Dodaj do ulubionych

Pytanie o empik go

01.06.22, 18:09
bo nie mogę znaleźć info
Czy w Empik go dostępne są wszystkie ebooki nowości? Czyli te, które np. dziś się ukazały, czy też jest jakiś czas oczekiwania na nie?
Mam Legimi, ale coraz bardziej wkurza mnie u nich to, że na 5 ebooków, które danego dnia mają premierę dostępny jest tylko jeden, na pozostałe trzeba czasem parę miesięcy czekać, albo w ogóle się u nich nie pojawiają.
Obserwuj wątek
    • autumna Re: Pytanie o empik go 01.06.22, 19:33
      Empik i Legimi nie mają na to wpływu. To, kiedy ebook trafi do abonamentu i czy w ogóle będzie w tej formie dostępny, zależy od wydawcy. W przypadku przekładów wydawca może mieć z kolei ograniczenia narzucone przez właściciela praw autorskich do oryginału.
      • annaboleyn Re: Pytanie o empik go 01.06.22, 19:44
        Tak właśnie to wygląda.
        P.S. - boska sygnaturka smile
      • pade Re: Pytanie o empik go 01.06.22, 22:25
        Nie mają wpływu na to co będzie dostępne w abonamencie a co nie?
        Bo, że niektóre książki nie są wydawane w formie ebooka to wiem, ale nie o takie pytam.
        • annaboleyn Re: Pytanie o empik go 01.06.22, 22:57
          Nie mają wpływu na to czy i kiedy wydawca da im książkę w formie cyfrowej (ebooka lub audiobooka) do oferty. To znaczy nie do końca "nie mają wpływu", umawiają się na to z wydawcą. Ale nie ma tak że Wydawnictwo Pod Celą Życia wydaje wspomnienia Rikarda Rikiego i one z automatu trafia na empik i legimi, tego samego dnia. Wydawca sobie ustawia takie premiery cyfrowe pod kampanię reklamową (czasem w sposób niepojęty, to inna sprawa).
          • pade Re: Pytanie o empik go 01.06.22, 23:04
            Sprawdzam termin premiery na upolujebooka, albo na empik zapowiedzi. I te terminy zwykle się sprawdzają, tylko potem w abonamencie Legimi pojawia się jedna, góra dwie z tych premier. Wkurza mnie to, wolałabym z góry wiedzieć, że tej i tej książki w abonamencie nie będzie.
            Dlatego pytam jak jest w empik go, czy też "niespodzianka".
            • annaboleyn Re: Pytanie o empik go 01.06.22, 23:09
              Aaa, ok, to ja źle zrozumiałam pytanie. Wg mnie - niespodzianka. Ale tu mnie zaskoczyłaś, wydawalo mi się, że Legimi ma najwięcej premier. Ale może z tego, co mnie interesuje? Natomiast - nie wiem, czy to będzie pomocne - Legimi wrzuca premiery mniej więcej raz na miesiąc. I bardzo brzydko manipuluje katalogiem "Nowości". Czasem jakaś nowość - faktycznie nowa - jest na piątej stronie. A jakiś shit (pewnie opłacona umowa) okupuje pierwsze strony tygodniami...
              • pade Re: Pytanie o empik go 01.06.22, 23:16
                Premiery wrzucają częściej niż raz na miesiąc, ale "moich" jest z tego 30%. I tak jak piszesz, część wisi ciągle na pierwszej stronie a dopiero co wrzuconą nowość można znaleźć na piątej.
                Strasznie się zraziłam do Legimi, miałam tam dwa abonamenty, z jednego zrezygnowałam i jak tak dalej pójdzie z tego drugiego też chyba zrezygnuję.
                • annaboleyn Re: Pytanie o empik go 01.06.22, 23:33
                  No, oni kombinują, niestety. Ale nadal mi się najbardziej opłacają. Tak, to jest chyba częściej, może co trzy tygodnie?
                  • pyza-wedrowniczka Re: Pytanie o empik go 02.06.22, 09:42
                    Legimi wrzuca premiery prawie codziennie. Ale w zależności od umowy z wydawnictwem ebooki są dostępne w abonamencie w dniu premiery, 2 tygodnie po premierze, miesiąc po premierze albo nawet pół roku (Wydawnictwo Poznańskie jest właśnie dostępne w abonamencie pół roku po premierze). Każde wydawnictwo ma swój tryb, kiedy się pojawi w Legimi.
                    • daniela34 Re: Pytanie o empik go 02.06.22, 09:52
                      Zgadza się, e-booki Czwartej Strony (a to jest część Wydawnictwa Poznańskiego) pojawiają się po kilku miesiącach dopiero.
                      • daniela34 Re: Pytanie o empik go 02.06.22, 09:55
                        Chociaż też chyba nie wszystkie, bo teraz skojarzyłam, że o ile najnowsza książka Roberta Małeckiego pojawiła się po kilku miesiącach, o tyle książka Ruth Ware byka prawie od razu. Czyli wiem, że nic nie wiem 😁
                    • annaboleyn Re: Pytanie o empik go 02.06.22, 10:12
                      Kurczę, przysięgam, że sprawdzam katalog nowości minimum raz na dwa dni i premiery pojawiają mi się grupowo, w dłuższych cyklach. Jak to możliwe?
                      • vinho.verde Re: Pytanie o empik go 02.06.22, 13:01
                        Na Legimi najwiecej nowości dodawanych jest w środę (co tydzień), w tygodniu dorzucają czasami pojedyncze tytuły.
                        Poza tym są wydawnictwa, które w ogóle nie udostępniają swoich tytułów na Legimi, np. WAB (są dostępne na Empik Go), ZNAK (tych chyba na EG też nie ma).
    • princy-mincy Re: Pytanie o empik go 02.06.22, 09:01
      W Empik Go tez tak jest, ze czesc premier nie jest dostepna od razu w abonamencie.
      • pade Re: Pytanie o empik go 02.06.22, 09:20
        dziękuję za infosmile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka