Dodaj do ulubionych

Kazimierz Dolny

13.05.22, 13:19
Lubicie? Odwiedzacie?
Ja uwielbiam. Dawno nie byłam i nieprędko pewnie pojadę więc tęsknię.
Cudne, klimatyczne miasteczko.
Obserwuj wątek
    • triss_merigold6 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 13:29
      Cudne, klimatyczne miasteczko to było 35 lat temu. Już 20 lat temu KD był równie upiorny jak Zakopane.
      • lauren6 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 13:57
        Trzeba jeździć poza sezonem.
        • triss_merigold6 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 14:13
          Byłam kiedyś w maju, może to faktycznie sezon.
          • lauren6 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 15:49
            Jeśli w okolicach majówki to tam jest koszmar. Na wypad na weekend w marcu-kwietniu jest naprawdę spoko.
            • tenjedennick Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 19:09
              Tak w marcu-kwietniu przy zacinającym deszczu i temperaturze 7C big_grin
              • lauren6 Re: Kazimierz Dolny 14.05.22, 09:42
                Mamy ocieplenie klimatu i suszę. Trzeba mieć mega pecha by trafić na deszczowy weekend. W razie czego polecam prognozę pogody i nie wyjeżdżanie jak ma lać.
      • ichi51e Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 14:12
        do Zakopanego to jeszcze daleko wink
      • droch Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 14:17
        Jeśli w KD nie osiedlili się górale, to jeszcze daleko do Zakopanego…
      • sol_13 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 17:04
        No właśnie. Byłam kiedys na weekend jakoś pod koniec sierpnia/początek września z kumpelą i dzieciakami. Co tam się działo...z wózkiem się przejść chodnikiem nie dało, parkingi-masakra, w restauracjach dzikie tłumy.
      • la_felicja Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 20:22
        Szkoda. Pamiętam z lat 90-tych. Wtedy było cudne.
      • bywalec.hoteli Re: Kazimierz Dolny 14.05.22, 08:54
        triss_merigold6 napisała:

> Cudne, klimatyczne miasteczko to było 35 lat temu. Już 20 lat temu KD był równi
        > e upiorny jak Zakopane.

Niestety blisko do Warszawy wiec warszawska stonka robi tam tłum
    • aqua48 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 13:37
      Bywałam późną jesienią - zimą dokładnie 35 lat temu. Wtedy robiło wrażenie. Takie pustawe, senne, zamglone miasteczko z rozczarowanymi ludźmi o wielkich aspiracjach. Tak je zapamiętałam smile
      • ajr27 Re: Kazimierz Dolny 14.05.22, 09:01
        To może żeśmy się spotkały, bo miałam to samo, tyle, że 25 lat temu. Pamiętam, jak podczas spaceru do Mięćmierza łaziłam po pustej działce Olbrychskiego i podziwiałam Wisłę z tarasu jego domku zamkniętego na głucho.
    • beataj1 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 13:40
      Zupełnie nie kupuje fenomenu Kazimierza.
      Nasłuchałam się jaki to cud urody i uroku, pojechałam parę lat temu i po mniej więcej godzinie usiadłam zawiedziona z myślą - miało być tak cudownie a to już?

Za 3 tygodnie zamierzam tam ponownie wpaść jak będę wracać z Lublina z wystawy Tamary Łempickiej. Zobaczymy czy zmienią się moje odczucia.
      • borsuczyca.klusek Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 15:28
        Daj znać jak wystawa. Ja mam pod nosem i jakoś nie mogę się wybrać 😒

Na mnie KD największe wrażenie zrobił jesienią. Złote liście na drzewach i chodnikach, niewielka mgła, niskie słońce i mniej ludzi niż w sezonie.

Zabijają za to ceny gastro przynajmniej przyrównując do standardów lubelskich.
        • homohominilupus Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 15:41
          borsuczyca.klusek napisała:

> Daj znać jak wystawa. Ja mam pod nosem i jakoś nie mogę się wybrać 😒
          >
          Do kiedy wystawa? Poszłabym.
          >
          • borsuczyca.klusek Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 16:48
            Sprawdziłam, że do 14 sierpnia to jeszcze mam szansę się wybrać 😁
            • homohominilupus Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 20:08
              O, to ja też!
              I przy okazji zahaczyć o Kazimierz 🤩
    • nicknanowyrok Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 13:41
      Nie wiem jaki tam "klimaty". pospacerować 2 godziny, napić się zimnego piwa i można bez żalu się pożegnać.
      • purchawka2020 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 13:54
        To tak jak pojechać do Krakowa, wypić piwo na Rynku i stwierdzić , ze to wszystko.
        Ale dzięki takiemu pojęciu o Kazimierzu po zboczeniu z trasy Baszta - Rynek - Wisła można się napawać jego pięknymi zakamarkami prawie w samotności smile
        • homohominilupus Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 15:23
          purchawka2020 napisał(a):

> To tak jak pojechać do Krakowa, wypić piwo na Rynku i stwierdzić , ze to wszyst
          > ko.
          > Ale dzięki takiemu pojęciu o Kazimierzu po zboczeniu z trasy Baszta - Rynek -
          > Wisła można się napawać jego pięknymi zakamarkami prawie w samotności smile

O to to
    • zimnolistna Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 13:43
      Już chyba Sandomierz i Tarnów sa bardziej klimatycznyle smile
    • chloe30 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 14:00
      Uwielbiam, bywam co dwa, trzy lata. Trzy tygodnie temu wpadłam tam na parę dni.
      Kocham każda jedna uliczkę, budynek, wąwóz.
      Jezu, wszystko tam kocham, byle ludzi mało było 😊
    • ichi51e Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 14:13
      piękne miejsce tylko komary nie do wytrzymania
    • feniks_z_popiolu Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 14:50
      Lubię, odwiedzam. Klimatyczne ale niestety powoli dryfuje w stronę tandety i komercji. Jest małe i robi się ciasne. A sezon robi się coraz dłuższy. Byłam ostatnio pod koniec marca, jeszcze było sennie.
    • kaki11 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 14:53
      Byłam i bardzo mi się podobało - właśnie jako takie dość przyjemne, klimatyczne miasteczko które tez jest tak położone, że można spędzić kilka dni w fajnej okolicy. Co prawda wracać nie zamierzam nardzie, bo jakoś mi w tamte strony nie po drodze, a jakoś nie podobało mi się tak bardzo, że chcę jechać jeszcze raz, ale może kiedyś jeszcze odwiedzę i na pewno jak ktoś nie był, to warto się wybrać smile
    • sueellen Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 15:47
      Lubiłam, ale ostatni raz byłam chyba z 15-16 lat temu... W Anglii jest multum klimatycznych miasteczek, wiec nie tęsknie aż tak bardzo.
    • nuka_2 Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 19:16
      Darzę ogromnym sentymentem. Spędzałam tam wakacje w latach osiemdziesiątych w przedwojennym domu ciotki mojego ojca.
    • srubokretka Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 20:15
      Niestety jedno z rozczarowan. Moze dlatego, ze pojechalam tam z zachwyconymi Warszawiakami?
      • tinywee Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 21:53
        Z Albrechtówki w pogodny dzień mogłabym się nie ruszać. Tylko smakować bycie.
    • shellyanna Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 22:15
      Nigdy nie byłam. Kojarzy mi się z Zakopanem i Gałkowem.
      Moja mama uważa ze jest romantyczny (ale ja zostałam poczęta w Zakopanem wiec gust mojej mamy jest odmienny od mojego).
      • faustine Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 22:22
        Kazimierz jest taki " wymuskany". Wolę Chełmno, Tarnów, Sandomierz.
    • na.rozdrozu Re: Kazimierz Dolny 13.05.22, 22:19
      Kochałam to miasteczko miłością bezwzględną. Każde wakacje i ferie - tam. Miałam ciotkę, do której jeździłam. Mieszkała przy rynku, potem na Krakowskiej... Moje dzieciństwo i wczesna młodość - lata 80- i 90- te. Ten klimat, malarze, galerie, kazimierska śmietanka oryginałów...
      Odwiedziłam Kazimierz 2 miesiące temu... i się rozpłakałam... Ten mój ukochany i bardzo wtedy autentyczny świat przepadł. A jego miejsce zajęła wydmuszka, komercja i jakaś taka tandetna zwyczajność popularnych turystycznie miejsc.
      Nie wiem czy jeszcze kiedykolwiek tam wrócę. Serce za mocno zabolało...
    • mizantropka_20 Re: Kazimierz Dolny 14.05.22, 08:57
      Uwielbiałam kiedy byłam tam z tygodniową wizytą z MMŻ - po latach. podczas urlopu z siostrą okazał się taki sobie
      • homohominilupus Re: Kazimierz Dolny 14.05.22, 09:09
        Kazimierz czy MMŻ? 🙃
    • przepio Re: Kazimierz Dolny 14.05.22, 10:41
      Kiedys-tak. Potem zawsze odstraszały mnie tlumy-niestety z racji zawodu nie mogę wybrać się poza sezonem. Wybrałam się wiec w pandemii, było wszędzie zdecydowanie mniej ludzi, ale nie tam.
      Zdecydowanie luźniej i piękniej było wtedy w Sandomierzu.
    • ruscello Re: Kazimierz Dolny 14.05.22, 14:13
      Dawno nie byłam, ale w liceum często jeździliśmy tam na wagary. Muszę się kiedyś wybrać.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka