki sobie Odpowiedz Link Zgłoś
przepio Re: Kazimierz Dolny 14.05.22, 10:41 Kiedys-tak. Potem zawsze odstraszały mnie tlumy-niestety z racji zawodu nie mogę wybrać się poza sezonem. Wybrałam się wiec w pandemii, było wszędzie zdecydowanie mniej ludzi, ale nie tam. Zdecydowanie luźniej i piękniej było wtedy w Sandomierzu. Odpowiedz Link Zgłoś
ruscello Re: Kazimierz Dolny 14.05.22, 14:13 Dawno nie byłam, ale w liceum często jeździliśmy tam na wagary. Muszę się kiedyś wybrać. Odpowiedz Link Zgłoś